• Tartalom

10/2015. (VI. 2.) KKM utasítás

10/2015. (VI. 2.) KKM utasítás

a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi állampolgársággal rendelkező személyek részére adományozható állami kitüntetésekkel kapcsolatos belső eljárásrendjéről

2018.08.08.
A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvényben foglaltakra is figyelemmel, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglalt jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:
1. Általános rendelkezések
1.1. Jelen utasítás személyi hatálya a Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) szervezeti egységeiben foglalkoztatott,
a) a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 6. és 7. §-a alapján a Minisztériummal állami vezetői szolgálati jogviszonyban álló személyre,
b) a Minisztériummal kormányzati szolgálati jogviszonyban álló kormánytisztviselőre, kormányzati ügykezelőre,
c) a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 258. §-a alapján a Minisztériummal munkaviszonyban álló munkavállalóra,
d) a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 49/B. és 49/C. §-a alapján a Minisztériumba vezényelt hivatásos szolgálati viszonyban álló személyre,
e) a Minisztériummal megbízási jogviszonyban álló személyre,
f) a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 51. és 52. §-a alapján a Minisztériumba vezényelt szolgálati viszonyban álló személyre [a továbbiakban az a)–f) pontban felsoroltak együtt: munkatárs] és
g) a Kttv. 47. §-ának hatálya alá tartozó ösztöndíjas jogviszonyban álló személyre
terjed ki.
1.2. Jelen utasítás alkalmazásában rendkívüli eljárásnak minősül minden olyan eljárás, amikor a rendes eljárásra vonatkozó rendelkezések valamely elháríthatatlan, külső oknál fogva egyáltalán nem, vagy csak részben alkalmazhatóak. Ilyen különösen, ha a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó kitüntetési eljárástól függetlenül más okból haladéktalanul szükséges a kitüntetésre javasolt személyre vonatkozó javaslat, illetve előterjesztés támogathatóságáról döntést hozni.
2. A rendes eljárás, valamint a Kitüntetési Munkabizottság
2.1.1 A Minisztérium Protokoll és Szervezési Főosztálya (a továbbiakban: Protokoll Főosztály) minden év február, illetve szeptember hónap közepéig a Minisztérium önálló szervezeti egységeit (ideértve a külképviseleteket is) felhívja, hogy a soron következő nemzeti ünnep alkalmából – a jogszabályi feltételeknek való megfelelőség esetén – állami kitüntetésre felterjeszteni kívánt külföldi vagy külföldi állampolgársággal is rendelkező személyek körét jelöljék meg, és javaslataikat indokolással ellátva írásban a felhívásban megjelölt határidőig juttassák el a Protokoll Főosztály részére.
2.2.2 A Protokoll Főosztály a javaslatot annak megérkezését követően az illetékes területi főosztálynak véleményezés, illetve előterjesztés készítése céljából haladéktalanul megküldi.
2.3.3 Az illetékes területi főosztály a javaslat beérkezésétől számított három munkanapon belül a javaslat alapján készített előterjesztést felterjeszti jóváhagyás céljából a felette irányítási jogkört gyakorló helyettes államtitkár (a továbbiakban: helyettes államtitkár) részére, aki – egyetértése esetén – az előterjesztést haladéktalanul megküldi a Protokoll Főosztály részére.
2.4.4 A helyettes államtitkár által támogatott előterjesztések megvitatása és jóváhagyása céljából a Protokoll Főosztály gondoskodik a Minisztériumban működő Kitüntetési Munkabizottság (a továbbiakban: Munkabizottság) összehívásáról, ennek keretében a meghívót az ülést megelőző 10. napig megküldi a Munkabizottság valamennyi tagja és állandó, illetve eseti meghívottja részére.
2.5. A Munkabizottság elnöke a Minisztérium parlamenti államtitkára, tagjai
a) a közigazgatási államtitkár,
b)5 a miniszterhelyettes,
c)6 a biztonságpolitikáért felelős államtitkár, valamint
d)7 a tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár.
2.6. A Munkabizottság elnöke, illetve tagja akadályoztatása esetén a Minisztérium szervezeti és működési szabályzata szerinti helyettesítéséről gondoskodik.
2.7.8 A Munkabizottság ülésein az adminisztratív feladatok ellátása érdekében állandó meghívottként részt vesz a Protokoll Főosztály kijelölt munkatársa, valamint eseti meghívottként a Munkabizottság által tárgyalt előterjesztésért felelős területi főosztály vezető munkatársa. A Munkabizottság üléséről emlékeztető készül.
2.8. A Munkabizottság évente két alkalommal, április végén és november végén ülésezik. A Munkabizottság az általa megtárgyalt és többségi szavazással jóváhagyott előterjesztést haladéktalanul felterjeszti a külgazdasági és külügyminiszternek (a továbbiakban: miniszter) az előterjesztés támogathatóságára vonatkozó döntéshozatalra.
2.9.9 A miniszter minden év május 10-ig, illetve december 5-ig a felterjesztett előterjesztések alapján döntést hoz a kitüntetésre előterjesztendő személyek köréről, amelyet a Protokoll Főosztály vezetője legkésőbb a soron következő nemzeti ünnepet megelőző 90. napig továbbít a Miniszterelnökség állami kitüntetések miniszterelnöki előterjesztésével kapcsolatos teendőket ellátó szervezeti egysége részére a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerinti további intézkedésre.
3. Rendkívüli eljárás
3.1. Rendkívüli eljárás esetén a rendes eljárásra vonatkozó rendelkezéseket a jelen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
3.2.10 Ha külföldi vagy külföldi állampolgársággal is rendelkező személy kitüntetéséről rendkívüli eljárásban, soron kívül szükséges döntést hozni, arról a javaslattevő – amennyiben az a Minisztérium szervezeti egysége – megfelelő indokolás mellett a Protokoll és Szervezési Főosztályt haladéktalanul írásban értesíti.
3.3.11 A helyettes államtitkár az általa támogatott előterjesztést a soron következő Miniszteri Értekezlet ülésén megvitatás és jóváhagyás céljából előterjeszti, erről a Protokoll és Szervezési Főosztályt haladéktalanul értesíti. Ha a Miniszteri Értekezlet az előterjesztést jóváhagyja, a miniszter dönt az előterjesztés támogathatóságáról.
3.4.12 A miniszter által támogatott és jóváhagyott előterjesztésekről a Protokoll Főosztály haladéktalanul írásban értesíti a Miniszterelnökség állami kitüntetések miniszterelnöki előterjesztésével kapcsolatos teendőket ellátó szervezeti egységét.
4. Záró rendelkezések
4.1. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.
1

A 2.1. pont a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 2.2. pont a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2.3. pont a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2.4. pont a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 2.5. pont b) alpontja a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § a) pontjával megállapított szöveg.

6

A 2.5. pont c) alpontja a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 2.5. pont d) alpontja a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § c) pontjával megállapított szöveg.

8

A 2.7. pont a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 2.9. pont a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

10

[A 3.2. pontnak a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § d) pontjával elrendelt módosítása, amely szerint a „Protokoll és Szervezési Főosztály” szövegrész helyébe a „Protokoll Főosztály” szöveg lép, nem vezethető át.]

11

[A 3.3. pontnak a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § d) pontjával elrendelt módosítása, amely szerint a „Protokoll és Szervezési Főosztály” szövegrész helyébe a „Protokoll Főosztály” szöveg lép, nem vezethető át.]

12

A 3.4. pont a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére