• Tartalom

39/2015. (VII. 28.) HM utasítás

39/2015. (VII. 28.) HM utasítás

a tiszti, altiszti és legénységi fokozati vizsgák előkészítéséről, valamint a tananyagtartalom kialakításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról1

2017.07.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítása alá tartozó központi hivatalokra, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézményre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) Felkérem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: NKE) rektorát, hogy biztosítsa az utasításban meghatározott feladatok végrehajtását, továbbá intézkedjen a jelen utasításban meghatározott feladatok végrehajtásához szükséges humánerőforrás-igény meghatározására.

2. § Az utasítás alkalmazásában

1. fokozati vizsga: az oldalirányú karrierrendszer működtetése érdekében, szakmacsoportonként és állománycsoportonként differenciáltan végrehajtott olyan számonkérés, ahol a résztvevők önálló felkészülést követően, a meghirdetett vizsgaidőpontokban, speciális katonai ismeretekből tesznek tanúbizonyságot felkészültségükről;

2. KVK: Katonai Vizsgaközpont, amely az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (a továbbiakban: NKE HHK) szervezetében működő, a tiszti és altiszti fokozati vizsgák előkészítéséért, végrehajtásáért és ellenőrzéséért felelős szervezet;

3. szakmacsoport felelős szervezet: az 1. mellékletben meghatározott, a munkakörcsaládok meghatározott csoportosításával kialakított egységek felelős szervezete;

4. szakmai felelős szervezet: a munkakör-gazdálkodással kapcsolatos feladatokról szóló 9/2014. (II. 12.) HM utasítás 2. § 5. pontja szerinti szervezet;

5. tananyag: a kijelölt szakmai felelős szervezetek által, a HVK Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) koordinálásával szakmacsoportonként és állománycsoportonként differenciáltan összeállított és a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) által jóváhagyott speciális katonai ismeretanyag;

6. vizsgaanyag: a tananyag alapján összeállított, a szakmacsoport felelős szervezetek és a szakmai felelős szervezetek által validált és jóváhagyott, a fokozati vizsga alapját képező kérdésgyűjtemény.

2. A fokozati vizsgák előkészítésének feladatai

3. § (1) A HM Humánpolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM HPF), a HVK SZCSF-fel, az MH Kiképzési és Doktrinális Központtal (a továbbiakban: MH KDK), valamint az NKE HHK-val együttműködésben kidolgozza a tiszti és altiszti fokozati vizsgáztatás rendszerét 2015. augusztus 31-ig.

(2) A HM HPF a HVK SZCSF-fel, valamint az MH Vezénylő Zászlóssal együttműködésben – az MH KDK szakmai javaslatai figyelembevételével – kidolgozza a legénységi fokozati vizsgáztatás rendszerét 2015. augusztus 31-ig.

(3) Az MH KDK – a Katonai Vizsgaközpontban végrehajtandó vizsgáztatás előkészítéséről, valamint a tananyagtartalom kialakításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról szóló 56/2013. (IX. 20.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 4. § (1) bekezdésében megjelölt szervezetekkel együttműködésben – a szakmai követelmények mennyiségének csökkentése, valamint az általános katonai ismeretek hangsúlyosabbá tétele, továbbá a minősítő vizsgának a fokozati vizsgához történő illesztése érdekében felülvizsgálja a minősítő vizsgák tananyagát, és a HVKF részére javaslatot tesz a tananyagok profiltisztítására 2015. augusztus 31-ig.

(4) A HVKF jóváhagyását követően az MH KDK – a KVK által üzemeltetett ILIAS rendszerben történő módosítás érdekében – a módosított tananyagot és vizsgaanyagot megküldi az NKE HHK részére az interneten történő közzététel érdekében.

(5) A HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség – a KVK-tól és a HVK SZCSF-től kapott információk alapján – felméri a már kialakított vizsgahelyek számát, és biztosítja a fokozati vizsgák eredményes végrehajtásához szükséges informatikai eszközöket.

3. A tiszti és altiszti fokozati vizsgák tananyagának és vizsgaanyagának kidolgozása

4. § (1) A HVK SZCSF – a szakmai felelős szervezetek bedolgozását követően, az adott szakmacsoport felelős szervezetek által megküldött javaslat alapján – összeállítja a szakmacsoportonként és állománycsoportonként differenciált tananyagot, és a HVKF által történt jóváhagyást követően 2015. szeptember 30-ig megküldi a KVK részére.

(2) A KVK kidolgozza a szakmacsoport felelős szervezetekkel és a szakmai felelős szervezetekkel együttműködve a szakmacsoportonként és állománycsoportonként differenciált vizsgaanyagokat, ezt követően a szakmacsoport felelős szervezetekkel és a szakmai felelős szervezetekkel validáltatja azokat.

(3) A KVK 2015. december 15-ig hivatalos honlapján közzéteszi a fokozati vizsgák HVKF által jóváhagyott tananyagát.

4. A legénységi fokozati vizsgák tananyagának és vizsgaanyagának kidolgozása

5. § (1) Az MH Vezénylő Zászlós – a legénységi fokozati vizsgák tananyagának és vizsgaanyagának kidolgozása érdekében – a honvédelmi szervezetek egység szintű vezénylő zászlósainak (a továbbiakban: vezénylő zászlósok) javaslata alapján, a honvédelmi szervezetek altiszti állományából történő kijelöléssel, kidolgozó munkacsoportot (a továbbiakban: Munkacsoport) hoz létre.

(2) A Munkacsoport vezetője az MH Vezénylő Zászlós.

(3) A Munkacsoport összeállítja a legénységi állomány számára javasolt szakirodalom-jegyzéket, valamint kidolgozza a speciális katonai tananyagot és a vizsgatesztkérdéseket, amelyeket 2015. szeptember 30-ig jóváhagyásra felterjeszt a HVKF részére.

(4) A jóváhagyott vizsgatesztkérdéseket a Munkacsoport vezetője a vezénylő zászlósok részére eljuttatja.

(5) A vezénylő zászlósok megszervezik a honvédelmi szervezet állományában a fokozati vizsga letételére kötelezett legénységi állomány fokozati vizsgáztatását, és összeállítják a vizsgatesztet a jóváhagyott vizsgatesztkérdések felhasználásával az egyes legénységi fokozati vizsgákra.

5. A tiszti és altiszti fokozati vizsgákkal kapcsolatos egyéb rendelkezések

6. § (1) A próbavizsgáztatást 2015. december 20-ig a KVK hajtja végre. A próbavizsgák végrehajtására a HVK SZCSF javaslata alapján a HVKF szakmacsoportonként és rendfokozatonként 3-3 főt jelöl ki.

(2) Az NKE HHK dékánja a fokozati próbavizsgák eredményéről, tapasztalatairól azok befejezését követő egy hónapon belül a HVK SZCSF útján jelentést terjeszt fel a HVKF részére, amelyet tájékoztatásul megküld a HM HPF részére. A jelentés tartalmazza a vizsgákhoz tartozó kérdésszámra, a vizsga időtartamára, valamint a vizsgára történő felkészülési időre vonatkozó javaslatot is, amelyet a HVKF hagy jóvá.

(3) A KVK 2016. március 1-jétől végzi a fokozati vizsgák végrehajtását.

(4) Az NKE HHK első alkalommal 2016. február 15-ig, ezt követően minden év február 15-ig az NKE hivatalos honlapján közzéteszi a tárgyévre vonatkozó fokozati vizsgaidőpontokat és vizsgahelyszíneket.

(5) Az NKE HHK – a HVK SZCSF-fel együttműködve – minden év december 31-ig felülvizsgálja a tárgyévi vizsgaanyagokat.

(6) A vizsgaanyag felülvizsgálatát a szakmai felelős szervezetek önállóan is kezdeményezhetik az adott szakmacsoport felelős szervezetnél.

(7) Az NKE HHK dékánja a tiszti és altiszti fokozati vizsgákkal kapcsolatos feladatok végrehajtásáról és vizsgáztatással kapcsolatos tapasztalatokról tárgyévet követő év január 31-ig a HVK SZCSF útján jelentést terjeszt fel a HVKF részére, amelyet tájékoztatásul megküld a HM HPF részére.

(8) A vizsgaanyagok felülvizsgálatában a szakmacsoport felelős szervezetek a HVK SZCSF megkeresése alapján vesznek részt azzal, hogy az illetékességi körükbe tartozó tárgyévi vizsgaanyag felülvizsgálatát önállóan is kezdeményezhetik a HVK SZCSF-nél.

6. A legénységi fokozati vizsgákkal kapcsolatos egyéb rendelkezések

7. § (1) A próbavizsgáztatást 2015. december 20-ig a vezénylő zászlósok hajtják végre. A próbavizsgák végrehajtására az adott honvédelmi szervezet állományából, az alacsonyabb szintű vezénylő zászlósok és szakasz altisztek javaslata alapján, a honvédelmi szervezet parancsnoka, vezetője rendfokozatonként 10-10 főt jelöl ki.

(2) Az MH Vezénylő Zászlós a legénységi fokozati vizsgákkal kapcsolatos feladatok végrehajtásáról és a vizsgáztatással kapcsolatos tapasztalatokról tárgyévet követő év január 31-ig a HVK SZCSF útján jelentést terjeszt fel a HVKF részére, amelyet tájékoztatásul megküld a HM HPF részére.

(3) Az MH Vezénylő Zászlós a legénységi fokozati próbavizsgák eredményéről, tapasztalatairól azok befejezését követő 30. napig a HVK SZCSF útján jelentést terjeszt fel a HVKF részére, amelyet tájékoztatásul megküld a HM HPF részére.

(4) A vezénylő zászlósok 2016. március 1-jétől végzik a fokozati vizsgák végrehajtását.

(5) A tárgyévi vizsgák befejezését követően a Munkacsoport minden év december 31-ig felülvizsgálja a kiadott vizsgaanyagokat, amelyhez a javaslatokat a vezénylő zászlósok a tárgyévi vizsgák tapasztalatai alapján küldik meg.

(6) A pontosított vizsgaanyagot a Munkacsoport vezetője jóváhagyásra felterjeszti a HVKF részére. A jóváhagyást követően a vizsgaanyagot a Munkacsoport vezetője eljuttatja a vezénylő zászlósok részére, akik intézkednek annak beépítésére a következő vizsgáztatási időszakban.

7. Záró rendelkezések

8. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 39/2015. (VII. 28.) HM utasításhoz2

1. Harcierők I. szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK HTCSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Összhaderőnemi általános katonai

01A, 01B, 01H, 01I, 01K, 01O

2

Általános szárazföldi

02

3

Lövész

10

4

Harckocsizó

11

5

Tüzér

12

6

Oktatás, képzés, kiképzés

82K, 82T, 82U, 82Y

 

2. Harcierők II. szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK HDMCSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Összhaderőnemi általános

01P, 01R, 01W

2

Felderítő

14

3

Különleges műveleti

18

 

 

 

3. Harcierők III. szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK HTCSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Általános légierő

03

2

Repülő

20

3

Légvédelmi rakéta és tüzér

21

4

Légi vezetés

22

5

Repülő harcbiztosító

23

6

Katonai hatósági

84P-S

 

 

 

4. Harci támogató erők I. szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK HTCSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Műszaki

15

2

Műszaki technikai

55

 

 

5. Harci támogató erők II. szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK HTCSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Vegyivédelmi

16

2

Vegyivédelmi technikai

56

 

 

 

6. Vezetés, irányítás szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK HIICSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Összhaderőnemi általános katonai

01N

2

Általános híradó

30

3

Rádióhíradás

31

4

Rádió-relé híradás

32

5

Hírközpontok

33

6

Vezetékes híradás

34

7

Futár- és tábori posta híradás

35

8

Repülésbiztosító-földi repülésirányító szolgálat

36

9

Információvédelmi, ügyviteli

37

10

Informatikai

39

11

Elektronikai

54

12

Kutatás, fejlesztés

96X

 

 

 

7. Logisztika I. (haditechnikai) szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK LOGCSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Haditechnikai

50

2

Fegyverzettechnikai

51

3

Páncélos- és gépjárműtechnikai

52

4

Kiképzéstechnikai

57

5

Különleges berendezés technikai

58

6

Mérésügy és minőségbiztosítási

59

7

Harcanyag

61

8

Kutatás, fejlesztés

96H, 96M, 96T-V, 96Z

 

 

 

8. Logisztika II. (hadtáp) szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK LOGCSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Általános logisztika

04

2

Hadtáp

64

 

 

 

9. Logisztika III. (közlekedési) szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK LOGCSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Közlekedés és szállítás

67

2

Gépjárművezetők

77

 

10. Logisztika IV. (repülőműszaki) szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK LOGCSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Repülőműszaki

53

 

 

 

11. Közgazdasági szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HM VGH

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Összhaderőnemi általános katonai

01G, 01J, 01Q, 01U

2

Vám

68

3

Pénzügy

72

4

Kutatás, fejlesztés

96N

 

 

 

12. Egészségügyi szakmacsoport

szakmacsoport felelős: MH EK

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Egészségügy I.

73

2

Egészségügy II.

74

3

Katonai hatósági

84C, 84H, 84I

 

 

 

13. Jogi szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HM JF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Összhaderőnemi általános katonai

01E

2

Ellenőrzési

75

3

Jogi és igazgatási

85

4

Védelmi igazgatás

91

 

 

 

14. Biztonságtechnikai szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HM HF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Összhaderőnemi általános katonai

01L, 01M, 01T, 01X

 

 

 

15. Hatósági szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HM HF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Összhaderőnemi általános katonai

01F

2

Katonai hatósági

84A, 84B, 84D-G, 84K-N, 84T-Z

16. Humán szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HVK SZCSF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Oktatás, képzés, kiképzés

82A-H, 82L-P, 82R, 82S, 82V, 82W

2

Humán

86

3

Kutatás, fejlesztés

96C, 96R

4

Katonai igazgatás

90A-O

5

Általános munkakörök

99

 

 

 

17. Nemzetközi és biztonságpolitikai szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HM NEF

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Összhaderőnemi általános katonai

01C, 01D, 01S, 01Z

2

Katonai igazgatás

90P

3

Díszelgő

94B

4

Kutatás, fejlesztés

96A

 

 

 

18. Hadtörténeti szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HM HIM

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Kutatás, fejlesztés

96D-G, 96I-L, 96S

 

 

 

19. Rendészeti szakmacsoport

szakmacsoport felelős: MH BHD

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Katonai rendész és komendáns

92

2

Díszelgő

94A

3

Katonazenész

95

4

Koronaőrség, palotaőrség

97

 

 

 

20. Geoinformációs szakmacsoport

szakmacsoport felelős: MH GEOSZ

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Térképész

70

2

Meteorológia

71

 

 

 

21. Infrastrukturális szakmacsoport

szakmacsoport felelős: HM VGH

 

A

B

 

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

1

Infrastrukturális

76

1

Az utasítást a 66/2017. (XI. 30.) HM utasítás 16. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2017. december 1. napjával.

2

Az 1. melléklet a 69/2016. (XII. 22.) HM utasítás 7. §-ával megállapított, a 32/2017. (VI. 30.) HM utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére