• Tartalom

20/2015. (VII. 28.) NGM rendelet

20/2015. (VII. 28.) NGM rendelet

a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 8/2004. (III. 10.) PM rendelet módosításáról1

2015.07.29.

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 129. § (2) bekezdés a) pontjában,

az 5. § tekintetében a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 129. § (2) bekezdés d) pontjában

kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 1. pontjában kapott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 8/2004. (III. 10.) PM rendelet (a továbbiakban: PM rendelet) 2. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Ha a dohánygyártmány adóraktári engedélyt kérelmező dohánygyártmány gyártására alkalmas gép előállítását és tesztelését végzi, az adóraktári engedélykérelemhez az (1) bekezdés f) pontjában foglalt dokumentumok helyett a tesztelni tervezett gépek általános műszaki leírását, technológiai rajzát és technológiai folyamatábráját kell csatolnia.”

2. § A PM rendelet 8. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Ha a dohánygyártmány adóraktár-engedélyes dohánygyártmány gyártására alkalmas gép tesztelését végzi, a tesztelendő gépek tekintetében az (1) bekezdés szerinti változások közül kizárólag a 69. § (2) bekezdése szerinti nyilvántartásában még nem szereplő új típusú gép tesztelését kell a (2) bekezdés szerint bejelentenie.”

3. § A PM rendelet 17. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A 2. § (3) bekezdése szerinti esetben az (1) bekezdés szerinti műszaki leírásnak a (2) bekezdés e) pontjában foglaltak helyett a dohánygyártmány előállítására alkalmas gépek tesztelésére használt üzemi helyiség alaprajzát és a tesztelni tervezett gépek felülnézeti vázrajzát, valamint típus-megjelölését kell tartalmaznia.”

4. § A PM rendelet 69. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

69. § (1) A dohánygyárnak, a dohányüzemnek a dohánygyártmány előállítására alkalmas gép vagy egyéb eszköz beszerzését a beszerzés napját megelőző 15. napig a gép, eszköz fajtájának, gyártási kapacitásának, főbb részeinek leírásával a hatósági felügyeletet ellátó vámszervhez kell bejelentenie. A bejelentés alapján a hatósági felügyeletet ellátó vámszerv a gépet, az egyéb eszközt ellenőrzi és azonosító jellel látja el.
(2) A dohánygyártmány előállítására alkalmas gép előállítását és tesztelését végző gazdálkodó az általa tesztelt gépekről folyamatos nyilvántartást vezet, melyben feltünteti a tesztelt gépek típusát.”

5. § A PM rendelet 113. §-a a következő (7)–(9) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Ha a Jöt. 47. § (1) bekezdés d) pontja szerinti adó-visszaigénylési (-levonási) jogosultság alapja a Jöt. 53. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott adómentes célú felhasználás, az adó-visszaigénylési (-levonási) jogosultság a (6) bekezdés c) pontjában foglaltaktól eltérően az ásványolajterméknek, üzemanyagnak ezen adómentes felhasználási célra történt átadását igazoló számla vagy belső bizonylat birtokában érvényesíthető.
(8) A (7) bekezdés szerint adó-visszaigénylési (-levonási) jog érvényesíthetőségének feltétele, hogy a jogosultságot érvényesítő a (4) bekezdés rendelkezésétől eltérően egyszer, az első átadást megelőzően adó-visszaigénylési szándékát a vámszervhez bejelenti, továbbá tevékenységéről olyan nyilvántartást vezet, amely tartalmazza azon átadások mennyiségét és időpontját, amelyek után az adó-visszaigénylési (-levonási) jogosultságát érvényesíti.
(9) A (7) bekezdésben meghatározott adó-visszaigénylést (-levonást) és a (8) bekezdésben meghatározott bejelentést a Honvédelmi Minisztérium kijelölt szervezeti egysége mint közvetett képviselő valósítja meg a Magyar Honvédség érintett szervezeti elemei részére.”

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. július 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére