• Tartalom

27/2015. (V. 27.) FM rendelet

27/2015. (V. 27.) FM rendelet

az erdei vasutak üzemeltetésének csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 95/2012. (VIII. 30.) VM rendelet módosításáról1

2015.05.30.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 4. § 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § (1) Az erdei vasutak üzemeltetésének csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 95/2012. (VIII. 30.) VM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) E rendelet alapján nyújtott támogatás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet (a továbbiakban: általános de minimis rendelet) hatálya alá tartozó csekély összegű támogatásként nyújtható. Az egy és ugyanazon vállalkozás részére az általános de minimis rendelet szerinti, Magyarországon odaítélt csekély összegű támogatás bruttó támogatástartalma – három pénzügyi évet felölelő időszakon belül – nem haladhatja meg a 200 000 eurónak megfelelő forintösszeget.”

(2) Az R. 1. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülnek az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. § 5a. pontjában meghatározott vállalkozások.
(5) A csekély összegű támogatás nem halmozható azonos elszámolható költségek vagy azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatással, ha az így halmozott összeg meghaladná a Korm. rendelet 2. § 2a. pontja szerinti csoportmentességi rendeletekben vagy az Európai Bizottság jóváhagyó határozatában meghatározott legmagasabb támogatási intenzitást vagy összeget.”

2. § (1) Az R. 2. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Pályázat benyújtására az a nonprofit gazdasági társaság, civil szervezet és költségvetési szerv (a továbbiakban: pályázó) jogosult, amely:]

b) nem áll felszámolási, végelszámolási és kényszertörlési eljárás alatt, illetve nem áll gazdálkodási tevékenységével összefüggő végrehajtási eljárás alatt és erről a pályázat benyújtása során nyilatkozik;”

(2) Az R. 2. § (1) bekezdés d) és e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Pályázat benyújtására az a nonprofit gazdasági társaság, civil szervezet és költségvetési szerv (a továbbiakban: pályázó) jogosult, amely:]

d) az általános de minimis rendelet 3. cikk (8) és (9) bekezdése és 5. cikke figyelembevételével nyilatkozik az általa és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozások által a pályázat benyújtását megelőző kettő pénzügyi évben és a folyamatban lévő pénzügyi évben kapott valamennyi, az általános de minimis rendelet alapján Magyarországon odaítélt csekély összegű támogatás összegéről;
e) megfelel a Korm. rendelet 11/A. §-ában meghatározott feltételeknek.”

3. § Az R. 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatás a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény 1. melléklet XII. Földművelésügyi Minisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 5. Nemzeti támogatások alcím, 11. Erdei kisvasutak üzemeltetési támogatása jogcímcsoport előirányzat terhére, a Nemzeti Erdőprogram 10032000-01220191-52000001 számú fizetési számláról kerül biztosításra.”

4. § Az R. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A miniszter a pályázatokra vonatkozó döntés előkészítése érdekében véleményező szervként szakértőkből álló Bíráló Bizottságot állít fel. A Bíráló Bizottság tagjait a miniszter kéri fel.”

5. § Az R. a következő 9/A. §-sal egészül ki:

9/A. § A támogatáshoz kapcsolódó iratokat az odaítélést követő 10 évig meg kell őrizni, és a támogatást nyújtó ilyen irányú felhívása esetén a támogatás kedvezményezettje köteles azokat bemutatni. A csekély összegű támogatási jogcímen nyújtott támogatásokról az Európai Bizottság kérésére 20 munkanapon belül információt kell szolgáltatni.”

6. § Az R.

a) 2. § (2) bekezdés b) pontjában a „vidékfejlesztési” szövegrész helyébe a „földművelésügyi” szöveg,

b) 3. § (2) bekezdésében a „2014. évben” szövegrész helyébe a „2015. évben” szöveg,

c) 4. § (1) bekezdésében az „az agrárpolitikáért és agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter)” szövegrész helyébe az „az agrárpolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) és az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter” szöveg

lép.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. május 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére