• Tartalom

9/2014. (II. 12.) HM utasítás

9/2014. (II. 12.) HM utasítás

a munkakör-gazdálkodással kapcsolatos feladatokról

2023.07.05.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján, figyelemmel a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendeletre, a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. §1 (1)2 Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 3. § 14. pontja szerinti honvédelmi szervezet és a miniszter által az állam nevében alapított szakképző intézmény (a továbbiakban: honvéd szakképző intézmény) személyi állományába tartozó hivatásos és szerződéses katona, valamint a honvédelmi alkalmazotti, illetve a munkaviszonyban álló személyek által betölthető munkakörökre, továbbá – a (2) bekezdésben foglaltak figyelembevételével – a miniszter, az államtitkár, a kormánybiztos, a miniszteri biztos és a kormányzati szolgálati jogviszonyban álló személyek által betölthető álláshelyekre terjed ki.

(2) A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Kit.) szerinti miniszter, államtitkár, kormánybiztos, miniszteri biztos álláshelyére a 3. §-t, a kormányzati szolgálati jogviszonyban álló személyek álláshelyére, a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban, illetve a munkaviszonyban álló személyek munkakörére a 3. §-t, a 11–14. §-t és a 19. § (2)–(4) bekezdését kell alkalmazni.

2. §3 (1) Az utasítás alkalmazásában

a) fegyvernemi, szakági alcsoport: egy adott munkakörcsaládon belül olyan munkakörök összessége, amelyekhez ugyanazon szűkebb szakterülethez tartozó feladatok, valamint a rendfokozati hierarchiából fakadó eltérések és egymásra épülés figyelembevételével azonos szakképzettségi, tanfolyami végzettségi követelmények, fizikai, pszichikai és egészségi alkalmassági feltételek kapcsolhatóak,

b) munkakörcsalád: a fegyvernemek, szakágak hasonló szakmai területhez tartozó csoportja,

c) munkakör típus: a fegyvernemi, szakági alcsoportba tartozó munkaköröknek a munkavégzés jellege szerint meghatározott csoportja,

d) szakmacsoport: egymáshoz logikailag kapcsolódó munkakörcsaládok csoportja, a szolgálati beosztások 3. mellékletben meghatározott, a szolgálati beosztások Munkaköri Térképének legnagyobb szerkezeti eleme,

e) szakmai felelős: a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: Hjt. vhr.) 1. § 14. pontjában meghatározott szervezet, szervezeti egység vagy e jogkörrel felruházott személy,

f) új munkakör: olyan munkakör-megnevezés, amely létrehozása előtt egy állománytáblában, illetve munkaköri jegyzékben sem szerepelt, és az azt betöltő személy végrehajtandó feladatai, az ahhoz kapcsolódó jog- és hatáskörei, felelősségei és kötelezettségei, valamint a szükséges szakmai, egészségi, pszichikai és fizikai követelmények korábban nem kerültek meghatározásra.

(2) Ahol az utasítás munkakört említ, azon a Kit. hatálya alá tartozó álláshelyek vonatkozásában az álláshelyen ellátandó feladatok összességét kell érteni.

2. A Munkakör Azonosító Kód

3. § (1) A Munkakör Azonosító Kód (a továbbiakban: MAK) a munkakör szakterületi hovatartozását, a munkavégzés jellegét, a munkakör rendfokozati hierarchiában elfoglalt helyét, a nemzetbiztonsági ellenőrzés hatálya alá tartozást, a hozzá kapcsolható foglalkoztatási jogviszonyt és korlátozást, valamint a munkakörben előírt idegennyelv-ismereti követelményt azonosítja. A MAK karaktereiben alkalmazható jelöléseket a 2. melléklet tartalmazza.

(2)4 A kizárólag szolgálati viszonyban nem állókkal feltölthető munkakörök, valamint a kormányzati szolgálati jogviszonyban állók álláshelyei esetében

a) a MAK első három karakterét annak a munkakörcsaládnak és fegyvernemi, szakági alcsoportnak a 3. melléklet szerinti azonosítója alapján kell meghatározni, amelyhez a munkakör vagy álláshely – feladatrendszerét tekintve – kapcsolható,

b) a MAK ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik és kilencedik karakterét a 2. melléklet alapján kell beazonosítani,

c) a MAK a) és b) pontban fel nem sorolt karaktereit nem kell feltölteni, és kihúzással kell jelölni.

(3)5 A miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár esetében kizárólag a MAK ötödik, hatodik és hetedik karakterét kell beazonosítani a 2. melléklet alapján, a többi karaktert kihúzással kell jelölni.

(4) A beosztás idegennyelv-ismereti követelménye tekintetében munkaköri leírásban kell meghatározni

a) a 2. melléklet 7. pontjában szereplő, az első karaktert megjelenítő táblázat szerinti, kettő vagy több nyelvre, illetve az egyéb idegen nyelvre vonatkozó követelményt és

b) a 2. melléklet 7. pontjában szereplő, a második karaktert megjelenítő táblázat szerinti B) táblázat alapján nem jelölhető idegen nyelvi követelmény típusára vonatkozó elvárást.

(5) A 2. melléklet 7. pontja szerinti idegennyelv-ismereti követelmény második karakterére vonatkozó B) táblázat jelöléseit akkor kell alkalmazni, ha az első karakter egy, vagy magasabb számú értékkel kerül meghatározásra. Több idegen nyelv esetében a második karaktert a legalacsonyabb szintű követelményt támasztó karakterrel kell meghatározni.

(6)6 A Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hadi állománytábláiban rendszeresített beosztások esetében a MAK hetedik, tizedik és tizenegyedik karakterében „Z” jelölést kell alkalmazni.

(7)7 A MAK nyolcadik karakterében az „X” jelölés kizárólag az MH ideiglenes katonai szervezetei állománytábláiban alkalmazható.

(8)8 A MAK kilencedik karakterében az „E” jelölés kizárólag az MH Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH EK) állománytáblájában alkalmazható.

3. 9 A szolgálati beosztások Munkaköri Térképe

4. §10 (1) A szolgálati beosztások Munkaköri Térképe a honvédelmi szervezetnél és a honvéd szakképző intézménynél rendszeresíthető szolgálati beosztások munkakörcsalád, fegyvernemi, szakági alcsoport és munkakör típus szerinti elhelyezkedését határozza meg. A szolgálati beosztások Munkaköri Térképét a 3. melléklet tartalmazza. Az egyes munkakörcsaládokra vonatkozó táblázatokban az „A”–„C” oszlopoktól elkülönítetten, külön táblázatként kell értelmezni a munkakör típus jelölésére és megnevezésére vonatkozó „D” és „E” oszlopokat.

(2) Csak olyan munkakörcsaládban, fegyvernemi, szakági alcsoportban és munkakör típusban rendszeresíthető szolgálati beosztás, amely a szolgálati beosztások Munkaköri Térképén szerepel.

5. § (1)11 A munkakörcsalád, a fegyvernemi, szakági alcsoport és a munkakör típus létrehozásával, valamint a szolgálati beosztások Munkaköri Térképére való felvételével, módosításával és megszüntetésével kapcsolatos miniszteri döntések előkészítését a HM Humánpolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM HPF) végzi. A KNBSZ-nél rendszeresített munkakörök megnevezését és az ezekhez kapcsolódó munkakör típust a KNBSZ főigazgatója határozza meg.

(2)12 Munkakörcsaládnak, fegyvernemi, szakági alcsoportnak, illetve munkakör típusnak a szolgálati beosztások Munkaköri Térképére való felvételét, módosítását vagy törlését tartalmazó utasítás hatálybalépését követő 8 napon belül a HM HPF kezdeményezi a MAK karaktereihez tartozó értéklisták módosítását a HM Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer Szervezetmenedzsment alrendszerében.

4. Fegyvernemi, szakági alcsoport létrehozása, módosítása és megszüntetése

6. § (1)13 A fegyvernemi, szakági alcsoport létrehozására és annak a szolgálati beosztások Munkaköri Térképére való felvételére vonatkozó javaslatokat részletes indokolást tartalmazó ügyiratban a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) szervek, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezet és a honvéd szakképző intézmény vezetője a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) egyidejű tájékoztatása mellett küldi meg a kijelölésre tervezett szakmai felelős és a HM HPF részére.

(1a)14 Az ügyiratot a kezdeményező által kijelölésre tervezett szakmai felelős véleményezi, – egyetértése esetén – a 16. §-ban felsorolt munkaköri követelményeket tartalmazó javaslatát szakmai véleményével együtt közvetlenül megküldi a HM HPF részére. A beérkezett ügyiratok tartalmát a HM HPF megkeresésére a HM TKF szakmai szempontok alapján véleményezi.

(2)15 A KNBSZ főigazgatója az (1) bekezdés szerinti kezdeményezést közvetlenül küldi meg a HM HPF részére.

(3)16 Az MH katonai szervezeteinek, a honvéd szakképző intézmény kivételével a Hjt. 46. § (1) bekezdés a), c) és e) pontja szerinti rendelkezési állomány tagjának állományilletékes parancsnoka és a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) önálló szervezeti egységének vezetője az (1) bekezdés szerinti javaslatokat részletes indokolást tartalmazó ügyiratban közvetlenül az MH kijelölésre tervezett szakmai felelősénél kezdeményezi. Az ügyiratot a kezdeményező által kijelölésre tervezett szakmai felelős véleményezi, és – egyetértése esetén – a 16. §-ban felsorolt munkaköri követelményeket tartalmazó javaslatát szakmai véleményével együtt megküldi a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF) részére.

(3a)17 A (3) bekezdés szerint beérkezett ügyiratot a HVK HTCSF szakmai szempontok alapján véleményezi, és megküldi a HM HPF részére.

(3b)18

(4) A fegyvernemi, szakági alcsoport munkakörcsaládba való besorolását és a hozzárendelt jelölést a HM HPF tervezi meg.

(5)19 A fegyvernemi, szakági alcsoportot azon munkakörcsaládba kell felvenni, amelybe a kezdeményező által kijelölésre tervezett szakmai felelős által megadott követelmények és kizáró korlátozások alapján besorolható. Megfelelő munkakörcsalád hiányában a fegyvernemi, szakági alcsoportot az általános katonai munkakörök szakmacsoportba tartozó munkakörcsaládba kell besorolni, vagy új munkakörcsaládot kell létrehozni az 5. §-ban foglaltak figyelembevételével.

7. §20 A fegyvernemi, szakági alcsoport szakmai felelősének módosítását bármely szakmai felelős részletes indokolást tartalmazó ügyirattal kezdeményezi a HM HPF-nél. A módosítás kezdeményezésére a 6. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

8. § (1)21 A fegyvernemi, szakági alcsoport megszüntetését az adott fegyvernem, szakág szakmai felelőse részletes indokolást tartalmazó ügyirattal kezdeményezi a HM HPF-nél. A megszüntetés kezdeményezésére a 6. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

(2)22 A megszüntetés feltétele, hogy a megszüntetni tervezett fegyvernemi, szakági alcsoportba beosztás ne legyen rendszeresítve. A megszüntetni tervezett fegyvernemi, szakági alcsoportba tartozó beosztásokat a megszüntetés kezdeményezését megelőzően más fegyvernemi, szakági alcsoportba kell átsorolni. A beosztások átsorolására az (1) bekezdés szerinti ügyiratban a szakmai felelős a HM HPF részére tesz javaslatot.

5.23 Munkakör típus szolgálati beosztások Munkaköri Térképére történő felvétele és megszüntetése

9. §24 A szolgálati beosztások Munkaköri Térképén új munkakör típus létrehozását a munkakörcsalád bármely szakmai felelőse részletes indokolást tartalmazó ügyirattal kezdeményezi a HM HPF-nél.

10. § (1)25 A munkakör típus, a munkakörök felsorolásának módosítását, valamint ezek megszüntetését bármely szakmai felelős részletes indokolást tartalmazó ügyirattal kezdeményezi a HM HPF-nél.

(2) A munkakör típus megszüntetésének feltétele, hogy az adott munkakör típusba beosztás ne legyen rendszeresítve.

6. 26 Új munkakör létrehozásának rendje

11. § (1)27

(2)28 Új munkakör létrehozása a szolgálati beosztások Munkaköri Térképére besorolással történhet. Az új munkakör kialakítását a 6. § szerint – az (5) bekezdés együttes alkalmazásával – megküldött részletes indokolást tartalmazó ügyirattal kell a HM HPF-nél kezdeményezni. Az ügyirathoz csatolni kell a munkaköri leírás tervezetét.

(3)29 A KNBSZ munkakörei esetében az új munkakör létrehozása a KNBSZ főigazgató által meghatározott módon történik.

(4)30 A HM TKF és a HVK HTCSF megvizsgálja és véleményezi a (2) bekezdés szerinti ügyirat tartalmát és a beérkezett ügyiratot szakmai véleményével kiegészítve megküldi a HM HPF részére.

(5)31 A kezdeményezést legkésőbb 75 nappal a munkakörelemzés és -értékelés alapjául szolgáló változást tartalmazó állománytábla, munkaköri jegyzék vagy helyesbítő ív kiadását megelőzően kell felterjeszteni a HM HPF részére, amely a munkakörelemzés és -értékelés alapján az új munkakör rendszeresítésével kapcsolatos egyetértő vagy indokolást tartalmazó elutasító véleményét 45 napon belül írásban – a 6. § (1)–(2) bekezdésében meghatározott szervek útján – megküldi a kezdeményező részére.

12. §32 Új munkakör rendszeresítése előtt meg kell határozni, hogy az új munkakör

a) melyik munkakörcsaládba, fegyvernemi, szakági alcsoportba, munkakör típusba tartozik,

b) milyen rendfokozattal rendszeresíthető,

c) betöltése milyen jogviszonyba tartozó személlyel valósítható meg, és

d) melyik előmeneteli rendbe tartozik.

13. §33 Új munkakör létrehozása előtt a munkaköri leírás alapján vizsgálni kell

a) a munkakör jellemzőit: a munkakörhöz kapcsolódó feladatok, hatáskörök, jogkörök, felelősségi körök, valamint a munkakör kapcsolatrendszerét és

b) a betöltéséhez szükséges kompetenciákat és a munkakörhöz kapcsolódó kötelezettségeket.

14. §34

7. 35 A szakmai felelős hatásköre és feladatai

15. § (1)36 A szakmai felelős

a) a katonai felsőoktatás tekintetében szak- és szakirány-referensi,

b) a katonai szakképzés tekintetében kamarai,

c) a tanfolyamrendszerű altisztképzés tekintetében tanfolyam-felelősi

jogkört gyakorol.

(2)37 A szakmai felelős az (1) bekezdésen túl szakterületén

a)38 együttműködik a HM HPF-fel a munkaköri követelmények meghatározásában, az új munkakör létrehozásának folyamatában,

b)39 szakmai álláspontot alakít ki a tiszti, altiszti állomány szakbeosztásba helyezését megelőzően az alkalmazási feltételeknek való megfeleléssel kapcsolatban, meghatározza a szükséges átképzési követelményeket,

c) a polgári oktatási intézményben szerzett végzettséggel felvételre tervezett személy végzettségét, képzettségét és az adott beosztáshoz kötődő szakmai gyakorlatát figyelembe véve javaslatot tesz a kezdő rendfokozatra,

d) ellenőrzi a tanintézeti katonai képzés keretében végrehajtandó szakmai gyakorlatok, csapatgyakorlatok, valamint összevont gyakorlatok megszervezését, feltételeinek meglétét és végrehajtását,

e)40 javaslatot tesz és együttműködik a beiskolázási tervek összeállítása során, véleményezi a részletes szakmai indokolással felterjesztett név szerinti képzési igényeket, szükség szerint felülvizsgálja, priorizálja azokat,

f) biztosítja az illetékes személyügyi szerv részére a katonai alap- és szakképzésben végzettek első beosztásának tervét, továbbá figyelemmel kíséri a pályakezdők későbbi tevékenységét,

g)41

h)42 ellátja a humánerőforrás-gazdálkodást érintő, az egyes szolgálati beosztásokban megállapítható munkaerő-piaci pótlékra való jogosultsággal, valamint a szolgálati viszony fenntartására vonatkozó megállapodással összefüggő vezetői döntést előkészítő, támogató feladatokat, és

i)43 véleményezi a honvédelmi alkalmazottal vagy munkavállalóval is betölthető szolgálati beosztásba a honvédelmi alkalmazott vagy munkavállaló felvétele esetén az alkalmazási feltételeknek történő megfelelést,

j)44 a HM-ben és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteknél rendszeresített egyes munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai követelmények, az előmenetel szakmai feltételei és a képzési követelmények meghatározása tekintetében javaslatot tesz a HM KÁT részére, aki dönt azokról.

(3)45 A hazai és külföldi katonai képzésekért felelős szakmai szervezetek, szervek jegyzékét az 5. melléklet tartalmazza.

(4)46 Az egyes rendfokozatokhoz előírt, a minősítő vizsga anyagának alapját képező általános katonai tiszti, altiszti követelményeket a HVKF által kijelölt HVK önálló szervezeti egység javaslatára a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) hagyja jóvá.

(5)47 A katonai képzésekért felelős szakmai szervezetek, szervek részletes feladatait a HM KÁT és a HVKF külön belső rendelkezésben szabályozza.

(6)48 Ha a 3. melléklet táblázataiban valamely fegyvernemi, szakági alcsoportnál több szakmai felelős szerepel, közülük a (7), (8) vagy (10) bekezdés függvényében kizárólag mindig egy szervezet vagy személy gyakorolja a szakmai felelős jogosultságait, teljesíti kötelezettségeit.

(7)49 A pénzügyi munkakörcsaládba tartozó munkakörök esetén az HVK Gazdálkodási Iroda a szakmai felelős akkor, ha a szolgálati beosztás honvédségi szervezetnél kerül rendszeresítésre.

(8)50 A jogi és igazgatási munkakörcsaládba tartozó általános jogász munkakörök esetén a HVK Jogi és Igazgatási Főnökség (a továbbiakban: HVK JIF) a szakmai felelős akkor, ha a szolgálati beosztás honvédségi szervezetnél kerül rendszeresítésre, ide nem értve a HVK JIF főnök és a főnök-helyettes beosztást.

(9)51 A külszolgálati munkakörcsaládba tartozó jogász és ellenőrzési munkakörök esetén, ha a szolgálati beosztás honvédségi szervezetnél kerül rendszeresítésre, a szakmai felelős a jogkörét a HVK JIF-fel egyetértésben gyakorolja.

(10)52 Az összhaderőnemi általános munkakörcsaládhoz tartozó környezetvédelmi, tűzvédelmi és munkavédelmi munkakörök esetén a HVK Biztonságtechnikai Főnökség (a továbbiakban: HVK BTF) a szakmai felelős akkor, ha a szolgálati beosztás honvédségi szervezetnél kerül rendszeresítésre, ide nem értve a HVK BTF főnök beosztást.

(11)53 Az ellenőrzési munkakörcsaládba tartozó államháztartási belső ellenőrzési munkakörök esetén a belső ellenőrzési vezető kiválasztása során, ha a szolgálati beosztás honvédségi szervezetnél kerül rendszeresítésre, a szakmai felelős az egyetértési jogkörét a HVK belső ellenőrzési vezetője javaslatának figyelembevételével gyakorolja, ide nem értve a HVK belső ellenőrzési vezető kiválasztását.

(12)54 A legénységi állomány szakbeosztásba helyezését megelőzően az alkalmazási feltételeknek való megfeleléssel kapcsolatban az állományilletékes parancsnok dönt, illetve meghatározza a szükséges átképzési követelményeket.

8. A munkaköri követelmények megállapítása és módosítása

16. §55 A fegyvernemi, szakági alcsoport létrehozása esetén meg kell állapítani a hozzá tartozó munkaköri követelményeket. A tervezett fegyvernemi, szakági alcsoportra vonatkozóan, a beosztáshoz rendszeresített rendfokozat szerinti bontásban a 6. § vagy a 17. § szerinti kezdeményező által kijelölésre tervezett szakmai felelős javaslatot tesz

a) az iskolai végzettségre, a szakképzettségi szintre, a beosztás betöltése szempontjából megfelelő képzési területekre, szakokra és specializációkra,

b) a szakvizsga előírására, valamint az egyéb képzettségi igényekre,

c) a beosztásba való áthelyezés, kinevezés után megszerezhető, a feladatok eredményes ellátásához szükséges tanfolyami végzettségekre,

d) az egészségi, a pszichikai és a fizikai alkalmassági követelményekre és

e) a kizáró korlátozásokra.

17. § (1)56 Az egyes fegyvernemi, szakági alcsoportokhoz tartozó munkaköri követelmények megállapítására, valamint a meglévő követelmények módosítására vonatkozó döntés előkészítését az adott fegyvernemi, szakági alcsoport szakmai felelőse a HM HPF részére megküldött részletes indokolást tartalmazó ügyiratban kezdeményezi. A megállapítás és a módosítás kezdeményezésére a 6. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

(2)57 Az egészségi, a pszichikai és a fizikai alkalmassági követelmények, valamint a kizáró korlátozások meghatározása és módosítása az MH EK egyetértésével történhet. Az ehhez kapcsolódó egyeztetés megtörténtét az (1) bekezdés szerinti kezdeményezésben rögzíteni kell.

18. §58 A belső képzés, a belső zászlósképzés, a belső szakmai felkészítés tematikáját a HVKF – a KNBSZ állománya vonatkozásában a KNBSZ főigazgatója – hagyja jóvá. A KNBSZ állománya részére a belső képzést, a belső zászlósképzést és a belső szakmai felkészítést a KNBSZ szervezi meg és folytatja le.

9. A munkaköri leírások elkészítésének követelményei

19. § (1)59 Munkaköri leírást a Kit. 3. § (1) bekezdése szerinti jogviszonyban állók által betöltött álláshelyek és a HVKF kivételével minden beosztásra készíteni kell.

(2)60 A munkaköri leírást

b) az éves és havi munkatervek összeállításával és a tervezett feladatok megvalósulásának nyomon követésével összefüggő feladatokról szóló 2/2014. (I. 21.) HM utasítás 3. § (3) bekezdésében,

c)61

d)62 a személyes adatok védelmével és a közérdekű adatok nyilvánosságával összefüggő feladatok irányításáról és felügyeletéről, valamint az ezekhez kapcsolódó egyes tevékenységek eljárási rendjéről szóló 2/2019. (I. 24.) HM utasítás 15. § (1) bekezdésében, valamint a Honvédelmi Minisztérium adatvédelmi, adatbiztonsági és közérdekű adatok kezelésére vonatkozó szabályzatáról, valamint a személyes adatok védelmével és a közérdekű adatok nyilvánosságával összefüggő feladatok irányításáról és felügyeletéről, valamint az ezekhez kapcsolódó egyes tevékenységek eljárási rendjéről szóló 2/2019. (I. 24.) HM utasítás módosításáról szóló 48/2019. (VII. 18.) HM utasítás 32. § (5) bekezdésében

e) a munkavédelmi tevékenység rendjéről szóló 126/2011. (XI. 25.) HM utasítás 6. § (5) bekezdésében és

f) a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet egyes rendelkezéseinek végrehajtásával kapcsolatos feladatokról szóló 91/2010. (X. 22.) HM utasítás 2. § (2) bekezdésében

foglaltak figyelembevételével kell összeállítani, olyan részletességgel, hogy az megfelelő alapot szolgáltasson a munkakör betöltéséhez szükséges személy kiválasztásához. A KNBSZ munkakörei esetében – a nemzetbiztonsági érdekekre tekintettel – a szervezeti elem vezetőjének javaslatára a főigazgató ettől eltérő tartalmat határozhat meg.

(3)63 A munkaköri leírás meglétéért a munkakörért felelős szervezeti egység vezetője, a HM-ben és a HVK-n rendszeresített beosztás, munkakör esetén az önálló szervezeti egység vezetője a felelős. A munkaköri leírásokat a munkakört betöltő személy közvetlen elöljárója által kijelölt személy készíti el, és a munkakört betöltő személy közvetlen elöljárója adja ki.

(4)64 A munkaköri leírást két példányban kell elkészíteni. Beosztásba helyezéskor a munkaköri leírás első példányát a munkakör betöltőjének át kell adni, második példányát a szervezeti és működési szabályzatban vagy ügyrendben meghatározott iratkezelési feladatokat ellátó szervezeti elemnél, személynél kell tárolni.

(5) A munkaköri leírás példányszámára, a tárolásra és az érintett részére történő átadás módjára a KNBSZ főigazgatója belső rendelkezésben eltérő szabályokat állapíthat meg.

10. Záró rendelkezések

20. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

21. § A 17. § (1) és (2) bekezdése szerinti javaslat elfogadása esetén a HM HPF kezdeményezi a Hjt. vhr. módosítását.

22. § A kizárólag szolgálati viszonyban nem álló személlyel feltölthető munkakörök esetében a 3. § (2) bekezdésében előírtakat 2014. szeptember 1-jétől kell alkalmazni. Ha a 3. § (2) bekezdés szerinti munkakör feladatrendszere nem változik, a MAK első három és nyolcadik karakterének 2014. augusztus 31-ét követő meghatározása nem minősül átszervezésnek.

23. §65

24. § A 4. melléklet szerinti munkaköri leírásokat első alkalommal 2014. december 31-ig kell elkészíteni és kiadni. Az új formátumú munkaköri leírás kiadása, ha a munkakör feladatrendszere nem változik, nem minősül átszervezésnek.

25. §66 Az utasítás hatálybalépésének napját megelőzően elkészített munkaköri leírásokat felül kell vizsgálni, és 2015. február 28-ig újra ki kell adni, ha az utasításnak a munkakör-gazdálkodással kapcsolatos feladatokról szóló 9/2014. (II. 12.) HM utasítás módosításáról szóló 8/2015. (II. 27.) HM utasítás (a továbbiakban: HM utasítás) 6. § (4) bekezdésével módosított 4. melléklete szerinti módosítások érintik az elkészült munkaköri leírások tartalmát. A munkaköri leírás HM utasítás alapján történő kiadása – ha a munkakör feladatrendszere nem változik – nem minősül átszervezésnek.

26. §67 Ezen utasításnak az egyes honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról szóló 12/2021. (III. 12.) HM utasítással módosított 1., 3. és 5. mellékletét 2021. március 1-jétől kell alkalmazni.

27. §68 Ezen utasításnak a munkakör-gazdálkodással kapcsolatos feladatokról szóló 9/2014. (II. 12.) HM utasítás és a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Magyar Honvédség harcképessége, reagálóképessége, vezetési rendjének egyszerűsítése, valamint a bürokrácia csökkentésével összefüggő egyes feladatokról szóló 32/2022. (VIII. 11.) HM utasítás módosításáról szóló 7/2023. (III. 10.) HM utasítással megállapított 3. mellékletét 2023. március 1-jétől kell alkalmazni.

1. melléklet a 9/2014. (II. 12.) HM utasításhoz69

Az utasításban szereplő rövidítések jegyzéke

A

B

1

Magyar Honvédség

MH

2

Honvédelmi Minisztérium

HM

3

Honvéd Vezérkar

HVK

4

HM közigazgatási államtitkár

HM KÁT

5

HM Állami Légügyi Főosztály

HM ÁLF

6

HM Belső Ellenőrzési Főosztály

HM BEF

7

HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály

HM GTSZF

8

HM Hadfelszerelési Főosztály

HM HFF

9

HM Hatósági Főosztály

HM HF

10

HM Humánpolitikai Főosztály

HM HPF

11

HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály

HM IJKF

12

HM Ingatlanvagyon és Lakhatástámogatás Felügyeleti Főosztály

HM ILFF

13

HM Jogi Főosztály

HM JF

14

HM Kiemelt Gazdálkodási Koordinációs Főosztály

HM KGKF

15

HM Kontrolling Főosztály

HM KOF

16

HM Katonai Örökség Főosztály

HM KÖF

17

HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály

HM NEF

18

HM Honvédelmi Nevelési Főosztály

HM HNF

19

HM Tervezési és Koordinációs Főosztály

HM TKF

20

HM Védelmi Igazgatási Főosztály

HM VIF

21

HM Védelempolitikai Főosztály

HM VPF

22

HM Védelmi Tervezési Főosztály

HM VTF

23

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

HM HIM

24

HM Védelemgazdasági Hivatal

HM VGH

25

HM Tábori Lelkészi Szolgálat

HM TLSZ

26

HVK Belső Ellenőrzési Főnökség

HVK BEF

27

HVK Gazdálkodási Iroda

HVK GI

28

HVK Jogi és Igazgatási Főnökség

HVK JIF

29

HVK Biztonságtechnikai Főnökség

HVK BTF

30

HVK Repülésbiztonsági Főnökség

HVK RBF

31

HVK Stratégiai Kommunikációs Főnökség

HVK SKF

32

HVK Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Fejlesztési Főnökség

HVK TKÉFF

33

HVK Személyzeti Csoportfőnökség

HVK SZCSF

34

HVK Hadműveleti Csoportfőnökség

HVK HDMCSF

35

HVK Logisztikai Csoportfőnökség

HVK LCSF

36

HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség

HVK HTCSF

37

HVK Híradó és Informatikai Csoportfőnökség

HVK HICSF

38

HVK Információvédelmi Iroda

HVK IVI

39

HVK Katonai Rendészeti Iroda

HVK KRI

40

HVK Kiképzési Csoportfőnökség

HVK KIKCSF

41

MH Szárazföldi Parancsnokság

MH SZFP

42

MH Légierő Parancsnokság

MH LEP

43

MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság

MH ÖKMP

44

MH Kiberműveleti Parancsnokság

MH KIBP

45

MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság

MH TTP

46

MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság

MH HTP

47

MH Egészségügyi Központ

MH EK

48

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

MH BHD

49

Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat

KNBSZ

2. melléklet a 9/2014. (II. 12.) HM utasításhoz70

A Munkakör Azonosító Kód felépítése

1. Munkakör Azonosító Kód értelmezése

A

B

C

D

E

F

G

H

1.

Munkakör- család

Fegyvernemi, szakági alcsoport

Munkakör típusa

Rendfokozat

Nemzet- biztonsági ellenőrzés

Jogviszony

Szolgálatteljesítési idő és munkaidő

Nyelvismeret

2.

2 karakter

1 karakter

1 karakter

2 karakter

1 karakter

1 karakter

1 karakter

2 karakter



2. A munkakörcsalád azonosítóját, a fegyvernemi, szakági alcsoportot és a munkakör típust jelölő karaktert a szolgálati beosztások Munkaköri Térképe alapján kell meghatározni.


3. Rendfokozati és munkaköri azonosítók

A) Rendfokozati azonosítók

A

B

C

D

E

F

1.

Jelölés

Jelentés

Jelölés

Jelentés

Jelölés

Jelentés

2.

00

rendfokozat nélküli

10

hadnagy

30

tábornok

3.

01

őrvezető

11

főhadnagy

40

főtiszt

4.

02

tizedes

12

százados

50

tiszt

5.

03

szakaszvezető

13

őrnagy

60

zászlós

6.

04

őrmester

14

alezredes

70

altiszt

7.

05

törzsőrmester

15

ezredes

80

legénység

8.

06

főtörzsőrmester

16

dandártábornok

96

hallgató zászlós

9.

07

zászlós

17

vezérőrnagy

97

honvéd altiszt-jelölt

10.

08

törzszászlós

18

altábornagy

11.

09

főtörzszászlós

19

vezérezredes




B) Kizárólag szolgálati viszonyban nem álló személlyel feltölthető munkakörök azonosítója

A

B

1.

Jelölés

Jelentés

2.

Ea

politikai felsővezető – honvédelmi miniszter

3.

Eb

politikai felsővezető – államtitkár

4.

Fa

tanácsadó – politikai főtanácsadó

5.

Fb

tanácsadó – politikai tanácsadó

6.

Fc

tanácsadó – kabinetfőnök

7.

Ga

biztosi jogviszonyban álló személy – kormánybiztos

8.

Gb

biztosi jogviszonyban álló személy – miniszterelnöki biztos

9.

Gc

biztosi jogviszonyban álló személy – miniszteri biztos

10.

Ha

szakmai felsővezető – közigazgatási államtitkár

11.

Hb

szakmai felsővezető – helyettes államtitkár

12.

Ia

szakmai vezető – főosztályvezető

13.

Ib

szakmai vezető – osztályvezető

14.

Ja

kormánytisztviselő – vezető-kormányfőtanácsos

15.

Jb

kormánytisztviselő – kormány-főtanácsos

16.

Jc

kormánytisztviselő – vezető-kormánytanácsos

17.

Jd

kormánytisztviselő – kormánytanácsos

18.

La

kormánytisztviselő – képviseletvezető, vezető-kormányfőtanácsos (külszolgálat)

19.

Lb

kormánytisztviselő – kormány-főtanácsos (külszolgálat)

20.

Lc

kormánytisztviselő – vezető-kormánytanácsos (külszolgálat)

21.

Ld

kormánytisztviselő – kormánytanácsos (külszolgálat)

22.

Ka

honvédelmi alkalmazott

23.

Mv

munkavállaló



4. Nemzetbiztonsági ellenőrzés azonosítója

A

B

1.

Jelölés

Jelentés

2.

E

nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső munkakör

3.

Z

nem szükséges ellenőrzés



5. Jogviszony azonosítója

A

B

1.

Jelölés

Jelentés

2.

F

önkéntes védelmi tartalékos katonával is betölthető

3.

H

csak hivatásos katonával tölthető be

4.

J

önkéntes műveleti tartalékos katonával is betölthető

5.

K

kormánytisztviselővel, honvédelmi alkalmazottal, munkavállalóval, katonával is betölthető

6.

M

hadkötelezettség bevezetése után katonával tölthető be

7.

P

kizárólag szolgálati viszonyban nem álló személlyel tölthető be

8.

S

legénységi állományban lévő katonákkal tölthető be

9.

T

betölthető szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd tisztjelölttel

10.

U

betölthető honvéd altiszt-jelölt állományúval

11.

X

más fegyveres szervnél foglalkoztatott állományúval tölthető be

12.

Z

hivatásos vagy szerződéses katonával tölthető be

13.

B

önkéntes területvédelmi tartalékos katonával is betölthető



6. Szolgálatteljesítési idő és munkaidő azonosítója

A

B

1.

Jelölés

Alkalmazás esetei

2.

D

Azon beosztások, melyek készenléti jellegű beosztáshoz kapcsolódó szolgálati rendben elláthatóak, továbbá a készenléti jellegű munkakörök.

3.

E

Azon egészségügyi munkakörcsaládba tartozó beosztások, melyek az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 11/A. § (2) bekezdés b) pont hatálya alá tartoznak, és a (4)–(6a) pont szerinti valamelyik munkakörnek minősülnek (NEAK finanszírozottak).

3a.

N

Azon egészségügyi munkakörcsaládba tartozó beosztások, melyek az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 11/A. § (2) bekezdés b) pontja hatálya alá nem tartoznak, de a (4)–(6a) pont szerinti valamelyik munkakörnek minősülnek (nem NEAK finanszírozottak).

4.

G

Azon beosztások, melyek általános szolgálati rendben elláthatóak és rész-szolgálatteljesítési idő alkalmazását teszik lehetővé, továbbá azon munkakörök, melyek a „W” és az „Y” jelölés alkalmazási esetei kivételével egyéb részmunkaidőben elláthatóak.

5.

R

Azon beosztások, melyek általános szolgálati rendben, illetve általános teljes napi munkaidőben elláthatóak.

6.

U

Azon beosztások, melyek folyamatos ügyeleti szolgálat ellátására szervezett beosztáshoz kapcsolódó szolgálati rendben elláthatóak.

7.

W

Azon beosztások, melyek általános szolgálati rendben napi 6 órás szolgálatteljesítési időben elláthatóak, továbbá azon munkakörök, melyek 6 órás részmunkaidőben elláthatóak.

8.

X

Azon beosztások, amelyek szolgálatteljesítési időkeretben elláthatóak, továbbá azon munkakörök, melyek munkaidőkeretben elláthatóak.

9.

Y

Azon beosztások, melyek általános szolgálati rendben napi 4 órás szolgálatteljesítési időben elláthatóak, továbbá azon munkakörök, melyek 4 órás részmunkaidőben elláthatóak.



7. Idegennyelv-ismereti követelmény azonosítója

1. karakter: A nyelvek meghatározására

A

B

1.

Jelölés

Nyelv megnevezése

2.

Z

nincs

3.

A

angol

4.

N

német

5.

F

francia

6.

K

angol vagy francia vagy német

7.

1

angol és francia

8.

2

angol és német

9.

3

francia és német

10.

4

angol és egyéb nyelv

11.

5

kettő vagy több nyelv

12.

6

egyéb



2. karakter: A nyelvismeret elvárt szintjének meghatározására
A) Egy idegen nyelv meghatározása esetén:

A

B

C

D

E

F

G

H

1.

Jelölés

Írásbeli

Szóbeli

Tolmács

2.

B1

B2

C1

B1

B2

C1

3.

Z

4.

A

X

X

5.

K

X

X

6.

F

X

X

7.

D

X

8.

E

X

9.

G

X

10.

H

X

11.

I

X

12.

J

X

13.

L

X

X

14.

M

X

X

15.

N

X

X

16.

O

X

X

17.

P

X

X

18.

Q

X

X

19.

T

X


B) Több idegen nyelv meghatározása esetén:

A

B

C

D

1.

Jelölés

Első

Második

Harmadik

2.

idegen nyelv

3.

1

alap

alap

alap

4.

2

közép

alap

alap

5.

3

közép

közép

alap

6.

4

közép

közép

közép

7.

5

felső

alap

alap

8.

6

felső

közép

alap

9.

7

felső

közép

közép

10.

8

felső

felső

alap

11.

9

felső

felső

közép

12.

R

felső

felső

felső

13.

S

tolmács

felső

felső

14.

U

tolmács

tolmács

felső

3. melléklet a 9/2014. (II. 12.) HM utasításhoz71

A szolgálati beosztások Munkaköri Térképe

1. Szakmacsoportok

Szakmacsoport

Munkakörcsalád
azonosító

I.

ÁLTALÁNOS KATONAI MUNKAKÖRÖK

01–09

II.

SZÁRAZFÖLDI

10–19

III.

LÉGIERŐ

20–29

IV.

VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS

30–49

V.

LOGISZTIKA

50–69

VI.

TÉRKÉPÉSZET, METEOROLÓGIA

70–71

VII.

PÉNZÜGY

72

VIII.

EGÉSZSÉGÜGY

73–74

IX.

EGYÉB TÁMOGATÁS

75–76

X.

GÉPJÁRMŰVEZETŐK

77–79

XI.

KATONAI NEMZETBIZTONSÁGI

80

XII.

OKTATÁS, KÉPZÉS, KIKÉPZÉS

82–83

XIII.

JOGI ÉS IGAZGATÁSI

84-85

XIV.

HUMÁN

86–87

XV.

TÁBORI LELKÉSZEK

88–89

XVI.

KATONAI IGAZGATÁS ÉS VÉDELMI IGAZGATÁS

90–91

XVII.

EGYÉB BIZTOSÍTÁS ÉS KISZOLGÁLÁS

92–99

2. A szakmacsoportok felépítése

2.1. I. ÁLTALÁNOS KATONAI MUNKAKÖRÖK

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád
azonosító

Összhaderőnemi általános katonai

01

Általános szárazföldi

02

Általános légierő

03

Általános logisztika

04

Vezénylő altisztek

06

Külszolgálati

07

2.2. II. SZÁRAZFÖLDI

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád
azonosító

Lövész

10

Harckocsizó

11

Tüzér

12

Felderítő

14

Műszaki

15

Vegyivédelmi

16

Különleges műveleti

18

2.3. III. LÉGIERŐ

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Repülő

20

Légvédelmi rakéta és tüzér

21

Légi vezetés

22

Repülő harcbiztosító

23

2.4. IV. VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Általános híradó

30

Rádióhíradás

31

Rádiórelé híradás

32

Hírközpontok

33

Vezetékes híradás

34

Futár- és táboriposta híradás

35

Repülésbiztosító-földi repülésirányító szolgálat

36

Információvédelmi, ügyviteli

37

Informatikai

39

2.5. V. LOGISZTIKA

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Haditechnikai

50

Fegyverzettechnikai

51

Páncélos- és gépjármű technikai

52

Repülőműszaki

53

Elektronikai

54

Műszaki technikai

55

Vegyivédelmi technikai

56

Kiképzéstechnikai

57

Különleges berendezés technikai

58

Mérésügy és minőségbiztosítási

59

Harcanyag

61

Hadtáp

64

Közlekedés és szállítás

67

Vám

68

2.6. VI. TÉRKÉPÉSZET, METEOROLÓGIA

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Térképész

70

Meteorológia

71

2.7. VII. PÉNZÜGY

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Pénzügy

72

2.8. VIII. EGÉSZSÉGÜGY

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Egészségügy I.

73

Egészségügy II.

74

2.9. IX. EGYÉB TÁMOGATÁS

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád
azonosító

Ellenőrzési

75

Infrastrukturális

76

2.10. X. GÉP- ÉS HARCJÁRMŰVEZETŐK

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Gépjárművezetők

77

2.11. XI. KATONAI NEMZETBIZTONSÁGI

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Katonai nemzetbiztonsági

80

2.12. XII. OKTATÁS, KÉPZÉS, KIKÉPZÉS

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Oktatás, képzés, kiképzés

82

2.13. XIII. JOGI ÉS IGAZGATÁSI

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád
azonosító

Honvédelmi hatósági

84

Jogi és igazgatási

85

2.14. XIV. HUMÁN

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Humán

86

2.15. XV. TÁBORI LELKÉSZEK

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Tábori lelkészek

88

2.16. XVI. KATONAI IGAZGATÁS ÉS VÉDELMI IGAZGATÁS

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád azonosító

Katonai igazgatás

90

Védelmi igazgatás

91

2.17. XVII. EGYÉB BIZTOSÍTÁS ÉS KISZOLGÁLÁS

Munkakörcsalád

Munkakörcsalád
azonosító

Katonai rendész és komendáns

92

Díszelgők

94

Katonazenész

95

Kutatás, fejlesztés

96

Koronaőrség, palotaőrség

97

Általános munkakörök

99

1

Az 1. § az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése az 52/2022. (XII. 28.) HM utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 2. § az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 8. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

7

A 3. § (7) bekezdését a 8/2015. (II. 27.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

8

A 3. § (8) bekezdését a 8/2015. (II. 27.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

9

A 3. alcím címe az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

10

A 4. § az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 10. §-ával megállapított szöveg.

11

Az 5. § (1) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 4. pontja szerint módosított szöveg.

12

Az 5. § (2) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 4. pontja szerint módosított szöveg.

13

A 6. § (1) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 6. § (1a) bekezdését az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 11. § (2) bekezdése iktatta be.

15

A 6. § (2) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 11. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 6. § (3) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 11. § (3) bekezdésével megállapított, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 1. és 2. pontja szerint módosított szöveg.

17

A 6. § (3a) bekezdését a 8/2015. (II. 27.) HM utasítás 3. §-a iktatta be, szövege az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 11. § (3) bekezdésével megállapított, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

18

A 6. § (3a) bekezdését a 8/2015. (II. 27.) HM utasítás 3. §-a iktatta be, hatályon kívül helyezte az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 20. § a) pontja.

19

A 6. § (5) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

20

A 7. § az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 5–6. pontja szerint módosított szöveg.

21

A 8. § (1) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg.

22

A 8. § (2) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

23

Az 5. alcím címe a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 4. pontja szerint módosított szöveg.

25

A 10. § (1) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 5. pontja szerint módosított szöveg. [A 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 5. pontjával elrendelt módosítás nem vezethető át.]

26

A 6. alcím címe az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 13. §-ával megállapított szöveg.

27

A 11. § (1) bekezdését az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 20. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

28

A 11. § (2) bekezdése az 52/2022. (XII. 28.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

29

A 11. § (3) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 14. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

30

A 11. § (4) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 9. pontja, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 6. pontja szerint módosított szöveg.

31

A 11. § (5) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 14. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

32

A 12. § nyitó szövegrésze az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 10. pontja szerint módosított szöveg.

33

A 13. § az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 15. §-ával megállapított szöveg.

34

A 14. §-t az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 20. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

35

A 7. alcím címe az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

36

A 15. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 5. pontjával megállapított szöveg.

37

A 15. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

38

A 15. § (2) bekezdés a) pontja az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 13. pontja szerint módosított szöveg.

39

Az 15. § (2) bekezdés b) pontja a 31/2018. (IX. 13.) HM utasítás 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

40

Az 15. § (2) bekezdés e) pontja a 31/2018. (IX. 13.) HM utasítás 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

41

A 15. § (2) bekezdés g) pontját a 69/2016. (XII. 22.) HM utasítás 4. §-a iktatta be, hatályon kívül helyezte a 12/2021. (III. 12.) HM utasítás 9. §-a.

42

A 15. § (2) bekezdés h) pontját a 31/2018. (IX. 13.) HM utasítás 1. § (1) bekezdése iktatta be.

43

A 15. § (2) bekezdés i) pontját a 31/2018. (IX. 13.) HM utasítás 1. § (1) bekezdése iktatta be, szövege az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 16. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

44

A 15. § (2) bekezdés j) pontját az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 16. § (2) bekezdése iktatta be.

45

A 15. § (3) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 16. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

46

A 15. § (4) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 14. pontja, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 7. pontja szerint módosított szöveg.

48

A 15. § (6) bekezdését az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 16. § (4) bekezdése iktatta be.

49

A 15. § (7) bekezdését az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 16. § (4) bekezdése iktatta be, szövege az 52/2022. (XII. 28.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

50

A 15. § (8) bekezdését az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 16. § (4) bekezdése iktatta be, szövege a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 9. és 10. pontja szerint módosított szöveg.

51

A 15. § (9) bekezdését az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 16. § (4) bekezdése iktatta be, szövege a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

52

A 15. § (10) bekezdését az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 16. § (4) bekezdése iktatta be, szövege a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 12. és 13. pontja szerint módosított szöveg.

53

A 15. § (11) bekezdését az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 16. § (4) bekezdése iktatta be, szövege a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 14. pontja szerint módosított szöveg.

54

A 15. § (12) bekezdését az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 16. § (4) bekezdése iktatta be.

55

A 16. § nyitó szövegrésze az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

56

A 17. § (1) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 8. pontja szerint módosított szöveg.

57

A 17. § (2) bekezdése a 8/2015. (II. 27.) HM utasítás 7. § 7. pontja szerint módosított szöveg.

59

A 19. § (1) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 17. § (1) bekezdésével megállapított, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 16. pontja szerint módosított szöveg.

60

A 19. § (2) bekezdése a 8/2015. (II. 27.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

61

A 19. § (2) bekezdés c) pontjtá az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 20. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

62

A 19. § (2) bekezdés d) pontja az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 17. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

63

A 19. § (3) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 17. § (3) bekezdésével megállapított, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 3. § 17. pontja szerint módosított szöveg.

64

A 19. § (4) bekezdése az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 17. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

65

A 23. §-t a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 4. §-a hatályon kívül helyezte.

66

A 25. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette, újonnan a 8/2015. (II. 27.) HM utasítás 5. §-a iktatta be.

68

A 27. §-t a 7/2023. (III. 10.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

69

Az 1. melléklet a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

72

A 4. melléklet a 8/2015. (II. 27.) HM utasítás 6. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

73

A 4. melléklet 1. pont d) alpontja az 58/2020. (X. 16.) HM utasítás 19. § 17. pontja szerint módosított szöveg.

74

Az 5. melléklet az 52/2022. (XII. 28.) HM utasítás 4. § (3) bekezdésével megállapított, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 2. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére