• Tartalom

64/2014. (IX. 26.) HM utasítás

64/2014. (IX. 26.) HM utasítás

a Magyar Honvédség vezetését biztosító ügyeleti és készenléti szolgálatok működéséről szóló 20/2007. (HK 4.) HM utasítás módosításáról1

2014.10.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A Magyar Honvédség vezetését biztosító ügyeleti és készenléti szolgálatok működéséről szóló 20/2007. (HK 4.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 4. §-a a következő m) ponttal egészül ki:

(Készenléti szolgálat:)

m) Riasztó-értesítő készenléti szolgálat (a továbbiakban: RÉKSZ).”

2. § Az Ut. 9. §-át megelőző alcím helyébe a következő alcím lép:

„HM Szervezet Ügyeletes Készenléti Szolgálat”

3. § (1) Az Ut. 10. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § (1) A honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 23/2005. (VI. 16.) HM rendelet 31. § (1) bekezdése alapján a HM-ben a katasztrófavédelemmel kapcsolatos azonnali intézkedések megtétele a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (a továbbiakban: HKR) közigazgatási, védelmi igazgatási és a külső-belső koordinációs feladatokat végző szerv, valamint a katonai műveletek operatív irányítását végző szerv megalakítása érdekében:
a) a Védelmi- és Közigazgatási Csoport (a továbbiakban: VKCS) állománya (10 fő) és
b) az SMVCS-KOT állománya (9 fő)
heti váltással HM Katasztrófavédelmi Készenléti Szolgálatot lát el.
(2) A szolgálat feladatát, az eligazítás és felkészülés rendjét a 6. § (2) bekezdés figyelembevételével:
a) a VKCS állománya részére a HM KÁT,
b) az SMVCS-KOT állománya részére a HVKF
szabályozza.”

(2) Az Ut. 10. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A HM főosztályok vonatkozásában az érintett főosztályvezető, a HM szervezetek vonatkozásában a szervezet vezetője, csoportfőnökségek vonatkozásában a HVKF, az MH hadrendjébe tartozó katonai szervezetek vonatkozásában az állományilletékes parancsnok – a jóváhagyott névjegyzékek alapján – havonta szolgálatvezénylést készít. A főosztályok és HM szervezetek a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) útján, az érintett csoportfőnökségek és katonai szervezetek közvetlenül küldik meg a szolgálatvezénylés egy példányát a tárgyhónapot megelőző hónap 20-ig a HVK HDMCSF részére.”
„(7) a HM KÁT alárendeltségébe tartozó HM szervek, HM szervezetek vonatkozásában a katasztrófavédelmi szolgálatvezényléssel kapcsolatos koordinációt a HM TKF látja el.”

4. § Az Ut. 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

12. § (1) A sajtónyilvánosság folyamatos – munkaidőn túli, pihenő- és munkaszüneti napokon is történő – biztosítása érdekében a HM Miniszteri Kabinet Sajtó Osztály (a továbbiakban: HM MK SO) állományából az általános sajtótájékoztatási feladatokra egy fő, az MH katasztrófavédelmi tevékenységével kapcsolatos szakfeladatok ellátására további egy fő heti váltással HM sajtótájékoztatási készenléti szolgálatot lát el.
(2) Az általános és MH katasztrófavédelmi tevékenységével kapcsolatos szolgálatot ellátó állomány névjegyzékét a HM kabinetfőnök hagyja jóvá.
(3) A HM sajtófőnök – a jóváhagyott névjegyzék alapján – havonta szolgálatvezénylést készít, amelynek egy példányát a tárgyhónapot megelőző hónap 20-ig a HM TKF útján megküldi a HVK HDMCSF részére.
(4) A sajtótájékoztatási készenléti szolgálatot ellátó állomány feladatait, az eligazítás és a felkészülés rendjét – a 6. § (2) bekezdés figyelembevételével – a HM kabinetfőnök határozza meg.
(5) A sajtótájékoztatási készenléti szolgálatot ellátók közvetlenül a HM MK SO vezetőjének vannak alárendelve.
(6) A sajtótájékoztatási készenléti szolgálatot ellátók munkaidőn túli kiértesítése a szolgálat ellátásához biztosított szolgálati mobiltelefonokon keresztül történik. A kiértesíthetőség érdekében a szolgálati telefonszámokat az MH KÜ részére biztosítani kell.
(7) A sajtótájékoztatási készenléti szolgálatot ellátók a szakterületüket érintően ezen utasítás szerinti ügyeleti és készenléti szolgálatok bármelyikétől tájékoztatást kérhetnek.
(8) Az MH katasztrófavédelmi tevékenységével kapcsolatos HM sajtótájékoztatási készenléti szolgálatot ellátó a HKR részleges vagy teljes aktivizálása esetén a VKCS mellett látja el feladatait.”

5. § (1) Az Ut. 16/C. § (1) bekezdését megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Stratégiai Művelet Vezető Csoport-Katasztrófavédelmi Operatív Törzs”

(2) Az Ut. 16/C. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az SMVCS-KOT katasztrófavédelmi feladatain túl ellátja a NATO és az EU által megfogalmazott, valamint az Ország Fegyveres Védelmi Terveiben szereplő eshetőségi tervek végrehajtásához szükséges stratégiai katonai javaslatok és előzetes intézkedések előkészítését és az MH Művelet Vezetési Rendszer elemeinek aktivizálását.”

(3) Az Ut. 16/C § (4)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Az SMVCS-KOT a 10. § (1) bekezdés b) pontja szerinti állománnyal, heti váltásban látja el feladatait.
(5) SMVCS-KOT szolgálatot minősített adatkezelésre vonatkozó szabályok szerinti felhasználói engedéllyel rendelkező állomány adhat.
(6) Az SMVCS-KOT katasztrófavédelmi feladatain kívüli feladatait a HVKF szabályozza.”

6. § Az Ut. a következő 16/E. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

„Riasztó-értesítő Készenléti Szolgálat
16/E. § (1) A Közigazgatási Döntés-előkészítő Rendszer döntés-előkészítő csoportjainak (a továbbiakban: HM csoportok) riasztása, értesítése honvédelmi típusú válságkezelés esetén az MH KÜ-n és a HM csoportok megalakításért felelős HM főosztályok riasztó-értesítő készenléti szolgálatain keresztül történik. Ennek érdekében
a) a HM TKF-en,
b) a HM Védelempolitikai Főosztályon,
c) a HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztályon,
d) a HM Jogi Főosztályon
1-1 fő riasztó-értesítő készenléti szolgálatot lát el.
(2) A HM Védelmi Hivatalnál az (1) bekezdés szerinti feladatok ellátása az MH KÜ-n és a SZÜKSZ útján történik.
(3) A szolgálat feladatát, az eligazítás és felkészülés rendjét a 6. § (2) bekezdés szerint az illetékes főosztályvezető szabályozza.
(4) Az érintett főosztály és HM szervezet a szolgálatba vezényeltekről havi szolgálatvezénylést készít a tárgyhónapot megelőző hónap 20-ig, melyet megküld a HVK HDMCSF részére.”

7. § Az Ut.

a) 4. § k) pontjában az „MH Stratégiai Művelet Vezető Csoport (a továbbiakban: MH SMVCS),” szövegrész helyébe a „Stratégiai Művelet Vezető Csoport-Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (a továbbiakban: SMVCS-KOT),”

b) 7. § (3) bekezdésében a „katasztrófaelhárítási” szövegrész helyébe a „katasztrófavédelmi”,

c) 16/C. § (2) és (3) bekezdésében az „MH SMVCS” szövegrész helyébe az „SMVCS-KOT”

szöveg lép.

Záró rendelkezések

8. § Ez az utasítás 2014. október 1-jén lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. október 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére