• Tartalom

41/2015. (VII. 28.) HM utasítás

41/2015. (VII. 28.) HM utasítás

a Magyar Honvédség szabályzatfejlesztési tevékenységének kialakításáról és működéséről szóló 136/2011. (XII. 20.) HM utasítás és a belső szabályozási tevékenységről szóló 15/2012. (II. 24.) HM utasítás módosításáról1

2015.07.29.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. A Magyar Honvédség szabályzatfejlesztési tevékenységének kialakításáról és működéséről szóló
136/2011. (XII. 20.) HM utasítás módosítása

1. § A Magyar Honvédség szabályzatfejlesztési tevékenységének kialakításáról és működéséről szóló 136/2011. (XII. 20.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás1.) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a honvédelmi miniszter irányítása alá tartozó központi hivatalokra, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.”

2. § (1) Az Utasítás1. 2. § j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az utasítás alkalmazásában)

j) szabályzat: olyan rendelkezési forma, amely valamennyi honvédelmi szervezetre és azok személyi állományára érvényes általános és konkrét előírásokat tartalmaz a katonai szolgálat egészére vagy egyes szakterületeire vonatkozóan;”

(2) Az Utasítás1. 2. § o) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az utasítás alkalmazásában)

o) szakmai felelős: azon HM szerv vagy honvédelmi szervezet, amely ellenőrzi és felülvizsgálja a szakmai felelősségi körébe tartozó szabályzatokat, javaslatot tesz azok kidolgozására, hatályba léptetésére, besorolására, módosítására, hatályon kívül helyezésére, valamint vezeti az azokkal kapcsolatos kidolgozói tevékenységet;”

3. § (1) Az Utasítás1. 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A szabályzatfejlesztési munkacsoportba a következő HM szervek és honvédelmi szervezetek egy-egy képviselőt delegálnak:
1. Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Személyzeti Csoportfőnökség,
2. KNBSZ Felderítő Csoportfőnökség,
3. HVK Hadműveleti Csoportfőnökség,
4. HVK Logisztikai Csoportfőnökség,
5. HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség,
6. HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség,
7. HM Hatósági Hivatal,
8. HM Védelemgazdasági Hivatal,
9. MH Összhaderőnemi Parancsnokság,
10. MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság,
11. MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár,
12. MH GEOSZ,
13. MH Ludovika Zászlóalj,
14. MH Altiszti Akadémia,
15. MH Logisztikai Központ és
16. MH Egészségügyi Központ.”

(2) Az Utasítás1. 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A szabályzatfejlesztési munkacsoportban a döntést igénylő kérdések esetén a (2) bekezdés szerinti elnökség és a (3) és (4) bekezdés szerinti tagok egy-egy szavazati joggal rendelkeznek.”

(3) Az Utasítás1. 3. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A szabályzatfejlesztési munkacsoport a következő évi szabályzatfejlesztési tervét maga állítja össze. A szabályzatfejlesztési tervet a HVKFH hagyja jóvá.”

(4) Az Utasítás1. 3. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A szabályzatfejlesztési munkacsoport ülését a munkacsoport elnöke, akadályoztatása esetén az elnökhelyettes, mindkettőjük együttes távolléte esetén a titkár vezeti le. Mindhármuk együttes távolléte esetén a munkacsoport ülését a munkacsoport elnöke által kijelölt személy vezeti le.”

4. § Az Utasítás1. 4. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a 4. § a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A kidolgozó csoport feladata
a) az adott szabályzat tárgyával kapcsolatban bevezetett tapasztalatok, bevezetett STANAG-ek, szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok bekérése az MH KDK-tól, továbbá azok feldolgozása,
b) a szabályzatfejlesztési feladatok részletes kidolgozása,
c) a részfeladatok felelőseinek kijelölése,
d) a kidolgozásra vonatkozó határidők meghatározása és
e) a kidolgozói munka végrehajtása.
(5) Az MH szabályzatainak kidolgozási folyamatát az MH KDK parancsnoka irányítja.
(6) A kidolgozó csoport vezetője vezeti a kidolgozó csoport munkáját, és felel a szabályzat szakmai tartalmáért.”

5. § Az Utasítás1. 5. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A szabályzatokat – ha a szabályzatfejlesztési munkacsoport más javaslattal nem él – a kiadástól számított háromévenként a szabályzat szakmai felelőse felülvizsgálja, és a 2. § n) pontja szerinti kategóriákba sorolja. A II. kategóriába sorolt szabályzatok esetében javaslatot tesz azok átdolgozására, a III. kategóriába soroltak esetében pedig azok hatályon kívül helyezésére.
(3) Az újonnan kiadott vagy módosított szabályzat esetében az MH KDK a hatálybalépést követő hat hónap elteltével szakmai tapasztalatokat kér be a HM szervektől és a honvédelmi szervezetektől a Magyar Honvédség Műveleti Tapasztalat-feldolgozó Rendszer alkalmazásával. A beérkezett tapasztalatok értékelésének eredményéről a szabályzatfejlesztési munkacsoport titkára, távollétében az általa kijelölt személy a szabályzatfejlesztési munkacsoport soron következő ülésén tájékoztatja a munkacsoport tagjait, egyben javaslatot tesz az adott szabályzattal kapcsolatos további feladatokra vonatkozóan.”

6. § Az Utasítás1.

a) 3. § (2) bekezdésében a „Vezetési és Doktrinális Központ (a továbbiakban: MH VDK)” szövegrész helyébe a „Kiképzési és Doktrinális Központ (a továbbiakban: MH KDK)”,

b) 3. § (2) bekezdésében a „VDK Doktrinális és Szabályzatfejlesztő Osztály (a továbbiakban: DSZFO)” szövegrész helyébe a „KDK Doktrína Kidolgozó és Szabályzatfejlesztési Osztály (a továbbiakban: DKSZFO)” és

c) 5. § (1) bekezdésében a „VDK DSZFO” szövegrész helyébe a „KDK”

szöveg lép.

2. A belső szabályozási tevékenységről szóló 15/2012. (II. 24.) HM utasítás módosítása

7. § A belső szabályozási tevékenységről szóló 15/2012. (II. 24.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás2.) 6. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Ha a belső rendelkezés a Magyar Honvédség szabályzatfejlesztési tevékenységének kialakításáról és működéséről szóló 136/2011. (XII. 20.) HM utasítás 2. § j) pontja szerinti szabályzat (a továbbiakban: szabályzat), doktrína vagy főnökségi kiadvány kiadására irányul, ezen belső rendelkezés mellékletét képező szabályzat, doktrína vagy főnökségi kiadvány vonatkozásában a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (3) bekezdése, valamint az (1)–(4) bekezdés szerinti követelmények betartása a belső rendelkezés melléklete kidolgozójának felelősségi körébe tartozik.”

8. § Az Utasítás2. 7. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az (1)–(4) bekezdés szerinti követelményeket a belső rendelkezés melléklete vonatkozásában nem kell alkalmazni, ha a belső rendelkezés mellékletét szabályzat, doktrína vagy főnökségi kiadvány képezi.”

3. Záró rendelkezések

9. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) beekzdése alapján hatályát vesztette 2015. július 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére