• Tartalom

14/2015. (XII. 17.) HM rendelet

14/2015. (XII. 17.) HM rendelet

a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke által alapítható és adományozható elismerésekről szóló 15/2013. (VIII. 22.) HM rendelet módosításáról1

2015.12.18.

A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 77. §-ában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke által alapítható és adományozható elismerésekről szóló 15/2013. (VIII. 22.) HM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 7a. alcímmel egészül ki:

„7a. Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel
8/A. § (1) A Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel a Magyar Honvédségnek a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenysége során tanúsított kiemelkedő helytállás elismerésére adományozható.
(2) A Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel ismételt adományozása esetén az adományozások számát jelölő fémszám és az adományozó oklevél kerül átadásra.”

2. § (1) A Rendelet 26. § (2) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(Soron kívül kell felterjeszteni a Honvédség központi személyügyi szervéhez)

e) a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel”

(adományozására vonatkozó javaslatot.)

(2) A Rendelet 26. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A 11. melléklet szerinti névjegyzéken vagy elektronikusan kell felterjeszteni
a) a Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jel,
b) a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel,
c) a Békefenntartásért Szolgálati Jel,
d) a Külszolgálatért Szolgálati Jel,
e) a Tiszti, az Altiszti-legénységi Szolgálati Jel, vagy
f) a Honvédségért Oklevél
adományozására vonatkozó javaslatot.”

3. § A Rendelet 28. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

28. § (1) A személyi állomány tagjának nem minősülő személy elismerésére vonatkozó javaslat véleményezésére a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Véleményező Munkacsoportja (a továbbiakban: HM TVMCS) működik. A HM TVMCS összetételét, tagjainak számát és működését a miniszter utasításban szabályozza.
(2) A személyi állomány tagjának nem minősülő személy elismerésére vonatkozó javaslatot a felterjesztő a HM TVMCS elnöke részére küldi meg a 8. melléklet szerinti javaslati lapon, amelyhez csatolni kell a 9. melléklet szerinti személyes adatok kezeléséhez történő hozzájáruló nyilatkozatot.
(3) A (2) bekezdéstől eltérően a nyugállományú katona elismerésére vonatkozó javaslatot az adományozás tervezett időpontját megelőzően 120 nappal a Honvédség katonai igazgatási és központi adatfeldolgozó szervezetének útján a Honvédség központi személyügyi szervéhez a 8. melléklet szerinti javaslati lapon kell felterjeszteni.
(4) A (2) és a (3) bekezdés szerinti javaslatnak az átadás tervezett időpontját megelőző 60. napig meg kell érkeznie a HM TVMCS elnökéhez.
(5) A HM TVMCS véleményét az átadás tervezett időpontját megelőzően 30 nappal terjeszti fel a miniszternek.”

4. § (1) A Rendelet 29. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Cím adományozására a Honvédség hadisírgondozásért felelős szervének vezetője minden év március 31-ig tehet javaslatot)

b) az a) pontba nem tartozó személyek esetén a HM TVMCS elnökének.”

(2) A Rendelet 29. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Maléter Pál Emlékérmet a miniszter a HM TVMCS javaslata alapján adományozza. A HM TVMCS javaslatát évente szeptember 15-ig terjeszti fel a miniszternek.”

5. § A Rendelet 31. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A díjak odaítélésére vonatkozó személyi javaslatokat a díjakra jogosító tevékenység részletes leírásával évenként, legkésőbb október 30-ig kell megküldeni az azokat véleményező Honvédelmi Minisztérium Díjadományozást Véleményező Munkacsoport (a továbbiakban: HM DVMCS) részére.
(4) A díjak adományozásáról a HM DVMCS javaslata alapján a miniszter dönt. A HM DVMCS összetételét, tagjainak számát és működését a miniszter utasításban szabályozza.”

6. § A Rendelet 34. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jel a katasztrófa-elhárítási tevékenység, a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel a tömeges bevándorlás okozta válságkezelési tevékenység, az Első Tűzharcért Szolgálati Jel, a Békefenntartásért Szolgálati Jel és a Külszolgálatért Szolgálati Jel a külföldi szolgálat befejezését követően kerül átadásra.”

7. § A Rendelet IX. fejezete a következő 32/A. alcímmel egészül ki:

„32/A. Az Év Katonája Kitüntető Cím
40/A. § (1) A példamutató szolgálatteljesítés, valamint a tárgyévben nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismerésére Év Katonája Kitüntető Cím adományozható az állomány legalább 10 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkező tagjának.
(2) Az Év Katonája Kitüntető Cím évente legfeljebb 20 fő részére adományozható.”

8. § A Rendelet 42. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

42. § (1) Emléktárgy adományozható kiemelt feladat, gyakorlat végrehajtása során nyújtott kiemelkedő teljesítményért, különleges helytállásért, huzamos időn át példamutatóan ellátott szolgálatteljesítésért, jeles nap alkalmából.
(2) Emléktárgy a honvédelem ügye érdekében végzett tevékenység elismeréséül a személyi állományba nem tartozó polgári személyek részére is adományozható.”

9. § A Rendelet 44. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Az Év Katonája Kitüntető Címet a Honvéd Vezérkar főnöke május 21-én adja át.”

10. § A Rendelet a következő 48. §-sal egészül ki:

48. § A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke által alapítható és adományozható elismerésekről szóló 15/2013. (VIII. 22.) HM rendelet módosításáról szóló 14/2015. (XII. 17.) HM rendelettel megállapított 7a. alcím, 26. § (2) bekezdés e) pontja és (4) bekezdés b) pontja, 34. § (1) bekezdése valamint a 2. melléklet 2/A. pontja első alkalommal a 2015. augusztus 3-át követően tanúsított helytállás elismerésére alkalmazható.”

11. § (1) A Rendelet 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Rendelet 3. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) A Rendelet 9. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

12. § A Rendelet 43. §-ában a „28. § (2)” szövegrész helyébe a „28. § (3)” szöveg lép.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 14/2015. (XII. 17.) HM rendelethez

1. A Rendelet 2. melléklete a következő 2/A. ponttal egészül ki:
„2/A. Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel leírása: álló, ovális alakú, 44x36 mm méretű aranyszínű érem, előlapján középpont felé összefutó szárú kereszt látható, középpajzsát a magyar államcímer alkotja. Az érem felső ívével párhuzamosan „MIGRÁCIÓS VÁLSÁGHELYZET KEZELÉSÉÉRT” felirat olvasható. Alul díszítőelem található. A hátlap sima felületű.
A szalag háromszög alakúra hajtott, színe: keskeny fehér sávval elválasztott felerészt vörös, felerészt zöld, széleit farkasfog minta díszíti, amelynek háromszögei egyenként a nemzeti színeket tartalmazzák. A szalagon aranyszínű stilizált babérkoszorú ékítmény található.”
2. A Rendelet 2. melléklet 5. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Tiszti Szolgálati Jel leírása:)
a) Babérkoszorúval ékesített fokozat: leírása az I. fokozatéval egyezik meg azzal, hogy a kereszt alatt körbefutó, 5 mm széles, zöld, zománcozott cser- és babérkoszorú van.”
3. A Rendelet 2. melléklet 6. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Altiszti-legénységi Szolgálati Jel leírása:)
a) Babérkoszorúval ékesített fokozat: leírása az I. fokozatéval egyezik meg azzal, hogy a kereszt alatt körbefutó, 5 mm széles, zöld, zománcozott cser- és babérkoszorú van.”

2. melléklet a 14/2015. (XII. 17.) HM rendelethez

A Rendelet 3. melléklet 1. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Honvédelemért Kitüntető Cím:)
a) Babérkoszorúval ékesített fokozat: leírása az I. fokozatéval egyezik meg azzal, hogy a kereszt alatt körbefutó, 5 mm széles, zöld, zománcozott cser- és babérkoszorú van.”

3. melléklet a 14/2015. (XII. 17.) HM rendelethez

Nyilatkozat
1.    Alulírott hozzájárulok ahhoz, hogy a ....................................................................................................................... miniszteri elismerés adományozásának előkészítése céljából a Magyar Honvédség központi személyügyi szerve, a ..................................................................................................................... Munkacsoport (a továbbiakban: Munkacsoport), a Munkacsoport titkára természetes személyazonosító adataimat (név, születés dátuma, anyja neve), lakcím adataimat, valamint az adományozásra irányuló javaslat megalapozásához szükséges személyes adataimat (a javaslat alapjául szolgáló tevékenység leíró adatai, időtartama, korábbi elismerések adományozásának ténye és időpontja) a javaslattétel beérkezésének napjától számított 5 évig kezelje.
2.    Hozzájárulok továbbá ahhoz, hogy
a)    a Munkacsoport tagjai – mely felsorolást a ............................................. HM utasítás tartalmazza –,
b)    a Munkacsoport által felkért szakértő – ha a szakértő személyéről előzetesen tájékoztattak és ahhoz külön hozzájárultam – ezen adataimat megismerjék.
3.    Hozzájárulok ahhoz is, hogy – elismerésben részesítésem esetén – az elismerés tényét és időpontját a Munkacsoport titkára az adományozás időpontját követően legfeljebb 30 évig vagy erre irányuló hozzájárulásom esetén visszavonásáig kezelje.
4.    Elismerésben részesítésem esetén hozzájárulok ahhoz, hogy nevem a Hivatalos Értesítőben, a Honvédelmi Minisztérium hivatalos és központi lapjában, valamint hivatalos honlapján közzétételre kerüljön.
Tudomásul veszem azt a tájékoztatást, hogy az adatkezelés teljes időtartama alatt élhetek az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben biztosított jogommal (tájékoztatáshoz, helyesbítéshez, törléshez, zároláshoz, tiltakozáshoz való jog), továbbá jogsérelem esetén bírósághoz, panasszal a Honvédelmi Minisztérium belső adatvédelmi felelőséhez, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is fordulhatok.
Kelt
..............................................................................................
elismerésre javasolt aláírása
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. december 19. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére