• Tartalom

30/2015. (XI. 19.) NGM rendelet

30/2015. (XI. 19.) NGM rendelet

a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló 16/2015. (V. 29.) NGM rendelet módosításáról1

2015.11.20.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. melléklet I. pont 14. alpontjában és a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 2. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló 16/2015. (V. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. §-a a következő s) és t) ponttal egészül ki:

[Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikk (1) bekezdése szerinti állami támogatások esetében]

s) az 1. mellékletben foglalt táblázat 15. sora alapján a 702/2014/EU bizottsági rendelet I. és II. fejezete, valamint 21. cikke szerinti tudástranszferhez és tájékoztatási tevékenységekhez nyújtott támogatás,
t) az 1. mellékletben foglalt táblázat 15. sora alapján a 702/2014/EU bizottsági rendelet I. és II. fejezete, valamint 22. cikke szerinti tanácsadási szolgáltatásokhoz nyújtott támogatás”

(nyújtható.)

2. § A Rendelet 1. alcíme a következő 3/A. §-sal egészül ki:

3/A. § (1) Az 1. mellékletben foglalt táblázat 38. sora alapján nyújtható állami támogatásnak minősülő jogcímek:
a) az innováció keretfeltételeinek javítása, üzleti és társadalmi innovációs készségek fejlesztése,
b) transznacionális vízgazdálkodás és árvízvédelem,
c) a természeti és kulturális örökség, valamint az erőforrások fenntartható használata,
d) ökológiai folyosók helyreállítása és menedzsmentje,
e) felkészülés a katasztrófakockázatok kezelésére,
f) környezetbarát és biztonságos közlekedési rendszerek fejlesztése,
g) az energiabiztonság és energiahatékonyság javítása,
h) jelentősebb társadalmi kihívások kezelésére szolgáló intézményi kapacitások növelése.
(2) Az 1. mellékletben foglalt táblázat 39. sora alapján nyújtható állami támogatásnak minősülő jogcímek:
a) vállalkozói kompetenciák és készségek javítása, az innovációs rendszerek szereplői közötti fenntartható kapcsolatok javítása,
b) energiahatékonyság növelését és a megújuló energiaforrások használatát támogató stratégiák, megoldások kidolgozása,
c) területi alapú, alacsony széndioxid-kibocsátású energiatervezési stratégiák támogatása,
d) mobilitás tervezési kapacitások fejlesztése a funkcionális városi területeken az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátás érdekében,
e) természeti és kulturális örökség, erőforrások védelme, fenntartható használata,
f) funkcionális városi területek környezetgazdálkodásának fejlesztése,
g) regionális személyszállítási és áruszállítási rendszerek tervezése és koordinációja.”

3. § (1) A Rendelet 4. § (2) bekezdése a következő 19a. ponttal egészül ki:

(A II. fejezet alkalmazásában:)

„19a. fiatal mezőgazdasági termelő: a 702/2014/EU bizottsági rendelet 2. cikk 34. pontja szerinti termelő;”

(2) A Rendelet 4. § (2) bekezdése a következő 64a. ponttal egészül ki:

(A II. fejezet alkalmazásában:)

„64a. tanácsadás: a 702/2014/EU bizottsági rendelet 2. cikk 45. pontja szerinti tanácsadás;”

4. § A Rendelet 5. §-a a következő (12) bekezdéssel egészül ki:

„(12) Az általános forgalmi adó (áfa) nem támogatható, kivéve, ha az áfára vonatkozó nemzeti jogszabályok értelmében nem igényelhető vissza.”

5. § A Rendelet 7. §-a a következő f) és g) ponttal egészül ki:

(E fejezet alapján)

f) a 23. és 24. alcím szerinti támogatások esetén 2021. június 30-ig,
g) mezőgazdasági csekély összegű támogatások esetén 2021. június 30-ig”

(lehet támogatási döntést hozni.)

6. § A Rendelet a következő 4/A. alcímmel egészül ki:

„4/A. Mezőgazdasági csekély összegű támogatás
8/A. § (1) Az egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozások részére az 1408/2013/EU bizottsági rendelet hatálya alá tartozó, Magyarországon odaítélt csekély összegű támogatás (ezen alcím alkalmazásában a továbbiakban: támogatás) bruttó támogatástartalma nem haladhatja meg a 15 000 eurónak megfelelő forintösszeget, figyelembe véve az 1408/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (8) és (9) bekezdését.
(2) A támogatás odaítélése során az adott pénzügyi évben, valamint az előző két pénzügyi év alatt odaítélt csekély összegű támogatások bruttó támogatástartalmának összegét kell figyelembe venni.
(3) Az 1408/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikk (2) és (3) bekezdésében foglaltak kivételével nem lehet kedvezményezett az a vállalkozás, amely az igényelt támogatást az 1408/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikk (1) bekezdésében meghatározott kivételek szerint használná fel.
(4) A mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó ágazatban, valamint az 1407/2013/EU bizottsági rendelet hatálya alá tartozó egy vagy több ágazatban egyaránt tevékenységet folytató vállalkozások esetében – a mezőgazdasági termelőágazatra tekintettel – az 1408/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtott támogatások az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (2) bekezdésében rögzített alkalmazandó felsőhatárig halmozhatók az utóbbi tevékenység(ek)re tekintettel nyújtott csekély összegű támogatásokra, feltéve, ha biztosítva van, hogy az elsődleges mezőgazdasági termelőtevékenység ne részesüljön az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtott csekély összegű támogatásban.
(5) A mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó ágazatban, valamint a halászati és akvakultúra ágazatban egyaránt tevékenységet folytató vállalkozások esetében – a mezőgazdasági termelő ágazatra tekintettel – az 1408/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtott támogatások az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a halászati és akvakultúra-ágazatban nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2014. június 27-i 717/2014/EU bizottsági rendeletben rögzített felsőhatárig halmozhatók az utóbbi tevékenységekre, tekintettel a 717/2014/EU bizottsági rendelettel összhangban nyújtott csekély összegű támogatásokra, feltéve, ha biztosítva van, hogy az elsődleges mezőgazdasági termelőtevékenység ne részesüljön a 717/2014/EU bizottsági rendelet alapján nyújtott csekély összegű támogatásban.
(6) A támogatás nem halmozható azonos elszámolható költségek vagy azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatással, ha az így halmozott összeg meghaladná a csoportmentességi rendeletekben vagy az Európai Bizottság jóváhagyó határozatában meghatározott legmagasabb támogatási intenzitást vagy összeget.
(7) A csekély összegű támogatások nyújtásával kapcsolatos eljárásokra az Atr. 11. és 11/A. §-ában foglaltak az irányadóak.”

7. § A Rendelet a következő 23. és 24. alcímmel egészül ki:

„23. Tudástranszferhez és tájékoztatási tevékenységekhez nyújtott támogatás
40/A. § (1) A tudástranszferhez és tájékoztatási tevékenységekhez nyújtott támogatás (ezen alcím alkalmazásában a továbbiakban: támogatás) esetén a támogatási intenzitás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 100%-át.
(2) A támogatás keretében elszámolható:
a) a szakképzéshez és a készségek elsajátításához kapcsolódó tevékenységek – többek között tanfolyamok, workshopok és személyre szabott tanácsadás –, valamint demonstrációs és tájékoztatási tevékenységek megszervezése kapcsán felmerülő költségek;
b) a résztvevők utazási és szállásköltségei, valamint napidíja;
c) a résztvevők távolléte során szükséges helyettesítéssel kapcsolatos költség;
d) a beruházásokhoz kapcsolódó demonstrációs projektek esetében:
da) ingatlan építése, szerzése – a lízinget is beleértve – vagy fejlesztése; földterület esetében a támogatás mértéke nem haladhatja meg az adott művelethez kapcsolódó elszámolható költségek teljes összegének 10%-át;
db) gépek és berendezések vásárlása vagy lízingelése, az adott eszköz piaci értékének erejéig;
dc) a da) és a db) alpontban meghatározott kiadásokhoz kapcsolódó általános költségek, például az építészek, mérnökök díjai, tanácsadási díjak, a környezeti és a gazdasági fenntarthatóságra vonatkozó tanácsadással kapcsolatos díjak, ideértve a megvalósíthatósági tanulmányok díjait; a megvalósíthatósági tanulmányok költségei abban az esetben is elszámolható kiadásnak minősülnek, ha a tanulmányok eredményei alapján nem merülnek fel a da) és a db) alpont szerinti kiadások;
dd) számítógépes szoftver beszerzése vagy kifejlesztése, valamint szabadalmak, licenciák, szerzői jogok és védjegyek megszerzése.
(3) A (2) bekezdés d) pontjában meghatározott demonstrációs projektek esetében a támogatás maximális összege egy 3 pénzügyi évet felölelő időszakban nem haladhatja meg a 100 000 eurót.
(4) A (2) bekezdés d) pontjában meghatározott költségek csak a demonstrációs projekt céljaira való használatuk mértékéig és idejére számolhatók el. Csak a demonstrációs projekt időtartamának megfelelő – az általánosan elfogadott számviteli alapelveknek megfelelően kiszámított – értékcsökkenési ráfordítások minősülnek elszámolható költségnek.
(5) A (2) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott támogatások nem foglalhatnak magukban a kedvezményezettek számára folyósított közvetlen kifizetéseket, ezen pontokban meghatározott támogatásokat a tudástranszfert vagy a tájékoztatási tevékenységet megvalósító szolgáltató számára kell kifizetni.
(6) A tudástranszferre irányuló és tájékoztatási tevékenységeket végző szerveknek a személyzet képesítése és a rendszeres képzés vonatkozásában rendelkezniük kell a feladatok ellátásához szükséges megfelelő kapacitásokkal. Ezeket a tevékenységeket mérettől függetlenül termelői csoportok vagy más szervezetek is végezhetik. A tevékenységekhez való hozzáférésnek nem szabható feltételéül az e csoportokban vagy szervezetekben való tagság. A tagsággal nem rendelkező személyek által az igazgatási költségekhez fizetett hozzájárulás kizárólag az (1) bekezdésben szereplő tevékenységekhez kapcsolódhat.
(7) A támogatásnak – objektív módon meghatározott feltételek mellett – az érintett területen működő valamennyi támogatható vállalkozás számára hozzáférhetőnek kell lennie.
(8) A támogatást csak kis- és középvállalkozások számára lehet nyújtani.
24. A tanácsadási szolgáltatásokhoz nyújtott támogatás
40/B. § (1) A tanácsadási szolgáltatásokhoz nyújtott támogatás (ezen alcím alkalmazásában a továbbiakban: támogatás) esetén a támogatási összeg tanácsadásonként legfeljebb 1500 euró.
(2) A tanácsadásnak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról és az 1698/2005/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1305/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 5. cikke szerinti uniós vidékfejlesztési prioritások közül legalább egyhez kapcsolódnia kell, és a következő elemek közül legalább egyre ki kell terjednie:
a) a közös agrárpolitika finanszírozásáról, irányításáról és monitoringjáról és a 352/78/EGK, a 165/94/EK, a 2799/98/EK, a 814/2000/EK, az 1290/2005/EK és a 485/2008/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VI. cím I. fejezetében meghatározott, jogszabályban foglalt gazdálkodási követelményekből vagy az ugyanott szereplő, a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírásokból következő kötelezettségek;
b) adott esetben a közös agrárpolitika keretébe tartozó támogatási rendszerek alapján a mezőgazdasági termelők részére nyújtott közvetlen kifizetésekre vonatkozó szabályok megállapításáról, valamint a 637/2008/EK és a 73/2009/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1307/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 1307/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet) III. cím 3. fejezetében meghatározott, az éghajlatra és a környezetre kedvező hatást gyakorló mezőgazdasági gyakorlatok és az 1307/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 4. cikk (1) bekezdés c) pontjában meghatározott mezőgazdasági terület fenntartása;
c) a korszerűsítést, a versenyképesség fokozását, az ágazati integrációt, az innovációt, a piacorientáltságot, valamint a vállalkozásösztönzést szolgáló intézkedések;
d) a 2000/60/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 11. cikk (3) bekezdésében foglaltak végrehajtása céljából a tagállamok által meghatározott követelmények;
e) a növényvédő szerek forgalomba hozataláról valamint a 79/117/EGK és a 91/414/EGK tanácsi irányelvek hatályon kívül helyezéséről szóló, 2009. október 21-i 1107/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 55. cikkének végrehajtása céljából a tagállamok által megállapított követelmények és különösen a peszticidek fenntartható használatának elérését célzó közösségi fellépés kereteinek meghatározásáról szóló, 2009. október 21-i 2009/128/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 14. cikkében meghatározott, az integrált növényvédelemre vonatkozó általános elveknek való megfelelés;
f) a munkahelyi vagy a mezőgazdasági üzemhez kapcsolódó biztonsági előírások;
g) szaktanácsadás – beleértve a gazdasági és környezeti fenntarthatóságra vonatkozó tanácsadást is – olyan mezőgazdasági termelők számára, akik első alkalommal kezdenek gazdálkodásba;
h) a tanácsadás kiterjedhet az 1307/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet I. mellékletében megállapítottak szerint, az éghajlatváltozás mérséklésével és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, a biológiai sokféleséggel és a vízvédelemmel kapcsolatos egyéb kérdésekre, a mezőgazdasági üzem gazdasági és környezeti teljesítményével, többek között a versenyképességi szempontokkal kapcsolatos kérdésekre, a rövid ellátási láncok kialakításához, az ökológiai gazdálkodáshoz, valamint az állattenyésztés egészségügyi aspektusaihoz kapcsolódó kérdésekre is.
(3) A támogatás nem foglalhat magában a kedvezményezettnek teljesített közvetlen kifizetéseket. A támogatást a tanácsadási szolgáltatás nyújtója részére kell kifizetni.
(4) A tanácsadási szolgáltatás nyújtására kijelölt szerveknek a személyzet képesítése és a rendszeres képzés vonatkozásában rendelkezniük kell a feladatok ellátásához szükséges megfelelő kapacitásokkal. A szolgáltatást termelői csoportok vagy más szervezetek is nyújthatják, méretüktől függetlenül.
(5) A támogatásnak – objektív módon meghatározott feltételek mellett – az érintett területen működő valamennyi támogatható vállalkozás számára hozzáférhetőnek kell lennie. Amennyiben a tanácsadási szolgáltatást termelői csoportok vagy szervezetek nyújtják, a szolgáltatáshoz való hozzáférésnek nem szabható feltételéül az e csoportokban vagy szervezetekben való tagság. A tagsággal nem rendelkező személyek által az érintett csoport vagy szervezet igazgatási költségeinek fedezése céljából fizetett hozzájárulás mértékének a tanácsadási szolgáltatás nyújtásának költségeire kell korlátozódnia.
(6) A támogatást csak kis- és középvállalkozások számára lehet nyújtani.”

8. § A Rendelet 43. §-a a következő i) ponttal egészül ki:

(E rendelet)

i) 1. mellékletben foglalt táblázat 15. sora az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének alkalmazásában a mezőgazdasági és az erdészeti ágazatban, valamint a vidéki térségekben nyújtott támogatások bizonyos kategóriáinak a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról szóló, 2014. június 25-i 702/2014/EU bizottsági rendelet (HL L 193., 2014.7.1., 1. o.) I. és II. Fejezete, valamint 21–22. cikke”

(hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.)

9. § A Rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

10. § A Rendelet

1. 3. § a)–r) pontjában, 4. § (3) bekezdésében és 43. § a)–h) pontjában az „1. melléklet” szövegrész helyébe az „1. mellékletben foglalt táblázat” szöveg,

2. 3. § j) pontjában és 43. § c) pontjában a „28., 35.” szövegrész helyébe a „28., 35., 38–39.,” szöveg,

3. 3. § l) pontjában és 43. § g) pontjában a „pontja” szövegrész helyébe a „pontja és a 22. sor c) pontja” szöveg,

4. 5. § (1) bekezdésében az „1370/2007/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet” szövegrész helyébe az „1370/2007/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet, a 702/2014/EU bizottsági rendelet” szöveg,

5. 5. § (4) bekezdés a) pontjában a „7., 8., 10–14., 17., 19. és 20.” szövegrész helyébe a „4., 4/A., 7., 8., 10–14., 17., 19., 20.” szöveg,

6. 5. § (4) bekezdés c) pontjában a „részére” szövegrész helyébe a „részére a 4. alcím szerinti támogatás, illetve a 4/A. alcím szerinti” szöveg,

7. 5. § (5) bekezdésében a „651/2014/EU bizottsági rendelet alapján” szövegrész helyébe a „651/2014/EU bizottsági rendelet, valamint a 702/2014/EU bizottsági rendelet alapján” szöveg,

8. 5. § (5) bekezdésében a „(2) bekezdésében” szövegrész helyébe a „(2) bekezdésében, valamint a 702/2014/EU bizottsági rendelet 6. cikk (2) bekezdésében” szöveg,

9. 43. §-ában az „E rendelet” szövegrész helyébe az „Az” szöveg,

10. 1. mellékletében foglalt táblázat F:35 mező a) pontjában a „turisztikai” szövegrész helyébe „turisztikai és vendéglátási” szöveg,

11. 1. mellékletében foglalt táblázat H:34 mezőjében az „alapján” szövegrész helyébe az „ , előirányzat-átcsoportosítás alapján” szöveg,

12. 1. mellékletében foglalt táblázat G:35 mezőjében a „szervezet” szövegrész helyébe a „szervezet, szövetkezet” szöveg

lép.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

12. § Ez a rendelet

a) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének alkalmazásában a mezőgazdasági és az erdészeti ágazatban, valamint a vidéki térségekben nyújtott támogatások bizonyos kategóriáinak a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról szóló, 2014. június 25-i 702/2014/EU rendelet,

b) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a mezőgazdasági ágazatban nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1408/2013/EU bizottsági rendelet,

c) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 106. cikke (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatásra való alkalmazásáról szóló 2012/21/EU bizottsági határozat

hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

1. melléklet a 30/2015. (XI. 19.) NGM rendelethez

1. A Rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat a következő 12a. sorral egészül ki:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Áht. Azonosító

Címnév

Alcímnév

Jogcímcsoport név

Jogcímnév

Előirányzat célja

Kifizetésben részesülők köre

Támogatás biztosításának módja

Támogatási előleg

Rendelkezésre bocsátás módja

Visszafizetés határideje

Biztosíték

Kezelő szerv

Lebonyolító szerv

Európai uniós forrásból finanszírozott költségvetési támogatás közreműködő szervezete)

"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12a

355284

 

 

Munkavédelmi célú támogatás

Az előirányzat célja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés támogatása.

költségvetési szerv, gazdasági társaság, civil szervezet

pályázati úton

előleg biztosítható

egyösszegű kifizetéssel, részletekben történő kifizetéssel - időarányosan vagy teljesítésarányosan

-

A kedvezményezett valamennyi - jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető - fizetési számlájára vonatkozó, a támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozata.

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

2. A Rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 16. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Áht. Azonosító

Címnév

Alcímnév

Jogcímcsoport név

Jogcímnév

Előirányzat célja

Kifizetésben részesülők köre

Támogatás biztosításának módja

Támogatási előleg

Rendelkezésre bocsátás módja

Visszafizetés határideje

Biztosíték

Kezelő szerv

Lebonyolító szerv

Európai uniós forrásból finanszírozott költségvetési támogatás közreműködő szervezete)

"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.

347784

 

 

Turisztikai célelőirányzat

Az előirányzat fedezetet biztosíthat

a) a fejlesztést megalapozó megvalósíthatósági tanulmányok és rendezési tervek, koncepciók, projektek kidolgozására,

b) turisztikai terület- és termékfejlesztés támogatására,

c) turisztikai, illetve a turizmus szempontjából jelentős beruházások, infrastrukturális fejlesztések és szolgáltatások támogatására,

d) turisztikai beruházások létrehozására és a meglévő kapacitások bővítésére,

e) a turisztikai szakemberképzés támogatására, bármely államilag elismert vagy akkreditált turisztikai képzést szervező és folytató szervezetnek a képzés érdekében szükséges oktatási anyagok, segédanyagok finanszírozására, a gyakorlati képzés támogatására,

f) szállodák és vendéglátóhelyek, valamint más turisztikai szolgáltatók környezetvédelmi és minőségbiztosítási programjainak támogatására,

g) az Európai Unió forrásaiból meghirdetett programokban és nemzetközi szervezetekben való részvétel támogatására,

h) a turisztikai termékfejlesztési beruházásokhoz igénybe vett hitel kamatterhének támogatására,

i) a turizmussal összefüggő marketing és promóciós tevékenység és az ehhez kapcsolódó személyi és tárgyi kiadások finanszírozására bel- és külföldön,

j) az országos, regionális és nemzetközi hatókörű, a turisztikai kínálatot bővítő rendezvények, fesztiválok, nemzeti emléknapok megvalósításának támogatására,

k) a természeti és kulturális értékek megőrzésének támogatására, valamint az épített örökség helyreállítására,

l) alkotóművészeti, előadó-művészeti, múzeumi, könyvtári, levéltári, közművelődési vagy örökségvédelmi-műemlékvédelmi tevékenységekre,

m) turisztikai tevékenységet folytató kis- és középvállalkozások részére tanácsadáshoz nyújtott támogatásra,

n) turisztikai tevékenységet folytató induló vállalkozások fejlesztésére,

o) turisztikai tevékenységet folytató vállalkozások munkavállalóinak képzésére,

p) regionális turisztikai feladatokhoz kapcsolódó információs rendszer működtetésére és fejlesztésére,

q) az MT Zrt. marketing és működési költségeinek fedezésére,

r) szúnyoggyérítéssel kapcsolatos feladatok turisztikailag frekventált területeken történő támogatására,

s) más jogszabályban vagy a Kormány által meghatározott egyéb turizmusfejlesztési célok végrehajtására,

t) turisztikai tevékenységet folytató kis- és középvállalkozások vásárokon való részvételére,

u) nemzeti ünnephez és nemzeti emléknaphoz kapcsolódó közszolgáltatási célú rendezvényszervezésére, melyek megvalósítására kiemelkedően magas látogatószámú vidéki célterületeken kerül sor,

v) előirányzathoz kapcsolódó feladatok elvégzéséért járó díj kifizetésére,

w) az előirányzathoz kapcsolódó peres eljárásban bírósági ítélet vagy végzés alapján kártérítés fizetési kötelezettség kifizetésére,

x) egyéb turisztikai és vendéglátási szakágazattal kapcsolatos kiadásokra.

Az előirányzat tartalmazza a kezelésével és működtetésével járó költségeket is.

természetes személy, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, civil szervezet, szövetkezet, helyi önkormányzat, köztestület, költségvetési szerv

pályázati úton, egyedi döntés,

előirányzat-átcsoportosítás alapján

előleg biztosítható

egyösszegű kifizetéssel, részletekben történő kifizetéssel - időarányosan vagy teljesítésarányosan

-

Biztosíték lehet:

a) a kedvezményezett valamennyi - jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető - fizetési számlájára vonatkozó, a támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozata,

b) zálogjog,

c) garancia,

d) kezesség,

e) óvadék.

-

igénybe vehető

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

3. A Rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 18. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

 

 

 

 

(Áht. Azonosító

Címnév

Alcímnév

Jogcímcsoport név

Jogcímnév

Előirányzat célja

Kifizetésben részesülők köre

Támogatás biztosításának módja

Támogatási előleg

Rendelkezésre bocsátás módja

Visszafizetés határideje

Biztosíték

Kezelő szerv

Lebonyolító szerv

Európai uniós forrásból finanszírozott költségvetési támogatás közreműködő szervezete)

"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.

346706

 

 

Területfejlesztéssel összefüggő feladatok

Az előirányzat fedezetet biztosíthat

a) a területfejlesztési intézményrendszeri feladatokra

aa) a megyei önkormányzatok,

ab) a regionális fejlesztési ügynökségek,

ac) a térségi fejlesztési tanácsok részére

a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvényben meghatározott feladatokhoz kapcsolódó tevékenységeikhez és egyes szakmai projektjeik végrehajtásához, kivéve a kiemelt térségek fejlesztési programjainak végrehajtásához kapcsolódó projekteket és feladatokat;

b) területfejlesztési szakmai háttérfeladatokra

ba) a Széchenyi Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság működéséhez és szakmai programjainak megvalósításához, kivéve a kiemelt térségek fejlesztési programjainak végrehajtásához kapcsolódó projekteket és feladatokat,

bb) a Lechner Lajos Tudásközpont Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer működéséhez és szakmai feladatai ellátásához,

c) a Kincstár korábbi évek területfejlesztési pályázati rendszereivel kapcsolatos tevékenységének finanszírozásához, valamint

d) egyéb területfejlesztési, fejlesztéspolitikához kapcsolódó feladatok ellátásához, kivéve a kiemelt térségek fejlesztési programjainak végrehajtásához kapcsolatos projekteket és feladatokat.

Az előirányzat tartalmazza a kezelésével és működtetésével járó költségeket is.

helyi önkormányzat, gazdasági társaság, térségi fejlesztési tanács, Balaton Fejlesztési Tanács, Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács, költségvetési szerv

egyedi döntés alapján

előleg biztosítható

egyösszegű kifizetéssel, részletekben történő kifizetéssel - időarányosan vagy teljesítésarányosan

-

A kedvezményezett valamennyi - jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető - fizetési számlájára vonatkozó, a támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozata.

-

-

-

visszterhes polgári jogi szerződés alapján

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

4. A Rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 22. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Áht. Azonosító

Címnév

Alcímnév

Jogcímcsoport név

Jogcímnév

Előirányzat célja

Kifizetésben részesülők köre

Támogatás biztosításának módja

Támogatási előleg

Rendelkezésre bocsátás módja

Visszafizetés határideje

Biztosíték

Kezelő szerv

Lebonyolító szerv

Európai uniós forrásból finanszírozott költségvetési támogatás közreműködő szervezete)

"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.

347995

 

 

Gazdasági Zöldítési Rendszer

Az előirányzat fedezetet biztosíthat

a) a kibocsátás-csökkentést és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó kutatás és fejlesztés, valamint demonstrációs projektek finanszírozására,

b) a megújuló energiaforrásból megvalósuló energiatermelés fejlesztésére és energiahatékonyság növelésére,

c) az alacsony kibocsátású közlekedésre és tömegközlekedési eszközökre történő átállás ösztönzésére,

d) a Zöld Klíma Alap részére tett nemzeti felajánlás 50%-ának teljesítésére,

e) a kezelésével és működtetésével járó költségekre.

természetes személy, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, civil szervezet, helyi önkormányzat, köztestület, társasház, lakásszövetkezet

pályázati úton

előleg biztosítható

egyösszegű kifizetéssel, részletekben történő kifizetéssel - időarányosan vagy teljesítésarányosan

-

Biztosíték lehet:

a) a kedvezményezett valamennyi - jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető - fizetési számlájára vonatkozó, a támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozata,

b) zálogjog,

c) garancia,

d) kezesség,

e) óvadék.

-

igénybe vehető

-

gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, civil szervezet, helyi önkormányzat, köztestület, költségvetési szerv

egyedi döntés, előirányzat-átcsoportosítás alapján

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

5. A Rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 38-41. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Áht. Azonosító

Címnév

Alcímnév

Jogcímcsoport név

Jogcímnév

Előirányzat célja

Kifizetésben részesülők köre

Támogatás biztosításának módja

Támogatási előleg

Rendelkezésre bocsátás módja

Visszafizetés határideje

Biztosíték

Kezelő szerv

Lebonyolító szerv

Európai uniós forrásból finanszírozott költségvetési támogatás közreműködő szervezete)

"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

38.

342873

 

 

Duna Transznacionális Együttműködési Program

Az előirányzat fedezetet biztosít

a) az európai területi együttműködési célkitűzés keretében megvalósuló Duna Transznacionális Együttműködési Programban történő eredményes magyarországi részvételhez,

b) a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek

ba) központi költségvetési szerv hazai kedvezményezettje esetén a projektrész teljes költségvetésének 15,0%-át, nem központi költségvetési szerv hazai kedvezményezettje esetén pedig a projektrész teljes költségvetésének 10,0%-át meg nem haladó hazai társfinanszírozásához,

bb) hazai kedvezményezett projektjéhez nyújtott európai uniós hozzájárulás 30,0%-át meg nem haladó megelőlegezéséhez,

c) a tagállami helytállási kötelezettségből adódó visszafizetések teljesítéséhez,

d) az előirányzat kezelésével és működtetésével járó költségekhez.

Helyi önkormányzat, költségvetési szerv, gazdasági társaság, civil szervezet, szövetkezet, egyház, köztestület, irányító hatóság.

A hazai társfinanszírozás esetén a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek hazai kedvezményezettje, azzal, hogy az a kedvezményezett részesülhet költségvetési támogatásban, aki rendelkezik devizaszámlával és vállalja, hogy ha szabálytalanság esetén az uniós hozzájárulás visszafizetendő részét a vezető kedvezményezett részére határidőre nem fizeti vissza, ezen összeget a hitelesítési tevékenységre kijelölt szervezet részére az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerinti késedelmi kamattal növelten fizeti vissza. Megelőlegezés tekintetében a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek hazai kedvezményezettje, azzal, hogy nem központi költségvetési szerv az államháztartásért felelős miniszter előzetes egyetértésével akkor részesülhet megelőlegezésben, ha a projektrész elszámolható összköltsége eléri vagy meghaladja az 550 ezer eurót.

Pályázati úton, egyedi döntés alapján, előirányzat-átcsoportosítás alapján.

Hazai társfinanszírozás esetén külön pályáztatás nélkül, megelőlegezés esetén a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek hazai kedvezményezettje a programszintű támogatási döntést követően benyújtott támogatási kérelem alapján - az uniós támogatási szerződés hatálybalépését követően - megkötött támogatási szerződés alapján.

előleg biztosítható

egyösszegű kifizetéssel, részletekben történő kifizetéssel - időarányosan vagy teljesítésarányosan

Megelőlegezés esetén az utolsó uniós hozzájárulás-részlet kifizetésének a hazai kedvezményezett számláján történt jóváírását követő 5 napon belül.

Irányító hatóság, az audit és igazoló hatósági feladatokat ellátó költségvetési szerv részére biztosított visszatérítendő támogatás esetén a az uniós forrás az irányító hatóság, az audit és igazoló hatósági feladatokat ellátó költségvetési szerv számláján történő jóváírást követő 30 napon belül.

Biztosíték lehet:

a) a kedvezményezett valamennyi - jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető - fizetési számlájára vonatkozó, a támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozata,

b) zálogjog,

c) garancia,

d) kezesség,

e) óvadék.

-

-

igénybe vehető

39.

342884

 

 

Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program 2020

Az előirányzat fedezetet biztosít

a) az európai területi együttműködési célkitűzés keretében megvalósuló Közép-európai Transznacionális Együttműködési Programban történő eredményes magyarországi részvételhez,

b) a Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program 2020 keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek

ba) központi költségvetési szerv hazai kedvezményezettje esetén a projektrész teljes költségvetésének 15,0%-át, nem központi költségvetési szerv hazai kedvezményezettje esetén pedig a projektrész teljes költségvetésének 10,0%-át meg nem haladó hazai társfinanszírozásához,

bb) hazai kedvezményezett projektjéhez nyújtott európai uniós hozzájárulás 30,0%-át meg nem haladó megelőlegezéséhez,

c) a tagállami helytállási kötelezettségből adódó visszafizetések teljesítéséhez,

d) az előirányzat kezelésével és működtetésével járó költségekhez.

Helyi önkormányzat, költségvetési szerv, gazdasági társaság, civil szervezet, szövetkezet, egyház, köztestület, irányító hatóság. A hazai társfinanszírozás esetén a Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program 2020 keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek hazai kedvezményezettje, azzal, hogy az a kedvezményezett részesülhet költségvetési támogatásban, aki rendelkezik devizaszámlával és vállalja, hogy ha szabálytalanság esetén az uniós hozzájárulás visszafizetendő részét a vezető kedvezményezett részére határidőre nem fizeti vissza, ezen összeget a hitelesítési tevékenységre kijelölt szervezet részére az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerinti késedelmi kamattal növelten fizeti vissza. Megelőlegezés tekintetében a Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program 2020 keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek hazai kedvezményezettje, azzal, hogy nem központi költségvetési szerv az államháztartásért felelős miniszter előzetes egyetértésével akkor részesülhet megelőlegezésben, ha a projektrész elszámolható összköltsége eléri vagy meghaladja az 550 ezer eurót.

Pályázati úton, egyedi döntés alapján, előirányzat-átcsoportosítás alapján.

Hazai társfinanszírozás esetén külön pályáztatás nélkül, megelőlegezés esetén a Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program 2020 keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek hazai kedvezményezettje a programszintű támogatási döntést követően benyújtott támogatási kérelem alapján - az uniós támogatási szerződés hatálybalépését követően - megkötött támogatási szerződés alapján.

előleg biztosítható

egyösszegű kifizetéssel, részletekben történő kifizetéssel - időarányosan vagy teljesítésarányosan

Megelőlegezés esetén az utolsó uniós hozzájárulás-részlet kifizetésének a hazai kedvezményezett számláján történt jóváírását követő 5 napon belül.

Biztosíték lehet:

a) a kedvezményezett valamennyi - jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető - fizetési számlájára vonatkozó, a támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozata,

b) zálogjog,

c) garancia,

d) kezesség,

e) óvadék.

-

-

igénybe vehető

40.

342895

 

 

INTERREG EUROPE Interregionális Együttműködési Program

Az előirányzat fedezetet biztosít

a) az európai területi együttműködési célkitűzés keretében megvalósuló INTERREG EUROPE Interregionális Együttműködési Programban történő eredményes magyarországi részvételhez,

b) az INTERREG EUROPE Interregionális Együttműködési Program keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek

ba) központi költségvetési szerv hazai kedvezményezettje esetén a projektrész teljes költségvetésének 15,0%-át, nem központi költségvetési szerv hazai kedvezményezettje esetén pedig a projektrész teljes költségvetésének 10,0%-át meg nem haladó hazai társfinanszírozásához,

bb) hazai kedvezményezett projektjéhez nyújtott európai uniós hozzájárulás 30,0%-át meg nem haladó megelőlegezéséhez,

c) a tagállami helytállási kötelezettségből adódó visszafizetések teljesítéséhez,

d) az előirányzat kezelésével és működtetésével járó költségekhez.

Helyi önkormányzat, költségvetési szerv, gazdasági társaság, civil szervezet, szövetkezet, egyház, köztestület, irányító hatóság. A hazai társfinanszírozás esetén az INTERREG EUROPE Interregionális Együttműködési Program keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek hazai kedvezményezettje, azzal, hogy az a kedvezményezett részesülhet költségvetési támogatásban, aki rendelkezik devizaszámlával és vállalja, hogy ha szabálytalanság esetén az uniós hozzájárulás visszafizetendő részét a vezető kedvezményezett részére határidőre nem fizeti vissza, ezen összeget a hitelesítési tevékenységre kijelölt szervezet részére az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerinti késedelmi kamattal növelten fizeti vissza. Megelőlegezés tekintetében az INTERREG EUROPE Interregionális Együttműködési Program keretében meghirdetett pályázatokon nyertes projektek hazai kedvezményezettje, azzal, hogy nem központi költségvetési szerv az államháztartásért felelős miniszter előzetes egyetértésével akkor részesülhet megelőlegezésben, ha a projektrész elszámolható összköltsége eléri vagy meghaladja az 550 ezer eurót.

Pályázati úton, egyedi döntés alapján, előirányzat-átcsoportosítás alapján.

Hazai társfinanszírozás esetén külön pályáztatás nélkül, megelőlegezés esetén az INTERREG EUROPE Interregionális Együttműködési Program keretében meghirdetett projekttel összefüggésben hozott, pozitív támogatási döntést követően benyújtott támogatási kérelem alapján megkötött, az uniós támogatási szerződés hatálybalépését követően megkötött támogatási szerződés alapján.

előleg biztosítható

egyösszegű kifizetéssel, részletekben történő kifizetéssel - időarányosan vagy teljesítésarányosan

Megelőlegezés esetén az utolsó uniós hozzájárulás-részlet kifizetésének a hazai kedvezményezett számláján történt jóváírását követő 5 napon belül.

Biztosíték lehet:

a) a kedvezményezett valamennyi - jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető - fizetési számlájára vonatkozó, a támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozata,

b) zálogjog,

c) garancia,

d) kezesség,

e) óvadék.

-

-

igénybe vehető

41.

342906

 

 

INTERACT III. Interregionális Együttműködési Program

Az előirányzat fedezetet biztosít

a) az európai területi együttműködési célkitűzés keretében megvalósuló INTERACT III Interregionális Együttműködési Programban történő eredményes magyarországi részvételhez,

b)az ITERACT III. Interregionális Együttműködési Program nemzeti hozzájárulásához,

c) a kezelésével járó költségekhez.

irányító hatóság

-

-

egyösszegű kifizetéssel, részletekben történő kifizetéssel - időarányosan vagy teljesítésarányosan

-

-

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. november 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére