• Tartalom

21/2015. (XII. 23.) KKM utasítás

21/2015. (XII. 23.) KKM utasítás

a Külgazdasági és Külügyminisztérium állományában tartósan külföldön foglalkoztatottak utazási és személyi ingóságok szállítási költségeinek térítéséről1

2016.11.19.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglalt jogkörömben eljárva – a tartós külszolgálatról és az ideiglenes külföldi kiküldetésről szóló 172/2012. (VII. 26.) Korm. rendeletben foglaltakra figyelemmel – a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: KKM) állományában lévő tartós külszolgálatra kihelyezett munkatársak (a továbbiakban: kihelyezett) utazási és személyi ingóság szállítási költségtérítésére – a tartós külszolgálatról és az ideiglenes külföldi kiküldetésről szóló 172/2012. (VII. 26.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) nem szabályozott kérdésekben – a jelen utasítást kell alkalmazni.

(2) Az utazásokkal és személyi ingóságokkal kapcsolatos ügyintézést és nyilvántartást a kihelyező okirat, illetve a kihelyezést megszüntető okirat alapján a külképviseletek igazgatásának gazdálkodásáért felelős szervezeti egység végzi.

2. Utazással kapcsolatos költségek

2. § (1)2 A külképviseleten utazási jegy vásárlására csak gazdaságossági szempontok figyelembevételével és a KKM utólagos előirányzat-átadása alapján kerülhet sor.

(2) A KKM a kihelyezett és ellátmánypótlékra jogosító hozzátartozója utazásának kizárólag az alábbiakban felsorolt költségeit a Korm. rendelet 34. §-ában foglaltak szerint viseli:

a) az állomáshelyre történő első kiutazáskor és a végleges hazautazáskor, ideértve a másik állomáshelyre történő áthelyezést is;

b) az ideiglenes hivatali célú hazarendeléskor – ideértve a válsághelyzet miatti berendelést is –, továbbá az ideiglenes munkavégzés céljából harmadik országba történő utazáskor felmerülő utazási költséget is. Amennyiben az utazás harmadik országba munkavégzés miatt történik, az ellátmánypótlékra jogosító házastárs vagy élettárs utazásának költségét akkor téríti meg, ha az utazásra diplomáciai feladat teljesítése céljából kerül sor, és ha a hivatalos meghívottak között a házastárs, élettárs vagy bejegyzett élettárs is szerepel. A diplomáciai cél meglétét a KKM illetékes területi főosztálya igazolja, és azt a területi főosztály irányításáért felelős állami vezető hagyja jóvá a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár előzetes ellenjegyzését követően. Az ideiglenes munkavégzés céljából harmadik országba történő utazás esetén szállás igénybevétele során a szállásköltségek tekintetében az ideiglenes külföldi kiküldetés egyes kérdéseiről szóló KKM utasításban foglaltakat kell alkalmazni;

c) szabadságra történő hazautazáskor és visszautazáskor, évente egy alkalommal (kivéve a külszolgálat megkezdésének és megszűnésének naptári évét, amennyiben abban az évben a külszolgálat időtartama nem éri el a kilenc hónapot). Költségtakarékossági szempontok miatt a szabadságra történő hazautazás és visszautazás esetén a kihelyezett és családtagjai kötelesek legalább egy hónappal az utazási dátumot megelőzően írásban jelezni repülőjegyre vonatkozó igényüket. Ettől eltérni csak különösen indokolt esetben lehet;

d) évente egy alkalommal, nem a kiküldöttel együtt, Magyarország területén élő, de egyébként ellátmánypótlékra jogosító személyek állomáshelyre történő ki- és hazautazásakor felmerülő utazási költséget, a kihelyezés és a végleges hazautazás naptári évének kivételével. Amennyiben a végleges hazautazásról szóló értesítést a kihelyezett az ellátmánypótlékra jogosító személyek állomáshelyre történő ki- és hazautazását követően kapja kézhez, úgy utólagos visszafizetési kötelezettség a kihelyezettet nem terheli;

e) a Korm. rendelet 3. § 12. pontjában meghatározott ellátmánypótlékra jogosító személy végleges hazautazási költségeit abban az esetben is, ha a kiküldetés időtartama alatt megszűnik az ellátmánypótlékra vonatkozó jogosultság;

f) a gyermekét egyedül nevelő kihelyezett ideiglenes hazarendelésekor a vele együtt külföldön egy háztartásban élő kiskorú gyermek utazási költségeit;

g) a gyermekét egyedül nevelő kihelyezett elhalálozása esetén a vele külföldön egy háztartásban élő kiskorú gyermekének biztonságos és mielőbbi hazautaztatási és az ingóságok visszaszállításával felmerülő költséget.

(3) A kihelyezettet és a Korm. rendelet 3. § 12. pontjában meghatározott személyeket a következő típusú utazási jegy illeti meg:

a) a külképviselet vezetőjét a négy óra repülési időt meghaladó tengerentúli utazás, illetőleg más hosszú távú repülőút esetén az állami vezetői juttatásokról szóló 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendelet 10. § (2) bekezdése alapján az államtitkárok részére biztosítható magasabb komfortosztálynak megfelelő árú repülőjegy;

b) egyéb esetben turista (economy) osztályra szóló repülőjegy;

c)3 a (12) bekezdés alapján meghatározott külképviseletek tekintetében a kihelyezés és a végleges hazautazás naptári évének kivételével évi egy alkalommal, a (2) bekezdésben meghatározottakon felül rekreációs célú utazáshoz felhasználható turista (economy) osztályra szóló repülőjegy;

d) válsághelyzet, háborús fenyegetettség, illetve súlyos, azonnali egészségügyi beavatkozás szükségessége esetén függetlenül az utazási jegy kategóriájától a lehető leggyorsabban beszerezhető utazási jegy;

e) Bécs, Belgrád, Beregszász, Csíkszereda, Eszék, Kassa, Kolozsvár, Lendva, Ljubljana, Pozsony, Szabadka, Ungvár és Zágráb állomáshelyek esetében I. osztályú vasúti jegy.

(4) A jelen utasításban foglalt utazások során gazdaságossági szempontok alapján kedvezményes, csökkentett szolgáltatást nyújtó repülőtársaság szolgáltatását kell igénybe venni azzal, hogy legalább egy feladható poggyász és egy kézipoggyász szállításának díját a KKM biztosítja. Futár szállítása esetén, amennyiben szükséges, a KKM köteles további csomagjegy vásárlását biztosítani. Futárcsomag szállításához a futárosztályt vezető szervezeti egység vezetőjének előzetes engedélye szükséges.

(5) A Korm. rendelet 3. §-ának 12. pontjában meghatározott ellátmánypótlékra jogosító személyt, ha a Korm. rendelet szerint utazási költségtérítésre jogosult, a kihelyezettel azonos típusú utazási jegy illeti meg.

(6) A Korm. rendelet 34. § (3) bekezdésében meghatározott esetben a Magyarországon élő – egyébként ellátmánypótlékra jogosító – személyt turista (economy) osztályú repülőjegy illeti meg.

(7) A kihelyezett az éves szabadságának tervezése, kivétele során, valamint végleges hazatérése alkalmával köteles az utazási jegyek érvényességi idejét figyelembe venni. Hivatali érdekből, kivételesen indokolt esetben a külképviselet-vezető javaslata és a személyügyekért felelős szervezeti egység véleménye alapján a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár eltérhet. Amennyiben a kihelyezett mulasztásából fakadóan a KKM-nek többletköltsége keletkezik, kihelyezett köteles azt a KKM részére megtéríteni.

(8) Az utazási jegy nem ruházható át, nem váltható át két egyszeri útra, az igényévek között nem csoportosítható át, és nem halmozható.

(9)4 Amennyiben a kihelyezett vagy ellátmánypótlékra jogosító hozzátartozója nem veszi igénybe a (3) bekezdésben meghatározott utazási jegyet, erre irányuló kérelme esetén gépkocsi átalánytérítésére jogosult a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározottak szerint. Amennyiben kihelyezett részére tárgyévben gépkocsi-átalánytérítés kerül kifizetésre, úgy az év során a Korm. rendelet 3. §-ának 12. pontjában meghatározott ellátmánypótlékra jogosító többi személy már nem jogosult repülőjegy vagy vonatjegy igénybevételére.

(10) A térítés kizárólag a kiutazást követően benyújtott, a 2. mellékletében meghatározott elszámoló lap alapján vehető igénybe.

(11)5 A személyes gépkocsihasználattal rendelkező külképviselet-vezetők részére kizárólag a (2) bekezdés b) pontban meghatározott utazások esetén engedélyezett a hivatali gépjármű igénybevétele. Ez esetben gépkocsi átalánytérítésére a külképviselet-vezető nem jogosult.

(12) A háborús és válságövezetekben, illetve a rendkívül nehéz életkörülmények között üzemelő külképviseletek kihelyezettjei és családtagjai részére a kihelyezés és a végleges hazautazás naptári évének kivételével évente egyszer további öt nap rekreációs pótszabadság engedélyezhető. Az engedélyt a biztonsági ügyekért és a személyügyekért felelős szervezeti egység, illetve a területi főosztály javaslata alapján, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár előzetes jóváhagyását követően a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá. A rekreációs pótszabadságra jogosult állomáshelyek körét az 1. melléklet tartalmazza, amely minden év január 1-jével, illetve szükség esetén év közben felülvizsgálatra kerül.

3. A személyi ingóságok szállításával kapcsolatos költségek

3. § (1) A kihelyezett ingóságainak szállítási költségeit a külszolgálat megkezdésekor, befejezésekor, valamint másik külföldi állomáshelyre történő áthelyezéskor – az állandó lakcímként bejelentett lakóhely vagy bejelentett tartózkodási hely és a külszolgálati tartózkodási hely viszonylatában – a KKM viseli a jelen utasításban foglaltak szerint.

(2)6 A kihelyezettet

a) Európán belüli állomáshely esetén

aa) önmaga után 100 kilogramm,

ab) házastársa, élettársa, bejegyzett élettársa után 50 kilogramm,

ac) ellátmánypótlékra jogosító gyermekei után 30 kilogramm;

b) Európán kívüli állomáshely esetén

ba) önmaga után 120 kilogramm,

bb) házastársa, élettársa, bejegyzett élettársa után 60 kilogramm,

bc) ellátmánypótlékra jogosító gyermekei után 36 kilogramm

bruttó tömeg légi teheráruként történő elszámolása illeti meg a 4. § (1)–(7) bekezdésben foglaltak szerint.

(3) A KKM a Korm. rendelet 3. § 12. pontjában meghatározott ellátmánypótlékra jogosító hozzátartozó a személyi ingóságaival felmerülő szállítási költséget abban az esetben is viseli, ha a kihelyezés időtartama alatt az ellátmánypótlékra vonatkozó jogosultság megszűnik.

(4)7 Hivatali érdekből történő áthelyezéskor a (2) bekezdésben meghatározott tömeg kétszeresét kell figyelembe venni.

(5)8 Abban az esetben, ha egy kihelyezésre kerülő családon belül több családtag is munkát végez adott külképviseleten, csak az egyik kihelyezettet illeti meg – a (2) bekezdésben meghatározott – önmaga után járó, valamint a gyermek utáni jogosultság.

(6)9 A 4. § (8) bekezdésben meghatározottak kivételével a KKM – függetlenül a kihelyezett által választott elszámolási módtól (költségtérítés vagy költségtérítési átalány), továbbá a 4. § (1)–(7) bekezdésben meghatározott ingószállítási módtól – legfeljebb a (7) bekezdés szerint meghatározott költségkeret 80%-a (a továbbiakban: költségnorma) erejéig viseli a szállítási költséget. Ha a szállítási költség a költségnormát meghaladja, a különbözetet a kihelyezett viseli.

(7)10 A költségkeretet a külképviseletek igazgatásának gazdálkodásáért felelős szervezeti egység a (2) bekezdésben foglalt tömegkorlátok és az adott állomáshelyre vonatkozó díjtétel, továbbá a KKM-mel szerződésben álló szállítmányozó cég jelen utasítás 3. mellékletét képező tarifái alapján, a tárgyévet megelőző év december 31-én hatályos devizaárfolyamnak megfelelően állapítja meg.

(8) A számított költségkereteket a külképviseletek igazgatásának gazdálkodásáért felelős szervezeti egység rögzíti, és a kihelyezettnek a költségkeretről tájékoztatást nyújt.

(9)11 Ha a kihelyezett nem veszi igénybe a (6) bekezdésben meghatározott térítést, erre irányuló kérelme esetén költségtérítési átalányra jogosult, amely után a személyi jövedelemadó fizetése a kihelyezettet terheli. Az átalány összege a (6) bekezdés szerinti költségnorma 70%-a.

4. § (1) A külszolgálat megkezdésekor a kihelyezett az alábbi ingószállítási módok közül választhat:

a) a szállítás lebonyolításáról a KKM gondoskodik közbeszerzési eljárás alapján kiválasztott szállítmányozó cég közreműködésével,

b) a szállítás lebonyolításáról a kihelyezett gondoskodik,

c) a szállítás lebonyolításáról a KKM gondoskodik saját szállítóeszközeivel.

(2)12 Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a külképviseletek igazgatásának gazdálkodásáért felelős szervezeti egység a kihelyezett kérelmére megrendelőt állít ki a kihelyezett ingóságainak szállítására a KKM-mel szerződésben álló szállítmányozó cég részére. A felmerült költségeket a KKM a szállítmányozó cég részére a beérkező számlák alapján legfeljebb a költségnorma erejéig téríti meg. A fennmaradó összeg a kihelyezettet terheli.

(3)13 Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben – melynek keretében a kihelyezett a KKM-mel szerződésben álló szállítmányozó cégtől is ajánlatot kér – a kihelyezett az általa megrendelt és lebonyolított szállítás esetén a számlát és a fuvarlevelet is térítés céljából a KKM-nek benyújtja. A KKM a kifizetett, szabályosan a KKM nevére és címére kiállított számla, valamint fuvarlevél alapján legfeljebb a költségnorma szerint járó összeget a kihelyezett részére utólag megtéríti.

(4)14 Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben a KKM saját szállítóeszközeivel – amennyiben szabad kapacitása ezt lehetővé teszi – gazdaságossági szempontok és a költségnorma figyelembevételével megszervezi és lebonyolítja az ingóságok kiszállítását a mindenkor hatályban lévő ügyviteli szabályzat szerint. Amennyiben a kiszállítás költségei meghaladják a költségnormát, a kihelyezett a különbözetet a KKM-nek utólag megtéríti.

(5) A külszolgálat befejezésekor vagy áthelyezéskor a kihelyezett az alábbi ingószállítási módok közül választhat:

a) a szállítás lebonyolításáról a kihelyezett gondoskodik,

b) a szállítás lebonyolításáról a KKM gondoskodik saját szállítóeszközeivel.

(6)15 Az (5) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a kihelyezett az általa megrendelt és lebonyolított szállítással összefüggő, a KKM nevére és címére szabályosan kiállított számlát – valamint fuvarozó által történő szállítás esetén a fuvarlevelet is – utólagos térítés céljából benyújtja a külképviseletek igazgatásának gazdálkodásáért felelős szervezeti egységnek vagy a külképviseletnek. A külképviseletek igazgatásának gazdálkodásáért felelős szervezeti egység részére mind a forintban, mind a valutában kiállított számla benyújtható, melynek térítése kizárólag forintban történhet. A külképviseleteken csak a valutában kiállított számla fogadható be térítés céljából. A külképviseletek igazgatásának gazdálkodásáért felelős szervezeti egység forintban, a külképviselet pedig valutában a költségnorma erejéig vagy a záradékoló táviratban meghatározott összeg erejéig téríti meg a szállítási költséget.

(7)16 Az (5) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a KKM saját szállítóeszközeivel – amennyiben szabad kapacitása ezt lehetővé teszi – gazdaságossági szempontok és a költségnorma figyelembevételével megszervezi és lebonyolítja az ingóságok hazaszállítását a mindenkor hatályban lévő ügyviteli szabályzat szerint. Abban az esetben, ha a szállítás költségei meghaladják a költségnormát, a kihelyezett a különbözetet a KKM-nek utólag megtéríti.

(8) Kiutazás, hazautazás, áthelyezés esetén, amennyiben az ingóságok szállítása a külképviselet gépjárművével történik, a szállítási költség a külképviselet keretét terheli a jelen utasítás 3. mellékletében foglaltaknak megfelelő mértékig, az azt meghaladó költségek a kihelyezettet terhelik. Ez alól kivételt képez a vámhatóság törvényben meghatározott feladat- és hatáskörébe tartozó eljárás során az általa hivatalból meghatározott vagy kérelmére adott vámazonosító szám (VPID-szám) kiváltása, valamint a vámköltség, amely – számla ellenében – megtéríthető.

4. A személyi ingóságok szállításával összefüggő közös szabályok

5. § (1) A költségtérítés igénybevételére a kihelyezés időpontját megelőző egy hónapon belül és a kihelyezést követő egy éven belül, végleges hazatéréskor pedig annak időpontját megelőző egy hónapon belül, azt követően pedig fél éven belül kerül sor.

(2) Végleges berendeléskor, amennyiben a kihelyezett valamely ellátmánypótlékra jogosító hozzátartozója a külszolgálat befejezését megelőzően hazatért, így különösen, ha a gyermek befejezte középfokú tanulmányait, és az utána járó költségtérítést a kihelyezett nem vette igénybe, az ingószállítási költség a kihelyezett végleges hazaérkezésekor utólag elszámolható.

(3)17 Ha az elszámolható költségnorma nem kerül teljes egészében felhasználásra, a maradvány az ingóságok szállításához közvetlenül kapcsolódó egyéb költségekre – így különösen csomagkiváltásra, repülőtéri túlsúlyjegyre – felhasználható a KKM nevére kiállított és kifizetett szabályos számla ellenében. Nem téríthető meg az ingóságok csomagolásának és biztosításának költsége. A kihelyezett az ingószállítási költségtérítést rendeltetésétől eltérő célra nem használhatja fel.

5. Záró rendelkezések

6. § (1) A költségtérítési átalány kifizetése havonta egy alkalommal, banki átutalással, a havi illetmény kifizetésétől függetlenül történik. A számla alapú költségtérítések a számlák beérkezésétől függően kerülnek kifizetésre.

(2) A jelen utasításban foglaltakat meghaladó mértékű ingóságszállításhoz kapcsolódó költségtérítést kérelemre, kivételesen indokolt esetben – a személyügyekért felelős szervezeti egység és a külképviseletek igazgatásának gazdálkodásáért felelős szervezeti egység egyeztetett javaslata alapján –, méltányosságból a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár engedélyezheti.

(3)18 A térítés a KKM-ből csak forintban teljesíthető, devizában, illetve valutában történő kifizetés kizárólag a külképviseleten – előirányzat-átadás mellett – történhet.

(4) Az utasítás 3. mellékletében szereplő állomáshelyek és térítések felülvizsgálatát a külképviseletek igazgatásának gazdálkodásáért felelős szervezeti egység évente elvégzi.

7. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Az utasítás rendelkezéseit nem kell alkalmazni a hatálybalépést megelőzően már lefoglalt és megrendelt utazási jegyek tekintetében.

(3)19

1. melléklet a 21/2015. (XII. 23.) KKM utasításhoz

Külképviseletek, melyekről a kihelyezett, illetve az ellátmánypótlékra jogosult családtagjai rekreációs célú szabadságos hazautazása engedélyezett:
1. Abuja
2. Erbil
3. Iszlamabad
4. Lagosz
5. Tripoli

2. melléklet a 21/2015. (XII. 23.) KKM utasításhoz

KÉRELEM
saját tulajdonú gépjármű hivatali célra történő igénybevételére

1. Kiküldött neve:

 

2. Kiküldött adószáma:

 

3. Kiküldött állomáshelye:

 

4. Kiküldöttel együtt kiutazó ellátmánypótlékra jogosult családtagok neve:

 

5. Utazás jogcíme (a megfelelőt szíveskedjen aláhúzni):

a) kihelyezés
b) éves szabadság
c) ideiglenes berendelés
d) áthelyezés
e) látogatás
f) temetés
g) végleges berendelés

6. Tervezett útvonal:

 

7. Indulás – érkezés tervezett időpontja:

 

8. Gépjármű
– gyártmánya, típusa:
– űrtartalma:
– futásteljesítménye (km):
– benzin- vagy gázolaj-üzemelésű:
– forgalmi rendszáma:

 

Kijelentem, hogy a gépjármű tekintetében az alábbi feltételek maradéktalanul teljesülnek:
a)    a gépjármű rendelkezik érvényes kötelező biztosítással és zöld kártyával;
b)    a gépjármű üzemképes, megfelelő műszaki állapotban van, melyet érvényes műszaki vizsga tanúsít;
c)    a gépjárművezető rendelkezik érvényes gépjárművezetői engedéllyel.
Amennyiben nem rendelkezem CASCO biztosítással, nyilatkozom, hogy a gépkocsi hivatali célú használatával összefüggő kártérítési igénnyel nem lépek fel a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben.
Dátum:
_______________________________
Aláírás

3. melléklet a 21/2015. (XII. 23.) KKM utasításhoz

FIX KÖLTSÉGEK (a kilogrammonkénti költségeken felül)

 

kiszállítás (CD CARGO diplomáciai fuvar)

hazaszállítás (IATA tarifa)

 

 

 

 

Európai Unión belülről

Európai Unión kívülről

kilogrammonkénti ár

Üzemanyag felár

355 Ft/kg

1,10 EUR/kg

1,10 EUR/kg

kilogrammonkénti ár

Biztonsági felár

44 Ft/kg

0,18 EUR/kg

0,18 EUR/kg

egyszeri fix költség

Fuvarlevél kiállítás

2 400 Ft

10,00 EUR

10,00 EUR

egyszeri fix költség

Reptéri kezelési ktg.

7 800 Ft

7 800 Ft

7 800 Ft

egyszeri fix költség

Vámokmány kiállítás

5 000 Ft

0 Ft

5 000 Ft

egyszeri fix költség

Vámügyintézés

4 000 Ft

0 Ft

4 000 Ft

egyszeri fix költség

Vámszemle

0 Ft

0 Ft

4 000 Ft

egyszeri fix költség

Vámkezesség

0 Ft

0 Ft

8 000 Ft

egyszeri fix költség

Bonyolítási díj

0 Ft

10 000 Ft

10 000 Ft

egyszeri fix költség

Belföldi fuvardíj < 200 kg

4 000 Ft

4 000 Ft

4 000 Ft

egyszeri fix költség

Belföldi fuvardíj > 200 kg

8 000 Ft

8 000 Ft

8 000 Ft

TARIFATÁBLA/kilogrammonkénti költségek

 

Kiszállítás

Hazaszállítás

 

 

Állomáshely

deviza

300 kg alatt

300 kg felett

deviza

300 kg alatt

300 kg felett

Európai Unión belül

Európa

Abu Dhabi

HUF

2 735

2 735

AED

12,35

12,35

 

 

Abuja

HUF

1 732

1 732

USD

3,01

3,01

 

 

Accra

HUF

1 880

1 880

USD

4,00

4,00

 

 

Addis-Abeba

HUF

1 615

720

USD

3,45

3,45

 

 

Algír

HUF

805

650

DZD

90,90

74,30

 

 

Almati

HUF

2 030

2 030

USD

5,54

5,54

 

 

Amman

HUF

1 050

1 050

JOD

1,41

1,41

 

 

Ankara

HUF

720

605

EUR

1,43

1,43

 

 

Asztana

HUF

2 030

2 030

USD

5,54

5,54

 

 

Athén

HUF

625

510

EUR

0,91

0,91

x

x

Bagdad

HUF

1 845

1 845

USD

2,44

2,44

 

 

Baku

HUF

1 915

1 600

USD

3,83

3,83

 

 

Bangkok

HUF

2 840

2 840

THB

156,00

141,00

 

 

Barcelona

HUF

1 050

875

EUR

2,07

1,50

x

x

Bécs

HUF

390

340

EUR

0,80

0,80

x

x

Bejrút

HUF

1 275

1 275

USD

2,13

2,13

 

 

Belgrád

HUF

500

425

EUR

0,94

0,94

 

x

Beregszász

HUF

1 155

965

USD

1,70

1,50

 

x

Berlin

HUF

495

495

EUR

1,43

1,43

x

x

Bern

HUF

495

420

CHF

4,40

4,40

 

x

Brazíliaváros

HUF

2 245

1 765

USD

9,46

7,52

 

 

Brüsszel

HUF

640

515

EUR

3,57

3,50

x

x

Buenos Aires

HUF

2 420

1 905

USD

10,26

8,14

 

 

Bukarest

HUF

590

540

EUR

1,39

1,39

x

x

Canberra

HUF

5 120

4 145

AUD

9,05

6,30

 

 

Chicago

HUF

1 350

970

USD

6,53

4,12

 

 

Csíkszereda

HUF

590

540

EUR

1,39

1,39

x

x

Csungking

HUF

2 515

2 515

CNY

46,55

43,92

 

 

Damaszkusz

HUF

1 275

1 275

SYP

174,00

174,00

 

 

Delhi

HUF

1 915

1 915

INR

171,00

149,00

 

 

Doha

HUF

2 020

2 020

QAR

10,15

7,30

 

 

Dublin

HUF

985

825

EUR

2,45

2,45

x

x

Erbil

HUF

1 845

1 845

USD

2,44

2,44

 

 

Genf

HUF

495

420

CHF

4,40

4,40

 

x

Hága

HUF

640

515

EUR

3,57

3,57

x

x

Hanoi

HUF

3 345

2 810

USD

10,47

10,47

 

 

Havanna

HUF

1 165

960

USD

6,22

4,88

 

 

Helsinki

HUF

1 470

1 225

EUR

2,72

2,27

x

x

Hongkong

HUF

3 565

2 385

HKD

44,00

39,00

 

 

Iszlamabad

HUF

1 925

1 925

PKR

280,00

280,00

 

 

Isztambul

HUF

690

575

EUR

1,33

1,33

 

 

Jakarta

HUF

3 120

3 120

IDR

56 525,00

53 065,00

 

 

Jekatyerinburg

HUF

1 690

1 500

USD

3,55

3,55

 

 

Kabul

HUF

1 500

1 500

USD

4,59

4,59

 

 

Kairó

HUF

1 275

1 275

EGP

7,70

7,20

 

 

Kassa

HUF

390

340

EUR

1,76

1,76

x

x

Kijev

HUF

1 155

965

USD

1,70

1,50

 

x

Kisinyov

HUF

1 155

965

EUR

2,03

2,03

 

x

Kolozsvár

HUF

590

540

EUR

1,39

1,39

x

x

Koppenhága

HUF

910

760

DKK

14,50

14,50

x

x

Kuvait

HUF

1 370

1 370

KWD

0,76

0,76

 

 

Lisszabon

HUF

1 335

1 315

EUR

2,07

2,07

x

x

Ljubljana

HUF

545

445

EUR

1,49

1,49

x

x

London

HUF

845

705

GBP

1,84

1,84

x

x

Los Angeles

HUF

1 560

1 225

USD

7,24

4,93

 

 

Luanda

HUF

2 225

2 225

USD

6,81

6,81

 

 

Madrid

HUF

1 155

965

EUR

2,16

1,57

x

x

Manila

HUF

3 470

2 385

USD

8,68

8,68

 

 

Melbourne

HUF

4 815

3 875

AUD

8,25

5,50

 

 

Mexikóváros

HUF

1 715

1 420

USD

8,30

6,65

 

 

Milánó

HUF

625

510

EUR

1,90

1,75

x

x

Minszk

HUF

1 155

965

USD

1,70

1,50

 

x

Montreal

HUF

1 280

940

CAD

4,73

4,14

 

 

Moszkva

HUF

1 265

1 050

USD

1,55

1,55

 

x

München

HUF

345

280

EUR

1,35

1,35

x

x

Nairobi

HUF

2 520

2 520

USD

3,50

3,50

 

 

New York

HUF

1 220

880

USD

5,31

3,53

 

 

Nicosia

HUF

1 345

1 345

EUR

1,37

1,20

x

x

Oslo

HUF

1 210

1 010

NOK

16,00

16,00

 

x

Ottawa

HUF

1 295

955

CAD

4,73

4,14

 

 

Párizs

HUF

650

545

EUR

1,63

1,63

x

x

Peking

HUF

1 360

1 135

CNY

34,94

31,30

 

 

Podgorica

HUF

435

370

EUR

0,94

0,94

 

x

Pozsony

HUF

390

340

EUR

1,76

1,76

x

x

Prága

HUF

575

510

CZK

30,50

30,50

x

x

Pretoria

HUF

2 650

2 650

ZAR

48,48

48,48

 

 

Pristina

HUF

500

425

EUR

0,94

0,94

 

x

Quito

HUF

2 295

1 785

USD

11,59

8,46

 

 

Rabat

HUF

1 180

970

MAD

24,05

22,05

 

 

Riga

HUF

1 350

1 125

EUR

2,01

1,82

x

x

Rijád

HUF

1 960

1 960

SAR

8,05

8,05

 

 

Róma

HUF

705

590

EUR

1,90

1,75

x

x

Rostov na Donu

HUF

1 155

965

USD

3,55

3,55

 

 

San Francisco

HUF

1 465

1 075

USD

7,44

5,13

 

 

Sanghaj

HUF

1 360

1 135

CNY

38,02

38,02

 

 

Stockholm

HUF

1 200

1 000

SEK

16,00

16,00

x

x

Strasbourg

HUF

685

570

EUR

2,86

2,86

x

x

Szabadka

HUF

500

425

EUR

0,94

0,94

 

x

Szarajevó

HUF

510

430

EUR

3,02

3,02

 

x

Szentpétervár

HUF

1 335

1 115

USD

1,55

1,55

 

x

Szingapur

HUF

3 000

3 000

SGD

16,27

8,28

 

 

Szkopje

HUF

590

540

EUR

3,60

3,60

 

x

Szófia

HUF

590

540

EUR

1,61

1,61

x

x

Szöul

HUF

3 380

2 135

KRW

7 760,00

7 070,00

 

 

Tajpej

HUF

3 590

2 385

TWD

259,00

259,00

 

 

Tallinn

HUF

1 335

1 115

EUR

1,67

1,52

x

x

Taskent

HUF

1 980

1 980

USD

5,38

5,38

 

 

Tbiliszi

HUF

1 915

1 600

USD

3,83

3,83

 

 

Teherán

HUF

1 645

1 645

IRR

47 310,00

47 310,00

 

 

Tel-Aviv

HUF

985

985

USD

3,53

3,53

 

 

Tirana

HUF

590

590

EUR

3,60

3,60

 

x

Tokió

HUF

2 520

1 820

JPY

1 840,00

1 580,00

 

 

Toronto

HUF

1 305

960

CAD

4,73

4,14

 

 

Tripoli

HUF

845

845

LYD

1,50

1,50

 

 

Tunisz

HUF

840

695

TND

1,58

1,58

 

 

Ulánbátor

HUF

2 300

2 025

USD

10,45

10,45

 

 

Ungvár

HUF

1 155

965

USD

1,70

1,50

 

x

Varsó

HUF

625

510

PLN

4,90

4,90

x

x

Vatikán

HUF

705

590

EUR

1,90

1,75

x

x

Vilnius

HUF

1 155

1 155

EUR

2,46

2,16

x

x

Washington

HUF

1 275

940

USD

5,42

3,53

 

 

Wellington

HUF

4 815

3 875

NZD

15,93

15,93

 

 

Zágráb

HUF

545

445

EUR

3,02

3,02

x

x

1

Az utasítást a 3/2018. (II. 15.) KKM utasítás 1. § 27) pontja hatályon kívül helyezte 2018. augusztus 1. napjával.

2

A 2. § (1) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (3) bekezdés c) pontja a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (9) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg.

5

A 2. § (11) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 4. §-a szerint módosított szöveg.

6

A 3. § (2) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

7

A 3. § (4) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

8

A 3. § (5) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

9

A 3. § (6) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 8. §-a szerint módosított szöveg.

10

A 3. § (7) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg.

11

A 3. § (9) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 10. §-ával megállapított szöveg.

12

A 4. § (2) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 11. §-a szerint módosított szöveg.

13

A 4. § (3) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 12. §-a szerint módosított szöveg.

14

A 4. § (4) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 13. §-a szerint módosított szöveg.

15

A 4. § (6) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 14. §-a szerint módosított szöveg.

16

A 4. § (7) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 15. §-a szerint módosított szöveg.

17

Az 5. § (3) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 16. §-a szerint módosított szöveg.

18

A 6. § (3) bekezdése a 28/2016. (XI. 18.) KKM utasítás 17. §-ával megállapított szöveg.

19

A 7. § (3) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére