• Tartalom

20/2015. (V. 11.) HM utasítás

20/2015. (V. 11.) HM utasítás

a költségvetési gazdálkodást érintő egyes szabályozók módosításáról1

2015.05.12.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. A honvédelmi szervezetek számláiról, finanszírozásáról és a pénzkezelési szabályokról szóló
60/2012. (VIII. 31.) HM utasítás módosítása

1. § A honvédelmi szervezetek számláiról, finanszírozásáról és a pénzkezelési szabályokról szóló 60/2012. (VIII. 31.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás1.) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen irányítása alá tartozó központi hivatalokra, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézményre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.”

2. § Az Utasítás1. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

11. § (1) A 10. § (1) bekezdése szerint iktatott és a HM KGIR-ből nyomtatott vagy a KNBSZ és az MH EK pénzügyi és számviteli szervezeti egysége által előállított átadás-átvételi bizonylat kíséretében átadott számlákat a gazdálkodó szervezeti egység a HM fejezet egységes számviteli politikájáról és számlarendjéről szóló 4/2012. (HK 5.) HM VGHÁT szakutasítás mellékleteként kiadott Honvédelmi Minisztérium Fejezet Egységes Számviteli Politikája szerinti utalványrendeleten a szükséges záradékkal – ideértve a teljesítés igazolását és a vagyonbavételi bizonylatot is – látja el. A gazdálkodó szervezeti egység a záradékolt számlákat
a) a nagy összegű kifizetések esetében
aa) a központi pénzügyi és számviteli ellátásra utalt honvédelmi szervezetek esetében a 8. § (1) bekezdés szerint meghatározott határidőt megelőző munkanapig,
ab) az MH EK és a KNBSZ esetében a belső szabályzóikban meghatározott határidőig,
b) költségvetési éven belül vagy éven túl halasztott fizetési ütemezés esetén a 10. § (2) bekezdése szerinti átvételt követő 20 munkanapon belül és
c) minden egyéb esetben legkésőbb a fizetési határidőt megelőző 3. munkanapig
visszajuttatja a pénzügyi és számviteli szervezeti egység részére.
(2) A pénzügyi és számviteli szervezeti egység a gazdálkodó szervezeti egységtől záradékkal átvett számláknak a megfelelő kötelezettségvállalásokkal történt egyeztetése, kontírozása és könyvelése után
a) az (1) bekezdés a) és c) pontja esetében a számlákat az előírt fizetési határidőig pénzügyileg teljesíti, és
b) az (1) bekezdés b) pontja szerinti költségvetési éven belül halasztott fizetési ütemezést tartalmazó számlák esetében pedig végrehajtja a kötelezettségvállalások Kincstár részére történő folyamatos bejelentését és a számlák pénzügyi teljesítését.
(3) A pénzügyi és számviteli szervezeti egység a gazdálkodó szervezeti egységtől az (1) bekezdés b) pontja szerinti, a költségvetési éven túl halasztott fizetési ütemezést tartalmazó, záradékkal átvett számlákat a HM KGIR-ben – az MH EK a saját főkönyvi rendszerében – elkülönített módon a tárgyévet követő költségvetés terhére rögzíti, és a Kincstár részére bejelenti.
(4) A pénzügyi és számviteli szervezeti egység a tárgyévet követő költségvetési évben a számlák kontírozása és könyvelése után végrehajtja azok pénzügyi teljesítését.
(5) Közbeszerzések esetén a számla pénzügyi teljesítéséhez szükséges vagyonba vétel kifizetést megelőző teljesítéséhez az eljárást megindító felhívásban
a) az ajánlatkérő honvédelmi szervezet a fizetési határidőt 30 napban határozza meg, vagy
b) különösen indokolt esetben a kezdeményező honvédelmi szervezet kérésére az ajánlatkérő honvédelmi szervezet a fizetési határidőt 30 napot meghaladó, de 60 napnál nem hosszabb időtartamban határozza meg.”

3. § Az Utasítás1. 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

13. § (1) A honvédelmi szervezetek a kiadások teljesítésének ütemezéséről az Áht. 78. § (2) bekezdése szerinti likviditási tervet az Ávr. 122. § (1) bekezdésében meghatározott tartalommal, a 3. melléklet szerinti formában készítik el. A havonta pontosított likviditási tervet a honvédelmi szervezetek a tárgyhónapot megelőző hónap 27-éig elektronikus úton megküldik a HM VGH részére.
(2) A HM VGH a költségvetési alcímekre összesített likviditási terveket az Ávr. 122. § (1) bekezdése szerinti határidőre megküldi a Kincstár részére. Január hónapra a honvédelmi szervezetek likviditási tervét a HM VGH állítja össze.
(3) A likviditási terv alapján a honvédelmi szervezetek – a KNBSZ és az MH EK kivételével – a működésükhöz szükséges előirányzat-felhasználási keretet havonta az (1) bekezdés szerinti határidőig, a 4. melléklet szerinti formában és tartalommal elektronikus úton igénylik a HM VGH-tól.
(4) A KNBSZ és az MH EK csak az időarányostól eltérő többletigény felmerülése esetén küldi meg előirányzat-felhasználási keretigényét az (1) bekezdés szerinti határidőig és a (3) bekezdés szerinti módon.
(5) A HM VGH a finanszírozási igényeket felülvizsgálja, és azok alapján kiutalja a havi támogatási előirányzat-felhasználási kereteket.”

4. § Az Utasítás1. 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

27. § A pénztár készpénzzel történő ellátására, továbbá legfeljebb 200 ezer forint összeghatárig készlet- és kis értékű tárgyieszköz-beszerzésre, valamint nem rendszeres kisértékű szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésére (a továbbiakban együtt: beszerzések) intézményi kincstári kártya, külföldön készpénzfelvételre, árubeszerzésre és szolgáltatás vásárlására, továbbá állami vezetők esetében belföldön vendéglátási szolgáltatás vásárlására kincstári VIP-kártya (az intézményi kincstári kártya és a kincstári VIP-kártya a továbbiakban együtt: kincstári kártya) alkalmazható.”

5. § Az Utasítás1.

a) 7. § (1) bekezdésében a „7. melléklet 12. pontjában foglaltaknak megfelelően egy évre előre, havi bontásban és havonta pontosított adatszolgáltatást készítenek.” szövegrész helyébe az „5. mellékletében foglalt táblázat 10. sorának megfelelően havonta adatszolgáltatást készítenek.”,

b) 8. § (2) bekezdésében a „7. melléklet 13. pontjában” szövegrész helyébe az „5. mellékletében foglalt táblázat 11. sorában” és

c) 10. §-ában a „HM utasításban” szövegrész helyébe az „a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasításban”

szöveg lép.

2. A honvédelmi szervezetek saját hatáskörű előirányzat-átcsoportosításának rendjéről szóló
34/2014. (IV. 30.) HM utasítás módosítása

6. § A honvédelmi szervezetek saját hatáskörű előirányzat-átcsoportosításának rendjéről szóló 34/2014. (IV. 30.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás2.) 4. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Előirányzat-átcsoportosítás vagy -módosítás)

a) az MH Anyagellátó Raktárbázis költségvetésében a 24-es anyagnemen belül a hajtó- és kenőanyagok tekintetében – kivéve a havi általános forgalmi adó elszámolással alátámasztott, adó-visszatérítéssel összefüggő, honvédelmi szervezeten belüli előirányzat-átcsoportosítást – a miniszter,”

(engedélyét követően hajtható végre.)

7. § Az Utasítás2.

a) 3. §-ában az „ – a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 89/2011. (VIII. 4.) HM utasítás (a továbbiakban: HM ut.) 23. § (8) bekezdése szerint – a miniszternél kell kezdeményezni, az 5. § (1) bekezdés szerinti, HM VGH által” szövegrész helyébe az „a miniszternél kell kezdeményezni, az 5. § (1) bekezdés szerint”,

b) 4. § (2) bekezdésében a „HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály” szövegrész helyébe a „HM Hadfelszerelés Fejlesztési Főosztály”,

c) 7. § a) pont ab) alpontjában a „HM ut.” szövegrész helyébe a „Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasítás”

szöveg lép.

3. A Magyar Honvédség rendelkezési állománya részére történő helyi kifizetések pénzügyi rendezéséről szóló 23/2014. (HK 9.) HM KÁT szakutasítás módosítása

8. § A Magyar Honvédség rendelkezési állománya részére történő helyi kifizetések pénzügyi rendezéséről szóló 23/2014. (HK 9.) HM KÁT szakutasítás (a továbbiakban: Szakutasítás) 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. A 6. pont szerinti kifizetések visszapótlása érdekében a fogadó honvédelmi szervezet kimutatást készít a rendelkezési állomány részére végrehajtott helyi kifizetésekről, és azt
a) az I–III. negyedév vonatkozásában a negyedévet követő hónap 10-ig,
b) október és november hónapra, valamint a december 9-ig terjedő időszakra vonatkozóan december 10-ig
elektronikus úton megküldi a HVK SZCSF részére.”

9. § A Szakutasítás 11. és 12. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„11. A fogadó honvédelmi szervezetnél a rendelkezési állomány részére végrehajtott helyi kifizetéseket és azok visszapótlását a honvédelmi szervezeteknek adott egyéb előlegek 365164 főkönyvi számlaszámon kell könyvelni.
12. A HVK SZCSF beszámolójában a rendelkezési állomány részére teljesített december havi helyi kifizetések összege maradványként kerül kimutatásra.”

10. § A Szakutasítás

a) 8. pontjában a „január 31-ig” szövegrész helyébe a „január 15-ig”,

b) 10. pontjában az „az I. negyedévi átutalással együtt” szövegrész helyébe az „a tárgyévet követő év január 20-ig történő átutalással”

szöveg lép.

4. Záró rendelkezések

11. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. május 13. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére