• Tartalom

35/2015. (XII. 9.) BM utasítás

35/2015. (XII. 9.) BM utasítás

a központi költségvetés IX. fejezetébe sorolt előirányzatokra vonatkozó kötelezettségvállalás, utalványozás, ellenjegyzés és érvényesítés rendjéről1

2021.05.07.

Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (3) bekezdése és a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. melléklet I. pont 8. alpontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. § A központi költségvetés IX. fejezetébe sorolt előirányzatokra vonatkozó kötelezettségvállalás, utalványozás, ellenjegyzés és érvényesítés rendjét az 1. mellékletben foglaltak szerint határozom meg.

2. § (1) Ez az utasítás – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)2 Az 1. melléklet 10. pontja 2016. január 15-én lép hatályba.

3. § Ezt az utasítást az utasítás hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet a 35/2015. (XII. 9.) BM utasításhoz


A központi költségvetés IX. fejezetébe sorolt előirányzatokra vonatkozó kötelezettségvállalás, utalványozás, ellenjegyzés és érvényesítés rendje

1. Közös szabályok

1.3 A Belügyminisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014. (IX. 5.) BM utasítás 2. függelék 2.3.1.4. pont 4. alpont c) pontja és 2.3.1.4. pont 5. alpont 5.7. pontja alapján a Belügyminisztériumnak a központi költségvetés IX. fejezetébe sorolt előirányzatok (a továbbiakban: előirányzatok) pénzügyi lebonyolításával, végrehajtásával kapcsolatos feladatait az Önkormányzati Gazdasági Főosztály (a továbbiakban: BM ÖGF) látja el.

2. A gazdálkodási jogkörökre vonatkozó felhatalmazást és a kötelezettségvállalás dokumentálására vonatkozó szabályokat a költségvetési év során a központi költségvetés IX. fejezet címrendjének kiegészítésével létrehozott jogcímekre is alkalmazni kell.

3.1.4 E szabályzat alkalmazásában írásbeli formának minősül az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus forma is.

3.2. Ha a kötelezettségvállalás elektronikus úton történik, a kötelezettségvállalás eljárási rendje megegyezik az e szabályzatban foglaltakkal, azzal az eltéréssel, hogy ahol e szabályzat
a) aláírást említ, azon a minősített tanúsítvánnyal rendelkező fokozott biztonságú elektronikus aláírást,
b) csatolást említ, azon az egységes kormányzati ügyiratkezelő rendszeren keresztül történő továbbítást,
c) visszamutatást említ, azon a BM ÖGF által az ebr42 önkormányzati információs rendszerben történő adatszolgáltatást
kell érteni.

2. Kötelezettségvállalás

4.1. Ha az előirányzatok terhére jogszabály vagy a Kormány egyedi határozata alapján a belügyminiszter jogosult kötelezettséget vállalni, a nevében az önkormányzati államtitkár – a pályázati úton nyújtott támogatások esetében a belügyminiszter által előzetesen jóváhagyott döntési lista alapján – vállal kötelezettséget.

4.2. Ha az előirányzatok terhére jogszabály vagy a Kormány egyedi határozata alapján nem a belügyminiszter jogosult kötelezettséget vállalni, a kötelezettségvállalásra jogosult személy nevét és aláírásmintáját, valamint azok változásait a BM ÖGF az 1. pont szerinti feladatai ellátása során ellenőrzi.

4.3. A Belügyminisztérium nevében kötelezettségvállalásra jogosult személyek aláírásmintáját a Miniszteri Kabinet tartja nyilván.

5.1. A helyi önkormányzatok általános működésének és ágazatai feladatainak támogatása felhasználásához kapcsolódó kötelezettségvállalás a havonta elkészített, a visszamutatások adatait, a helyi önkormányzatokat, a nettó finanszírozás keretében nyújtott támogatások adott időszakra vonatkozó összegeit tartalmazó elektronikus adathordozón (compact disc) rögzített adatbázisról készített, a központi költségvetés címrendjének megfelelő szerkezetű, a pénzügyi ellenjegyző és kötelezettségvállaló által aláírt összesítő dokumentum.

5.2. Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 71. § (3) alapján a nettó finanszírozás keretében nyújtott támogatások esetében döntési lista nem készül.

5.3. A helyi önkormányzatok általános működésének és ágazatai feladatainak támogatása felhasználásához kapcsolódó kötelezettségvállalás az ebr42 önkormányzati információs rendszerben rögzített paraméterek szerint történik. A támogatás összegéről a BM ÖGF a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott rendben és határidőben, az ebr42 önkormányzati információs rendszerben történő adatszolgáltatással (a továbbiakban: visszamutatás) tájékoztatja a helyi önkormányzatot.

6.5 A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai – a nettó finanszírozás keretében nyújtott támogatások kivételével – felhasználását megalapozó kötelezettségvállalás a pályázat vagy egyedi kérelem alapján a kedvezményezettel kötött támogatási szerződés vagy támogatói okirat. Kötelezettségvállalásnak minősül a 8. alcím szerinti mintaszerződés vagy mintaokirat alapján egyedileg kiállított támogatási szerződés vagy támogatói okirat, valamint a támogatási szerződés módosítása vagy támogatói okirat módosítása is.

3. Pénzügyi ellenjegyzés

7.1. A 4.1. pont szerinti esetben az előirányzatok terhére vállalt kötelezettség pénzügyi ellenjegyzésére, a teljesítés igazolására, az érvényesítésére és az utalványozásra az önkormányzati államtitkár vagy az általa az Ávr.-ben meghatározottak szerint írásban felhatalmazott személy jogosult. E személyek névjegyzékét és aláírásmintáját az önkormányzati államtitkár tartja nyilván.

7.2. A BM ÖGF a gazdálkodási jogkörök gyakorlására felhatalmazott személyekről a felhatalmazást követően – a 7.1. pont szerinti névjegyzék és aláírásminta csatolásával – a Magyar Államkincstárt tájékoztatja.

8. A nettó finanszírozás keretében nyújtott támogatások esetében a pénzügyi ellenjegyzésre jogosult személy az 5.1. pont szerinti kötelezettségvállalás dokumentumán aláírásával, az igazolás dátumával és a „Pénzügyi fedezet rendelkezésre áll” rájegyzéssel igazolja a kötelezettségvállaláshoz szükséges szabad előirányzat rendelkezésre állását.
9.6 A helyi önkormányzatok nem nettó finanszírozás keretében nyújtott kiegészítő támogatásai esetében a pénzügyi ellenjegyzésre jogosult személy a támogatási szerződésen vagy a támogatói okiraton aláírásával, az igazolás dátumával és a „Pénzügyi fedezet rendelkezésre áll” rájegyzéssel igazolja a kötelezettségvállaláshoz szükséges szabad előirányzat rendelkezésre állását. Amennyiben egy Támogatói döntésben több Támogatott szerepel, akkor a „Pénzügyi fedezet rendelkezésre áll” rájegyzést egy példány mintaokmányra vagy egy példány irattári példányra (támogatási szerződés vagy támogatói okirat) elegendő rávezetni. Ebben az esetben az egyedi kötelezettségvállalások rávezetése az alábbi szöveggel kerül valamennyi iratra:

................................................
(főosztályvezető) s. k.
BM Önkormányzati Gazdasági Főosztály

Budapest, ...... év ...... hónap ...... nap

Továbbá a pénzügyi fedezet rendelkezésre állásának igazolásához szükséges a Támogatottak adatait (KSH, Önkormányzat neve, támogatott összeg forintban) tartalmazó táblázat, amelyben az összesített támogatási összeg is szerepel.
9/A.7 A BM ÖGF a pénzügyi ellenjegyzéssel ellátott támogatási szerződést vagy támogatói okiratot jogi ellenjegyzés céljából – a Támogató döntését is csatolva – átadja a Jogtanácsosi és Adatvédelmi Főosztály (a továbbiakban: JAFO) részére.

4.8 Jogi vagy okirati ellenjegyzés

10.1.9 A jogi ellenjegyzés a jogszabályban meghatározott alaki, tartalmi, valamint anyagi jogi és eljárásjogi rendelkezéseknek való megfelelést tanúsítja. A jogi ellenjegyzés során vizsgálni kell a kötelezettségvállalás dokumentumának a polgári jogi, az államháztartási jogszabályoknak, valamint a közjogi szervezetszabályozó eszközöknek való megfelelőségét.

10.1/A.10 Az okirati ellenjegyzés, az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ügyvédi törvény) 43–45. §-a szerint biztosított okirati ellenjegyzés, értékhatártól függetlenül.
10.2.11 A támogatási szerződést vagy támogatói okiratot, illetve a 8. alcím szerinti mintaszerződést, mintaokiratot a JAFO állományába tartozó jogi végzettséggel rendelkező munkatárs (a továbbiakban együtt: jogi ellenjegyző) jogi ellenjegyzéssel látja el. A jogi ellenjegyző a szerződés, okirat megfelelősége esetén a „jogi ellenjegyzés” szöveg és az ellenjegyzés keltezése mellett a kötelezettségvállalás dokumentumát aláírásával látja el.
10.2/A.12 Ha jogszabály előírja és az Ügyvédi törvényben meghatározott feltételek adottak, a JAFO bejegyzett kamarai jogtanácsosa vagy egy megbízási jogviszony alapján közreműködő ügyvéd a 10.2. pont szerinti dokumentumokat okirati ellenjegyzéssel látja el.
10.3.13 A JAFO főosztályvezetője a BM ÖGF főosztályvezetője részére továbbítja a jogi, illetve okirati ellenjegyzők nevét, beosztását, aláírásmintáját. Az ellenjegyzési jogosultságban bekövetkezett változásokról a JAFO főosztályvezetője haladéktalanul értesíti a BM ÖGF főosztályvezetőjét az új aláírásminták kitöltésével és továbbításával egyidejűleg. A jogi, illetve okirati ellenjegyzők névjegyzékét és aláírásmintáját a BM ÖGF főosztályvezetője nyilvántartja.

10.4.14 A jogi, illetve okirati ellenjegyzők, valamint a 4.3. és 7.1. pont szerinti személyek névjegyzékét és aláírásmintáját a BM ÖGF főosztályvezetője az utalványozásra, érvényesítésre jogosultak számára továbbítja. Az érvényesítést végzőknek az aláírásmintákról készített másolati példányok vagy az aláírásminták digitálisan rögzített, közös elektronikus tárhelyen tárolt változata alapján kell meggyőződniük a kötelezettségvállaló, a teljesítést igazoló és a jogi, illetve okirati ellenjegyző aláírásának hitelességéről.
10.5.15 A jogi ellenjegyző a támogatási szerződést vagy támogatói okiratot annak a JAFO részére történő beérkezését követő 10 munkanapon belül – a 10.1. pontban foglaltak teljesülése esetén – ellenjegyzi. A jogi ellenjegyző elektronikusan rögzíti az ellenjegyzett példányt, vagy arról másolatot készít.
10.6.16 Ha a támogatási szerződés vagy támogatói okirat a 10.1. pontban foglaltaknak nem felel meg, a JAFO a tervezetet jogi véleményével visszaküldi a BM ÖGF részére. A BM ÖGF a jogi vélemény alapján a tervezetet átdolgozza és ismételten átadja a JAFO részére.

5. A teljesítés igazolása

11.1. A teljesítés igazolására jogosult személy ellenőrzi, hogy
a) a kötelezettségvállalás dokumentuma a jogszabályban és jelen szabályzatban foglaltaknak megfelelő tartalommal, valamint
b) a támogatási összeg vagy támogatási előleg pénzügyi teljesítését megalapozó támogatói okirat vagy támogatási szerződés eredeti, a támogató, illetve a szerződő felek és a pénzügyi ellenjegyző aláírásával ellátott példánya
rendelkezésre áll.

11.2.17 A teljesítés igazolására jogosult személy a teljesítést aláírásával, az igazolás dátumának és a „Teljesítést igazolom” rájegyzésnek az utalvány valamennyi példányára történő rávezetéssel igazolja.

11.3. Ha a teljesítés igazolására jogosult személy a pályázati kiírásban vagy a támogatási szerződésben, támogatói okiratban előírtak megsértését vagy jogszabálysértésre utaló körülményt észlel, haladéktalanul értesíti a BM ÖGF vezetőjén keresztül a kötelezettségvállalót.

6. Érvényesítés

12.1. Az érvényesítő a teljesítés igazolását követően ellenőrzi a kifizetés összegszerűségét, a pénzügyi teljesítéshez szükséges fedezet meglétét, a kifizetést megalapozó dokumentumok szabályszerűségét.

12.2. Az érvényesítő aláírásával, az érvényesítés dátumával, valamint az „Érvényesítő:” rájegyzéssel látja el a pénzügyi teljesítéshez szükséges utalványt.

7. Utalványozás

13.1. Az utalványozó az érvényesített okmány alapján aláírásával és az utalványozás dátumával látja el a szabályzat 1. függeléke szerint kiállított utalványt.

13.2. Az utalvány eredeti példányát a BM ÖGF papír alapon csatolva továbbítja a Magyar Államkincstárnak, amely a megjelölt előirányzat terhére gondoskodik a pénzügyi teljesítésről.

8.18 Mintaszerződés, mintaokirat
14.1.19 A mintaszerződés és a mintaokirat az előirányzatok rendeltetésével összhangban meghatározott céloknak és jogcímeknek megfelelő tartalommal az előirányzatok kezelője által előkészített, a BM ÖGF főosztályvezetője vagy helyettese által oldalanként szignált, a JAFO által jogilag ellenjegyzett és a szabályozási és koordinációs helyettes államtitkár által jóváhagyott dokumentum, amely a támogatási szerződés és a támogatói okirat kötelező jogi normatartalmát határozza meg. A mintaszerződés és a mintaokirat módosításához a szabályozási és koordinációs helyettes államtitkár jóváhagyása szükséges.
14.1/A.20 A mintaszerződés és a mintaokirat tervezetét a BM ÖGF készíti elő, és elektronikus úton jogi véleményezésre továbbítja a JAFO részére. A JAFO a tervezetet jogi véleményével visszaküldi a BM ÖGF részére. A BM ÖGF a jogi vélemény alapján a tervezetet átdolgozza, és ismételten átadja a JAFO részére.
14.1/B.21 A mintaszerződés és a mintaokirat JAFO által jóváhagyott tervezetét a BM ÖGF főosztályvezetője vagy helyettese oldalanként aláírja, és az aláírt dokumentumot két példányban átadja a JAFO részére, amely azt jogi ellenjegyzéssel látja el. A jogi ellenjegyzéssel ellátott dokumentumokat a JAFO felterjeszti a szabályozási és koordinációs helyettes államtitkár részére jóváhagyásra.
14.2.22 A mintaszerződésből és a mintaokiratból a nyilvántartásba vételét követően a BM ÖGF egy eredeti példányt a JAFO részére továbbít.
14.2/A.23 A mintaszerződés, mintaokirat alapján készített
a) támogatási szerződésben a »Jelen támogatási szerződés a BM/....../...... iktatószámú, ................ napján jogi ellenjegyzéssel ellátott és ............... napján jóváhagyott támogatásiszerződés-minta alapján készült.« szöveggel,
b) támogatói okiratban a »Jelen Támogatói Okirat a BM/....../....... iktatószámú, ................ napján jogi ellenjegyzéssel ellátott és ..................... napján jóváhagyott támogatóiokirat-minta alapján készült.« szöveggel
kell utalni a jogi ellenjegyzés tényére.

14.3. A mintaszerződés, a mintaokirat tartalma az az alapján készített támogatási szerződésben, támogatói okiratban csak abban a részében és csak olyan adatra vonatkozóan bővíthető, amelyet a mintaszerződés, a mintaokirat kifejezetten lehetővé tesz.

14.4. A mintaszerződéstől, a mintaokirattól eltérő jogi normatartalmú támogatási szerződés kötése, támogatói okirat kiállítása során kötelező a jogi ellenjegyzés. A mintaszerződés, a mintaokirat alapján kötött támogatási szerződés, támogatói okirat módosítása jogi ellenjegyzéshez kötött, ha a módosítás a mintaszerződés, a mintaokirat jogi normatartalmát megváltoztatja.

1. függelék a 35/2015. (XII. 9.) BM utasításhoz24


Utalványminta
Önkormányzati Gazdasági Főosztály


Iktatószám: BMÖGF/ - /2016.


KIADÁSI UTALVÁNY
a központi költségvetés IX. fejezetébe sorolt előirányzatok terhére történő
teljesítésre

Költségvetési év:
Kötelezettségvállalás nyilvántartási száma: …………………………
Rendelkező: Belügyminisztérium Önkormányzati Gazdasági Főosztály
Pénzügyi teljesítés időpontja: …………………………
Kiadás egységes rovatrend szerinti száma: …………………………
Kiadás egységes rovatrend szerinti megnevezése: …………………………
Finanszírozás módja a központi költségvetésről szóló törvény szerint: nettó finanszírozás/egyedi döntés alapján
Támogatással érintett időszak: …………………………
Fizetés módja: átutalás Devizanem: HUF

Áht. azonosító

Címszám/Alcímszám

Címmegnevezés/Alcímmegnevezés


Kedvezményezett megnevezése: …………………………
Kedvezményezett KSH kódja: …………………………
Kedvezményezett részére utalandó összeg: ……………………………… Ft

Mindösszesen: …………………………… Ft, azaz ……………………………………… Ft

Melléklet: …………………………………

……………………………………
érvényesítő
Dátum:

……………………………………
utalványozó
Dátum:

1

Az utasítást a 31/2023. (XII. 21.) BM utasítás 14. §-a hatályon kívül helyezte 2024. január 1. napjával.

2

A 2. § (2) bekezdése az 5/2016. (III. 23.) BM utasítás 9. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

3

Az 1. melléklet 1. pontja az 5/2017. (II. 28.) BM utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

4

Az 1. melléklet 3.1. pontja a 13/2018. (VII. 11.) BM utasítás 23. §-a szerint módosított szöveg.

5

Az 1. melléklet 6. pontja a 20/2018. (XI. 28.) BM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet 9. pontja a 20/2018. (XI. 28.) BM utasítás 1. §-ával megállapított, a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (5) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

7

Az 1. melléklet 9/A. pontját a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (1) bekezdése iktatta be.

8

Az 1. melléklet 4. alcímének címe a 7/2018. (III. 26.) BM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 1. melléklet 10. pontja az 5/2017. (II. 28.) BM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

10

Az 1. melléklet 10.1/A. pontját a 7/2018. (III. 26.) BM utasítás 3. §-a iktatta be.

11

Az 1. melléklet 10.2. pontja a 7/2018. (III. 26.) BM utasítás 3. §-ával megállapított, a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (5) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

12

Az 1. melléklet 10.2/A. pontját a 7/2018. (III. 26.) BM utasítás 3. §-a iktatta be, szövege a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (5) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

13

Az 1. melléklet 10.3. pontja a 7/2018. (III. 26.) BM utasítás 4. §-a, a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (5) bekezdés d) pontja szerint módosított szöveg.

14

Az 1. melléklet 10.4. pontja a 7/2018. (III. 26.) BM utasítás 4. §-a szerint módosított szöveg.

15

Az 1. melléklet 10.5. pontját a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (2) bekezdése iktatta be.

16

Az 1. melléklet 10.6. pontját a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (2) bekezdése iktatta be.

17

Az 1. melléklet 11. pont 11.2. alpontja a 20/2018. (XI. 28.) BM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

18

Az 1. melléklet 8. alcímét (14.1–14.4. pont) az 5/2017. (II. 28.) BM utasítás 1. §-a iktatta be.

19

Az 1. melléklet 14.1. pontja a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (5) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

20

Az 1. melléklet 14.1/A. pontját a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (3) bekezdése iktatta be.

21

Az 1. melléklet 14.1/B. pontját a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (3) bekezdése iktatta be.

22

Az 1. melléklet 14.2. pontja a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (5) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

23

Az 1. melléklet 14.2/A. pontját a 7/2021. (V. 6.) BM utasítás 8. § (4) bekezdése iktatta be.

24

Az 1. függeléket az 5/2016. (III. 23.) BM utasítás 9. § (2) bekezdése iktatta be.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére