• Tartalom

7/2014. (II. 14.) NGM rendelet

7/2014. (II. 14.) NGM rendelet

a nyugtaadási kötelezettség pénztárgéppel való teljesítésére kötelezett adóalanyoknak a pénztárgép jogszabályban meghatározott, online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgépre való 2013. évi cseréjéhez nyújtott támogatásról, valamint ezzel és az online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgép bevezetésével összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet módosításáról1

2014.02.15.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. melléklet 11. pontjában és az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:

1. § (1) A nyugtaadási kötelezettség pénztárgéppel való teljesítésére kötelezett adóalanyoknak a pénztárgép jogszabályban meghatározott, online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgépre való 2013. évi cseréjéhez nyújtott támogatásról, valamint ezzel és az online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgép bevezetésével összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 13/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás mértéke az (1) bekezdésben meghatározott pénztárgép beszerzéséhez kapcsolódóan kifizetett összeg,
a) de legfeljebb a (3) bekezdés szerint megrendelt pénztárgép vételára, vagy
b) ha az üzemeltető a 4. § (1) bekezdése szerinti támogatásra jogosult, legfeljebb a (3) bekezdés szerint megrendelt pénztárgép vételárának a 4. § (3) bekezdése szerinti támogatás-tartalommal csökkentett összege.”

(2) A Rendelet 13/A. § (4) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

[A támogatás (3) bekezdés szerinti igénylésekor az üzemeltető nyilatkozik]

d) arról, hogy a 875/2007/EK bizottsági rendelet hatálya alá tartozó csekély összegű (de minimis) támogatásokra vonatkozó szabad de minimis keret ellenőrzéséhez szükséges adatok beszerzése érdekében, valamint a 353/2012. (XII. 13.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése szerinti nyilvántartási rendszer működtetése céljából hozzájárul adatainak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére történő átadásához.”

(3) A Rendelet 13/A. §-a a következő (12a) bekezdéssel egészül ki:

„(12a) Azon üzemeltető tekintetében, aki az A017 vagy A018 számon engedélyezett pénztárgépre vonatkozó megrendeléssel, vagy üzembe helyezett ilyen pénztárgéppel rendelkezik, azonban a megrendeléséről a forgalmazó a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek üzemeltetésének, szervizelésének egyes, az adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgépekre való átállást elősegítő szabályokról szóló 50/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 4. § szerinti adatszolgáltatásában nem szolgáltatott adatot, vagy az üzemeltető a megrendelését nem a központi rendelési felületen adta le, az (1)–(12) bekezdést azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a támogatás nem a központi rendelési felületen igényelhető, hanem az üzemeltetők a támogatást az állami adóhatósághoz papír alapon benyújtott nyilatkozat útján, a (6) bekezdés szerinti dokumentumok egyidejű megküldésével igényelhetik. Az üzemeltető az e bekezdés szerinti támogatási igényét az állami adóhatósághoz 2014. február 24-ig jogosult benyújtani. E határidő jogvesztő.”

2. § A Rendelet 2. alcíme a következő 13/B–13/C. §-sal egészül ki:

13/B. § (1) Az előirányzat terhére – a 4. §-ban meghatározott támogatástól függetlenül – vissza nem térítendő támogatás adható annak az üzemeltetőnek, aki a Rendeletnek megfelelő, online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgép beszerzésére vonatkozó, a Patkós Cassa Informatikai Kft.-vel 2013. július 26-át követően kötött szerződéssel rendelkezik, amely alapján online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgép üzembe helyezésére nem került sor.
(2) A támogatás a 13/A. § szerint nyújtható vagy vehető igénybe azzal az eltéréssel, hogy az üzemeltető nem a központi rendelési felületen, hanem az állami adóhatósághoz papír alapon benyújtott nyilatkozat benyújtásával, a 13/A. § (6) bekezdése szerinti dokumentumok egyidejű megküldésével igényelhetik 2014. február 24-ig. E határidő jogvesztő.
13/C. § (1) Amennyiben a 4. § szerinti támogatásra jogosító üzembehelyezési kóddal rendelkező üzemeltető a pénztárgép üzembe helyezésekor tévedésből nem a támogatásra jogosító üzembehelyezési kódot adta át az eladó részére vagy az eladó tévedésből nem a támogatásra jogosító üzembehelyezési kódot használta fel a pénztárgép üzembe helyezésekor, úgy az állami adóhatóság a (2) és (3) bekezdésben meghatározott kérelemre utalja ki a támogatás összegét.
(2) Amennyiben az üzemeltető részére az eladó az (1) bekezdésben meghatározott okból a pénztárgépet támogatással nem csökkentett, teljes vételáron értékesítette, úgy az üzemeltető a támogatás összegének kiutalását az állami adóhatósághoz benyújtott kérelemmel, a támogatásra jogosító, fel nem használt üzembehelyezési kódról kiadott igazolás, a felhasznált üzembehelyezési kódról kiadott igazolás, valamint az értékesítésről kibocsátott számla másolatának csatolása mellett igényelheti.
(3) Amennyiben az üzemeltető részére az eladó az (1) bekezdésben meghatározottak ellenére a pénztárgépet támogatással csökkentett vételáron értékesítette, úgy a támogatás összegének kiutalását az eladó az állami adóhatósághoz benyújtott kérelemmel igényelheti, a támogatásra jogosító, fel nem használt üzembehelyezési kódról kiadott igazolás, a felhasznált üzembehelyezési kódról kiadott igazolás, valamint az értékesítésről kibocsátott számla másolatának csatolása mellett.
(4) A (2) és (3) bekezdés szerinti kérelmet az állami adóhatóság a kérelem beérkezésétől számított 21 napon belül határozattal bírálja el. Az állami adóhatóság a kérelem elbírálása során vizsgálja a 12. § (2) bekezdésében foglalt feltételek fennállását. Az eljárás során az állami adóhatóság a kérelmezőt a számla eredeti példányának bemutatására felhívhatja.
(5) Az állami adóhatóság a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, ha annak előterjesztésére vagy az érintett pénztárgép üzembe helyezésére a 12. §-ban meghatározott jogvesztő határidő leteltét követően került sor.
(6) Az állami adóhatóság a támogatás összegét a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül utalja ki a kérelmező részére.”

3. § A Rendelet a következő 17/A. §-sal egészül ki:

17/A. § (1) A nyugtaadási kötelezettség pénztárgéppel való teljesítésére kötelezett adóalanyoknak a pénztárgép jogszabályban meghatározott, online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgépre való 2013. évi cseréjéhez nyújtott támogatásról, valamint ezzel és az online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgép bevezetésével összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet módosításáról szóló 7/2014. (II. 14.) NGM rendelettel (a továbbiakban: Mód. rendelet) megállapított 13/A. § (2) bekezdését, 13/A. § (4) bekezdés d) pontját a Mód. rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.
(2) A Mód. rendelettel megállapított 13/A. § (12a) bekezdését abban az esetben is alkalmazni kell, ha az üzemeltető a 13/A. § szerinti támogatási igényét 2014. január 31-ét követően nyújtotta be.”

4. § A Rendelet

a) 6. § (5) bekezdésében a „Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése” szövegrész helyébe a „Korm. rendelet [a továbbiakban: 353/2012. (XII. 13.) Korm. rendelet] 11. § (2) bekezdése”,

b) 13/A. § (4) bekezdés c) pontjában a „beszerzéséhez kapcsolódó követelésének, a támogatás” szövegrész helyébe a „beszerzéséhez kapcsolódóan kifizetett összeg visszaköveteléséről, a támogatás”

szöveg lép.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet az 1407/2013/EU bizottsági rendelet, valamint a 875/2007/EK bizottsági rendelet hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. február 16. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére