• Tartalom

24/2015. (V. 26.) NFM rendelet

24/2015. (V. 26.) NFM rendelet

a nagy hatásfokú, hasznos hőenergiával kapcsoltan termelt villamos energia és a hasznos hő mennyisége megállapításának számítási módjáról szóló 110/2007. (XII. 23.) GKM rendelet módosításáról1

2015.06.07.

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170. § (2) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VII. 1.) Korm. rendelet 109. § 7. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A nagy hatásfokú, hasznos hőenergiával kapcsoltan termelt villamos energia és a hasznos hő mennyisége megállapításának számítási módjáról szóló 110/2007. (XII. 23.) GKM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendeletet kell alkalmazni
a) a megújuló energiaforrásból és a nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből nyert villamos energia származásának igazolásáról szóló 309/2013. (VIII. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szgr.) szerinti erőműegység minősítés megadását és a származási garancia kiállítását megalapozó nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelés megvalósulásának megállapítására, és
b) az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerinti, a kapcsolt energiatermeléssel kapcsolatos statisztikai jelentések, adatszolgáltatások, értékelések elkészítésére.”

2. § (1) Az R. 2. § (1) bekezdése a következő 7a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„7a. kapcsolt energiatermelő mikroegység: olyan kapcsolt energiatermelő egység, amelynek maximális teljesítménye kevesebb, mint 50 kWe,”

(2) Az R. 2. § (1) bekezdése a következő 5a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„5a. kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia: olyan villamos energia, amely hasznos hő termeléséhez kapcsolt folyamat során kerül előállításra, és amelynek mennyiségét az 1. számú mellékletben megállapított módszer szerint kell kiszámítani,”

(3) Az R. 2. § (1) bekezdése 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„7. kis kapcsolt energiatermelő egység: olyan kapcsolt energiatermelő egység, amelynek névleges villamos teljesítménye kisebb 1 MWe-nél,”

(4) Az R. 2. § (1) bekezdése a következő 12. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„12. villamos energia/hő arány: a kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia és a hasznos hő aránya teljes kapcsolt energiatermelési üzemmódban, az adott egység üzemeltetési adatainak felhasználásával számítva.”

3. § Az R. 3. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia mennyiségét az 1. számú melléklet szerint kell meghatározni.
(2) Az Szgr. szerinti primerenergia-megtakarítást a 2. számú melléklet szerint kell kiszámítani.”

4. § Az R. 3/D. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3/D. § (1) A fejlesztés alatt álló vagy működésük első évében lévő kapcsolt energiatermelő erőműegységek esetében, ha a mért adatok nem állapíthatók meg, akkor a villamos energia/hő aránya a teljes kapcsolt energiatermelő üzemmódra tervezett érték alapján határozható meg. A kapcsoltan termelt villamos energiát az 1. számú melléklet 1.3.1. pontjában foglalt képlet alapján kell meghatározni.
(2) Ha a kapcsolt energiatermelő erőműegységben tényleges villamos energia/hő arány nem ismert, a ténylegesen termelt villamos energiát a (3) és (4) bekezdés szerint kell meghatározni.
(3) Az erőmű üzemeltetője a kapcsoltan termelt villamos energia kiszámításához használhatja az 1. számú melléklet 1.5. pontjában megállapított alapértelmezett villamos energia/hő arány értékeket. A kapcsoltan termelt villamos energiát az 1. számú melléklet 1.3.1. pontja szerinti képlet alapján kell meghatározni.
(4) A (3) bekezdés szerinti esetben az üzemeltetőnek értesítenie kell a Hivatalt arról, hogy
a) miért nem ismert a tényleges villamos energia/hő arány,
b) melyik az az időszak, amelyre nézve hiányoznak az adatok és
c) milyen intézkedéseket tettek a hiányzó adatok beszerzése érdekében.”

5. § Az R. 3/E. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A külön történő villamosenergia-termelés energiaigényének meghatározásához alkalmazandó hatásfok-referenciaértékeket a 3. számú melléklet szerint kell meghatározni.
(4) A külön történő hőenergia-termelés energiaigényének meghatározásához alkalmazandó hatásfok-referenciaértékeket a 4. számú melléklet tartalmazza.”

6. § Az R. 3/F. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3/F. § A Hivatal – e rendelet rendelkezéseivel összhangban – az erőműegység Szgr. szerinti minősítése és a származási garancia kiállítása iránti eljárásáról, az 1. § (2) bekezdésében meghatározott eljárások szerint differenciált, részletes számítási eljárásra vonatkozó módszertani útmutatót dolgozhat ki. A módszertani útmutatót a Hivatal honlapján közzéteszi.”

7. § Az R. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ez a rendelet az energiahatékonyságról, a 2009/125/EK és a 2010/30/EU irányelv módosításáról, valamint a 2004/8/EK és a 2006/32/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, 2012. október 25-i 2012/27/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv 2. cikk 33–39. pontjának, valamint I. és II. mellékletének való megfelelést szolgálja.”

8. § (1) Az R. 1. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az R. 2. számú melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

9. § Az R.

a) 2. § (1) bekezdés 1. pontjában a „villamos energia (E) és a hasznos hő (Q)” szövegrész helyébe a „villamos energia és a hasznos hő” szöveg,

b) 2. § (1) bekezdés 4. pontjában az „1. pont a) pontjában” szövegrész helyébe az „1.2. pontjában” szöveg,

c) 3. § (3) bekezdésében a „Magyar Energia Hivatal” szövegrész helyébe a „Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal” szöveg,

d) 3/B. § (2) bekezdésében a „2. számú melléklet b) pontjában meghatározott primerenergia-megtakarítás” szövegrész helyébe a „kapcsolt energiatermelő kis- és mikroegység primerenergia-megtakarítása” szöveg,

e) 3/C. § (4) bekezdésében a „σ tényleges értékét az 1. számú melléklet 1. pont c) alpontja szerint” szövegrész helyébe a „tényleges villamos energia/hő arányt az 1. számú melléklet 1. pontja szerint” szöveg,

f) 3/C. § (5) bekezdésében az „1. pont b) alpontja” szövegrész helyébe az „1.3. pontja” szöveg

lép.

10. § (1) Hatályát veszti az R.

(2) Hatályát veszti az R.

a) 2. § (1) bekezdés 9. pontjában a „vagyis: összhatásfok = (energiatermelés)/ (tüzelőanyag-felhasználás alapján számított betáplált energia)” szövegrész,

b) 3/E. § (1) bekezdésében az „Ekog” szövegrész.

11. § Ez a rendelet 2015. június 7-én lép hatályba.

12. § Ez a rendelet az energiahatékonyságról, a 2009/125/EK és a 2010/30/EU irányelv módosításáról, valamint a 2004/8/EK és a 2006/32/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, 2012. október 25-i 2012/27/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv 2. cikk 33–39. pontjának, valamint I. és II. mellékletének való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 24/2015. (V. 26.) NFM rendelethez


Az R. 1. számú melléklet 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
1. A kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia kiszámításának szabályai
1.1.    A kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia kiszámításához felhasznált értékek meghatározása az adott egység várható vagy tényleges rendeltetésszerű használata során tapasztaltak alapján történik. A mikroegységek esetében a számítást hiteles értékekre lehet alapozni.
1.2.    A kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia mennyiségét a következő esetekben az adott egységnek a főgenerátorok generátorkapcsán mért teljes évi villamosenergia-termelésével azonosnak kell tekinteni:
1.2.1.    az 1. § (2) bekezdés b), és d)-h) pontja szerinti típusú, kapcsolt energiatermelő egységek esetében, amelyeknek a megállapított éves összhatásfoka legalább 75 %; és
1.2.2.    az 1. § (2) bekezdés a) és c) pont szerinti típusú kapcsolt energiatermelő egységek esetében, amelyeknek a megállapított éves összhatásfoka legalább 80 %.
1.3.    Az 1.2. pontban megállapított éves összhatásfokot el nem érő energiatermelő egységek
1.3.1.    Azok a kapcsolt energiatermelő egységek esetében, amelyek nem érik el az 1.2. pontban megállapított éves összhatásfokot, a kapcsolt energiatermelést a következő képlet szerint kell kiszámítani:
ECHP =HCHP * C
1.3.2.    Az 1.3.1. pontban szereplő képlet alkalmazásában:
1.3.2.1.    ECHP: a kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia mennyisége;
1.3.2.2.    C: a villamos energia/hő arány;
1.3.2.3.    HCHP: a kapcsolt energiatermelésből származó hasznos hő mennyisége: a teljes hőtermelésből ki kell vonni a külön kazánokban termelt hőmennyiséget vagy azt a frissgőzelvételt, amelyet a gőztermelés során vesznek le a turbina előtt.
1.4.    A villamos energia/hő arány (C) értéknek méréssel történő meghatározása
1.4.1.    A villamos energia/hő arány (C) értéknek méréssel történő meghatározására a következő képletet kell alkalmazni:


1.4.2.    Az 1.4.1. pontban szereplő képlet alkalmazásában:
1.4.2.1.    E0: a kapcsolt energiatermelő erőműegységnek a teljes kapcsolt üzemmódban mért villamosenergia-termelése (MWh);
1.4.2.2.    Q0: a kapcsolt energiatermelő erőműegységnek a teljes kapcsolt üzemmódban mért hasznoshő-termelése (MWh).
1.5.    A kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia kiszámításához a tényleges villamos energia/hő arányt kell felhasználni. Amennyiben valamely, kapcsolt energiatermelő egység tényleges villamos energia/hő aránya nem ismert, az e pontban meghatározott alapértékekkel kell számolni, különösen statisztikai számítások céljából, az 1. § (2) bekezdés a)-e) pont szerinti, kapcsolt energiatermelő egységek esetében, feltéve, hogy a számított kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia értéke kisebb az egység tényleges összvillamosenergia termelésénél, vagy megegyezik azzal:

 

A

B

1.

Egység típusa

Alapértelmezett villamos energia/hő arány (C)

2.

Gáz- és gőzturbinával kombinált ciklusú körfolyamatban

0,95

3.

Ellennyomású gőzturbina

0,45

4.

Kondenzációs megcsapolás (elvezetés) gőzturbina

0,45

5.

Gázturbinás erőmű

0,55

6.

Belső égésű motor

0,75


1.6.    Amennyiben a kapcsolt energiatermeléshez felhasznált tüzelőanyag energiatartalmának egy részét vegyi anyagok formájában visszanyerik és azokat újra felhasználják, ezt a részt le kell vonni a felhasznált tüzelőanyag mennyiségéből, mielőtt a 1.2-1.4. pontban említett összhatásfok kiszámítását elvégeznék.

1. ábra: Kapcsolt rész, nem kapcsolt rész és kizárólag hőtermelésre szolgáló kazánok ugyanazon erőművön belül

2. melléklet a 24/2015. (V. 26.) NFM rendelethez


A nagy hatásfokú kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés primerenergia-megtakarítási feltétele

1. A nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésnek a következő követelményeknek kell megfelelnie:

a) a kapcsolt energiatermelő egységekből származó kapcsolt energiatermelésnek a 2. pont szerint számítva legalább 10 %-os primerenergia-megtakarítást kell elérnie a 3. és 4. számú melléklet szerinti, külön hőtermelésre, illetve külön villamosenergia-termelésre vonatkozó referenciaértékekhez képest,
b) a primerenergia-megtakarítást biztosító, kapcsolt energiatermelő kis- és mikroegységek termelése nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésnek minősíthető.

2. A kapcsolt energiatermelésből származó primerenergia-megtakarítás kiszámítását a következő képlet alapján kell elvégezni:


3. A 2. pontban szereplő képlet alkalmazásában:

3.1.     PES: a primerenergia-megtakarítás,
3.2. CHP Hη: a kapcsolt energiatermelés hőtermelési hatásfoka, amelyet az éves hasznos hőtermelésnek a kapcsolt energiatermelésből származó hasznos hő és villamos energia előállítására felhasznált tüzelőanyag mennyiségével történő elosztásával lehet meghatározni,
3.3. Ref Hη: a külön hőtermelés hatásfokának referenciaértéke,
3.4. CHP Eη: a kapcsolt energiatermelésből származó villamosenergia-termelés hatásfoka, amelyet a kapcsolt energiatermelésből származó éves villamos energiának a kapcsolt energiatermelésből származó hasznos hő és villamos energia előállítására felhasznált tüzelőanyag mennyiségével történő elosztásával lehet meghatározni. Ha a kapcsolt energiatermelő egység mozgási energiát is előállít, a kapcsolt energiatermelésből származó éves villamos energia mennyiségét meg kell növelni egy olyan kiegészítő értékkel, amely a mozgási energia mennyiségével egyenértékű villamos energiának felel meg, ha a mozgási energia felhasználása hiteles mérésekkel bizonyított. Ez a kiegészítő elem azonban nem jogosít fel arra, hogy a származási garanciáról szóló kormányrendeletnek megfelelően származási garanciát állítsanak ki.
3.5.     Ref Eη: a külön villamosenergia-termelés hatásfokának referenciaértéke.
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát veszettte 2015. június 8. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére