• Tartalom

66/2014. (XII. 16.) BM rendelet

66/2014. (XII. 16.) BM rendelet

a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges foglalkoztatási állomány ruházati-, fegyverzeti-, kényszerítőeszköz és világítástechnikai felszereléséről szóló 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet módosításáról1

2015.01.01.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 342. § (2) bekezdés 6., 11. és 20. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 21. § 4., 7., 10., 21., 22., és 25. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges foglalkoztatási állomány ruházati-, fegyverzeti-, kényszerítőeszköz és világítástechnikai felszereléséről szóló 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet (a továbbiakban: RUSZ) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § A rendelet hatálya kiterjed a rendőrségre, a büntetés-végrehajtási szervekre, a hivatásos katasztrófavédelmi szervekre, valamint a rendészeti szakközépiskolákra (a továbbiakban: oktatási intézetek), a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központra, a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központra, ezeknek a szerveknek az egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományára, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat tábornoki rendfokozatú hivatásos állományú tagjaira, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar (a továbbiakban: NKE-RTK) egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományára és hallgatóira, az oktatási intézetek tanulói állományára, a vezényelt állományra, továbbá a hivatásos állományból nyugállományba helyezett személyekre.”

2. § A RUSZ 2. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

c) igényjogosult: az önálló szervek hivatásos és egyenruha-ellátásra jogosult személyi állománya, az NKE-RTK egyenruha ellátásra jogosult személyi állománya és hallgatói, az oktatási intézetek tanulói állománya, valamint a vezényeltek;”

3. § A RUSZ 2. § e) pont ef) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[e) ruházati termékek és felszerelési cikkek:]

ef) a hivatásos állománykategóriát kifejező jelvény, a karjelvény, a testületi jelvény, a hímzett azonosító, a hímzett névkitűző, rendfokozati jelzések, a kitüntetések és tartozékai, valamint”

4. § A RUSZ 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szerveknél ruházati szemlét évente legalább két alkalommal, az elsőt április 15-ig, a másodikat legkésőbb október 31-ig kell megtartani az igényjogosult személyi állomány öltözetének ellenőrzése érdekében. A ruházati szemle időpontjában a szemlére kijelölt állománynak egységes szolgálati-, vagy gyakorló öltözetben kell megjelennie. A ruházati szemle megtartására és a szemle során tapasztalt hiányosságok megszüntetésére az állományilletékes parancsnok intézkedik. A ruházati pótlás elrendelésekor figyelembe kell venni a termékek állapotát és szolgálati feladatellátásra való alkalmasságát, a termékek 12. mellékletben meghatározott viselési idejét. A pótlás megtörténte után, az elhasználódott ruházati terméket be kell vonni.

5. § A RUSZ 4. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A ruházati szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyben rögzíteni kell a szemle lefolytatását és eredményét. A jegyzőkönyvekről készült összefoglaló jelentést a ruházati szakszolgálat a szemle lefolytatásától számított 30 napon belül megküldi a középfokú szakirányító szerv részére.”

6. § A RUSZ 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az (1) bekezdésben meghatározott szervek vonatkozásában a végrehajtott ruházati szemlékről és a hiányosságok megszüntetésére tett intézkedésekről, valamint a ruházati termékek és felszerelési cikkek ellátási tapasztalatairól szóló jelentést a középfokú szakirányító szerv vezetője minden év január 31-ig felterjeszti a Belügyminisztérium részére.”

7. § A RUSZ 8. § (1) bekezdés c) pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem kötelező egyenruházatot beszerezni)

c) a rendelkezési állományban lévőknek és nyugdíj előtti rendelkezési állományban lévőknek, kivéve a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre vezényelt hivatásos állomány tagjait,”

8. § A RUSZ 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha a hivatásos állomány más szervhez vezényelt tagjának az állományilletékes parancsnok szolgálati egyenruha viselését rendeli el, akkor a ruházat biztosítása – ha a ruházat az igényjogosult ruházati normájában nem szerepel – az elrendelő vagy a fogadó szerv költségvetése terhére történik.”

9. § A RUSZ 17. § a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Az alapellátást és az alapellátás-kiegészítést a hatályos normatáblázat alapján kell biztosítani. Ha az igényjogosult alapellátás, illetve alapellátás kiegészítés – kivéve alsóruházati költségtérítés – jogcímen készpénzben kifizetett összegnél olcsóbban szerzi be a normájában szereplő egyenruházati termékeket és felszerelési cikkeket, úgy a fennmaradó összeget részére túlellátásként kell előjegyezni. Ha az igényjogosult alapellátás, illetve alapellátás-kiegészítés – kivéve alsóruházati költségtérítés – jogcímen készpénzben kifizetett összegnél drágábban szerzi be a normájában szereplő egyenruházati termékeket és felszerelési cikkeket, – a (4) bekezdés figyelembevételével – úgy részére a többletköltséget ki kell fizetni.”

10. § A RUSZ 18. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A ruházati alap- és utánpótlási ellátmány – készpénzben kifizetett részének – felhasználását igazoló számlával az igényjogosultnak tárgyév november 15-ig kell elszámolnia.
(2) Ha az időarányos ruházati utánpótlási ellátmány kifizetésére tárgyév november 1-je és december 1-je között kerül sor, az igényjogosultnak a kifizetett összeggel, a kifizetés napjától számított 30 napon belül el kell számolnia. Az igényjogosult elhalálozása esetén a 27. § (5) bekezdése szerint kell eljárni.”

11. § A RUSZ 19. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Alapellátáskor és alapellátás-kiegészítés során az igényjogosultak részére konfekcionált termékeket (természetbeni ellátás), felszerelési lapot, vagy ruházati utalványt kell biztosítani. A társasági ruházat, a méretes ruházatok, valamint lábbelik beszerzési ára csak azokra a termékekre és cikkekre fizethető ki, amelyekből az igényjogosult méretére konfekcionált kivitelű nem áll rendelkezésre.”

12. § (1) A RUSZ 21. § (1) bekezdése d) pontja helyébe az alábbi szöveg lép:

(Alapellátás-kiegészítésre igényjogosult:)

d) az áthelyezett, aki további használatra alkalmas, a fogadó szervnél rendszeresített egyenruházati termékkel vagy felszerelési cikkel előzőleg részben ellátásra került és részére a kiegészítés indokolt, valamint”

(Alapellátás-kiegészítésre igényjogosult:)

e) akit a rendelkezési állományból szolgálati beosztásba helyeznek.”

13. § (1) A RUSZ 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A teljes alapellátás terhelési időpontjától számított 12 hónapig ruházati utánpótlási ellátmány nem jár. Ezt követően a 13. hónap első napján a tárgyévre vonatkozó ruházati utánpótlási ellátmány december 31-ig járó időarányos részét, majd a továbbiakban évente január 1-jével az ellátmány teljes összegét kell jóváírni. A miniszter a tárgyévi ruházati utánpótlási ellátmány kiadásának rendjét, a tárgyévet megelőző év december 31-ig határozza meg, amelyről az önálló szerveknek értesíteni kell az igényjogosultat. A ruházati utánpótlási ellátmánynak a természetbeni ellátással nem terhelt, pénzben kifizethető részét tárgyév szeptember 15-ig kell kifizetni. Az ellátmány természetbeni részét tárgyév december 31-ig kell kiadni.”

(2) A RUSZ 23. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Ha a tárgyévi ruházati utánpótlási ellátmány forintösszegét a természetbeni ellátásként meghatározott termékek és cikkek beszerzési ára meghaladja, úgy a különbözetet a következő évi ruházati utánpótlási ellátmány terhére túlellátásként kell előjegyezni. A túlellátásként előjegyzett összeget a ruházati utánpótlási ellátmányt terhelő teljes kiegyenlítésig kell csökkenteni.”

14. § A RUSZ 25. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Illetmény nélküli szabadságon lévő személy, továbbá a gyermekgondozási díjban (a továbbiakban: GYED), illetve gyermekgondozási segélyben (a továbbiakban: GYES) részesülők – a GYED és GYES melletti újbóli munkába állást kivéve – ruházati utánpótlási ellátmányt a távollétük egész időtartamára nem kaphatnak. A távollét időtartamát – összevontan – egész hónapokban kell számítani, a töredék hónap nem vehető figyelembe. A részükre előre kifizetett ruházati utánpótlási ellátmánynak azon részét, amelyre vonatkozóan a jogosultság nem áll fenn, túlellátásként kell előjegyezni, és a következő évi ruházati utánpótlási ellátmányból le kell vonni, illetve leszerelés esetén vissza kell téríttetni.”

15. § A RUSZ 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Attól, akinek a szolgálati viszonya megszűnt, a kiadott ruházati termékeket és felszerelési cikkeket – a névkitűzők, ingek, blúzok, téli ingek, téli alsók, lábbelik, kesztyűk és zoknik kivételével – valamint a speciális szolgálati egyenruházatot azonnali hatállyal be kell vonni és azt az állomány további ellátására kell felhasználni. A ruházati elszámolást a szolgálati viszony megszűnésekor hatályos ruházati normatáblázat, valamint a két éven belüli átminősítés figyelembevételével kell végrehajtani.”

16. § A RUSZ 44. § (5) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A riadócsomag összetétele:)

b) kétnapi hidegélelem – legalább 2 db melegíthető 400 gr-os készételkonzerv, 2 db 65 gr-os és 2 db 150 gr-os hús-, vagy zöldségkészítmény konzerv –, konzervnyitó,”
„(7) Az NKE RTK-ra vezényelt oktatói vagy nevelői feladatokat ellátó hivatásos állomány tagja, egyetemi munkavégzésének időtartama alatt illetve azzal összefüggésben – a feladat jellegétől függően – szolgálati, vagy gyakorló ruházat viselésére kötelezett. A vezényelt hivatásos állományú személy, szolgálati ruházatként a vegyes ruhás alapellátási normában felsorolt ruházati termékek és felszerelések beszerzésére kötelezett. Amennyiben azzal nem rendelkezik, a beszerzés a vezényelt hivatásos állományú személy saját költségére történik.”

18. § A RUSZ 56. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A hivatásos állományból nyugállományba helyezett személyek egyenruha viselésének jogosultságáról a nyugállományba helyezési állományparancs intézkedik. A nyugállományba helyezett személy csak társasági egyenruházat viselésére jogosult, a hivatásos állománykategóriát kifejező jelvény nélkül. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartói Testületében szolgálatot ellátó, illetve az Egyetemen oktatói, kutatói és tudományos tevékenységet végzők – a hivatásos állománykategóriát kifejező jelvény nélkül – egyetemi munkavégzésük időtartama alatt, illetve azzal összefüggésben jogosultak szolgálati és gyakorló ruházat viselésére is. Ennek beszerzési költsége a nyugállományba helyezett személyt terheli.”

19. § A RUSZ 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

20. § A RUSZ 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

21. § A RUSZ 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

22. § A RUSZ 10. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

23. § A RUSZ 11. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

24. § A RUSZ a 6. melléklet szerinti 12. melléklettel egészül ki.

Záró rendelkezések

25. § Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.

26. § Hatályát veszti a RUSZ 59/A. §-ában a „legkésőbb 2014. december 31-ig” szövegrész.

1. melléklet a 66/2014. (XII. 16.) BM rendelethez

1. A Rendőrség ruházati alapellátási normái (kivéve Készenléti Rendőrség)

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

1

 

 

Termék megnevezése

menny. egység

csökken-
tett alap-
ellátási norma

egyen-
ruhás alap-
ellátási norma

egyen-
ruhás alap-
ellátási norma

egyen-
ruhás alap-
ellátási norma

vegyes ruhás alap-
ellátási norma

polgári ruhás alap-
ellátási norma

szenior

szenior

vegyes ruhás alap-
ellátási norma

vegyes ruhás alap-
ellátási norma

2

Normakód

CS

E1

E2

E3

V

P

S1

S2

T1

T2

3

1.
Gyakorló ruházat

a)

14M e. rendészeti gyakorló bakancs **

pár

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

4

b)

10M e. rendészeti gyakorló nadrág

db

2

1

1

1

1

1

2

1

1

1

5

c)

Gyakorló póló, sötétkék

db

4

2

2

2

2

2

2

2

2

2

6

d)

10M e. rendészeti gyakorló zubbony, felirattal

db

1

1

1

1

1

1

2

1

1

1

7

e)

10M e. rendészeti gyakorló dzseki, felirattal

db

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

8

2.
Szolgálati ruházat

a)

12M e. r. szolgálati félcipő

pár

 

1

1

1

1

 

 

 

 

 

9

b)

12M e. r. szolgálati nyári pantalló

db

 

1

1

1

1

 

 

 

 

 

10

c)

12M e. r. szolgálati téli pantalló

db

 

1

1

1

 

 

 

 

 

 

11

d)

12M e. r. szolgálati ing/ blúz, rövid ujjú, v. kék

db

 

2

2

1

2

 

 

 

 

 

12

e)

12M e. r. szolgálati ing/ blúz, hosszú ujjú, v. kék

db

 

1

1

1

1

 

 

 

 

 

13

f)

12M e. r. szolgálati pulóver

db

 

1

1

1

1

 

 

 

 

 

14

g)

12M e. r. szolgálati nyári dzseki

db

 

1

1

1

1

 

 

 

 

 

15

h)

12M e. r. szolgálati télikabát

db

 

1

1

1

 

 

 

 

 

 

16

i)

szolgálati garbó, sötétkék

db

1

1

1

1

 

 

 

 

 

 

17

3.
Társasági/ ünnepi ruházat

a)

Félcipő, normál bőrtalpú, fekete

pár

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

18

b)

Félcipő, ünnepi, fekete

pár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

19

c)

Női csizma, fekete

pár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

20

d)

Társasági öltöny, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

21

e)

Társasági kosztüm, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

22

f)

Fehér ing/ blúz, rövid ujjú*

db

 

2

2

3**

2

 

 

 

2

2

23

g)

Fehér ing/ blúz, hosszú ujjú*

db

 

1

1

1

1

 

 

 

2

2

24

h)

Ingblúz, hosszú ujjú, világoskék, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

25

i)

Ingblúz, rövid ujjú, világoskék, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

26

j)

Ingblúz, rövid ujjú, fehér, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

27

k)

Ballonkabát,4/4-es, sötétkék

db

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

28

l)

Társasági felöltő, női, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

29

m)

Társasági felöltő, férfi, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

30

4.
Ruházati kiegészítők

a)

Hímzett szövetsapka (pilotka), sötétkék

db

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

31

b)

Szolgálati, téli sapka, fekete, szerelve

db

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

32

c)

Szolgálati tányérsapka, sötétkék, szerelve

db

 

1

1

1

1

 

 

 

 

 

33

d)

Társasági tányérsapka, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

34

e)

Társasági női kalap, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

35

f)

Szolgálati derékszíj, fekete

db

1

1

1

1

1

 

1

1

1

1

36

g)

Társasági nadrágszíj, fekete

db

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

37

h)

Szolgálati nyakkendő, sötétkék

db

 

1

1

1

1

 

 

 

1

1

38

i)

Nyaksál, sötétkék

db

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

39

j)

Szolgálati bőrkesztyű, fekete

pár

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

40

k)

Szolgálati, csapadék ellen védő kabát sötétkék

db

1

1

1

1

 

 

 

 

1

1

41

l)

Téli ing***

db

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

42

m)

Téli alsó***

db

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

43

n)

Szolgálati téli zokni, sötétkék***

pár

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

44

o)

Szolgálati, nyári zokni, sötétkék***

pár

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

45

p)

Hímzett névkitűző

db

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

46

q)

Névkitűző fém

db

 

1

1

1

1

 

 

 

1

1

47

r)

12M e. r. taktikai öv klt.*

db

 

1

1

1

1

1

 

 

1

1

48

5.
Ékítmények

a)

Hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés, sötétkék

db

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

49

b)

Hímzett váll-lap, sötétkék

pár

1

3

3

3

2

 

 

 

 

 

50

c)

Váll-lap tábornoki szerelve

pár

 

 

 

 

 

 

 

 

2

2

51

d)

Karjelvény

db

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

52

6.
Személyi felszerelés

a)

Málhazsák

db

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

53

b)

Akciómellény*****

db

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

54

7.
Költség-
térítés

a)

Polgári ruhapénz

db

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

55

b)

Alsóruházati
költségtérítés****

db

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

* Csak a rendszeresítést követően adható ki, alapellátás és alapellátás-kiegészítésként az új felszerelők és átminősítettek részére.
** Alapellátás és alapellátás-kiegészítésként az új felszerelők és átminősítettek részére adható ki.
*** A termékek természetbeni biztosítása helyett alsóruházati költségtérítés kerül kifizetésre.
**** Összege 8000 Ft, elszámolási rendje megegyezik a ruházati utánpótlási ellátmány elszámolási rendjével. A zokni esetében a beszerzendő termékek színe sötétkék, vagy fekete. A téli ing és téli alsó alkalmasságát a funkciónak való megfelelés határozza meg. Az alsóruházati költségtérítést csak az újfelszerelő állomány részére kell biztosítani.
***** A polgári ruhás állomány részére a szolgálati feladatok függvényében az alegységkészletből kell biztosítani.
Megjegyzés:
Cs: Csökkentett férfi és női alapellátási norma
E1: Egyenruhás alapellátási norma (Közrendvédelmi szolgálati ágnál szolgálatot teljesítő férfi és női egyenruhás állománya kivéve Készenléti Rendőrség állománya részére)
E2: Egyenruhás alapellátási norma (Határrendészeti szolgálati ágnál szolgálatot teljesítő férfi és női egyenruhás állománya részére)
E3: Egyenruhás alapellátási norma (Közlekedésrendészeti szolgálati ágnál szolgálatot teljesítő férfi és női egyenruhás állomány részére)
V: Vegyes ruhás férfi és női alapellátási norma
P: Polgári ruhás alapellátási norma
S1: Szenior – különleges foglalkoztatási állomány – közterületen szolgálatot teljesítő férfi és női alapellátási norma
S2: Szenior – különleges foglalkoztatási állomány – irodában szolgálatot teljesítő férfi és női alapellátási norma
T1: Vegyes ruhás alapellátási norma (Tábornoki állomány részére / férfi)
T2: Vegyes ruhás alapellátási norma (Tábornoki állomány részére / női)
Ha az igényjogosult egyenruhás az E1-E3 normában nem került nevesítésre, akkor a normabesorolást és ruházati ellátást az igényjogosult szolgálati feladatai alapján kell meghatározni és biztosítani, továbbá a 20. § (4) bekezdésének megfelelően a kinevezési állományparancsban kell rögzíteni.
2. Az 1., 10., és 14. pontokban *-gal megjelölt termékek rendszeresítéséig az állomány ellátása érdekében, a terméknek megfelelő, alábbi ruházati cikkek is kiadhatóak. A felsorolt cikkek megengedett öltözetként viselhetőek.

 

A

B

1

Megnevezés

Viselési határidő

2

Fehér ing, hosszú ujjú, vállpántos

 

3

Fehér ing, rövid ujjú, vállpántos

 

3. Az E3-as – közlekedésrendészeti – normába sorolt állomány a normán felül egységfelszerelésként fehér derékszíjjal, fehér cérnakesztyűvel, valamint jelsíppal is el kell látni. A jelsíp kiadása nem történhet használt készletből.
4. A hivatásos állomány részére – a szenior állomány kivételével – alegységkészletként rohamsisakot kell biztosítani.
5. A normában felsorolt termékeken és cikkeken felül alapellátásként – védőfelszerelés ellátási szabályai szerint – a 6. pontban felsorolt szolgálatokat ellátók részére speciális szolgálati egyenruházatot kell a szerv költségvetése terhére kiadni ruhanorma besorolástól függetlenül.
6. a) Motoros szolgálatot ellátók (kivéve: a körzeti megbízott) speciális szolgálati egyenruházata

 

A

B

C

1

Megnevezés

Mennyiség

2

aa)

Hímzett szövetsapka (pilotka), sötétkék

1 db

3

ab)

Motoros dzseki

1 db

4

ac)

Motoros nadrág mellrésszel

1 db

5

ad)

Kétrészes motoros alsóruházat (kék)

1 db

6

ae)

Motoros csizma

1 pár

7

af)

Vízirendészeti teniszing

3 db

8

ag)

Motoros kesztyű

1 pár

9

ah)

Hímzett, tépőzáras rendfokozati jelzés, sötétkék

2 db

10

ai)

Karjelvény

2 db

b) Vízi rendészeti szolgálatot ellátók speciális szolgálati egyenruházata

 

A

B

C

1

Megnevezés

Mennyiség

2

ba)

Viharruha, kétrészes

1 db

3

bb)

Vízirendészeti viharmellény

1 db

4

bc)

Vízirendészeti védőkesztyű

1 pár

5

bd)

Viharcsizma

1 pár

6

be)

Vízirendészeti félcipő

1 pár

7

bf)

Vízirendészeti teniszing

3 db

8

bg)

Vízirendészeti rövidnadrág

2 db

9

bh)

Vízirendészeti sildes sapka

1 db

10

bi)

Vízirendészeti hosszú nadrág

1 db

11

bj)

Vízirendészeti téli sapka

1 db

12

bk)

Hímzett, tépőzáras rendfokozati jelzés

2 db

13

bl)

Karjelvény

2 db

c) Lovas szolgálatot ellátók speciális szolgálati egyenruházata

 

A

B

C

1

Megnevezés

Mennyiség

2

ca)

Lovaglónadrág (nyári)

1 db

3

cb)

Lovaglónadrág (téli)

1 db

4

cc)

Lovaglónadrág (gyakorló)

1 db

5

cd)

Lovaglócsizma

1 pár

6

ce)

Lovas szolgálati kabát kivehető béléssel*

1 db

7

cf)

Lovas jó láthatósági átvető*

1 db

* Csak rendszeresítést követően adható ki.
d) Kutyavezetői szolgálatot, valamint kutyavezetői oktatói, szakoktatói feladatot ellátók speciális szolgálati egyenruházata

 

A

B

C

1

Megnevezés

Mennyiség

2

da)

10M Kutyavezetői védőnadrág

2 db

3

db)

10M Kutyavezetői védőzubbony

1 db

4

dc)

10M Kutyavezetői védődzseki

1 db

5

dd)

Kutyavezetői karjelvény

2 db

e) Szemle bizottságvezető, bűnügyi technikai osztályvezető, bűnügyi technikus és segéd technikus, baleseti helyszínelő, baleseti helyszínelő és vizsgáló munkakörben szolgálatot ellátók speciális szolgálati egyenruházata

 

A

B

C

1

 

Megnevezés

Mennyiség

2

ea)

Bűnügyi technikusi dzseki

1 db

3

eb)

Bűnügyi technikusi melles nadrág

2 db*

* A termék kiadásának határideje 2015. december 31.
f) A csökkentett, az egyenruhás és közterületen szolgálatot teljesítő vegyes ruhás állomány részére normán felül 1 db jó láthatósági átvetőt (MSZ EN 471 szerinti fluoreszcens sárga) kell kiadni, speciális egyenruházati termékként. A szenior állomány részére a normán felül 1 db jó láthatósági terméket (MSZ EN 471 szerinti fluoreszcens sárga) kell kiadni speciális egyenruházati termékként.
7. Az alábbi ruházatot a csapaterőbe szervezett állomány annak elhasználódásáig viselheti. A csapaterős tevékenységeken kívül az alábbi termékek viselése tilos.

 

A

1

Megnevezés

2

Bevetési téli dzseki, sötétkék*

3

Bevetési zubbony, sötétkék*

4

Bevetési nadrág, sötétkék

5

Szolgálati bakancs, fekete

6

Bevetési póló

* Hímzett azonosítót
- a bevetési zubbonyon jobb oldalt, a zseben, középen a húzózár fölött,
- a bevetési téli dzsekin jobb oldalon, a tépőzáron
kell viselni.
8. A hivatásos állomány – amennyiben a ruházati normájában nem szerepel – az egységes megjelenés biztosítása mellett az alább felsorolt cikkeket megengedett öltözetként viselheti.

 

A

B

1

Megnevezés

Viselési határidő

2

Vízirendészeti/strand teniszing (a speciális szolgálatot ellátók öltözetéhez)

 

3

Szolgálati, csapadék ellen védő kabát

 

4

Szolgálati, csapadék ellen védő nadrág

 

5

Szolgálati szövetsapka (pilotka), sötétkék, szerelve

 

6

10M e. r. gyakorló nadrág (könnyített)

 

7

10M e. r. gyakorló zubbony (könnyített)

 

8

10M e. r. gyakorló bakancs

2022. december 31.

9

12M e. r. gyakorló bakancs (könnyített)

 

10

Szolgálati nyári dzseki, sötétkék

 

11

Szolgálati nyári pantalló, sötétkék

 

12

12M e. rendészeti szolgálati félcipő (nyári)

 

9. a) Társasági öltözet cikkösszetétele a rendőrség hivatásos férfi állománya részére. Amennyiben az állomány alapellátási normájában a felsorolt cikkek nem szerepelnek, azokat megengedett öltözetként viselheti.

 

A

B

1

Megnevezés

Viselési határidő

2

Társasági tányérsapka, sötétkék, szerelve

 

3

Társasági felöltő, sötétkék, szerelve

 

4

Társasági zubbony, sötétkék, szerelve

 

5

Társasági pantalló, sötétkék

 

6

Fehér ing, hosszú ujjú, vállpántos

 

7

Fehér ing, rövid ujjú, vállpántos

 

8

Szolgálati nyakkendő, sötétkék

 

9

Társasági nadrágszíj, fekete

 

10

Félcipő normál, bőrtalpú, fekete

 

11

Szolgálati bőrkesztyű, fekete

 

12

Karjelvény

 

13

Hímzett váll-lap, sötétkék

 

14

Névkitűző fém

 

15

Szalagsáv

 

b) Társasági öltözet cikkösszetétele a rendőrség hivatásos női állománya részére. Ha az állomány alapellátási normájában a felsorolt cikkek nem szerepelnek, azokat megengedett öltözetként viselheti.

 

A

B

1

Megnevezés

Viselési határidő

2

Társasági női kalap, sötétkék, szerelve

 

3

Társasági felöltő, sötétkék, szerelve

 

4

Társasági kosztümkabát, sötétkék, szerelve

 

5

Társasági szoknya, sötétkék

 

6

Fehér ing, hosszú ujjú, vállpántos

 

7

Fehér ing, rövid ujjú, vállpántos

 

8

Szolgálati nyakkendő, sötétkék

 

9

Társasági nadrágszíj, fekete

 

10

Harisnya

 

11

Félcipő ünnepi, fekete

 

12

Szolgálati bőrkesztyű, fekete

 

13

Karjelvény

 

14

Hímzett váll-lap, sötétkék

 

15

Névkitűző fém

 

16

Szalagsáv

 

10. A Készenléti Rendőrség hivatásos állományának ruházati alapellátási normái

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

1

 

 

Termék megnevezése

menny. egység

csökken-
tett alap-
ellátási norma

egyen-
ruhás alap-
ellátási norma

vegyes ruhás alap-
ellátási norma

polgári ruhás alap-
ellátási norma

vegyes
ruhás alap-
ellátási norma

vegyes
ruhás alap-
ellátási norma

2

Normakód

 

 

 

CS

E

V

P

T1

T2

3

1.
Gyakorló ruházat

a)

14M e. rendészeti gyakorló bakancs**

pár

1

1

1

1

1

1

4

b)

12M e. rendészeti gyakorló bakancs (könnyített)

pár

 

1

1

 

 

 

5

c)

10M e. rendészeti gyakorló nadrág

db

1

1

1

1

1

1

6

d)

10M e. rendészeti gyakorló nadrág (könnyített)

db

 

1

1

 

 

 

7

e)

KR köznapi teniszing, sötétkék

db

2

2

1

1

1

1

8

f)

KR ünnepi teniszing, fehér

db

2

2

1

1

1

1

9

g)

10M e. rendészeti gyakorló zubbony (KR felirattal)

db

1

1

1

1

1

1

10

h)

10M e. rendészeti gyakorló zubbony KR felirattal (könnyített)

db

 

1

1

 

 

 

11

i)

10M e. rendészeti gyakorló dzseki (KR felirattal)

db

1

1

1

1

1

1

12

j)

Szolgálati garbó, sötétkék

db

1

1

 

 

 

 

13

3.
Társasági/ ünnepi ruházat

a)

Félcipő, normál bőrtalpú, fekete

pár

 

 

 

 

1

 

14

b)

Félcipő ünnepi, fekete

pár

 

 

 

 

 

1

15

c)

Női csizma, fekete

pár

 

 

 

 

 

1

16

d)

Társasági öltöny, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

2

 

17

e)

Társasági kosztüm, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

 

2

18

f)

Fehér ing/blúz, rövid ujjú*

db

 

 

 

 

2

2

19

g)

Fehér ing/blúz, hosszú ujjú*

db

 

 

 

 

2

2

20

h)

Ingblúz, hosszú ujjú, világoskék, szerelve

db

 

 

 

 

1

1

21

i)

Ingblúz, rövid ujjú, világoskék, szerelve

db

 

 

 

 

1

1

22

j)

Ingblúz, rövid ujjú, fehér, szerelve

db

 

 

 

 

1

1

23

k)

Ballonkabát, 4/4-es, sötétkék

db

 

 

 

 

1

1

24

l)

Társasági felöltő, férfi, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

1

 

25

m)

Társasági felöltő, női, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

 

1

26

4.
Ruházati kiegészítők

a)

Hímzett szövetsapka (pilotka), bordó

db

1

1

1

1

1

1

27

b)

Szolgálati téli sapka, szerelve, fekete

db

1

1

1

1

1

1

28

c)

Társasági tányérsapka, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

1

 

29

d)

Társasági női kalap, sötétkék, szerelve

db

 

 

 

 

 

1

30

e)

12M e. r. taktikai öv klt.

db

1

1

1

1

1

1

31

f)

Társasági nadrágszíj, fekete

db

 

 

 

 

1

1

32

g)

Szolgálati nyakkendő, sötétkék

db

 

 

 

 

1

1

33

h)

Nyaksál, sötétkék

db

 

 

 

 

1

1

34

i)

Szolgálati bőrkesztyű, fekete

pár

1

1

1

1

1

1

35

j)

Szolgálati, csapadék ellen védő kabát, sötétkék

db

1

1

 

 

1

1

36

k)

Téli ing***

db

1

1

1

1

1

1

37

l)

Téli alsó***

db

1

1

1

1

1

1

38

m)

Szolgálati téli zokni, sötétkék***

pár

2

2

2

2

2

2

39

n)

Szolgálati, nyári zokni, sötétkék***

pár

2

2

2

2

2

2

40

o)

Hímzett névkitűző

db

2

2

1

1

1

1

41

p)

Névkitűző fém

db

 

 

 

 

1

1

42

q)

Tépőzáras karszalag, bordó

db

1

1

1

1

1

1

43

5.
Ékítmények

a)

Hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés, sötétkék

db

2

2

2

2

2

2

44

b)

Hímzett váll-lap, sötétkék

pár

1

1

 

 

 

 

45

c)

Váll-lap tábornoki szerelve

pár

 

 

 

 

2

2

46

d)

Karjelvény

db

2

2

2

2

2

2

47

6.
Személyi felszerelés

a)

Málhazsák

db

1

1

1

1

1

1

48

b)

Akciómellény*****

db

 

 

 

1

 

 

49

7.
Költségtérítés

a)

Polgári ruhapénz

db

 

 

 

1

 

 

50

b)

Alsóruházati költségtérítés****

db

1

1

1

1

1

1

* Csak a rendszeresítést követően adható ki, alapellátás és alapellátás-kiegészítésként az új felszerelők és átminősítettek részére.
** Alapellátás és alapellátás-kiegészítésként az új felszerelők és átminősítettek részére adható ki.
*** A termékek természetbeni biztosítása helyett alsóruházati költségtérítés kerül kifizetésre.
**** Összege 8000 Ft, elszámolási rendje megegyezik a ruházati utánpótlási ellátmány elszámolási rendjével. A zokni esetében a beszerzendő termékek színe sötétkék, vagy fekete. A téli ing és téli alsó alkalmasságát a funkciónak való megfelelés határozza meg. Az alsóruházati költségtérítést csak az újfelszerelő állomány részére kell biztosítani.
***** A polgári ruhás állomány részére a szolgálati feladatok függvényében az alegységkészletből kell biztosítani.
Megjegyzés:
Cs: Csökkentett férfi és női alapellátási norma
E: Egyenruhás alapellátási norma
V: Vegyes ruhás férfi és női alapellátási norma
P: Polgári ruhás alapellátási norma
T1: Vegyes ruhás alapellátási norma (Tábornoki állomány részére / férfi)
T2: Vegyes ruhás alapellátási norma Tábornoki állomány részére / női)
11. A Készenléti Rendőrségnél szolgálatot teljesítő szenior állomány ruházata – feladatellátástól függően – megegyezik az egyen-, vegyes vagy a polgári ruhás alapellátási normával kivéve a 12. pontban és a 10. pont 7. Költségtérítés alpont a) sorában foglaltakkal.
12. A csökkentett, az egyenruhás és közterületen szolgálatot teljesítő vegyes ruhás állomány részére normán felül 1 db jó láthatósági átvetőt (MSZ EN 471 szerinti fluoreszcens sárga) kell kiadni, speciális egyenruházati termékként.
13. A Készenléti Rendőrség speciális feladatokra kijelölt hivatásos állománya részére az e pontban meghatározott egyenruházatot kell a szerv költségvetése terhére kiadni.
a) A Személyi és Objektumvédelemi Igazgatóság Objektumvédelmi Főosztály III. Őrségi Osztály Sándor-palota Őrségi Alosztályának ruházati ellátása

 

A

B

C

D

1

 

 

Férfi

Női

2

Termékmegnevezés

Me.

Menny.

Menny.

3

Szolgálati nyári dzseki, palackzöld

db

1

1

4

Szolgálati nyári pantalló, fekete

db

1

1

5

Szolgálati nyakkendő, fekete

db

2

2

6

Fehér ing, hosszú ujjú, vállpántos

db

2

2

7

Fehér ing, rövid ujjú, vállpántos

db

2

2

8

Szolgálati ing, rövid ujjú, vállpántos, világoszöld

db

2

2

9

Szolgálati ing, hosszú ujjú, vállpántos, világoszöld

db

2

2

10

Szolgálati pulóver, palack zöld

db

1

1

11

Barettsapka, palack zöld, szerelve

db

1

1

12

Szolgálati téli pantalló, fekete

db

1

1

13

Szolgálati garbó, fekete

db

1

1

14

Szolgálati csapadék ellen védő kabát, zöld

db

1

1

15

Szolgálati derékszíj, fekete

db

1

1

16

12M e. r. szolgálati félcipő, fekete

pár

1

1

17

Hímzett váll-lap, kék

pár

2

2

18

Névkitűző

db

1

1

b) A díszőri szolgálatot ellátó állomány speciális egyenruházata
ba) Tiszti állomány egyenruházata

 

A

B

C

1

Megnevezés

Me.

Tervezett viselési idő

2

Tiszti föveg

1 db

3 év

3

Tiszti kisatilla

1 db

3 év

4

Tiszti pantalló

1 db

3 év

5

Kun köpeny

1 db

5 év

6

Fekete, cúgos cipő

1 pár

2 év

7

Cérnakesztyű fehér

6 pár

1 év

8

Fehér póló, hosszú ujjú, férfi

6 db

1 év

9

Szolgálati, nyári zokni, fekete

1 pár

1 év

10

Szolgálati, téli zokni, fekete

1 pár

1 év

11

Fekete fonott vállszíjas derékszíj, kardtartó csatlékkal

1 db

5 év

12

Fonott kardtartó, rejtett

1 db

5 év

13

Kardbojt (arany)

1 db

3 év

14

Társasági derékszíj, fekete

1 db

3 év

15

Ruhazsák

1 db

szükség szerint

16

Köpenytartó zsák

1 db

szükség szerint

17

Ingpótló fehérgallér

3 db

1 év

bb) Zászlósi állomány egyenruházata

 

A

B

C

1

Megnevezés

Me.

Tervezett viselési idő

2

Díszőr kalpag szerelve

1 db

3 év

3

Dísztoll

1 db

1 év

4

Nagyatilla

1 db

3 év

5

Díszőr pantalló

1 db

3 év

6

Kun köpeny

1 db

5 év

7

Fekete, cúgos cipő

1 pár

2 év

8

Cérnakesztyű fehér

6 pár

1 év

9

Fehér póló, hosszú ujjú, férfi

6 db

1 év

10

Szolgálati, nyári zokni, fekete

1 pár

1 év

11

Szolgálati, téli zokni, fekete

1 pár

1 év

12

Fekete, fonott, vállszíjas derékszíj, kardtartó csatlékkal

1 db

5 év

13

Kardbojt (palaszürke)

1 db

3 év

14

Társasági derékszíj, fekete

1 db

3 év

15

Ruhazsák

1 db

szükség szerint

16

Köpenytartó zsák

1 db

szükség szerint

17

Ingpótló fehérgallér

3 db

1 év

18

Fonott kardtartó, rejtett

1 db

5 év

14. A Terrorelhárítási Központ ruházati alapellátási normái

 

A

B

C

D

E

F

G


1

 

 

Termék megnevezés

menny. egység

egyenruhás alapellátási norma

polgári ruhás alapellátási norma

vegyes ruhás alapellátási norma

2

Normakód

 

E

P

T

3

1.
Gyakorló ruházat

a)

14M e. rendészeti gyakorló bakancs**

pár

1

1

1

4

b)

10M e. rendészeti gyakorló nadrág

db

1

1

1

5

c)

Gyakorló póló, sötétkék

db

2

2

2

6

d)

10M e. rendészeti gyakorló zubbony, felirattal

db

1

1

1

7

e)

10M e. rendészeti gyakorló dzseki, felirattal

db

1

1

1

8

2.
Szolgálati ruházat

a)

12M e. r. szolgálati félcipő

pár

1

 

 

9

b)

12M e. r. szolgálati nyári pantalló

db

1

 

 

10

c)

12M e. r. szolgálati téli pantalló

db

1

 

 

11

d)

12M e. r. szolgálati ing/blúz, rövid ujjú, v. kék

db

2

 

 

12

e)

12M e. r. szolgálati ing/blúz, hosszú ujjú, v. kék

db

1

 

 

13

f)

12M e. r. szolgálati pulóver

db

1

 

 

14

g)

12M e. r. szolgálati nyári dzseki

db

1

 

 

15

h)

12M e. r. szolgálati télikabát

db

1

 

 

16

3.
Társasági/ ünnepi ruházat

a)

Félcipő, normál bőrtalpú, fekete

pár

 

 

1

17

b)

Társasági öltöny, sötétkék, szerelve

db

 

 

2

18

c)

Fehér ing/ blúz, rövid ujjú*

db

2

 

2

19

d)

Fehér ing/ blúz, hosszú ujjú*

db

1

 

2

20

e)

Ballonkabát,4/4-es, sötétkék

db

 

 

1

21

f)

Társasági felöltő, férfi, sötétkék, szerelve

db

 

 

1

22

4.
Ruházati kiegészítők

a)

Hímzett szövetsapka (pilotka), sötétkék

db

1

1

1

23

b)

Szolgálati, téli sapka, fekete, szerelve

db

1

1

1

24

c)

Szolgálati tányérsapka, sötétkék, szerelve

db

1

 

 

25

d)

Társasági tányérsapka, sötétkék, szerelve

db

 

 

1

26

e)

Szolgálati derékszíj, fekete

db

1

1

1

27

f)

Társasági nadrágszíj, fekete

db

 

 

1

28

g)

Szolgálati nyakkendő, sötétkék

db

1

 

1

29

h)

Nyaksál, sötétkék

db

 

 

1

30

i)

Szolgálati bőrkesztyű, fekete

pár

1

 

1

31

j)

Szolgálati, csapadék ellen védő kabát sötétkék

db

1

 

1

32

k)

Szolgálati téli zokni, sötétkék***

pár

2

2

2

33

l)

Szolgálati, nyári zokni, sötétkék***

pár

2

2

2

34

m)

Hímzett névkitűző

db

2

1

1

35

n)

Névkitűző fém

db

1

 

1

36

5.
Ékítmények

a)

Hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés, sötétkék

db

2

2

2

37

b)

Hímzett váll-lap, sötétkék

pár

3

 

 

38

c)

Váll-lap tábornoki szerelve

pár

 

 

2

39

d)

Karjelvény

db

2

2

2

40

6.
Személyi felszerelés

a)

Málhazsák

db

1

1

1

41

7.
Költségtérítés

a)

Polgári ruhapénz

db

 

1

 

42

b)

Alsóruházati költségtérítés****

db

1

1

1

* Csak a rendszeresítést követően adható ki, alapellátás és alapellátás-kiegészítésként az új felszerelők és átminősítettek részére.
** Alapellátás és alapellátás-kiegészítésként az új felszerelők és átminősítettek részére adható ki.
*** A termékek természetbeni biztosítása helyett alsóruházati költségtérítés kerül kifizetésre.
**** Összege 8000 Ft, elszámolási rendje megegyezik a ruházati utánpótlási ellátmány elszámolási rendjével. A zokni esetében a beszerzendő termékek színe sötétkék, vagy fekete. A téli ing és téli alsó alkalmasságát a funkciónak való megfelelés határozza meg. Az alsóruházati költségtérítést csak az újfelszerelő állomány részére kell biztosítani.
Megjegyzés:
E: Egyenruhás alapellátási norma
P: Polgári ruhás alapellátási norma
T: Vegyes ruhás alapellátási norma (Tábornoki állomány részére / férfi)

2. melléklet a 66/2014. (XII. 16.) BM rendelethez

1. A Büntetés-végrehajtási szervezet ruházati alapellátási normái

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

1

 

 

Termék megnevezése

menny. egység

csökkentett alapellátási norma

egyenruhás alapellátási norma

vegyes ruhás alapel-
látási norma

vegyes ruhás alapellátási norma

vegyes ruhás alapellátási norma

vegyes ruhás alapellátási norma

2

Normakód

 

 

 

CS

E

V1

V2

T1

T2

3

1.

Gyakorló

ruházat

a)

14M e. rendészeti gyakorló bakancs

pár

1

1

1

1

1

1

4

b)

10M e. rendészeti gyakorló nadrág (könnyített)

db

1**

1**

1

1

1

1

5

c)

Pólóing, világoskék

db

2

2

2

2

2

2

6

d)

10M e. rendészeti gyakorló zubbony (könnyített)

db

1**

1**

1

1

1

1

7

e)

10M e. rendészeti gyakorló dzseki, felirattal

db

1

1

1

1

1

1

8

f)

10M e. rendészeti gyakorló nadrág (nyári)

db

1

1

 

 

 

 

9

g)

10M e. rendészeti gyakorló zubbony (nyári)

db

1

1

 

 

 

 

10

2.

Szolgálati ruházat

a)

12M e. r. szolgálati félcipő

pár

1

1

1

1

 

 

11

b)

12M e. r. szolgálati nyári pantalló

db

 

1

1

1

 

 

12

c)

12M e. r. szolgálati téli pantalló

db

 

1

1

1

 

 

13

d)

12M e. r. szolgálati ing/blúz, rövid ujjú, v. kék

db

 

2

1

1

 

 

14

e)

12M e. r. szolgálati ing/blúz, hosszú ujjú, v. kék

db

 

2

1

1

 

 

15

f)

12M e. r. szolgálati pulóver

db

 

2

1

1

 

 

16

g)

12M e. r. szolgálati nyári dzseki

db

 

1

1

1

 

 

17

h)

12M e. r. szolgálati télikabát

db

 

1

1

1

 

 

18

i)

12M e. r. szolgálati félcipő (nyári)

pár

 

1

1

1

 

 

19

3.

Társasági/ ünnepi ruházat

a)

Félcipő, fekete (ffi/női)

pár

 

 

 

1

1

1

20

b)

Kistársasági öltöny, szerelve, szürke

db

 

 

 

 

1

 

21

c)

Társasági öltöny, szerelve, sötétkék

db

 

 

 

1

1

 

22

d)

Kistársasági kosztüm,

3 részes, szerelve, szürke

db

 

 

 

 

 

1

23

e)

Társasági kosztüm,

3 részes, szerelve, sötétkék

db

 

 

 

1

 

1

24

f)

Fehér ing/blúz, rövid ujjú*

db

 

1

1

1

1

1

25

g)

Fehér ing/blúz, hosszú ujjú*

db

 

1

1

1

1

1

26

h)

Ingblúz, hosszú ujjú, világoskék, szerelve

db

 

 

 

 

1

1

27

i)

Ingblúz, rövid ujjú, világoskék, szerelve

db

 

 

 

 

1

1

28

j)

Ingblúz, rövid ujjú, fehér, szerelve

db

 

 

 

 

1

1

29

k)

Kistársasági felöltő, szerelve, fekete

db

 

 

 

 

1

1

30

l)

Társasági felöltő, szerelve, sötétkék

db

 

 

 

1

1

1

31

m)

Ballonkabát 4/4*

db

 

 

 

 

1

1

32

4.

Ruházati kiegészítők

a)

Hímzett szövetsapka (pilotka), sötétkék

db

1

1

1

1

1

1

33

b)

12M e. r. téli sapka, szerelve

db

1

1

1

1

1

1

34

c)

Kistársasági tányérsapka/kalap, szerelve, szürke

db

 

 

 

 

1

1

35

d)

Társasági tányérsapka/kalap, szerelve, sötétkék

db

 

 

 

1

1

1

36

e)

Szolgálati derékszíj, fekete

db

 

1

1

1

1

1

37

f)

12M e. r. taktikai öv

klt

1

1

1

1

1

1

38

g)

Szolgálati bőrkesztyű, fekete

pár

1

1

1

1

1

1

39

h)

Szolgálati nyakkendő, sötétkék

db

 

1

1

1

1

1

40

i)

Selyem nyakkendő, fekete

db

 

 

 

 

1

1

41

j)

Nyakkendőtű

db

 

1

1

1

1

1

42

k)

Nyaksál, sötétkék

db

 

1

1

1

1

1

43

l)

Nyaksál, fekete

db

 

 

 

 

1

1

44

m)

Téli ing***

db

 

 

 

 

 

 

45

n)

Téli alsó***

db

1

1

1

1

1

1

46

o)

Szolgálati téli zokni, sötétkék***

pár

2

2

2

2

2

2

47

p)

Szolgálati, nyári zokni, sötétkék***

pár

2

2

2

2

2

2

48

q)

Hímzett tépőzáras azonosító szám

db

2

2

2

2

2

2

49

r)

12M azonosító szám tépőzáras

db

2

2

2

2

2

2

50

s)

Felsőfokú végzettséget tanúsító jelvény

db

 

 

 

1

2

2

51

t)

Névkitűző fém

db

 

1

1

1

2

2

52

5. Ékítmények

a)

12M e.r hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés

db

2

2

2

2

2

2

53

b)

12M e.r. hímzett váll-lap

pár

 

2

2

2

2

2

54

c)

Karjelvény

tépőzáras

db

2

2

2

2

2

2

55

6.

Személyi felszerelés

a)

Málhazsák

db

1

1

1

1

1

1

56

c)

Igazolványtok sorszámozott szolgálati jelvénnyel

db

 

1

1

1

1

1

57

7. Költség-
térítés

a)

Alsóruházati költségtérítés****

db

1

1

1

1

1

1

* Csak a rendszeresítést követően adható ki, alapellátás és alapellátás-kiegészítésként az új felszerelők és átminősítettek részére.
** Alapellátás és alapellátás- kiegészítésként az új felszerelők és átminősítettek részére adható ki.
*** A termékek természetbeni biztosítása helyett alsóruházati költségtérítés kerül kifizetésre.
**** Összege 5 000 Ft, elszámolási rendje megegyezik a ruházati utánpótlási ellátmány elszámolási rendjével. A zokni esetében a beszerzendő termékek színe sötétkék, vagy fekete. A téli ing és téli alsó alkalmasságát a funkciónak való megfelelés határozza meg. Az alsóruházati költségtérítést csak az újfelszerelő állomány részére kell biztosítani.
Megjegyzés:
Cs: Csökkentett férfi és női alapellátási norma
E: Egyenruhás férfi és női alapellátási norma
V1: Vegyes ruhás férfi és női alapellátási norma
V2: Vegyes ruhás alapellátási norma (Vezetői férfi és női állomány részére)
T1: Vegyes ruhás alapellátási norma (Tábornoki állomány részére / férfi)
T2: Vegyes ruhás alapellátási norma Tábornoki állomány részére / női)
2. A raktári készlet erejéig az állomány ellátása érdekében, a terméknek megfelelő, alábbi ruházati cikkek is kiadhatóak.

 

A

B

1

Megnevezés

Viselési határidő

2

Szolgálati félcipő (unisex), fekete

 

3

Téli sapka műszőrmés, szerelve

2016. december 31.

4

Hímzett rendfokozati jelzés (régi típusú váll-lap)

2016. december 31.

5

Hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés (régi típusú)

2016. december 31.

6

10M e.r. gyakorló bakancs

2022. december 31.

3. A hivatásos állomány az alább felsorolt termékeket megengedett öltözetként a meghatározott időpontig viselheti.

 

A

B

1

Megnevezés

Viselési határidő

2

Szolgálati jelvény réz, bőr alátéttel

2015. december 31.

3

Gyakorló zubbony, sötétkék

2015. december 31.

4

Gyakorló nadrág, sötétkék

2015. december 31.

5

Málhaöv

2015. december 31.

6

¾ -es kabát kapucnival sötétkék

2015. december 31.

7

Téli sapka műszőrmés sötétkék

2016. december 31.

8

Dzseki sötétkék

2016. december 31.

9

Hímzett rendfokozati jelzés (régi típusú váll-lap)

2016. december 31.

10

Hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés (régi típusú)

2016. december 31.

11

10M e. r. gyakorló nadrág (polifoam betéttel)

2018. december 31.

12.

10M e. r. gyakorló zubbony (polifoam betéttel)

2018. december 31.

13

10M e r gyakorló bakancs

2022. december 31.

14

12M e.r. gyakorló bakancs (könnyített)

 

15

Szolgálati félcipő (unisex), fekete

 

4. a) Társasági (ünnepi) öltözet cikkösszetétele a büntetés-végrehajtás hivatásos tiszti és tiszthelyettesi (férfi) állománya részére. Ha az állomány alapellátási normájában a felsorolt cikkek nem szerepelnek, azokat megengedett öltözetként viselheti.

 

A

B

1

Megnevezés

Viselési határidő

2

Társasági tányérsapka, sötétkék, szerelve

 

3

Társasági felöltő, sötétkék, szerelve

 

4

Társasági zubbony, sötétkék, szerelve

 

5

Társasági pantalló, sötétkék

 

6

Fehér, hosszú ujjú ing, vállpántos

 

7

Fehér, rövid ujjú ing, vállpántos

 

8

Nyakkendő, sötétkék

 

9

Társasági nadrágszíj, fekete

 

10

Félcipő, fekete,

 

11

Szolgálati bőrkesztyű, fekete

 

12

Paroli

 

13

Névkitűző fém

 

14

Szalagsáv

 

b) Társasági (ünnepi) öltözet cikkösszetétele a büntetés-végrehajtás hivatásos tiszti és tiszthelyettesi (női) állománya részére. Ha az állomány alapellátási normájában a felsorolt cikkek nem szerepelnek, azokat megengedett öltözetként viselheti.

 

A

B

1

Megnevezés

Viselési határidő

2

Társasági női kalap, sötétkék, szerelve

 

3

Társasági felöltő, sötétkék, szerelve

 

4

Társasági kosztümkabát, sötétkék, szerelve

 

5

Társasági szoknya, sötétkék

 

6

Fehér ing/blúz, hosszú ujjú, vállpántos

 

7

Fehér ing/blúz, rövid ujjú, vállpántos

 

8

Nyakkendő, sötétkék

 

9

Társasági nadrágszíj, fekete

 

10

Társasági pantalló, sötétkék

 

11

Társasági félcipő, fekete

 

12

Szolgálati bőrkesztyű, fekete

 

13

Paroli

 

14

Névkitűző fém

 

15

Szalagsáv

 

5. A hivatásos állomány részére, a szolgálati feladatok függvényében, a rendszeresítést követően – alegységkészletként – szolgálati csapadék ellen védő kabátot kell biztosítani.

3. melléklet a 66/2014. (XII. 16.) BM rendelethez

1. A Katasztrófavédelmi szervek ruházati alapellátási normái

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

1

 

 

Termék megnevezése

menny.
egység

csökken-
tett alap-
ellátási norma

egyen-
ruhás alap-
ellátási norma

egyen-
ruhás alap-
ellátási norma

egyen-
ruhás alap-
ellátási norma

vegyes ruhás alap-
ellátási norma

vegyes ruhás alap-
ellátási norma

vegyes ruhás alap-
ellátási norma

vegyes ruhás alap-
ellátási norma

2

Normakód

 

 

 

CS

E1

E2

E3

V1

V2

T1

T2

3

1.
Gyakorló
ruházat

a)

14M e. rendészeti gyakorló bakancs***

pár

1

1

1

1

1

1

1

1

4

b)

10M e. rendészeti gyakorló nadrág (könnyített)

db

2

2

2

2

2

2

2

2

5

c)

Gyakorló póló

db

4

4

4

4

4

4

4

4

6

d)

10M e. rendészeti gyakorló zubbony, felirattal (könnyített)

db

1

1

1

1

1

1

1

1

7

e)

10M e. rendészeti gyakorló dzseki, felirattal

db

1

1

1

1

1

1

1

1

8

f)

Tépőzáras acélbetétes félcipő

db

1******

 

 

1

 

 

 

 

9

2.
Szolgálati ruházat

a)

12M e. r. szolgálati félcipő

pár

 

1

1

 

1

1

 

 

10

b)

12M e. r. szolgálati nyári pantalló

db

 

1

1

 

1

1

 

 

11

c)

12M e. r. szolgálati téli pantalló

db

 

1

1

 

1

1

 

 

12

d)

12M e. r. szolgálati ing/blúz, rövid ujjú, v. kék

db

 

2

2

 

2

2

 

 

13

e)

12M e. r. szolgálati ing/blúz, hosszú ujjú, v. kék

db

 

2

2

 

2

2

 

 

14

f)

12M e. r. szolgálati pulóver

db

 

1

1

 

1

1

 

 

15

g)

12M e. r. szolgálati nyári dzseki

db

 

1

1

 

1

1

 

 

16

h)

12M e. r. szolgálati télikabát

db

 

1

1

 

1

1

 

 

17

3.
Társasági/ ünnepi ruházat

a)

Társasági félcipő, ünnepi, fekete

pár

 

1**

1**

1**

1**

1**

1

1

18

b)

Társasági öltöny, sötétkék, szerelve

db

 

1**

 

1**

1**

 

2

 

19

c)

Társasági kosztüm, 3 részes, sötétkék, szerelve

db

 

 

1**

 

 

1**

 

2

20

d)

Fehér ing/blúz, rövid ujjú*

db

 

1

1

1**

1

1

1

1

21

e)

Fehér ing/blúz, hosszú ujjú*

db

 

1

1

1**

1

1

1

1

22

f)

Ingblúz, hosszú ujjú, világoskék, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

1

1

23

g)

Ingblúz, rövid ujjú, világoskék, szerelve

db

 

 

 

 

 

 

1

1

24

h)

Ingblúz, rövid ujjú, fehér, szerelve

db

 

1**

1**

1**

1**

1**

1

1

25

i)

Társasági felöltő, férfi, sötétkék, szerelve

db

 

1**

 

1**

1**

 

1

 

26

j)

Társasági felöltő, női, sötétkék, szerelve

db

 

 

1**

 

 

1**

 

1

27

4.
Ruházati kiegészítők

a)

Szövetsapka (pilotka), sötétkék, szerelve

db

1

1

1

1

1

1

1

1

28

b)

12M e. r. téli sapka, szerelve

db

1

1

1

1

1

1

1

1

29

c)

Társasági tányérsapka/kalap sötétkék, szerelve

db

 

1

1

1**

1

1

1

1

30

d)

Derékszíj, fekete

db

1

1

1

1

1

1

1

1

31

e)

Társasági öv

db

 

1

1

1**

1

1

1

1

32

f)

Téli bőrkesztyű, béléses, fekete

pár

1

1

1

1

1

1

1

1

33

g)

Szolgálati nyakkendő, sötétkék

db

 

1

1

1**

1

1

1

1

34

h)

Téli ing****

db

 

 

 

 

 

 

 

 

35

i)

Téli alsó****

db

 

 

 

 

 

 

 

 

36

 

j)

Szolgálati téli zokni, sötétkék****

pár

2

2

2

2

2

2

2

2

37

k)

Szolgálati nyári zokni, sötétkék****

pár

2

2

2

2

2

2

2

2

38

l)

Hímzett névkitűző

db

2

2

2

2

2

2

2

2

39

m)

Névkitűző fém

db

 

1

1

1**

1

1

1

1

40

5.
Ékítmények

a)

Hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés

db

2

2

2

2

2

2

2

2

41

b)

Hímzett váll-lap, piros

pár

 

2

2

1**

2

2

2

2

42

c)

Karjelvény

db

2

2

2

2

2

2

2

2

43

6.
Személyi felszerelés

a)

Málhazsák

db

1

1

1

1

1

1

1

1

44

7.
Költség-
térítés

a)

Alsóruházati költségtérítés*****

db

1

1

1

1

1

1

1

1

* Csak a rendszeresítést követően adható ki, alapellátás és alapellátás-kiegészítésként az új felszerelők és átminősítettek részére.
** Az ellátást csak a tiszti állomány részére kell biztosítani.
*** Alapellátás és alapellátás-kiegészítésként az új felszerelők és átminősítettek részére adható ki.
**** A termékek természetbeni biztosítása helyett alsóruházati költségtérítés kerül kifizetésre.
***** Összege 2 000 Ft, elszámolási rendje megegyezik a ruházati utánpótlási ellátmány elszámolási rendjével. A zokni esetében a beszerzendő termékek színe sötétkék, vagy fekete. A téli ing és téli alsó alkalmasságát a funkciónak való megfelelés határozza meg. Az alsóruházati költségtérítés csak az újfelszerelő állomány részére biztosítható.
****** A tűzoltási, műszaki mentési tevékenységet végző, beavatkozó állomány részére adható ki.
Megjegyzés:
Cs: Csökkentett férfi és női alapellátási norma
E1: Egyenruhás alapellátási norma (Egyenruhás férfi állomány részére)
E2: Egyenruhás alapellátási norma (Egyenruhás női állomány részére)
E3: Egyenruhás alapellátási norma (A tűzoltási, műszaki mentési tevékenységet végző, beavatkozó állomány részére.)
V1: Vegyes ruhás alapellátási norma (Vegyes ruhás férfi állomány részére)
V2: Vegyes ruhás alapellátási norma (Vegyes ruhás női állomány részére)
T1: Vegyes ruhás alapellátási norma (Tábornoki állomány részére / férfi)
T2: Vegyes ruhás alapellátási norma Tábornoki állomány részére / női)
2. A *-al megjelölt termékek esetében, rendszeresítésig, a terméknek megfelelő, alábbi ruházati cikk kiadható. Az alábbi cikk megengedett öltözetként viselhető:

 

A

B

1

Megnevezés

Viselési határidő

2

Fehér ing, rövid ujjú, vállpántos

 

3. A hivatásos állomány az alább felsorolt termékeket megengedett öltözetként viselheti.

 

A

B

1

Megnevezés

Viselési határidő

2

Fehér ing/blúz, rövid ujjú, vállpántos (társasági)

 

3

10M e. rendészeti gyakorló bakancs

 

4

12M e. rendészeti gyakorló bakancs (könnyített)

2022. december 31.

5

10M e. rendészeti gyakorló nadrág (polifoam betéttel)

 

6

10M e. rendészeti gyakorló zubbony (polifoam betéttel)

 

7

12M e. rendészeti szolgálati félcipő (nyári)

 

8

15M e. rendészeti szolgálati szoknya*

 

*a rendszeresítést követően.

4. melléklet a 66/2014. (XII. 16.) BM rendelethez

1. Alapellátási egyenruházati norma a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának rendőr- és katasztrófavédelemi szakirányokon tanulmányokat folytató, hivatásos szolgálati jogviszonnyal nem rendelkező hallgatói és a rendészeti szakközépiskolák tanulói állománya részére

 

A

B

C

1

Megnevezés

Mennyiségi egység

Mennyiség

2

Szövetsapka (pilotka), sötétkék, szerelve

db

1

3.

12M e. r. téli sapka*

db

1

4.

10M e. rendészeti gyakorló dzseki, felirattal

db

1

5.

10M e. rendészeti gyakorló nadrág

db

2

6.

10M e. rendészeti gyakorlózubbony, felirattal

db

1

7.

10M e. rendészeti gyakorló bakancs

pár

1

8.

Gyakorló póló

db

4

9.

Szolgálati derékszíj, fekete

db

1

10.

Hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés (hallgatói, tanulói karlap)

db

3

11.

Karjelvény

db

3

12.

Esőgallér

db

1

13.

Kötött kesztyű

pár

1

14.

Hímzett névkitűző

db

1

* Csak a rendszeresítést követően adható ki.
2. A szakközépiskolák tanulói állománya részére egységfelszerelésként 1 db málhazsákot és 1 db jó láthatósági mellényt kell kiadni.
3. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának rendőr- és katasztrófavédelmi szakirányokon tanulmányokat folytató, hivatásos szolgálati jogviszonnyal nem rendelkező hallgatói által megengedett öltözetként viselhető egyenruházati termékek

 

A

1.

Megnevezés

2.

Nyári sapka

3.

Speciális kabát

4.

Speciális nadrág

5.

Speciális zubbony

6.

Bakancs

7.

Póló

8.

Téli sapka

9.

Pulóver

10.

Zokni

11.

Téli alsó

12.

Téli ing

4. A rendészeti szakközépiskolák tanulói állománya által megengedett öltözetként viselhető egyenruházati termékek

 

A

1.

Megnevezés

2.

Nyári sapka

3.

Téli sapka

4.

Speciális kabát

5.

Speciális nadrág

6.

Speciális zubbony

7.

Bakancs

8.

Póló

9.

Zokni

10.

Téli alsó

11.

Téli ing

5. melléklet a 66/2014. (XII. 16.) BM rendelethez

Az utánpótlási ruházati ellátmány terhére számla ellenében elszámolható egyenruházati és polgári ruházati termékek
I. FÉRFI RUHÁZATI TERMÉKEK
Felnőtt férfi
1. szolgálati és gyakorló egyenruházat (kizárólag egyenruházati bolt(ok)ban, BMSK Zrt.-nél vásárolt)
2. társasági öltözet (egyenruházati bolt(ok)ban, vagy a középfokú szakirányító szervvel szerződésben álló gyártótól vásárolt)
3. hosszú/rövid ujjú ing
4. hosszú/rövid ujjú póló
5. mellény
6. hosszú/rövid ujjú pulóver
7. kardigán
8. nyakkendő
9. hosszú nadrág
10. rövid nadrág
11. zokni
12. lábbeli (félcipő, szandál, csizma, bakancs) és talpbetét
13. atlétatrikó
14. alsónadrág
15. sapka
16. kalap
17. sál
18. kesztyű
19. öv
20. táska
21. télikabát
22. átmeneti kabát
23. ballon kabát
24. öltöny
25. zakó
26. hosszú ujjú szabadidő felső
27. hosszú szárú szabadidő alsó
28. edzőpóló
29. sporttrikó
30. edzőnadrág
31. sportcipő
A férfi állomány csak férfi ruházattal számolhat el. Az I. pontban meghatározott ruházati termékeket gyűjtőfogalmakként kell értelmezni.
II. NŐI RUHÁZATI TERMÉKEK
Felnőtt női
1. szolgálati és gyakorló egyenruházat (kizárólag egyenruházati bolt(ok)ban, BMSK Zrt.-nél vásárolt)
2. társasági öltözet (egyenruházati bolt(ok)ban, vagy a középfokú szakirányító szervvel szerződésben álló gyártótól vásárolt)
3. hosszú/rövid ujjú blúz
4. hosszú/rövid ujjú póló
5. mellény
6. hosszú/rövid ujjú pulóver
7. kardigán
8. hosszú nadrág
9. rövid nadrág
10. halásznadrág
11. szoknya
12. zokni
13. harisnya/harisnyanadrág
14. lábbeli (félcipő, szandál, csizma, bakancs) és talpbetét
15. kombiné, kombi dressz, trikó
16. melltartó (sport melltartó)
17. alsó
18. sapka
19. kalap
20. sál
21. kendő
22. kesztyű
23. öv
24. táska
25. télikabát
26. átmeneti kabát
27. ballon kabát
28. kosztüm (nadrágkosztüm is)
29. blézer
30. hosszú ujjú szabadidő felső
31. hosszú szárú szabadidő alsó
32. edzőpóló
33. sporttrikó
34. edzőnadrág
35. sportcipő
A női állomány csak női ruházattal számolhat el. A II. pontban meghatározott ruházati termékeket gyűjtőfogalmakként kell értelmezni.

6. melléklet a 66/2014. (XII. 16.) BM rendelethez

Az egyenruházati termékek és ruházati felszerelések tervezett viselési ideje

 

A

B

1.

Termék megnevezés

Tervezett viselési idő (év/db)*

2.

10M e. rendészeti gyakorló bakancs (vagy könnyített bakancs)

2

3.

14M e. rendészeti gyakorló bakancs

2

4.

10M e. rendészeti gyakorló nadrág (vagy könnyített nadrág)

1

5.

10M e. rendészeti gyakorló zubbony, felirattal (vagy könnyített zubbony)

2

6.

Gyakorló póló, sötétkék

0,5

7.

Pólóing, világoskék

0,5

8.

KR teniszing (sötétkék, fehér)

0,5

9.

10M e. rendészeti gyakorló dzseki, felirattal

4

10.

Tépőzáras acélbetétes félcipő

2

11.

12M e. r. szolgálati félcipő (vagy szolgálati félcipő, nyári)

2

12.

12M e. r. szolgálati nyári pantalló

2

13.

12M e. r. szolgálati téli pantalló

2

14.

12M e. r. szolgálati ing/blúz, r. ujjú, v. kék (vagy fehér ing/blúz)

1

15.

12M e. r. szolgálati ing/blúz, h. ujjú, v. kék (vagy fehér ing/blúz)

1

16.

12M e. r. szolgálati pulóver

2

17.

12M e. r. szolgálati nyári dzseki

5

18.

12M e. r. szolgálati télikabát

8

19.

szolgálati garbó, sötétkék

2

20.

Barett sapka, szerelve

4

21.

Hímzett szövetsapka (pilotka)

4

22.

12M e. r. téli sapka, szerelve

6

23.

Szolgálati, téli sapka, fekete, szerelve

6

24.

Szolgálati tányérsapka, sötétkék, szerelve

5

25.

Derékszíj, fekete (heveder öv)

4

26.

Szolgálati derékszíj, fekete

5

27.

Társasági öv

4

28.

12M e. r. taktikai öv

5

29.

Szolgálati nyakkendő, sötétkék

1

30.

Nyakkendőtű

5

31.

Szolgálati bőrkesztyű, fekete

5

32.

Téli bőrkesztyű, béléses, fekete

5

33.

Nyaksál, sötétkék

4

34.

Szolgálati, csapadék ellen védő kabát sötétkék

5

35.

Tépőzáras karszalag (bordó)

5

36.

12M azonosító szám, tépőzáras

2

37.

Hímzett névkitűző

2

38.

Névkitűző fém

5

39.

Hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés

2

40

Hímzett váll-lap

2

41.

Karjelvény

2

 

*Az egyenruházati cikkeknél és ruházati felszereléseknél meghatározott tervezett viselési idők, azt az időtartamot határozzák meg, aminek elteltét követően az állománynak a ruházati termékeket – ha a szolgálati feladatokat kizárólag adott ruházatban látja el – pótolni indokolt. Az azonos funkciójú (szolgálati, gyakorló, speciális, vagy munkaruházati) termékek vegyes használata mellett, a ruházati cikkek tervezett viselési ideje meghosszabbodik. A ruházati szemléken a pótlandó termékek körét a termékek használtsági foka alapján kell meghatározni, figyelembe véve a ruházati ellátmány összegét, terhelhetőségét. A szolgálati feladatok ellátása során megsérült ruházat – költségvetés részéről történő – kártérítésénél, a tervezett viselési időket figyelembe kell venni.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére