• Tartalom

26/2015. (VII. 28.) NFM utasítás

26/2015. (VII. 28.) NFM utasítás

a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatainak felhasználásáról

2019.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (3) bekezdésére figyelemmel a központi költségvetésben a XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet részére megállapított egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatok felhasználásának rendjét az alábbiak szerint szabályozom:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: NFM) fejezet részére megállapított fejezeti és központi kezelésű előirányzatokra [a továbbiakban: előirányzat(ok)] terjed ki.

(2) Az előirányzatok célját, felhasználásának különös szabályait a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló miniszteri rendelet (a továbbiakban: miniszteri rendelet) tartalmazza.

(3) Az NFM az NFM fejezet 21. és 25. címében és a XLII. A költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai fejezet 30. cím 2. alcím, 1. jogcímcsoport 2. jogcímében szereplő központi kezelésű előirányzatok tekintetében a nemzetgazdasági miniszter irányítása alá tartozó központi kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló 6/2015. (III. 18.) NGM rendelet (a továbbiakban: NGM rendelet) alapján kezelő szervként jár el.

2. § Az előirányzatok kizárólag a központi költségvetési törvénnyel (a továbbiakban: Kötv.) összhangban, jogszabályban vagy miniszteri utasításban meghatározott célra használhatók fel.

3. § Az előirányzatok cél szerinti és jogszerű felhasználásáért, azok kezelésének jelen utasításban meghatározott feladatai ellátásáért az előirányzat szakmai kezelője (a továbbiakban: szakmai kezelő), az előirányzatok felett szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkárok vagy a kabinetfőnök, a felügyeletet gyakorló államtitkárok, a nemzeti fejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter); (az államtitkárok és a miniszter a továbbiakban együtt: felügyeletet gyakorló felsővezető) felelős. Kijelölésüket a szakmai kezelők kijelöléséről szóló miniszteri utasítás tartalmazza.

4. § (1) Az előirányzatok terhére kötelezettség – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 32. §-a szerinti előirányzatokat terhelő kötelezettségvállalások kivételével – csak a jóváhagyott előirányzatok összegéig vállalható. Az előirányzatok terhére több év előirányzatait terhelő kötelezettségvállalást – a szakmai kezelő a Költségvetési Főosztály (a továbbiakban: KF) bevonásával történő előterjesztése alapján a miniszter engedélyezhet az Áht. 36. § (4)–(4a) bekezdésében foglalt rendelkezésekre, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 46. § (2) bekezdésében és a 48. § (1) bekezdésében rögzítettekre figyelemmel. A fenti kötelezettségvállalást a miniszter a szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár vagy a kabinetfőnök véleményének ismeretében, a felügyeletet gyakorló államtitkár, valamint a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár egyetértésével engedélyezi. Amennyiben kezelő szerv került kijelölésre, az éven túli kötelezettségvállalás kezdeményezésére annak bevonásával kerül sor.

(2) Határozatlan idejű, illetve azon több év vagy a költségvetési éven túli év kiadási előirányzatait terhelő kötelezettségvállalások esetén, amelyek esetében a szerződés hatálya, illetve a kifizetésekre okot adó körülmény valamilyen, a minisztériumtól független eseményre tekintettel szűnik meg vagy áll be, a miniszteri jóváhagyásra előterjesztett kérelemben első körben a tárgyévben és azt követő három évben felmerülő összes kiadás vonatkozásában a becsült évenkénti ütemezés megadása kötelező, melyet indokolt esetben évente szükséges felülvizsgálni. A felülvizsgált részösszegek jóváhagyására a felügyeletet gyakorló államtitkár jogosult. A tárgyévet követő harmadik év végén a további évek tekintetében új engedélyt kell kérni.

5. § (1) A központi kezelésű előirányzatok tervezéséhez, kincstári költségvetéséhez, elemi költségvetéséhez, költségvetési beszámolójához a szakmai kezelő előterjesztése alapján a szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár a felügyeletet gyakorló államtitkár egyetértésével a KF és a Nemzetgazdasági Minisztérium (a továbbiakban: NGM) megkeresésére a megkeresésben foglalt adatokat megküldi a KF és a központi kezelésű előirányzatok irányító szerveként kijelölt NGM részére.

(2) A szakmai kezelő az előirányzat részfeladatokra történő tervezésével elkészíti a támogatási célok, valamint az előirányzat terhére elvégzendő feladatok tételes felhasználási javaslatát. Az előirányzat részfeladatok szerinti felosztásának engedélyeztetésére, valamint annak évközi módosítására, továbbá az előirányzatok megváltoztatásának szabályaira vonatkozó eljárási rendet a fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetőjének hatáskörébe utalt jogok gyakorlásáról szóló miniszteri utasítás tartalmazza.

6. § (1) Az előirányzatok felhasználásának ellenőrzésére a belső kontrollrendszer részét képező folyamatba épített előzetes, utólagos és vezetői ellenőrzési rendszer, a belső ellenőrzés, illetve külső ellenőrző szervek ellenőrzései keretében, a vonatkozó belső normákban rögzítettek figyelembevételével kerül sor.

(2) Az előirányzatok cél szerinti felhasználását a szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkárok, a kabinetfőnök, valamint a felügyeletet gyakorló felsővezetők ellenőrzik.

(3) Amennyiben kezelő szerv került kijelölésre, az előirányzat felhasználásának ellenőrzésére a kezelő szerv belső ellenőrzésért felelős szervezeti egysége is jogosult. A kezelő szerv a külső ellenőrző szervek által végzett ellenőrzésekhez adatszolgáltatást a szakmai kezelő, a KF és az NFM belső ellenőrzésért felelős szervezeti egysége egyidejű tájékoztatása mellett nyújt.

7. § (1) A szakmai kezelő az előirányzat terhére teljesített kifizetésekhez szükséges támogatások igénybevételéhez előirányzat-finanszírozási tervet készít [Ávr. 132. § (1) bekezdés], amelyet összesítésre, valamint a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) részére történő adatszolgáltatás teljesítése érdekében havonta, a tárgyhónapot megelőző hónap 17. napjáig a KF részére megküld.

(2) A január hónapra vonatkozó tervet – elfogadott költségvetési törvény hiányában a benyújtott törvényjavaslat alapján – dekádonkénti részletezésben a tárgyévet megelőző év december 19-éig kell a KF részére megküldeni.

(3) Az előirányzat-finanszírozási terv soron kívüli módosítása iránti kérelmet – a tervezett módosítást tartalmazó előirányzat-finanszírozási terv csatolásával – legkésőbb a kiadás várható teljesítési időpontját megelőző 13. napig kell a szakmai kezelőnek a KF részére megküldenie a módosítás iránti igény indokolásával együtt.

8. § (1) A forrás rendelkezésre állása esetén az olyan kifizetéseket, amelyekhez az Ávr. 53. § (1) bekezdése és az Áht. 36. § (2) bekezdése szerinti, előzetes írásbeli kötelezettségvállalás nem szükséges, legkésőbb a benyújtott számla és egyéb, a kifizetés alapjául szolgáló dokumentumok, bizonylatok alapján kell nyilvántartásba venni. A bruttó 100 000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó, az Ávr. 53. § (1) bekezdése alá egyebekben nem eső kötelezettségvállalásra csak a pénzügyi ellenjegyzés után és csak írásban kerülhet sor.

(2) Az előirányzatok terhére vállalt kötelezettség esetében, amennyiben előzetes írásbeli kötelezettségvállalásra kerül sor, a vonatkozó írásbeli megállapodásnak, visszterhes szerződésnek, megrendelésnek, jognyilatkozatnak (a továbbiakban: kötelezettségvállalás) – a jogszabályban vagy egyéb vonatkozó szabályban megkövetelt, valamint a felek megegyezése alapján abban foglalt általános adatokon és feltételeken túl – tartalmaznia kell:

a) a kötelezettségvállalás azonosítóját;

b) az adott előirányzat megnevezését, ÁHT-azonosítóját;

c) a forráséve(ke)t;

d) a szakmai, műszaki teljesítés mennyiségi és minőségi jellemzőinek meghatározását, határidejét;

e) a kormányzati funkció szerinti besorolását;

f) a teljesítés igazolására jogosult személy megjelölését;

g) a pénzügyi teljesítés határidejét,

ga) amely a tárgyévi előirányzat terhére történő kötelezettségvállalás esetében nem haladhatja meg a tárgyévet követő év június 30-át [Ávr. 46. § (1) bekezdés],

gb) amelyet több év előirányzatai terhére vállalt kötelezettségek esetében évenkénti ütemezésben kell megadni;

h) a kifizethető maximális összeget – amennyiben kikötésre került –, a számlázás alapjául szolgáló egységárat, a pénzügyi teljesítés devizanemét, módját és feltételeit;

i) az átláthatóságára vonatkozó rendelkezéseket;

j) a pénzügyi ellenjegyzés tényét és a pénzügyi ellenjegyző keltezéssel ellátott aláírását;

k) a kötelezettségvállaló keltezéssel ellátott aláírását;

l) a keltezéssel ellátott aláírást.

(3) Ha a kötelezettségvállaláshoz az államháztartásért felelős miniszter jóváhagyása szükséges, a kötelezettségvállalás dokumentációjához a jóváhagyást is csatolni kell.

9. § A kötelezettségvállalás előkészítésének, jóváhagyásának, nyilvántartásának, teljesítésének és lezárásának részletes eljárási rendjét az NFM kötelezettségei keletkezésének eljárási és nyilvántartási szabályait tartalmazó miniszteri utasítás tartalmazza.

10. § (1) A kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzését a KF végzi. A pénzügyi ellenjegyzésre a KF vezetője, valamint az általa az Ávr. 55. § (2) bekezdés b) pontja alapján – az Ávr. 60. § (1) és (2) bekezdéseire figyelemmel – a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár egyetértésével írásban kijelölt, az NFM alkalmazásában álló, az Ávr. 55. § (3) bekezdésében előírt végzettséggel rendelkező kormánytisztviselő jogosult. Az ellenjegyzés az ellenjegyző nevének, beosztásának, valamint az ellenjegyzés időpontjának feltüntetésével, saját kezű aláírással történik. Az ellenjegyzéshez szükséges dokumentumok előterjesztésével kapcsolatosan a 9. §-ban hivatkozott miniszteri utasítás rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2)1

(3) Az Áht. 32. §-a szerinti előirányzatokat terhelő kötelezettségvállalások esetén a pénzügyi ellenjegyzőnek kizárólag arról kell meggyőződnie, hogy a kötelezettségvállalás nem sérti a gazdálkodási szabályokat. A szabad előirányzat rendelkezésre állását az Áht. 32. §-ában meghatározott előirányzatok tekintetében nem kell vizsgálni.

(4) A fejezethez kijelölt költségvetési főfelügyelő vagy felügyelő a kötelezettségvállalásra irányuló eljárásokat előzetesen véleményezi azzal, hogy az Ávr. 61. § (6) bekezdésében meghatározott mértéket elérő kötelezettségvállalások tekintetében kifogással élhet. A kötelezettségvállalás dokumentumának pénzügyi ellenjegyzése előtt legalább három munkanappal a költségvetési főfelügyelőt vagy felügyelőt előzetesen, elektronikus úton a KF tájékoztatja.

(5) Az Ávr. 61. § (8) bekezdése alapján amennyiben a költségvetési főfelügyelő vagy felügyelő három munkanapon belül nem nyilatkozik, a pénzügyi ellenjegyzésre sor kerülhet. Abban az esetben, ha a költségvetési főfelügyelő vagy felügyelő valamely intézkedés felfüggesztésére tesz javaslatot, annak indoklását három munkanapon belül eljuttatja a kijelölt szerv vezetőjének, aki továbbítja a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység vezetőjének és a pénzügyi ellenjegyzésre jogosult személynek.

11. §2

12. § (1) Az előirányzatok terhére támogatási döntés alapján költségvetési támogatás (a továbbiakban: támogatás) nyújtása támogatói okirat kiadásával vagy támogatási szerződés kötésével történhet. A támogatói okiratban, támogatási szerződésben rögzíteni kell az Ávr. 76. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségek megtartását biztosító feltételeket.

(2) Az Ávr. 81. §-a szerint meghatározott eseten túlmenően a támogató elutasíthatja annak a kedvezményezettnek a kérelmét, aki az előző években a támogató által azonos célra biztosított költségvetésből nyújtott támogatás felhasználásával a támogatói okiratban, támogatási szerződésben foglalt kötelezettségét megszegve még nem vagy nem megfelelően számolt el.

(3) A támogatói okiratban, támogatási szerződésben rendelkezni kell a támogatói okirat visszavonása vagy a támogatási szerződés felmondása, az attól történő elállás esetén visszafizetendő költségvetésből nyújtott támogatás visszafizetésének biztosítékairól. Az Ávr. 84. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti esetben a támogató eltekint a biztosíték kikötésétől.

(4) Az előirányzatok terhére nyújtott támogatás folyósítására a beszámoló vagy a részbeszámoló elfogadását követően kerülhet sor. A támogatás a beszámoló vagy a részbeszámoló elfogadását megelőzően előlegként is folyósítható. Az ötmillió forintot meg nem haladó előleg, illetve az Ávr. 87. § (2) bekezdésben meghatározottak esetében, a miniszteri rendeletben megjelölt előirányzatok esetén egy összegben, ötmillió forint felett részletekben folyósítandó. Az előleg, illetve támogatás támogatott részére történő rendelkezésre bocsátása időarányosan vagy teljesítésarányosan történhet, amelyre lehívás útján is sor kerülhet. Előleg folyósítása esetén a támogatott az előleg felhasználásáról legkésőbb a záró pénzügyi elszámolás keretében köteles elszámolni. A támogatási szerződésben rögzített finanszírozási időszakok lezárásaként részbeszámoló írható elő. A részbeszámolóban elszámolt előleg ismételten kifizethető azzal, hogy annak összege nem haladhatja meg az Ávr. 87. § (1) bekezdésében meghatározott mértéket.

(5) Az egyes finanszírozási időszakok és az azokhoz tartozó támogatásrészek költségnemenként (felhalmozási és működési típusú költségenként, működés támogatásánál részletesen alábontva) és a szerződésben szereplő feladatoktól függően projektenként a költségtervben kerülnek rögzítésre, amely a támogatási szerződés elválaszthatatlan részét képezi.

13. § (1) A több finanszírozási időszakot tartalmazó folyósítás esetén az első finanszírozási időszakban az előleg folyósítására több részletben, teljesítésarányos lehívás útján is sor kerülhet.

(2) Amennyiben az Ávr. 88. § (3) bekezdésében foglalt esetekben a támogatás folyósítása felfüggesztésre kerül, a felfüggesztésről és annak okáról a szakmai kezelő 5 munkanapon belül a kedvezményezettet tájékoztatja.

(3) A kedvezményezettek – ideértve a költségvetési szerveket is – számára a támogatói okiratban, a támogatási szerződésben a költségvetésből nyújtott támogatás rendeltetésszerű felhasználásáról beszámolási kötelezettséget kell előírni. A kedvezményezett a támogatói okiratban vagy a támogatási szerződésben rögzített határidőig beszámolót készít.

(4) A támogatott által benyújtandó beszámoló pénzügyi elszámolásból és szakmai beszámolóból áll. Könyvvizsgálói nyilatkozat alkalmazása esetén könyvvizsgálói nyilatkozattal ellátott elszámoló lapot kell benyújtani pénzügyi elszámolásként. Könyvvizsgálói nyilatkozat nélküli pénzügyi elszámolás esetén elszámoló lapot és annak mellékleteként a számviteli előírásoknak megfelelő kiegyenlített számlákat (hiteles számlamásolatokat), egyéb bizonylatokat, továbbá a kifizetést igazoló dokumentumok eredeti vagy hiteles másolati példányát kell benyújtani. A személyi jellegű és járulék költségekre vonatkozóan személyenként nem beazonosítható módon készített kimutatást vagy a név szerinti analitika meglétéről szóló nyilatkozatot kell csatolni. Az elszámolás alá eső valamennyi, a számviteli előírásoknak megfelelő számla, illetve egyéb számviteli bizonylat eredeti példányára záradékként fel kell vezetni a támogatásból elszámolni kívánt összeget, a támogatási szerződés kötelezettségvállalási azonosító számát és iktatószámát.

(5) Az elszámoló lapnak tartalmaznia kell a támogatott nevét, székhelyét (lakóhelyét), adószámát (adóazonosító jelét), a szerződés iktatószámát, kötelezettségvállalási azonosítóját, a beszerzett eszközök és igénybe vett szolgáltatások megjelölését, könyvvizsgálói záradék nélküli pénzügyi elszámolás esetén egy számlaösszesítőt, amelynek tartalmaznia kell az elszámolni kívánt számlák, bizonylatok főbb azonosító adatait, tárgyát, nettó és bruttó összegét, valamint a támogatás terhére elszámolni kívánt összeget. Azon gazdasági társaságok esetében, amelyek felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességének gyakorlója az NFM, valamint azon kedvezményezettek esetén, amelyekkel több szerződés is megkötésre kerül, a megkötött támogatási szerződések esetén a beszámolóhoz be kell kérni a gazdasági társaság, illetve a kedvezményezett az adott támogatási szerződéssel kapcsolatban az NFM felé benyújtandó beszámoló benyújtásáig rendelkezésére álló főkönyvi könyvelésből vagy az éves beszámolóból nyert adatokat költségnemenkénti, valamint szerződésenkénti felosztásban oly módon, hogy az NFM-mel kötött szerződéseket tételesen, az egyéb partnerekkel kötött szerződéseket egy soron, összevontan kell szerepeltetni.

14. § (1) A támogatott a szakmai beszámoló részeként – a támogatási szerződés iktatószámára való hivatkozással – bemutatja a támogatási szerződés céljának megvalósulását, a feladatok megvalósításához szükséges, támogatásból beszerzett eszközök használatbavételét, valamint szolgáltatások igénybevételét.

(2)3

(3)4

(4)5

15. § (1) A kérelmező részére a támogatói döntésről szóló tájékoztatást a szakmai kezelő küldi meg az Ávr. 74. § (1) bekezdése szerinti határidőben.

(2) A döntést követően a szakmai kezelő a 9. §-ban hivatkozott miniszteri utasítás szerint kezdeményezi a támogatási szerződés megkötését, vagy előkészíti a támogatói okiratot.

(3) Amennyiben a támogatás nyújtására pályázati úton kerül sor, a szakmai kezelő a pályázati kiírás közzétételét megelőzően a Kincstár részére – a KF egyidejű tájékoztatása mellett – megküldi a pályázati kiírás tervezetét és az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet] 10. § (2) bekezdése szerinti intézkedést vagy az előirányzat kezelő szervének jogszabályi hivatkozással alátámasztott nyilatkozatát arról, hogy az adott költségvetési támogatás mentesül a 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet által előírt eljárási kötelezettség alól.

(4) A szakmai kezelő a támogatási döntésről a döntést követő 7 munkanapon belül – a KF egyidejű értesítése mellett – tájékoztatja a Kincstárat. Amennyiben az adatokban változás következik be, a támogatási döntés hatályát veszti, vagy a támogató a támogatói okirat kiadásáról, módosításáról, visszavonásáról vagy a támogatási szerződés megkötéséről, módosításáról, felbontásáról, megszüntetéséről dönt, a szakmai kezelő 7 munkanapon belül – a KF egyidejű értesítése mellett – tájékoztatja a Kincstárat.

(5)6 Amennyiben a támogatás nyújtására kérelem útján kerül sor, a szakmai kezelő a támogatási döntésről a döntést követő 5 munkanapon belül adatot szolgáltat a KF részére, amely azt 7 munkanapon belül továbbítja a Kincstárnak. Amennyiben az adatokban változás következik be, a támogatási döntés hatályát veszti, vagy a támogató a támogatói okirat kiadásáról, módosításáról, visszavonásáról vagy a támogatási szerződés megkötéséről, módosításáról, felbontásáról, megszüntetéséről dönt, a szakmai kezelő köteles a KF-et 3 munkanapon belül értesíteni. A KF az értesítésről 2 munkanapon belül tájékoztatja a Kincstárat.

16. § (1) A költségvetési támogatás folyósítása csak akkor kezdeményezhető a Kincstárnál, ha a Kincstár részére a támogatás bejelentésre került.

(2) Amennyiben a támogatás nyújtására pályázati úton kerül sor, a költségvetési támogatásnak a költségvetési évben történő folyósításával összefüggő adatait a szakmai kezelő köteles – a KF költségvetési évet követő év január 20-ig teljesített adatszolgáltatása alapján – a Kincstárnak a költségvetési évet követő év január 31-ig elektronikus úton megküldeni. Ezt követően a szakmai kezelő köteles negyedévente – a KF negyedévet követő hó 20. napjáig megküldött adatszolgáltatása alapján – a folyósítással összefüggő adatokat a negyedévet követő hó 30. napjáig megküldeni.

(3)7 Amennyiben a támogatás nyújtására kérelem útján kerül sor, a költségvetési támogatásnak a költségvetési évben történő folyósításával összefüggő adatait a KF a Kincstárnak a költségvetési évet követő év január 31-ig elektronikus úton megküldi. Ezt követően a KF a negyedévet követő hó 30. napjáig küldi meg a Kincstár részére a folyósítással összefüggő adatokat.

(4) Amennyiben az előirányzatok kezelését kezelő szerv vagy lebonyolító szerv látja el, a szakmai kezelő vagy a KF a 15. § (4)–(5) bekezdésében, valamint a 16. § (1)–(3) bekezdésében meghatározott feladatait a kezelő szerv vagy a lebonyolító szerv látja el.

17. §8

18. § (1) A jogosulatlanul igénybe vett támogatás vagy jogosulatlanul igénybe vett más kifizetés esetén a folyósítást annak tudomásra jutásakor azonnali hatállyal fel kell függeszteni, és a támogatás vagy más kifizetés visszatérítése iránt a szakmai kezelőnek haladéktalanul intézkednie kell.

(2) A támogatás részbeni vagy teljes visszafizetésének összegét a visszafizetésről szóló értesítés előkészítésekor a megkötött támogatási szerződésben előírt kamattal kell kiszámítani.

(3) A szakmai kezelő köteles a visszavonásról a kedvezményezettet haladéktalanul, írásban igazolható módon értesíteni. Ha a kedvezményezett a fizetési felszólítás átvételét követően, az abban foglalt határidőn belül fizetési kötelezettségét nem teljesíti, és a visszafizetési kötelezettség részletfizetés formájában történő engedélyezésére nem kerül sor, a követelést elsősorban beszedési megbízás, egyébként a támogatási szerződésben vagy támogató okiratban foglalt, az Áht. 50/A. §-ával összhangban előírt biztosítékok alkalmazásával kell érvényesíteni. Ha a biztosíték alkalmazása nem vezet eredményre, vagy a támogatási szerződésben nem került kikötésre biztosíték, a 18. § (2) bekezdése szerint kell eljárni.

(4) A visszafizetésre kötelezett – a visszafizetési határidő lejárta előtt írásban benyújtott, részletes indokolást tartalmazó – kérelmére a fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetőjének hatáskörébe utalt jogok gyakorlásáról szóló miniszteri utasításban kijelölt személy a visszafizetési kötelezettségre részletfizetési kedvezményt adhat. A részletfizetésre vonatkozó döntést, valamint az alapján a megállapodást a szakmai kezelő készíti elő, és a kötelezettségvállalás rendjében bocsátja kiadmányozásra. A megállapodásnak tartalmaznia kell a támogatási szerződésben előírt kamatfizetési kötelezettség érvényesítési módját. A kiadmányozás után egy másolati példány megküldésével a szakmai kezelő köteles értesíteni a KF-et. A részletfizetés időtartama a 12 hónapot nem haladhatja meg.

19. § (1) Az NFM követeléseiről lemondani – törvény eltérő rendelkezése hiányában – nem lehet. A visszakövetelendő összeget és a kamattartozást illetően peren kívüli egyezség, felszámolási eljárás és csődeljárás, adósságrendezési eljárás keretében egyezség miniszteri engedéllyel köthető azzal, hogy az egyezség nem eredményezheti a követelés csökkenését.

(2) Amennyiben a központi költségvetési támogatást jogosulatlan igénybevétel vagy felhasználás miatt az NFM, a kezelő szerv vagy a lebonyolító szerv visszaköveteli, és a követelést a kötelezett határidőben nem teljesíti, a szakmai kezelő vagy amennyiben kezelő szerv vagy lebonyolító szerv járt el, a kezelő szerv vagy a lebonyolító szerv megkísérli a követelést a támogatási szerződés alapján rendelkezésre álló biztosíték érvényesítése útján behajtani. A biztosíték érvényesítésének eredménytelensége esetén a követelés behajtása érdekében a szakmai kezelő, vagy amennyiben kezelő szerv vagy lebonyolító szerv járt el, a kezelő szerv vagy a lebonyolító szerv az állami adóhatóságot (a továbbiakban: NAV) megkeresi, hogy a követelést adók módjára hajtsa be [Áht. 53/A. § (3) bekezdés]. Amennyiben egyéb forrás nem áll rendelkezésre, a végrehajtás díja az érintett fejezeti kezelésű előirányzat terhére elszámolható.

(3) A kis összegű (bruttó 100 000 forintot meg nem haladó) követelést behajtásra előírni nem kell. A szakmai kezelő a követelés teljesítésére történő kétszeri írásbeli felhívás adós (kedvezményezett) részére történő megküldését követően a behajtás eredményességéről írásban tájékoztatni köteles a KF-et, a követelések nyilvántartásból történő kivezetése érdekében.

(4) A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználása során a pályázati támogatások keretében keletkezett követelésekről a szakmai kezelő és a kezelő szerv folyamatos nyilvántartást köteles vezetni, amely alapján a KF-et – a számviteli nyilvántartásban való rögzítés érdekében – értesíteni köteles negyedévente, a negyedévet követő hónap 10-éig a keletkezett követelésekről. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a kedvezményezett azonosítására alkalmas információt (legalább a neve, adószáma), a vele szemben fennálló követelés bruttó összegét és az érintett kötelezettségvállalás azonosító számát.

(5) Az előlegek folyósítása miatt keletkező követelésekről a KF nyilvántartást vezet, amelyet egyeztet a szakmai kezelővel. A nyilvántartás formáját a fejezeti kezelésű előirányzatokra vonatkozó Számlarend tartalmazza.

20. § A KF és a kezelő szerv köteles a kötelezettségvállalások, valamint a követelések analitikáját a Forrás SQL integrált gazdálkodási rendszerben vezetni. Ennek érdekében a kötelezettségvállalás, illetve követelés dokumentumát a 9. §-ban hivatkozott miniszteri utasítás szerint a KF és a kezelő szerv rendelkezésére kell bocsátani.

21. § (1) Előirányzatot érintő pénzforgalmat csak a teljesítés igazolása és/vagy kifizetés engedélyezése alapján lehet érvényesíteni. A teljesítés igazolására jogosult személyt – elsősorban a kötelezettségvállalás dokumentumában – a kötelezettségvállalásra jogosult vezető írásban jelöli ki. A teljesítést írásban kell igazolni a 9. §-ban hivatkozott miniszteri utasításban rögzített eljárásrend alapján, az utasítás mellékletét képező „Számla kifizetését megalapozó Teljesítésigazolás” nyomtatvány vagy annak megfelelő adattartalmú, de attól eltérő formájú adatlap kitöltése és aláírása útján. Amennyiben koncessziós, rendelkezésre állási, illetve szolgáltatási szerződés eltérő eljárási szabályokat ír elő a teljesítésigazolás és a számla kiállítás tekintetében, azok esetében a szerződések forrásául szolgáló előirányzat szakmai kezelője jogosult az azokban foglaltak szerint eljárni.

(2) A teljesítés igazolása során ellenőrizhető okmányok alapján ellenőrizni, szakmailag igazolni kell, hogy a feladat elvégzése előírásszerűen, a kötelezettségvállalás dokumentumában foglaltak szerint megtörtént-e, a szolgáltatást nyújtó a vállalt kötelezettségét a szerződésben foglalt minőségben teljesítette-e, és igazolni kell a kiadás teljesítésének jogosságát, az összegszerűséget, a kötelezettségvállalás teljesítését. Amennyiben a teljesítéssel szemben kifogás merül fel, úgy a szerződésszegésből eredő jogokat kell érvényesíteni.

22. § (1) A KF a teljesítés igazolása és/vagy a kifizetés engedélyezése alapján intézkedik a pénzügyi teljesítésről. A pénzügyi teljesítés előtt a kifizetést érvényesíteni, utalványozni kell az 1. melléklet szerinti, a Forrás SQL integrált gazdálkodási rendszerben előállított „Kiadási utalványrendelet” nyomtatvány alkalmazásával.

(2) A teljesítés igazolása alapján az érvényesítőnek ellenőriznie kell az összegszerűséget, a fedezet meglétét, a kötelezettségvállalás dokumentumában rögzített fizetési feltételeknek való megfelelést és azt, hogy az előírt követelményeket betartották-e. Az érvényesítésnek – az „érvényesítve” megjelölésen kívül – tartalmaznia kell a kifizetésre megállapított összeget, a könyvviteli elszámolásra utaló főkönyvi számlaszámot, a kötelezettségvállalás azonosítóját, az érvényesítés dátumát, az érvényesítő aláírását.

(3) A Kincstár által vezetett fejezeti számlák pénzforgalmát érintő bevételek és kiadások érvényesítésére – eltérő rendelkezés hiányában – a KF vezetője által a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár jóváhagyásával írásban kijelölt kormánytisztviselők jogosultak.

(4) Az utalványozás a kiadások teljesítésének, a bevételek beszedésének elrendelését foglalja magában. Utalványozásra csak a teljesítés igazolását és/vagy a kifizetés engedélyezését, valamint az érvényesítést követően kerülhet sor. Az utalványozás során meg kell győződni arról, hogy a „Kiadási utalványrendelet” a kötelezettségvállalás azonosítóját, valamint a főkönyvi számla számát tartalmazza. Utalványozásra a KF vezetője, valamint az általa a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár jóváhagyásával írásban kijelölt kormánytisztviselők jogosultak.

(5) A központi kezelésű előirányzatok esetében az adatok Forrás SQL rendszerben történő rögzítése érdekében a szakmai kezelő a NAV, illetve a Kincstár részére megküldendő, kifizetések alapjául szolgáló dokumentumok másolatát a dokumentumok benyújtását követő 15 napon belül köteles megküldeni a KF részére.

(6) Az érvényesítési feladatot ellátó személynek és a kötelezettségvállalás ellenjegyzőjének az Ávr. 55. § (3) bekezdésében és az 58. § (4) bekezdésében meghatározott végzettséggel kell rendelkeznie.

23. § (1) A kötelezettségvállaló és az ellenjegyző – ugyanazon gazdasági eseményre vonatkozóan – azonos személy nem lehet. Az érvényesítő személy nem lehet azonos a kötelezettségvállalásra, a teljesítés igazolására, az utalványozásra jogosult személlyel. Kötelezettségvállalási, teljesítésigazolási, érvényesítési, utalványozási, ellenjegyzési feladatot nem végezhet az a személy, aki ezt a tevékenységét a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti közeli hozzátartozója vagy a maga javára látná el.

(2) A kötelezettségvállalásra és a teljesítés igazolására jogosult, kijelölt személyekről előirányzatonként a szakmai kezelőnek a 2. melléklet szerinti nyomtatványt kell két példányban kitöltenie a 3. § szerinti kijelölést követő 60 napon belül. Az aláírásminta-nyomtatvány egy kitöltött példányát a szakmai kezelő őrzi, egy példányt a KF részére kell megküldeni. Amennyiben az adott előirányzat pénzügyi-számviteli feladatait kezelő szerv végzi, a kötelezettségvállalásra, az ellenjegyzésre, a teljesítés igazolására, az érvényesítésre, az utalványozásra jogosult, kijelölt személyekről előirányzatonként a szakmai kezelőnek a 3. melléklet szerinti aláírásmintát kell három példányban kitöltenie. Egy kitöltött példányt a szakmai kezelő őriz meg, egy példányt a KF részére kell megküldeni, egy példány a kezelő szervet illeti meg. A jogosult kijelölése a felügyeletet gyakorló felsővezető által az aláírásminta-nyomtatványon is megtörténhet, ebben az esetben a nyomtatványon a felügyeletet gyakorló felsővezető aláírásának szerepelnie kell. Amennyiben a jogosult kijelölése belső szabályzatban vagy egyéb dokumentumban történik, az aláírásminta-nyomtatványon a vonatkozó belső szabályzatra vagy dokumentumra való pontos hivatkozással szükséges utalni erre. Amennyiben a jogosult személyében év közben változás történik, 8 napon belül a szakmai kezelőnek intézkednie kell az aláírásminta-nyomtatvány kiállítása vagy módosítása iránt.

24. § (1)9 Az előirányzatok pénzügyi műveleteinek lebonyolítására nyitott, Kincstár által vezetett számlák tekintetében a Kincstár által felszámított, számlavezetéshez kapcsolódó díjak és rendelkezésre állási díjak, valamint a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény alapján fizetendő pénzügyi tranzakciós illeték forrása az NFM Igazgatás Szakmai Programok költségvetésében vagy az előirányzatok terhére kerül tervezésre, és megfizetésére az NFM Igazgatás Szakmai Programok költségvetése javára történő átcsoportosítás útján kerül sor. Ez alól kivételt a TEN-T projektek fejezeti kezelésű előirányzatok képeznek.

(2) Az előirányzatok terhére kerülnek biztosításra az előirányzatok felhasználása során a peres ügyekkel kapcsolatos jogi képviselettel, valamint a pervitellel kapcsolatos költségek, továbbá a bírósági ítéletekből származó fizetési kötelezettségek, valamint a perköltség forrása. Amennyiben az előirányzat nem nyújt fedezetet a kifizetésre, a terhelendő előirányzat javára szükséges a forrás átcsoportosítása. Abban az esetben, ha forrásátcsoportosítással nem biztosítható a kifizetés fedezete, a Magán és egyéb jogi személyek kártérítése fejezeti kezelésű előirányzat terhére kerülnek a peres ügyekkel kapcsolatos jogi képviselettel, valamint a pervitellel kapcsolatos költségek, továbbá a bírósági ítéletekből származó fizetési kötelezettségek, valamint a perköltség megtérítésre.

(3) Ha a jogerős ítélet az NFM javára szóló fizetési kötelezettséget tartalmaz, annak az előirányzatnak a javára kell a fizetést teljesíteni, amelynek terhére a jogi képviselő és az eljárási költségek finanszírozásra kerültek, ha ez nem állapítható meg, a per tárgyától függően az NFM Igazgatás javára vagy a Magán és egyéb jogi személyek kártérítése fejezeti kezelésű előirányzat javára kell a fizetést teljesíteni.

(3a)10 Amennyiben a forrásul szolgáló előirányzat nem az érintett szervezeti egység szakmai kezelésébe tartozik, a kötelezettségvállaláshoz és a kifizetéshez a szakmai kezelő egyetértését is be kell szerezni. Ennek érdekében a szakmai kezelő a szerződéses adatlapot és a „Kifizetés engedélyezése” nyomtatványt jóváhagyólag aláírja.

25. § A fejezeti kezelésű előirányzatok maradványának következő évi felhasználása az Ávr. 149–154. §-ában foglalt rendelkezések szerint történik. Az Ávr. 150. § (1) bekezdés a), c), h), j) és l) pontja szerinti költségvetési maradvány terhére a költségvetési évet követő év június 30-át követően a Kormány döntése nélkül vállalható kötelezettség és teljesíthető kifizetés.

26. § (1) Az előirányzatok számviteli, valamint számviteli szabályozási feladatait az Intézményfelügyeleti és Számviteli Főosztály végzi. A számviteli szabályozás jóváhagyásának tárgyában az 5. § (2) bekezdésében hivatkozott miniszteri utasítás rendelkezik.

(2)11 Az Intézményfelügyeleti és Számviteli Főosztály a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szvt.), az Ávr., valamint az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Áhsz.) előírásai szerint – azon előirányzatok esetében, ahol a beszámoló elkészítésében kezelő szerv részt vesz, a kezelő szervezet bevonásával – időközi mérlegjelentést, havi költségvetési jelentést, valamint éves beszámolót készít, amelyeket – a mérlegjelentés és a havi költségvetési jelentés kivételével – a kötelezettségvállaló hagy jóvá. A számszaki adatokat alátámasztó szöveges beszámoló elkészítése – a KF által meghatározott időpontra – a szakmai kezelő feladata.

27. § A kötelezettségvállalásokkal kapcsolatos adatszolgáltatási és közzétételi kötelezettség teljesítéséről az Ávr. 6. melléklete rendelkezik.

27/A. §12

II. Fejezet

A fejezeti kezelésű előirányzatokra vonatkozó különös rendelkezések

1.13

28. §

2.14

29. §

2/A.15

29/A. §

3. A közösségi közlekedés összehangolása (17-20-32-1)

30. §16

4.17

31. §

5.18

32. §

6. TEN-T projektek (17-20-32-5)

33. §19

34. §20

35. §21

36. §22

7. 23 Közúti közlekedésbiztonság javítása és szakképzési feladatok (17-20-32-11)

37. §24

38. §25

8. 26 CEF projektek (17-20-32-27)

39. §27

40. §28

41. §29

42. §30

42/A. §31

9. Gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzat (17-20-33-3)

43. §32

10. Intézményi kezességi díjtámogatások (17-20-33-20)

44. §33

11. Infokommunikációs szolgáltatások, konszolidáció (17-20-34-1)

45. §34

12. Uránércbánya hosszú távú környezeti kárelhárítás (17-20-35-1)

46. §35

13. Épületenergetikai és energiahatékonysági célelőirányzat (17-20-35-3)

47. §36

48. §37

49. §38

50. §39

51. §40

52. §41

53. §42

54. §43

14. Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (17-20-35-3)

55. §44

15. Autópálya rendelkezésre állási díj (17-20-36-1)

56. §45

16. Hozzájárulás a Művészetek Palotája működtetéséhez (17-20-36-6)

57. §46

17. Hozzájárulás a sportlétesítmények PPP bérleti díjához (17-20-36-7)

58. §47

18. Nemzetközi tagdíjak (17-20-38-1)

59. §48

19. Magán és egyéb jogi személyek kártérítése (17-20-38-2)

60. §49

20. Kormányzati szakpolitikai feladatok (17-20-38-3)

61. §50

21. Az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos irányítása alá tartozó, a kiemelt beruházások forrásául szolgáló sport előirányzatok (17-20-39-1, -17, -19, -21, -22, -23, -29)

62. §51

III. Fejezet

Eredeti előirányzattal nem rendelkező előirányzatokra vonatkozó különös rendelkezések

22.52

63. §

23.53

64. §

24.54

65. §

25.55

66. §

26.56

67. §

27. Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása (17-20-35-6)

68. §57

28. A Zöldgazdaság Beruházási Rendszer (17-20-35-7)

69. §58

70. §59

71. §60

29. Állami többletfeladatok (17-20-38-7)

72. §61

IV. Fejezet

A központi kezelésű előirányzatokra vonatkozó különös rendelkezések

30. Bányabezárás (17-21-1-2)

73. §62

31. Peres ügyek (17-25)

74. §63

32. Mecseki uránbányászok baleseti járadékainak és egyéb kártérítési kötelezettségeinek átvállalása (42-30-2-1-2)

75. §64

V. Fejezet

Átmeneti és záró rendelkezések

76. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)65

(3) A 23/2013. (VI. 18.) NFM utasítás hatálya alá tartozó azon előirányzatok felhasználására és kezelésére, amelyeknek a 2015. évben nincs eredeti előirányzatuk, a 23/2013. (VI. 18.) NFM utasítás különös szabályait, továbbá jelen utasítás általános szabályait kell alkalmazni, amennyiben miniszteri utasítás másként nem rendelkezik. A 2015. évben eredeti előirányzattal nem rendelkező Kockázati céltartalék fejezeti kezelésű előirányzat az uniós programokból származó fizetési kötelezettségek teljesítésére szolgál, amelyre jelen utasítás általános szabályait kell alkalmazni.

(4) A miniszteri rendeletben szereplő előirányzatok a miniszteri rendeletnek az Ávr. 30. § (1) bekezdése szerinti módosításáig, az ott meghatározott cél szerint használhatók fel, jelen utasítás szabályai szerint.

(5) A jelen utasításban nem szabályozott kérdésekben a Kötv., az Áht., az Szvt., a közbeszerzésekről szóló törvény, az Ávr., az Áhsz., a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, a 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet, a miniszteri rendelet, a Belvízi Hajózási Alapprogram működtetésének részletes szabályairól szóló 29/2003. (V. 8.) GKM rendelet, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló NFM utasítás, a fejezetet irányító szerv és annak vezetője hatáskörébe utalt jogok gyakorlásáról szóló miniszteri utasítás, az NFM Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatai ellátásáról és a döntési eljárásokról szóló miniszteri utasítás, a minisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló miniszteri utasítás, a minisztérium gazdálkodásával kapcsolatos folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzéséről szóló miniszteri utasítás, valamint a minisztérium szerződései megkötésének és nyilvántartásának általános szabályairól szóló miniszteri utasítás rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6) A jelen utasítás 47–55. §-ában, 68–71. §-ában foglalt rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet a 26/2015. (VII. 28.) NFM utasításhoz



Nemzeti Fejlesztési Minisztérium     1/1. oldal
ÁHT azonosító – fej. kez. megnevezése    Csomagszám: ........................


KIADÁSI UTALVÁNYRENDELET


A MÁK .......................................... számlája terhére a mellékelt dokumentumok alapján a kiadást a következők szerint érvényesítem/utalványozom/ellenjegyzem:

Kiadási kötelezettségvállalás és számla adatok    Csoportos bizonylat szám:
Partner megnevezése:    
Jogosult megnevezése:    Fizetési mód:
Partner címe:
Partner/jogosult bankszámlája:    Külső biz. száma:
Partner bevételi ERA kódja:    Nyilvántartási száma:
Köt. váll. nyilvántartási száma:    Fizetési határideje:
Szerződés száma:    Köt. váll. száma:
Pénzügyi év:    Kincstári kiegyenlítés dátuma:
Ellenszámla száma:    Költségvetési év:

Főkönyvi szám
(megnevezéssel)

ERA kód

Pénzforrás
kód

Ügyletkód
(meg-
nevezéssel)

Elszámolási egység
(meg-
nevezéssel)

Ügylet-
csoport

Analitikus kód
(megne-
vezéssel)

Összeg
HUF

Áfa
(%)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen HUF

 

 



Megjegyzés:

Mellékletek száma:

.........................................................

.........................................................

érvényesítő

utalványozó

.........................................................

Dátum: .........................................

könyvelő

 

Dátum: ......................................................

2. melléklet a 26/2015. (VII. 28.) NFM utasításhoz


ALÁÍRÁSMINTA


AZ ELŐIRÁNYZAT(OK) MEGNEVEZÉSE:      ÁHT: □ □ □ □ □ □


AZ ELŐIRÁNYZAT(OK) SZAKMAI KEZELŐJE (FŐOSZTÁLY/SZERVEZETI EGYSÉG) NEVE:

Megnevezés

Kijelölő személy neve, beosztása:
...................................................................................................................................................
Aláírása vagy a kijelölés dokumentumának megnevezése:
...................................................................................................................................................

Neve

Aláírása

Szervezeti egysége/
közreműködő szervezet neve

Kötelezettségvállalásra
jogosult(ak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljesítésigazolásra
jogosult(ak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 




A kijelölés érvényessége: a kijelölés időpontjától.


A kijelölés időpontja: Budapest, 20... év ................... hónap ... nap

3. melléklet a 26/2015. (VII. 28.) NFM utasításhoz


ALÁÍRÁSMINTA


AZ ELŐIRÁNYZAT(OK) MEGNEVEZÉSE:      ÁHT: □ □ □ □ □ □

AZ ELŐIRÁNYZAT(OK) SZAKMAI KEZELŐJE (FŐOSZTÁLY/SZERVEZETI EGYSÉG) NEVE:

Kijelölő személy neve, beosztása:
    
Aláírása vagy a kijelölés dokumentumának megnevezése:     

 

Kijelölő személy neve, beosztása:
    
Aláírása vagy a kijelölés dokumentumának megnevezése:     

Neve

Aláírása

Szervezeti egysége/Kezelő/ Lebonyolító szerv neve

 

Neve

Aláírása

Szervezeti egysége/Kezelő/ Lebonyolító szerv neve

 

 

 

Kötelezettség-
vállalásra
jogosult(ak)*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kötelezettség- vállalás ellen-
jegyzésére jogosult(ak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljesítés-
igazolásra jogosult(ak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érvényesítésre
jogosult(ak)**

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utalványozásra
jogosult(ak)**

 

 

 

 

 

 

 

 

 




A kijelölés érvényessége: a kijelölés időpontjától.

Kijelölés időpontja: Budapest, 20.... év ............... hónap ...... nap



___________________________
* A kötelezettségvállaló és az ellenjegyző – ugyanazon gazdasági eseményre vonatkozóan – nem lehet azonos személy.
** Az érvényesítést végző személy nem lehet azonos a teljesítést igazoló, a kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosult személlyel.

4. melléklet a 26/2015. (VII. 28.) NFM utasításhoz


IGÉNYLŐLAP
az Állami többletfeladatok fejezeti kezelésű előirányzat felhasználásához

A kérelem iktatószáma: / / / 2015-NFM

Igénylést kezdeményező szakterület megnevezése:

Ügyintéző neve, telefonszáma:

Forrás megjelölése: Állami többletfeladatok

 

Feladat megnevezése:

 

Az igénylés bruttó összege (számmal és betűvel, ezer forintra kerekítve):

E Ft

E Ft

A tartalék-igénybevétel célja:

röviden megfogalmazva

Az igény szakmai indokolása (részletes szakmai indokok):

kifejtve, pontosan részletezve

Elvárt eredmény, a feladat meghiúsulásának következményei:

kifejtve, pontosan részletezve

Az igényt alátámasztó számszaki levezetés:

kifejtve, pontosan részletezve

Felhasználás helye:


a) Fejezeten belüli felhasználás esetén

ÁHT azonosító:

adatok

Költségvetési szerv/Fejezeti kezelésű előirányzat/NFM Igazgatás Szakmai Program megnevezése:

adatok

Ügyletkód:

adatok


b) Fejezetek közötti átadás esetén

Költségvetési fejezet száma és megnevezése:

adatok

Címrendi besorolás:

adatok

Költségvetési szerv/Fejezeti kezelésű előirányzat megnevezése:

adatok

 

Kiemelt előirányzat

Megnevezése

Összege (E Ft)

Kérem, válasszon!

E Ft

Kérem, válasszon!

E Ft

Kérem, válasszon!

E Ft

Egyéb:

E Ft

Kezdeményező:

 

 

2015.

 

 

 

(név)

 

Szakmai keretgazda (főosztály)


 

Egyetért:

 

 

2015.

 

 

 

(név)

 

Helyettes Államtitkár/Kabinetfőnök


 

Jóváhagyta:

 

 

2015.

 

 

 

(név)

 

Felügyeletet gyakorló felsővezető

5. melléklet a 26/2015. (VII. 28.) NFM utasításhoz66

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezet fejezeti kezelésű és központi kezelésű előirányzatainak felhasználási szabályai

A) Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezet fejezeti kezelésű előirányzatainak felhasználási szabályai

8R06376_0

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

Sor-
szám

Áht-
azonosító

Az előirányzat részfeladat száma és megnevezése

Az előirányzat részfeladat felhasználási célja

A kifizetésben részesíthető személyek, szervezetek köre, amelyek számára az előirányzat részfeladat forrásaiból kifizetés vagy átcsoportosítás teljesíthető

Az előirányzat részfeladat terhére nyújtandó költségvetési támogatás biztosításának módja

Az előirányzat részfeladat terhére történő kötelezettség-vállalás dokumentuma

Az előirányzat részfeladat terhére nyújtandó költségvetési támogatás rendelkezésre bocsátásának/ kifizetés teljesítésének módja

Az előirányzat részfeladat terhére támogatási előleg biztosításának lehetősége

Az előirányzat részfeladat terhére visszafizetési kötelezettséggel nyújtható-e támogatás

Biztosíték

Kezelő szerv kijelölése

Lebonyolító szerv igénybe-vételére sor kerül-e

1.

363795

20/31/4 Keskeny nyomtávú vasúti fejlesztések

Turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak infrastruktúrájának és járműparkjának felújítása, fejlesztése.

gazdasági társaságokA támogatás a kedvezményezett által harmadik fél részére továbbadható.

kérelem alapján

támogatói okirattaltámogatási szerződés

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel egyösszegű vagy részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

2.

348717

20/31/13 Győr-Gyönyű kikötőfejlesztés

Az előirányzat fedezetet biztosít a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő további infrastruktúra fejlesztésére a befektetői igényeknek megfelelően.

központi költségvetési szerv, költségvetési szerv

kérelem alapján

támogatói okirattal

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

 

nem

3.

351617

20/31/15 Kiemelt közúti beruházások

Az előirányzat fedezetet biztosít a kiemeltnek nyilvánított, középtávon megvalósítani tervezett országos közúti beruházások megvalósítására, illetve azoknak az európai uniós támogatási szerződésben meghatározott elszámolható költség összegét meghaladóan felmerülő költségei, valamint az európai uniós forrásból el nem számolható költségei finanszírozására.

Az előirányzat finanszírozza különösen

a) az M85 autóút Csorna-Sopron országhatár közötti szakasz fejlesztését;

b) Szolnok megyei jogú város megközelítésének biztosítását (M4);

c) az M4 autópálya Abony-Fegyvernek közötti szakasz újraindítását (őrzés, katasztrófa elhárítás);

d) Békéscsaba megyei jogú város megközelítésének biztosítását (M8);

e) Békéscsaba megyei jogú város megközelítésének biztosítását (M44);

f) a 23. és 25. főutak Bátonyterenye-Ózdközötti szakaszának fejlesztését;

g) a 471. sz. főút Debrecen - Mátészalka közötti szakaszának fejlesztését;

i) a 813. Győr keleti elkerülő (II. és III. ütemű)

megvalósítását;

j) a 102. sz. főút megépítésével Esztergom-M1 autópálya irányú kapcsolat fejlesztését;

k) Nyíregyháza, 36. számú főút és a 3317. j. út

kereszteződés (Mező utcai csomópont) átépítését;

l) Pilisvörösvár 10. számú főúti aluljáró jégmentesítését;

m) 76. számú főút Balatonszentgyörgy- Fenékpuszta-Keszthely elkerülő megvalósítását;

n)a határ menti útépítési projektek előkészítését és előfinanszírozását;

o) IKOP/CEF útépítési projektek előkészítését.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

4.

295735

20/32/1 Közösségi közlekedés összehangolása

a) Az előirányzat célja a közösségi közlekedés összehangolt működését és fejlesztését szolgáló intézményrendszer, a hazai közösségi közlekedés átalakítását érintő, valamint a közszolgáltatások működtetéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódó szakmai feladatok finanszírozása.

Részfeladatok:

1. a közösségi közlekedés szervezését érintő feladatok;

2. a közösségi közlekedés átalakítását érintő feladatok;

3. a személyszállítási közszolgáltatások működtetéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódó egyéb szakmai feladatok.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság, költségvetési szerv, civil szervezet, köztestület

b) központi költésgvetési szerv

a) kérelem alapjánkérelem alapján

b) –

a) támogatói okirattal

vállalkozási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/1

1. részfeladat

Közösségi közlekedés szervezését érintő feladatok

A részfeladat finanszírozza a közösségi közlekedés összehangolt működését és fejlesztését szolgáló intézményrendszert, a KTI keretében működő regionális közlekedésszervező irodák működését.

gazdasági társaság

kérelem alapjánkérelem alapján

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/1

2. részfeladat

Közöségi közlekedés átalakítását érintő feladatok

A részfeladat a hazai közösségi közlekedés átalakítását érintő fontos stratégiai feladatokhoz (például utazási kedvezmények, ágazatfinanszírozás, egységes menetrendi adatbázis, elektronikus viteldíj-rendszer továbbfejlesztése, hatékony megrendelői szervezet és kontrolling rendszer kialakításának előkészítése) biztosít forrást.

gazdasági társaság, költségvetési szerv, civil szervezet, köztestület

kérelem alapjánkérelem alapján

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/3

3. részfeladat

Személyszállítási közszolgáltatások működéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódó egyéb szakmai feladatok

A részfeladat finanszírozza a személyszállítási közszolgáltatások működtetéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódó egyéb szakmai feladatokat, beleértve a közösségi közlekedés irányítási és szervezeti rendszerének fejlesztését, a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény alkalmazásával kapcsolatos feladatokat és az akadálymentes közlekedés fejlesztésével összefüggő szakmai feladatokat.

gazdasági társaság, költségvetési szerv, civil szervezet, köztestület

kérelem alapjánkérelem alapján

támogatói okirattal

vállakozási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/1

4. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

5.

348228

20/32/2 Közúthálózat fenntartás és működtetés

a) Az előirányzat

- a koncessziós szerződés keretében üzemeltetett közutak kivételével, az Országos Közúti Adatbankban szereplő közúthálózati elemek, illetve az állam tulajdonában és a és a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Magyar Közút NZrt.)vagyonkezelésében álló, az Országos Közúti Adatbankban nem szereplő vagyonelemek üzemeltetési és fenntartási feladatainak;

- az útügyi műszaki-gazdasági szolgáltatások közül az útvonal-engedélyezéssel, az Országos Közúti Adatbankkal, az Önkormányzati Utak Adatbankjával, a közúti szakgyűjtemény működtetésével kapcsolatos, valamint a minőségvizsgálati, a szakmai oktatási, a környezetvédelmi, a közúti járművek súly- és méretellenőrzési tevékenységeknek, a közútkezelői tevékenységéhez kapcsolódó, az útügyi műszaki-gazdasági szolgáltatásokat érintő adatgyűjtési és adatszolgáltatási feladatainak;

- a túlsúlydíj beszedésének és szétosztásának;

- a hálózati adatfelvételi feladatoknak;

- az úthálózat-védelmi tevékenységnek;

- a műszaki szabályozási feladatok előkészítésének, a műszaki szabályzatok, előírások és útmutatók kidolgozásának;

- a koncessziós szerződés keretében üzemeltetett közutak kivételével az országos közúthálózaton (a továbbiakban: Magyar Közút NZrt. saját kapacitásának felhasználásával végzett felújítási feladatoknak;

- a koncessziós szerződés keretében üzemeltetett közutak kivételével, a meglévő országos közúthálózat felújítási és fejlesztési munkáknak és az ahhoz kapcsolódó szakértői, műszaki előkészítési és lebonyolítási feladatoknak;

- a koncessziós szerződés keretében üzemeltetett közutak kivételével, a közútkezelői feladatok ellátása ellenőrzésének;

- a koncessziós szerződés keretében, vagy magántőke

bevonásával megvalósult országos közúthálózat esetében a működtetés ellenőrzésének;

- a sajátos közlekedési építmények elektronikus építési naplójának bevezetéséhez, üzemeltetéséhez és fenntartásához szükséges feladatoknak;

- az Országos Közúti Adatbankban szereplő közúthálózati elemek, illetve az állam tulajdonában és a Magyar Közút NZrt. vagyonkezelésében álló, az Országos Közúti Adatbankban nem szereplő vagyonelemek működtetéséhez, fenntartásához, valamint a közúthálózati elemek fejlesztéséhez kapcsolódó, az a)-k) pontban nem szereplő egyéb feladatok ellátásának;

- a Kormány döntése alapján a helyi és az országos közúthálózaton elvégzendő felújítási és fejlesztési beavatkozások megvalósításának finanszírozását szolgálja.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság,

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapjánkérelem alapján

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

megbízási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/2

1.részfeladat

Magyar Közút NZrt. közútkezeléssel kapcsolatos feladatai

A részfeladat az előirányzat feladatai közül

a) a koncessziós szerződés keretében üzemeltetett közutak kivételével, az Országos Közúti Adatbankban szereplő közúthálózati elemek, illetve az állam tulajdonában és a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Magyar Közút NZrt.) vagyonkezelésében álló, az Országos Közúti Adatbankban nem szereplő vagyonelemek üzemeltetési és fenntartási feladatainak;

b) az útügyi műszaki-gazdasági szolgáltatások közül az útvonal-engedélyezéssel, az Országos Közúti Adatbankkal, az Önkormányzati Utak Adatbankjával, a közúti szakgyűjtemény működtetésével kapcsolatos, valamint a minőségvizsgálati, a szakmai oktatási, a környezetvédelmi, a közúti járművek súly- és méretellenőrzési tevékenységeknek, a közútkezelői tevékenységéhez kapcsolódó, az útügyi műszaki-gazdasági szolgáltatásokat érintő adatgyűjtési és adatszolgáltatási feladatainak;

c) a túlsúlydíj beszedésének és szétosztásának;

d) a hálózati adatfelvételi feladatoknak;

e) az úthálózat-védelmi tevékenységnek;

f) a műszaki szabályozási feladatok előkészítésének, a műszaki szabályzatok, előírások és útmutatók kidolgozásának;

g) a koncessziós szerződés keretében üzemeltetett közutak kivételével az országos közúthálózaton a Magyar Közút NZrt. saját kapacitásának felhasználásával végzett felújítási feladatoknak;

h) a koncessziós szerződés keretében üzemeltetett közutak kivételével, a meglévő országos közúthálózat felújítási és fejlesztési munkáknak és az ahhoz kapcsolódó szakértői, műszaki előkészítési és lebonyolítási feladatoknak finanszírozását szolgálja.

gazdasági társaság

kérelem alapjánkérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/2

2. részfeladat

Központi üzemeltetés

A részfeladat az előirányzat feladatai közül

i) a koncessziós szerződés keretében üzemeltetett közutak kivételével, a közútkezelői feladatok ellátása ellenőrzésének;

j) a koncessziós szerződés keretében, vagy magántőke

bevonásával megvalósult országos közúthálózat esetében a működtetés ellenőrzésének;

k) a sajátos közlekedési építmények elektronikus építési naplójának bevezetéséhez, üzemeltetéséhez és fenntartásához szükséges feladatoknak;

l) az Országos Közúti Adatbankban szereplő közúthálózati elemek, illetve az állam tulajdonában és a Magyar Közút NZrt. vagyonkezelésében álló, az Országos Közúti Adatbankban nem szereplő vagyonelemek működtetéséhez, fenntartásához, valamint a közúthálózati elemek fejlesztéséhez kapcsolódó, az a)-k) pontban nem szereplő egyéb feladatok ellátásának;

m) a Kormány döntése alapján a helyi és az országos közúthálózaton elvégzendő felújítási és fejlesztési beavatkozások megvalósításának finanszírozását szolgálja.

gazdasági társaság

kérelem alapjánkérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

megbízási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/2

3.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

6.

341573

20/32/3 Útdíj rendszerek működtetése

a) Az előirányzat célja fedezet biztosítása a megtett úttal arányos (UD) és a használati díjas (HD) díjszedési rendszer működtetésével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges eszközök és létesítmények működtetésével, üzemeltetésével, illetve fenntartásával, a használati díj és pótdíj beszedésével, a használati díj megfizetésének ellenőrzésével az útdíjszedői, útdíjellenőrzés-támogatói, útdíj-ellenőrzési hatósági, egyetemes útdíjszolgáltatói feladatok elvégzésével, továbbá az azokhoz kapcsolódó tevékenységek ellátásával, kapcsolatban a költségvetési évben kifizetendő kiadásokra, illetve teljesített szolgáltatások ellenértékére.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapjánkérelem alapján

b) –

a) szolgáltatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

nem

 

 

20/32/3

1.részfeladat

Útdíj rendszerek működtetése

A részfeladat a megtett úttal arányos (UD) és a használati díjas (HD) díjszedési rendszer működtetésével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges eszközök és létesítmények működtetésével, üzemeltetésével, illetve fenntartásával, a használati díj és pótdíj beszedésével, a használati díj megfizetésének ellenőrzésével az útdíjszedői, útdíjellenőrzés-támogatói, útdíj-ellenőrzési hatósági, egyetemes útdíjszolgáltatói feladatok elvégzésével, továbbá az azokhoz kapcsolódó tevékenységek ellátásával, kapcsolatban a költségvetési évben kifizetendő kiadásokra, illetve teljesített szolgáltatások ellenértékére biztosít forrást.

gazdasági társaság

kérelem alapjánkérelem alapján

szolgáltatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

nem

 

 

20/32/3

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

7.

257201

20/32/5 TEN-T projektek

Az előirányzat célja a transz-európai közlekedési hálózatok (TEN-T) alapjából támogatott közlekedésfejlesztési projektek, valamint az azokhoz tartozó kiegészítő munkák finanszírozása. Az előirányzat terhére vasúti megvalósíthatósági tanulmányok, engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, a szárazföldi és a folyami közlekedést érintő projektek végrehajtása, valamint forgalomszabályozó és információs rendszerhez kapcsolódó projektek kivitelezése támogatható.

központi költségvetési szerv gazdasági társaság, civil szervezet, egyesület, önkormányzat

kérelem alapján

támogatási szerződés

előirányzat átcsoportosítás

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

8.

245823

20/32/6 Belvízi hajózási alapprogram

Az előirányzat célja a belvízi hajózási piac Európai Bizottság által megállapított súlyos zavara esetén, a közösségi szintű szerkezetátalakítási intézkedések rendezéséhez szükséges finanszírozási forrás biztosítása. A piac zavara esetén a tagállamokban létrehozott alapok között átutalásokra kerül sor, amelynek keretében – a magyar belvízi hajózás helyzetével összefüggésben – a magyar alap fogadó alapként működik. A belvízi hajózási alapprogram létrehozását a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény írja elő.

Magyar hajólajstromban szereplő áruszállító és tolóhajók tulajdonosai, üzembentartói

pályázat alapján

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

beszedési megbízás

nem

 

246078

20/32/10 Vasúthálózat fejlesztése

a) Az előirányzat célja a vasúthálózat és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése, korszerűsítése, felújítása, átalakítása. Az előirányzat fedezetet nyújt az EU-társfinanszírozású vasúti projektek EU által nem finanszírozott költségeire is az egyes projektek előkészítéséhez, a hatósági engedélyezéshez és a Kohéziós Alap projektek lezárásához kapcsolódóan.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel támogatói okirattal

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/10

1.részfeladat

Vasúthálózat fejlesztése

A részfeladat fedezetet nyújt az EU-társfinanszírozású vasúti projektek EU által nem finanszírozott költségeire is az egyes projektek előkészítéséhez, a hatósági engedélyezéshez és a Kohéziós Alap projektek lezárásához kapcsolódóan

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/10

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

9.

333717

20/32/11 Közúti közlekedésbiztonság javítása és szakképzési feladatok

a) Az előirányzat a közúti közlekedésbiztonság egyes állami feladatainak teljesítéséhez szükséges pénzügyi forrásokról és azok felhasználásának módjáról szóló 188/1996. (XII. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 188/1996. Korm. rendelet) 2. § (1) bekezdés a)-c) pontjaiban meghatározott feladatokra, valamint a közlekedési szakképzési feladatok megvalósítására használható fel. Az előirányzat fedezetül szolgál a KTI NKft. által ellátott, a közúti közlekedés biztonságát és környezetvédelmét szolgáló kutatási, fejlesztési és koordinációs feladatok végrehajtására kijelölt szervezetről szóló 58/2012. (X. 31.) NFM rendeletben meghatározott, a közúti közlekedés biztonságát és környezetvédelmét szolgáló kutatási, fejlesztési és koordinációs feladatok végrehajtására:

-    Közúti közlekedésbiztonság javításával összefüggő feladatok

-    A közlekedési szakképzési feladatok ellátása

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság, civil szervezet

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/11

1.részfeladat

Közúti közlekedésbiztonság javításával összefüggő feladatok

A részfeladat a 188/1996. Korm. rendelet) 2. § (1) bekezdés a)-c) pontjaiban meghatározott feladatokra, valamint a KTI NKft. által ellátott, a közúti közlekedés biztonságát és környezetvédelmét szolgáló kutatási, fejlesztési és koordinációs feladatok végrehajtására kijelölt szervezetről szóló 58/2012. (X. 31.) NFM rendeletben meghatározott, a közúti közlekedés biztonságát és környezetvédelmét szolgáló kutatási, fejlesztési és koordinációs feladatok végrehajtására biztosít forrást.

gazdasági társaság, civil szervezet

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/11

2. részfeladat

Közlekedési szakképzési feladatok

A részfeladat a 188/1996. Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés a)-c) pontjaiban meghatározott közlekedési szakképzési feladatok megvalósítására biztosít forrást.

gazdasági társaság, civil szervezet

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/11

3.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

10.

333728

20/32/12 Közúti közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi feladatok

a) Az előirányzat a közúti járművek forgalomba helyezésével és forgalomban tartásával, környezetvédelmi felülvizsgálatával és ellenőrzésével, továbbá a gépjárműfenntartó tevékenységgel kapcsolatos egyes közlekedési hatósági eljárások díjáról szóló 91/2004. (VI. 29.) GKM rendelet 5. § (3) bekezdésében meghatározott feladatok finanszírozására használható fel.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság, civil szervezet

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/12

1.részfeladat

Közúti közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi feladatok

A részfeladat a közúti járművek forgalomba helyezésével és forgalomban tartásával, környezetvédelmi felülvizsgálatával és ellenőrzésével, továbbá a gépjárműfenntartó tevékenységgel kapcsolatos egyes közlekedési hatósági eljárások díjáról szóló 91/2004. (VI. 29.) GKM rendelet 5. § (3) bekezdésében meghatározott feladatok finanszírozására biztosít forrást.

gazdasági társaság, civil szervezet

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/12

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

11.

296302

20/32/13 Zajtérképezés EU tagállami feladatai

a) Az előirányzat célja a közlekedés okozta zajszennyezés csökkentése érdekében szükséges monitoring feladatok ellátása, a jogszabályok megalapozását szolgáló adatgyűjtés, mérések, a különböző beavatkozások környezeti hatásainak előrebecslése, továbbá a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló, 2002. június 25-i 2002/49/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, valamint a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet szerinti stratégiai zajtérképezéshez kapcsolódó feladatok elvégzése az állami kezelésben lévő nagyforgalmú közutak és vasútvonalak vonatkozásában.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) nonprofit gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/13

1.részfeladat

Zajtérképezés EU tagállami feladatai

A részfeladat célja a közlekedés okozta zajszennyezés csökkentése érdekében szükséges monitoring feladatok ellátása, a jogszabályok megalapozását szolgáló adatgyűjtés, mérések, a különböző beavatkozások környezeti hatásainak előrebecslése, továbbá a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló, 2002. június 25-i 2002/49/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, valamint a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet szerinti stratégiai zajtérképezéshez kapcsolódó feladatok elvégzése az állami kezelésben lévő nagyforgalmú közutak és vasútvonalak vonatkozásában.

nonprofit gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/13

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

12.

351651

20/32/28 Kiemelt közúti projektek

a) Az előirányzat fedezetet biztosít a kiemeltnek nyilvánított, középtávon megvalósítani tervezett országos és helyi közúti beruházások megvalósítására, valamint a 813. számú Győr keleti elkerülő út megvalósításához kapcsolódó kármentesítési és kompenzációs intézkedésekre, fakivágási és csereerdősítési tevékenységekre.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapjánkérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/28

1. részfeladat

ITM által elrendelt, NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által elvégzendő feladatok

A részfeladat a kiemeltnek nyilvánított, középtávon megvalósítani tervezett országos és helyi közúti beruházások megvalósítására biztosít forrást.

gazdasági társaság

kérelem alapjánkérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/28

2. részfeladat

813. Győr keleti elkerülő út II-III.ütem megvalósításához kapcsolódó kármentesítési és kompenzációs intézkedések

A részfeladat a 813. számú Győr keleti elkerülő út megvalósításához kapcsolódó kármentesítési és kompenzációs intézkedésekre, fakivágási és csereerdősítési tevékenységek megvalósítására biztosít forrást.

gazdasági társaság

kérelem alapjánkérelem alapján

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

nem

 

 

20/32/28

3.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

13.

358473

20/32/29 Légiszállítási szolgáltatások

a) Az előirányzat fedezetet biztosít a menetrend szerinti légijáratok üzemeltetésére öt nyugat-balkáni útirányba (Koszovó, Podgorica, Pristina, Szarajevó, Szkopje) közszolgáltatási szerződés szerinti veszteségkompenzáció kifizetésére, valamint ezen légijáratok üzemelésére vonatkozó szolgáltatás koncesszióba adására.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) szerződéses feltételek szerint

b) –

a) közszolgáltatási szerződéssel

b) –

a) részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) készfizető kezesség

b) –

nem

 

 

20/32/29

1.részfeladat

Légiszállítási szolgáltatások

A részfeladat fedezetet biztosít a menetrend szerinti légijáratok üzemeltetésére öt nyugat-balkáni útirányba (Koszovó, Podgorica, Pristina, Szarajevó, Szkopje), valamint ezen légijáratok üzemelésére vonatkozó szolgáltatás koncesszióba adására.

gazdasági társaság

szerződéses feltételek szerint

közszolgáltatási szerződéssel

részletekben történő kifizetéssel

készfizető kezesség

nem

 

 

20/32/29

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

14.

358584

20/32/30 Közúthálózat felújítása

a) Az előirányzat fedezetet biztosít az út- és hídfelújítási, valamint forgalombiztonsági és környezetvédelmi beavatkozások előkészítésével, tervezésével, kivitelezésével és a kapcsolódó műszaki ellenőrzés ellátásával kapcsolatos feladatokra.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/30

1. részfeladat

Közúthálózat felújítása

Az előirányzat fedezetet biztosít az út- és hídfelújítási, valamint forgalombiztonsági és környezetvédelmi beavatkozások előkészítésével, tervezésével, kivitelezésével és a kapcsolódó műszaki ellenőrzés ellátásával kapcsolatos feladatokra.

gazdasági társaság

központi költségvetési szerv

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/30

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

15.

359128

20/32/32 Tengelysúlymérő-rendszer és kapcsolódó beruházások

Az előirányzat fedezetet biztosít - a tengelysúly vagy össztömeg tekintetében túlterhelt járművek közlekedésének visszaszorítása érdekében - tengelysúlymérő-rendszer és a kapcsolódó beruházások megvalósításához.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

16.

359139

20/32/33 Budapest-Belgrád vasútvoal magyarországi szakaszának felújítása

a) Az előirányzat célja a vasúthálózat és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése. Az előirányzat biztosít fedezetet a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza felújításának megvalósításához szükséges feladatokhoz.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségveetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

nem

 

 

20/32/33

1.részfeladat

Budapest-Belgrád vasútvoal magyarországi szakaszának felújítása

A részfeladat biztosít fedezetet a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza felújításának megvalósításához szükséges feladatokhoz.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

nem

 

 

20/32/33

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

17.

359140

20/32/34 Határ menti közúti fejlesztések előkészítése

a) Az Európai Unió 2014-2020. évi programozási időszak keretének terhére megvalósuló határ menti együttműködési programok közlekedési infrastruktúra beruházásainak előkészítése.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdaságitársaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/34

1.részfeladat

Határ menti közúti fejlesztések előkészítése

Az Európai Unió 2014-2020. évi programozási időszak keretének terhére megvalósuló határ menti együttműködési programok közlekedési infrastruktúra beruházásainak előkészítése.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/34

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

18.

359573

20/32/37 Kerékpáros létesítmények működtetése

a) Kerékpárforgalmi hálózat részét képező létesítmények és tartozékaik működtetése tekintetében üzemeltetési, fenntartási és felújítási feladatok ellátása történhet az előirányzat terhére.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság; önkormányzatok; közbeszerzési eljárás során nyertes partnerek,

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/37

1.részfeladat

Kerékpáros létesítmények működtetése

Kerékpárforgalmi hálózat részét képező létesítmények és tartozékaik működtetése tekintetében üzemeltetési, fenntartási és felújítási feladatok ellátása történhet a részfeladat terhére.

gazdasági társaság; önkormányzat

közbeszerzési eljárás során nyertes partnerek

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/37

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

19.

354362

20/32/39 Regionális repülőterek működésének támogatása

a) Az előirányzat célja a regionális nemzetközi kereskedelmi repülőterek biztonságos működésével összefüggő, jogszabályi előírások alapján kötelezően ellátandó olyan feladatok elvégzésének biztosítása, amelyek költsége más forrásból nem biztosítható.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/39

1.részfeladat

Regionális repülőterek működésének támogatása

A részfeladat célja a regionális nemzetközi kereskedelmi repülőterek biztonságos működésével összefüggő, jogszabályi előírások alapján kötelezően ellátandó olyan feladatok elvégzésének biztosítása, amelyek költsége más forrásból nem biztosítható.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/39

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

20.

372817

20/32/41 Kőszeg városkörnyéki közösségi közlekedés fejlesztése

a) Az előirányzat fedezetet biztosít a „Városkörnyéki közösségi közlekedés-fejlesztés (Szombathely-Kőszeg GYSEV fejlesztéshez kapcsolódó)” című projekt megvalósulásához szükséges forrás biztosításáról szóló 1986/2017. (XII.19.) Korm. határozat alapján,

- a Kőszeg városban megvalósítani tervezett projekt előkészítésére;

- a projekt és kivitelezésére

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság, helyi önkormányzat

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/41

1.részfeladat

Kőszeg városkörnyéki közösségi közlekedés fejlesztése

A részfeladat célja Kőszeg korszerű közlekedési rendszerének kialakítása, amelynek keretében a közösségi és egyéni közlekedés megfelelő összekapcsolásával egyesített vasúti, helyi és helyközi autóbusz pályaudvar, gyalogos és a kerékpáros közlekedés, P+R és B+R rendszer valósul meg.

gazdasági társaaság, helyi önkormányzat

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/41

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyitranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

21.

372784

20/32/42 Intermodális csomópontok fejlesztése

Az előirányzat fedezetet biztosít:

a) a Modern Városok Program keretében megvalósuló közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos előirányzat-átcsoportosításokról szóló 1552/2017. (VIII.18.) Korm.határozat alapján a kecskeméti, a dunaújvárosi, a zalaegerszegi és a szombathelyi intermodális csomópont beruházások előkészítéséhez,

b) a Modern Városok Program keretében a kaposvári intermodális közlekedési csomópont megvalósításához kapcsolódó kármentesítési feladatok ellátása érdekében történő előirányzat-átcsoportosításról szóló 1219/2018. (IV. 20.) Korm. határozat értelmében a kaposvári intermodális közlekedési csomópont megvalósításához kapcsolódó kármentesítéshez,

c) a Modern Városok Program keretében az egri intermodális csomópont előkészítéséhez.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

22.

367951

20/32/43 Tengelysúly-mérő rendszer üzemeltetése

a) Az előirányzat fedezetet nyújt a Nemzeti Tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat (TSM rendszer) működtetése, fenntartása és üzemeltetése kapcsán felmerülő feladatokra teljesítésére.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság, egyéni vállalkozó

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatói okirattal

vállalkozási szerződéssel

szolgáltatási szerződéssel

b) –

a) részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

nem

 

 

20/32/43

1. részfeladat

Tengelysúly-mérő rendszer üzemeltetése

A részfeladat fedezetet nyújt a Nemzeti Tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat (TSM rendszer) működtetése, fenntartása és üzemeltetése kapcsán felmerülő feladatokra teljesítésére.

gazdasági társaság, egyéni vállalkozó

kérelem alapján

támogatói okirattal

vállalkozási szerződéssel

szolgáltatási szerződéssel

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

nem

 

 

20/32/43

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

23.

360728

20/32/44 Határkikötők működtetése

a) Az előirányzat fedezetet nyújt a Mohácsi és Drávaszabolcsi határkikötők működtetésének biztosítására.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) köz-/beszerzés alapján kiválasztott

b) –

a) vállalkozási szerződéssel megbízási szerződéssel

b) –

a) részletekben történő kifizetéssel

b) –

nem

 

 

20/32/44

1.részfeladat

Mohács határkikötő működtetése

A részfeladat fedezetet nyújt Mohács határkikötő és Drávaszabolcs vízi határátkelőhely vonatkozásában szakértői tevékenység elvégzésére.

gazdasági társaság

köz-/beszerzés alapján kiválasztott

vállalkozási szerződéssel

megbízási szerződéssel

részletekben történő kifizetéssel

 

nem

 

 

20/32/44

2.részfeladat

Drávaszabolcs vízi határátkelőhely működtetése

A részfeladat fedezetet nyújt Drávaszabolcs vízi határátkelőhely működtetésére.

gazdasági társaság

köz-/beszerzés alapján kiválasztott

vállalkozási szerződéssel megbízási szerződéssel

részletekben történő kifizetéssel

 

nem

 

 

20/32/44

3.részfeladat

Szakértői tevékenység Mohács határkikötő és Drávaszabolcs vízi határátkelőhely vonatkozásában

A részfeladat fedezetet nyújt Mohács határkikötő működtetésére.

gazdasági társaság

köz-/beszerzés alapján kiválasztott

vállalkozási szerződéssel megbízási szerződéssel

részletekben történő kifizetéssel

 

nem

 

 

20/32/44

4.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

24.

367962

20/32/45 Folyami információs szolgáltatások üzemeltetése

Az előirányzat fedezetet nyújt a Folyami Információs Szolgáltatások rendszer működtetésének biztosítása vállalkozási szerződés útján.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) vállalkozási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

nem

 

 

20/32/45

1.részfeladat

Folyami információs szolgáltatások üzemeltetése

A részfeladat fedezetet nyújt a Folyami Információs Szolgáltatások rendszer működtetésének biztosítására vállalkozási szerződés útján.

gazdasági társaság

vállalkozási szerződéssel

részletekben történő kifizetéssel

nem

 

 

20/32/45

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

25.

368328

20/32/49 Kerékpáros létesítmények fejlesztése

a) Kerékpáros létesítmények előkészítéséhez és kivitelezéséhez kapcsolódó feladatok. Kerékpározással kapcsolatos kutatások és tanulmányok, illetve szemléletformálás, rendezvények, konferenciák, tagdíjak kifizetése.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság, civil szervezet, települési önkormányzat, megyei önkormányzat, központi költségvetési szerv

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázat útján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/49

1.részfeladat

Kerékpáros létesítmények előkészítésével és kivitelezésével kapcsolatos feladatok

A részfeladat a kerékpáros létesítmények előkészítéséhez és kivitelezéséhez kapcsolódó feladatok elvégzéséhez biztosít forrást.

civil szervezet, gazdasági társaság, települési önkormányzat, megyei önkormányzat, központi költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázat útján

támogatási szerződéssel támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/49

2.részfeladat

Kutatások, tanulmányok

A részfeladat a kerékpározással kapcsolatos kutatások és tanulmányok elvégzésére biztosít forrást.

civil szervezet, gazdasági társaság, központi költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázat útján

támogatási szerződéssel támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/49

3.részfeladat

Szemléletformálás, rendezvények, kiadványok, tagdíjak

A részfeladat a kerékpározással kapcsolatos szemléletformálás, rendezvények, konferenciák, tagdíjak finanszírozására biztosít forrást.

civil szervezet, gazdasági társaság, települési önkormányzat, megyei önkormányzat, központi költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázat útján

támogatási szerződéssel támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/49

4.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

26.

375206

20/32/50 Városi közúti projektek

a) Az előirányzat fedezetet nyújt a Modern Városok Program egyes városi közúti közlekedésfejlesztési projektjeinek megvalósításához szükséges feltételek biztosításáról szóló 1161/2018. (III. 27.) Korm. határozat szerinti feladatok támogatására.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/32/50

1.részfeladat

Városi közúti projektek

Arészfeladat fedezetet nyújt a Modern Városok Program egyes városi közúti közlekedésfejlesztési projektjeinek megvalósításához szükséges feltételek biztosításáról szóló 1161/2018. (III. 27.) Korm. határozat szerinti feladatok támogatására.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/32/50

2.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

27.

030164

20/33/2 Hungaroring Sport Zrt. támogatása

a) Az előirányzat fedezetet biztosít a Hungaroring Sport Zrt. által megvalósítandó egyes rendezvényekhez kapcsolódó, valamint a rendezvények technikai feltételeit biztosító kiadások támogatására.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/33/2

1. részfeladat

Hungaroring Sport Zrt. támogatása

A részfeladat fedezetet biztosít a Hungaroring Sport Zrt. által megvalósítandó egyes rendezvényekhez kapcsolódó, valamint a rendezvények technikai feltételeit biztosító kiadások támogatására

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/33/2 2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

28.

294835

20/33/3 Gazdaságifejlesztést szolgáló célelőirányzat

a) Az előirányzat az alábbi célokra biztosít forrást:

1.) a Széchenyi Kártya Program részeként működő

1a) Széchenyi Kártya Folyószámlahitel,

1b) Széchenyi Forgóeszközhitel,

1c) Széchenyi Beruházási Hitel,

1d) Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és

1e) Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel (a továbbiakban együtt: Konstrukciók) keretében a vállalkozásoknak nyújtott hitelekhez kapcsolódó, a Kormány határozata szerinti kamattámogatásra és a

Garantiqa Hitelgarancia Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Garantiqa Hitelgarancia Zrt.), mint kezességvállaló intézmény által felszámított készfizető kezességvállalási díjhoz kapcsolódó, a Kormány határozata szerinti kezességi díjtámogatásra, amely keretében a pénzügyi intézmény a kamattámogatás és a kezességi díjtámogatásra való jogosultság fennállása esetén a kedvezményezettől a kamatnak és a kezességi díjnak csak a kamattámogatással és a kezességi díjtámogatással csökkentett részét szedi be, a különbözetet a támogató a pénzügyi intézménynek a KAVOSZ Zártkörűen működő Részvénytársaság (a továbbiakban: KAVOSZ Zrt.) részére benyújtott beszámoló alapján fizeti meg legkésőbb a kamattámogatással és kezességi díjtámogatással érintett időszak leteltét követő hatodik hónap utolsó napjáig.

valamint az előirányzat működtetésével, kezelésével, ellenőrzésével és nyomonkövetésével összefüggő egyes fizetési kötelezettségek, valamint az eredeti törvényi előirányzattal nem rendelkező, Kis- és középvállalkozói célelőirányzat (a továbbiakban: KKC), Nemzeti beruházás ösztönzési célelőirányzat (a továbbiakban: NBC) fejezeti kezelésű előirányzatok működtetésével, kezelésével összefüggő fizetési kötelezettségek teljesítésére.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló a 2004. évi XXXIV. törvény szerint mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő egyéni vállalkozó, egyéni cég, gazdasági társaság, szövetkezet, ügyvédi iroda, egyéni ügyvéd, közjegyzői iroda, közjegyző, végrehajtói iroda, önálló bírósági végrehajtó, szabadalmi ügyvivői iroda, magán állatorvos, amennyiben a kamattámogatás és kezességi díjtámogatás iránti hiteligénylő lap benyújtásának időpontjában nincs esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása, és adósként vagy adóstársként nem áll a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény (a továbbiakban: Aretv.) szerinti adósságrendezési eljárás hatálya alatt.

b) központi költségvetési szerv

a) A Kormány egyedi határozat alapján a vállalkozásoknak nyújtott hitelszerződésekhez kapcsolódóan. A kamattámogatás és a kezességi díjtámogatás támogatói okirat kiállítása, és a Kormány honlapján, a kedvezményezett nevére, székhelyére és az elméleti maximális támogatás összegére vonatkozó adattartalommal, havonkénti bontásban való közzététele alapján - amely a támogatói okirat kedvezményezettel való közlésének minősül
- a hitelszerződés hatálybalépésének napjától illeti meg a kedvezményezettet.

Jogszabály alapján fizetési meghagyásos eljárás, végrehajtási eljárás, felszámolási eljárás esetén fizetési felszólítás, díjbekérő alapján

b) –

a) támogatói okirattal

megbízási szerződéssel

végrehajtók, felszámolók fizetési felszólításával

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) A pénzügyi intézmény a támogató megbízásából a támogatás Áht. 53/A. § (2) bekezdése szerinti összegével megterhelheti a kedvezmé-
nyezettnek a pénzügyi intézménynél vezetett számláját.

b) –

 

a) igénybe vehető

b) –

 

 

20/33/3

1. részfeladat

Széchenyi Kártya Program Konstrukciók

A részfeladat az alábbi célokra biztosít forrást:

a) a Széchenyi Kártya Program részeként működő

aa) Széchenyi Kártya Folyószámlahitel,

ab) Széchenyi Forgóeszközhitel,

ac) Széchenyi Beruházási Hitel,

ad) Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és

ae) Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel (a továbbiakban együtt: Konstrukciók) keretében a vállalkozásoknak nyújtott hitelekhez kapcsolódó, a Kormány határozata szerinti kamattámogatásra és a

Garantiqa Hitelgarancia Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Garantiqa Hitelgarancia Zrt.), mint kezességvállaló intézmény által felszámított készfizető kezességvállalási díjhoz kapcsolódó, a Kormány határozata szerinti kezességi díjtámogatásra, amely keretében a pénzügyi intézmény a kamattámogatás és a kezességi díjtámogatásra való jogosultság fennállása esetén a kedvezményezettől a kamatnak és a kezességi díjnak csak a kamattámogatással és a kezességi díjtámogatással csökkentett részét szedi be, a különbözetet a támogató a pénzügyi intézménynek a KAVOSZ Zártkörűen működő Részvénytársaság (a továbbiakban: KAVOSZ Zrt.) részére benyújtott beszámoló alapján fizeti meg legkésőbb a kamattámogatással és kezességi díjtámogatással érintett időszak leteltét követő hatodik hónap utolsó napjáig.

A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló a 2004. évi XXXIV. törvény szerint mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő egyéni vállalkozó, egyéni cég, gazdasági társaság, szövetkezet, ügyvédi iroda, egyéni ügyvéd, közjegyzői iroda, közjegyző, végrehajtói iroda, önálló bírósági végrehajtó, szabadalmi ügyvivői iroda, magán állatorvos, amennyiben a kamattámogatás és kezességi díjtámogatás iránti hiteligénylő lap benyújtásának időpontjában nincs esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása, és adósként vagy adóstársként nem áll a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény (a továbbiakban: Aretv.) szerinti adósságrendezési eljárás hatálya alatt.

A Kormány egyedi határozat alapján a vállalkozásoknak nyújtott hitelszerződésekhez kapcsolódóan. A kamattámogatás és a kezességi díjtámogatás támogatói okirat kiállítása, és a Kormány honlapján, a kedvezményezett nevére, székhelyére és az elméleti maximális támogatás összegére vonatkozó adattartalommal, havonkénti bontásban való közzététele alapján - amely a támogatói okirat kedvezményezettel való közlésének minősül
- a hitelszerződés hatálybalépésének napjától illeti meg a kedvezményezettet.

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

A pénzügyi intézmény a támogató megbízásából a támogatás Áht. 53/A. § (2) bekezdése szerinti összegével megterhelheti a kedvezmé-
nyezettnek a pénzügyi intézménynél vezetett számláját.

igénybe vehető

 

 

20/33/3

2. részfeladat

Az előirányzat és jogelőd előirányzatok működtetéséhez kapcsolódó feladatok és egyéb kiadások finanszírozása

A részfeladat és jogelőd előirányzatok működtetéséhez kapcsolódó feladatok és egyéb kiadások finanszírozása

az előirányzat működtetésével, kezelésével, ellenőrzésével és nyomonkövetésével összefüggő egyes fizetési kötelezettségek, valamint az eredeti törvényi előirányzattal nem rendelkező KKC, NBC

fejezeti kezelésű előirányzatok működtetésével, kezelésével összefüggő fizetési kötelezettségek teljesítésére.

-

Jogszabály alapján fizetési meghagyásos eljárás, végrehajtási eljárás, felszámolási eljárás esetén fizetési felszólítás, díjbekérő alapján.

Megbízási szerződéssel

Végrehajtók, felszámolók fizetési felszólítása

egyösszegben

előleg biztosítható

-

-

-

igénybe vehető

 

 

20/33/3

3. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

29.

302735

20/33/4 Hazai fejlesztési programok célelőirányzat

a) Az előirányzat az alábbi célokra biztosít forrást:

1.) a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény 9. §-a szerinti területfejlesztési szakfeladatok, így különösen európai uniós forrás terhére nem támogatható, a Nemzeti Fejlesztés 2030 - Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióról szóló 1/2014. (I. 3.) OGY határozat 7. pont b) alpontja szerinti kiemelt térségekre vonatkozó területfejlesztési célú projektek, szakmai feladatok megvalósítására,

2.) egyes hazai forrásból finanszírozott önkormányzati fejlesztési programok keretében megvalósuló projektek kapcsán szakértői feladatok ellátására.

A Modern Városok Program, valamint egyéb, önkormányzati fejlesztési programok keretében az egyes önkormányzatok fejlesztéseiről szóló támogatási döntésekben meghatározott feladatokhoz kapcsolódóan a megvalósítás előkészítésére,

3) európai uniós forrásból nem finanszírozott projektek megvalósításához.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) helyi önkormányzat, költségvetési szerv, civil szervezet, egyházi jogi személy, térségi fejlesztési tanács, társulás, szövetkezet, gazdasági társaság, közalapítvány

b) –

a) kérelem alapján pályázati úton

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal megbízási szerződéssel

vállalkozási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/33/4

1. részfeladat

Hazai fejlesztési programok célelőirányzat

A részfeladat biztosít forrást:

1.) a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény 9. §-a szerinti területfejlesztési szakfeladatok, így különösen európai uniós forrás terhére nem támogatható, a Nemzeti Fejlesztés 2030 - Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióról szóló 1/2014. (I. 3.) OGY határozat 7. pont b) alpontja szerinti kiemelt térségekre vonatkozó területfejlesztési célú projektek, szakmai feladatok megvalósítására,

2.) egyes hazai forrásból finanszírozott önkormányzati fejlesztési programok keretében megvalósuló projektek kapcsán szakértői feladatok ellátására.

A Modern Városok Program, valamint egyéb, önkormányzati fejlesztési programok keretében az egyes önkormányzatok fejlesztéseiről szóló támogatási döntésekben meghatározott feladatokhoz kapcsolódóan a megvalósítás előkészítésére,

3.) európai uniós forrásból nem finanszírozott projektek megvalósításához.

helyi önkormányzat, költségvetési szerv, civil szervezet, egyházi jogi személy, térségi fejlesztési tanács, társulás, szövetkezet, gazdasági társaság, közalapítvány

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

megbízási szerződéssel

vállalkozási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/33/4

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

30.

342573

20/33/5 Intézményi kezességi díjtámogatások

A) Az előirányzat célja, hogy a Kormány kezességvállalási díjakhoz nyújtandó költségvetési támogatásról szóló egyedi határozatában meghatározott támogatási mértékek figyelembevételével forrást biztosítson

1) a kezességi díjtámogatás rendszerének működtetésében résztvevő, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és a támogatóval szerződéses kapcsolatban álló pénzügyi intézmény, és a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó, de annak 9. § (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok által 2013. június 15-től kibocsátott forgóeszköz-, beruházási-, illetve európai uniós támogatás önerő- és előfinanszírozására, vállalkozások részére nyújtott új hitelekhez és forgóeszköz-, beruházási-, illetve európai uniós támogatás önerő- és előfinanszírozására, vállalkozások részére nyújtott hitel kiváltására irányuló új

hitelszerződéshez vagy szerződésmódosításhoz (ide nem értve a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukcióit), a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. mint kezességvállaló intézmény által vállalt kezességi díjhoz kapcsolódó kezességi díjtámogatásra,

2) a kezességi díjtámogatás rendszerének működtetésében résztvevő pénzügyi intézmény és a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó de annak 9.§ (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok által 2013. június 15-től - a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukciói és az a) pont szerinti ügyletek kivételével - az egyéb ügyletkörbe tartozó, vállalkozások részére nyújtott új hitelekhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállalt kezességi díjakhoz kapcsolódó kezességi díjtámogatásra,

3) a 2013. június 15-től vállalkozások részére kibocsátott új bankgarancia-szerződésből, és termelési célú eszközbeszerzéshez kapcsolódó pénzügyi lízingszerződésből, továbbá legfeljebb

egyéves futamidejű faktoringszerződésből eredő kötelezettségekhez, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállalt készfizető kezességekhez kapcsolódó kezességi díjtámogatásra [az a)-c) pont szerinti jogcímek e sor alkalmazásában együtt: kezességi díjtámogatás], amely nem biztosítható az állami viszontgarancia nélküli kezességi ügyletekhez és a piaci kezességi díjon vállalt kezességi ügyletekhez és nem vehető igénybe kamathoz.

B) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

A) A kezességi díjtámogatás kedvezményezettje a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalási szolgáltatását igénybe vevő vállalkozás lehet, amelynek a támogatási igény benyújtásának időpontjában nincs esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása és adósként vagy adóstársként nem áll a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény szerinti adósságrendezési eljárás hatálya alatt

B) központi költségvetési szerv

A) A kezességi díjtámogatás rendszerének működtetésében résztvevő pénzügyi intézmény és a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó de annak 9.§ (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványoka kezességi díjtámogatásra való jogosultság fennállása esetén a kedvezményezettől a kezességi díjnak csak a kezességi díjtámogatással csökkentett részét szedi be, a különbözetet a támogató a kezességi díjtámogatás rendszerének működtetésében résztvevő pénzügyi intézménynek és a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó de annak 9.§ (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványoknak az általa a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. részére megküldött beszámoló alapján fizeti meg.

A kezességi díjtámogatás a támogatói okirat

kiállítása és a Kormány honlapján, a kedvezményezett nevére, székhelyére és az elméleti maximális támogatás összegére vonatkozó adattartalommal, havonkénti bontásban való közzététele alapján - amely a támogatói okirat edvezményezettel való közlésének minősül -,

a kezességvállalási szerződés hatályba-lépésének napjától illeti meg a kedvezményezettet.

A kezességvállalási szerződés megszűnése - az Ávr. 96. §-ában meghatározott esetek kivételével - a kezességvállalási szerződés lejáratának vagy megszűnésének időpontjáig esedékes, már kifizetett vagy a kezességvállalási szerződés megszűnéséig járó, még kifizetendő kezességi díjtámogatást nem érinti.

Ha a tőkére vállalt kezesség mértéke nem éri el a Kormány kezességvállalási díjakhoz nyújtandó költségvetési támogatásról szóló egyedi határozatában meghatározott mértéket, a kezességi díjtámogatás mértékét arányosan csökkentve kell megállapítani.

B) –

A) támogatói okirattal

B) –

A) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

B) –

A) A pénzügyi intézmény és a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó de annak 9.§ (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozás-
fejlesztési alapítványok a támogató megbízásából a kezességi díjtámogatás Ávr. 98. § szerinti összegével
megterhelheti a kedvezménye-
zettnek a pénzügyi intézménynél vagy a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó de annak 9.§ (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozás-
fejlesztési alapítványoknál vezetett számláját.

B) –

A) igénybe vehető

B) –

 

 

20/33/5

1. részfeladat

Intézményi kezességi díjtámogatások

A részfeladat célja, hogy a Kormány kezességvállalási díjakhoz nyújtandó költségvetési támogatásról szóló egyedi határozatában meghatározott támogatási mértékek figyelembevételével forrást biztosítson

1) a kezességi díjtámogatás rendszerének működtetésében résztvevő, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és a támogatóval szerződéses kapcsolatban álló pénzügyi intézmény, és a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó, de annak 9. § (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok által 2013. június 15-től kibocsátott forgóeszköz-, beruházási-, illetve európai uniós támogatás önerő- és előfinanszírozására, vállalkozások részére nyújtott új hitelekhez és forgóeszköz-, beruházási-, illetve európai uniós támogatás önerő- és előfinanszírozására, vállalkozások részére nyújtott hitel kiváltására irányuló új

hitelszerződéshez vagy szerződésmódosításhoz (ide nem értve a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukcióit), a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. mint kezességvállaló intézmény által vállalt kezességi díjhoz kapcsolódó kezességi díjtámogatásra,

2) a kezességi díjtámogatás rendszerének működtetésében résztvevő pénzügyi intézmény és a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó de annak 9.§ (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok által 2013. június 15-től - a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukciói és az a) pont szerinti ügyletek kivételével - az egyéb ügyletkörbe tartozó, vállalkozások részére nyújtott új hitelekhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállalt kezességi díjakhoz kapcsolódó kezességi díjtámogatásra,

3) a 2013. június 15-től vállalkozások részére kibocsátott új bankgarancia-szerződésből, és termelési célú eszközbeszerzéshez kapcsolódó pénzügyi lízingszerződésből, továbbá legfeljebb

egyéves futamidejű faktoringszerződésből eredő kötelezettségekhez, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállalt készfizető kezességekhez kapcsolódó kezességi díjtámogatásra [az a)-c) pont szerinti jogcímek e sor alkalmazásában együtt: kezességi díjtámogatás], amely nem biztosítható az állami viszontgarancia nélküli kezességi ügyletekhez és a piaci kezességi díjon vállalt kezességi ügyletekhez és nem vehető igénybe kamathoz.

A kezességi díjtámogatás kedvezményezettje a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalási szolgáltatását igénybe vevő vállalkozás lehet, amelynek a támogatási igény benyújtásának időpontjában nincs esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása és adósként vagy adóstársként nem áll a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény szerinti adósságrendezési eljárás hatálya alatt

b) központi költségvetési szerv

A kezességi díjtámogatás rendszerének működtetésében résztvevő pénzügyi intézmény és a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó de annak 9.§ (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványoka kezességi díjtámogatásra való jogosultság fennállása esetén a kedvezményezettől a kezességi díjnak csak a kezességi díjtámogatással csökkentett részét szedi be, a különbözetet a támogató a kezességi díjtámogatás rendszerének működtetésében résztvevő pénzügyi intézménynek és a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó de annak 9.§ (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványoknak az általa a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. részére megküldött beszámoló alapján fizeti meg.

A kezességi díjtámogatás a támogatói okirat

kiállítása és a Kormány honlapján, a kedvezményezett nevére, székhelyére és az elméleti maximális támogatás összegére vonatkozó adattartalommal, havonkénti bontásban való közzététele alapján - amely a támogatói okirat edvezményezettel való közlésének minősül -,

a kezességvállalási szerződés hatályba-lépésének napjától illeti meg a kedvezményezettet.

A kezességvállalási szerződés megszűnése - az Ávr. 96. §-ában meghatározott esetek kivételével - a kezességvállalási szerződés lejáratának vagy megszűnésének időpontjáig esedékes, már kifizetett vagy a kezességvállalási szerződés megszűnéséig járó, még kifizetendő kezességi díjtámogatást nem érinti.

Ha a tőkére vállalt kezesség mértéke nem éri el a Kormány kezességvállalási díjakhoz nyújtandó költségvetési támogatásról szóló egyedi határozatában meghatározott mértéket, a kezességi díjtámogatás mértékét arányosan csökkentve kell megállapítani.

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

A pénzügyi intézmény és a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó de annak 9.§ (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozás-
fejlesztési alapítványok a támogató megbízásából a kezességi díjtámogatás Ávr. 98. § szerinti összegével
megterhelheti a kedvezmé-
nyezettnek a pénzügyi intézménynél vagy a 2013. évi CCXXXVII. törvény hatálya alá nem tartozó de annak 9.§ (4) bekezdése alapján pénzügyi szolgáltatást, ezen belül az Országos Mikrohitel Alapból pénzkölcsön nyújtását illetve mikrohitelezési tevékenységet végző megyei és fővárosi vállalkozás-
fejlesztési alapítványoknál vezetett számláját.

igénybe vehető

 

 

20/33/5

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

31.

344639

20/33/6 Balaton fejlesztési feladatok támogatása

a) Az előirányzat célja a Balaton-térség fejlesztését szolgáló szakmai programok, projektek előkészítésének, végrehajtásának támogatása.

A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény alapján a Balaton kiemelt üdülőkörzete térségében a közös területfejlesztési feladatokat a Balaton Fejlesztési Tanács látja el, így többek között dönt a hatáskörébe utalt pénzeszközök felhasználásáról.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) térségi fejlesztési tanács, központi költségvetési szerv, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv, civil szervezet, egyházi jogi személy, társulás, szövetkezet, gazdasági társaság, közalapítvány

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/33/6

1. részfeladat

Balaton fejlesztési feladatok támogatása

A részfeladat célja a Balaton-térség fejlesztését szolgáló szakmai programok, projektek előkészítésének, végrehajtásának támogatása.

A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény alapján a Balaton kiemelt üdülőkörzete térségében a közös területfejlesztési feladatokat a Balaton Fejlesztési Tanács látja el, így többek között dönt a hatáskörébe utalt pénzeszközök felhasználásáról.

Térségi fejlesztési tanács, központi költségvetési szerv, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv, civil szervezet, egyházi jogi személy, társulás, szövetkezet, gazdasági társaság, közalapítvány

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/33/6

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

32.

262845

20/33/10 Nemzeti beruházás ösztönzési célelőirányzat

Az előirányzat célja az előirányzat forrásai terhére a korábbi években megkötött támogatási szerződésekkel kapcsolatos, elsősorban követeléskezelési feladatok ellátása.

nem

33.

229166

20/33/11 Kis- és középvállalkozói célelőirányzat

Az előirányzat célja az előirányzat forrásai terhére a korábbi években megkötött támogatási szerződésekkel kapcsolatos, elsősorban követeléskezelési feladatok ellátása.

nem

34.

355151

20/33/23 Kisvárdai Várfürdő és környéke fejlesztése

Az előirányzat fedezetet biztosít a Kisvárdai Várfürdő és környéke fejlesztésére.

helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv,
civil szervezet, gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

35.

359551

20/33/24 Nemzeti Vágta rendezvény megvalósítása

a) Az előirányzat fedezetet biztosít a Nemzeti Vágta rendezvény lebonyolításához.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság, civil szervezet

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/33/24

1. részfeladat

Nemzeti Vágta rendezvény megvalósítása

A részfeladat fedezetet biztosít a Nemzeti Vágta rendezvény lebonyolításához.

gazdasági társaság, civil szervezet

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/33/24

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

36.

302768

20/34/1 Infokommunikációs szolgáltatások, konszolidáció

a) Az előirányzat forrást biztosít a Tisztaszoftver és Diákháló program, valamint infokommunikácis infrastruktúra üzemeltetéssel, fejlesztéssel és beszerzéssel, továbbá informatikai biztonsággal kapcsolatos feladatok, valamint

az Infokommunikációs tárgyú projektek mentoráslása, valamint a közszféra honlapjainak akadálymenetsítsével összefüggő feladatok biztosítására.

b) Az előirányzat forrást biztosít továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) költségvetési szerv, gazdasági társaság, alapítvány, közalapítvány, civil szervezet, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv, köztestület

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

közszolgáltatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/34/1

1.részfeladat

Tisztaszoftver és Diákháló program, valamint infokommunikációs infrastruktúra üzemeltetéssel, fejlesztéssel és beszerzéssel, továbbá informatikai biztonsággal kapcsolatos feladatok

A részfeladat célja a Tisztaszoftver és Diákháló program, valamint infokommunikácis infrastruktúra üzemeltetéssel, fejlesztéssel és beszerzéssel, továbbá informatikai biztonsággal kapcsolatos feladatok

költségvetési szerv, gazdasági társaság, alapítvány, közalapítvány,

civil szervezet, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv,

köztestület

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződés

támogatói okirat

közszolgáltatási szerződés

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

nem

 

 

20/34/1

2 .részfeladat

Infokommunikációs tárgyú projektek mentorálása, valamint a közszféra honlapjainak akadálymentesítésével összefüggő feladatok

A részfeladat célja az Infokommunikációs tárgyú projektek mentoráslása, valamint a közszféra honlapjainak akadálymenetsítsével összefüggő feladatok

költségvetési szerv, gazdasági társaság, alapítvány, közalapítvány,

civil szervezet, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv,

köztestület

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződés

támogatói okirat

közszolgáltatási szerződés

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

nem

 

 

20/34/1

3.részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

37.

295757

20/34/2 Nemzeti Infokommunikációs Stratégia (NIS) végrehajtásához kapcsolódó feladatok

a) Az előirányzat célja az infokommunikációs ágazati feladatok ellátása, audióvizuális médiával és elektronikus hírközléssel összefüggő programok, Digitális Jólét Program Hálózat fenntartása,, fejlesztésével, továbbá a digitális készségek fejlesztéséhez, infokommunikációval kapcsolatos szakképzési feladatok ellátásához, a digitális gazdaság és infrastruktúra fejlesztéssel, valamint közadatvagyon hasznosításával kapcsolatos feladatok ellátásához, valamnit a Digitális Jólét Program megvalósításával összefüggő feladatok ellátása.

b) Az előirányzat forrást biztosít továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) költségvetési szerv, gazdasági társaság, alapítvány, közalapítvány,

civil szervezetek, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv,

köztestület

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

közszolgáltatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

-

a) beszedési megbízás

b) –

 

a) igénybe vehető

b) –

 

 

20/34/2

1. részfeladat

Infokommunikációs ágazati feladatok ellátása, audióvizuális médiával és elektronikus hírközléssel összefüggő programok, Digitális Jólét Program Hálózat fenntartása,, fejlesztésével, továbbá a digitális készségek fejlesztéséhez kapcsolódó feladatok

A részfeladat célja az infokommunikációs ágazati feladatok ellátása, audióvizuális médiával és elektronikus hírközléssel összefüggő programok, Digitális Jólét Program Hálózat fenntartása,, fejlesztésével, továbbá a digitális készségek fejlesztéséhez kapcsolódó feladatok ellátása

költségvetési szerv, gazdasági társaság, alapítvány, közalapítvány,

civil szervezet, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv,

köztestület

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

közszolgáltatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

 

igénybe vehető

 

 

20/34/2

2. részfeladat

Infokommunikációval kapcsolatos szakképzési feladatok

A részfeladat célja az infokommunikációval kapcsolatos szakképzési feladatok ellátása

költségvetési szerv, gazdasági társaság, alapítvány, közalapítvány,

civil szervezet, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv, köztestület

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

közszolgáltatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

 

igénybe vehető

 

 

20/34/2

3. részfeladat

Digitális gazdaság és infrastruktúra fejlesztéssel, valamint közadatvagyon hasznosításával kapcsolatos feladatok

A részfeladat célja az digitális gazdaság és infrastruktúra fejlesztéssel, valamint közadatvagyon hasznosításával kapcsolatos feladatok ellátása

költségvetési szerv, gazdasági társaság, alapítvány, közalapítvány,

civil szervezet, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv,

köztestület

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

közszolgáltatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

 

igénybe vehető

 

 

20/34/2

4. részfeladat

Digitális Jólét Program megvalósításával összefüggő feladatok ellátása

A részfeladat célja az Digitális Jólét Program megvalósításával összefüggő feladatok ellátása

költségvetési szerv, gazdasági társaság, alapítvány, közalapítvány,

civil szervezetek, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv,

köztestület

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

közszolgáltatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

 

igénybe vehető

 

 

20/34/2

5. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

38.

249467

20/35/1 Uránércbánya hosszú távú környezeti kárelhárítás

a) Az előirányzat célja a mecseki uránércbányászat befejezését követően támogatás biztosítása az uránércbányászati károk felszámolásához kapcsolódó környezetvédelmi munkálatok és a hosszú távú kiépített megfigyelő rendszerek működtetésére, vízbázis védelemre, ideértve Pécs ivóvízbázisának védelme érdekében egységes vízelvezető rendszer üzemeltetését, a radioaktívan szennyezett vizek uránmentesítését, a zagytéri kármentesítő rendszer és a kémiai vízkezelő üzemeltetését. Az előirányzat felhasználható továbbá a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvényben előírt használaton kívüli bányászati célú mélyfúrásokkal kapcsolatos tájrendezési feladatok elvégzésére, valamint a rekultivált területek egy része karbantartási feladatainak ellátására, illetve a feladatok elvégzésével összefüggésben felmerült működési költségek fedezetének biztosítására.

b) Az előirányzat fedezetet biztosít a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/35/1

1. részfeladat

Uránércbánya hosszú távú környezeti kárelhárítás

A részfeladat célja a mecseki uránércbányászat befejezését követően támogatás biztosítása az uránércbányászati károk felszámolásához kapcsolódó környezetvédelmi munkálatok és a hosszú távú kiépített megfigyelő rendszerek működtetésére, vízbázis védelemre, ideértve Pécs ivóvízbázisának védelme érdekében egységes vízelvezető rendszer üzemeltetését, a radioaktívan szennyezett vizek uránmentesítését, a zagytéri kármentesítő rendszer és a kémiai vízkezelő üzemeltetését. Az előirányzat felhasználható továbbá a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvényben előírt használaton kívüli bányászati célú mélyfúrásokkal kapcsolatos tájrendezési feladatok elvégzésére, valamint a rekultivált területek egy része karbantartási feladatainak ellátására, illetve a feladatok elvégzésével összefüggésben felmerült működési költségek fedezetének biztosítására.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/35/1

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

39.

368562

20/35/2 Épületenergetikai pályázati program

a.) Az előirányzatból az Európai Unió területén megvalósuló következő célokra nyújtható támogatás:

1) megújuló energiaforrásból megvalósuló energiatermelés fejlesztése;

2) megújuló energia felhasználásának növelése;

3) energiahatékonyságot javító intézkedések;

4) az ÜHG kibocsátás-csökkentését eredményező

beruházás, intézkedés;

5) klímapolitikai, zöldgazdasági, energiatudatossági társadalmi szemléletformálás;

6) alacsony energiafelhasználású épületek építésének támogatása.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) természetes személy, társasház, lakásszövetkezet, költségvetési szerv; gazdasági társaság; civil szervezet, alapítvány, szövetség, egyesület, egyházi jogi személy

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –


a) beszedési megbízás
zálogjog
garancia

b) –

a) igénybe vehető

b) –

 

 

20/35/1

1. részfeladat

Épületenergetikai pályázati program

Az részfeladatból az Európai Unió területén megvalósuló következő célokra nyújtható támogatás:

1) megújuló energiaforrásból megvalósuló energiatermelés fejlesztése;

2) megújuló energia felhasználásának növelése;

3) energiahatékonyságot javító intézkedések;

4) az ÜHG kibocsátás-csökkentését eredményező

beruházás, intézkedés;

5) klímapolitikai, zöldgazdasági, energiatudatossági társadalmi szemléletformálás;

6) alacsony energiafelhasználású épületek építésének támogatása.

természetes személy, társasház, lakásszövetkezet, költségvetési szerv; gazdasági társaság; civil szervezet, egyházi jogi személy

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható


beszedési megbízás
zálogjog
garancia

 

igénybe vehető

 

 

20/35/2

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

 

-

-

-

-

-

nem

40.

338306

20/35/4 Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer

a) Az előirányzat terhére az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés- megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény 2. § 30. pontja szerinti üvegházhatású gázok (a továbbiakban: ÜHG) kibocsátás-csökkentésére, ÜHG megkötésére, az éghajlatváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodásra irányuló fejlesztésekhez, beruházásokhoz, eszközbeszerzésekhez nyújtható támogatást az alábbi célokra:

1) az ÜHG kibocsátás-csökkentését eredményező

beruházásra, intézkedésre;

2) az európai stratégiai energiatechnológiai tervben és az európai technológiai platformokban szereplő kezdeményezésekben történő részvételre;

3) alacsony ÜHG kibocsátású közlekedésre és tömegközlekedési eszközökre történő átállás ösztönzésére;

4) az energiahatékonysággal és a tiszta energiákkal kapcsolatos kutatás és fejlesztés finanszírozására az Ügkr. tv.-ben meghatározott ÜHG kibocsátással járó engedélyköteles tevékenységekhez tartozó iparágakban;

5) az éghajlatváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodást, az ÜHG kibocsátás-csökkentését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó kutatásra, fejlesztésre, valamint demonstrációs projektek megvalósítására;

6) alacsony CO2 kibocsátású gazdaságra való áttérést előmozdító egyéb technológiák kifejlesztésére;

7) kis és közepes jövedelmű háztartások szociális aspektusainak kezelését célzó, energiahatékonyságot növelő pénzügyi támogatások biztosítására;

8) klímapolitikai, zöldgazdasági, energiatudatossági társadalmi szemléletformálásra;

9) az elektromobolitáshoz, energiahatékonysághoz kapcsolódó tanulmányok, tervek, koncepciók kidolgozásának a finanszírozására.

Az előirányzat fedezetet biztosít a kezeléséhez, működtetéséhez, bevételei beszedéséhez, pénzeszközei felhasználásának ellenőrzéséhez szükséges költségek fedezésére illetve az előirányzat bevételeinek, mint pályázati pénzeknek a felhasználására, a pályázatok megvalósulására, monitorozására, az elért kibocsátás-csökkentés számszerűsítésére, valamint jogszabályban meghatározott követelmények teljesülésére vonatkozó pénzügyi és műszaki szempontú értékeltetésére a kezelő szerv által, valamint a Minisztérium igazgatási költségvetése részére történő előirányzat-átcsoportosítás útján az előirányzat legfeljebb 7%-a használható fel.

b) Az előirányzat továbbá a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

a) nemzetközi szervezet, természetes személy, belföldi székhelyű gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, egyéni cég, civil szervezet, köztestület, költségvetési szerv, egyházi jogi személy, társasház, lakásszövetkezet és külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe

b) központi költségvetési szerv

a) korm. határozat alapján

kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) kötelezettségvállalás dokumentumában meghatározott határidőig

b) –

a) beszedési megbízás

zálogjog

garancia

b) –

a) igénybe vehető

b) –

 

 

20/35/4

1. részfeladat

Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása

A részfeladat keretében a következő célokra teljesíthető kifizetés:

1) az ÜHG kibocsátás-csökkentését eredményező

beruházásra, intézkedésre;

2) az európai stratégiai energiatechnológiai tervben és az európai technológiai platformokban szereplő kezdeményezésekben történő részvételre;

3) alacsony ÜHG kibocsátású közlekedésre és tömegközlekedési eszközökre történő átállás ösztönzésére;

4) az energiahatékonysággal és a tiszta energiákkal kapcsolatos kutatás és fejlesztés finanszírozására az Ügkr. tv.-ben meghatározott ÜHG kibocsátással járó engedélyköteles tevékenységekhez tartozó iparágakban;

5) az éghajlatváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodást, az ÜHG kibocsátás-csökkentését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó kutatásra, fejlesztésre, valamint demonstrációs projektek megvalósítására;

6) alacsony CO2 kibocsátású gazdaságra való áttérést előmozdító egyéb technológiák kifejlesztésére;

7) kis és közepes jövedelmű háztartások szociális aspektusainak kezelését célzó, energiahatékonyságot növelő pénzügyi támogatások biztosítására;

8) klímapolitikai, zöldgazdasági, energiatudatossági társadalmi szemléletformálásra;

9) az elektromobolitáshoz, energiahatékonysághoz kapcsolódó tanulmányok, tervek, koncepciók kidolgozásának a finanszírozására.

A részfeladat forrást biztosít továbbá az előirányzat kezeléséhez, működtetéséhez, bevételei beszedéséhez, pénzeszközei felhasználásának ellenőrzéséhez szükséges költségek fedezésére, illetve az előirányzat bevételeinek, mint pályázati pénzeknek a felhasználására, a pályázatok megvalósulására, monitorozására, az elért kibocsátás-csökkentés számszerűsítésére, valamint jogszabályban meghatározott követelmények teljesülésére vonatkozó pénzügyi és műszaki szempontú értékeltetésére a kezelő szerv által, valamint Minisztérium igazgatási költségvetése részére történő előirányzat-átcsoportosítás útján az előirányzat legfeljebb 7%-a használható fel.

természetes személy, belföldi székhelyű gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, egyéni cég, civil szervezet, köztestület, költségvetési szerv, egyházi jogi személy, társasház, lakásszövetkezet és külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

kötelezettségvállalás dokumentumában meghatározott határidőig

a)beszedési megbízás

b) zálogjog

c) garancia

igénybe vehető

 

 

20/35/4

2. részfeladat

Nemzetközi Klímafinanszírozási vállalások teljesítése

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak

Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló

2007. évi LX. törvény 13/F. § (4) bekezdése alapján Magyarország nemzetközi klímafinanszírozási vállalásának forrását az üvegházhatású gázok európai kibocsátási egységeinek értékesítéséből származó bevételek adják. Ennek keretében az előirányzatból támogatás nyújtható a nemzetközi klímafinanszírozás területén megvalósuló következő célokra:

a) Zöld Klíma Alapnak (GCF) történő felajánlások;

b) a nemzetközi klímafinanszírozás végrehajtását szolgáló intézmények (mint a Globális Zöld Növekedési Intézet - GGGI; a Klímatechnológiai Központ és Hálózat - CTCN) kezdeményezéseiben történő részvétel;

c) Hazai, éghajlatvédelmi célú fejlesztések és beruházások külpiaci megvalósításának elősegítése.

nemzetközi szervezet, természetes személy, belföldi székhelyű gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, egyéni cég, civil szervezet, helyi önkormányzat, köztestület, költségvetési szerv, társasház, lakásszövetkezet és külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe

korm. határozat

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

kötelezettség-
vállalás dokumentumában meghatározott határidőig

a)beszedési megbízás

b) zálogjog

c) garancia

igénybe vehető

 

 

20/35/4

3. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

41.

354340

20/35/5 Bányanyitási feladatok kiadásai

a) Az előirányzat az alábbi célokra biztosít forrást:

- ásványvagyon-nyilvántartás és ásványvagyonadat-kezelés nemzetközi szempontoknak is megfelelő fejlesztése a nyersanyag-feltárás hatékonyabb megalapozása érdekében

- bányászati befektetési, gazdaságossági-megtérülési valamint megvalósíthatósági tanulmányok, modellek készítésére, környezetbarát technológiák alkalmazásának elősegítésére,

- a bányászattal összefüggő állami feladatok ellátásához szükséges tevékenységekre, így külső szakértők bevonására, bányászati projektekkel valamint hazai bányanyitással és ásványvagyon nyilvántartással összefüggő állami feladatok ellátására,

- A fenntartható ásványvagyon-gazdálkodást elősegítő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység növelése érdekében a tiszta széntechnológia alkalmazásával kapcsolatos együttműködések kialakítása. A tisztaszén technológiák hazai alkalmazhatóságának komplex vizsgálata, bányászati és ásványvagyon hasznosítási technológiák) alkalmazhatóságának magyarországi vizsgálata, elemzése,

- A geotermikus beruházások kezdeti magas földtani kockázatának pénzügyi kezelésére érdekében a hazai geotermikus projektek (jelenlegi és várható jövőbeli) tipizálása és értékelése,

- a magyarországi színes- és nemesfém lelőhelyek korábbi kutatási anyagainak egységes, térkép alapú digitális adatbázisba rendezése, fúrómag minták elhelyezésének korszerűsítése, a minták közötti gyors és megbízható keresés, valamint a hatékony hozzáférés elősegítése érdekében,

- Magyarország területén folytatott korábbi kutatásokból származó minták korszerű földtani újraértékelésére és vegyelemzésére,

- a hazai földtani kutatás ösztönzése céljából Magyarország nyersanyag lelőhelyeinek korszerű szemléletű és kivitelezésű újra vizsgálatára, kiemelten a technológiai fejlődés igényeit kielégítő nyersanyagok magyarországi előfordulási lehetőségeinek vizsgálatára,

- nemzetgazdasági jelentőségű és ellátás-biztonsági szempontból is fontos ún. kritikus nyersanyagok azonosítására, hazai előfordulásuk és potenciális kibányászhatóságuk felülvizsgálatára,

- Szemléletformálási és tudatosságnövelési kampány kidolgozása a bányászati tevékenység társadalmi beágyazódásának elősegítése érdekében,

- A hazai szénelőfordulások bányanyitási perspektíváinak országos felülvizsgálata a területileg illetékes szakértők bevonásával,

- A hazai nyersanyagcélú földtani kutatás ösztönzése és Magyarország területének korszerű szemléletű és kivitelezésű újra vizsgálata,

m) műszerfejlesztések.

b) Az előirányzat fedezetet biztosít a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/35/5

1. részfeladat

Bányanyitási feladatok kiadásai

A részfeladat az alábbi célokra biztosít forrást:

- ásványvagyon-nyilvántartás és ásványvagyonadat-kezelés nemzetközi szempontoknak is megfelelő fejlesztése a nyersanyag-feltárás hatékonyabb megalapozása érdekében

- bányászati befektetési, gazdaságossági-megtérülési valamint megvalósíthatósági tanulmányok, modellek készítésére, környezetbarát technológiák alkalmazásának elősegítésére,

- a bányászattal összefüggő állami feladatok ellátásához szükséges tevékenységekre, így külső szakértők bevonására, bányászati projektekkel valamint hazai bányanyitással és ásványvagyon nyilvántartással összefüggő állami feladatok ellátására,

- A fenntartható ásványvagyon-gazdálkodást elősegítő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység növelése érdekében a tiszta széntechnológia alkalmazásával kapcsolatos együttműködések kialakítása. A tisztaszén technológiák hazai alkalmazhatóságának komplex vizsgálata, bányászati és ásványvagyon hasznosítási technológiák) alkalmazhatóságának magyarországi vizsgálata, elemzése,

- A geotermikus beruházások kezdeti magas földtani kockázatának pénzügyi kezelésére érdekében a hazai geotermikus projektek (jelenlegi és várható jövőbeli) tipizálása és értékelése,

- a magyarországi színes- és nemesfém lelőhelyek korábbi kutatási anyagainak egységes, térkép alapú digitális adatbázisba rendezése, fúrómag minták elhelyezésének korszerűsítése, a minták közötti gyors és megbízható keresés, valamint a hatékony hozzáférés elősegítése érdekében,

- Magyarország területén folytatott korábbi kutatásokból származó minták korszerű földtani újraértékelésére és vegyelemzésére,

- a hazai földtani kutatás ösztönzése céljából Magyarország nyersanyag lelőhelyeinek korszerű szemléletű és kivitelezésű újra vizsgálatára, kiemelten a technológiai fejlődés igényeit kielégítő nyersanyagok magyarországi előfordulási lehetőségeinek vizsgálatára,

- nemzetgazdasági jelentőségű és ellátás-biztonsági szempontból is fontos ún. kritikus nyersanyagok azonosítására, hazai előfordulásuk és potenciális kibányászhatóságuk felülvizsgálatára,

- Szemléletformálási és tudatosságnövelési kampány kidolgozása a bányászati tevékenység társadalmi beágyazódásának elősegítése érdekében,

- A hazai szénelőfordulások bányanyitási perspektíváinak országos felülvizsgálata a területileg illetékes szakértők bevonásával,

- A hazai nyersanyagcélú földtani kutatás ösztönzése és Magyarország területének korszerű szemléletű és kivitelezésű újra vizsgálata,

- műszerfejlesztések.

központi költségvetési szerv

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

nem

 

 

20/35/5

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

42.

300657

20/35/7 Zöld Beruházási Rendszer végrehajtásának feladatai

1. Az előirányzatból támogatás nyújtható a következő

célokra:

a) épületenergiahatékonyság növelése,

b) megújuló energia felhasználásának növelése,

c) távfűtő rendszerek hatékonyságának növelése,

d) alacsony energiafelhasználású épületek építésének elősegítése,

e) világítási és közvilágítási rendszerek energiahatékonyságot növelő modernizációja,

f) nyelők létesítésének elősegítése,

g) a közlekedési szektorban megvalósuló kibocsátás- csökkentés,

h) környezetbarát minősítéssel rendelkező háztartási gépekre, valamint elektronikai eszközökre való csere támogatása, amennyiben az költséghatékony módon igazolható kibocsátás csökkentést eredményez hosszú távra,

i) kamattámogatás

j) egyéb kibocsátás-csökkentési feladatok megvalósítása.

2. Az előirányzat legfeljebb 5%-ig felhasználható az előirányzat kezeléséhez, működtetéséhez, bevételei beszedéséhez, pénzeszközei felhasználásának ellenőrzéséhez szükséges költségek fedezésére, illetve a bevételeinek, mint pályázati pénzeknek a Kvótavevővel kötött szerződésben előírtak szerinti felhasználására, a pályázatok megvalósulására, monitorozására, és az elért kibocsátás-csökkentés számszerűsítésére, valamint jogszabályban meghatározott követelmények teljesülésére vonatkozó pénzügyi és műszaki szempontú értékeltetésére (auditáltatására).

belföldi székhelyű gazdasági társaság, külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, egyéni vállalkozó, társasház- közösség, természetes személy

kérelem alapján

pályázati úton


támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

igénybe vehető

43.

236355

20/35/10 Energiafelhasználási hatékonyság javítása

Az előirányzat a Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság kamattámogatásainak finanszírozására használható fel.

gazdasági társaság

támogatási szerződés

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

igénybe vehető

44.

360317

20/35/11 Energiahatékonyság javításának támogatása

Az előirányzatból támogatás nyújtható az Európai Unió területén megvalósuló következő célokra:

a) megújuló energiaforrásból megvalósuló energiatermelés fejlesztésére;

b) megújuló energia felhasználásának növelésére;

c) energiahatékonyságot javító intézkedésekre;

d) az ÜHG kibocsátás-csökkentését eredményező

beruházásra, intézkedésre;

e) klímapolitikai, zöldgazdasági, energiatudatossági társadalmi szemléletformálásra;

f) alacsony energiafelhasználású épületek építésének támogatására.

természetes személy, társasház, lakásszövetkezet, települési önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat; költségvetési szerv; gazdasági társaság; civil szervezet, egyházi jogi személy

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás
zálogjog
garancia
kezesség
óvadék

nem

45.

367095

20/35/12 A derogációs kiosztás keretében történő beruházások támogatásának kifizetése

A villamosenergia-termelők részére az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény alapján történő derogációs kiosztás végrehajtási szabályairól szóló 341/2013. (IX. 25.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) meghatározottak alapján, az Európai Bizottság által a derogációs kérelemben jóváhagyott intelligens hálózat mintaprojekt (Brüsszel, 2012.11.30. C(2012)8675 final) beruházás támogatása. (A derogációs kérelemben jóváhagyott másik projekt az összekötő gázvezeték (Brüsszel, 2010.10.13. C(2010)6980 final) beruházás finanszírozása 2016. májusában lezárult.) A Korm. rendelet 8. § (3) bekezdése alapján a beruházás befejezését vagy meg nem valósulásának megállapítását követően fel nem használt pénzügyi forrás maradt, és az a (2) bekezdésben meghatározott módon nem felhasználható, a fel nem használt pénzügyi forrást a magyar energiapolitikával összhangban kell felhasználni.

gazdálkodó szervezet, civil szervezet, egyéb szervezet, természetes személy

kérelem alapján

támogatói okirattal

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható


beszedési megbízás

nem

46.

368128

20/35/13 LIFE Program önerő támogatás

a) Az előirányzat keretében támogatás nyújtható azon Magyarországon bejegyzett jogi személy számára, amely az Éghajlat-politika alprogram keretében már uniós támogatást elnyert és végrehajtás alatt álló projektben konzorciumi partnerként vesz részt, vagy éghajlatpolitikai pályázata az adott költségvetési évben az Európai Unió Bizottságának döntése alapján uniós társfinanszírozást nyert el. Az előirányzat célja a pályázat 45%-os önrész összegéhez történő állami hozzájárulás megvalósítása olyan projektek vagy pályázatok esetében, amelyek összhangban állnak az Európai Unió, a LIFE program és Magyarország éghajlatpolitikai célkitűzéseivel.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) Magyarországon bejegyzett jogi személy, amely az Éghajlat-politika alprogram keretében már uniós támogatást elnyert és végrehajtás alatt álló projektben konzorciumi partnerként vesz részt, vagy éghajlatpolitikai pályázata az adott költségvetési évben az Európai Unió Bizottságának döntése alapján uniós társfinanszírozást nyert el.

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatói okirattal

támogatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/35/13

1. részfeladat

LIFE Program önerő támogatás

Az előirányzat keretében támogatás nyújtható azon Magyarországon bejegyzett jogi személy számára, amely az Éghajlat-politika alprogram keretében már uniós támogatást elnyert és végrehajtás alatt álló projektben konzorciumi partnerként vesz részt, vagy éghajlatpolitikai pályázata az adott költségvetési évben az Európai Unió Bizottságának döntése alapján uniós társfinanszírozást nyert el. Az előirányzat célja a pályázat 45%-os önrész összegéhez történő állami hozzájárulás megvalósítása olyan projektek vagy pályázatok esetében, amelyek összhangban állnak az Európai Unió, a LIFE program és Magyarország éghajlatpolitikai célkitűzéseivel.

Magyarországon bejegyzett jogi személy, amely az Éghajlat-politika alprogram keretében már uniós támogatást elnyert és végrehajtás alatt álló projektben konzorciumi partnerként vesz részt, vagy éghajlatpolitikai pályázata az adott költségvetési évben az Európai Unió Bizottságának döntése alapján uniós társfinanszírozást nyert el.

kérelem alapján

pályázati úton

támogatói okirattal

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

beszedési megbízás

nem

 

 

20/35/13

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

47.

368228

30/35/14 Víziközművek Állami Rekonstrukciós Alapja

a) Az előirányzat célja Gördülő Fejlesztési Tervben rögzített, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott rekonstrukciók megvalósítása.

b) Az előirányzat továbbá a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

a) Ellátásért felelős vagy az ellátásért felelős a víziközmű-szolgáltatóval együttesen konzorciumban

Ellátásért felelős vagy az ellátásért felelős önkormányzatok konzorciuma

b) központi költségvetési szerv

a) pályázati úton

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési

megbízás

b) –

nem

 

 

30/35/14

1. részfeladat

Víziközművek Állami Rekonstrukciós Alapja

Az előirányzat célja Gördülő Fejlesztési Tervben rögzített, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott rekonstrukciók megvalósítása.

Ellátásért felelős vagy az ellátásért felelős a víziközmű-szolgáltatóval együttesen konzorciumban

Ellátásért felelős vagy az ellátásért felelős önkormányzatok konzorciuma

pályázati úton

támogatói okirattal

egyösszegben

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/35/14

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

48.

256534

20/35/15

Hulladék-gazdálkodási feladatok támogatása

a) Az előirányzat forrást biztosít a termékdíj-köteles termékekből keletkező hulladékok gyűjtésére és hasznosítására, a lakossági szemléletformálással kapcsolatos támogatások és környezettudatos kommunikációs kampányok végrehajtásával kapcsolatos feladatokra, a termékdíj-köteles termékekből keletkező hulladékok,iparfejlesztésére,

Az előirányzat biztosítja továbbá a hulladék-gazdálkodás szakmai részfeladatai során felmerülő, a feladatok végrehajtásához kapcsolódó díjak, jogszabályok által előírt költségek, szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások fedezetét.

b) Az előirányzat továbbá a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

a) gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, helyi, megyei vagy nemzetiségi önkormányzat, civil szervezet, egyházi jogi személy,

költségvetési szerv

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

közbeszerzési eljárással

jogszabály alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

vállalkozási szerződéssel

szolgáltatás-
megrendelési szerződéssel

adásvételi szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás zálogjog,

garancia

kezesség.

óvadék

kötbér

b) –

a) igénybe vehető

b) nem

 

 

20/35/15

1. részfeladat

Termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok gyűjtésének és hasznosításának finanszírozása

A részfeladat forrást biztosít a termékdíj-köteles termékekből keletkező hulladékok gyűjtésére és hasznosítására,

gazdasági társaság

közbeszerzési eljárással

szolgáltatás-
megrendelési szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

óvadék,

garancia,

kezesség.

-

nem

 

 

20/35/15

2. részfeladat

A lakossági szemléletformálással kapcsolatos feladatok ellátása és környezettudatos kommunikációs kampányok megvalósítása

A részfeladat lakossági szemléletformálással kapcsolatos támogatások és környezettudatos kommunikációs kampányok végrehajtásával kapcsolatos feladatokra.

gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, helyi, megyei vagy nemzetiségi önkormányzat, civil szervezet, egyházi jogi személy,

költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázati úton közbeszerzési eljárással

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

vállakozási szerződéssel

adásvételi szerződés

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

kötbér

-

igénybe vehető

 

 

20/35/15

3. részfeladat

Hulladék-gazdálkodási feladatok támogatása, iparfejlesztés

A részfeladat forrást biztosít a termékdíj-köteles termékekből keletkező hulladékok

iparfejlesztésére.

gazdasági társaság

egyéni vállalkozó.

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

zálogjog,

garancia

kezesség

beszedési megbízás

nem

 

 

20/35/15

4. részfeladat

Rendszerműködtetés

A részfeladat a hulladék-gazdálkodás szakmai részfeladatai során felmerülő, a feladatok végrehajtásához kapcsolódó díjak, jogszabályok által előírt költségek, szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások fedezetét biztosítja

gazdasági társaság,

egyéni vállalkozó,

költségvetési szerv

jogszabály alapján

közbeszerzési eljárással

szolgáltatás-
megrendelési szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

-

beszedési megbízás

-

igénybe vehető

 

 

20/35/15

5. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

49.

375295

20/35/16 Karolina bánya külfejtés tájrendezése

a) Az előirányzat célja, hogy támogatást nyújtson a „Pécs-Mecsekszabolcs-Kőszén” védnevű bányatelken fekvő Karolina külfejtéshez kapcsolódó tájrendezési és utógondozási feladatok Magyar Államot terhelő kötelezettségének finanszírozásához. Célja a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 36. §-ában előírt, a kitermeléssel már nem érintett külfejtéses bányatelkekkel kapcsolatos tájrendezési feladatok, így a környezeti károk elhárítása, a felszíni és a felszín alatti vizek és földtani környezet védelme és a terület geotechnikai stabilitásával kapcsolatos veszélymegelőzés Pécs város korábbi bányászati tevékenységgel érintett területére.

b) Az előirányzat fedezetet biztosít a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/35/16

1. részfeladat

Karolina bánya külfejtés tájrendezése

A részfeladat célja, hogy támogatást nyújtson a „Pécs-Mecsekszabolcs-Kőszén” védnevű bányatelken fekvő Karolina külfejtéshez kapcsolódó tájrendezési és utógondozási feladatok Magyar Államot terhelő kötelezettségének finanszírozásához.

Célja a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 36. §-ában előírt, a kitermeléssel már nem érintett külfejtéses bányatelkekkel kapcsolatos tájrendezési feladatok, így a környezeti károk elhárítása, a felszíni és a felszín alatti vizek és földtani környezet védelme és a terület geotechnikai stabilitásával kapcsolatos veszélymegelőzés Pécs város korábbi bányászati tevékenységgel érintett területére.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/35/16

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciüós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

50.

360273

20/35/17 Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv megvalósításával összefüggő feladatok

a) Az Országos Hulladékgazdálkodási Tervben (a továbbiakban: OHT) megfogalmazott intézkedések megvalósítása, különös tekintettel az illegális és veszélyes hulladékokkal kapcsolatos feltérképezési, feltárási és felszámolási feladatokra, és a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény alapján az OHT felülvizsgálatára, illetve a következő tervezési időszakra szóló OHT kidolgozásának megalapozására vonatkozó feladatok ellátásának biztosítása.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) egyéni vállalkozó, civil szervezet, gazdasági társaság, helyi önkormányzat, települési önkormányzat, önkormányzatok társulása, költségvetési szerv,

köztestület, közalapítvány

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás
zálogjog
garancia
kezesség
óvadék

b) –

nem

 

 

20/35/17

1. részfeladat

Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv megvalósításával összefüggő feladatok

Az Országos Hulladékgazdálkodási Tervben (a továbbiakban: OHT) megfogalmazott intézkedések megvalósítása, különös tekintettel az illegális és veszélyes hulladékokkal kapcsolatos feltérképezési, feltárási és felszámolási feladatokra, és a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény alapján az OHT felülvizsgálatára, illetve a következő tervezési időszakra szóló OHT kidolgozásának megalapozására vonatkozó feladatok ellátásának biztosítása.

egyéni vállalkozó, civil szervezet

gazdasági társaság, helyi önkormányzat, települési önkormányzat, önkormányzatok társulása, költségvetési szerv

köztestület, közalapítvány

kérelem alapján

pályázati úton

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás
zálogjog
garancia
kezesség óvadék

nem

 

 

20/35/17

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

51.

341206

20/35/19/1 Hulladéklerakási járulékból finanszírozott feladatok

Az előirányzat célja a hulladéklerakási járulék megfizetéséről és felhasználásának céljairól szóló 318/2013. (VIII. 28.) Korm. rendeletben meghatározott feladatok biztosítása.

költségvetési szerv, az ideiglenes ellátásra kijelölt közérdekű szolgáltató, egyéni vállalkozó, civil szervezet, gazdasági társaság, helyi önkormányzat, települési önkormányzat, hulladék-gazdálkodási közszolgáltatási feladatot ellátó önkormányzati társulás, hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatot ellátó gazdálkodó szervezet, a katasztró-favédelmi szerv kártalanítást megállapító határozatában foglalt gazdálkodó szervezet, köztestület

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás,
zálogjog,
garancia,
kezesség
óvadék

nem

52.

302835

20/37/3 Épületenergetikával és energiahatékonysággal összefüggő feladatok ellátása

a) Az előirányzat forrást biztosít az Épületenergetikai és energiahatékonysági célelőirányzattal, a Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása előirányzattal, valamint az Épületenergetikai pályázati program előirányzattal kapcsolatos kezelő szervi feladatok ellátásához. Továbbá a Zöld Beruházási Rendszer végrehajtásának feladatai előirányzattal, a Gazdasági Zöldítési Rendszer és a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer előirányzattal kapcsolatos lebonyolító szervi feladatai ellátásához kiegészítő forrást biztosít.

1. Az előirányzat - a fenti előirányzatok terhére kiírt pályázatok - kezelési és egyéb támogatásokkal összefüggő feladatok ellátásának támogatására használható fel. 2. Az előirányzat forrást biztosít a pályázatok forrását biztosító előirányzatokból indított pályázati rendszer megismertetésének, közzétételének, a pályázati rendszert érintő döntéseket megalapozó és azok eredményeit értékelő kutatások, tanulmányok költségeire.

3. Az energiamenedzsment eszközök közigazgatásba történő bevezetése érdekében az előirányzat forrást biztosít az energiatakarékosságra ösztönző rendszerek kialakításának, épületek energiatakarékos üzemeltetését szolgáló gyakorlati eljárásrendek kidolgozásának, oktatásának, az azokkal összefüggő nemzetközi példák felmérésének, a mintaprojektek eredményei vizsgálatának, valamint európai uniós irányelvek átültetésével kapcsolatos feladatok ellátásának költségeire, valamint a fenti előirányzatok terhére finanszírozott egyedi döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátásának költségeire.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

53.

280834

20/38/1 Nemzetközi tagdíjak

a) Az előirányzat célja a Minisztérium feladatkörébe tartozó nemzetközi tagdíjfizetési, hozzájárulási kötelezettségek teljesítése.

b) Az előirányzat célja továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítása.

a) közlekedési, energetikai, hírközlési, klímapolitikai és területfejlesztési, ipari és kereskedelmi nemzetközi szervezet

b) központi költségvetési szerv

a) számla alapján

b) –

a) Az előirányzat elosztási módját az egyes tagdíjszámlák összegének nagysága határozza meg. Az évente esedékes tagdíj összegének átutalása az adott nemzetközi szervezettől beérkező számla alapján történik az általa megadott számlaszámra.

b) –

nem

 

 

20/38/1

1. részfeladat

Nemzetközi tagdíjak

Az előirányzat célja a Minisztérium feladatkörébe tartozó nemzetközi tagdíjfizetési, hozzájárulási kötelezettségek teljesítése.

közlekedési, energetikai, hírközlési, klímapolitikai és területfejlesztési, ipari és kereskedelmi nemzetközi szervezet

számla alapján

Az előirányzat elosztási módját az egyes tagdíjszámlák összegének nagysága határozza meg. Az évente esedékes tagdíj összegének átutalása az adott nemzetközi szervezettől beérkező számla alapján történik az általa megadott számlaszámra.

nem

 

 

20/38/1

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

54.

280789

20/38/2 Magán és egyéb jogi személyek kártérítése

Az előirányzat célja

a) a Minisztériumot, mint költségvetési szervet terhelő, jogerős bírósági határozaton (ideértve a szakértői költségek előlegezését a bíróság felhívására, bírói letétbe helyezés útján történő teljesítést stb.) vagy a felek közötti egyezségen alapuló, polgári jogi jogviszonyból származó kifizetési kötelezettségek teljesítése,

b) a Minisztérium perbeli képviseletét ellátó ügyvédek (ügyvédi irodák) megbízási szerződései és egyéb ügyvédi megbízási szerződések alapján történő kifizetések teljesítése,
c) a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági határozaton alapuló fizetési kötelezettségek fedezetének biztosítása,
d) a Minisztérium, mint adós elleni végrehajtási eljárásban a Minisztériumot terhelő, bírósági határozaton vagy a végrehajtó felhívásán alapuló fizetési kötelezettségek fedezetének biztosítása,

e) a Minisztériumot terhelő, jogerős közjegyzői határozaton vagy egyéb nem peres eljárásban hozott jogerős határozaton alapuló fizetési kötelezettség teljesítése.

A jogerős határozatokban foglaltak szerinti jogosultak, megbízási szerződések alapján a megbízott ügyvédi iroda részére

megbízási szerződés

bírósági határozat

végrehajtói felhívás

megbízási szerződés, jogerős és végrehajtható, vagy előzetesen végrehajtható bírósági, vagy közjegyzői határozat
végrehajtói felhívás szerint.

nem

55.

301624

20/38/3 Kormányzati szakpolitikai feladatok

a) Az előirányzat biztosítja a kormányzati döntés-előkészítést megalapozó tanulmánykészítési, kommunikációs stratégiai tanácsadási feladatok, valamint médiafigyelési és médiaelemzési szolgáltatások finanszírozását. Az előirányzat felhasználható továbbá felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó igénybevételéhez.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) a közbeszerzésen nyertes pályázó, illetve pályázók, a legmegfelelőbb ajánlatot tevő partnerek

b) központi költségvetési szerv

a) vállalkozási szerződéssel

b) –

a) részletekben történő kifizetéssel

b) –

nem

 

 

20/38/3

1. részfeladat

Kormányzati szakpolitikai feladatok

Az előirányzat biztosítja a kormányzati döntés-előkészítést megalapozó tanulmánykészítési, kommunikációs stratégiai tanácsadási feladatok, valamint médiafigyelési és médiaelemzési szolgáltatások finanszírozását. Az előirányzat felhasználható továbbá felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó igénybevételéhez.

A közbeszerzésen nyertes pályázó, illetve pályázók, a legmegfelelőbb ajánlatot tevő partnerek

vállalkozási szerződéssel

részletekben történő kifizetéssel

nem

 

 

20/38/3

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

56.

280845

20/38/7 Állami többletfeladatok

Az előirányzat a fejezetnél év közben jelentkező olyan többletfeladatok ellátásának fedezetére szolgál, amely feladatok elvégzésére forráshiány miatt nem kerülhetne sor, továbbá az előirányzat biztosít forrást egyedi támogatói döntések alapján támogatandó feladatok, programok megvalósítására.

helyi önkormányzat, költségvetési szerv, civil szervezet, egyházi jogi személy, térségi fejlesztési tanács, társulás, szövetkezet, gazdasági társaság, közalapítvány

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói

okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

57.

349451

20/38/10 Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. szakmai feladatai

a) Az előirányzat célja az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: NFP Nonprofit Kft.) működési költségeinek finanszírozása.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/38/10

1. részfeldat

Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. szakmai feladatai

Az előirányzat célja az NFP Nonprofit Kft. működési költségeinek finanszírozása.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/38/10

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

58.

220361

20/38/14 Megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek támogatása

a) Az előirányzat a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény által létrehozott békéltető testületek tagjai díjazásának szabályait meghatározó kormányrendelet szerint meghatározott mértékű díj és a békéltető testületek tevékenységével, működésével és feladatellátásával összefüggő kiadások fedezetéül szolgál.

b)Az előirányzat fedezi továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását.

a) köztestület

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/38/14

1. részfeladat

Megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek támogatása

A részfeladat a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény által létrehozott békéltető testületek tagjai díjazásának szabályait meghatározó kormányrendelet szerint meghatározott mértékű díj és a békéltető testületek tevékenységével, működésével és feladatellátásával összefüggő kiadások fedezetéül szolgál.

köztestület

kérelem alapján

támogatói okirattal

egyösszegben

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/38/14

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

59.

208349

20/38/15 Fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek támogatása

a) Az előirányzat forrást biztosít a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek költségvetési támogatásához. A költségvetési támogatás a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek tevékenységével kapcsolatban, így többek között az egyesületek keresetindításai költségeinek fedezetére, feladataik ellátásának elősegítésére, a fogyasztók oktatására és tájékoztatására használható fel a fogyasztói tudatosság növelése érdekében.

Az előirányzat felhasználható a kiírásra kerülő pályázat lebonyolításával kapcsolatos feladatok ellátására.

b) Az előirányzat fedezi továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását.

a) civil szervezet, gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatási szerződés

támogatói okirat

b) –

a) egyösszegben

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

a) igen

b) nem

 

 

20/38/15

1. részfeladat

Fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek támogatása

A részfeladat forrást biztosít a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek költségvetési támogatásához. A költségvetési támogatás a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek tevékenységével kapcsolatban, így többek között az egyesületek keresetindításai költségeinek fedezetére, feladataik ellátásának elősegítésére, a fogyasztók oktatására és tájékoztatására használható fel a fogyasztói tudatosság növelése érdekében.

Az előirányzat felhasználható a kiírásra kerülő pályázat lebonyolításával kapcsolatos feladatok ellátására.

civil szervezet

gazdasági társaság

pályázati úton

kérelem alapján

támogatási szerződés

támogatói okirat

egyösszegben

előleg biztosítható

beszedési megbízás

igen

 

 

20/38/15

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

–-

nem

60.

351984

20/38/17 Bányabezárás

a) Az előirányzat célja támogatás nyújtása - a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 36. § alapján - a használaton kívüli bányászati célú mélyfúrásokkal kapcsolatos tájrendezési feladatok elvégzésére kötelezett részére a megszűnt állami szénbányászati tevékenység után fennmaradó környezeti és vagyoni károkozás megszüntetésére, az állami szénbányászatból kikerült munkavállalókat megillető juttatásokkal, valamint az állami tulajdonú meddő szénhidrogén-kutak kezelésével kapcsolatos állami közfeladat ellátására, valamint az abban történő közreműködés céljára, illetve a feladatok elvégzésével összefüggésben felmerült működési költségek fedezetének biztosítására.

Az előirányzat fedezetet biztosít a vagyongazdálkodási feladatok végrehajtása, a környezeti károk elhárítása és megelőzése érdekében szükséges, a meddő szénhidrogén- kutak rétegeinek biztonságos lezárásához és a kutak felszámolásához. Az előirányzat az alábbi feladatokra használható fel:

- a kutak felszámolásához szükséges berendezések és eszközök helyszínre szállításához és telepítéséhez kapcsolódóan a meglévő utak és alapok javítása, kiegészítése,

- a szükséges eszközök és berendezések helyszínre szállítása,

- a kutak felszín alatti lezárása és felszámolása a jóváhagyott kiviteli tervek szerint.

b) Az előirányzat fedezetet biztosít a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) gazdasági társaság, központi költségvetési szerv

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/38/17

1. részfeladat

Bányabezárás

A részfeladat célja támogatás nyújtása - a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 36. § alapján - a használaton kívüli bányászati célú mélyfúrásokkal kapcsolatos tájrendezési feladatok elvégzésére kötelezett részére a megszűnt állami szénbányászati tevékenység után fennmaradó környezeti és vagyoni károkozás megszüntetésére, az állami szénbányászatból kikerült munkavállalókat megillető juttatásokkal, valamint az állami tulajdonú meddő szénhidrogén-kutak kezelésével kapcsolatos állami közfeladat ellátására, valamint az abban történő közreműködés céljára, illetve a feladatok elvégzésével összefüggésben felmerült működési költségek fedezetének biztosítására.

Az előirányzat fedezetet biztosít a vagyongazdálkodási feladatok végrehajtása, a környezeti károk elhárítása és megelőzése érdekében szükséges, a meddő szénhidrogén- kutak rétegeinek biztonságos lezárásához és a kutak felszámolásához. Az előirányzat az alábbi feladatokra használható fel:

a) a kutak felszámolásához szükséges berendezések és eszközök helyszínre szállításához és telepítéséhez kapcsolódóan a meglévő utak és alapok javítása, kiegészítése,

b) a szükséges eszközök és berendezések helyszínre szállítása,

c) a kutak felszín alatti lezárása és felszámolása a jóváhagyott kiviteli tervek szerint.

gazdasági társaság

központi költségvetési szerv

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/38/17

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

61.

359584

20/38/18 MFK Nkft. működési támogatás

a) Az előirányzat célja, hogy az MFK Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. közvetlen közösségi források felhasználásának összefüggő feladatainak ellátását biztosítsa. Az MFK Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. a feladat keretében a közvetlen közösségi források kárpát-medencei szintű elnyerésének elősegítése érdekében információs, koordinációs, operatív és irányítási feladatokat lát el.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/38/18

1. részfeladat

MFK Nkft. működési támogatás

Az előirányzat célja, hogy az MFK Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. közvetlen közösségi források felhasználásának összefüggő feladatainak ellátását biztosítsa. Az MFK Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. feladat keretében a közvetlen közösségi források kárpát-medencei szintű elnyerésének elősegítése érdekében információs, koordinációs, operatív és irányítási feladatokat lát el.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződés

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/38/18

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

62.

367195

20/38/22 Ős-Dráva Program turistaházak fejlesztésének támogatása

Az előirányzat célja az Ős-Dráva Program keretében turistaházak építéséhez szükséges források biztosításáról szóló 1838/2016. (XII. 23.) Korm. határozatban előírt feladatok ellátása.

helyi önkormányzat, költségvetési szerv, gazdasági társaság, civil szervezet, szakmai érdek-képviselet, szövetség, alapítvány

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

63.

361006

20/38/23 Hulladékgazdálkodási közszolgáltatók támogatása

a) Az előirányzat célja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás működtetése biztosításának támogatása.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatot ellátó gazdálkodó szervezet, a feladatellátásban közreműködő gazdálkodó szervezetek

b) központi költségvetési szerv

a) korm. rendelet

kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

zálogjog
garancia
kezesség

b) –

nem

 

 

20/38/23

1. részfeladat

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatók támogatása

A részfeladat célja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás működtetése biztosításának támogatása.

hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatot ellátó gazdálkodó szervezet, a feladatellátásban közreműködő gazdálkodó szervezetek

korm. rendelet

kérelem alapján

támogatási szerződéssel támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás
zálogjog,
garancia,
kezesség

nem

 

 

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

64.

362062

20/38/24 A hulladékgazdálkodási ideiglenes közszolgáltatás indokolt többletköltségei és kapcsolódó kártalanítása

a) Az előirányzat célja az ideiglenes közszolgáltatás működtetése biztosításának támogatása, valamint az ideiglenes közszolgáltatással összefüggő kártalanítás.

A nem rendszeres hulladékszállítás szabályairól és az ennek során eljáró állami szervek kijelöléséről szóló 292/2013. (VII. 26.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: 292/2013. (VII. 26.) Korm. rendelet) meghatározott célok, ide értve a rendelet 3. alcím alatt talalható szükségellátást is.

- a 318/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontja alapján az ideiglenes ellátás díjából nem fedezhető működési és fejlesztési költségek támogatása.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) gazdasági társaság, ideiglenes közszolgáltatást ellátást biztosító gazdálkodó szervezet, ideiglenes közszolgáltatással összefüggő kártalanításra jogosult gazdálkodó szervezet, költségvetési szerv

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás
zálogjog,
garancia,
kezesség

nem

 

 

20/38/24

1. részfeladat

A hulladékgazdálkodási ideiglenes közszolgáltatás indokolt többletköltségei és kapcsolódó kártalanítása

Az előirányzat célja az ideiglenes közszolgáltatás működtetése biztosításának támogatása, valamint az ideiglenes közszolgáltatással összefüggő kártalanítás.

A nem rendszeres hulladékszállítás szabályairól és az ennek során eljáró állami szervek kijelöléséről szóló 292/2013. (VII. 26.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: 292/2013. (VII. 26.) Korm. rendelet) meghatározott célok, ide értve a rendelet 3. alcím alatt talalható szükségellátást is.

- a 318/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontja alapján az ideiglenes ellátás díjából nem fedezhető működési és fejlesztési költségek támogatása.

gazdasági társaság, ideiglenes közszolgáltatást ellátást biztosító gazdálkodó szervezet, ideiglenes közszolgáltatással összefüggő kártalanításra jogosult gazdálkodó szervezet, költségvetési szerv

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás
zálogjog,
garancia,
kezesség

nem

 

 

20/38/24

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

65.

360773

20/38/25 NFSI Nkft. működési támogatás

a) Az előirányzat forrást biztosít az NFSI NKft. részére a 435/2015. (XII.28.) Korm. rendelet szerint a KEHOP terhére finanszírozott épületenergetikai célú beruházást célzó projektek megvalósításával kapcsolatos feladatokkal összefüggő, projektek terhére el nem számolható költségekre.

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására

a) gazdasági társaság

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) -

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/38/25

1. részfeladat

NFSI Nkft. működési támogatás

Az előirányzat forrást biztosít a 435/2015. (XII.28.) Korm. rendelet szerint a KEHOP terhére finanszírozott épületenergetikai célú beruházást célzó projektek megvalósításával kapcsolatos feladatokkal összefüggő, projektek terhére el nem számolható költségekre.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/38/25

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

66.

375151

20/38/29 Távhő téli rezsicsökkentés finanszírozása

Az előirányzat fedezetet biztosít a fűtési célú távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági felhasználók részére – a 2018. február végi, március eleji rendkívüli hideg miatt – a téli rezsicsökkentés részeként meghatározott egyszeri állami támogatás nyújtásához.

A juttatás ellenértékét az energiapolitikáért felelős miniszter az előirányzat terhére, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatszolgáltatása alapján téríti meg a távhőszolgáltatóknak.

gazdálkodó szervezet

kérelem alapján

támogatói okirattal

egyösszegben

előleg biztosítható

nem

67.

375462

20/38/30 Kiemelt nemzeti emlékhely környezete rekonstrukciójának támogatása

a) Az előirányzat forrást biztosít a kiemelt nemzeti emlékhely és településkép-védelmi környezetének településkép védelméről és egyes kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról szóló 19/2018. (II. 14.) Korm. rendelet IX. Fejezete szerinti településképi ösztönző- és támogatási rendszer működéséhez

b) Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítására.

a) természetes személy, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, civil szervezet, köztestület, költségvetési szerv, helyi önkormányzat, társasház, lakásszövetkezet, egyházi jogi személy, ügyvédi iroda, ügyvéd, végrehajtói iroda, egyéni közjegyző, közjegyzői iroda, egyéni szabadalmi ügyvivő, szabadalmi ügyvivő iroda

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg

biztosítható

b) –

a) igen

b) –

a) a támogatásban részesített projekthez hitelt nyújtó hitelintézet általános szerződési feltételei szerinti bankári biztosítékok

b) –

-

a) igénybe vehető

b) nem

 

 

20/38/30

1. részfeladat

Kiemelt nemzeti emlékhely környezete rekonstrukciójának támogatása

Az előirányzat forrást biztosít a kiemelt nemzeti emlékhely és településkép-védelmi környezetének településkép védelméről és egyes kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról szóló 19/2018. (II. 14.) Korm. rendelet IX. Fejezete szerinti településképi ösztönző- és támogatási rendszer működéséhez

Természetes személy, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, civil szervezet, köztestület, költségvetési szerv, helyi önkormányzat, társasház, lakásszövetkezet, egyházi jogi személy, ügyvédi iroda, ügyvéd, végrehajtói iroda, egyéni közjegyző, közjegyzői iroda, egyéni szabadalmi ügyvivő, szabadalmi ügyvivő iroda

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

Igen

A támogatásban részesített projekthez hitelt nyújtó hitelintézet általános szerződési feltételei szerinti bankári biztosítékok

-

igénybe vehető

 

 

20/38/25

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

68.

348251

20/60/1 Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) projektek

a) Az előirányzat biztosítja az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility) (a továbbiakban: CEF) közlekedésfejlesztési projektek megvalósításához szükséges előkészítési költségeket, valamint a CEF előkészítési projektek és CEF kivitelezési projektek (ideértve az eszközbeszerzéseket) végrehajtását, valamint menedzsmentet. Az előirányzat biztosítja továbbá a CEF Programtámogató Tevékenységek végrehajtását, az ITM Igazgatás körében ezzel kapcsolatban felmerülő, CEF projekt keretében elszámolható működési költségek finanszírozását. Az előirányzat felhasználható továbbá a CEF pályázatok előkészítéséhez, beadásához és megvalósításához kapcsolódó szakértői szerződések finanszírozására. Az előirányzat forrást biztosít a deviza utóterhelési díjak, az árfolyam különbözet, valamint a CEF-ből nem elszámolható ÁFA és egyéb, a végrehajtás során felmerülő nem elszámolható költségek fedezetére.

Az előirányzat nyújt fedezetet a CEF Nemzeti Hatóság feladataihoz kapcsolódó költségekre.

b) Az előirányzat fedezi továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását.

a) gazdasági társaság , költségvetési szerv

b) központi költségvetési szerv

a) Korm. rendelet alapján

beszerzés útján

b) –

a) támogatási szerződéssel

vállalkozási szerződéssel

megbízási szerződéssel

b) –

a) részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás
garancia

b) –

nem

 

 

20/60/1

1. részfeladat

Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) projektek

A részfeladat biztosítja az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility) (a továbbiakban: CEF) közlekedésfejlesztési projektek megvalósításához szükséges előkészítési költségeket, valamint a CEF előkészítési projektek és CEF kivitelezési projektek (ideértve az eszközbeszerzéseket) végrehajtását, valamint menedzsmentet. Az előirányzat biztosítja továbbá a CEF Programtámogató Tevékenységek végrehajtását, az ITM Igazgatás körében ezzel kapcsolatban felmerülő, CEF projekt keretében elszámolható működési költségek finanszírozását. Az előirányzat felhasználható továbbá a CEF pályázatok előkészítéséhez, beadásához és megvalósításához kapcsolódó szakértői szerződések finanszírozására. Az előirányzat forrást biztosít a deviza utóterhelési díjak, az árfolyam különbözet, valamint a CEF-ből nem elszámolható ÁFA és egyéb, a végrehajtás során felmerülő nem elszámolható költségek fedezetére.

A részfeladat nyújt fedezetet a CEF Nemzeti Hatóság feladataihoz kapcsolódó költségekre.

gazdasági társaság, költségvetési szerv

Korm. rendelet alapján

beszerzés útján

támogatási szerződés

vállalkozási szerződés,

megbízási szerződés

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás
garancia

nem

 

 

20/60/1

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

-

-

-

-

-

-

-

nem

69.

197117

20/63 Magyar találmányok külföldi bejelentése

Az előirányzat

a) találmányok, növényfajták, használati minták oltalmának külföldön történő megszerzésére, fenntartására és megújítása költségeinek biztosítására,

b) a magyar szellemi termékek hasznosításának elősegítésére, a külföldön értékesített magyar áruk utánzásának megakadályozására szolgáló kiadások költségeinek fedezetére szolgál.

természetes személy, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

beszedési megbízás

nem

70.

338151

20/64/1 Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működési támogatása

a) Az előirányzat fedezetet biztosít a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működésének és feladatellátásának a támogatására.

b) Az előirányzat fedezi továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását.

a) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (szakmai kamara), köztestület

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/64/1

1.r észfeladat

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működési támogatása

Az előirányzat fedezetet biztosít a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működésének és feladatellátásának a támogatására.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (szakmai kamara), köztestület

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/64/2

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

71.

257256

20/64/2 Az ágazat védelmi felkészítésének állami feladatai a honvédelmi törvény alapján

Az előirányzat a miniszter felelősségi körébe tartozó ágazatoknak a védelmi felkészítési és a gazdaság mozgósítási feladatokkal kapcsolatos teendői finanszírozására szolgál - az Alaptörvényben meghatározott különleges jogrend esetén - az ágazatok működőképességének, a lakosság ellátásának, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek és a szövetséges fegyveres erők szükségleteinek kielégítése céljából. Az előirányzat terhére a különleges jogrend során felmerülő igények kielégítéséhez szükséges, a Kormány által meghatározott hadiipari kapacitások biztosításához és fenntartásához - a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvényben és a nemzetgazdaság védelmi felkészítése és mozgósítása feladatai végrehajtásának szabályozásáról szóló 131/2003. (VIII. 22.) Korm. rendeletben meghatározott feltételek szerint - nyújtható támogatás.

gazdasági társaság

kérelem alapján

támogatási szerződéssel támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

72.

281234

20/64/3 Nemzetközi szabványosítási feladatok

a) Az előirányzat támogatást biztosít a Magyar Szabványügyi Testület nemzetközi feladatainak ellátásához és a szabványok magyar nyelvre történő fordítási költségeinek fedezetére.

b) Az előirányzat fedezi továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását.

a) Magyar Szabványügyi Testület

(köztestület)

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogtói okiratrtal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/64/3

1. részfeladat

Nemzetközi szabványosítási feladatok

Az előirányzat támogatást biztosít a Magyar Szabványügyi Testület nemzetközi feladatainak ellátásához és a szabványok magyar nyelvre történő fordítási költségeinek fedezetére.

Magyar Szabványügyi Testület

(köztestület)

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

támogtói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/64/3

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

73.

359662

20/64/4/1 Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai

a) Az előirányzat célja az Irinyi Tervben kiemelt ágazatként meghatározott ágazatokba tartozó vállalatok fejlesztéseinek és beruházásainak támogatása, amelyek hozzájárulnak a kiemelt feldolgozóipari ágazatok növekedéséhez.

Az előirányzat terhére az alábbi tevékenységek támogathatók:

1. kapacitásbővítés,

2. új létesítmény létrehozása új helyrajzi számon,

3. termékkínálat bővítése,

4. termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások,

5. termékek piacra vitele,

6. kutatási és fejlesztési tevékenység,

7. az 6) és 8) ponthoz kapcsolódó iparjogvédelem,

8) a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 95-97. §-a szerinti innovációs partnerségi eljárás lebonyolításának a megvalósítása,

9) az 1)-5) ponthoz kapcsolódó energiahatékonysági beruházás,

10) az 1)-5) ponthoz kapcsolódó megújuló energia használatát célzó beruházás.

b) Az előirányzat fedezi továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását.

a) gazdasági társaság, egyéni cég, szövetkezet, európai részvénytársaság, európai szövetkezet

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatási szerződéssel támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

mellett:
pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt garancia,
pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt készfizető kezesség, vagy óvadék

b) –

 

a) igénybe vehető

b) –

 

 

20/64/4/1

1. részfeladat

Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai

A részfeladat célja az Irinyi Tervben kiemelt ágazatként meghatározott ágazatokba tartozó vállalatok fejlesztéseinek és beruházásainak támogatása, amelyek hozzájárulnak a kiemelt feldolgozóipari ágazatok növekedéséhez.

Az előirányzat terhére az alábbi tevékenységek támogathatók:

1) kapacitásbővítés,

2) új létesítmény létrehozása új helyrajzi számon,

3) termékkínálat bővítése,

4) termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások,

5) termékek piacra vitele,

6) kutatási és fejlesztési tevékenység,

7) az 6) és 8) ponthoz kapcsolódó iparjogvédelem,

8) a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 95-97. §-a szerinti innovációs partnerségi eljárás lebonyolításának a megvalósítása,

9) az 1)-5) ponthoz kapcsolódó energiahatékonysági beruházás,

10) az 1)-5) ponthoz kapcsolódó megújuló energia használatát célzó beruházás.

gazdasági társaság, egyéni cég, szövetkezet, európai részvénytársaság, európai szövetkezet

kérelem alapján

támogatási szerződéssel támogtói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

mellett:
pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt garancia,
pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt készfizető kezesség, vagy óvadék

 

igénybe vehető

 

 

20/64/4/1

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

74.

368417

20/64/4/2 Beszállítói-fejlesztési Program

A) 1. Az előirányzat célja a Beszállítói Fejlesztési Program keretében meghatározott ágazatokhoz kapcsolódó fejlesztések támogatása. Támogatás az integrátor nagyvállalatnak (a továbbiakban ezen előirányzat esetén: nagyvállalat) és hozzá a program keretében együttműködési megállapodással kapcsolódó mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtható.

Támogatás akkor nyújtható, amennyiben egy nagyvállalat legalább öt mikro-, kis- és középvállalkozással köt együttműködési megállapodást és így legalább öt mikro-, kis- és középvállalkozás igényel támogatást. Egy nagyvállalat és a hozzá kapcsolódó mikro-, kis- és középvállalkozások által együttesen megvalósítandó

fejlesztéseket ezen előirányzat keretében összefoglalóan projektnek minősül, amely az egyes mikro-, kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok által megvalósítandó részprojektekből áll össze. Amennyiben egy nagyvállalat már legalább öt mikro-, kis- és középvállalkozással támogatási kérelmet benyújtott, akkor a kérelem benyújtását követően az adott nagyvállalathoz kapcsolódó további beszállító(k) csatlakozhat(nak) a projekthez annélkül, hogy a nagyvállalatnak újra kérelmet kellene benyújtania.

A támogatandó tevékenység az alábbi területek valamelyikéhez kapcsolódik:

- járműipar,

- elektronikai, digitális technológia,

- kötöttpályás járműgyártás,

- buszgyártás,

- orvostechnológia,

- védelmi ipar.

2. Az előirányzat terhére egy kedvezményezett részére legalább 20 millió forint, legfeljebb 200 millió forint összegű támogatás nyújtható, amely az adott részprojekt összköltségének legfeljebb

100%-a lehet. A támogatás mértéke minden kedvezményezett

esetén egyedileg, a támogatási szerződésben kerül meghatározásra

és rögzítésre.

3. Az előirányzat terhére az alábbi tevékenységek támogathatók a 4-5. pontban foglaltak szerint:

a) kapacitásbővítés,

b) a meglévőnél magasabb minőséget biztosító gépek és

szerszámok beszerzése,

c) meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel,

d) termékkínálat bővítése,

e) termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások,

f) menedzsment folyamatok optimalizálása,

g) humán erőforrás fejlesztése, képzés, továbbképzés, tanácsadás formájában,

h) minősítés megszerzésére irányuló szervezetfejlesztés,

i) kutatási és fejlesztési tevékenység,

j) iparjogvédelem,

k) az a)- e) ponthoz kapcsolódó energiahatékonysági beruházás,

l) az a)-e) ponthoz kapcsolódó megújuló energia használatát célzó beruházás.

4. A 3. pontban foglalt támogatandó tevékenység által megvalósuló részprojektek a beszállítói képességek javítását kell, hogy szolgálják az alábbiak közül legalább egy területen:

- minősített beszállítói státusz elérése,

- innovációs és gyártástechnológiai kapacitáshiány oldása (a beszállítók felkészítése arra, hogy a tesztelési, gyártástechnológiai

és minőségbiztosítási rendszereik technológiai fejlesztése optimális

módon történjen),

- a beszállító munkaerő-állományának felkészítése egyrészt a beszállítói státuszból adódó feladatokra, valamint általában az érintett iparágban felmerülő új kihívásokra.

5. A 3. pontban foglalt támogatandó tevékenység eredménye az alábbiak legalább egyike:

a) új ismeret vagy technológia hasznosítása,

b) jelentős újdonság és szellemi hozzáadott érték,

c) már meglévő tudás vagy funkcionalitás új módon történő hasznosítása,

d) jelentős teljesítmény-növekedés,

e) a termelés költségeinek csökkentése, anélkül, hogy a teljesítmény csökkenne,

f) hatékonyabbá válik a termelésben az anyagáramlási folyamata,

g) új vagy alapvetően átdolgozott termékek, szolgáltatások és eljárások prototípusfejlesztése,

h) új vagy alapvetően átdolgozott termékek, szolgáltatások és eljárások legalább hazai piacra vitele,

i) szervezeti illetve menedzsment folyamatok optimalizálása,

j) hatékonyság növelése a vállalkozás valamely termelési vagy működési folyamatában,

k) a vállalkozás az Ipar 4.0 fejlettségi szintjét javítja.

B) Az előirányzat fedezi továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását

A) I. Mikro-, kis- és középvállalkozások
1. Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, a kkv. törvény szerinti mikro-, kis- és középvállalkozásoknak minősülő vállalkozások, amennyiben
a) fejlesztendő tevékenységük a felhasználási cél1. pontjában meghatározott területek valamelyikébe tartozik,
b) a mikro-, kis- és középvállalkozás együttműködési megállapodással kapcsolódik nagyvállalathoz, amely integrátorként a program keretében együttműködik a mikro-, kis- és középvállalkozásokkal;
c) a támogatás ösztönző hatásokkal bír.
2. Nem nyújtható támogatás az 1. pontban meghatározottak részére, ha a támogatási igény:
a) vállalkozásban történő részesedés szerzésére irányul,
b) benyújtójának lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó nyilvántartott adó- vagy egyéb köztartozása van, kivéve, ha a tartozás szerint illetékes hatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett,
c) a benyújtója nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének, azaz a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül
ca) ismételten,
cb) a korábbival azonos és
cc) ugyanazon telephelyen elkövetett jogsértés miatt
sújtott bírsággal az adóhatóság, illetve a bíróság, vagy a bírság megállapítására irányuló eljárás a támogatási kérelem benyújtásakor folyamatban van,
d) benyújtója a beruházást vagy a fejlesztést olyan bérelt vagy lízingelt ingatlanon kívánja megvalósítani, amely esetében a bérleti, illetve a lízing szerződés kizárólagos joggal nem biztosítja a támogatással megvalósuló létesítmény üzemeltetésének lehetőségét legalább a kötelező üzemeltetési időszak idejére, vagy a befektető nem vállalja, hogy bérleti, illetve a lízing szerződés lejárta előtt a fenti feltételeknek megfelelő helyszín rendelkezésre állását igazolja,
e) benyújtója vagy kapcsolt vállalkozása az Európai Bizottság korábbi döntése alapján jogellenes és a közös piaccal összeegyeztethetetlen támogatásban részesült, és ezért a támogatás visszafizetésére kötelezték és ezen visszafizetési kötelezettségének nem tett eleget,
f) a benyújtóval szemben a 651/2014/EU bizottsági rendelet 1. cikk (4) bekezdés c) pontja szerinti támogatási rendszerből való kizárás hatálya áll fenn,
g) benyújtója és a nagyvállalat között a kkv. törvényben meghatározott kapcsolódó- vagy partnervállalkozási kapcsolat áll fenn.
II. Nagyvállalat
1. Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, kkv tv. szerinti nagyvállalkozások , amennyiben:
a) fejlesztendő tevékenységük a felhasználási cél 1. pontjában meghatározott területek valamelyikébe tartozik,
b) a támogatást igénylő

B) központi költségvetési szerv

A) kérelem alapján

pályázat útján

Visszterhes polgári jogi jogviszony alapján

B) –

A) támogatási szerződéssel

együttműködési megállapodás

B) –

A) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

B) –

A) előleg biztosítható

B) –

A) beszedési megbízás
pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt garancia,
pénzügyi intézmény vagy biztosító
által vállalt készfizető kezesség,
óvadék

B) –

 

A) igénybe vehető

B) –

 

 

20/64/4/2

1. részfeladat

Beszállítói-fejlesztési Program

1. A részfeladat célja a Beszállítói Fejlesztési Program keretében meghatározott ágazatokhoz kapcsolódó fejlesztések támogatása. Támogatás az integrátor nagyvállalatnak (a továbbiakban ezen előirányzat esetén: nagyvállalat) és hozzá a program keretében együttműködési megállapodással kapcsolódó mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtható.

Támogatás akkor nyújtható, amennyiben egy nagyvállalat legalább öt mikro-, kis- és középvállalkozással köt együttműködési megállapodást és így legalább öt mikro-, kis- és középvállalkozás igényel támogatást. Egy nagyvállalat és a hozzá kapcsolódó mikro-, kis- és középvállalkozások által együttesen megvalósítandó

fejlesztéseket ezen előirányzat keretében összefoglalóan projektnek minősül, amely az egyes mikro-, kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok által megvalósítandó részprojektekből áll össze. Amennyiben egy nagyvállalat már legalább öt mikro-, kis- és középvállalkozással támogatási kérelmet benyújtott, akkor a kérelem benyújtását követően az adott nagyvállalathoz kapcsolódó további beszállító(k) csatlakozhat(nak) a projekthez annélkül, hogy a nagyvállalatnak újra kérelmet kellene benyújtania.

A támogatandó tevékenység az alábbi területek valamelyikéhez kapcsolódik:

- járműipar,

- elektronikai, digitális technológia,

- kötöttpályás járműgyártás,

- buszgyártás,

- orvostechnológia,

- védelmi ipar.

2. Az előirányzat terhére egy kedvezményezett részére legalább 20 millió forint, legfeljebb 200 millió forint összegű támogatás nyújtható, amely az adott részprojekt összköltségének legfeljebb

100%-a lehet. A támogatás mértéke minden kedvezményezett

esetén egyedileg, a támogatási szerződésben kerül meghatározásra

és rögzítésre.

3. Az előirányzat terhére az alábbi tevékenységek támogathatók a 4-5. pontban foglaltak szerint:

a) kapacitásbővítés,

b) a meglévőnél magasabb minőséget biztosító gépek és

szerszámok beszerzése,

c) meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel,

d) termékkínálat bővítése,

e) termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások,

f) menedzsment folyamatok optimalizálása,

g) humán erőforrás fejlesztése, képzés, továbbképzés, tanácsadás formájában,

h) minősítés megszerzésére irányuló szervezetfejlesztés,

i) kutatási és fejlesztési tevékenység,

j) iparjogvédelem,

k) az a)- e) ponthoz kapcsolódó energiahatékonysági beruházás,

l) az a)-e) ponthoz kapcsolódó megújuló energia használatát célzó beruházás.

4. A 3. pontban foglalt támogatandó tevékenység által megvalósuló részprojektek a beszállítói képességek javítását kell, hogy szolgálják az alábbiak közül legalább egy területen:

- minősített beszállítói státusz elérése,

- innovációs és gyártástechnológiai kapacitáshiány oldása (a beszállítók felkészítése arra, hogy a tesztelési, gyártástechnológiai

és minőségbiztosítási rendszereik technológiai fejlesztése optimális

módon történjen),

- a beszállító munkaerő-állományának felkészítése egyrészt a beszállítói státuszból adódó feladatokra, valamint általában az érintett iparágban felmerülő új kihívásokra.

5. A 3. pontban foglalt támogatandó tevékenység eredménye az alábbiak legalább egyike:

a) új ismeret vagy technológia hasznosítása,

b) jelentős újdonság és szellemi hozzáadott érték,

c) már meglévő tudás vagy funkcionalitás új módon történő hasznosítása,

d) jelentős teljesítmény-növekedés,

e) a termelés költségeinek csökkentése, anélkül, hogy a teljesítmény csökkenne,

f) hatékonyabbá válik a termelésben az anyagáramlási folyamata,

g) új vagy alapvetően átdolgozott termékek, szolgáltatások és eljárások prototípusfejlesztése,

h) új vagy alapvetően átdolgozott termékek, szolgáltatások és eljárások legalább hazai piacra vitele,

i) szervezeti illetve menedzsment folyamatok optimalizálása,

j) hatékonyság növelése a vállalkozás valamely termelési vagy működési folyamatában,

k) a vállalkozás az Ipar 4.0 fejlettségi szintjét javítja.

I. Mikro-, kis- és középvállalkozások
1. Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, a kkv. törvény szerinti mikro-, kis- és középvállalkozásoknak minősülő vállalkozások, amennyiben
a) fejlesztendő tevékenységük a felhasználási cél 1. pontjában meghatározott területek valamelyikébe tartozik,
b) a mikro-, kis- és középvállalkozás együttműködési megállapodással kapcsolódik nagyvállalathoz, amely integrátorként a program keretében együttműködik a mikro-, kis- és középvállalkozásokkal;
c) a támogatás ösztönző hatásokkal bír.
2. Nem nyújtható támogatás az 1. pontban meghatározottak részére, ha a támogatási igény:
a) vállalkozásban történő részesedés szerzésére irányul,
b) benyújtójának lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó nyilvántartott adó- vagy egyéb köztartozása van, kivéve, ha a tartozás szerint illetékes hatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett,
c) a benyújtója nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének, azaz a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül
ca) ismételten,
cb) a korábbival azonos és
cc) ugyanazon telephelyen elkövetett jogsértés miatt
sújtott bírsággal az adóhatóság, illetve a bíróság, vagy a bírság megállapítására irányuló eljárás a támogatási kérelem benyújtásakor folyamatban van,
d) benyújtója a beruházást vagy a fejlesztést olyan bérelt vagy lízingelt ingatlanon kívánja megvalósítani, amely esetében a bérleti, illetve a lízing szerződés kizárólagos joggal nem biztosítja a támogatással megvalósuló létesítmény üzemeltetésének lehetőségét legalább a kötelező üzemeltetési időszak idejére, vagy a befektető nem vállalja, hogy bérleti, illetve a lízing szerződés lejárta előtt a fenti feltételeknek megfelelő helyszín rendelkezésre állását igazolja,
e) benyújtója vagy kapcsolt vállalkozása az Európai Bizottság korábbi döntése alapján jogellenes és a közös piaccal összeegyeztethetetlen támogatásban részesült, és ezért a támogatás visszafizetésére kötelezték és ezen visszafizetési kötelezettségének nem tett eleget,
f) a benyújtóval szemben a 651/2014/EU bizottsági rendelet 1. cikk (4) bekezdés c) pontja szerinti támogatási rendszerből való kizárás hatálya áll fenn,
g) benyújtója és a nagyvállalat között a kkv. törvényben meghatározott kapcsolódó- vagy partnervállalkozási kapcsolat áll fenn.
II. Nagyvállalat
1. Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, kkv tv. szerinti nagyvállalkozások , amennyiben:
a) fejlesztendő tevékenységük felhasználási cél 1. pontjában meghatározott területek valamelyikébe tartozik,
b) a támogatást igénylő

kérelem alapján

pályázat útján

Visszterhes polgári jogi jogviszony alapján

támogatási szerződéssel

együttműködési megállapodás

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás
pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt garancia,
pénzügyi intézmény vagy biztosító
által vállalt készfizető kezesség,
óvadék

 

igénybe vehető

 

 

20/64/4/2

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

75.

367906

20/64/4/3 Kötöttpályás járműgyártás fejlesztése

Az előirányzat célja az Irinyi Tervben kiemelt ágazatként meghatározott járműiparon belül a kötöttpályás járműgyártás fejlesztésének megvalósítása. Az előirányzat terhére a Millenniumi földalatti és Fogaskerekű

a) prototípusának tervezése,

b) prototípusainak gyártásának elindítása kerül finanszírozásra.

költségvetési szerv, gazdasági társaság, amely rendelkezik olyan tapasztalattal, ami alkalmassá teszi a járművek prototípusának megtervezésére és a gyártáshoz szükséges tervek elkészítésére.

kérelem alapján

támogatási szerződéssel támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás
bankgarancia
óvadék
biztosítók által vállalt garancia vagy
készfizető kezesség

nem

76.

368428

20/64/4/4

Ipar 4.0. program

a) Az előirányzat célja a magyar ipar versenyképességének erősítése az Ipar 4.0. technológiák alkalmazásával, a vállalati folyamatok teljes körére kiterjedően; valamint Ipar 4.0 koncepcióba illeszkedő folyamatok hatékonyságát növelő technológia adaptálását elősegítő stratégiai jelentőségű, országos hatású vállalati programok támogatása.. Az előirányzatból nyújtandó támogatás által az alábbi területeken megvalósuló fejlesztések, együttműködések és hálózatok kialakítása valósulhat meg:

- vállalati folyamatok hatékonyságát növelő technológiák adaptálása, széleskörű elterjesztése

- gyártáshoz kapcsolódó belső logisztikai folyamatok automatizálása, horizontális, és vertikális rendszerintegráció,

- felhőalapú technológiák továbbfejlesztése, felhasználása a gyártási, és logisztikai folyamatokban,

- intelligens mechatronikai rendszerek (autonóm robotok; autonóm járművek) kialakítása, rendszerbe állítása a gyártás és logisztika területén,

- additív gyártási technológiák alkalmazása, továbbfejlesztése,

- mesterséges intelligencia támogatási program magalapozását szolgáló alkalmazás fejlesztés és szoftverfejlesztés, a tanuló gépek, robotok tesztelésének, betanításának támogatása, demonstrációs fejlesztő és szolgáltató központok kialakításának ösztönzése valamint a létrejött demonstrációs és fejlesztő központok pilot projektjeinek elősegítése Európai programokhoz,.

- az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform munkacsoportja által kidolgozott koncepció alapján megvalósuló projektek.

b) Az előirányzat fedezi továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását.

a9 gazdasági társaság; felsőoktatási intézmény; államilag elismert szakképző iskolának minősülő köznevelési intézmény; a 2014. évi LXXVI. szerinti kutatóhely

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton
b) –

a) támogatási szerződéssel támogatói okirattal

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás
biztosító vagy pénzügyi intézmény által vállalt garancia
biztosító vagy pénzügyi intézmény által vállalt készfizető kezesség,
óvadék

b) –

-

a) igénybe vehető

b) –

 

 

20/64/4/4

1. részfeladat

Ipar 4.0. program

A részfeladat célja a magyar ipar versenyképességének erősítése az Ipar 4.0. technológiák alkalmazásával, a vállalati folyamatok teljes körére kiterjedően; valamint Ipar 4.0 koncepcióba illeszkedő folyamatok hatékonyságát növelő technológia adaptálását elősegítő stratégiai jelentőségű, országos hatású vállalati programok támogatása.. A részfeladatból nyújtandó támogatás által az alábbi területeken megvalósuló fejlesztések, együttműködések és hálózatok kialakítása valósulhat meg:

a) vállalati folyamatok hatékonyságát növelő technológiák adaptálása, széleskörű elterjesztése

b) gyártáshoz kapcsolódó belső logisztikai folyamatok automatizálása, horizontális, és vertikális rendszerintegráció,

c) felhőalapú technológiák továbbfejlesztése, felhasználása a gyártási, és logisztikai folyamatokban,

d) intelligens mechatronikai rendszerek (autonóm robotok; autonóm járművek) kialakítása, rendszerbe állítása a gyártás és logisztika területén,

e) additív gyártási technológiák alkalmazása, továbbfejlesztése,

f) mesterséges intelligencia támogatási program magalapozását szolgáló alkalmazás fejlesztés és szoftverfejlesztés, a tanuló gépek, robotok tesztelésének, betanításának támogatása, demonstrációs fejlesztő és szolgáltató központok kialakításának ösztönzése valamint a létrejött demonstrációs és fejlesztő központok pilot projektjeinek elősegítése Európai programokhoz,.

g) az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform munkacsoportja által kidolgozott koncepció alapján megvalósuló projektek.

gazdasági társaság; felsőoktatási intézmény; államilag elismert szakképző iskolának minősülő köznevelési intézmény; a 2014. évi LXXVI. szerinti kutatóhely

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás
biztosító vagy pénzügyi intézmény által vállalt garancia
biztosító vagy pénzügyi intézmény által vállalt készfizető kezesség,
óvadék

-

igénybe vehető

 

 

20/64/4/4

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

77.

372728

20/64/5 Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatás

A) 1. Az előirányzat célja vissza nem térítendő támogatással az építőipari kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása, mely által a vállalkozások hatékonysága, termelékenysége javul.

Egy kis- és középvállalkozás által megvalósítandó fejlesztés ezen előirányzat keretében összefoglalóan projektnek minősül. A támogatandó tevékenység az alábbi területek valamelyikéhez kapcsolódik:

- építőipar TEÁOR szám szerint: 41.10-43.99 közötti és a 71.11 tevékenység, valamint a 71.12, 71.20. tevékenységi körök, amennyiben a projekt elválaszthatatlanul kapcsolódik építőipari kivitelezési tevékenység megvalósításához.

- Nemfém ásványi termék gyártása TEÁOR 23.11-23.99 közötti tevékenység és egyéb feldolgozóipari tevékenység, amennyiben a projekt elválaszthatatlanul kapcsolódik építőanyag-gyártási tevékenység megvalósításához.

2. Az előirányzat terhére egy kedvezményezett részére legalább 25 millió forint összegű támogatás nyújtható.

A támogatás intenzitás mértéke minden kedvezményezett esetén egyedileg, a támogatási szerződésben kerül meghatározásra és rögzítésre, a támogatási kategóriák függvényében.

3. Az előirányzat terhére az alábbi tevékenységek támogathatók a 4-5. pontban foglaltak szerint:

a) a meglévőnél magasabb minőséget biztosító gépek és szerszámok beszerzése,

b) meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel,

c) termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások,

d) információs technológia-fejlesztés,

e) új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó gyártási licenc, gyártási knowhow beszerzések,

f) a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége,

g) immateriális javak beszerzése,

h) a c) és e) pontokhoz kapcsolódó energiahatékonysági beruházás,

i) a c) és e) pontokhoz kapcsolódó megújuló energia használatát célzó beruházás.

4. A 3. pontban foglalt támogatandó tevékenység által megvalósuló projektek a vállalkozás termelési vagy tervezési hatékonyságának javítását, az innovációt, a technológiai korszerűsítést, a gyártástechnológiai kapacitáshiány oldását kell, hogy szolgálják.

5. A 3. pontban foglalt támogatandó tevékenység eredménye az alábbiak legalább egyike:

a) új ismeret vagy technológia hasznosítása,

b) jelentős teljesítmény-növekedés,

c) a termelés költségeinek csökkentése, anélkül, hogy a teljesítmény csökkenne,

d) új vagy alapvetően átdolgozott termékek, szolgáltatások és eljárások legalább hazai piacra vitele.

B) Az előirányzat fedezi továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását.

A) kkv. törvény szerinti kis- és középvállalkozások.

gazdasági társaság

B) központi költségvetési szerv

A) kérelem alapján

B) –

A) támogatási

szerződéssel

B) –

A) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

B) –

A) előleg biztosítható

B) –

A) a) beszedési megbízás
b) óvadék,
c) a) pont vagy b) pont szerinti biztosíték mellett, amennyiben a támogatás 200,0 millió forintot meghaladja 200,0 millió forint feletti összeg tekintetében pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt garancia,
d) a) pont vagy b) pont szerinti biztosíték mellett, amennyiben a támogatás 200,0 millió forintot meghaladja 200,0 millió forint feletti összeg tekintetében pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt készfizető kezesség

B) –

A) ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

B) –

nem

 

 

20/64/5

1. részfeladat

Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatás

1. A részfeladat célja vissza nem térítendő támogatással az építőipari kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása, mely által a vállalkozások hatékonysága, termelékenysége javul.

Egy kis- és középvállalkozás által megvalósítandó fejlesztés ezen előirányzat keretében összefoglalóan projektnek minősül. A támogatandó tevékenység az alábbi területek valamelyikéhez kapcsolódik:

- építőipar TEÁOR szám szerint: 41.10-43.99 közötti és a 71.11 tevékenység, valamint a 71.12, 71.20. tevékenységi körök, amennyiben a projekt elválaszthatatlanul kapcsolódik építőipari kivitelezési tevékenység megvalósításához.

- Nemfém ásványi termék gyártása TEÁOR 23.11-23.99 közötti tevékenység és egyéb feldolgozóipari tevékenység, amennyiben a projekt elválaszthatatlanul kapcsolódik építőanyag-gyártási tevékenység megvalósításához.

2. Az előirányzat terhére egy kedvezményezett részére legalább 25 millió forint összegű támogatás nyújtható.

A támogatás intenzitás mértéke minden kedvezményezett esetén egyedileg, a támogatási szerződésben kerül meghatározásra és rögzítésre, a támogatási kategóriák függvényében.

3. Az előirányzat terhére az alábbi tevékenységek támogathatók a 4-5. pontban foglaltak szerint:

a) a meglévőnél magasabb minőséget biztosító gépek és szerszámok beszerzése,

b) meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel,

c) termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások,

d) információs technológia-fejlesztés,

e) új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó gyártási licenc, gyártási knowhow beszerzések,

f) a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége,

g) immateriális javak beszerzése,

h) a c) és e) pontokhoz kapcsolódó energiahatékonysági beruházás,

i) a c) és e) pontokhoz kapcsolódó megújuló energia használatát célzó beruházás.

4. A 3. pontban foglalt támogatandó tevékenység által megvalósuló projektek a vállalkozás termelési vagy tervezési hatékonyságának javítását, az innovációt, a technológiai korszerűsítést, a gyártástechnológiai kapacitáshiány oldását kell, hogy szolgálják.

5. A 3. pontban foglalt támogatandó tevékenység eredménye az alábbiak legalább egyike:

a) új ismeret vagy technológia hasznosítása,

b) jelentős teljesítmény-növekedés,

c) a termelés költségeinek csökkentése, anélkül, hogy a teljesítmény csökkenne,

d) új vagy alapvetően átdolgozott termékek, szolgáltatások és eljárások legalább hazai piacra vitele.

kkv. törvény szerinti kis- és középvállalkozások.

gazdasági társaság.

kérelem alapján

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

a) beszedési megbízás
b) óvadék,
c) a) pont vagy b) pont szerinti biztosíték mellett, amennyiben a támogatás 200,0 millió forintot meghaladja 200,0 millió forint feletti összeg tekintetében pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt garancia,
d) a) pont vagy b) pont szerinti biztosíték mellett, amennyiben a támogatás 200,0 millió forintot meghaladja 200,0 millió forint feletti összeg tekintetében pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt készfizető kezesség

ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

nem

 

 

20/64/5

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

78.

348239

20/64/6 NER300 projekt megvalósítása

Az előirányzat az Európai Bizottság NER300 programjaiban közvetlenül támogatást nyert hazai projekt megvalósítására nyújt fedezetet.

gazdasági társaság

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

nem

79.

359728

20/64/7 Jedlik Terv

Az előirányzat fedezetet biztosít

a) az elektromos meghajtású gépjármű megvásárlásának támogatására,

b) töltőinfrastruktúra kiépítésére,

c) az E-Mobi Nonprofit Kft. elektromobilitási tevékenységével összefüggő működési költségeire,

d) az elektromos töltőinfrastruktúrához kapcsolódó működési költségekre,

e) az elektromos töltőinfrastruktúrához kapcsolódó fizetési, elszámolási és kontrollrendszer kiépítésére és működtetésére,

f) az elektromobilitáshoz, energiahatékonysághoz kapcsolódó tanulmányok, tervek, koncepciók kidolgozásának a finanszírozására,

g) az elektromobilitáshoz, energiahatékonysághoz kapcsolódómarketing és promóciós tevékenység kiadásaira.

természetes személy, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, civil szervezet, köztestület, költségvetési szerv, helyi önkormányzat, társasház, lakásszövetkezet, egyházi jogi személy, ügyvédi iroda, ügyvéd, végrehajtói iroda, egyéni közjegyző, közjegyzői iroda, egyéni szabadalmi ügyvivő, szabadalmi ügyvivő iroda

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható






beszedési megbízás
zálogjog
garancia) kezesség
óvadék,
törzskönyvi bejegyzés













igénybe vehető

80.

329828

20/64/8 MKIK támogatása

Az előirányzat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyes közfeladatainak költségvetési támogatására szolgál.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (köztestület)

kérelem alapján

támogatási szerződéssel támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

81.

359084

20/65/1 Szakképzési Centrumok által ellátott felnőttoktatási tevékenység finanszírozása

a) Az előirányzat forrást biztosít

-    a Szakképzési Centrumok által ellátott felnőttoktatás keretében megszervezett képzések kapcsán felmerült kiadásokhoz a szakképzési centrumok felnőttoktatási tevékenységének normatív támogatásáról szóló miniszteri rendelet alapján,

-    a szakképzési centrumok felnőttoktatási tevékenységének támogatásával kapcsolatban a lebonyolító szervnél felmerülő kiadásokhoz, legfeljebb a tárgyévi eredeti előirányzat 1 %-ának mértékéig.

b) Az előirányzat fedezi továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását.

központi költségvetési szerv

a) miniszteri rendelet alapján

kérelem alapján

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

–-

a) igénybe vehető

b) nem

 

 

20/65/1

1. részfeladat

Szakképzési Centrumok által ellátott felnőttoktatási tevékenység finanszírozása

A részfeladat forrást biztosít

-    a Szakképzési Centrumok által ellátott felnőttoktatás keretében megszervezett képzések kapcsán felmerült kiadásokhoz a szakképzési centrumok felnőttoktatási tevékenységének normatív támogatásáról szóló miniszteri rendelet alapján,

-    a szakképzési centrumok felnőttoktatási tevékenységének támogatásával kapcsolatban a lebonyolító szervnél felmerülő kiadásokhoz, legfeljebb a tárgyévi eredeti előirányzat 1 %-ának mértékéig.

központi költségvetési szerv

miniszteri rendelet alapján

kérelem alapján

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

igénybe vehető

 

 

20/65/1

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

82.

352240

20/65/2 Szakképzési rendszer átalakításával kapcsolatos kiadások

Az előirányzat forrást biztosít

-    a szakképzési rendszer átalakításával összefüggő kiadásokra,

-    a Szakképzési Centrumokhoz kapcsolódó felújítások, fejlesztések, beruházások támogatására.

gazdasági társaság, központi költségvetési szerv, helyi önkormányzat, központi kezelésű előirányzat, civil szervezet

jogszabály alapján

kérelem alapján

pályázati úton

támogatói okirattal

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

igénybe vehető

83.

362028

20/65/3 Váci Fejlesztő Központ létrehozása és működtetése

a) AZ előirányzat forrást biztosít a KILÁTÓ Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő Központ működéséhez, szakmai tevékenységének az ellátásához szükséges támogatásra, valamint a működéséhez szükséges ingatlanok fejlesztésére, felújítására és eszközfejlesztésre.

b) Az előirányzat fedezeti továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítását.

a) egyházi jogi személy, civil szervezet, központi költségvetési szerv, helyi önkormányzat

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

b) –

a) támogatói okirattal

támogatási szerződéssel

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

a) igénybe vehető

b) nem

 

 

20/65/3

1. részfeladat

Váci Fejlesztő Központ létrehozása és működtetése

A részfeladat forrást biztosít a KILÁTÓ Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő Központ működéséhez, szakmai tevékenységének az ellátásához szükséges támogatásra, valamint a működéséhez szükséges ingatlanok fejlesztésére, felújítására és eszközfejlesztésre.

egyházi jogi személy, civil szervezet, központi költségvetési szerv, helyi önkormányzat

kérelem alapján

támogatói okirattal

támogatási szerződéssel

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

igénybe vehető

 

 

20/65/3

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

84.

375840

20/66/1 MTA kutatóintézetek, kutatóhelyek támogatása

a) Az előirányzat fedezetül szolgál az MTA kutatóintézetek és kutatóhelyek kutatási programjainak támogatására.

b) Az előirányzat célja továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő költségek, kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítása

a) MTA kutatóintézetek, központi költségvetési szerv

b) –

a) kérelem alapján

pályázat útján

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

a) NKFI Alap kezelő szerve

b) –

nem

 

 

20/66/1

1. részfeladat

MTA kutatóintézetek, kutatóhelyek támogatása

A részfeladat fedezetül szolgál az MTA kutatóintézetek és kutatóhelyek kutatási programjainak támogatására.

MTA kutatóintézetek, központi költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázat útján

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

NKFI Alap kezelő szerve

nem

 

 

20/64/4/4

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

85.

375851

20/66/2 Európai Uniós és hazai kutatóintézeti pályázatok támogatása

a) Az előirányzat fedezetet biztosít az európai uniós és hazai finanszírozású kutatóintézeti pályázatakhoz szükséges önerő támogatására.

b) Az előirányzat célja továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő költségek, kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítása

a) MTA kutatóintézetek, központi költségvetési szerv

b) központi költségvetési

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

a) NKFI Alap kezelő szerve

b) –

nem

 

 

20/66/2

1. részfeladat

Európai Uniós és hazai kutatóintézeti pályázatok támogatása

A részfeladat fedezetet biztosít az európai uniós és hazai finanszírozású kutatóintézeti pályázatakhoz szükséges önerő támogatására.

MTA kutatóintézetek, központi költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázati úton

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

NKFI Alap kezelő szerve

nem

 

 

20/66/2

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

86.

375862

20/66/3 Infrastruktúra fejlesztés és központi kezelésű felújítások támogatása

a) Az előirányzat fedezetet biztosít az MTA kutatóintézetek infrastrukturális fejlesztésének, valamint felújításaiank támogatására.

b) Az előirányzat célja továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő költségek, kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítása

a) MTA kutatóintézetek, központi költségvetési szerv

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

a) NKFI Alap kezelő szerve

b) –

nem

 

 

20/66/3

1. részfeladat

Infrastruktúra fejlesztés és központi kezelésű felújítások támogatása

A részfeladat fedezetet biztosít az MTA kutatóintézetek infrastrukturális fejlesztésének, valamint felújításaiank támogatására.

MTA kutatóintézetek, központi költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázati úton

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

NKFI Alap kezelő szerve

nem

 

 

20/66/3

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

87.

375873

20/66/4 Akadémiai kiválósági programok támogatása

a) Az előirányzat célja a kiválósági alapú akadémiai kiválósági programok támogatása, az MTA Lendülete Program támogatása.

b) Az előirányzat célja továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő költségek, kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítása.

a) természetes személyek, központi költségvetési szerv

b) –

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/66/4

1. részfeladat

Akadémiai kiválósági programok támogatása

A részfeladat célja a kiválósági alapú akadémiai kiválósági programok támogatása, az MTA Lendülete Program támogatása.

természetes személy, központi költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/66/4

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

88.

375884

20/66/5 Kutatói pályázatok támogatása

a) Az előirányzat célja a fiatal kutatói, posztdoktori pályázatok támogatása.

b) Az előirányzat célja továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő költségek, kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítása

a) természetes személy, központi költségvetési szerv

b) –

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

nem

 

 

20/66/5

1. részfeladat

Kutatói pályázatok támogatása

A részfeladat célja a fiatal kutatói, posztdoktori pályázatok támogatása.

természetes személy, központi költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázati úton

támogatási szerződéssel

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

Előleg biztosítható

beszedési megbízás

nem

 

 

20/66/5

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

89.

375895

20/66/6 Kutatási kiválóság támogatása

a) Az előirányzat fedezetet biztosít az egyéb kutatói kiválósági programok, kutatási témapályázatok és egyéb kutatói programok támogatására.

b) Az előirányzat célja továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő költségek, kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítása

a) természetes személy, központi költségvetési szerv

b) –

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

a) NKFI Alap kezelő szerve

b) –

nem

 

 

20/66/6

1. részfeladat

Kutatási kiválóság támogatása

A részfeladat fedezetet biztosít az egyéb kutatói kiválósági programok, kutatási témapályázatok és egyéb kutatói programok támogatására.

természetes személy, központi költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázati úton

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

 

beszedési megbízás

NKFI Alap kezelő szerve

nem

 

 

20/666

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem

90.

375917

20/66/7 Felsőoktatási kiválósági programok támogatása

a) Az előirányzat a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program, az Új Nemzeti Kiválóság Program, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia támogatásának a fedezetére biztosít forrást.

b) Az előirányzat célja továbbá a fejezeti kezelésű előirányzat kezelésével összefüggően felmerülő költségek, kincstári díjak, jutalékok és a pénzügyi tranzakciós illeték biztosítása

a) felsőoktatási intézmény, központi költségvetési szerv

b) központi költségvetési szerv

a) kérelem alapján

pályázati úton

b) –

a) támogatói okirattal

b) –

a) egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

b) –

a) előleg biztosítható

b) –

a) beszedési megbízás

b) –

a) NKFI Alap kezelő szerve

b) –

Nem

 

 

20/66/7

1. részfeladat

Felsőoktatási kiválósági programok támogatása

A részfeladat a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program, az Új Nemzeti Kiválóság Program, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia támogatásának a fedezetére biztosít forrást.

felsőoktatási intézmény, központi költségvetési szerv

kérelem alapján

pályázati úton

támogatói okirattal

egyösszegben

részletekben történő kifizetéssel

előleg biztosítható

beszedési megbízás

NKFI Alap kezelő szerve

Nem

 

 

20/66/7

2. részfeladat

Kincstári díj és pénzügyi tranzakciós illeték

A részfeladat a Kincstár által nyújtott szolgáltatásokkal összefüggő díjak, jutalékok, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetére biztosít forrást.

központi költségvetési szerv

nem






B) Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezet központi kezelésű előirányzatainak felhasználási szabályai

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

Sor-
szám

Áht-
azonosító

Az előirányzat részfeladat száma és megnevezése

Az előirányzat részfeladat felhasználási célja

A kifizetésben részesíthető személyek, szervezetek köre, amelyek számára az előirányzat részfeladat forrásaiból kifizetés vagy átcsoportosítás teljesíthető

Az előirányzat részfeladat terhére nyújtandó költségvetési támogatás biztosításának módja

Az előirányzat részfeladat terhére történő kötelezettség-vállalás dokumentuma

Az előirányzat részfeladat terhére nyújtandó költségvetési támogatás rendelkezésre bocsátásának módja

Az előirányzat részfeladat terhére támogatási előleg biztosításának lehetősége

Az előirányzat részfeladat terhére visszafizetési kötelezettséggel nyújtható-e támogatás

Biztosíték

Kezelő szerv kijelölése

Lebonyolító szerv igénybe-vételére sor kerül-e

1.

376951

21/3/1 Tőkeemelés

Az előirányzat célja a Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá eső gazdasági társaságok tőkeemelésének rendezése.

gazdasági társaság

tőkeemelés

tulajdonosi joggyakorló határozata

1

A 10. § (2) bekezdését a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

2

A 11. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

3

A 14. § (2) bekezdését a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés c) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

4

A 14. § (3) bekezdését a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés c) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

5

A 14. § (4) bekezdését a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés c) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

6

A 15. § (5) bekezdése a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (2) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

7

A 16. § (3) bekezdése a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (2) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

9

A 24. § (1) bekezdése a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés e) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

10

A 24. § (3a) bekezdését a 37/2015. (XI. 19.) NFM utasítás 6. § (1) bekezdése iktatta be.

11

A 26. § (2) bekezdése a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

12

A 27/A. §-t a 37/2015. (XI. 19.) NFM utasítás 6. § (2) bekezdése iktatta be, hatályon kívül helyezte a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

Az 1. alcímet (28. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 2. alcímet (29. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 2/A. alcímet (29/A. §) a 37/2015. (XI. 19.) NFM utasítás 6. § (3) bekezdése iktatta be, hatályon kívül helyezte a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § a) pontja.

16

A 30. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés f) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

17

A 4. alcímet (31. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

18

Az 5. alcímet (32. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 33. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

20

A 34. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

21

A 35. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

22

A 36. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

23

A 7. alcím (37–38. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 8. §-ával megállapított szöveg.

24

A 37. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

25

A 38. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

26

A 8. alcím (39–42/A. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg.

27

A 39. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

28

A 40. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

29

A 41. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

30

A 42. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

31

A 42/A. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

32

A 43. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

33

A 44. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

34

A 45. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

35

A 46. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

36

A 47. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

37

A 48. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

38

A 49. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

39

Az 50. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

40

Az 51. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

41

Az 52. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

42

Az 53. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

43

Az 54. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

44

Az 55. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

45

Az 56. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

46

Az 57. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

47

Az 58. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

48

Az 59. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

49

A 60. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

50

A 61. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

51

A 62. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

52

A 22. alcímet (63. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

53

A 23. alcímet (64. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

54

A 24. alcímet (65. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

55

A 25. alcímet (66. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

56

A 26. alcímet (67. §) a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

57

A 68. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

58

A 69. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

59

A 70. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

60

A 71. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

61

A 72. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

62

A 73. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

63

A 74. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

64

A 75. §-t a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (3) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

65

A 76. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

66

Az 5. mellékletet a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 18. § (1) bekezdése iktatta be. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére