• Tartalom

33/2015. (VI. 30.) HM utasítás

33/2015. (VI. 30.) HM utasítás

a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek ellenőrzésével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 57/2013. (IX. 20.) HM utasítás módosításáról1

2015.07.01.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 11. § (1) bekezdés c) pontja, továbbá a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek ellenőrzésével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 57/2013. (IX. 20.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 4. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A biztonsági szakvéleménnyel rendelkező személyek esetén a (3) bekezdés e) pontja szerinti előzetes egyeztetést a kockázatmentes biztonsági szakvélemény érvényességi idejének lejártát megelőző 180. napig kell végrehajtani.”

2. § Az Ut. 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Ha a kezdeményező értesítést kap a nemzetbiztonsági ellenőrzés határidejének Nbtv. 71/B. § (1) bekezdése szerinti meghosszabbításáról, arról az ellenőrzöttet az Nbtv. 71/B. § (2) bekezdése alapján haladéktalanul értesíti.”

3. § Az Ut. 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A KNBSZ illetékes szervezeti eleme végrehajtja az ellenőrzést, és az Nbtv. 71/C. § (1) bekezdése alapján elkészíti a 3. melléklet szerinti biztonsági szakvéleményt.”

4. § Az Ut. 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

15. § Az ellenőrzött az Nbtv. 72/D. § (1) bekezdése szerinti, miniszterhez címzett panaszát az NBI útján juttatja el a KNBSZ főigazgatójához, aki
a) egyetértése esetén az Nbtv. 72/D. § (3) bekezdése szerint jár el, vagy
b) egyet nem értése esetén az Nbtv. 72/D. § (4) bekezdése szerint jár el azzal, hogy az állásfoglalás előkészítéséért a KNBSZ illetékes szervezeti eleme felel.”

5. § Az Ut. 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

22. § (1) A foglalkoztató szervezeteknél – kivéve a KNBSZ-t – az ellenőrzés alá eső jogviszonyokat 2015. szeptember 30-ig kell megállapítani és megjelölni a munkaköri jegyzékekben és az állománytáblákban. Az ellenőrzés alá eső jogviszonyok megállapítása során kerülni kell az általánosításokat, és alapvetően a legalább „Bizalmas!” minősítésű adatok megismerésére és felhasználására ténylegesen jogosult munkaköröket kell nevesíteni a Mavtv. szerinti szükséges ismeret elvének betartásával.
(2) Az Nbtv. 69. § (2) bekezdés b) pontjára figyelemmel a kormányzati irányítás alatt nem álló foglalkoztató szervezet vezetője az Nbtv. 69. § (2) bekezdés b) pontja szerinti munkáltatói intézkedést 2015. szeptember 30-ig felülvizsgálja, és a KNBSZ főigazgatója útján jóváhagyásra felterjeszti a miniszter részére.
(3) A HM KGIR működtetéséért felelős honvédelmi szervezet az NBI részére biztosítja a 8. § d) pontjában meghatározott feladatok végrehajtásához szükséges informatikai alkalmazásokat.”

6. § Az Ut.

1. 1. § (2) bekezdésében a „69. § (4) bekezdés” szövegrész helyébe a „69. § (2) bekezdés”,

2. 1. § (2) bekezdésében az „a jelen” szövegrész helyébe az „ezen”,

3. 2. §-ában az „ , az 1. § (2) bekezdése szerinti jogviszonyban foglalkoztatott személy, valamint a honvéd tisztjelölt (a továbbiakban együtt: ellenőrzött)” szövegrész helyébe az „az 1. § (2) bekezdése szerinti jogviszonyban foglalkoztatott személy (a továbbiakban: ellenőrzött)”,

4. 3. § (1) bekezdésében a „69. §” szövegrész helyébe a „70. §”,

5. 3. § (1) bekezdésében az „a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény vagy” szövegrész helyébe az „a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény vagy”,

6. 3. § (2) bekezdésében az „az egyes nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső jogviszonyokról és a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel összefüggő lényeges adatokról, valamint a lényeges adatok bejelentésének rendjéről szóló 303/2013. (VII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet)” szövegrész helyébe az „a honvédelmi miniszter feladat- és hatáskörét érintően a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek meghatározásáról szóló 2/2015. (IV. 10.) HM rendelet”,

7. 4. § (1) bekezdésében a „jelen” szövegrész helyébe az „ezen”,

8. 4. § (3) bekezdés c) pontjában a „biztosítja az” szövegrész helyébe a „biztosítja az 1. melléklet szerinti”,

9. 4. § (3) bekezdés e) pontjában az „egyeztet” szövegrész helyébe az „előzetesen egyeztet”,

10. 4. § (3) bekezdés f) pontjában a „Korm. rendelet” szövegrész helyébe az „a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel összefüggő lényeges adatokról, valamint a lényeges adatok bejelentésének rendjéről szóló 97/2015. (IV. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet)”,

11. 5. § (1) bekezdésében a „szervezeti egység” szövegrész helyébe a „szervezeti elem”,

13. 7. § (3) bekezdésében az „NBI” szövegrész helyébe az „NBI vagy a KNBSZ kijelölt szervezeti eleme”,

14. 8. § d) pontjában a „szervezeti egységei” szövegrész helyébe a „szervezeti elemei”,

15. 9. § (1) bekezdésében a „haladéktalanul” szövegrész helyébe az „az Nbtv. 71/B. § (1) bekezdése alapján 8 napon belül”,

16. 9. § (2) bekezdésében az „elrendelést vagy annak megtagadását és az elrendelés vagy megtagadása időpontját” szövegrész helyébe az „elrendelést és annak időpontját”,

17. 10. § (1) bekezdésében a „szervezeti egységének” szövegrész helyébe a „szervezeti elemének”,

18. 12. § (1) bekezdésében a „jutásától számított 8 napon belül” szövegrész helyébe a „jutásával haladéktalanul”,

19. 12. § (2) bekezdésében a „biztonsági” szövegrész helyébe a „műveleti”,

20. 16. § (1) bekezdésében a „72/B. §” szövegrész helyébe a „72/A. §” és

21. 18. § (1) bekezdésében a „szervezeti egységek” szövegrész helyébe a „szervezeti elemek”

szöveg lép.

7. § (1) Az Ut. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az Ut. 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) Az Ut. 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) Az Ut. 5. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

8. § Hatályát veszti az Ut.

a) 1. § (1) bekezdés b) pontjában a „közvetlen” szövegrész,

b) 5. § (3) bekezdésében az „(a továbbiakban: MH HKNYP)” szövegrész,

c) 9. § (1) bekezdésében a „vagy az általa a KNBSZ Szervezeti és Működési Szabályzatában kijelölt vezető beosztású személy, a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott módon,” szövegrész és

9. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 33/2015. (VI. 30.) HM utasításhoz

(KEZDEMÉNYEZŐ SZERVEZET MEGNEVEZÉSE)

. számú példány

Nyt. szám:
(KNBSZ főigazgatója)
(Nemzetbiztonsági Iroda irodavezető neve, rendfokozata)
(a Nemzetbiztonsági Iroda
irodavezetője útján)
Helyőrség
Tárgy: nemzetbiztonsági ellenőrzés kezdeményezése
Tisztelt Főigazgató Úr/Altábornagy Úr Jelentem!
A      (foglalkoztató szervezet megnevezése)
állományába tartozó      (feladat megnevezése) az alábbi személy nemzetbiztonsági ellenőrzése vált szükségessé:
     (név, rendfokozat, személyügyi törzsszám),
     (születési hely, idő, anyja neve),
     (bejelentett lakóhely),
     (jelenlegi beosztás megnevezése),
     [tervezett beosztás/külszolgálat megnevezése, kiutazás várható időpontja
(amennyiben van)].
A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 74. § i) pont ... alpontja, valamint a honvédelmi miniszter feladat- és hatáskörét érintően a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek meghatározásáról szóló 2/2015. (IV. 10.) HM rendelet ....... melléklet ... pontja alapján nevezett nemzetbiztonsági ellenőrzését kezdeményezem, egyben kérem nemzetbiztonsági ellenőrzésének elrendelését.
Csatolva:    1 db zárt boríték (biztonsági kérdőív)
1 db nyilatkozat
(Székhely), 2..............................................
.................................................
parancsnok neve, rendfokozata
A nemzetbiztonsági ellenőrzést elrendelem.
Budapest, ...................................................
.................................................
elrendelő
Készült: 2 példányban
Egy példány: ...... lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják:    1. sz. pld.: KNBSZ
    2. sz. pld.: Kezdeményező

2. melléklet a 33/2015. (VI. 30.) HM utasításhoz

NYILATKOZAT
Alulírott
     (név, rendfokozat),
     (születési hely, idő, anyja neve),
     (bejelentett lakóhely)
a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) 74. § i) pont ... alpontja, valamint a honvédelmi miniszter feladat- és hatáskörét érintően a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek meghatározásáról szóló 2/2015. (IV. 10.) HM rendelet .............. melléklet ... pontja alapján tudomásul veszem, hogy jelenlegi/tervezett1 beosztásom nemzetbiztonsági ellenőrzést igényel.
Tájékoztatást kaptam a nemzetbiztonsági ellenőrzés menetéről, a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel összefüggő lényeges adatokról, valamint a lényeges adatok bejelentésének rendjéről szóló 97/2015. (IV. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. mellékletében rögzített lényeges adatok köréről, a lényeges adatok bejelentésének rendjéről, nyilatkozattételi kötelezettségeimről és a nemzetbiztonsági ellenőrzéshez kötődő jogorvoslatról.
Hozzájárulok/nem járulok hozzá2 ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzés kezdeményezője a személyügyi nyilvántartást kezelő szerv útján és az általa kezelt adatok közül a biztonsági kérdőív I–IV. pontjában foglalt lényeges adatok, tények és körülmények változásáról annak tudomására jutásától számított 15 napon belül tájékoztassa a Nemzetbiztonsági Irodát.
Hozzájárulásom megtagadása esetén tudomásul veszem, hogy a Korm. rendelet 1. mellékletében felsorolt valamennyi, a biztonsági kérdőív szempontjából lényeges adat változásáról az Nbtv.-ben és a Korm. rendeletben foglaltak szerint változásbejelentési kötelezettség terhel.
(Település), 2..............................................
.............................................................
ellenőrzésre kötelezett
_____________________
1 A megfelelő rész aláhúzandó!
2 A megfelelő rész aláhúzandó!

3. melléklet a 33/2015. (VI. 30.) HM utasításhoz

Nyt. szám:
Hiv. szám:
(Kezdeményező neve, rendfokozata,
szervezetének megnevezése,
beosztása)
Helyőrség
Tárgy: biztonsági szakvélemény
Tisztelt ( )!
Tájékoztatom, hogy a fenti hivatkozási számon a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső jogviszonyba jelölt
(név, rendfokozat, születési hely, idő, anyja neve) vonatkozásában a 2............. év ..................... hó ......... napján elrendelt nemzetbiztonsági ellenőrzést a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat végrehajtotta.
Nevezettel összefüggésben nemzetbiztonsági szempontú biztonsági kockázati tényező nem merült fel/kockázati tényező merült fel1.
Az érintett a jelen biztonsági szakvéleményben foglaltak ellen a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/D. § (1) bekezdésében meghatározottak alapján panasszal élhet.
Budapest, 2..............................
............................................................
főigazgató
Ellenjegyzem:
Budapest, 2..............................
...........................................................
honvédelmi miniszter
Készült: 2 példányban
Egy példány: 1 lap
Ügyintéző:
Kapják:    1. sz. pld.: Kezdeményező
    2. sz. pld.: KNBSZ
_____________________________________
1 A megfelelő rész aláhúzandó! Kockázati tényező megállapítása esetén – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 71/C. § (1) bekezdés c) pontja szerint – fel kell sorolni a kockázati tényező megállapításának indokait.

4. melléklet a 33/2015. (VI. 30.) HM utasításhoz

KATONAI NEMZETBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT

. számú példány

Nyt. szám:
Hiv. szám:1
(Kezdeményező neve, rendfokozata,
szervezetének megnevezése,
beosztása)
(Nemzetbiztonsági Iroda irodavezető neve, rendfokozata)
a Nemzetbiztonsági Iroda
irodavezetője útján
Helyőrség
Tárgy: nemzetbiztonsági ellenőrzés megszüntetése
Tisztelt ( )!
A fenti hivatkozási számú ügyirata alapján a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) 72/A. § (2) bekezdése szerint
(név, rendfokozat, születési hely, idő, anyja neve) személyét érintően a 20............. év ..................... hó ......... napján,
......................... nyt. számon elrendelt nemzetbiztonsági ellenőrzést megszüntetem.
Kérem, hogy az Nbtv. 72/A. § (3) bekezdése alapján a megszüntetés tényéről az érintett személyt haladéktalanul tájékoztatni szíveskedjék.
Budapest, 2............................................................
............................................................
főigazgató
Készült: 1 példányban
Egy példány 1 lap
Ügyintéző:
Kapják: 1. sz. pld.: KNBSZ
_____________________________________
1 A nemzetbiztonsági ellenőrzés megszüntetésére vonatkozó okmány száma.
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekzdése alapján hatályát vesztette 2015. július 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére