• Tartalom

13/2015. (VI. 2.) IM utasítás

13/2015. (VI. 2.) IM utasítás

az Igazságügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (XI. 14.) IM utasítás módosításáról1

2015.06.03.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 60. § (2) bekezdésében meghatározott hatáskörömben eljárva, figyelemmel a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjára – a miniszterelnök és a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter jóváhagyásával – a következő utasítást adom ki:

1. § Az Igazságügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (XI. 14.) IM utasítás 1. melléklete (a továbbiakban: Szabályzat) az 1. melléklet szerint módosul.

2. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 13/2015. (VI. 2.) IM utasításhoz


1. § A Szabályzat 3. § (1) bekezdése a következő h) és i) ponttal egészül ki:
(A miniszter mint a minisztérium vezetője)
h) jóváhagyja a minisztérium éves utazási és fogadási tervét, meghatározza a belföldi és külföldi kiküldetésekre vonatkozó alapvető szabályokat,
i) meghatározza a minisztérium kötelezettségvállalási, ellenjegyzési, teljesítésigazolási, érvényesítési, utalványozási, beszerzési rendjét, illetve a tervezéssel, gazdálkodással kapcsolatos egyéb szabályokat, továbbá felhatalmazza a minisztérium nevében kötelezettségvállalásra jogosult személyeket a kötelezettségvállalási jogosultság terjedelmének, különösen annak értékhatárhoz, feladathoz kötöttségének meghatározásával.”

2. § A Szabályzat 6. §-a a következő h) és i) ponttal egészül ki:
(A miniszter közvetlenül irányítja)
h) a Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya vezetőjének,
i) a Speciális Ügyek Főosztálya vezetőjének”
(tevékenységét.)

3. § (1) A Szabályzat 10. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A közigazgatási államtitkár a minisztériumi hivatali egységek tevékenységéhez kapcsolódó igazgatási feladatkörében)
a) meghatározza a működés feltételeit, biztosítja a minisztériumi munkarend, ügyintézés és iratkezelés szabályainak megtartását, valamint felügyeli a gazdálkodás szabályainak betartását,”
(2) A Szabályzat 10. § j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A közigazgatási államtitkár a minisztériumi hivatali egységek tevékenységéhez kapcsolódó igazgatási feladatkörében)
j) egyetértési jogot gyakorol a minisztérium éves utazási és fogadási tervét illetően, és dönt az abban nem szereplő, további kiutazások indokoltságáról,”
(3) A Szabályzat 10. § m) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A közigazgatási államtitkár a minisztériumi hivatali egységek tevékenységéhez kapcsolódó igazgatási feladatkörében)
m) a miniszter által átruházott hatáskörben, a minisztérium igazgatási költségvetése tekintetében írásban felhatalmazza a minisztérium nevében kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosult személyeket a kötelezettségvállalási, utalványozási jogosultság terjedelmének, különösen annak értékhatárhoz, feladathoz kötöttségének meghatározásával, továbbá az igazgatási költségvetés tekintetében értékhatár nélkül, miniszteri utasítás eltérő rendelkezése hiányában a teljesítésigazolásra is kiterjedő hatállyal kötelezettséget vállalhat,”

4. § A Szabályzat 23. §-a a következő s)–v) ponttal egészül ki:
(Az európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár)
s) ellátja az Európai Unió egységes belső piacának működésével kapcsolatos koordinációs feladatokat,
t) felel a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv végrehajtásáért,
u) működteti a szolgáltatási notifikációs központot, a SOLVIT központot, nemzeti koordinátorként felügyeli az Európai Unió tagállamainak hatóságai között zajló információcserét,
v) koordinálja és képviseli a magyar álláspontot az Európai Közösség létrehozásáról szóló szerződésnek az áruk szabad áramlását biztosító rendelkezéseihez kapcsolódó kölcsönös elismerés alkalmazásáról szóló 2009. évi VII. törvény alkalmazásával kapcsolatos ügyekben.”

5. § A Szabályzat 31. § f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A miniszteri kabinetfőnök)
f) koordinálja a miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek munkáját, vezetőinek tevékenységét,”

6. § A Szabályzat 40. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
40. § A jogszabály-előkészítés összehangolásáért és közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkárt akadályoztatása vagy távolléte esetén a Közigazgatási Államtitkári Titkárság vezetője, együttes akadályoztatásuk vagy távollétük esetén a Jogszabály-előkészítés Összehangolásáért és Közjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság vezetője helyettesíti.”

7. § A Szabályzat 42. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár irányítja)
b) a Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály”
(vezetőjének tevékenységét.)

8. § A Szabályzat 44. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
44. § Az igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkárt akadályoztatása vagy távolléte esetén a Gazdasági Kodifikációs Főosztály vezetője, együttes akadályoztatásuk vagy távollétük esetén a Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály vezetője helyettesíti.”

9. § (1) A Szabályzat 49. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár)
d) a miniszter nevében és megbízásából meghatározza az előzetes és végleges kincstári költségvetést, jóváhagyja a minisztérium igazgatási és a fejezeti kezelésű előirányzataira vonatkozó elemi költségvetéseket és az éves költségvetési beszámolókat,”
(2) A Szabályzat 49. § f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár)
f) a miniszter által átruházott hatáskörben gyakorolja az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 33. és 35. §-ában, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 38–39. §-ában és 43–44. §-ában a fejezetet irányító szerv részére megállapított jogköröket,”
(3) A Szabályzat 49. § n) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár)
n) aláírja a minisztérium költségvetését érintő, a pénzügyi-számviteli feladatok ellátásához kapcsolódó, az intézményi működtetéssel együtt járó, illetve miniszteri utasításban meghatározott egyéb szerződéseket,”
(4) A Szabályzat 49. §-a a következő t) ponttal egészül ki:
(A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár)
t) a miniszter nevében és megbízásából jóváhagyja a fejezet irányítása alá tartozó költségvetési szervek elemi költségvetését és éves költségvetési beszámolóját.”

10. § A Szabályzat 52. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
52. § A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárt akadályoztatása vagy távolléte esetén a Költségvetési Főosztály vezetője, együttes akadályoztatásuk vagy távollétük esetén a Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság vezetője helyettesíti.”

11. § A Szabályzat 53. §-a a következő e)–h) ponttal egészül ki:
(Az európai uniós igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkár)
e) ellátja az Európai Unió Bírósága előtti képviselettel kapcsolatos kormányzati koordinációt, és az európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár irányításával felelős a magyar álláspont kidolgozásáért; kijelöli az egyes ügyekben a Kormány képviseletét ellátó kormánytisztviselőt,
f) koordinálja az Európai Unió intézményeinek tagállami kormányzati részvétellel működő döntéshozó és döntés-előkészítő tevékenysége keretében képviselendő kormányzati álláspont kialakításával összefüggő minisztériumi tevékenységet, ideértve a Bel- és Igazságügyi Tanács üléseinek előkészítését,
g) képviseli a minisztériumot az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) ülésein, és részt vesz az ún. 36. cikk alapján létrehozott bizottság (CATS), valamint az Európai Unió intézményei egyéb magas szintű döntés-előkészítő bizottságainak munkájában,
h) ellátja az EKTB Európai Bírósági és azt megelőző eljárások szakértői csoportjának vezetői feladatait.”

12. § A Szabályzat 57. §-a a következő h) ponttal egészül ki:
(A nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkár)
h) előkészíti a nemzetközi szerződések hatályosságára vonatkozó megkeresésekre adott válaszokat.”

13. § A Szabályzat 66. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
66. § (1) Az állami vezető helyettesítésére a tisztség betöltetlensége esetén a helyettesítési rendben meghatározottak az irányadóak.
(2) A miniszter eseti jelleggel a helyettesítési rendben meghatározottaktól eltérően is rendelkezhet.”

14. § A Szabályzat 78. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A miniszter akadályoztatása esetén az intézkedést igénylő ügyekben – a (2) bekezdés c) és f) pontja szerinti ügyek, valamint a köztársasági elnöknek címzett ügyirat kivételével – a feladatkörrel rendelkező államtitkár, a miniszter és az államtitkárok egyidejű akadályoztatása esetén a közigazgatási államtitkár intézkedik és kiadmányoz. Ha a kiadmányozási jogkör gyakorlója nem állapítható meg, a közigazgatási államtitkár intézkedik és kiadmányoz.”

15. § A Szabályzat 97. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) A jogszabály-előkészítés összehangolásáért és közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár – a feladatkör szerint érintett szervezeti egység bevonásával – az alapvető jogok biztosa megkeresésére, jelentésére és ajánlására adott választervezetet – a válaszadásra nyitva álló határidő lejártát legalább öt munkanappal megelőzően – a közigazgatási államtitkár útján terjeszti fel.”

16. § A Szabályzat 99. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
99. § (1) A sajtó tájékoztatását az érintett szervezeti egységek bevonásával a Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya végzi.
(2) A sajtó részére tájékoztatást a miniszter, az államtitkárok, a közigazgatási államtitkár, a Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, valamint a Sajtó Osztály vezetője adhat.
(3) A minisztérium kormánytisztviselői – e jogviszonyukkal összefüggésben – nyilvános vagy sajtószereplést csak akkor vállalhatnak, ha azt a Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője jóváhagyja. A Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője a jóváhagyás keretében
a) az adott kormánytisztviselő önálló szervezeti egységét irányító helyettes államtitkárral, államtitkárral vagy közigazgatási államtitkárral,
b) ha a téma a minisztérium valamely szakterületét érinti, az adott témáért felelős helyettes államtitkárral, államtitkárral vagy közigazgatási államtitkárral
egyeztet.
(4) A sajtó útján nyilvánosságra hozott közlemény kiadásáról, újságírói kérdés megválaszolásáról, nyilatkozat közzétételéről a Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője – akadályoztatása esetén a Sajtó Osztály vezetője – gondoskodik a Szabályzat alapján feladat- és hatáskörrel rendelkező önálló szervezeti egységek bevonásával. Ha a kiadandó anyag felső vezetői (helyettes államtitkári, államtitkári, közigazgatási államtitkári, miniszteri) jóváhagyást igényel, akkor a szakterületi anyagok felhasználásával készített tervezetet a Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője terjeszti fel jóváhagyásra.
(5) A minisztériumra vonatkozó javaslatokra és bírálatokra a sajtónyilvános választ a feladatköre szerint érintett főosztályvezető, a miniszter irányítása vagy felügyelete alatt álló szervek tekintetében pedig a szerv vezetője készíti elő a törvényes határidőben. A válaszoknak a sajtóhoz történő eljuttatásáról a Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője – akadályoztatása esetén a Sajtó Osztály vezetője – gondoskodik a (4) bekezdés szerinti eljárásrendben.”

17. § A Szabályzat 100. § a) pont aa) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A miniszter minősítési jogkörét – átruházott jogkörben – az alábbi vezetők gyakorolhatják:
„Szigorúan titkos!” minősítési szint esetén:)
aa) a parlamenti államtitkár, a közigazgatási államtitkár,”

18. § A Szabályzat 101. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
101. § (1) A miniszter adja ki a belső ellenőrzési kézikönyvet és a gazdálkodási keretszabályzatot.
(2) A közigazgatási államtitkár adja ki
a) az iratkezelési szabályzatot,
b) az adatkezelési szabályzatot,
c) a minisztérium házirendjét,
d) a közszolgálati szabályzatot,
e) a döntésértékelési szabályzatot.
(3) Az Ávr. 13. § (2) bekezdés c)–h) pontjában meghatározott kérdések szabályozására közigazgatási államtitkári utasításban kerül sor.”

19. § A Szabályzat
a) 1. függeléke helyébe az 1. függelék lép,
b) 2. függeléke a 2. függelék szerint módosul,
c) 3. függeléke helyébe a 3. függelék lép,
d) 4. függeléke a 4. függelék szerint módosul,
e) 6. függeléke helyébe az 5. függelék lép.

20. § A Szabályzat 4. § (1) bekezdésében a „kormányhatározat vagy a Szabályzat” szövegrész helyébe a „kormányhatározat vagy miniszteri normatív utasítás” szöveg lép.

21. § Hatályát veszti a Szabályzat

1. függelék a 13/2015. (VI. 2.) IM utasításhoz


Az Igazságügyi Minisztérium szervezeti ábrája

2. függelék a 13/2015. (VI. 2.) IM utasításhoz


1. A Szabályzat 2. függelék „1. A MINISZTER IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK” cím helyébe a következő cím lép:
„1. A MINISZTER IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK
1.0.0.1. Miniszteri Kabinet
1. A Miniszteri Kabinet koordinációs feladatai körében:
a) felelős a lakossági kapcsolattartásért;
b) kapcsolatot tart a minisztérium háttérintézményeivel, tájékozódik az ott folyó munkáról, adatokat, háttéranyagokat kérhet tőlük, iratbetekintési joggal rendelkezik;
c) kapcsolatot tart a Kormány más szerveivel;
d) figyelemmel kíséri, és a miniszter által meghatározott módon ellenőrzi a minisztérium gazdálkodását;
e) elősegíti a miniszter parlamenti szerepléseit;
f) koordinálja a miniszter irányítása alá tartozó önálló szervezeti egységek munkáját.
2. A Miniszteri Kabinet protokoll tevékenységgel kapcsolatos feladatai körében:
a) gondoskodik a protokoll és tolmácsolási feladatok ellátásához kapcsolódó szabályzatok megalkotásáról, illetve felülvizsgálatáról;
b) ellátja a miniszter, az államtitkárok és a helyettes államtitkárok külföldi látogatásainak, valamint partnereik magyarországi látogatásainak protokolláris és szervezési teendőit; elvégzi az ezekkel kapcsolatos pénzügyi tervezést és elszámolást;
c) szervezi a minisztérium felső vezetői programjait;
d) szervezi a minisztérium belföldi rendezvényeit, elvégzi az ezekkel kapcsolatos pénzügyi tervezést és elszámolást;
e) szervezi a minisztérium szakterületeit érintő belföldi vagy nemzetközi konferenciákat, találkozókat, tárgyalásokat, elvégzi az ezekkel kapcsolatos pénzügyi tervezést és elszámolást;
f) koordinálja a tolmácsolási feladatokat;
g) összeállítja a minisztérium vezetői szintű éves nemzetközi tevékenységi programtervét;
h) kapcsolatot tart a minisztériumot érintő átfogó nemzetközi ügyekben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a külföldi társminisztériumokkal, a magyar külképviseletekkel, a hazánkban akkreditált külképviseletekkel és diplomáciai testületekkel, illetve a külföldi szakmai körök szervezeteivel;
i) felel a minisztérium protokoll és tolmácsolási feladataihoz kapcsolódó pénzügyi keret tervezéséért és felhasználásáért;
j) gondoskodik a megfelelő szintű ajándékok beszerzéséről és az ajándékraktárral kapcsolatos nyilvántartásról;
k) működteti a minisztériumi protokollkonyhát, gondoskodik a konyhák készleteinek nyilvántartásáról és beszerzéséről;
l) nyilvántartja a tevékenységi körébe eső látogatásokra, rendezvényekre vonatkozó adatokat.
3. A Miniszteri Kabinet egyéb feladatai körében:
a) véleményezi a miniszter részére felterjesztett anyagokat;
b) részt vesz a kormányzati döntés-előkészítésben, véleményezi az előkészítés alatt álló koncepciókat, fejlesztési programokat, és értékeli a döntési javaslatokat, figyelemmel kíséri és elemzi a döntések előkészítését segítő, a döntések hatásait vizsgáló kutatásokat, felméréseket, adatgyűjtéseket;
c) gondoskodik a miniszteri egyeztetésekre szakmai felkészítő anyag készítéséről;
d) szervezi a miniszter nyilvános és nem nyilvános programjait;
e) kezeli a miniszterhez címzett dokumentumokat;
f) intézi és nyilvántartja a minisztériumba érkező, más szervezeti egység feladatkörébe nem tartozó írásbeli panaszokat, közérdekű bejelentéseket, javaslatokat és egyéb beadványokat.
1.0.0.2. Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya
1. A Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya koordinációs feladatai körében:
a) részt vesz a miniszter személyét érintő sajtóesemények megszervezésében, lebonyolításában, értékelésében;
b) előkészíti a miniszter bel- és külföldi programjait, és irányítja azok megszervezését;
c) háttéranyagot készít a miniszter programjaihoz, amelyhez információkat kérhet a minisztérium, valamint a kormányzat szervezeti egységeitől.
2. A Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya nemzetközi és európai uniós feladatai körében:
a) előkészíti a miniszter külföldi programjait, illetve irányítja azok megszervezését, együttműködésben a minisztérium egyéb szervezeti egységeivel;
b) előkészíti és felügyeli a miniszter személyéhez kötődő nemzetközi politikai és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos programok, rendezvények lebonyolítását;
c) koordinálja a miniszter nemzetközi tárgyalásai szakmai anyagainak előkészítését, amelynek keretében gondoskodik az e tárgyalásokból eredő feladatok végrehajtásáról;
d) szervezi, előkészíti és koordinálja a minisztérium éves nemzetközi tevékenységét, és biztosítja a minisztérium nemzetközi tevékenységének összehangolását, ennek keretében különösen
da) javaslatot tesz külföldi látogatások programjára, a részvételre és annak szintjére,
db) szervezi a nemzetközi konferenciákat, rendezvényeket,
dc) közreműködik a minisztérium felső vezetésének nemzetközi levelezésében, kapcsolattartásában, valamint a felső szintű tárgyalások előkészítésében,
dd) ellátja a több szervezeti egységet érintő nemzetközi feladatok összehangolását, és közreműködik azok lebonyolításában,
de) koordinálja az érintett szervezeti egységek bevonásával a minisztérium kiutazási és fogadási tervét,
df) a minisztérium szervezeti egységeinek bevonásával összeállítja a minisztérium nemzetközi tevékenységéről szóló éves jelentést,
dg) közreműködik nemzetközi szerződések és annak nem minősülő nemzetközi megállapodások tervezetének véleményezésében.
3. A Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya sajtóval történő kapcsolattartással összefüggő feladatai körében:
a) gondoskodik a miniszter és a minisztérium állami vezetői tárgyalásainak előkészítése során a sajtóterv elkészítéséről;
b) szervezi a minisztérium és a minisztérium vezetése tevékenységének bemutatását, a sajtó munkatársainak tájékoztatását a magyar és a nemzetközi sajtóban, sajtókonferenciákat, háttérbeszélgetéseket tart, közreműködik lebonyolításukban, megszervezi a miniszter és a minisztérium nevében történő nyilatkozattételt, interjúk adását, újságírói kérdésekre szóban vagy írásban válaszol;
c) közleményeket ad ki, azokat a Magyar Távirati Irodához, valamint bel- és külföldi szerkesztőségekhez eljuttatja, felméri a sajtó érdeklődésére számot tartó kérdéseket, és a szakmai főosztályok bevonásával javaslatot tesz a témával kapcsolatos kommunikációra, továbbá javaslatot tesz a minisztérium vezetésének a társadalom egyes csoportjai érdeklődésére számot tartó szakpolitikai kérdések nyilvánosság előtti kezelésének különböző formáira;
d) felel a minisztérium állami vezetői nyilvános megjelenéseinek vizuális dokumentációjáért;
e) kommunikációs kérdésekben szükség szerint együttműködik a Miniszterelnökségen a Kormányzati Információs Központtal; a Kormányzati Információs Központ kérésének megfelelően információkat ad, anyagokat, háttéranyagokat készít;
f) gondoskodik a kormányzati kommunikációs anyagok felső vezetőkhöz való eljuttatásáról;
g) elvégzi a külföldi és a magyar média figyelésével és feldolgozásával kapcsolatos feladatokat, tematikus összefoglalókat készít, szükség esetén harmadik személyek bevonásával; gondoskodik a releváns sajtóhírek felső vezetőkhöz való eljuttatásáról.
1.0.0.3. Speciális Ügyek Főosztálya
1. A Speciális Ügyek Főosztálya koordinációs feladatai körében:
a) véleményezi a minisztériumban előkészített előterjesztéseket;
b) előkészíti a társadalompolitikai szempontból kiemelt koncepciókat;
c) javaslatot tesz az igazságügyi politikáról szóló 1710/2014. (XII. 5.) Korm. határozatban foglaltak végrehajtására;
d) koordinálja a miniszter által meghatározott stratégiai ügyeket;
e) közreműködik az alkotmányos szerveknek menő tárcaválaszok megválaszolásában;
f) nemzetközi jogi összehasonlításokat végez.
1.0.0.4. Ellenőrzési Főosztály
1. Az Ellenőrzési Főosztály a minisztérium belső ellenőrzési egysége, ennek keretein belül:
a) ellátja a minisztérium fejezeti kezelésű előirányzatainak belső ellenőrzését, illetve ellenőrzést végez a minisztérium fejezetéhez tartozó és a minisztérium irányítása vagy felügyelete alatt működő költségvetési szerveknél, valamint a miniszter felügyelete alá tartozó költségvetési előirányzatokból céljelleggel juttatott támogatások felhasználásával kapcsolatosan a kedvezményezetteknél és a támogatások lebonyolításában részt vevő szervezeteknél, továbbá a minisztérium, illetve a miniszter irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv vagyonkezelésébe adott állami vagyonnal (ideértve a gazdálkodó szervezeteket is) való gazdálkodás tekintetében;
b) az a) pontban meghatározott belső ellenőrzési tevékenység során szabályszerűségi, pénzügyi, rendszer- és teljesítmény-ellenőrzéseket, illetve informatikai rendszerellenőrzéseket végez;
c) tanácsadó tevékenysége során – a nemzetközi belső ellenőrzési standardok és a belső ellenőrzési kézikönyvben rögzítettek szerint – elemzéseket, értékeléseket készít a vizsgált folyamatokkal kapcsolatban, valamint ajánlásokat, javaslatokat tesz a kockázati tényezők, hiányosságok megszüntetésére;
d) vizsgálja és értékeli a belső kontrollrendszer (ezen belül a FEUVE) jogszabályoknak és belső szabályzatoknak való megfelelését;
e) vizsgálja és értékeli a pénzügyi irányítási és ellenőrzési rendszerek működésének gazdaságosságát, hatékonyságát és eredményességét;
f) vizsgálja a rendelkezésre álló erőforrásokkal való gazdálkodást, a vagyon megóvását, valamint az elszámolások, beszámolók megbízhatóságát, a közpénzek rendeltetésszerű, hatékony, eredményes és gazdaságos felhasználását, a jogszabályok és belső utasítások betartását;
g) elkészíti a kockázatelemzéssel alátámasztott stratégiai és éves ellenőrzési tervet, valamint a fejezet összefoglaló éves ellenőrzési tervét, illetve az éves ellenőrzési tevékenységről elkészíti a minisztérium ellenőrzési jelentését és a fejezet éves összefoglaló jelentését;
h) nyomon követi a belső ellenőrzési jelentések alapján elkészített intézkedési tervek megvalósítását;
i) gondoskodik a belső ellenőrzések nyilvántartásáról, az ellenőrzési dokumentumok megőrzéséről;
j) előkészíti a belső ellenőrzési kézikönyvet, és gondoskodik annak felülvizsgálatáról.”

2. A Szabályzat 2. függelék 1.1.0.3. pont 4. alpontja a következő j) ponttal egészül ki:
(A Biztonsági és Adatkezelési Főosztály egyéb feladatai körében:)
j) ellátja a megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatos feladatokat.”

3. A Szabályzat 2. függelék 1.1.1.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.1.1.1. Jogszabály-előkészítés Összehangolásáért és Közjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
1. A Jogszabály-előkészítés Összehangolásáért és Közjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság az 1. melléklet 70. §-ában meghatározott feladatokon túl koordinációs feladatai körében ellátja a kormányülések és a közigazgatási államtitkári értekezletek, valamint a politikai államtitkári értekezletek felkészítő anyagaival, továbbá a folyamatban lévő törvényjavaslatok monitoringjával kapcsolatos feladatokat.
2. A Jogszabály-előkészítés Összehangolásáért és Közjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság kodifikációs feladatai körében ellátja
a) az Országgyűlésről szóló,
b) az országgyűlési képviselők választásáról, a helyi önkormányzati képviselők választásáról és a polgármesterek választásáról, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásáról, az európai parlamenti képviselők választásáról, a választási eljárásról, a népszavazásról és az európai polgári kezdeményezésről, a népszavazási eljárásról szóló,
c) a jogalkotásról és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló, a hivatalos lapokra és a hivatalos jogszabálygyűjteményekre vonatkozó,
d) – a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter által kijelölt önálló szervezeti egységgel együttműködve – a kormányzati szervezetrendszerre, a Kormány tagjainak feladat- és hatáskörére, a központi államigazgatási szervekre vonatkozó, valamint
e) – a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter által kijelölt önálló szervezeti egységgel együttműködve – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályaira vonatkozó
jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök előkészítését.
3. A Jogszabály-előkészítés Összehangolásáért és Közjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság véleményezi a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet szerinti
a) – a Közjogi Koordinációs Főosztály bevonásával – polgári hírszerzési tevékenység irányításáért,
b) – a Közjogi Koordinációs Főosztály bevonásával – bűncselekmények megelőzéséért, élet és vagyonbiztonság védelméért, határrendészetért, idegenrendészetért és menekültügyért, katasztrófák elleni védekezésért, közbiztonságért, közterület-felügyelet szabályozásáért, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért, rendészetért, szabálysértési szabályozásért, Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ irányításáért, terrorizmus elleni küzdelemért,
c) állampolgársági ügyekért, külföldiek társadalmi beilleszkedésének elősegítéséért minősített adatok védelmének szakmai felügyeletéért,
d) honvédelemért
való felelősségből eredő feladatkörrel összefüggő jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök tervezeteit.
4. A Jogszabály-előkészítés Összehangolásáért és Közjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság egyéb feladatai körében:
a) gondoskodik a jogszabályok és más jogi aktusok kihirdetéséről, illetve közzétételéről, valamint azok módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt, hatályos szövegének tartalmilag hiteles, a Jat. előírásainak és a jogszabályszerkesztés szabályainak megfelelő, nyomdakész formában történő megjelentetésről, a Magyar Közlöny szerkesztéséről,
b) vezeti és elektronikusan közzéteszi a jogszabályok és más jogi aktusok nyilvántartását, továbbá a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. útján gondoskodik a Jat. szerinti elektronikus jogszabálygyűjtemény közzétételéről,
c) felel a Magyar Közlöny kiadásával és a kihirdetésre előkészített jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök lektorálásával kapcsolatos feladatok ellátásáért.
5. A Jogszabály-előkészítés Összehangolásáért és Közjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság közreműködik a feladatkörébe tartozó nemzetközi szervezetek munkájában, különös tekintettel a jobb szabályozás (smart regulation) területén az Európai Unióval és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásra.
6. A titkárságvezető helyettesítésére általános titkárságvezető-helyettes működik.”

4. A Szabályzat 2. függelék 1.1.1.2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.1.1.2. Közszolgálati Kodifikációs és Koordinációs Főosztály
1. A Közszolgálati Kodifikációs és Koordinációs Főosztály kodifikációs feladatai körében előkészíti
a) – a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter által kijelölt önálló szervezeti egységgel együttműködve – a közszolgálati tisztviselők jogállására és juttatásaira vonatkozó,
b) a sztrájkjogról szóló,
c) a közjogi tisztségviselők jogállásáról és juttatásairól szóló,
d) – a külpolitikáért felelős miniszter által kijelölt önálló szervezeti egységgel együttműködve – a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló,
e) az állami vezetők jogállására vonatkozó, valamint
f) a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló
jogszabályokat és közjogi szervezetszabályozó eszközöket.
2. A Közszolgálati Kodifikációs és Koordinációs Főosztály koordinációs feladatai körében véleményezi a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet szerinti
a) kormányzati tevékenység összehangolásáért, közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért, közigazgatás-fejlesztésért, közigazgatás-szervezésért, helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért, kutatás-fejlesztésért és technológiai innovációért, közbeszerzésekért, építésügyért, kulturális örökség védelméért, településfejlesztésért és településrendezésért, területrendezésért, társadalompolitika összehangolásáért, tudománypolitika koordinációjáért, kormányzati társadalmi kapcsolatok összehangolásáért,
b) személyiadat- és lakcímnyilvántartásért, anyakönyvi ügyekért, helyi önkormányzatokért, közfoglalkoztatásért, köziratok kezelésének szakmai irányításáért, közszolgálati életpálya kidolgozásáért, külföldre utazás szabályozásáért,
c) családpolitikáért, egészségbiztosításért, egészségügyért, egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért, a gyermekek és az ifjúság védelméért, gyermek- és ifjúságpolitikáért, kormányzati tudománypolitikáért, kultúráért, oktatásért, nemzetiségpolitikáért, nyugdíjpolitikáért, társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért, társadalmi felzárkózásért,
d) ingatlan-nyilvántartásért,
e) európai integrációs ügyekért, külgazdasági ügyekért, külpolitikáért,
f) építésgazdaságért, foglalkoztatáspolitikáért, gazdaságpolitikáért, gazdaságpolitika makrogazdasági szabályozásáért, iparügyekért, kereskedelemért, lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért, szakképzésért és felnőttképzésért, területfejlesztés stratégiai tervezéséért, turizmusért, vendéglátásért,
g) fogyasztóvédelemért, informatikáért
való felelősségből eredő feladatkörrel összefüggő jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök tervezeteit.
3. A főosztályvezető helyettesítésére általános főosztályvezető-helyettes működik.”

5. A Szabályzat 2. függelék 1.1.1.3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.1.1.3. Közjogi Koordinációs Főosztály
1. A Közjogi Koordinációs Főosztály kodifikációs feladatai körében előkészíti a sajtóról, a nemzeti hírügynökségről szóló jogszabályokat és közjogi szervezetszabályozó eszközöket.
2. A Közjogi Koordinációs Főosztály koordinációs feladatai körében véleményezi a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet szerinti
a) agrár-vidékfejlesztésért, európai uniós források felhasználásáért, postaügyért,
b) büntetés-végrehajtásért, közlekedésrendészetért, településüzemeltetésért, vízgazdálkodásért, vízügyi igazgatási szervek irányításáért, vízvédelemért,
c) kábítószer-megelőzésért és kábítószerügyi koordinációs feladatokért, sportpolitikáért,
d) agrárpolitikáért, élelmiszerlánc-felügyeletért, élelmiszeriparért, erdőgazdálkodásért, földügyért, halgazdálkodásért, környezetvédelemért, természetvédelemért, térképészetért, vadgazdálkodásért,
e) adópolitikáért, államháztartásért, belgazdaságért, egészségbiztosítási járulékfizetés szabályozásáért, nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért, nyugdíjjárulék- és nyugdíjbiztosítási járulékfizetés szabályozásáért, pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért, számviteli szabályozásért,
f) audiovizuális politikáért, állami infrastruktúra-beruházásokért, állami vagyon felügyeletéért, állami vagyonnal való gazdálkodás szabályozásáért, bányászati ügyekért, elektronikus hírközlésért, energiapolitikáért, fejlesztési célelőirányzatok kezeléséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért, hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért, közlekedésért, nem európai uniós fejlesztési források felhasználásához kapcsolódó fejlesztéspolitikáért, területfejlesztésért, űrkutatásért, víziközmű-szolgáltatásért,
g) szociálpolitikáért
való felelősségből eredő feladatkörrel összefüggő jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök tervezeteit.
3. A főosztályvezető helyettesítésére általános főosztályvezető-helyettes működik.”

6. A Szabályzat 2. függelék 1.1.1.4. pont 1. alpont a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az Alkotmányjogi Főosztály kodifikációs feladatai körében ellátja)
a) a gyülekezési jogról, a személyes adatok védelméről, a közérdekű adatok nyilvánosságáról, az elektronikus információszabadságról, az egyenlő bánásmódról,”
(szóló jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök előkészítését.)

7. A Szabályzat 2. függelék 1.1.2.2. pont 1. alpont d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A Gazdasági Kodifikációs Főosztály kodifikációs feladatai körében ellátja)
d) a jogi személyekre vonatkozó és az egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról,”
(szóló jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök előkészítését.)

8. A Szabályzat 2. függelék 1.1.2.3. pont 1. alpontja a következő k) és l) ponttal egészül ki:
(A Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály kodifikációs feladatai körében ellátja:)
k) a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről,
l) a pártfogó felügyelői tevékenységről”
(szóló jogszabályok és a közjogi szervezetszabályozó eszközök előkészítését.)

9. A Szabályzat 2. függelék 1.1.3.2. pont 1. alpontja a következő e) ponttal egészül ki:
(A Büntető Anyagi Jogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Kodifikációs Főosztály kodifikációs feladatai körében:)
e) ellátja a bűnügyi nyilvántartásról szóló jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök előkészítését.”

10. A Szabályzat 2. függelék 1.1.4.2. pont 2. alpont d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A Költségvetési Főosztály koordinációs feladatai körében:)
d) felülvizsgálja az irányított és felügyelt költségvetési szervek éves beszámolóit, mérlegjelentéseit, valamint az egyéb adatszolgáltatásait, és ellenőrzi a beküldési határidők betartását;”

11. A Szabályzat 2. függelék 1.1.4.4. pont 1. alpont e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Jogi Szolgáltatási Főosztály funkcionális feladatai körében:)
e) az általa lefolytatott közbeszerzési eljárásokkal összefüggésben ellátja a minisztérium képviseletét a Miniszterelnökség, a közreműködő szervezetek és a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt;”

12. A Szabályzat 2. függelék 1.3.1.2. pont 1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1. Az EU Jogi Megfelelésvizsgálati Főosztály koordinációs feladatai körében:
a) ellátja az Európai Pilot rendszerben az Európai Bizottságtól érkező, a kötelezettségszegési eljárásokat megelőző megkeresések kormányzati koordinációját, és kidolgozza és egyezteti a magyar álláspontot,
b) ellátja az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokhoz kapcsolódó kormányzati koordinációt, kidolgozza, egyezteti és képviseli a magyar álláspontot, elkészíti az ezzel kapcsolatos előterjesztéseket és válaszokat,
c) gondoskodik a műszaki tartalmú jogszabálytervezetek tekintetében a külön kormányrendelet szerinti, valamint az Európai Unió jogának való megfelelés érdekében szükséges jogszabály-előkészítési feladatok teljesítéséről szóló kormányrendeletben meghatározott notifikációs feladatok teljesítéséről,
d) koordinálja az Európai Bizottságtól érkező adminisztratív megkeresésekre adandó kormányzati álláspontot, elkészíti a válaszleveleket,
e) az Európai Pilot és a kötelezettségszegési eljárások szempontjából véleményezi a jogszabálytervezeteket, a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos előterjesztéseket, valamint a közjogi szervezetszabályozó eszközök tervezeteit,
f) közreműködik a jogharmonizáció helyzetéről szóló jelentés, illetve előterjesztés elkészítésében,
g) részt vesz az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő ügyekben képviselt magyar álláspont kialakításában,
h) ellátja az Európai Unió egységes belső piacának működésével kapcsolatos koordinációs feladatokat, előkészíti és egyezteti a magyar álláspontot, és képviseli azt az Európai Unió intézményei előtt,
i) képviseli Magyarországot az Európai Bizottság Belső piaci tanácsadó bizottságában és a Magas szintű versenyképességi és növekedési munkacsoportban,
j) felel a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv végrehajtásáért, összehangolja a magyar álláspontot, és képviseli azt az Európai Bizottság által létrehozott Szolgáltatások szakértői csoportban,
k) működteti a szolgáltatási notifikációs központot, a SOLVIT központot, nemzeti koordinátorként felügyeli az Európai Unió tagállamainak hatóságai között zajló információcserét,
l) ellátja a kereskedelem, illetve az áruk szabad áramlása akadályaival kapcsolatban jogszabályban meghatározott értesítési és bejelentési eljárásokban az egyes nemzetközi szervezetek, az Európai Unió intézményei és tagállamai felé megteendő, illetve az ezektől érkező értesítések és bejelentések továbbításával összefüggő feladatokat,
m) koordinálja és képviseli a magyar álláspontot az Európai Közösség létrehozásáról szóló szerződésnek az áruk szabad áramlását biztosító rendelkezéseihez kapcsolódó kölcsönös elismerés alkalmazásáról szóló 2009. évi VII. törvény alkalmazásával kapcsolatos ügyekben.”

13. A Szabályzat 2. függelék 1.3.1.3. pont 3. alpont a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az Európai Uniós Jogi Főosztály nemzetközi és európai uniós vonatkozású feladatai körében:)
a) koordinálja az Európai Unió intézményeinek tagállami kormányzati részvétellel működő döntéshozó és döntés-előkészítő tevékenysége keretében képviselendő kormányzati álláspont kialakításával összefüggő minisztériumi tevékenységet, ideértve a Bel- és Igazságügyi Tanács üléseinek előkészítését, részt vesz az álláspont előkészítésében, és véleményezi az ezzel összefüggő előterjesztéseket,”

14. A Szabályzat 2. függelék 1.3.1.3. pont 3. alpont g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az Európai Uniós Jogi Főosztály nemzetközi és európai uniós vonatkozású feladatai körében:)
g) jelentést, illetve előterjesztést készít a Kormány számára az európai uniós tagságból származó jogalkotási kötelezettségek teljesítésében tapasztalható elmaradásokról,”

15. A Szabályzat 2. függelék 1.3.1.3. pont 3. alpontja a következő k) ponttal egészül ki:
(Az Európai Uniós Jogi Főosztály nemzetközi és európai uniós vonatkozású feladatai körében:)
k) figyelemmel kíséri az Európai Unió jogi aktusainak nyilvántartására, az európai uniós jogi adatbázisokra vonatkozó fejleményeket, koordinálja az ezekkel kapcsolatban képviselendő kormányzati álláspont kialakítását.”

16. A Szabályzat 2. függelék 1.4.1.1. pont 1. alpontja a következő e)–l) ponttal egészül ki:
(Igazságügyi Szolgáltatásokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság az 1. melléklet 70. §-ában meghatározott feladatokon túl koordinációs feladatai körében:)
e) ellátja a céginformációs szolgálat és az elektronikus cégeljárásban közreműködő szolgálat (a továbbiakban együtt: céginformációs szolgálat) feladatait;
f) kialakítja a céginformációs szolgáltatások fejlesztésével és korszerűsítésével kapcsolatos koncepciókat, és megteremti az elektronikus cégeljáráshoz szükséges feltételrendszert;
g) részt vesz a céginformációs szolgálatot érintő jogszabálytervezetek előkészítésében és véleményezésében;
h) jogszabály alapján céginformációt nyújt;
i) biztosítja a cégeljárásban az elektronikus ügyintézést támogató rendszer üzemeltetését;
j) részt vesz az elektronikus cégeljárással és céginformációs szolgáltatásokkal kapcsolatos különböző testületek, bizottságok szakmai munkájában;
k) biztosítja a cégek által a számviteli törvényben előírt beszámoló elektronikus úton való fogadásával, közzétételével kapcsolatos műveleteket, az éves beszámolók tárolását, mentését;
l) ellátja az Elektronikus Beszámoló Rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó feladatokat.”

17. A Szabályzat 2. függelék
a) 1.1.2.3. pontjában, 1.1.2.3. pont 1–3. alpontjában a „Magánjogi” szövegrész helyébe a „Civilisztikai” szöveg,
b) 1.4.1.2. pont 3. alpont d) pontjában az „az igazságügyi szolgálatok” szövegrész helyébe az „a fővárosi és megyei kormányhivatalok” szöveg
lép.

18. Hatályát veszti a Szabályzat 2. függelék
a) 1.1.0.2. pont 2. alpont 2.13–2.16. pontja,
b) 1.1.4.2. pont 4. alpont h) pontja,
c) 1.1.4.3. pont 2. alpontja,
d) 1.3.1.3. pont 3. alpont j) pontjában a „magyar” szövegrész,
e) 1.4.1.2. pont 1. alpont d) pontjában az „alapvető szabályait és” szövegrész,
f) 1.4.1.2. pont 3. alpont g) pontja,
g) 1.4.1.3. pont 3. alpont j)–p) pontja.

3. függelék a 13/2015. (VI. 2.) IM utasításhoz


A minisztérium szervezeti egységei és státuszainak megoszlása a szervezeti egységek között

Irányító állami vezető

Szervezeti egység

Létszám
(fő)

1. Miniszter

[1]

1.0.0.1. Miniszteri Kabinet

[45]

1.0.0.1.1. Miniszteri Titkárság
1.0.0.1.2. Kabinetfőnöki Titkárság
1.0.0.1.3. Társadalmi Kapcsolatok Osztálya
1.0.0.1.4. Protokoll Osztály
1.0.0.1.5. Miniszteri Tanácsadói Osztály
1.0.0.2. Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya
1.0.0.2.1. Sajtó Osztály
1.0.0.2.2. Nemzetközi Osztály
1.0.0.3. Speciális Ügyek Főosztálya
1.0.0.4. Ellenőrzési Főosztály

1.1. Közigazgatási államtitkár

[42]

1.1.0.1. Közigazgatási Államtitkári Titkárság

1.1.0.1.1. Stratégiai Osztály

1.1.0.2. Személyügyi Főosztály

1.1.0.3. Biztonsági és Adatkezelési Főosztály

1.1.1. Jogszabály-előkészítés összehangolásáért és közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár

[53]

1.1.1.1. Jogszabály-előkészítés Összehangolásáért és Közjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
1.1.1.1.1. Törvény-előkészítési Koordinációs Osztály

1.1.1.1.2. Magyar Közlöny Szerkesztési Osztály
1.1.1.1.3. Közigazgatási Eljárásjogi Kodifikációs Osztály
1.1.1.2. Közszolgálati Kodifikációs és Koordinációs Főosztály
1.1.1.3. Közjogi Koordinációs Főosztály
1.1.1.4. Alkotmányjogi Főosztály
1.1.1.4.1. Közjogi Elméleti Osztály
1.1.1.4.2. Alapjogi Osztály

1.1.2. Igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár

[49]

1.1.2.1. Igazságügyi és Magánjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
1.1.2.2. Gazdasági Kodifikációs Főosztály
1.1.2.2.1. Gazdasági Jogi Kodifikációs Osztály
1.1.2.2.2. Pénzügyi Jogi Kodifikációs Osztály
1.1.2.2.3. Versenyjogi és Erőforrás-szabályozási Osztály
1.1.2.3. Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály
1.1.2.3.1. Igazságügyi Kodifikációs Osztály
1.1.2.3.2. Polgári Jogi és Nemperes Eljárásjogi Kodifikációs Osztály
1.1.2.3.3. Polgári Perjogi Kodifikációs Osztály

1.1.3. Büntetőjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár

[26]

1.1.3.1. Büntetőjogi Jogalkotásért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
1.1.3.2. Büntető Anyagi Jogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Kodifikációs Főosztály
1.1.3.3. Büntető Eljárásjogi Főosztály

1.1.4. Gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár

[59]

1.1.4.1. Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
1.1.4.2. Költségvetési Főosztály
1.1.4.2.1. Költségvetési Osztály
1.1.4.2.2. Fejezeti Számviteli és Beszámolási Osztály
1.1.4.2.3. Felügyeleti Osztály
1.1.4.3. Pénzügyi és Számviteli Főosztály
1.1.4.3.1. Pénzügyi Osztály
1.1.4.3.2. Illetmény-számfejtési Osztály
1.1.4.3.3. Igazgatási Számviteli Osztály
1.1.4.4. Jogi Szolgáltatási Főosztály
1.1.4.4.1. Szerződés-előkészítő Osztály
1.1.4.4.2. Perképviseleti Osztály

1.2. Parlamenti államtitkár

[24]

1.2.0.1. Parlamenti Államtitkári Kabinet
1.2.0.1.1. Emberi Jogi Munkacsoport Titkársága

1.2.0.2. Parlamenti Főosztály
1.2.0.3. Kegyelmi Főosztály

1.3. Európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár

[22]

1.3.0.1. Európai Uniós és Nemzetközi Igazságügyi Együttműködésért Felelős Államtitkári Kabinet
1.3.0.2. Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztály
1.3.0.2.1. Emberi Jogi Osztály
1.3.0.2.2. Nemzetközi Büntetőjogi Osztály

1.3.1. Európai uniós igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkár

[36]

1.3.1.1. Európai Uniós Igazságügyi Együttműködésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
1.3.1.2. EU Jogi Megfelelésvizsgálati Főosztály
1.3.1.2.1. Belső Piaci Osztály
1.3.1.2.2. Kötelezettségszegési Osztály
1.3.1.3. Európai Uniós Jogi Főosztály
1.3.1.3.1. Jogharmonizációs Osztály
1.3.1.3.2. Európai Bírósági Osztály

1.3.2. Nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkár

[28]

1.3.2.1. Nemzetközi Igazságügyi Együttműködésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
1.3.2.2. Nemzetközi Magánjogi Főosztály
1.3.2.3. Versenyjogi, Fogyasztóvédelmi és Szellemi Tulajdonjogi Főosztály
1.3.2.4. Nemzetközi Igazságügyi Együttműködési Főosztály


1.4. Igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár

1.4.0.1. Igazságügyi Kapcsolatokért Felelős Államtitkári Kabinet

[5]

1.4.1. Igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár

[40]

1.4.1.1. Igazságügyi Szolgáltatásokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság
1.4.1.1.1. Céginformációs Osztály

1.4.1.2. Igazságügyi Felügyeleti Főosztály

1.4.1.3. Igazságszolgáltatási Kapcsolatok Főosztálya


4. függelék a 13/2015. (VI. 2.) IM utasításhoz


A Szabályzat 4. függelék „I. A miniszter által felügyelt, irányított költségvetési szervek” 7. sora a következők szerint módosul:

(Háttérintézmény)

(Miniszter hatásköre)

(Miniszter által átruházott hatáskörben eljáró állami vezető)

(Szakmai közreműködő szervezeti egység)

„7.

Fővárosi és megyei kormányhivatalok

irányítás a fővárosi
és megyei kormányhivatal áldozatsegítési, jogi segítségnyújtási, valamint pártfogó felügyelői feladatköreinek gyakorlásával összefüggésben

igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár

Igazságügyi Felügyeleti Főosztály”

5. függelék a 13/2015. (VI. 2.) IM utasításhoz

A

B

С

D

1.

Név

Feladat

Kinevezés

Irányítási jogkör

2.

dr. Baranyai Gábor

a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható
használatáért felelős miniszteri biztos

3/2015. (III. 4.) IM utasítás

3.

dr. Miskolczi Barna

a büntető eljárásjog reformjával, az új szabályozási rendszer kialakításával, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok
irányításáért és összehangolásáért felelős miniszteri biztos

4/2015. (III. 4.) IM utasítás

a) a Büntető Anyagi Jogi és Büntetés-végrehajtási
Jogi Kodifikációs Főosztály, valamint
b) a Büntető Eljárásjogi Főosztály

4.

dr. Wopera Zsuzsanna

a polgári perrendtartás reformjával, az új szabályozási rendszer kialakításával, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok irányításáért és összehangolásáért felelős miniszteri biztos

6/2015. (III. 4.) IM utasítás

5.

dr. Molnár Zoltán

a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 231. §-ában meghatározott feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos

10/2015. (V. 29.) IM utasítás


1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. június 4. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére