• Tartalom

14/2015. (IV. 30.) HM utasítás

14/2015. (IV. 30.) HM utasítás

a fejezeti kezelésű előirányzatokkal történő gazdálkodás szabályairól és a költségvetési támogatások biztosításának egyes kérdéseiről1

2019.02.08.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján – figyelemmel az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben foglaltakra – a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya

a)2 a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre és a Magyar Honvédség Parancsnokságára (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek), és

b)3 a HM fejezeti kezelésű előirányzataira (a továbbiakban: előirányzatok), és

c)4

terjed ki.

2. §5 Az utasítás alkalmazása szempontjából gazdálkodó szervezetek az 1. mellékletben meghatározott, az egyes előirányzatokkal való gazdálkodásra átruházott hatáskörben feljogosított HM szervek és honvédelmi szervezetek.

3. § (1)6 Az előirányzatok pénzforgalmi rendezését, továbbá a könyvvezetést és a beszámolást – a honvédelmi szervezetek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 346/2009. (XII. 30.) Korm. rendeletben meghatározott központi ellátás keretében – a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) végzi.

(2) A gazdálkodó szervezetek feladataikat a HM VGH-val együttműködésben hajtják végre.

4. § (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 80. § (2) bekezdés c) pontja szerinti jutalékokat, díjakat és egyéb költségeket, valamint a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvényben meghatározott pénzügyi tranzakciós illetéket a HM VGH intézményi költségvetésében kell megtervezni és elszámolni.

(2) Az előirányzatokhoz kapcsolódó, devizában teljesített kifizetések bankköltségeit – az (1) bekezdésben foglaltak kivételével – a gazdálkodó szervezetek tervezik és számolják el.

5. §7 (1) Az előirányzatok terhére nyújtott támogatások szakmai összehangolása érdekében létrehozott monitoring rendszer részére az – Áht. 56/C. § (1) bekezdése szerinti – adatszolgáltatást a gazdálkodó szervezet végzi.

(2)8 Amennyiben a támogatás végső felhasználója a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló 5/2018. (III. 8) HM rendelet (a továbbiakban: HM Rendelet) 14. § (1) bekezdése szerint harmadik személy, a gazdálkodó szervezet mind a kedvezményezettről és mind az általa támogatott harmadik félről köteles az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást – az Áht. 56/C. § (1) bekezdés a) pontja szerinti megosztásban – teljesíteni.

(3) Amennyiben a 4. melléklet szerinti utalványrendeleten az utalványozó az (1) és (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését nem igazolja, a HM VGH – az Áht. 56/B. § (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel – a kifizetést nem teljesíti.

6. § (1) Közszolgáltatás finanszírozásához támogatás kizárólag a közszolgáltatás ellátásával megbízott kedvezményezett részére nyújtható.

(2) A támogatás mértéke nem haladhatja meg a közszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséhez szükséges nettó költséget, beleértve az ésszerű nyereséget. A támogatás mértékét az Európai Unió működéséről szóló szerződés 106. cikk (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatásra való alkalmazásáról szóló 2011. december 20-i 2012/21/EU bizottsági határozat (a továbbiakban: Határozat) 5. cikke szerint kell megállapítani.

(3) Ha a kedvezményezett a Határozat 5. cikkének megfelelően meghatározott összeget meghaladó támogatásban részesül, kötelezni kell a túlkompenzáció visszafizetésére. Ha a túlkompenzáció összege nem haladja meg az átlagos éves ellentételezés összegének 10%-át, a túlkompenzáció átvihető a következő időszakra, és levonható az arra az időszakra fizetendő támogatás összegéből.

(4) A támogatási szerződésben ki kell kötni, hogy a kedvezményezett a támogatásról olyan elkülönített elszámolást köteles vezetni, amelyből a (2) és (3) bekezdésben meghatározott követelmények ellenőrizhetőek.

2. Az előirányzatok tervezése, módosítása

7. §9 (1) A Fejezeti stabilitási tartalék előirányzat kivételével az elemi költségvetési javaslatokat a gazdálkodó szervezetek készítik el, és az évente kiadásra kerülő, az intézményi, központi és fejezeti kezelésű előirányzatok költségvetési javaslata elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló eljárásrendben meghatározott módon és határidőre a HM VGH részére küldik meg. A Fejezeti stabilitási tartalék elemi költségvetési javaslatát a HM VGH készíti el.

(2) A HM VGH az elemi költségvetési javaslatokat számszakilag felülvizsgálja, intézkedik a szükséges korrekciók végrehajtására, és a miniszter részére – szolgálati úton – jóváhagyásra felterjeszti. A jóváhagyást követően a gazdálkodó szervezetek az éves költségvetésben meghatározott előirányzatok

a) tárgyévben történő teljesítésével vagy felhasználásával összefüggésben – a (3) bekezdés szerinti kivétellel – az előírt adatszolgáltatási és elszámolási kötelezettségek tekintetében saját hatáskörben járnak el,

b)10 vonatkozásában jogcímen vagy jogcímcsoporton belül, rovaton belüli és címrendkódok (a továbbiakban: CRK) közötti előirányzat-átcsoportosítást hajthatnak végre, amelyről a HM VGH részére tájékoztatást küldenek.

(3) A gazdálkodó szervezetek – az Áht. 33. § (3) bekezdés b) pontjára és a központi költségvetésről szóló törvényben foglaltakra tekintettel, a (2) bekezdés b) pontja szerinti átcsoportosítások kivételével – az előirányzatok felhasználásával kapcsolatos előirányzat-átcsoportosítási javaslataikat a HM VGH részére küldik meg.

(4) A HM VGH

a) a (3) bekezdés szerinti javaslatokat felülvizsgálja, és – ha a javaslat nem felel meg a jogszabályi, a közjogi szervezetszabályozó eszközök vagy a belső rendelkezések szerinti követelményeknek – intézkedik a hiányosságok megszüntetésére,

b) a felülvizsgált javaslatokat a HM közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT) részére – szolgálati úton – jóváhagyásra felterjeszti,

c) a jóváhagyott előirányzat-módosításokról tájékoztatja a gazdálkodó szervezeteket, valamint – az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 132. § (2) bekezdése szerinti feladat végrehajtása érdekében – a 9. § (2) bekezdés b) pontja szerint adatszolgáltatást kér azoktól finanszírozási terv, pótelőirányzat összegének megfelelő módosításáról, és

d) a jóváhagyott előirányzat-módosításokat, a soron kívül megküldött adatszolgáltatással együtt elektronikus úton benyújtja a Magyar Államkincstárhoz (a továbbiakban: Kincstár).

(5) A (4) bekezdés szerinti adatszolgáltatást a 2. melléklet szerint kell összeállítani úgy, hogy a 2. melléklet táblázatának Aktuális előirányzat sorában a pótelőirányzat összegét kell szerepeltetni, és a továbbiakban annak finanszírozási javaslatát kell rögzíteni.

3. Finanszírozási terv

8. § (1) A finanszírozási tervet úgy kell elkészíteni, hogy az a kötelezettségvállalási jogkör gyakorlását és a likviditást biztosítsa.

(2)11 A teljesítésarányos finanszírozás folyamatossága, valamint a rendelkezésre állási díj Kincstár általi felszámításának elkerülése érdekében biztosítani kell a tényleges kifizetések finanszírozási terv szerinti teljesülését.

9. § (1)12 A Fejezeti stabilitási tartalék előirányzat kivételével, a finanszírozási terveket a gazdálkodó szervezetek adatszolgáltatása alapján a HM VGH elektronikus úton nyújtja be a Kincstárhoz. A Fejezeti stabilitási tartalék előirányzat finanszírozási tervét a HM VGH készíti el.

(2)13 A gazdálkodó szervezet az adatszolgáltatást

a) havonta, a tárgyhónapot megelőző hónap 16-áig,

b) előirányzat-módosítás esetén soron kívül vagy

c) kifizetési ütem tárgyhónapon belüli módosítása esetén a kiadás várható teljesítésének időpontját megelőző 12. napig,

a 2. melléklet szerint, elektronikus úton küldi meg a HM VGH részére.

(3) Az adatszolgáltatás tartalmazza

a) a jóváhagyott éves kiadási előirányzatot és annak módosításait, valamint a kiadási előirányzat forrásául szolgáló bevételeket és a költségvetési maradványokat negyedéves, havi és a tárgyhónap esetében dekádonkénti bontásban, továbbá

b)14 a bejelentett kötelezettségvállalások és a finanszírozási terv összhangjának biztosítása érdekében – a 8/2/1, 8/2/15, 8/2/25 és a 8/2/40 jogcímcsoportok, valamint a 8/3 alcím kivételével – a kedvezményezett szervezetek CRK-kénti vagy a programok programonkénti felsorolását és azok tárgyhavi kifizetéseinek tervezett összegét dekádonként.

(4)15 A (2) bekezdés c) pontja szerinti adatszolgáltatás csak részletes indokolással hajtható végre.

(5) A tárgyévre vonatkozó adatszolgáltatást a jóváhagyott előirányzat 100%-os teljesülését követően már nem kell teljesíteni.

4. A pályázati úton biztosított támogatások odaítélésének eljárási szabályai

10. § (1)16 A pályázati kiírásnak az Ávr. 66. § (2) bekezdésében meghatározottakon kívül tartalmaznia kell

a) a pályázat kódszámát,

b) civil szervezetek részére kiírt pályázatok esetén a költségvetési támogatásnak a pályázó általános működési költségeire fordítható része mértékét és

c) a pályázatok objektív elbírálásához kialakított szempont- és ahhoz kapcsolódó pontrendszert.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti mértéket legalább a költségvetési támogatás 15%-ában, de legfeljebb annak 25%-ában kell meghatározni.

(3)17 Az (1) bekezdés c) pontja szerinti szempontrendszer elemei a következők:

a) tartalmi szempontok:

aa) a pályázati kiírás céljának való megfelelés,

ab) a projekt megvalósíthatósága és

ac) szakmai színvonal,

b) hatékonysági szempontok:

ba) civil szervezetek részére kiírt pályázatok esetén az elérni, megszólítani kívánt célcsoport,

bb) civil szervezetek részére kiírt pályázatok esetén az ágazati, szakmai célhoz való illeszkedés, a honvédelem és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) társadalmi beágyazottságának növelése és

bc) társadalmi hasznosság,

c) költségvetési szempontok:

ca) költséghatékonyság és

cb) önrész nagysága, valamint

d) a pályázóval kapcsolatos információk:

da) civil szervezetek részére kiírt pályázatok esetén szakmai referenciák,

db) a támogatásból megvalósítani kívánt feladatba bevont civil önkéntes munkaerő nagysága és

dc) együttműködések más szervezetekkel.

11. § A pályázati kiírásban elő kell írni, hogy a pályázatot a 3. melléklet szerinti adatlapon kell benyújtani.

12. §18 (1)19 Ha közjogi szervezetszabályozó eszköz másként nem rendelkezik a beérkezett pályázatokat a 14. § szerinti kötelezettségvállaló (a továbbiakban: kötelezettségvállaló) által a gazdálkodó szervezet állományából létrehozott bizottság – a 10. § (3) bekezdése figyelembevételével – értékeli, amely az értékelést követően javaslatot tesz a kötelezettségvállaló részére a támogatottak körére és a támogatások összegére.

(2)20 A bizottságba a kötelezettségvállaló szavazati vagy tanácskozási joggal szakértőket hívhat meg. Ha közjogi szervezetszabályozó eszköz másként nem rendelkezik a meghívott jogi és pénzügyi szakértő a bizottság munkájában csak tanácskozási joggal vehet részt.

13. § (1) Ha a beérkezett pályázatok szerinti támogatási igény nem éri el a támogatásra szánt keretösszeget, a megtakarítás a kötelezettségvállaló döntésének megfelelően, az adott pályázattal azonos jogcímen vagy más feladat fedezetére felhasználható.

(2) Ha a beérkezett érvényes pályázatok szerinti támogatási igény meghaladja a támogatásra szánt keretösszeget, a pályázatot benyújtókat az értékelési pontrendszer alapján felállított sorrend szerint, a rendelkezésre álló keretösszeg határáig kell támogatásban részesíteni.

5. Kötelezettségvállalás

14. § (1)21 Az előirányzatok terhére a gazdálkodó honvédelmi szervezet vezetője, a HM mint intézmény esetében a HM KÁT vagy a gazdálkodó honvédelmi szervezet, illetve a HM mint intézmény Ávr. 13. § (3) bekezdése szerinti szabályzatában erre kijelölt személy vállal kötelezettséget.

(2)22 A gazdasági vezető az előirányzatok vonatkozásában a HM VGH főigazgatója.

15. §23

6. A pénzügyi ellenjegyzés, a teljesítésigazolás, érvényesítés és utalványozás rendje

16. §24 Az előirányzatok kötelezettségvállalásának pénzügyi ellenjegyzése a HM VGH által történik.

17. § (1) A kiadások teljesítésének és a bevételek beszedésének elrendelése (a továbbiakban: utalványozás) előtt a gazdálkodó szervezetek okmányok alapján ellenőrzik, és szakmailag igazolják azok jogosságát, összegszerűségét és a szerződések teljesítését.

(2) A kiadások teljesítésének utalványozás előtti érvényesítését a HM VGH végzi.

(3) Az utalványozás jogszabály rendelkezése, illetve nemzetközi szerződés vagy nemzetközi tagságból adódó kötelezettség dokumentuma alapján is végrehajtható.

(4) A szakmai teljesítés igazolására, az érvényesítésre és az utalványozásra, valamint könyvelés igazolására a 4. melléklet szerinti formanyomtatványt – utalványrendeletet – kell alkalmazni.

18. §25 A 19. §-ban meghatározottak figyelembevételével az előirányzatok terhére történő utalványozást a gazdálkodó szervezet vezetője vagy a 20. § (1) bekezdése szerinti szabályzatban kijelölt személy végzi.

19. § (1) A 8/2/40 Nemzetközi tagdíjak, tagdíj jellegű befizetések jogcímcsoport előirányzatait terhelő kifizetésekre vonatkozó fizetési felszólításokat a HM VGH szakmai területét érintően saját hatáskörben, a szakmai kompetenciáját meghaladó esetekben az illetékes – szakmai felelős – szervezetek bevonásával felülvizsgálja.

(2)26 Amennyiben a fizetési felszólításban szereplő összeg kifizetésének jogossága igazolt, a HM VGH főigazgatója a kifizetést elrendeli.

(3) A költségvetés tervezési időszakában még nem ismert év közben felmerülő új feladatokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségek teljesítésének elrendelése a HM KÁT hatáskörébe tartozik.

20. § (1) A kötelezettségvállalás, a teljesítésigazolás, az érvényesítés és az utalványozás rendjét a gazdálkodó szervezetek – HM szervek esetén a HM mint intézmény – vezetőinek az Ávr. 13. § (3) bekezdésében meghatározott gazdálkodási intézkedése részletesen szabályozza.

(2) A HM VGH gazdálkodási intézkedése az (1) bekezdésben meghatározottakon túl részletesen szabályozza a pénzügyi ellenjegyzés rendjét is.

(3) A HM mint intézmény vezetőjének (1) bekezdés szerinti gazdálkodási intézkedését a HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály állítja össze.

7. A költségvetési támogatás kedvezményezettjének beszámolása

21. § (1)27 A támogatási szerződésben – az a) pont ab) alpontja tekintetében a (2) bekezdés a) pontja, a c) és d) pont vonatkozásában a (2) bekezdés b) pontja szerinti kivételekkel – ki kell kötni, hogy

a)28 a kedvezményezettnek szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást kell a támogató részére benyújtania, melynek keretében

aa) a szakmai beszámolóban a támogatási szerződésben meghatározott célok megvalósításáról és vállalások teljesítéséről tételesen számol el, a ráfordított kiadások hozzárendelésével, összhangban a pénzügyi elszámolásban kimutatott kiadásokkal,

ab) a pénzügyi elszámolásnak – az ac) alpontban foglaltak kivételével – az 5. melléklet szerinti számlaösszesítőt és a támogatás felhasználását igazoló számviteli bizonylatokat, a kifizetést igazoló bizonylatokat, valamint a támogatás jogszerű és a céljának megfelelő felhasználását igazoló egyéb okmányoknak a kedvezményezett hivatalos képviselője által hitelesített másolatát kell tartalmaznia,

ac)29 a kedvezményezett pénzügyi elszámolásának a HM rendelet 14. § (1) és (2) bekezdése szerinti esetben a harmadik személyre vonatkozóan tartalmaznia kell a pályázati kiírás tárgyát, a támogatott nevét, a részére biztosított támogatás összegét és elszámoltatásának eredményét. A harmadik személyre vonatkozóan a támogatási szerződésben ki kell kötni, hogy a kedvezményezett a harmadik személyt az ab) alpont szerint számoltatja el,

b) a költségek felmerülését igazoló eredeti számlákat, számviteli bizonylatokat a kedvezményezettnek záradékkal kell ellátnia, amelyben jelzi, hogy a számlán, számviteli bizonylaton szereplő összegből mennyit számolt el a szerződésszámmal hivatkozott támogatási szerződés terhére,

c) a költségvetési támogatásnak a pénzügyi elszámolásban kimutatott maradványösszegét a kedvezményezett a beszámoló benyújtásával egyidejűleg – a támogatási szerződés számára történő hivatkozással – visszautalja a HM fizetési számlájára, és

d) a keletkezett maradvány c) pont szerinti visszautalásáról a beszámoló során a kedvezményezett nyilatkozni köteles.

(2)30 Az (1) bekezdés

a) a) pont ab) alpontja szerinti pénzügyi elszámolás helyett a Hozzájárulás a hadigondozásról szóló törvény végrehajtó közalapítványhoz (8/2/39/3), az MH Szociálpolitikai Közalapítvány által ellátott feladatok támogatása (8/2/39/2) és a Nonprofit korlátolt felelősségű társaságok támogatása (8/2/5) előirányzatról

aa) a számvitelről szóló törvény által előírt éves beszámolót és

ab) az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényben meghatározott közhasznúsági mellékletet kell a gazdálkodó szervezet részére megküldeni,

b) c) és d) pontja a Hozzájárulás a hadigondozásról szóló törvény végrehajtó közalapítványhoz (8/2/39/3), az MH Szociálpolitikai Közalapítvány által ellátott feladatok támogatása (8/2/39/2) és a Nonprofit korlátolt felelősségű társaságok támogatása (8/2/5) előirányzat terhére kötött támogatási szerződés esetében nem alkalmazható. E szerződésekben azt kell kikötni, hogy ha a támogatás összege nem kerül teljes mértékben felhasználásra, és így maradvány keletkezik, a maradvány további felhasználásáról a kötelezettségvállaló a kedvezményezett által – a gazdálkodó szervezet útján – megküldött kérelem alapján dönt, és döntéséről – a gazdálkodó szervezet útján – tájékoztatja a kedvezményezettet. A döntés tartalmazza többek között a felhasználásra engedélyezett maradvány felhasználásának, valamint az arról szóló szakmai és pénzügyi beszámoló megküldésének határidejét is.

22. § A kedvezményezett által készített szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást a gazdálkodó szervezet szakmai és pénzügyi szempontból ellenőrzi, ezt követően a kötelezettségvállaló vagy az általa kijelölt személy azok elfogadásáról és az esetleges visszafizetési kötelezettségről a támogatási szerződésben meghatározott határidőn belül írásban értesíti a kedvezményezettet.

8. Beszámolás az előirányzatok felhasználásáról

23. § (1) A HM fejezet éves költségvetési beszámolójához a gazdálkodó szervezet az előirányzat felhasználásáról, a megvalósított szakmai célokról, a nevesített feladatok végrehajtásáról és a költségvetési maradványról adatszolgáltatást teljesít a HM VGH részére, amelyet költségvetési támogatás esetén a kedvezményezett szakmai beszámolója és pénzügyi elszámolása alapján kell összeállítani.

(2) Az adatszolgáltatást a kötelezettségvállaló vagy az általa kijelölt személy hagyja jóvá.

24. § (1) A HM VGH

a)31 az előirányzatok teljesítéséről, valamint a követelések és kötelezettségek alakulásáról a gazdálkodó szervezetek adatszolgáltatása, valamint a HM Költségvetési Gazdálkodási Információs Rendszerben rögzített adatok alapján az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet szerint végrehajtja a könyvviteli zárlati feladatokat, összeállítja az éves költségvetési beszámolót, a negyedéves mérlegjelentéseket, az időközi költségvetési jelentéseket, és a zárszámadáshoz adatszolgáltatást teljesít, és

b) a kötelezettségvállalással terhelt maradványt a gazdálkodó szervezetek által megküldött adatszolgáltatás alapján felülvizsgálja, és – szolgálati úton – a miniszter részére jóváhagyásra felterjeszti.

(2) Költségvetési maradványt terhelő kifizetés a tárgyévi előirányzat terhére nem teljesíthető.

(3)32 A nonprofit korlátolt felelősségű társaságok éves működéséről a HM Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM VFF), az MH Szociálpolitikai Közalapítvány tekintetében a Magyar Honvédség Parancsnokság Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: MHP SZCSF), a Honvédelmi Sportszövetség és a Hadigondozottak Közalapítványa tekintetében pedig a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály (a továbbiakban: HM KTKF) szöveges értékelést készít, melyet a zárszámadáshoz kapcsolódóan meghatározásra kerülő időpontig a HM VGH részére küld meg.

25. § (1)33 Az Ávr. 87. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a Honvédelem érdekében tevékenykedő civil szervezetek pályázati támogatása (8/2/3/6), a Honvédelem érdekében tevékenykedő civil szervezetek támogatása (8/2/3/19), az I. világháborús hadisírok és emlékművek felújításának pályázati támogatása (8/2/4/1), a Civil szervezetek hadisírgondozással, hadisírkutatással kapcsolatos tevékenységének támogatása (8/2/4/3), a Nonprofit korlátolt felelősségű társaságok támogatása (8/2/5), a Honvédelmi Sportszövetség működésének támogatása (8/2/6/1), a Magyar Futball Akadémia Alapítvány támogatása (8/2/39/1) az MH Szociálpolitikai Közalapítvány által ellátott feladatok támogatása (8/2/39/2), valamint a Hozzájárulás a hadigondozásról szóló törvény végrehajtó közalapítványhoz (8/2/39/3) előirányzatok terhére folyósított, költségvetési kiadásként, valamint ráfordításként elszámolt támogatásokat érintő, támogatási célú előlegekkel kapcsolatos elszámolási követelések főkönyvi kivezetése érdekében az 1. mellékletben kijelölt gazdálkodó szervezet a beszámoló elfogadását követően annak tényéről haladéktalanul értesíti a HM VGH-t.

(2) A HM VGH az (1) bekezdés szerinti értesítés alapján végrehajtja a támogatási célú előlegek főkönyvi elszámolását.

9. A költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzése

26. § (1) Költségvetési támogatás esetén a kötelezettségvállaló vagy az általa kijelölt személy a támogatási szerződésben foglalt kötelezettségek betartását dokumentumalapú és helyszíni ellenőrzés formájában ellenőrzi.

(2) A támogatási szerződésben ki kell kötni, hogy a kedvezményezett köteles

a) a költségvetési támogatáshoz kapcsolódó eredeti számlákat, számviteli bizonylatokat, kifizetést igazoló bizonylatokat és egyéb okmányokat a pénzügyi elszámolás elfogadását követő öt évig megőrizni és a költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzésére jogosult, jogszabályban vagy a támogatási szerződésben meghatározott szerv vagy annak meghatalmazottja részére a helyszíni ellenőrzés során bemutatni és

b) a támogatások felhasználásával kapcsolatos dokumentációt elkülönítetten nyilvántartani.

10. Az előirányzatok felhasználásának ellenőrzése

27. § (1) Az előirányzatokkal való gazdálkodás

a) operatív belső kontrollrendszerét a gazdálkodó szervezetek és a HM mint intézmény vezetője alakítja ki és működteti, és

b) operatív belső kontrollrendszerének szabályozottságát, szabályszerűségét, gazdaságosságát, eredményességét és hatékonyságát a gazdálkodó szervezetek saját intézményi belső ellenőre, a HM mint intézmény esetében a HM Belső Ellenőrzési Főosztály (a továbbiakban: HM BEF) az éves ellenőrzési tervében ütemezve ellenőrzi.

(2) Az előirányzatok felhasználásának ellenőrzését a HM BEF a HM éves fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzési terve alapján végzi.

11. Záró rendelkezések

28. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

29. §34

1. melléklet a 14/2015. (IV. 30.) HM utasításhoz35

KIMUTATÁS
az előirányzatokkal történő gazdálkodásra kijelölt honvédelmi szervezetekről

 

A

B

C

D

E

F

1.

Cím

Al-
cím

Jogcím- csoport

Jog- cím

Előirányzat megnevezése

Gazdálkodó szervezet

2.

8

2

1

 

NATO és EU felajánlás alapján kialakításra kerülő készenléti alegységek alkalmazásának kiadásai (NRF, Battle Group, DCM és NFIU)

HM VGH

3.

8

2

3

6

Honvédelem érdekében tevékenykedő civil szervezetek pályázati támogatása

HM KTKF

4.

8

2

3

19

Honvédelem érdekében tevékenykedő civil szervezetek és érdekképviseleti szervek támogatása

HM KTKF

5.

8

2

4

1

I. világháborús hadisírok és emlékművek felújításának pályázati támogatása

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (a továbbiakban: HM HIM)

6.

8

2

4

3

Civil szervezetek hadisírgondozással, hadisírkutatással kapcsolatos tevékenységének támogatása

HM HIM

7.

8

2

5

 

Nonprofit korlátolt felelősségű társaságok támogatása

HM VFF

8.

8

2

6

1

Honvédelmi Sportszövetség működésének támogatása

HM KTKF

9.

8

2

15

 

Nemzetközi kártérítés

HM Jogi Főosztály

10.

8

2

25

 

Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához

HM VGH

11.

8

2

39

1

Magyar Futball Akadémia Alapítvány támogatása

HM KTKF

12.

8

2

39

2

MH Szociálpolitikai Közalapítvány által ellátott feladatok támogatása

MHP SZCSF

13.

8

2

39

3

Hozzájárulás a hadigondozásról szóló törvényt végrehajtó közalapítványhoz

HM KTKF

14.

8

2

40

1

Hozzájárulás a NATO költségvetéséhez

HM VGH

15.

8

2

40

2

Hozzájárulás az EU védelmi célú közös finanszírozású védelmi alapjaihoz

HM VGH

16.

8

2

43

 

Tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások

HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály (a továbbiakban: HM GTSZF)

17.

8

2

44

 

A gazdasági társaságok által ellátott feladatok támogatása

HM VFF

18.

8

2

45

 

Légierő fejlesztés

HM GTSZF

2. melléklet a 14/2015. (IV. 30.) HM utasításhoz36

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM
…………………………………….
……………………………….
HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgató
Adatszolgáltatás a finanszírozási terv/a finanszírozási terv módosítása összeállításához
Költségvetési előirányzat megnevezése: ………………………………………………
201 . …………………………… hó
(Adatok forintban)

Megnevezés

Kiadás

Bevétel

költségvetési
támogatás

intézményi
bevétel

költségvetési
maradvány

Aktuális előirányzat

 

Teljesítés

I. negyedév

 

 

II. negyedév

 

 

III. negyedév

 

 

IV. negyedév

 

 

Tárgyévet követő év

 

 

Tárgyhavi kifizetés

1. dekád (1–10.)

 

 

2. dekád (11–20.)

 

 

 

 

3. dekád (21–)

 

 

 

 

Tárgyhót követő havi kifizetés

 

 

 

 

Tárgyhót követő 2. havi kifizetés

 

 

 

 

Dekád

Tervezett tárgyhavi kifizetés kedvezményezettek esetén CRK-nként, programok esetében programonként

Költségvetési támogatás

1. dekád

…. CRK
…. CRK
stb.

……. Ft
……. Ft
……. Ft

2. dekád

…. CRK
…. CRK

……. Ft
……. Ft

3. dekád

…. CRK
…. program megnevezése

……. Ft
……. Ft

Dátum …………………………………
…………………………………
aláírás

3. melléklet a 14/2015. (IV. 30.) HM utasításhoz37

PÁLYÁZATI ADATLAP
Pályázat (pontos cím meghatározás)
I. A pályázó adatai
II. A pályázat bemutatása
III. Költségvetés
IV. Mellékletek
A mellékleteket sorszámmal ellátva és sorszám szerint rendezve kell az adatlaphoz csatolni.
1. sz.: Hiteles másolat a pályázó bírósági nyilvántartásba vételéről
2. sz.: A pályázó képviseletére jogosult személy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldányának vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírásmintájának hiteles másolata
3. sz.: Saját forrás pályázati kiírásban történő előírása esetén a pályázó számlavezető pénzintézetének nyilatkozata a pályázó fizetőképességéről
4. sz.: Nyilatkozat
I. A PÁLYÁZÓ ADATAI

1. A pályázó

neve

 

székhelye

 

postacíme

 

telefonszáma

 

faxszáma

 

e-mail címe

 

honlapja

 

2. A pályázó adószáma (saját)

 

 

3. A pályázót nyilvántartásba vevő bíróság megnevezése és a nyilvántartásba vételről rendelkező végzés száma (csak a civil szervezetek töltik ki)

 

4. A pályázó bankszámlaszáma (saját), számlavezető bank neve

 

5. A pályázó statisztikai száma

 

6. A pályázó hivatalos, kötelezettségvállalásra jogosult képviselőjének

neve

 

beosztása

 

telefonszáma

 

faxszáma

 

e-mail címe

 

7. Az elmúlt 1–3 évben elnyert-e HM által kiírt pályázatot?

év

 

összeg (E Ft)

 

pályázat tárgya

 

év

 

összeg (E Ft)

 

pályázat tárgya

 

év

 

összeg (E Ft)

 

pályázat tárgya

 

II. A PÁLYÁZAT BEMUTATÁSA
(A pályázati kiírásban meghatározottak szerint.)
III. KÖLTSÉGVETÉS
A pályázat kiírója által meghatározottak szerint a pályázat keretében megvalósítandó projekt kiírásának tartalmazni kell:
a)    a költségvetési támogatásból el nem számolható költségek körét;
b)    a rendelkezésre álló saját és egyéb források, azon belül az elnyerni kívánt támogatáshoz szükséges önerő meghatározását %-os formában csak civil szervezetek részére kiírt pályázatok esetén;
c)    az igényelt támogatási összeg felosztását az elszámolható költségek köre szerinti %-os formában;
d)    a költségvetési támogatásból elszámolható költségek tételes felsorolását a c) pont szerinti csoportosításban.
A pályázó által benyújtott pályázat költségvetésére vonatkozó részének a pályázati kiírásban rögzített formán túlmenően tartalmaznia kell az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 67. § (1) bekezdésében meghatározottakat is.
IV. MELLÉKLETEK
NYILATKOZAT
1.    Kijelentem, hogy a pályázatban foglalt adatok, információk és dokumentumok valódiak és hitelesek.
2.    Tudomásul veszem, hogy a pályázat elnyerése esetén a pályázaton elnyerhető összeg kedvezményezettjének neve, a pályázat tárgya és az elnyert összeg szabályozott módon nyilvánosságra hozható.
3.    Kijelentem, hogy az általam képviselt pályázó szervezet nem áll jogerős végzéssel elrendelt végelszámolás, felszámolás alatt, ellene jogerős végzéssel elrendelt csődeljárás vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás nincs folyamatban, 60 napnál régebbi köztartozása nincs, illetve ezekre vonatkozólag a támogatási szerződés lejártáig bejelentési kötelezettséget vállalok.
4.    Hozzájárulok a pályázat szabályszerűségének és a pályázattal elnyert összeg rendeltetésszerű felhasználásának szerződésben meghatározott szervek általi ellenőrzéséhez.
5.    A pályamű tulajdonjogot és harmadik személy jogosultságát nem sérti.
6.    A pályázati kiírást és útmutatót ismerem, a pályázat az abban foglaltak figyelembevételével készült.
20… ………………………… hó …… nap
…………………………………
cégszerű aláírás

4. melléklet a 14/2015. (IV. 30.) HM utasításhoz38

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM
UTALVÁNYRENDELET
teljesítés igazolására, érvényesítésre, utalványozásra és a könyvelés igazolására
a fejezeti kezelésű előirányzatokhoz
I.
A …………………………… számú és …………………………………… összegű szerződésre, megrendelésre, megállapodásra, jogszabály által elrendelt kifizetésre vagy fizetési felszólításra, továbbá azok alapján ………………………………… által kiállított …………………… számú számlára, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 57. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel a teljesítésigazolást kiadom, és kijelentem, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti átlátható szervezettel kapcsolatos feltételekben a teljesítés időpontjáig változás nem következett be.
Az ellenjegyzési okmány (szerződéskivonat) száma: …………………………
Budapest, 20… ……………… hó …… nap
…………………………………
teljesítést igazoló
II.

Kedvezményezett megnevezése és címe:

Jóváírandó bankszámla megnevezése és száma:

Fizetési határidő: ………………… Fizetés módja: deviza-/forintátutalási megbízás

Fizetés összege: ……………… Devizanem: ………………… Fizetés tárgya: …………………………

Teljesítés helye (helyőrség, objektum): ………………………………………………………

A kifizetendő összeg a következő főkönyvi számlákra könyvelendő:

Szöveg

CRK

Forr/AN

COFOG

Egységes rovatrend száma

Pénzügyi számvitel főkönyvi számla száma

Költségvetési számvitel főkönyvi számla száma

Számla, fizetési felszólítás, szerződés stb. (rész)összege

Előirányzat- felhasználás nyilvántartási tételszáma

Tartozik

Követel

Tartozik

Követel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 56/C. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a Kincstár részére a …………………… nyt. számon adatszolgáltatást, értesítést teljesítettem.

 

 

Az igazolt számla, fizetési felszólítás, szerződés stb. az Ávr. 58. § (1) bekezdése szerint érvényesítve, mely alapján ……………………… fizetési időponttal …………………………………………… fizetési móddal utalványozom, …………………………… (devizanem) összegben, ………………………… Ft összegben …………………………… számla javára, ……………………………… terhére.

Budapest, 20… …………………… hó ……-n

Budapest, 20… …………………… hó ……-n

 

 

………………………………………
érvényesítő

………………………………………
utalványozó

III.

Számlakivonat száma: ……………………, számlakivonat kelte: ……………………

Fizetés összege: …………………… Ft

Könyvelés kelte: ……………………

A könyvelés igazolása:

………………………………………
könyvelő

5. melléklet a 14/2015. (IV. 30.) HM utasításhoz39

Támogatott szerv/szervezet megnevezése:    Szerződés száma:
Címe:
Ügyintéző:
Tel.:    Támogatás jogcíme:
Számlaösszesítő a költségvetési támogatás elszámolásához*

Sorszám

Számviteli bizonylat sorszáma

Számviteli bizonylat típusa (számla, bérkifizetési összesítő, számlakivonat stb.)

Számviteli bizonylat kiállításának kelte

Számviteli bizonylat teljesítésének dátuma

Gazdasági esemény rövid leírása

Nettó összeg
(Ft)

Bruttó összeg (Ft)

A támogatás terhére elszámolt összeg (Ft)

Számviteli bizonylat kiállítójának neve

Számviteli bizonylat kiállítójának adószáma

Pénzügyi teljesítés időpontja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

 

A sor minden oszlopa a szürke mező kivételével – az Ávr. 93. § (3) bekezdése szerint – kötelezően kitöltendő!
Csatolandó: a számviteli bizonylatok hiteles másolati példányai.
1. 20… évi támogatás összege:
2. Felhasználás összesen:
3. Maradvány (1–2):
20… ………………………… hó …… nap
cégszerű aláírás
P. H.
____________________
* A számlaösszesítőt első alkalommal a 2018. évi támogatások elszámolásához kell alkalmazni!
1

Az utasítást a 35/2019. (IV. 30.) HM utasítás 32. §-a hatályon kívül helyezte 2019. május 1. napjával.

2

Az 1. § a) pontja a 11/2019. (II. 7.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § b) pontja a 68/2017. (XI. 30.) HM utasítás 5. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

Az 1. § c) pontját a 68/2017. (XI. 30.) HM utasítás 2. §-a iktatta be, hatályon kívül helyezte a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 5. §-a.

6

A 3. § (1) bekezdése a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

7

Az 5. § a 14/2017. (IV. 20.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 5. § (2) bekezdése a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § d) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 7. § az 56/2016. (X. 26.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

10

A 7. § (2) bekezdés b) pontja a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § e) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 8. § (2) bekezdése az 56/2016. (X. 26.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 9. § (1) bekezdése a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

13

A 9. § (2) bekezdése az 56/2016. (X. 26.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 9. § (3) bekezdés b) pontja a 16/2016. (IV. 25.) HM utasítás 4. § d) pontja, a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § f) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 9. § (4) bekezdése az 56/2016. (X. 26.) HM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 10. § (1) bekezdése az 59/2016. (XII. 7.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

17

A 10. § (3) bekezdése az 59/2016. (XII. 7.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

18

A 12. § a 16/2016. (IV. 25.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

19

A 12. § (1) bekezdése a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § g) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 12. § (2) bekezdése a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § h) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 14. § (1) bekezdése az 56/2016. (X. 26.) HM utasítás 3. §-ával megállapított, a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

22

A 14. § (2) bekezdése a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 15. §-t a 68/2017. (XI. 30.) HM utasítás 6. §-a hatályon kívül helyezte.

24

A 16. § a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

25

A 18. § a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

26

A 19. § (2) bekezdése a 14/2017. (IV. 20.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

27

A 21. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze az 56/2016. (X. 26.) HM utasítás 5. § c) pontja szerint módosított szöveg.

28

A 21. § (1) bekezdés a) pontja a 14/2017. (IV. 20.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

29

A 21. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § i) pontja szerint módosított szöveg.

30

A 21. § (2) bekezdése a 14/2017. (IV. 20.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

31

A 24. § (1) bekezdés a) pontja a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

32

A 24. § (3) bekezdése a 11/2019. (II. 7.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

33

A 25. § (1) bekezdése a 11/2019. (II. 7.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

34

A 29. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

35

Az 1. melléklet a 11/2019. (II. 7.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

36

A 2. melléklet a 16/2016. (IV. 25.) HM utasítás 4. § h)–i) pontja szerint módosított szöveg.

37

A 3. melléklet az 59/2016. (XII. 7.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

38

A 4. melléklet az 59/2016. (XII. 7.) HM utasítás 6. §-a szerint módosított szöveg.

39

Az 5. melléklet a 21/2018. (VII. 11.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére