• Tartalom

23/2015. (IX. 11.) BM utasítás

23/2015. (IX. 11.) BM utasítás

a migrációs helyzet kezelésével kapcsolatos feladatokat koordináló központi operatív törzs felállításáról

2020.12.11.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott hatáskörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. A Központi Operatív Törzs

1. § A migrációs helyzet kezelésével kapcsolatos feladatok összehangolt végrehajtásának támogatása érdekében 2015. szeptember 14-én 8 órakor megalakul a feladatok végrehajtását koordináló központi operatív munkaszerv, a Központi Operatív Törzs.

2. § A Központi Operatív Törzset – a belügyminiszter irányítása mellett – az országos rendőrfőkapitány által az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK) hivatásos állományából kijelölt vezető beosztást betöltő személy (a továbbiakban: Parancsnok) vezeti.

3. § A Központi Operatív Törzs 24 órás folyamatos munkarendben működik.

4. § A Központi Operatív Törzs a folyamatos működése alatt a Belügyminisztérium bázisán a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központja részére kialakított és felszerelt, folyamatosan működőképes állapotban tartott létesítményben működik.

5. § A Központi Operatív Törzs folyamatos működése alatt

a) az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv állományából, az országos rendőrfőkapitány által,

b)1 az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság állományából az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója által,

c) a büntetés-végrehajtási szervezet állományából a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka által,

d) az Alkotmányvédelmi Hivatal állományából az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója által,

e) a Terrorelhárítási Központ állományából a Terrorelhárítási Központ főigazgatója által,

f) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója által,

g)2 a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ főigazgatója által

kijelölt szakemberekből álló állománnyal működik.

6. § Az 5. § c)–f) pontjában meghatározott szervek állománya vonatkozásában a Parancsnok dönthet úgy, hogy a folyamatos, 24 órás munkarendtől eltérő munkarendben látja el feladatait.

7. § A Parancsnok a Központi Operatív Törzs működésében történő részvételre felkérheti

1. a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját,

2. a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatóját,

3.3

4.4

5. a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezető tisztségviselőjét,

6. a honvédelmi minisztert,

7. a Miniszterelnökséget vezető minisztert,

8. az igazságügyi minisztert,

9. a külgazdasági és külügyminisztert,

10. a nemzetgazdasági minisztert,

11. az emberi erőforrások miniszterét,

12. a nemzeti fejlesztési minisztert,

13. a Honvéd Vezérkar főnökét,

14. az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját,

15. az országos tisztifőorvost,

16. a legfőbb ügyészt,

17. az Országos Bírósági Hivatal elnökét,

18. a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét,

19. a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökét,

20. a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezető tisztségviselőjét,

21. az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét,

22. a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. vezető tisztségviselőjét,

23. a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezető tisztségviselőjét,

24. a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezető tisztségviselőjét,

25. a Volán Egyesülés vezető tisztségviselőjét,

26. bármely más közigazgatási szerv vezetőjét vagy gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselőjét,

27. a válsághelyzet kezelésében részt vevő humanitárius, karitatív szervezet vezetőjét.

8. § A 7. § 1–5. pontjában megjelölt vezető kötelezően, a 7. § 6–27. pontjában megjelölt vezető a közreműködés vállalása esetén a felkérést követően a vezetése, irányítása alatt álló szervezet állományából kijelöli azon szakembereket, akik az 5. § szerinti állandó állomány mellett a Központi Operatív Törzs működésében szükség szerint

a) 24 órás folyamatos munkarendben,

b) időszakos jelleggel, a Parancsnok által meghatározott munkarendben vagy

c) az erre irányuló riasztás esetén

részt vesznek, és a kijelölt szakemberek személyéről és telefonos elérhetőségéről a Parancsnokot tájékoztatja.

9. § A Központi Operatív Törzs adminisztratív feladatait az ORFK hivatali szervezete látja el.

10. § A Központi Operatív Törzs működésének részletes szabályait a Parancsnok által belső szabályzatban kiadott ügyrend állapítja meg.

11. § A Központi Operatív Törzs folyamatos működése során szakmai javaslattevő, valamint a feladatok végrehajtásának összehangolásában részt vevő szervként működik, ennek során

a) végzi a szükséges operatív döntések előkészítését, javaslatot tesz a döntések végrehajtására, figyelemmel kíséri a döntések végrehajtását,

b) részt vesz a migrációs helyzet vagy – elrendelése esetén – a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésébe bevont erők és a közreműködő szervezetek tevékenységének összehangolásában,

c) a Parancsnok útján tájékoztatja a belügyminisztert a kialakult helyzetről, a megtett intézkedésekről, a bevont erőkről és eszközökről, valamint a migrációs helyzet vagy – elrendelése esetén – a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos további javaslatokról,

d) elemzi és értékeli a kialakult helyzetet, a központi és területi szintű intézkedések bevezetésével kapcsolatos információkat.

12. § A Parancsnok tevékenységét vezetőhelyettesek támogatják. A vezetőhelyetteseket az országos rendőrfőkapitány jelöli ki az ORFK vezető beosztást betöltő állományából. A vezetőhelyettesek a Parancsnok helyettesítése során általános helyettesítési jogkörrel járnak el.

13. § A Központi Operatív Törzs munkáját úgy kell megszervezni, hogy a folyamatos munkarendben történő működése során a Parancsnok és a vezetőhelyettesek közül legalább egy személy mindig szolgálatban legyen.

14. § A Parancsnok vagy szolgálatban lévő helyettese naponta kétszer: 8 órakor és 18 órakor jelentést tesz a belügyminiszter részére a megelőző jelentést követő időszakra vonatkozó,

a) a válsághelyzettel kapcsolatos statisztikai adatokról,

b) a válsághelyzet kezelését érintő lényeges körülményekről, eseményekről, változásokról,

c) a bekövetkezett rendkívüli eseményekről,

d) az esetlegesen felsővezetői döntést igénylő kérdésekről, valamint

e) a belügyminiszter által meghatározott további adatokról.

15. § A 8. § alapján kijelölt szakemberek szükség esetén történő riasztásáról a Központi Operatív Törzs az ORFK Főügyeletén keresztül intézkedik.

16. § A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központja részére kialakított létesítmény területére az 5. és 8. § alapján részvételre kijelölt állomány mobiltelefonját az abban tárolt elérhetőségi adatok felhasználhatósága érdekében beviheti, telefonálásra, üzenetküldésre, internetes adatforgalom elérésére azonban nem használhatja, telefonálásra csak a létesítményben működő vezetékes telefont használhatja.

17. § A Központi Operatív Törzs tevékenységében részt vevő személyi állomány élelmezéséhez, pihentetéséhez szükséges feltételekről, valamint a Központi Operatív Törzs működtetéséhez szükséges technikai berendezésekről, rendszerekről a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik.

2. Egyéb, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos munkaszervezési intézkedések

18. §5 A Belügyminisztériumban működő államtitkár, helyettes államtitkár, valamint önálló szervezeti egység vezetője, továbbá a belügyminiszter irányítása alatt álló szerv vezetője részére az utasítás hatálybalépését követő 30 napos időszakban – foglalkoztatási jogviszonyától függően – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 101–102. §-a vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 143–146. §-a alapján járó alap- és pótszabadság nem kerülhet engedélyezésre. Az utasítás hatálybalépésekor már megkezdett szabadságról történő visszarendelésre csak akkor kell intézkedni, ha a vezető helyettesítése nem biztosított.

19. § A 18. §-ban meghatározott személy általános helyettesítésére jogosult részére az utasítás hatálybalépését követő 30 napos időszakban – foglalkoztatási jogviszonyától függően – a Kttv. 101–102. §-a vagy a Hszt. 143–146. §-a alapján járó alap- és pótszabadság azon napokra nem kerülhet engedélyezésre, amikor a 18. §-ban meghatározott személy – a rá irányadó foglalkoztatási jogviszonyra irányuló szabályozás szerint – egyéb, alap- és pótszabadságon kívüli jogcímen szabadságon tartózkodik, vagy munkavégzési, szolgálatteljesítési kötelezettsége alól mentesül (így különösen ha betegszabadságot, egészségügyi szabadságot vesz igénybe, vagy keresőképtelenség, közeli hozzátartozója halála miatt a munkavégzési kötelezettség alól mentesül).

20. § A belügyminiszter irányítása alatt álló szerv vezetője köteles biztosítani, hogy az általa vezetett szervezet, továbbá az irányítása, felügyelete alatt álló szervezeti egységek vonatkozásában a munkanapokon – folyamatos működési rendben működő szervezeti egységek esetében a naptári napokon – a szervezetet, szervezeti egységet vezető személy vagy általános helyettesei legalább egyikének munkavégzése, szolgálatteljesítése biztosított legyen.

21. § A belügyminiszter irányítása alatt álló szerv vezetője köteles biztosítani, hogy a foglalkoztatási jogviszonyokat szabályozó jogszabályokban szereplő munkaszervezési intézkedések – így különösen készenlét, ügyelet, túlmunka vagy túlszolgálat elrendelése, ideiglenes munkaköri feladatokkal való ellátás – révén a migrációs helyzettel kapcsolatos feladatok végrehajtása érdekében szükséges állomány rendelkezésre álljon.

22. § A Belügyminisztérium és a belügyminiszter irányítása alatt álló szervek állománya részére az utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül alap- vagy pótszabadság igénybevétele csak különösen indokolt esetben engedélyezhető. Az állomány a munkában, szolgálatban töltött napokon a munkaidő lejártakor köteles tájékozódni, hogy a munkavégzést befejezheti-e, vagy a rendes munkaidőn túli túlmunka, túlszolgálat elrendelésére kerül sor.

3. Záró rendelkezések

23. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

24. § A Központi Operatív Törzs ügyrendjét a hatálybalépéstől számított 3 napon belül el kell fogadni. Az ügyrend tervezetét a Parancsnok dolgozza ki.

1

Az 5. § b) pontja a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 38. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § g) pontját a 14/2016. (VII. 15.) BM utasítás 34. §-a iktatta be.

3

A 7. § 3. pontját a 14/2016. (VII. 15.) BM utasítás 35. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A 7. § 4. pontját a 38/2016. (XII. 29.) BM utasítás 28. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére