• Tartalom

8/2014. (IX. 15.) MEKH rendelet

8/2014. (IX. 15.) MEKH rendelet

a földgáz rendszerhasználati díjakról, a rendszerüzemeltető által nyújtott szolgáltatás minőségének a rendszerhasználati díjakon keresztül történő ösztönzésének szabályairól, a nyújtott szolgáltatás minőségétől függően alkalmazható rendszerhasználati díjakról, valamint a rendszerhasználati díjak alkalmazásának feltételeiről szóló 1/2013. (VII. 11.) MEKH rendelet módosításáról1

2014.10.01.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133/A. § 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló 2013. évi XXII. törvény 12. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A földgáz rendszerhasználati díjakról, a rendszerüzemeltető által nyújtott szolgáltatás minőségének a rendszerhasználati díjakon keresztül történő ösztönzésének szabályairól, a nyújtott szolgáltatás minőségétől függően alkalmazható rendszerhasználati díjakról, valamint a rendszerhasználati díjak alkalmazásának feltételeiről szóló 1/2013. (VII. 11.) MEKH rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdés f) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában]

f) elosztási alapdíj: az a díj, amelyet a 20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználót és a 20 m3/h vagy 20 m3/h-nál nagyobb névleges (össz)kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználót ellátó földgázkereskedőnek, az egyetemes szolgáltatónak, illetve a 20–100 m3/h névleges (össz)kapacitású gázmérővel rendelkező, kapacitás-lekötést nem igénylő felhasználót ellátó földgázkereskedőnek, és az ilyen gázmérővel rendelkező rendszerhasználóként eljáró felhasználónak a szerződési időszakra vonatkozóan kell fizetnie,”

(2) Az R. 2. § (1) bekezdés ny) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában]

ny) kapcsolt kapacitás: egy átadás-átvételi ponton a csatlakozó rendszerüzemeltetők által nem megszakítható vagy megszakítható alapon közösen felkínált szabványos kapacitástermék, amely magában foglalja az átadás-átvételi pont két oldalán lévő megfelelő belépési és kilépési kapacitást,”

(3) Az R. 2. § (1) bekezdés q) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában]

q) gáznapi középhőmérséklet: az Országos Meteorológiai Szolgálat (a továbbiakban: OMSz) által az 5. melléklet szerinti mérési pontokon mért és a gáznapot követő nap 12:00 óráig nyilvánosságra hozott hőmérsékletérték,”

2. § Az R. 12. § (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 9. § (4) bekezdés a)–c) és e) pontja szerinti díjfizetésre kötelezett az átadási-átvételi pontonként lekötött órai vagy napi kapacitás 1%-nál nagyobb mértékű túllépése esetén – átadási-átvételi pontonként – pótdíjat, valamint utólagos kapacitásdíjat köteles fizetni a szállítási rendszerüzemeltetőnek. A fizetendő pótdíj mértéke az adott hónapon belül a –12,0 °C, vagy annál melegebb középhőmérsékletű gáznapon jogosulatlanul igénybe vett legnagyobb többletkapacitás éves szállítási kapacitásdíjának 1,5-szerese. A fizetendő utólagos kapacitásdíj mértéke az adott hónapon belül a –12,0 °C-nál hidegebb középhőmérsékletű gáznapon jogosulatlanul igénybe vett legnagyobb – az adott hónapban a pótdíj fizetés alapjául szolgáló többletkapacitással csökkentett – többletkapacitás éves szállítási kapacitásdíja. A betáplálási pontok esetében az 5. mellékletben foglalt OMSz mérési pontok szerinti középhőmérsékletek számtani átlagát, a kiadási pontok esetében a kiadási ponthoz rendelt mérési ponton mért gáznapi középhőmérsékletet kell figyelembe venni. Ismételt kapacitás-túllépés esetén a pótdíj havonta ismételten felszámításra kerül. Az utólagos kapacitásdíjat csak a megelőző hónap(ok)ban, a –12,0 °C-nál hidegebb középhőmérsékletű gáznapon jogosulatlanul igénybe vett többletkapacitás feletti kapacitásra kell megfizetni a szállítási rendszerüzemeltető számára. A kapacitás-túllépési pótdíj és utólagos kapacitásdíj számításának alapja a földgáz hőértékben lekötött, szerződésben rögzített órai vagy napi kapacitás és a túllépéssel érintett órában vagy napon átvett hőmennyiség teljes különbözete. A kapacitás-túllépés elszámolása a 2. § (1) bekezdés a) pont aa) alpont aac), aad), aae), aai), aak) és acb) alpontja szerinti átadási-átvételi ponton mért napi, hőértékre átszámított mennyiségnek a rendszerhasználóra – az ÜKSZ-ben a szállítóvezeték betáplálási pontjaira vonatkozó allokálási szabályok szerint – leosztott napi (hőértékre átszámított) mennyiségek alapján történik. A szállítási rendszerüzemeltető köteles a szállíttató párokat, valamint a szállíttató párokra allokált mennyiségeket is feltüntetni a pótdíj számlán. A kapacitás-túllépés elszámolása a 2. § (1) bekezdés a) pont aa) alpont aaa), aaf), aag), aaj), aal) és aam) alpontja szerinti átadási-átvételi ponton mért órai (hőértékre átszámított) mennyiségnek a kapcsolódó (elosztó)rendszer üzemeltetője által, a rendszerhasználóra – az ÜKSZ-ben a szállítóvezeték kiadási pontjaira vonatkozó allokálási szabályok szerint – leosztott órai (hőértékre átszámított) mennyiségek alapján történik. Az elszámoláshoz szükséges adatok rögzítésének, átadásának módját az ÜKSZ tartalmazza.
(2) A kiadási pontokra vonatkozó pótdíjak kiszámításánál a gáznapi középhőmérsékletet kell figyelembe venni. Amennyiben adott hőmérséklet-mérési helyen adott napra vonatkozóan nem áll rendelkezésre gáznapi középhőmérséklet adat, a felek az OMSz-t kérik fel helyettesítő érték megállapítására. A felek eltérően is megállapodhatnak a kiadási pontokhoz rendelt hőmérséklet-mérési pontok tekintetében. A szállítási rendszerüzemeltető és a 13. § (2) bekezdése szerinti kapacitás igényű felhasználó által közösen elhelyezett, mérési adatokat rögzítő, hitelesített helyi hőmérsékletmérő berendezés adatait kell alkalmazni, ha a szállítási rendszerüzemeltető és ez a felhasználó így állapodik meg, és a felhasználó viseli a hőmérsékletmérő berendezés költségeit.”

3. § Az R. 13. § (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szerződési időszakra vonatkozó kapacitást a szerződési időszakban az átadási-átvételi pontokon igénybe venni tervezett legnagyobb kapacitás alapján kell lekötni és a 2. melléklet II. pontja szerinti szállítási kapacitásdíjat megfizetni. A 2. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontjának aaa) alpontjában meghatározott átadás-átvételi pontokon, amennyiben a rendszerhasználó téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitása kisebb, mint a téli időszakon kívüli időszakra lekötött kapacitása, a téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitások alapján megfizetett – a 2. melléklet II. pontja szerinti – szállítási kapacitásdíjon felül köteles a rendszerhasználó megfizetni a téli fogyasztási időszakon kívüli időszakra lekötött kapacitások és a téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitások pozitív különbözetére a 2. melléklet II. pontja szerinti éves szállítási kapacitásdíj 5%-át.
(2) Azokon a 2. § (1) bekezdés a) pont aa) alpont aaa) alpontja szerinti átadási-átvételi pontokon, amelyeken a téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitás kisebb, mint a téli fogyasztási időszakon kívüli időszakra lekötött kapacitás, a téli fogyasztási időszakon kívüli időszakra lekötött kapacitás novemberi és december havi igénybevétele után a 2. melléklet II. pontja szerinti szállítási kapacitásdíjat – a 13. § (1) bekezdése szerinti összegen felül – azokra a napokra is meg kell fizetni, amelyeken földgázt vételeznek. A számításnál figyelembe veendő kapacitás a téli fogyasztási időszakon kívüli időszakra lekötött kapacitás és a téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitás különbözete.”

4. § (1) Az R. 29. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendszerhasználó az átadási-átvételi pontonként lekötött órai kapacitás 1%-nál nagyobb mértékű túllépése esetén – átadási-átvételi pontonként – köteles az adott hónapon belül
a) a hónap –12,0 °C vagy annál melegebb középhőmérsékletű gáznapjain bekövetkezett kapacitás túllépés esetén a jogosulatlanul igénybe vett legnagyobb többletkapacitás éves elosztási kapacitásdíjának 1,5-szeresét (pótdíj), valamint
b) a hónap –12,0 °C-nál hidegebb középhőmérsékletű gáznapjain bekövetkezett kapacitás túllépés esetén jogosulatlanul igénybe vett legnagyobb – az adott hónapban a pótdíj fizetés alapjául szolgáló többletteljesítménnyel csökkentett – többletkapacitás éves elosztási kapacitásdíját (utólagos kapacitásdíj)
megfizetni a földgázelosztónak.
A pótdíj ismételt kapacitás-túllépés esetén havonta ismét felszámításra kerül.
Az utólagos kapacitásdíjat csak a megelőző hónap(ok)ban, –12,0 °C-nál hidegebb középhőmérsékletű gáznapon jogosulatlanul igénybe vett többletkapacitás feletti kapacitásra kell megfizetni.
A pótdíj és az utólagos kapacitásdíj számításának alapja a hőértékben lekötött órai kapacitás és az adott hónapban a legmagasabb túllépéssel érintett órában átvett – hőértékre átszámított – hőmennyiség teljes különbözete. A földgázelosztó kapacitás túllépés esetén a pótdíj vagy utólagos kapacitásdíj kiszámlázását köteles az adott hónapot követő hónap 30. napjáig megtenni.”

(2) Az R. 29. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A pótdíjak kiszámításánál a gáznapra vonatkozó napi középhőmérséklet értéket kell alkalmazni. Ha az adott hőmérséklet-mérési helyen adott gáznapra vonatkozóan nem áll rendelkezésre középhőmérséklet adat, a felek az OMSz-t kérik fel helyettesítő érték megállapítására. A felek eltérően is megállapodhatnak a gázátadó állomásokhoz rendelt hőmérséklet-mérési pontok tekintetében. A földgázelosztó és a 25. § (2) bekezdése szerinti kapacitás igényű felhasználó által közösen elhelyezett, mérési adatokat rögzítő, hitelesített helyi hőmérsékletmérő berendezés adatait kell alkalmazni, ha a földgázelosztó és ez a felhasználó így állapodik meg, és a felhasználó viseli a hőmérsékletmérő berendezés költségeit.”

(3) Az R. 29. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az (1) bekezdésben megfogalmazottak bekövetkezését követően módosított kapacitás-lekötés nem érinti a pótdíj alkalmazását.”

5. § (1) Az R. 30. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha az átadási-átvételi ponton a szerződési időszakban és a téli fogyasztási időszakban is vételeznek földgázt, az elosztási kapacitásdíjat és az elosztási alapdíjat a téli fogyasztási időszakra igénybe vett legnagyobb kapacitás alapján köteles a felhasználó után a rendszerhasználó megfizetni. Igénybe vett kapacitás alatt a felhasználó legnagyobb kapacitású felhasználását mérő gázmérő névleges (össz)kapacitása értendő, ha az átadási-átvételi pontonként 20 és 100 m3/h érték között van és a felhasználó nem igényelt lekötött kapacitást, és lekötött kapacitás értendő akkor, ha a felhasználó legnagyobb kapacitású felhasználását mérő gázmérő névleges (össz)kapacitása átadási-átvételi pontonként 100 m3/h vagy annál nagyobb. Az elosztási kapacitásdíjat, az elosztási alapdíjat, valamint az elosztási forgalmi díjat a szerződési időszakban igénybe vett legnagyobb kapacitás szerinti felhasználói kategória díjtételei szerint köteles a rendszerhasználó megfizetni.”

(2) Az R. 30. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Ha a (2) bekezdés szerinti elszámolás alá vont átadási-átvételi ponton november és december hónapokban is sor kerül a téli időszakon kívüli időszakra vonatkozó kapacitás igénybevételére, akkor (a téli időszakon kívüli időszakra lekötött legnagyobb kapacitás és a téli időszakra lekötött legnagyobb kapacitás különbözetére) a rendszerhasználó az elosztási kapacitásdíjat vagy az elosztási alapdíjat – az (1)–(2) bekezdés szerinti összegen felül – azokra a novemberi és decemberi napokra is köteles megfizetni, amelyeken az átadási-átvételi ponton földgázt vételeznek. Ha az átadási-átvételi ponton november és december hónapokban –5,0 °C-nál hidegebb középhőmérsékletű gáznapon vagy a téli fogyasztási időszakban is történik gázvételezés, a földgázelosztó jogosult a téli időszakon kívüli időszakra lekötött legnagyobb kapacitás után az elosztási kapacitásdíjat vagy az elosztási alapdíjat – az (1) bekezdés szerint – egész évre érvényesíteni. A rendszerhasználó által a gázévben az átadási-átvételi pontra (elosztási kapacitásdíjban vagy elosztási alapdíjban) megfizetett összeg – az esetleges pótdíjak, a kötbérek és a kártérítések figyelembevétele nélkül – legfeljebb a téli időszakon kívüli időszakban igénybe vett legnagyobb kapacitásra számított éves elosztási kapacitásdíj vagy elosztási alapdíj lehet.”

6. § Az R.

a) 2. § (1) bekezdés zs) pontjában az „átlag-hőmérsékletű napon” szövegrész helyébe a „középhőmérsékletű gáznapon” szöveg,

b) 12. § (3) bekezdés a) pontjában, 13. § (3) bekezdésében, 29. § (3) bekezdés a) pontjában az „átlaghőmérsékletű napon” szövegrész helyébe a „középhőmérsékletű gáznapon” szöveg,

c) 30. § (3a) bekezdésében az „átlaghőmérsékletű napokon” szövegrész helyébe a „középhőmérsékletű gáznapokon” szöveg,

d) 12. § (4) és a 29. § (4) bekezdésében az „átlaghőmérsékletű napján” szövegrész helyébe a „középhőmérsékletű gáznapján” szöveg

lép.

7. § Az R. 7. § (2) bekezdés b) pont bb) alpontjában a „100 m3/h-nál nagyobb” szövegrész helyébe a „100 m3/h vagy annál nagyobb” szöveg lép.

8. § Az R. 16. § (5) bekezdésben a „0,25%-át” szövegrész helyébe a „0,5%-át” szöveg lép.

9. § (1) Az R. 19. § (2) bekezdésében az „1/60-ad része” szövegrész helyébe az „1/80-ad része” szöveg lép.

(2) Az R. 19. § (3) bekezdésében az „50%-ának 1/60-ad része” szövegrész helyébe a „25%-ának 1/80-ad része” szöveg lép.

10. § Az R. 32. § (5) bekezdésében a „0,25%-át” szövegrész helyébe a „0,5%-át” szöveg lép.

11. § (1) Az R. 35. § (2) bekezdésében az „1/60-ad” szövegrész helyébe az „1/80-ad” szöveg lép.

(2) Az R. 35. § (3) bekezdésében az „50%-ának az 1/60-ad része” szövegrész helyébe a „25%-ának az 1/80-ad része” szöveg lép.

12. § Az R. 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

13. § Az R. 5. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

14. § Ez a rendelet 2014. október 1-jén lép hatályba.

15. § Hatályát veszti az R.

1. melléklet a 8/2014. (IX. 15.) MEKH rendelethez

1.    Az R. 2. melléklet II. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„II.
Szállítási díjak

2. § (1) bekezdés

Szállítási kapacitásdíj
[Ft/(MJ/h)/év]

Szállítási kapacitásdíj
[Ft/(MJ/nap)/év]

Szállítási forgalmi díj
(Ft/GJ)

a) pont aa) alpont aaa), aaj), aal) és aam) alpontja
(kiadási pontok)

199,60

a) pont aa) alpont aaf) alpontja
(Kiskundorozsma határkeresztező kiadási pont)

511,36

-

 

a) pont aa) alpont aag) alpontja
(Csanádpalota határkeresztező kiadási pont)

229,50

a) pont aa) alpont aac) alpontja (osztrák/magyar határ Baumgarten felőli betáplálási pont)

-

24,37

a) pont aa) alpont aai) alpontja (horvát/magyar határ Donji Miholjac felőli betáplálási pont)

-

24,37

33,99

a) pont aa) alpont aad) alpontja (ukrán/magyar határ Beregovo felőli betáplálási pont)

-

24,37

a) pont aa) alpont aak) alpontja (szlovák/magyar határ Vel’ké Zlievce felőli betáplálási pont)

 

24,37

 

a) pont aa) alpont aan) alpontja (román/magyar határ Horia felőli betáplálási pont)

-

24,37

a) pont aa) alpont aae) alpontja (hazai termelés betáplálási pont)

-

21,93

a) pont ac) alpont acb) alpontja (tárolói betáplálási pont)

-

8,95

 

2.    Az R. 2. melléklet III. 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1. Elosztási díjak
a) Elosztási díjak az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási
átalánydíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
forgalmi díj

Ft/GJ

Ft/év

Ft/m3/h/év

Ft/GJ

Gázmérővel nem rendelkező felhasználó

395,24

 

 

 

20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású
gázmérővel rendelkező felhasználó

 

9 192

 

179,06

20 m3/h vagy annál nagyobb névleges
kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

 

 

15 218

60,59

b) Elosztási díjak az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási
átalánydíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
forgalmi díj

Ft/GJ

Ft/év

Ft/m3/h/év

Ft/GJ

Gázmérővel nem rendelkező felhasználó

384,59

20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású
gázmérővel rendelkező felhasználó

9 192

135,59

20 m3/h vagy annál nagyobb névleges
kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

14 633

60,59

c1) Elosztási díjak az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási
átalánydíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
forgalmi díj

Ft/GJ

Ft/év

Ft/m3/h/év

Ft/GJ

Gázmérővel nem rendelkező felhasználó

344,04

20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású
gázmérővel rendelkező felhasználó

9192

105,78

20 m3/h vagy annál nagyobb névleges
kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

11 698

20,71

c2) Elosztási átszállítási díj: 26,30 Ft/GJ
d) Elosztási díjak a Főgáz Földgázelosztási Kft., az Alpiq Csepeli Erőmű Kft., az ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft., az OERG Kft. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási
átalánydíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
forgalmi díj

Ft/GJ

Ft/év

Ft/m3/h/év

Ft/GJ

Gázmérővel nem rendelkező felhasználó

337,05

20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású
gázmérővel rendelkező felhasználó

9 192

116,10

20 m3/h vagy annál nagyobb névleges
kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

11 325

20,36

e) Elosztási díjak a Tigáz-DSO Földgázelosztó Kft., Natural Gas Service Ipari és Szolgáltató Kft. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási
átalánydíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
forgalmi díj

Ft/GJ

Ft/év

Ft/m3/h/év

Ft/GJ

Gázmérővel nem rendelkező felhasználó

313,3

20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású
gázmérővel rendelkező felhasználó

9 192

95,17

20 m3/h vagy annál nagyobb névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

14 071

20,44

f) Elosztási díjak a Magyar Gázszolgáltató Kft. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási
átalánydíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
alapdíj

Elosztási
forgalmi díj

Ft/GJ

Ft/év

Ft/m3/h/év

Ft/GJ

Gázmérővel nem rendelkező felhasználó

376,86

20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású
gázmérővel rendelkező felhasználó

9 192

143,89

20 m3/h vagy annál nagyobb névleges
kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

14 633

45,36

3.    Az R. 2. melléklet IV. 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1. Elosztási díjak
a) Elosztási díjak az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási alapdíj

Elosztási kapacitásdíj

Elosztási forgalmi díj

Ft/m3/h/év

Ft/MJ/h/év

Ft/GJ

20-100 m3/h közötti névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

23 425

58,26

100 m3/h vagy annál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és
3131-17 100 MJ/h kapacitás-lekötési igényű felhasználók

740

37,58

100 m3/h-nál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és 17 100 MJ/h feletti kapacitás-lekötési igényű felhasználók

350

33,21

b) Elosztási díjak az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási alapdíj

Elosztási kapacitásdíj

Elosztási forgalmi díj

Ft/m3/h/év

Ft/MJ/h/év

Ft/GJ

20-100 m3/h közötti névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

21 164

58,26

100 m3/h vagy annál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és
3131-17 100 MJ/h kapacitás-lekötési igényű felhasználók

766

37,58

100 m3/h-nál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és 17 100 MJ/h feletti kapacitás-lekötési igényű felhasználók

294

33,21

c1) Elosztási díjak az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási alapdíj

Elosztási kapacitásdíj

Elosztási forgalmi díj

Ft/m3/h/év

Ft/MJ/h/év

Ft/GJ

20-100 m3/h közötti névleges kapacitású
gázmérővel rendelkező felhasználó

13 405

59,17

100 m3/h vagy annál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és
3131-17 100 MJ/h kapacitás-lekötési
igényű felhasználók

365

39,94

100 m3/h-nál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és 17 100 MJ/h feletti kapacitás-lekötési
igényű felhasználók

344

39,05

c2) Elosztási átszállítási díj: 26,30 Ft/GJ
d) Elosztási díjak a Főgáz Földgázelosztási Kft., az Alpiq Csepeli Erőmű Kft., az ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft., az OERG Kft. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási alapdíj

Elosztási kapacitásdíj

Elosztási forgalmi díj

Ft/m3/h/év

Ft/MJ/h/év

Ft/GJ

20-100 m3/h közötti névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

14 479

58,17

100 m3/h vagy annál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és
3131-17 100 MJ/h kapacitás-lekötési
igényű felhasználók

332

40,43

100 m3/h-nál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és 17 100 MJ/h feletti kapacitás-lekötési
igényű felhasználók

320

36,07

e) Elosztási díjak a Tigáz-DSO Földgázelosztó Kft., Natural Gas Service Ipari és Szolgáltató Kft. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási alapdíj

Elosztási kapacitásdíj

Elosztási forgalmi díj

Ft/m3/h/év

Ft/MJ/h/év

Ft/GJ

20-100 m3/h közötti névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

14 588

58,41

100 m3/h vagy annál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és
3131-17 100 MJ/h kapacitás-lekötési
igényű felhasználók

410

29,50

100 m3/h-nál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és 17 100 MJ/h feletti kapacitás-lekötési
igényű felhasználók

449

33,29

f) Elosztási díjak a Magyar Gázszolgáltató Kft. elosztási területén

Értékesítési kategóriák

Elosztási alapdíj

Elosztási kapacitásdíj

Elosztási forgalmi díj

Ft/m3/h/év

Ft/MJ/h/év

Ft/GJ

20-100 m3/h közötti névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználó

20 369

58,16

100 m3/h vagy annál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és
3131-17 100 MJ/h kapacitás-lekötési igényű felhasználók

546

36,35

100 m3/h-nál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és 17 100 MJ/h feletti kapacitás-lekötési igényű felhasználók

521

31,99

2. melléklet a 8/2014. (IX. 15.) MEKH rendelethez

Szállítási kiadási pontokhoz rendelt hőmérsékletmérési pontok

A

B

1

OMSZ mérési pont megnevezése

OTR/WEM kiadási pont megnevezése

2

Agárd

Dunaújváros 1, Dunaújváros+Fadd, Dunaújváros 2, Dunaújváros 3, Százhalombatta
1-5-2 (DHE), Fadd 1-1, Fadd 1-2, Dunaújváros 4, Kápolnásnyék + Mezőszentgyörgy, Kápolnásnyék, Mezőszentgyörgy, Nádasdladány 1-2+2, Nádasdladány 1-2, Nádasdladány 2, Nádasdladány 1-1, Szabadegyháza 1+2, Szabadegyháza 1, Szabadegyháza 2, Százhalombatta 1-2+3, Százhalombatta 1-2 (DHE), Százhalombatta 1-3 (DHE), Székesfehérvár, Székesfehérvár 1, Székesfehérvár 2, Szabadbattyán 1-1, Szabadbattyán 1-2

3

Baja

Baja, Baja 1, Baja 2, Báta, Bátaszék, Bátmonostor 1-1, Bátmonostor 1-2, Felsőszentiván, Mohács, Palotabozsok, Szekszárd I+II, Szekszárd I, Szekszárd II, Várdomb

4

Békéscsaba

Békés, Békéscsaba 1+2+Telekgerendás, Békéscsaba 1, Békéscsaba 2, Telekgerendás, Gerendás + Békéscsaba 3, Gerendás, Békéscsaba 3, Gyula, Mezőberény, Murony, Sarkad + Méhkerék, Sarkad, Méhkerék, Újkígyós

5

Budapest-Lőrinc

Alag 1+2+Sződ, Alag 1, Alag 2, Sződ, Budaörs+Budatétény 1 + Százhalombatta
1-5-1 (DHE), Budaörs, Budatétény, Százhalombatta 1-5-1 (DHE), Cegléd I+II, Cegléd I, Cegléd II, Ceglédbercel, Csepel 1-2+2, Csepel 1-2, Csepel 2, Dömsöd, Fót, Gödöllő 1+2, Gödöllő 1, Gödöllő 2, Gyál, Budapest, Ikarusz 1, Ikarusz 2, Kőbánya 1, Soroksár 1-1, Csepel 1-1, Budatétény 2, Solymárvölgy 1-1, Rákospalota 1, Hárshegy, Szentendre 1, Százhalombatta 1-4 (DHE), Kőbánya 2, Rákospalota 2, Majosháza, Makád, Monor, Nagykőrös, Pilisvörösvár + Solymárvölgy 1-2, Pilisvörösvár, Solymárvölgy 1-2, Pusztavacs, Soroksár 1-2, Szentendre 2, Szigetszentmiklós, Szigetszentmiklós I, Szigetszentmiklós II, Tököl, Újhartyán, Vác I+III-1-2, Vác I, Vác III-1-2, Vác III-1-1 (DCM), Vecsés 1, Vecsés, Vecsés 2, Vecsés 3-1, Vecsés 3-2, Zsámbok 2, MOL DUFI, Százhalombatta II-1 (DUFI), Százhalombatta II-2 (DUFI), Solymárvölgy 2, Ecser, Üllő

6

Debrecen

Balmazújváros, Berettyóújfalu, , Bödönhát 1-1, Bödönhát 1-2, Debrecen, Debrecen I-1, Debrecen I-2, Debrecen II, Debrecen I-3, Ebes, Egyek, Hajdúböszörmény, Hajdúsámson, Hajdúszoboszló II, Kaba 1-1, Kaba 1-2, Mezősas, Nádudvar, Nagyhegyes, Püspökladány, Sáránd, Téglás, Tiszacsege

7

Eger

Bélapátfalva, Csány, Eger I+II, Eger I, Eger II, Gyöngyös + Nagyfüged, Gyöngyös, Nagyfüged, Hatvan, Kál, Mátraderecske, Mezőkövesd, Mezőnagymihály, Pétervására, Sámsonháza, Tarnalelesz, Visonta, Zagyvaszántó 1, Zagyvaszántó 2,

8

Győr

Bábolna, Bőnyrétalap, Devecser, Devecser 1-1, Devecser 1-2, Gönyű, Győr
1+2+Töltéstava, Győr 1, Győr 2, Töltéstava, Győr 3, Ikrény, Lovászpatona 1-1, Lovászpatona 1-2, Pápa

9

Káld

Celldömölk, Jánosháza, Káld, Meggyeskovácsi

10

Kaposvár

Babócsa, Dél-Balaton körzet, Balatonboglár, Balatonszéplak, Marcali, Háromfa, Kaposvár I+II, Kaposvár I, Kaposvár II, Kőröshegy, Lengyeltóti, Nagyatád, Öreglak 1-1, Öreglak 1-2, Somogyjád, Somogysámson

11

Bogyoszló

Csorna, Fertőszentmiklós, Kapuvár, Répcelak, Újkér

12

Kecskemét

Bugac, Kecskemét I-1+I-2+II+Kerekegyháza, Kecskemét I-1, Kecskemét I-2, Kecskemét II, Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza I + Városföld Kiskunfélegyháza I, Városföld, Kiskunfélegyháza II, Lajosmizse

13

Kelebia

Jánoshalma, Kunfehértó

14

Kiskunmajsa

Csólyospálos, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Pálmonostora, Pusztaszer, Szank

15

Miskolc

Abaújkér, Center 2-1, Center 2-2, Center 2-3, Járdánháza, Kazincbarcika, Kazincbarcika I, Kazincbarcika II, Kazincbarcika III-2 (MUCSONY), Kazincbarcika
IV (BHE), Borsodchem, Kazincbarcika III-1 (BVK), Kazincbarcika V (BVK), Mezőcsát, Miskolc I+II-6, Miskolc I, Miskolc II-6, Miskolc II-1, Miskolc II-2, Miskolc II-5, Miskolc III (HCM), Nemesbikk, Ózd I-1 +Ózd II, Ózd I-1, Ózd II, Ózd I-2 (OERG), Rudabánya, Sajókeresztúr, Sajószentpéter, Sajóvelezd, Sárospatak, Szerencs, Tiszaújváros I-1-1 (THE), Tiszaújváros II-3+Kistokaj 1+2, Tiszaújváros II-3, Kistokaj 1, Kistokaj 2, Tiszaújváros I-1-3, TVK, Tiszaújváros II-1 (TVK), Tiszaújváros II-4 (TVK-ER), Tiszaújváros II-2 (THE), Tiszaújváros I-2 (INERT), Tiszaújváros I-1-2 (TIFO), Vadna, Tiszaújváros I-4 (INERT)

16

Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár, Mosonszentmiklós

17

Nagykanizsa

Becsehely, Csurgó, Gutorfölde, Iharosberény, Lenti 1-1, Lenti 1-2, Magyarszerdahely, Nagykanizsa 1-1, Nagykanizsa 1-2

18

Nyíregyháza

Anarcs, Balkány, Beregdaróc, Győrtelek 1+2, Győrtelek 1, Győrtelek 2, Ibrány, Kisvarsány 1+2, Kisvarsány 1, Kisvarsány 2, Máriapócs + Nyírmeggyes, Máriapócs, Nyírmeggyes, Nagyar, Napkor, Nyírbogdány, Nyíregyháza 1+2+ Nyírtelek 4, Nyíregyháza 1, Nyíregyháza 2, Nyírtelek 4, Nyírtelek 5, Nyírtelek 3, Őr, Petneháza, Tiszalök, Tiszavasvári, Vásárosnamény

19

Orosháza

Kardoskút 1, Kardoskút 2, Nagymágocs, Orosháza I+II-1, Orosháza I, Orosháza II-1, Orosháza II-2, Orosháza II-3, Pusztaföldvár

20

Paks

Aba

21

Pécs

Bonyhád, Bonyhád 1-1, Bonyhád 1-2, Maráza, Pécs I-1+I-2+II, Pécs I-1, Pécs I-2, Pécs II, Pécs III

22

Pitvaros

Battonya, Battonya 1-1, Battonya 1-2, Mezőhegyes, Tótkomlós, Végegyháza

23

Soltvadkert

Kalocsa, Soltvadkert, Tázlár

24

Sopron

Sopron 1+2, Sopron 1, Sopron 2, Sopron 3

25

Szarvas

Ecsegfalva, Szarvas + Endrőd 1-1, Szarvas, Endrőd 1-1

26

Szécsény

Balassagyarmat, Bátonyterenye, Érsekvadkert, Mátraterenye, Pásztó 1, Pásztó
2, Rétság, Romhány, Salgótarján 1+2, Salgótarján 1, Salgótarján 2, Szécsény, Szigetmonostor, Vác II

27

Szeged

Algyő I, Algyő II, Hódmezővásárhely, Kiszombor, Makó, Óföldeák, Szeged 1+2
+ Újszeged, Szeged 1, Szeged 2, Újszeged, Üllés + Kiskundorozsma, Üllés 1, Kiskundorozsma, Üllés 2 (KTD)

28

Szentes

Csongrád I, Csongrád II, Szentes I+II, Szentes I, Szentes II

29

Szentgotthárd

Csákánydoroszló, Körmend, Szentgotthárd

30

Szentkirályszabadja

Ajka 1, Ajka 2, Balatonfűzfő, Berhida, Herend, Keszthely, Papkeszi, Pétfürdő 1, Raposka, Sümegcsehi 1-1, Sümegcsehi 1-2, Tapolca, Veszprém I-1+I-2+II (BM), Veszprém I-1, Veszprém I-2, Veszprém II (BM), Ősi, Pétfürdő 2

31

Szolnok

Abony, Berekfürdő, Berekfürdő 1-1, Berekfürdő 1-2, Fegyvernek, Jászberény, Jászdózsa, Karcag, Kenderes I-1, Kisújszállás, Kunszentmárton, Martfű, Mezőtúr + Endrőd 1-2, Endrőd 1-2, Mezőtúr, Öcsöd, Szajol 1-1, Szolnok, Szolnok I, Szolnok II-1, Szolnok II-2, Törökszentmiklós I, Törökszentmiklós II, Szajol 1-2

32

Szombathely

Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Szombathely 1, Szombathely 2, Szombathely 3, Vasszécsény

33

Tápiószele

Zsámbok 3

34

Tass

Kunadacs, Tass

35

Tát

Dorog 1+2, Dorog 1, Dorog 2, Nyergesújfalu

36

Tata

Almásfüzitő, Komárom, Nagysáp, Tata, Tatabánya I, Tatabánya II, Zsámbék

37

Záhony

Mándok

38

Zalaegerszeg

Nagylengyel 1-1, Nagylengyel 1-2, Nagylengyel KTD ZRG, Pókaszepetk 1-1, Pókaszepetk 1-2, Zalaegerszeg 1+2, Zalaegerszeg 1, Zalaegerszeg 2, Nagylengyel KTD NLT, Nagylengyel KTD NLT-3

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. október 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére