• Tartalom

37/2015. (XI. 19.) NFM utasítás

37/2015. (XI. 19.) NFM utasítás

egyes költségvetési gazdálkodást érintő miniszteri utasítások módosításáról1

2015.11.20.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglaltak alapján, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. melléklet 16. pontja szerinti jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. A szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjéről szóló 32/2013. (IX. 20.) NFM utasítás módosítása

1. § A szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjéről szóló 32/2013. (IX. 20.) NFM utasítás VII. alcímében a „Jogi Főosztály” szövegrész helyébe a „Jogtanácsosi Főosztály” szöveg lép.

2. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződésein kívüli, egyéb fizetési kötelezettségei keletkezésének
eljárási szabályairól és nyilvántartásáról szóló 42/2013. (XII. 21.) NFM utasítás módosítása

2. § (1) A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződésein kívüli, egyéb fizetési kötelezettségei keletkezésének eljárási szabályairól és nyilvántartásáról szóló 42/2013. (XII. 21.) NFM utasítás (a továbbiakban: U1.) 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § Az analitikus nyilvántartás vezetése érdekében – a 4. § (3) bekezdésében és a 4. § (5) bekezdésében meghatározott eset kivételével – az Egyéb fizetési kötelezettséget keletkeztető dokumentum alapján a forrásul szolgáló Előirányzat felett rendelkező, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet 2014. évi fejezeti és központi kezelésű előirányzatai szakmai kezelőinek kijelöléséről szóló NFM utasítás mellékletében meghatározott szakmai kezelő szervezeti egység (a továbbiakban: szakmai kezelő) vagy az NFM Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról szóló NFM utasítás szerinti, a forrás felhasználásában közreműködő szakmai főosztály (a továbbiakban együtt: szakmai kezelő szervezeti egység) az 1. melléklet szerinti adatlapot, a jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági, hatósági döntésekből származó fizetési kötelezettségek esetében a 2. melléklet szerinti adatlapot köteles kitölteni.”

(2) Az U1. 4. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A fizetési számlákról a számlavezető által leemelt díjak, juttatások az Egyéb fizetési kötelezettséget keletkeztető dokumentum alapján rögzítésre kerülnek, azokról külön adatlapot kitölteni nem kell.”

(3) Az U1. 5. § (2) bekezdésében a „Jogi Főosztályt” szövegrész helyébe a „Jogtanácsosi Főosztályt” szöveg lép.

3. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet 2015. évi fejezeti és központi kezelésű előirányzatai
szakmai kezelőinek kijelöléséről szóló 12/2015. (IV. 10.) NFM utasítás módosítása

3. § A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet 2015. évi fejezeti és központi kezelésű előirányzatai szakmai kezelőinek kijelöléséről szóló 12/2015. (IV. 10.) NFM utasítás 1. mellékletében foglalt 1. Fejezeti kezelésű előirányzatok táblázat

a) F:54 és F:63 mezőjében az „Egyes Kiemelt Jelentőségű Beruházások és Kormányzati Szakpolitika Osztálya” szövegrész helyébe a „Sportcélú Beruházások Főosztálya”,

b) G:54 és G:63 mezőjében a „Gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár” szövegrész helyébe a „Vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár”,

c) H:54 és H:63 mezőjében a „Közigazgatási államtitkár” szövegrész helyébe a „Vagyonpolitikáért felelős államtitkár”

szöveg lép.

4. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól
és a döntési eljárásokról szóló 17/2015. (V. 15.) NFM utasítás módosítása

4. § (1) A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról szóló 17/2015. (V. 15.) NFM utasítás (a továbbiakban: U2.) 7. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az Áht. 33. § (3) bekezdés a) pontja alapján hozott miniszteri és közigazgatási államtitkári döntés végrehajtására irányuló előirányzat-átcsoportosításra a gazdasági helyettes államtitkár jogosult. Ha az előirányzat-átcsoportosítás a Szakmai Programok szakmai előirányzatán belül az államtitkári keret terhére történik, akkor az átcsoportosítást az előirányzat felhasználása felett felügyeletet gyakorló felsővezető kezdeményezi a gazdasági helyettes államtitkárnál.”

(2) Az U2. 17. § (3)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Cégeljárási Jogi Főosztály naponta az NFM Igazgatását érintő bevételeket átutalja az NFM Kincstárnál vezetett 10032000-00290713-00000000 számú keretszámlájára. Az átutalással egyidejűleg részletes analitikát bocsát a GF rendelkezésére, melyhez csatolja az elkészült csoportos utalványrendeleteket is.
(4) A Cégeljárási Jogi Főosztály az NFM Kincstárnál vezetett 10032000-00290713-00000000 számú keretszámlájára közvetlenül érkező, a felszámolók által megfizetett rendszerhasználati díjakhoz kapcsolódó analitikát és utalványrendeleteket a jóváírást követő munkanapon a GF rendelkezésére bocsátja.
(5) A (3) és a (4) bekezdésben foglalt analitika adattartalma: bevétel rovatonkénti bontása, jogcíme, partner adatai, bizonylat száma, bruttó [nettó + illetőség szerinti általános forgalmi adó (a továbbiakban: áfa) bontásban] összege, továbbá a (3) bekezdésben foglalt analitika esetében a tranzakciós azonosító is.
(6) A Cégeljárási Jogi Főosztály által továbbított analitikában foglalt adatok helyességéért a Cégeljárási Jogi Főosztály teljes felelősséggel tartozik.”

(3) Az U2. 17. §-a a következő (7)–(9) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A Cégeljárási Jogi Főosztály minden hónap 15. napjáig megküldi a GF részére az aktuális havi áfabevalláshoz szükséges analitikát a következő adattartalommal: bizonylatszám, partner adatai, teljesítés dátuma, bizonylat dátuma, pénzügyi esedékesség dátuma, rögzítés dátuma, áfakulcs, bruttó (nettó+áfa) összeg, jogcím.
(8) A Cégeljárási Jogi Főosztály által kiszabott bírságok a központi költségvetés bevételét képezik. A Cégeljárási Jogi Főosztály minden hónap 15. napjáig megküldi a megelőző hónapban befolyt bírságokról szóló analitikát a GF részére a következő adattartalommal: határozat száma, partner adatai, határozat kelte, teljesítés dátuma, összeg, jogcím.
(9) A bírságbevétellel kapcsolatos követeléskezelés a Cégeljárási Jogi Főosztály hatáskörébe tartozik.”

(4) Az U2. a következő 18/A. §-sal egészül ki:

18/A. § (1) A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (a továbbiakban: NEKH) tevékenységére figyelemmel az NFM Kincstárnál vezetett 10032000-00290713-00000000 számú keretszámlájára érkező bevételek általános szakmai kezelője a NEKH.
(2) A GF az NFM Kincstárnál vezetett 10032000-00290713-00000000 számú keretszámlájára érkező valamennyi bevételt tételesen a NEKH rendszerébe (ún. Klímagáz Adatbázisba) olvassa be, és elvégzi a követelések és a teljesítések összevezetésével, valamint a NEKH bevételeinek leválogatásával kapcsolatos feladatokat. A GF által beolvasott adatok helyességéért és teljességéért a GF felel.
(3) A beazonosítást követően a NEKH szakmailag ellenőrzi a GF által leválogatott és rendszerezett tételeket, és rendelkezik azok további sorsáról a GF és a NEKH között létrejött eljárásrend szerint.
(4) A NEKH tevékenységére figyelemmel keletkező bevételekről szóló analitikát a GF a Klímagáz Adatbázis rendszeréből nyeri ki, mely adattartalom helyességéért a NEKH felel.
(5) A NEKH által kiszabott bírságok a központi költségvetés bevételét képezik. A NEKH minden hónap 15. napjáig, a megelőző hónapban befolyt bírságokról analitikát küld a GF részére.
(6) A bírságbevétellel kapcsolatos követeléskezelés a NEKH hatáskörébe tartozik.”

(5) Az U2. 6. §

a) (6) és (9) bekezdésében az „a (4)–(5)” szövegrész helyébe az „az (5)”,

b) (8) bekezdésében az „A (4)–(5)” szövegrész helyébe az „Az (5)”

szöveg lép.

(6) Hatályát veszti az U2. 6. § (4) bekezdése.

5. A fejezetet irányító szerv vezetőjének hatáskörébe utalt egyes jogok gyakorlásáról szóló
25/2015. (VII. 21.) NFM utasítás módosítása

5. § (1) A fejezetet irányító szerv vezetőjének hatáskörébe utalt egyes jogok gyakorlásáról szóló 25/2015. (VII. 21.) NFM utasítás (a továbbiakban: U3.) 3. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A kincstári költségvetés előkészítése és jóváhagyása)

b) a fejezeti és központi kezelésű előirányzatok esetében az (1) bekezdés c) pontja szerint”

(történik.)

(2) Az U3. 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A fejezeti és központi kezelésű előirányzatok elemi költségvetését a KF – a szakmai kezelő közreműködésével, az általa teljesített adatszolgáltatás alapján – a 2. § (8) bekezdésében foglaltak figyelembevételével készíti el. Az elemi költségvetést a KF nyújtja be a Kincstárnak.”

(3) Az U3. 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A fejezeti és központi kezelésű előirányzatok Áhsz. szerinti havi költségvetési jelentéseit, időközi és negyedévenkénti mérlegjelentéseit, gyorsjelentéseit és éves költségvetési beszámolóit az ISZF készíti el. Valamennyi kincstári jelentés esetében a kincstári teljesítési határidőt két munkanappal megelőzően az ISZF a jelentés végső változatának elkészültéről tájékoztatja a KF-et. A jelentéseket a KF küldi meg a Kincstár részére. A fejezeti és központi kezelésű előirányzatok mérlegjelentéssel kibővített éves költségvetési jelentéseit az ISZF készíti el, a KF ellenőrzi, és az ISZF és a KF vezetője írja alá. A jelentéseket a KF küldi meg a Kincstár felé, valamint tájékoztatásul megküldi az adott előirányzat felett szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár részére is.”

(4) Az U3. 6. § (8) és (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A fejezet zárszámadási maradványelszámolását a fejezeti és központi kezelésű előirányzatok esetén a szakmai kezelők – az intézmények tekintetében az ISZF – által nyújtott adatokat és javaslatokat felülvizsgálva és összefogva a KF készíti el, majd továbbítja az NGM részére.
(9) Az Ávr. 153. § (4) bekezdése szerinti költségvetési maradvány jóváhagyásáról és felhasználásáról szóló NGM értesítés alapján az intézményenkénti, valamint a fejezeti és központi kezelésű előirányzatonkénti maradványösszegek megállapítása a KF előterjesztése alapján a közigazgatási államtitkár jóváhagyásával történik. A KF az intézményekre vonatkozó költségvetési maradványok jóváhagyásáról az ISZF-et, a fejezeti kezelésű költségvetési maradványok jóváhagyásáról a szakmai kezelőket értesíti. Az intézményeket az ISZF értesíti a jóváhagyásról.”

6. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatainak felhasználásáról szóló 26/2015. (VII. 28.) NFM utasítás módosítása

6. § (1) A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatainak felhasználásáról szóló 26/2015. (VII. 28.) NFM utasítás (a továbbiakban: U4.) 24. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Amennyiben a forrásul szolgáló előirányzat nem az érintett szervezeti egység szakmai kezelésébe tartozik, a kötelezettségvállaláshoz és a kifizetéshez a szakmai kezelő egyetértését is be kell szerezni. Ennek érdekében a szakmai kezelő a szerződéses adatlapot és a „Kifizetés engedélyezése” nyomtatványt jóváhagyólag aláírja.”

(2) Az U4. a következő 27/A. §-sal egészül ki:

27/A. § A KKK számlájára 2015. évben beérkező, a Közlekedéspénztár 2014. évi működéséhez kapcsolódó bevételeket a bevétel jogcímétől függően az NFM alábbi fejezeti kezelésű előirányzataira kell haladéktalanul átutalni:
a) túlsúlydíj-bevételek kapcsolódó kiadásokkal csökkentett része, valamint az önkormányzatok, idegen felek által befizetett fejlesztési hozzájárulások, visszatérítések és egyéb bevételek: Közúthálózat fenntartás és működtetés fejezeti kezelésű előirányzat (ÁHT: 348228),
b) használati díjas díjszedési rendszer működtetésével összefüggő bevételek: Útdíj rendszerek működtetése fejezeti kezelésű előirányzat (ÁHT: 341573),
c) NIF működési támogatás visszautalása: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. működési támogatása (ÁHT: 348240) fejezeti kezelésű előirányzat.”

(3) Az U4. a következő 2/A. alcímmel egészül ki:

„2/A. Kiemelt közúti beruházások (17-20-31-15)
29/A. § (1) Az előirányzat a miniszteri rendeletben meghatározott célokra használható fel.
(2) Az előirányzat kezelő szerve a miniszteri rendelet alapján a KKK, amely – a 813. sz. Győr keleti elkerülő út (II. és III. ütemű) megvalósításához kapcsolódó kármentési és kompenzációs intézkedések részfeladat kivételével – az előirányzat pénzügyi lebonyolítására szolgáló számla felett rendelkezési joggal bír, ellátja az előirányzat tekintetében a teljesítésigazolást, az érvényesítést és az utalványozást, végzi az előirányzattal kapcsolatos könyvvezetési feladatokat, részt vesz a támogatási szerződés előkészítésében, a forrásfelhasználás támogatási szerződésben rögzítettekkel való összhangjának ellenőrzésében.
(3) Az előirányzat felhasználása során alkalmazni kell a 28. § (3) és (4) bekezdését.”

(4) Az U4. 46. § (4) bekezdésében, a 73. § (2) bekezdésében, a 75. § (2) és (3) bekezdésében az „Energiagazdálkodási Főosztály” szövegrész helyébe az „Energiagazdálkodási és Bányászati Főosztály” szöveg lép.

7. Záró rendelkezés

7. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. november 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére