• Tartalom

4/2015. (VII. 27.) MEKH rendelet

4/2015. (VII. 27.) MEKH rendelet

a rendszerüzemeltetési díjból származó árbevétel megosztására vonatkozó kiegyenlítő fizetésekről szóló 1/2015. (II. 13.) MEKH rendelet módosításáról1

2015.07.28.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133/A. § 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló 2013. évi XXII. törvény 12. § b) pontjában, illetve a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 127. § gy) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A rendszerüzemeltetési díjból származó árbevétel megosztására vonatkozó kiegyenlítő fizetésekről szóló 1/2015. (II. 13.) MEKH rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (2) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A kiegyenlítő fizetések számítása során figyelembe kell venni:]

f) az indokolt árbevétel-igény mértékében bekövetkezett változást, illetve az annak meghatározásában bekövetkezett módszertani változásokat.”

2. § Az R. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § Amennyiben a fizetési határidő napja banki munkaszüneti napra esik, úgy a befizetésre kötelezett jogosult a fizetést a következő banki munkanapon teljesíteni. Késedelmes befizetés esetén a késedelembe eső a kiegyenlítő fizetés összegének a késedelembe esés napjától a fizetési kötelezettség teljesítésének napjáig a Polgári Törvénykönyv késedelmi kamatra vonatkozó rendelkezései szerint számított késedelmi kamattal növelt összegét köteles megfizetni a jogosult számára.”

3. § Az R. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

7. § A kiegyenlítő befizetésre kötelezett engedélyes a befizetés tényéről, a kifizetésre jogosult engedélyes pedig az összeg beérkezéséről köteles a Hivatalt 5 munkanapon belül értesíteni. Az értesítési kötelezettség kiterjed az összekapcsolási ponton mért havi mennyiségre, valamint az 1. melléklet II. pontja szerinti számítás levezetésére.”

4. § (1) Az R. 8. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Hivatal elnöke minden tárgyévre vonatkozóan a tárgyévet megelőző év december 15-ig e rendelet 2. mellékletében állapítja meg, hogy az adott tárgyév során mely engedélyesek és milyen mértékben kötelesek előzetes havi kiegyenlítő befizetést teljesíteni, vagy részesülnek előzetes havi kiegyenlítő kifizetésben a kapacitásdíjból származó árbevétel megosztása tekintetében.
(3) Az engedélyesek a tárgyévre vonatkozó, rendelkezésre álló tény vagy becsült mennyiségi, kapacitáslekötési, valamint a 2. § (2) bekezdés d) pontja szerinti adók mértékére vonatkozó adatokat havi bontásban a tárgyévet megelőző év november 15-ig a Hivatal rendelkezésére bocsátják.”

(2) Az R. 8. § (7)–(10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A Hivatal elnöke a kapacitásdíjból származó előzetes havi kiegyenlítő fizetések mértékét a 9. § szerinti felülvizsgálat alapján módosíthatja.
(8) Az előzetes havi kiegyenlítő fizetés forgalmi díjból származó mértéke megegyezik az 1. melléklet II. pontja szerinti képlet alapján az engedélyesek által számított összeggel. Az előzetes havi kiegyenlítő fizetés forgalmi díjból származó része az elszámolási időszakban érvényes mértékegységek szerint kerül elszámolásra. Az elszámolás alapja az összekapcsolási ponton mért földgáz adott hónapra vonatkozó mennyisége, valamint a 2. § (2) bekezdés c) pontja szerinti mérték. A mennyiség megállapítását és a számítást minden naptári hónapot követő hónap 10. napjáig kell elvégezni. Az engedélyesek a számítás során felhasznált adatokról és a számításról egymás között egyeztetnek.
(9) A (8) bekezdés szerint megállapított, a forgalmi díjból származó előzetes havi kiegyenlítő fizetésre vonatkozó számítást a Hivatal a 7. § szerinti adatszolgáltatás alapján ellenőrzi.
(10) A forgalmi díjakból származó előzetes havi kiegyenlítő fizetési kötelezettséget a befizetésre kötelezett a (8) bekezdésben megjelölt időpontot követő 5 munkanapon belül köteles teljesíteni.”

5. § Az R. 2. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„2. Az előzetes havi kiegyenlítő fizetés kapacitásdíjból származó mértékére vonatkozó felülvizsgálat szabályai
9. § (1) Az engedélyesek a tárgyév első hat hónapjára vonatkozó, rendelkezésre álló tény és becsült kapacitáslekötési adatokat havi bontásban a tárgyév május 15-ig a Hivatal rendelkezésére bocsátják.
(2) A havi kiegyenlítő fizetések kapacitásdíjból származó mértékének felülvizsgálata során a Hivatal a tárgyév első hat hónapjára vonatkozó be- és kifizetések összegének kiszámítását a tárgyév június 15-ig végzi el.
(3) Amennyiben a (2) bekezdés szerinti számítások eredményeként a féléves, a kapacitásdíjból származó árbevételre vonatkozó kiegyenlítő fizetések 5%-ot meghaladó mértékben eltérnek az azonos időszakra megállapított előzetes havi kiegyenlítő fizetések összegétől, a Hivatal elnöke az előzetes havi kiegyenlítő fizetés kapacitásdíjból származó részének módosított mértékét rendeletben állapítja meg a tárgyév június 15-ig.
(4) A módosított mértéket a tárgyév július 1-jétől kell alkalmazni.”

6. § Az R. 10. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az egyes tárgyévekre vonatkozóan a Hivatal elnöke a tárgyévet követő év augusztus 15-ig az 1. melléklet III. pontja szerinti képlet alapján e rendeletben állapítja meg, hogy az adott tárgyévre vonatkozó éves elszámolások tekintetében mely engedélyesek és milyen mértékben kötelesek éves kiegyenlítő befizetést teljesíteni, vagy részesülnek éves kiegyenlítő kifizetésben.
(4) A tárgyévre vonatkozó éves elszámolás során a 2. § (2) bekezdés d) pontja szerinti adók, díjak, és az e) pontja szerinti visszatérítés tény értékét, valamint a 8–9. § alapján megfizetett előzetes havi kiegyenlítő fizetéseket figyelembe kell venni.
(5) Az 1. melléklet III. pontja szerinti éves kiegyenlítő fizetési kötelezettséget a befizetésre kötelezett a tárgyévet követő év augusztus 31-ig köteles teljesíteni.”

7. § Az R. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

11. § (1) A 2015. évben a 8. § (3) bekezdésében foglalt adatszolgáltatási kötelezettséget az engedélyesek az engedélyesek közötti kereskedelmi üzem indulását követő 5 munkanapon belül teljesítik.
(2) Az előzetes havi kiegyenlítő fizetések első meghatározásakor a Hivatal a tény és becsült kapacitáslekötési adatok alapján számítja ki az előzetes havi kiegyenlítő fizetések kapacitásdíjból származó mértékét.
(3) A (2) bekezdés szerinti mérték megállapítására az engedélyesek közti kereskedelmi üzem indulását követő 20 munkanapon belül kerül sor.
(4) Az előzetes havi kiegyenlítő fizetés forgalmi díjból származó mértékének megállapítására vonatkozóan a 8. § (8)–(9) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.
(5) Az első előzetes havi kiegyenlítő kifizetésre a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig kerül sor mind a kapacitásdíjból, mind a forgalmi díjból származó mérték tekintetében, figyelemmel a 7. § szerinti tájékoztatási kötelezettségre.
(6) A 9. § szerinti felülvizsgálatra abban az esetben kerül sor, amennyiben az előzetes havi kiegyenlítő fizetésekkel érintett hónapok száma legalább négy.
(7) A 9. § szerinti felülvizsgálat esetén az engedélyesek a mennyiségi és kapacitáslekötési adatokat a tárgyévben az előzetes havi kiegyenlítő fizetésekkel érintett hónapok felét követő hónap 15. napjáig megküldik a Hivatal részére.
(8) A Hivatal elnöke 2016. augusztus 15-ig az 1. melléklet III. pontja szerinti képlet alapján e rendeletben állapítja meg, hogy a 2015. évre vonatkozó végleges időarányos elszámolások tekintetében mely engedélyesek és milyen mértékben kötelesek éves kiegyenlítő befizetést teljesíteni, vagy részesülnek éves kiegyenlítő kifizetésben.”

8. § (1) Az R. 12. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdés szerinti időpont hónapja tekintetében a felek között elszámolásnak van helye oly módon, hogy a hónap hátralévő részére a 8. § szerint megállapított előzetes havi kiegyenlítő fizetést kell alkalmazni.
(4) A 11. § (6) és (7) bekezdése 2015. december 31-én hatályát veszti.”

9. § Az R.

a) 1. § (1) bekezdésében a „rendszerüzemeltető” szövegrész helyébe a „rendszerüzemeltetői”,

b) 2. § (2) bekezdés a) pontjában az „árbevétel tömeget” szövegrész helyébe az „árbevétel-tömeget”,

c) 3. § (1) bekezdésében a „8 és 9.” szövegrész helyébe a „8. és 9.” szövegrész,

d) 8. § (4) bekezdés a) pontjában a „kapacitás” szövegrész helyébe a „kapacitáslekötési”,

e) 10. § (2) bekezdésében a „kapacitás” szövegrész helyébe a „kapacitáslekötési”

szöveg lép.

10. § (1) Az R. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az R. a 2. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 4/2015. (VII. 27.) MEKH rendelethez

I. A kapacitásdíjból származó előzetes havi kiegyenlítő fizetések meghatározása:
KFkapacitás havi n = KÁkap n - KÁIkap n, ahol:
(1) KÁkap n = (Ákapn - VSZn - Adón) / 12
(2) KÁIkap n = [Σ(Ákap n – VSZn – Adón) / Σ(ÁIkap n – VSZn – Adón) * (ÁIkap n – VSZn – Adón)] / 12
KFkapacitás havi n = a kapacitásdíjból származó havi kiegyenlítő fizetés nagyobb, mint 0 esetén megfizetendő a befizetésre kötelezett által
kap n = a korrigált, kapacitásdíjból származó árbevétel értéke engedélyesenként
KÁIkap n = a rendszerüzemeltetési díjak számításakor figyelembe vett indokolt árbevétel-igény kapacitásdíjas részének korrigált értéke engedélyesenként
Adón = a szállítási rendszerüzemeltetésből származó árbevétel alapján fizetendő adók és díjak nettó árbevételre vetített tárgyévi átlagos értéke
Ákap n = a kapacitásdíjból származó árbevétel értéke engedélyesenként
VSZn = a 2. § (2) bekezdés e) pontja szerinti, számított visszatérítés
ÁIkap n = a rendszerüzemeltetési díjak számításakor figyelembe vett indokolt árbevétel-igény kapacitásdíjas része
Minden tényező forintban kifejezve.
II. A forgalmi díjból származó előzetes havi kiegyenlítő fizetések meghatározása:
KFforgalmi havi n = Áforgalmi n - KÁforgalmi n, ahol:
forgalmi n = Dn * Q
Dn = Pn / Σ Pn * Dszabályozott
KFforgalmi n = az engedélyes forgalmi díjból származó előzetes havi kiegyenlítő fizetése nagyobb, mint 0 esetén megfizetendő a befizetésre kötelezett által
forgalmi n = a forgalmi díjból származó árbevétel korrigált értéke engedélyesenként (Ft),
Dn = a kompresszoraránnyal súlyozott forgalmi díj (Ft/GJ, vagy Ft/MWh)
Q = az összekapcsolási ponton mért időszaki gázforgalom (GJ, vagy MWh)
Pn = az engedélyes működési engedélyében szereplő beépített kompresszorteljesítmény
Dszabályozott = a rendszerhasználati díj rendelet 9. § (1) bekezdés b) pontja szerinti szállítási rendszerüzemeltetési díj (forgalmi díj Ft/GJ, vagy Ft/MWh)
Áforgalmi n = az engedélyes számlázott (időszaki) forgalmi árbevétele (Ft), azaz Q*Dszabályozott
III. A kapacitásdíjból és forgalmi díjból származó éves kiegyenlítő fizetések meghatározása:
Kapacitásdíj tekintetében:
KFkapacitás éves n = (KÁkap n – KÁIkap n) – ΣKFkapacitás havi n, ahol:
(1) KÁkap n = Ákap n - VSZn - Adókap n
(2) KÁIkap n = Σ(Ákap n – VSZn – Adókap n) / Σ(ÁIkap n – VSZn – Adókap n) * (ÁIkap n – VSZn – Adókap n)
KFkapacitás éves n = kapacitásdíjból származó éves kiegyenlítő fizetés nagyobb, mint 0 esetén megfizetendő a befizetésre kötelezett által
KFkapacitás havi n = a tárgyév során megfizetett és megkapott, I. pont szerinti előzetes havi kiegyenlítő fizetések összege
kap n = kapacitásdíjból származó korrigált árbevétel értéke engedélyesenként
KÁIkap n = a kapacitásdíj számításának alapjául szolgáló indokolt árbevétel-igény korrigált értéke engedélyesenként
Adókap n = a szállítási rendszerüzemeltetésből származó árbevétel alapján fizetendő adók és díjak nettó kapacitásdíj-árbevételre vetített tárgyévi tény értéke Ákap n = a kapacitásdíj-árbevétel értéke engedélyesenként
VSZn= adott engedélyes által átadott, a 2. § (2) bekezdés e) pontja szerinti visszatérítés
ÁIkap n = a kapacitásdíj számításának alapjául szolgáló indokolt árbevétel-igény
Forgalmi díj tekintetében:
KFforgalmi éves n = (Áforgalmi n – KITKforgalmi n) – ΣKFforgalmi havi n, ahol:
(1) KITKforgalmi n = ΣÁforgalmi / Σ ITKforgalmi * ITKforgalmi n
KFforgalmi éves n = forgalmi díjból származó éves kiegyenlítő fizetés nagyobb, mint 0 esetén megfizetendő a befizetésre kötelezett által
KITKforgalmi n = az engedélyes mennyiségarányos, korrigált indokolt tény költsége
ITKforgalmi n = az engedélyes mennyiségarányos, indokolt tény költsége, melynek meghatározása során a forgalmi díj alapját képező mennyiségarányos indokolt költségek felülvizsgált tény értékei kerülnek figyelembevételre
Áforgalmi n = a forgalmi díjakból származó árbevétel értéke engedélyesenként
KFforgalmi havi n= a tárgyév során megfizetett és megkapott, II. pont szerinti előzetes havi kiegyenlítő fizetések összege
Minden tényező forintban kifejezve.

2. melléklet a 4/2015. (VII. 27.) MEKH rendelethez

A 8. § (4) bekezdés szerinti, a kapacitásdíjból származó előzetes havi kiegyenlítő fizetések mértéke

 

A 2. § (4) bekezdés a) pontja szerint befizetésre kötelezett

A 2. § (4) bekezdés b) pontja szerint kifizetésre jogosult

Engedélyes megnevezése

FGSZ Földgázszállító Zrt.

Magyar Gáz Tranzit Zrt.

Kiegyenlítő összeg mértéke Ft

161 300 000

-161 300 000

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. július 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére