• Tartalom

41/2015. (XII. 23.) NFM utasítás

41/2015. (XII. 23.) NFM utasítás

a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződései megkötésének és nyilvántartásának szabályairól

2021.07.27.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (3) bekezdésében meghatározott jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya

1. § (1)1 Az utasítás hatálya kiterjed minden, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (a továbbiakban: ITM) a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény alapján kinevezett, megbízott, továbbá kormányzati szolgálati jogviszonyban, munkaviszonyban foglalkoztatott személyre, az ITM-ben kirendelés, vezénylés, illetve foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személyre, valamint az ösztöndíjasra.

(2)2 A 4. §-ban foglaltak tekintetében az utasítás hatálya kiterjed az ITM irányítása alá tartozó költségvetési szervekkel az (1) bekezdés szerint jogviszonyban állókra is.

(3)3 Jelen utasítást a XVII. Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezethez rendelt fejezeti kezelésű előirányzatok, központi kezelésű előirányzatok, illetve az ITM Igazgatás kiadási előirányzatai tekintetében az ITM természetes vagy jogi személlyel, jogi személyiség nélküli szervezettel kötendő valamennyi megállapodására és az ITM képviseletében teendő valamennyi kötelmi jellegű jognyilatkozatra alkalmazni kell.

2. § (1) Az utasítást nem kell alkalmazni:

a)4 az ITM valamely előirányzata terhére kezelő szerv vagy lebonyolító által kötendő szerződések megkötésére,

b)5 a kormánytisztviselői jogviszonyt és munkaviszonyt rendező, a Humánpolitikai Főosztály által kezelt megállapodásokra,

c)6 – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – az ITM mint az Uniós fejlesztések fejezetbe tartozó fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának rendjéről szóló 549/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet, valamint a 2014–2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet szerinti kezelő szerv által megkötendő szerződésekre,

d) a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.), valamint a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvény alapján megkötött koncessziós szerződésekre,

e) az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 53. § (1) bekezdése szerinti kötelezettségvállalásokra,

f) a Széchenyi Kártya Program és az Intézményi kezességi díjtámogatások kapcsán kiadásra kerülő támogatói okiratokra,

g)7

h)8 a protokollkiadásokról szóló 29/2011. (V. 23.) NFM utasításban szabályozott miniszteri, államtitkári, közigazgatási államtitkári és helyettes államtitkári megrendelések esetében bruttó egymillió forint összeghatárig, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium beszerzéseinek és közbeszerzéseinek szabályozásáról szóló 9/2016. (V. 11.) NFM utasítás [a továbbiakban: 9/2016. (V. 11.) NFM utasítás] 1. § (2) bekezdésének és a 8/B. alcímében foglaltak megfelelő alkalmazásával.

(2) Az (1) bekezdés c) pontjától eltérően az utasítást alkalmazni kell az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz létrehozásáról, a 913/2010/EU rendelet módosításáról és a 680/2007/EK és 67/2010/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 11-i 1316/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: CEF rendelet) alapján támogatásban részesülő tagállami kedvezményezett által megvalósításra kerülő projekt (a továbbiakban: CEF projekt)

a) végrehajtására az Európai Bizottság és a CEF projekt tagállami kedvezményezettje között kötendő támogatási megállapodásra, valamint

b)9 megvalósítására a tagállami kedvezményezettként eljáró ITM és a végrehajtó szervek között kötendő támogatási szerződésre, továbbá valamennyi szerződésre és kötelmi jellegű jognyilatkozatra.

(3)10 Az utasításnak a szerződések nyilvántartására vonatkozó szabályain túlmenő rendelkezéseit a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) szerint közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződésekre abban az esetben kell alkalmazni, ha a 9/2016. (V. 11.) NFM utasítás így rendelkezik.

3. § (1) Az utasítás rendelkezéseit a fejezeti kezelésű előirányzatok vonatkozásában a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló miniszteri rendelet és a fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos eljárási rendről és hatáskörökről szóló miniszteri utasítás eltérő rendelkezése hiányában kell alkalmazni.

(2) Előirányzat-átadás vagy -átvétel esetén – kivéve amennyiben az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv részére költségvetési támogatás biztosításával kapcsolatban szükséges – az utasítás rendelkezéseit azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy ahhoz kötelezettségvállalási adatlapot nem kell kitölteni.

(3) Az utasítást az európai uniós források felhasználására is megfelelően alkalmazni kell, amennyiben az adott forrás felhasználását biztosító szerződés megkötésére kormányrendelet, miniszteri rendelet vagy miniszteri utasítás hatálya nem terjed ki.

2. A szerződés tárgya

4. § (1) Szerződés megkötésére különösen az alábbi szellemi tevékenységek tekintetében kerülhet sor az Ávr. 50. § (2) bekezdésére figyelemmel:

a) jogi képviselet, tanácsadás,

b) a kodifikációhoz kapcsolódó hatásvizsgálat, tanulmányok elkészítése,

c) rendszerszervezés,

d) a költségvetési szerv alaptevékenysége ellátásához szükséges tanácsadói, szakértői tevékenység (ideértve a szellemi tulajdonvédelmi tanácsadást is),

e) tolmácsolás,

f) fordítás,

g) szakmai előadások, oktatások, rendezvények szervezése, megtartása,

h) oktatási és vizsgáztatási tevékenység, tananyag, illetve jegyzet elkészítése.

(2)11 Az ITM-mel az 1. § (1) bekezdése alapján jogviszonyban álló személlyel, jogviszonyából eredő feladat – így különösen munkaköri leírásában rögzített, céljuttatásra kitűzött, valamint teljesítménykövetelmény alapján kitűzött feladat – elvégzésére az (1) bekezdés szerinti szerződés alapján díjazás nem fizethető.

(3) A szerződésekben az Állami Számvevőszék, illetve a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzési jogosultságát a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően ki kell kötni.

(4)12 Az (1)–(3) bekezdés rendelkezéseit az ITM irányítása és felügyelete alá tartozó költségvetési szervek által a személyi és dologi kiadások előirányzata terhére megrendelőként vagy megbízóként történő vállalkozási, illetve megbízási szerződés megkötése során is alkalmazni kell.

3.13

5. §

6. §

7. §

8. §

II. Fejezet14

AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM SZERZŐDÉSEINEK ELŐKÉSZÍTÉSE
ÉS A TELJESÍTÉSSEL KAPCSOLATOS FELADATOK

4. Előzetes fedezetvizsgálat

9. § (1)15 Pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződés előkészítése előtt az ITM által vállalni tervezett kifizetés szerinti pénzösszeg rendelkezésre állásának megállapítása érdekében rovat szintű előzetes fedezetvizsgálatot kell végrehajtani.

(2)16 Az előzetes fedezetvizsgálatot a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység az 1. melléklet szerinti nyomtatvány megküldésével közvetlenül

a) az Ágazati Előirányzatok Főosztálynál kezdeményezi

aa) fejezeti és központi kezelésű előirányzatok terhére kötendő szerződések esetében,

ab) ha nincs tudomása a forrás rendelkezésre állásáról,

b) a Gazdálkodási Főosztálynál kezdeményezi

ba) az intézmény működéséhez kötődő kiadások és bevételek mint az ITM Igazgatás Szervezeti és Működési költségvetése terhére kötendő szerződések,

bb) az ITM közfeladatai ellátásával kapcsolatos kiadásoknak és bevételeknek az Igazgatás költségvetésében megtervezett előirányzatai (a továbbiakban: ITM Igazgatás Szakmai Programok költségvetése) terhére kötendő szerződések esetében.

10. § (1) A megkeresett két munkanapon belül értesíti a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egységet arról, hogy

a) a fedezet rovat szinten rendelkezésre áll,

b) a fedezet rovat szinten rendelkezésre áll, de az előzetes fedezetvizsgálatra olyan időpontban kerül sor, hogy a kötelezettségvállalás dokumentumának elkészítésére a 31. § (4) bekezdésében foglalt határidőn belül nyilvánvalóan nem kerülhet sor, vagy

c) a fedezet nem áll rendelkezésre.

(2) A megkeresett – amennyiben a rendelkezésére álló adatok alapján lehetséges – az előzetes fedezetvizsgálattal egyidejűleg tájékoztatást nyújt a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység számára a szerződéskötésre vonatkozó kormányzati funkció szerinti besorolásról, ügyletkódról és ÁHT azonosítóról.

(3) Ha rovat szinten a fedezet nem áll rendelkezésre, a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység kezdeményezheti az előirányzat-módosítást.

11. § (1)17 Az előzetes fedezetvizsgálat kezdeményezése e-mailben lehetséges, valamennyi rendelkezésre álló dokumentum digitalizált példányának a feladatkör szerinti érintett főosztály vezetőjének és titkárságának e-mail címére, valamint a főosztály funkcionális e-mail címére történő megküldésével.

(2) A megkeresett válaszát szóban, telefonon vagy e-mailben is jelezheti. A szóbeli és telefonon történő válaszadásról a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység iktatott hivatalos feljegyzést készít.

12. §18

5. Szerződéskötési ajánlat beszerzése

13. §19 (1) A közbeszerzési értékhatárok alatti értékű beszerzések megvalósításával és ellenőrzésével kapcsolatos szabályokról szóló 459/2016. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) hatálya alá tartozó beszerzés esetén a Korm. rendeletben foglaltak alkalmazásával a szakmailag és gazdaságilag legmegfelelőbb szerződő partnert legalább három ajánlat – írásban, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:74. § (2) bekezdésében foglalt jogkikötéssel történő – bekérése és kiértékelése alapján kell kiválasztani.

(2) Az együttesen előterjesztett ajánlat egy ajánlatnak minősül.

14. § (1) Az ajánlatkérés és kiértékelés a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység feladata.

(2) A szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység az ajánlatkérést előzetes véleményezésre megküldheti a Jogtanácsosi Főosztály részére. A szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység a Jogtanácsosi Főosztály ajánlatkérést tartalmilag nem érintő észrevételeit köteles átvezetni, vagy azokról a közös álláspont kialakítása érdekében egyeztetést kezdeményez. Ha az egyeztetésen nem alakul ki közös álláspont, a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység irányítását ellátó államtitkár dönt a vitás kérdésben.

(3) A kiértékelés szempontjai lehetnek többek között: a termék, szolgáltatás minősége, ára, referenciák, fizetési feltételek, rendelkezésre állás, korábbi tapasztalatok.

(4) A kiértékelést jegyzőkönyvbe kell foglalni. A jegyzőkönyvet és az árajánlatokat csatolni kell az aláírásra előterjesztett szerződéshez.

(5) Az ajánlattevők közül a kötelezettségvállaló a – szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység kiértékelése alapján – szerződő félként javasolt ajánlattevővel kötendő szerződéstervezet aláírásával választ.

(6)20 A kötelezettségvállaló – az (5) bekezdéstől eltérően, a kiértékelést tartalmazó jegyzőkönyv alapján a szerződés aláírását megelőzően – külön dönt a szerződő partner kiválasztásáról, ha az a szerződés előkészítéséhez szükséges, különös tekintettel arra az esetre, ha az ITM képviseletében eljáró személy részére meghatalmazás szükséges a szerződéstervezet előkészítése idején.

15. §21 A szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység a Korm. rendelet hatálya alá nem tartozó beszerzés esetén csak abban az esetben köteles a 13. § és a 14. § megfelelő alkalmazásával írásbeli ajánlatot bekérni, ha az ajánlatkérés jelentősen kedvezőbb szerződéskötési feltételeket eredményezhet és elősegíti az érdemi versenyt. A szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység ez esetben sem köteles írásbeli ajánlatot bekérni, ha a beszerzés – a Korm. rendelet hatályának fennállása esetén – a tárgya alapján a Korm. rendelet 3. §-a szerinti kivételnek minősülne.

6. A szerződéstervezet előkészítése

16. §22 A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység.

17. §23

18. §24

19. § (1)25 Ha az intraneten a tervezett szerződés típusára vonatkozó minta közzétételére sor került, a szerződéstervezetet a mintában foglaltak figyelembevételével kell előkészíteni. Ha a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a kötelezettségvállalás dokumentumának tervezetében az ITM intraneten elérhető – az adott kötelezettségvállalás típusára vonatkozó – mintától el kíván térni, a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység köteles az eltéréseket előzetesen, elektronikus úton a Jogtanácsosi Főosztállyal egyeztetni, az eltérés indokát minden esetben megjelölve, és az eltéréshez a Jogtanácsosi Főosztály engedélyét kérni.

(2)26 A szerződéstervezet előkészítése során a szerződés tárgyát összefoglaló jelleggel és a fejezeti kezelésű előirányzat részfeladataira bontva egyaránt meg kell határozni.

20. § (1) A szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység felel a szerződés

a)27 célszerűségéért, ennek keretében pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződés esetén az ITM által fizetendő díj felelősségteljes – a feladat teljesítéséhez szükséges időtényező (időráfordítás, szerződéses időtartam, sürgősség), a feladat tartalma, jellege, specialitása, összetettsége, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás arányosságának követelménye szerinti – megállapításáért,

b) időszerűségéért,

c) ár-érték arányosságáért, valamint

d) az Ávr. 50. § (1) és (2) bekezdéseiben foglaltaknak való megfeleléséért.

(2)28 A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység az átláthatóság vizsgálata céljából beszerzi, és legkésőbb a pénzügyi ellenjegyzésre megküldött szerződéstervezethez csatolja az átláthatósági és antikorrupciós nyilatkozatot, feltéve, hogy ezen nyilatkozatokat a szerződéstervezet a törzsszövegében – figyelemmel a 19. § (1) bekezdése szerinti mintákra is – nem tartalmazza.

(3) Ha a szerződő partner

a) az Nvtv. 3. § (1) bekezdés 1. pont a) alpontjában meghatározott szervezet vagy

b)29 az egyes állami tulajdonban álló gazdasági társaságok felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorló személyek kijelöléséről szóló 1/2018. (VI. 25.) NVTNM rendelet 1. melléklet VII. pontjában foglalt táblázatban szereplő gazdasági társaság,

nem kell kitölteni az átláthatósági és antikorrupciós nyilatkozatot, viszont az a) vagy b) pont szerinti körülményt nevesíteni kell a szerződésben.

21. § (1)30 Megbízási szerződés csak olyan ügyvéddel vagy ügyvédi irodával köthető, akivel szemben nem állnak fenn az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény 20–26. §-ában meghatározott körülmények.

(2)31 A szerződéstervezet előkészítése során figyelembe kell venni az ITM Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról szóló miniszteri utasításban, valamint az ITM fejezet egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatainak felhasználására vonatkozó jogszabályokban és belső szabályozásokban foglaltakat.

(3)32 Az ITM Igazgatás szervezeti és működési költségvetésén belül személyi juttatás terhére kötendő megbízási szerződés előkészítése során figyelemmel kell lenni az Innovációs és Technológiai Minisztérium Igazgatás költségvetésére vonatkozó utasításban foglaltakra.

22. § (1)33 A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység az előkészített szerződéstervezet alapján – a kötelezettségvállalási azonosító, a szerződés megkötésének időpontja és a véleményezésre vonatkozó rész kivételével – kitölti a 2. melléklet szerinti szerződéses adatlapot a szerződésből az ITM-et illető példányok számával egyező példányban.

(2)34 A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a 3. melléklet szerinti kötelezettségvállalási adatlapot tölt ki, ha az előkészített szerződéstervezet az ITM részéről pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmaz. A kötelezettségvállalási adatlapon a szerződéstervezetben szereplő részteljesítésekkel összhangban kell rögzíteni

a) a szakmai és pénzügyi teljesítések időpontjait, összegeit rovat szinten,

b) a kormányzati funkció szerinti besorolást,

c) a kapcsolódó ügyletkódokat, valamint

d) az ÁHT azonosítót.

(3)35 A kormányzati funkció szerinti besorolást, az ügyletkódot, azok megnevezését és tartalmát a 9. § (2) bekezdése szerinti feladatmegosztásra tekintettel az Ágazati Előirányzatok Főosztály vagy a Gazdálkodási Főosztály tájékoztatása alapján kell feltüntetni.

7. A szerződéstervezet véleményezése

23. § (1)36 A véleménykérést tartalmazó iratot és mellékleteit a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység elektronikus úton, az önálló szervezeti egység vezetője vagy az ő megbízásából eljáró személy által megküldött e-mailben továbbítja.

(2) A véleménykérés mellékleteként meg kell küldeni a címzetteknek

a) a szerződéstervezetet,

b) a szerződéses adatlapot,

c) a kötelezettségvállalási adatlapot, valamint

d) minden egyéb, a véleményezéshez szükséges dokumentumot, így különösen szerződésmódosítás esetén az alapszerződést és annak esetleges korábbi módosításait.

(3) A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a véleménykérést és a mellékleteket megküldi

a)37 a Jogtanácsosi Főosztály részére (a jogtan.szerzodes@itm.gov.hu, valamint az itm.kozbeszerzesi.minosites@itm.gov.hu technikai e-mail-címekre történő megküldéssel)

b)38

c)39 a 9. § (2) bekezdése szerinti feladatmegosztásra tekintettel az Ágazati Előirányzatok Főosztály vagy a Gazdálkodási Főosztály részére,

d)40 a Humánpolitikai Főosztály részére, ha a szerződés természetes személlyel munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítésére, módosítására irányul, valamint ha a szerződés a természetes személlyel az ITM Igazgatás Szervezeti és Működési költségvetése személyi juttatások kiemelt előirányzata terhére kötendő megbízási jogviszony létrehozására irányul,

e) a Támogatásokat Vizsgáló Iroda (a továbbiakban: TVI) részére, ha felmerül, hogy a szerződés az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó támogatáshoz kapcsolódik.

(4) A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a szerződő fél részére kizárólag a (2) bekezdés a) pontja szerinti szerződéstervezetet küldi meg, ha a szerződésben jogszabály alapján harmadik félként, egyetértőként más minisztérium is szerepel.

(5) A véleményezés határideje a megkeresés (3) bekezdés a)–d) pontja szerinti véleményező önálló szervezeti egység titkárságára történő beérkezését követő nyolc munkanap. Rövidebb véleményezési határidő a sürgősségi indok egyidejű megjelölésével lehetséges, amelynek helytállóságáért a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység vezetője felelős. A véleményezésre nyitva álló időszak sürgősség esetén sem lehet rövidebb három munkanapnál.

(6) Támogatási szerződés esetén a TVI állásfoglalását legkésőbb a pénzügyi ellenjegyzésre megküldött szerződéstervezethez szükséges csatolni. Ennek hiányában a pénzügyi ellenjegyzés kezdeményezése során meg kell indokolni, hogy a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység miért nem vonta be a véleményezésbe a TVI-t.

24. §41 (1) Egyedi támogatás nyújtására irányuló szerződéstervezet csak abban az esetben küldhető meg véleményezésre, ha annak támogathatóságáról az egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatok felhasználásáról szóló miniszteri utasítás szerinti támogató döntés rendelkezésre áll. A miniszteri döntés másolatát – az ITM-en kívüli szerződő felek példányát kivéve – a szerződéstervezethez, valamint az aláírt szerződéshez mellékletként csatolni kell.

(2) Amennyiben több év vagy a költségvetési éven túli év kiadási előirányzatait terhelő kötelezettségvállalásra kerül sor, a szerződéstervezet csak abban az esetben küldhető meg véleményezésre, ha annak támogathatóságáról az egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatok felhasználásáról szóló miniszteri utasítás szerinti miniszteri engedély rendelkezésre áll. A miniszteri engedély másolatát – az ITM-en kívüli szerződő felek példányát kivéve – a szerződéstervezethez, valamint az aláírt szerződéshez mellékletként csatolni kell.

25. § (1)42 Kizárólag szerződéses iktatószámmal rendelkező – idegennyelvű okirat esetén magyar fordítással ellátott dokumentumokat tartalmazó – megkeresés véleményezhető. Ha a véleménykérés szerződéses iktatószám vagy magyar fordítás nélkül érkezik, a véleményező köteles ezt a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egységnek elektronikus úton továbbított levélben jelezni.

(2) A véleményező köteles

a) a szerződéstervezet szakmai – feladatköre alapján jogi, közbeszerzési, költségvetési, uniós támogatási vagy humángazdálkodási – szempontú felülvizsgálatára,

b) a szerződéses adatlapon és a kötelezettségvállalási adatlapon meghatározott és a véleményező kompetenciájába tartozó adattartalom véleményezésére.

(3)43 A véleményező a szerződéstervezetet, a szerződéses adatlapot és a kötelezettségvállalási adatlapot is véleményezi. A szövegmódosítási javaslatokat változáskövetéssel – korrektúra alkalmazásával – a szerződéstervezet, a szerződéses adatlap és a kötelezettségvállalási adatlap elektronikus példányában kell rögzíteni, indokukat a levélben kell bemutatni.

(4)44 A véleményező a véleményezési határidőben elektronikus úton köteles tájékoztatni a véleményt kérő önálló szervezeti egységet észrevételéről vagy arról, hogy nincs észrevétele.

(5)45 A véleményt – a korrektúrával ellátott dokumentumok csatolásával – az önálló szervezeti egység vezetője vagy az ő megbízásából eljáró személy küldi meg a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység és a 23. § (3) bekezdés a)–d) pontja szerinti véleményezők részére.

(6) A véleményt szerződéses iktatószámmal kell ellátni.

(7)46 Az Ágazati Előirányzatok Főosztály és a Gazdálkodási Főosztály a véleményezés során a szükséges adatokat „tervezett kötelezettségvállalás” státuszú kötelezettségvállalásként rögzíti a Forrás SQL rendszerben, és a rendszer által generált kötelezettségvállalási azonosítót rávezeti a szerződésre, a szerződéses adatlapra, valamint a kötelezettségvállalási adatlapra.

(8)47 A (7) bekezdéstől eltérően, ha a szerződés forrásául szolgáló előirányzatot olyan ITM-en kívüli kijelölt kezelő szerv kezeli, amely a Forrás SQL rendszert használja, a kezelő szerv munkatársa végzi a rögzítést, és a kötelezettségvállalási azonosítót megküldi az Ágazati Előirányzatok Főosztály részére.

(9)48 A Jogtanácsosi Főosztály a szerződéstervezetet jogi és közbeszerzési szempontból vizsgálja. A jogi szempontból történő vizsgálat során a szerződéstervezet mellékletét képező dokumentumokat kizárólag a szerződéstervezet jogi megfelelőségének megítélése szempontjából vizsgálja.

26. § (1) A vélemények visszaérkezését követően a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység

a) az észrevételeket átvezeti a szerződéstervezeten, a szerződéses adatlapon és a kötelezettségvállalási adatlapon,

b) a véleményező főosztályok vezetőjének nevét, a véleményezés dátumát és a vélemény szerződéses iktatószámát rögzíti a szerződéses adatlapon.

(2) Ha a beérkezett vélemények átvezetése a szerződésben érdemi változást eredményez, a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a szerződéstervezetet, a szerződéses adatlapot és a kötelezettségvállalási adatlapot ismételten megküldi a véleményezők részére, legfeljebb három munkanapos véleményezési határidő tűzésével (visszamutatás).

(3) A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység egyeztetést kezdeményez az azonos álláspont kialakítása érdekében, ha

a) a véleményezők vagy a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a 25. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott szakmai szempontok vonatkozásában különböző álláspontot képviselnek, vagy

b) bármely vélemény véleményezők általi megtárgyalását szükségesnek tartja.

(4) Ha a (3) bekezdés szerinti egyeztetés sikertelen, a véleménykérő a szerződés megkötéséről, a vitatott szerződéses feltétel tartalmáról, azzal kapcsolatban a véleményezők és a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység álláspontjáról szóló feljegyzésben

a) a felügyeletét ellátó államtitkár döntését kéri, vagy

b)49 a miniszter döntését kéri, ha a véleményeltérés a jogi megfelelőséget vagy a pénzügyi ellenjegyezhetőséget érinti.

(5)50 Ha a (4) bekezdés b) pontja szerinti döntés a jogi véleményező vagy a pénzügyi ellenjegyző álláspontjával ellentétes, a miniszter a döntésével egyidejűleg írásban utasítja a Jogtanácsosi Főosztályt a jogi megfelelőségi tanúsítvány kibocsátására vagy a pénzügyi ellenjegyzőt a pénzügyi ellenjegyzésre.

27. §51 (1) Ha a szerződéskötésre nem közbeszerzési eljárás eredményeként kerül sor, de a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően szükséges eljárni, a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység köteles a szerződéstervezetet a Jogtanácsosi Főosztály részére a 23. § (3) bekezdés a) pontjának megfelelően elektronikus úton megküldeni. A Jogtanácsosi Főosztály intézkedik a közbeszerzésekért felelős miniszter jóváhagyása érdekében.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jóváhagyást a szerződéstervezet véleményeztetésének befejezését követően, de a szerződés jogi megfelelőségi tanúsítvánnyal való ellátását, pénzügyi ellenjegyzését és aláírását megelőzően kell kezdeményezni.

(3) A közbeszerzésekért felelős miniszter döntését a Jogtanácsosi Főosztály továbbítja a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység részére, amelynek legkésőbb a szerződés kötelezettségvállaló általi aláírásakor csatolnia kell az iratokhoz a közbeszerzésekért felelős miniszter hozzájárulását vagy tájékoztatást kell adni számára arról, hogy a közbeszerzésekért felelős miniszter a rá vonatkozó határidőben nem közölte döntését a hozzájárulásról.

8. 52 A szerződéstervezet jogi megfelelőségének tanúsítása

28. § (1) A véleményezést követően véglegezett szerződéstervezetet a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység az aláírásra felterjesztett ügyiratnak a Jogtanácsosi Főosztály részére történő megküldésével – a 30. § (2) bekezdésében foglaltakat tartalmazó feljegyzés útján – kérelmezi az ügyirat jogi megfelelőségének tanúsítását, amelyet a Jogtanácsosi Főosztály az ügyiratban a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység által kettő példányban elhelyezett, a 9. melléklet szerinti formanyomtatványon (a továbbiakban: jogi megfelelőségi tanúsítvány) végez el a szerződéstervezet jogi megfelelősége esetén.

(2) Jogi megfelelőség tanúsítására a szerződéstervezet véleményezését követően akkor kerülhet sor, amennyiben a véleményezés során

a) a véleményezők észrevételt nem tettek, és erre az (1) bekezdés szerinti feljegyzés kifejezetten kitér,

b) a véleményezők észrevételt tettek, és a szerződéstervezet azoknak megfelelően átdolgozásra került, figyelemmel a 26. §-ban foglaltakra is, és erre az (1) bekezdés szerinti feljegyzés kifejezetten kitér.

(3) A jogi megfelelőség tanúsítására a Jogtanácsosi Főosztály vezetője vagy a Jogtanácsosi Főosztály vezetőjének írásban meghatalmazott kormánytisztviselője jogosult.

(4) A Jogtanácsosi Főosztály az ügyirat titkárságára történő beérkezésétől számított nyolc munkanapon belül, a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység által teljes körűen felszerelt ügyirat részét képező szerződéstervezetet és annak mellékleteit megvizsgálja, és dönt a jogi megfelelőség tanúsításáról.

(5) Amennyiben a jelen § szerinti vizsgálat során a Jogtanácsosi Főosztály megállapítja, hogy az ügyirat jogi megfelelőség tanúsítására nem alkalmas, erről szóló döntéséről a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egységet az ügyirat visszaküldésével értesíti.

(6) A jogi megfelelőségi tanúsítvány kiadását követően a Jogtanácsosi Főosztály az ügyiratot – feltéve, hogy az pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmaz – a pénzügyi ellenjegyzésért felelős főosztály részére továbbítja. Ha a szerződéstervezet pénzügyi kötelezettségvállalást nem tartalmaz, a Jogtanácsosi Főosztály – a jogi megfelelőség tanúsítását kérő ügyiratban szereplő kérésnek megfelelően – visszaküldi a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység részére vagy aláírás céljából továbbítja.

9. A pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződéstervezet pénzügyi ellenjegyzése

29. §53 A jogi megfelelőségi tanúsítvánnyal ellátott és pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződéstervezet pénzügyi ellenjegyzése

a) a Gazdálkodási Főosztály feladata, ha a szerződés fedezetét az ITM Igazgatás Szakmai Programok költségvetése vagy az ITM Igazgatás Szervezeti és Működési költségvetése biztosítja,

b) az Ágazati Előirányzatok Főosztály feladata, ha a szerződés fedezetét fejezeti vagy központi kezelésű előirányzat biztosítja.

30. § (1)54 A pénzügyi ellenjegyzés az aláírásra felterjesztett ügyiratban kérhető, amely tartalmazza

a) a kötelezettségvállalási adatlapot, amelyet kötelezettségvállalásra jogosult vezető, valamint – a közigazgatási államtitkár és a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár kivételével – az egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatok felhasználásáról szóló miniszteri utasításban, az ITM Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról szóló miniszteri utasításban meghatározott egyetértést gyakorló vezető jóváhagyott,

b) a szerződéstervezetet,

c) a szerződéstervezethez a véleménykérés során beérkezett kinyomtatott, iktatott álláspontokat,

d) az írásbeli ajánlatokat, a kiértékelésről készült jegyzőkönyvvel, vagy ha a 15. § alapján nem kellett árajánlatot kérni, az erről szóló dokumentumot vagy erre vonatkozó indokolást,

e) az aláírt szerződéses adatlapot,

f) a 20. § (2) bekezdésében foglaltakra is figyelemmel az átláthatósági és antikorrupciós nyilatkozatot, a 20. § (3) bekezdése szerinti esetkörök kivételével,

g) – ha az a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló kormányrendelet szerint szükséges, és már rendelkezésre áll – a közbeszerzésekért felelős miniszter hozzájárulását a szerződéskötéshez vagy az arról szóló tájékoztatást, hogy a közbeszerzésekért felelős miniszter a rá vonatkozó határidőben nem közölte döntését a hozzájárulásról, valamint

h) a jogi megfelelőségi tanúsítványt.

(2) A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a pénzügyi ellenjegyzés kezdeményezése során nyilatkozik az észrevételek átvezetéséről. Az észrevételek részleges átvezetése esetén a nyilatkozatnak ki kell térnie arra,

a) hogy az át nem vezetett – a 25. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott – szakmai szempontú észrevételek tekintetében a véleményezővel egyeztetés megtörtént, és a véleményező elállt az át nem vezetett észrevételtől,

b) ha valamely vélemény kapcsán a felügyeletet ellátó államtitkár vagy a miniszter döntését kérték,

c) hogy vitás kérdés nem maradt fenn.

(3)55

31. § (1) A pénzügyi ellenjegyző a pénzügyi ellenjegyzés kezdeményezésének beérkezését követően haladéktalanul ellenőrzi, hogy

a) a jóváhagyott költségvetés fel nem használt, illetve le nem kötött, a kötelezettségvállalás tárgyával összefüggő kiadási előirányzata rendelkezésre áll az adott részfeladaton, ügyletkódon,

b) a kötelezettségvállalás nem sérti a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat,

c) a kifizetés időpontjában a fedezet rendelkezésre áll, illetve a befolyt vagy a megtervezett bevétel biztosítja a fedezetet,

d) a szerződés szerinti fizetési kötelezettség összhangban áll az egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatok felhasználásának szabályairól szóló miniszteri utasítás alapján elkészített előirányzat-felhasználási tervvel,

e) a kötelezettségvállalási adatlapon szereplő adatok megegyeznek a szerződéstervezet adataival, és

f) a szerződéstervezethez csatolták a jelen utasításban előírt mellékleteket, valamint a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység nyilatkozatát a vélemények átvezetéséről.

(2)56 Ha vitás kérdés merül fel az (1) bekezdésben foglaltak kapcsán, a pénzügyi ellenjegyző egyeztet a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egységgel és erről haladéktalanul tájékoztatja a Jogtanácsosi Főosztályt. Az egyeztetés alapján tett megállapítások szerint a szerződés jogszerű megkötése érdekében szükséges intézkedések végrehajtásáról a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység gondoskodik. Ha erre figyelemmel a szerződéstervezet vagy melléklete szövegének módosítása válik szükségessé, a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a módosított ügyirat megküldésével ismételten kéri a Jogtanácsosi Főosztályt a jogi megfelelőség tanúsítása érdekében, amely keretében a Jogtanácsosi Főosztály többek között dönt a korábban kibocsátott jogi megfelelőségi tanúsítvány fenntartása vagy annak visszavonása felől, egyebekben a 28. §-ban foglaltak szerint jár el.

(3)57 Az ellenjegyzésre jogosult – a pénzügyi ellenjegyzés kezdeményezése során megküldött iratok Jogtanácsosi Főosztály útján történő egyidejű visszaküldésével – tájékoztatja a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egységet arról, ha

a) a kötelezettségvállalás nem felel meg a vonatkozó szabályozásban foglaltaknak,

b) nem áll rendelkezésre a teljesítéshez szükséges összeg,

c) a véleményezésbe az utasítás szerinti önálló szervezeti egységeket nem vonták be, vagy

d) az ellenjegyzést kezdeményező levél nem tartalmazza a vélemények átvezetéséről szóló nyilatkozatot.

(3a)58 A Jogtanácsosi Főosztály a (3) bekezdés értelmében megküldött ügyirat alapján dönt a korábban kibocsátott jogi megfelelőségi tanúsítvány fenntartása vagy annak visszavonása felől, majd az ellenjegyzésre jogosult (3) bekezdés szerinti tájékoztatásával egyetemben visszaküldi az ügyiratot a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység részére.

(4) A pénzügyi ellenjegyzésre a szerződéstervezet bonthatatlan kötéssel történő összefűzését követően, a pénzügyi ellenjegyzéshez szükséges iratok beérkezését követő három munkanapon belül kerül sor.

(5) A pénzügyi ellenjegyző a rendelkezésére bocsátott iratokat a pénzügyi ellenjegyzést követően haladéktalanul köteles – a pénzügyi ellenjegyzést kérő ügyiratban szereplő kérésnek megfelelően – visszaküldeni a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység részére vagy aláírás céljából továbbítani.

10. A szerződés aláírása

32. § (1) A szerződéstervezetet aláírásra a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység terjeszti elő

a)59 pénzügyi kötelezettségvállalást nem tartalmazó szerződéstervezet esetén a jogi megfelelőség tanúsítását követően

aa) a Jogtanácsosi Főosztály általi továbbítás útján vagy

ab) a Jogtanácsosi Főosztály által visszaküldött dokumentumok alapján előkészített ügyiratban,

b) pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződéstervezet esetén a pénzügyi ellenjegyzést követően

ba) a pénzügyi ellenjegyző általi továbbítás útján vagy

bb) a pénzügyi ellenjegyző által visszaküldött dokumentumok alapján előkészített ügyiratban.

(2)60 Ha a szerződéstervezetet nem a pénzügyi ellenjegyző továbbítja aláírásra, az aláírást kérő ügyiratban az ITM képviseletében aláíró részére be kell mutatni, illetve ahhoz mellékelni kell

a) az aláírásra előterjesztett szerződéstervezetet,

b) a véleménykérés során beérkezett észrevételeket,

c) a nyilatkozatot a vélemények átvezetéséről és arról, hogy vitás kérdés nem maradt fenn,

d) az írásbeli ajánlatokat, a kiértékelésről készült jegyzőkönyvvel vagy ha a 15. § alapján nem kellett árajánlatot kérni, az erről szóló dokumentumot vagy erre vonatkozó indokolást, valamint

e) az átláthatósági és az antikorrupciós nyilatkozatot a 20. § (3) bekezdése szerinti esetkörök kivételével,

f) – ha az a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló kormányrendelet szerint szükséges – a közbeszerzésekért felelős miniszter hozzájárulását a szerződéskötéshez vagy az arról szóló tájékoztatást, hogy a közbeszerzésekért felelős miniszter a rá vonatkozó határidőben nem közölte döntését a hozzájárulásról.

33. § (1) A pénzügyi kötelezettségvállalást nem tartalmazó szerződést a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység vezetője vagy a megállapodás tárgya szerint illetékes állami vezető írja alá.

(2) Pénzügyi kötelezettségvállalást nem tartalmazó szerződés aláírását követően a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység vezetője a szerződéses adatlapot kiegészíti az aláírás dátumával, és jóváhagyólag aláírja.

34. § (1)61 A pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződést a szerződő partner, majd az ITM kötelezettségvállalásra jogosult vezetője írja alá. Ezt követően a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység vezetője a szerződésen feltüntetett aláírás dátumával kiegészíti a szerződéses adatlapot.

(2)62 Az (1) bekezdéstől eltérően az ITM kötelezettségvállalásra jogosult vezetője írja alá elsőként a szerződést, ha a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység gondoskodik arról, hogy a szerződő partner az ITM székhelyén vagy telephelyén személyesen írja alá a szerződést.

35. § (1)63 A kötelezettségvállalásra jogosultak meghatározását értékhatárok szerint az ITM Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról szóló utasítás, valamint az ITM fejezet egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatainak felhasználására vonatkozó jogszabályok, illetve miniszteri utasítások tartalmazzák.

(2)64 A szerződésnek az ITM kötelezettségvállalásra jogosult vezetője által történő aláírása során helyettesítésnek a szervezeti és működési szabályzatban meghatározottak szerint van helye.

(3)65 Ha az aláírásra jogosultat helyettesítő személy nem rendelkezik aláírásmintával, a szerződés aláírásával egyidejűleg a 4. melléklet szerinti aláírásmintát is ki kell tölteni. A kitöltött aláírásmintát az aláírt szerződéssel együtt kell megküldeni a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egységnek, amely azt legkésőbb a szerződés létrejöttét követő öt munkanapon belül továbbítja a szerződéstárat kezelő és a szerződés pénzügyi bonyolításában érintett Gazdálkodási Főosztály vagy Ágazati Előirányzatok Főosztály részére.

(4) A fejezeti és központi kezelésű előirányzatokat terhelő kötelezettséget kizárólag a miniszter vállalhat a fejezeti és központi kezelésű előirányzatok felhasználására vonatkozó kötelezettségvállalási jogok delegálását és felhasználási jogcímét tartalmazó szabályozás kiadásáig vagy az előirányzatok visszatervezésének miniszteri jóváhagyásáig.

36. §66 Ha a szerződéstervezetet a szerződő felek nem írják alá, a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység – a tudomásszerzéstől számított öt munkanapon belül – köteles erről a jogi megfelelőségi tanúsítvány és – feltéve, hogy a szerződéstervezet pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmaz – a kötelezettségvállalási adatlap visszaküldésével egyidejűleg tájékoztatni a Jogtanácsosi Főosztályt, a pénzügyi ellenjegyzőt és a Gazdálkodási Főosztályt. A kötelezettségvállalási adatlapon a kötelezettségvállalásra jogosult vezetőnek írásban kell rögzítenie a szerződéskötés meghiúsulásának tényét, röviden az indokát, és ezt az aláírásával kell igazolnia.

37. § A szerződés legalább egy-egy aláírt, eredeti példányát kell biztosítani a szerződő fél, a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység és a szerződéstárat kezelő Gazdálkodási Főosztály részére.

11. A szerződéses iratok továbbítása további feladatellátás céljára

38. § (1)67 A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a szerződés létrejöttét követően haladéktalanul, de legkésőbb öt munkanapon belül továbbítja a szerződés pénzügyi bonyolításában érintett Gazdálkodási Főosztály vagy az Ágazati Előirányzatok Főosztály részére

a) a felek által aláírt szerződés egy eredeti példányát,

b) az aláírt kötelezettségvállalási adatlapot és szerződéses adatlapot,

c)68 a 20. § (2) bekezdésében foglaltakra is figyelemmel az átláthatósági és az antikorrupciós nyilatkozatot a 20. § (3) bekezdése szerinti esetkörök kivételével.

(2) A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység az (1) bekezdésben foglaltakat másolatban megküldi

a)69 a Humánpolitikai Főosztály részére, a természetes személlyel az ITM Igazgatás Szervezeti és Működési költségvetése személyi és dologi juttatásának terhére kötendő megbízási szerződés esetében, valamint

b) a kezelő szerv részére, amennyiben az előirányzat kezelésében kijelölt kezelő szerv vesz részt.

12. A pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződések teljesítésigazolása

39. §70 Költségvetési előirányzatot érintő pénzforgalom – a szerződéses ellenérték, a támogatás előleg formájában történő biztosítása kivételével – csak a teljesítés igazolása, illetőleg a kifizetés engedélyezése alapján érvényesíthető.

40. § (1) A teljesítés igazolására jogosult személyt és az akadályoztatása, távolléte esetén eljáró teljesítésigazolót – tisztség szerinti megjelöléssel – a kötelezettségvállaló jelöli ki a szerződésben való feltüntetés útján. Ennek hiányában a teljesítésigazolót a teljesítésigazolás által feladatkörében érintett államtitkár, közigazgatási államtitkár vagy kabinetfőnök jelöli ki.

(2) A teljesítés igazolására jogosult személy meggyőződik arról, hogy

a) a feladat elvégzése előírásszerűen, a szerződésben foglaltak szerint történt,

b) az ellenérték megfizetése megalapozott, és

c) az ellenérték megfizetése a szerződésben meghatározottak módon igazolt.

(3) Ha a (2) bekezdés szerinti vizsgálat során a szerződésszerű teljesítéssel kapcsolatban nem merül fel kifogás, a teljesítés igazolására jogosult személy kitölti, aláírja, és egy példányban megküldi a szerződő fél részére az 5. melléklet szerinti „Számla kifizetését megalapozó teljesítésigazolás” nyomtatványt. Ha a nyomtatványnak megfelelő adattartalmú, de attól eltérő formájú teljesítésigazolás kerül kiállításra, az egyenértékűnek tekintendő az 5. melléklet szerinti nyomtatvánnyal.

41. § (1) A szerződő fél azon számlája vagy részszámlája (a továbbiakban: számla) hagyható jóvá, amelyet a „Számla kifizetését megalapozó teljesítésigazolás” nyomtatvány – vagy azzal egyenértékűnek tekintendő dokumentum – alapján, annak birtokában állított ki.

(2) A számla kiállításának a szerződésben meghatározott részteljesítésekhez (részfeladatokhoz) kell igazodnia.

(3)71 Amennyiben a TEN-T projektek, CEF-projektek fejezeti kezelésű előirányzatok terhére kötött támogatási szerződésekben az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő eljárási szabályok kerültek előírásra a teljesítésigazolás és a számlakiállítás tekintetében, azok esetében az előirányzat felett rendelkező szakmai önálló szervezeti egység jogosult az azokban foglaltak szerint eljárni.

13. A számla ellenőrzése

42. § (1) A szerződő fél által kiállított számla tartalmi és formai megfelelőségét – különös tekintettel a számla teljesítési és fizetési határidejére – a teljesítés igazolására jogosult személy ellenőrzi.

(2) A teljesítésigazolásnak és a számla kiállításának meg kell történnie a szakmai teljesítést követő tizenöt napon belül.

(3)72 A (2) bekezdéstől eltérően a teljesítésigazolásnak és a számla kiállításának a teljesítés hónapját követő hónap 15. napjáig kell megtörténnie, ha az áfa összegét a szolgáltatást igénybe vevő ITM fizeti meg.

14. A pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződések kifizetésének engedélyezése

43. § (1)73 A szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység, ha a szerződés fedezetét az ITM Igazgatás költségvetése biztosítja, a Gazdálkodási Főosztálynál, egyéb esetben az Ágazati Előirányzatok Főosztálynál, valamint az előirányzat kezelésében részt vevő, kijelölt kezelő szervnél kezdeményezi a kifizetést. A kezdeményező irat (levél) mellékletét képezi a megfelelően kiállított számla, a 6. melléklet szerinti „Kifizetés engedélyezése” nyomtatvány, valamint a „Számla kifizetését megalapozó teljesítésigazolás” nyomtatvány.

(2) A szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység az (1) bekezdés szerinti ügyiratot felülvizsgálat előtt, a „Kifizetés engedélyezése” nyomtatvány aláírás céljából megküldi a teljesítés igazolására jogosult, valamint a kifizetést engedélyező személy részére.

44. § (1) Számlázott teljesítés, támogatási szerződés és egyéb nem számlázott teljesítés esetén a teljesítés igazolására jogosult személy a „Kifizetés engedélyezése” nyomtatvány „Teljesítésigazolás” rovatainak kitöltésével és aláírásával igazolja a szakmai teljesítést és az elfogadott elszámolás együttes megfelelőségét, a kifizetés akadálymentességét.

(2) Ha a kifizetés nem engedélyezhető, a teljesítés igazolására jogosult személy gondoskodik a számla kiállítójának írásbeli tájékoztatásáról, és szükség esetén írásban intézkedik a számla javítására vonatkozó felszólításról.

(3) A teljesítésigazolására jogosult személy a teljesítésigazolást és a kifizetés engedélyezését a jelen utasítás 5. és 6. mellékletétől eltérő formában, jogszabályban vagy közszolgáltatási szerződésben meghatározottak szerint teljesíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) felé, ha a szerződésszerű teljesítéssel kapcsolatban kifogás nem merül fel

a) a „Bányabezárás”,

b) az „A vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítése”,

c) a „Vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése”,

d) az „Autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése”,

e) a „Vasúti személyszállítás korábbi költségtérítéseinek elszámolása”,

f) az „Autóbusszal végzett személyszállítás korábbi költségtérítéseinek elszámolása”

központi kezelésű előirányzatok vonatkozásában.

(4) Az (1) bekezdés szerinti esetben a NAV jogszabályban, illetve közszolgáltatási szerződésben meghatározott eljárásrend szerint teljesíti a kifizetéseket.

(5)74 A központi kezelésű előirányzatok esetében az adatok Forrás SQL rendszerben történő rögzítése érdekében a szakmai kezelő a NAV, illetve a Kincstár részére megküldendő, kifizetések alapjául szolgáló dokumentumok másolatát a dokumentumok benyújtását követő tizenöt napon belül köteles megküldeni az Ágazati Előirányzatok Főosztály részére.

45. § (1) A kötelezettségvállalásra jogosult vezető a kifizetést a „Kifizetés engedélyezése” nyomtatvány „Kifizetés engedélyezése” rovatainak kitöltése és aláírása útján engedélyezi. Ha a támogatási szerződés jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz alapján előlegfizetésről rendelkezik, a kötelezettségvállalásra jogosult vezető a „Kifizetés engedélyezése” nyomtatványon kizárólag a „Kifizetés engedélyezése” rovatot tölti ki.

(2) Ha a miniszter a kötelezettségvállaló, úgy a kifizetés engedélyezője a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység szakmai felügyeletét gyakorló államtitkár vagy kabinetfőnök is lehet.

(3) A kifizetés engedélyezése során a kötelezettségvállalásra jogosult vezető helyettesítésének a szervezeti és működési szabályzatban meghatározottak szerint van helye.

(4) Ha a kötelezettségvállalásra jogosult vagy az őt helyettesítő személy aláírásmintával nem rendelkezik, úgy egyidejűleg a 4. melléklet szerinti aláírásmintát is ki kell tölteni, és csatolni kell az aláírásra megküldött dokumentumokhoz.

46. § (1) A „Kifizetés engedélyezése” nyomtatványon minden esetben fel kell tüntetni a részteljesítésekhez (részfeladatokhoz) kapcsolódó ügyletkódot és összeget.

(2) Ha a szerződés tanulmány, szoftver vagy egyéb tárgyi eszköz beszerzésére irányul, az utolsó kifizetés kezdeményezésekor a „Kifizetés engedélyezése” nyomtatványhoz a 7. melléklet szerinti nyilatkozatot is csatolni kell.

15. Érvényesítés, utalványozás

47. § (1)75 A teljesítésigazolást és a kifizetés engedélyezését követően a kifizetendő számlát és a teljesítésigazolás alapjául szolgáló dokumentumokat

a) az Ágazati Előirányzatok Főosztály ellenőrzi, ha a szerződés fedezetét fejezeti kezelésű előirányzat biztosítja,

b) a Gazdálkodási Főosztály ellenőrzi, ha a szerződés fedezetét az ITM Igazgatás Szakmai Programok költségvetése vagy az ITM Igazgatás Szervezeti és Működési költségvetése biztosítja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti felelős ellenőrzi

a) a számla tartalmának a szerződésben foglaltakkal való összhangját,

b) a számlán feltüntetett bankszámlaszám szerződésben található partner bankszámlaszámával való egyezését, valamint

c) a szállítói számla és a teljesítésigazolás összhangja fennállását.

(3) Az (1) bekezdés szerinti felelős a Forrás SQL rendszerből nyert kiadási utalványrendelet használatával az érvényesítésre és utalványozásra vonatkozó belső szabályozásokban rögzített eljárásrend szerint jár el. Ha az előirányzatot külső kezelő szerv kezeli, a szakmai kezelő az elszámolást annak ellenőrzése céljából a kezelő szerv részére köteles megküldeni.

48. § (1)76 Központi kezelésű előirányzatok esetében a kötelezettségvállalás dokumentuma, a teljesítésigazolás, a kifizetés engedélyezése és a kiadási utalványrendelet adatainak egyezőségét az Ágazati Előirányzatok Főosztály ellenőrzi.

(2)77 Az érvényesítést követően az Ágazati Előirányzatok Főosztály a Forrás SQL rendszerből nyert kiadási utalványrendeletet technikailag utalványozza.

(3)78 Az Ágazati Előirányzatok Főosztály részére csak adatszolgáltatás történik – a 44. § (5) bekezdésében foglaltaknak megfelelően –

a) az „A vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítése”,

b) a „Vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése”,

c) az „Autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése”,

d) a „Vasúti személyszállítás korábbi költségtérítéseinek elszámolása”,

e) az „Autóbusszal végzett személyszállítás korábbi költségtérítéseinek elszámolása”,

f)79

központi kezelésű előirányzatok kapcsán.

16. A szerződés módosítása, teljesítés nélkül történő megszűnése,
a pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződés lezárása

49. § (1) Szerződésmódosítás esetén a szerződéskötésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a következő eltérésekkel:

a) a szerződés módosításának kezdeményezésére, ha a módosítással érintett rendelkezés határidőt tartalmaz, csak a határidő lejártát megelőzően kerülhet sor;

b) a szerződéses adatlap módosítás rovatában meg kell jelölni azon szerződés azonosítóját, amelyre a szerződésmódosítás vonatkozik.

(2) Ha a szerződéshez kapcsolódó kötelezettségvállalás forrása maradvány, a szerződés módosítása nem eredményezheti a maradvány terhére új kötelezettségvállalás keletkezését.

(3)80 Nem minősül szerződésmódosításnak, ha a szerződéskötést követően a szerződés hatálya alatt a kötelezettségvállaló vagy a teljesítésigazoló személyében változás áll be. Ebben az esetben a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység köteles a 4. melléklet szerinti aláírásmintát személyi változásnak megfelelően módosítani, majd a változásról az új aláírásminta haladéktalan megküldésével egyidejűleg értesíteni a szerződéstárat kezelő Gazdálkodási Főosztályt és a szerződés pénzügyi bonyolításában érintett Költségvetési Főosztályt.

50. § (1) A szerződés teljesítés nélkül történő megszűnése esetén a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység

a) a szerződésben rögzített feltételek szerint köteles eljárni, továbbá

b) a szerződés megszüntetéséhez kapcsolódó dokumentumokra a szerződéstervezet véleményezése alcím szabályait kell megfelelően alkalmazni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak esetén a szerződés megszüntetését követően a szerződés lezárására vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell.

51. § (1) A pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződés szakmai és pénzügyi teljesítését követően, a szerződés hatályának megszűntét követő öt munkanapon belül a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység a 8. melléklet szerinti kötelezettségvállalás lezárása nyomtatvány kitöltésével gondoskodik a szerződés lezárásáról.

(2)81 Az (1) bekezdés szerinti nyomtatványt a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység haladéktalanul továbbítja a forrás biztosítása szempontjából hatáskörrel rendelkező Ágazati Előirányzatok Főosztály, Gazdálkodási Főosztály vagy az előirányzat kezelésében részt vevő kijelölt kezelő szerv részére.

(3) A szerződés lezárásával egyidejűleg a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység köteles a szerződésben rögzített, de fel nem használt összeg (maradvány) meghatározása és a maradvány felszabadításának engedélyeztetése iránt intézkedni.

52. § Tanulmány megrendelésére irányuló szerződés esetében, a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység vezetője, a szerződés eredményeként létrejött tanulmány átvételét követően, annak egy – akár másolati – példányát – a minősített dokumentumok kivételével – megküldi a Kommunikációs Főosztálynak az intraneten történő közzététel céljából.

III. Fejezet

A CEF PROJEKTEK KAPCSÁN ALKALMAZANDÓ KÜLÖNÖS SZABÁLYOK

53. § (1) Az I. és II. fejezet rendelkezéseit az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni

a) az Európai Bizottság által átruházott hatáskörben eljáró Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökséggel (a továbbiakban: INEA) kötendő, valamint

b) az Európai Bizottsággal a Programtámogató Tevékenységek tárgyú projektek vonatkozásában projektenként kötendő egyedi támogatási

megállapodásra (a továbbiakban együtt: Megállapodás).

(2)82 A Megállapodás tervezetének előkészítése során az ITM feladatkör szerint érintett önálló szervezeti egysége egyezteti a projektek műszaki-szakmai tartalmát, ütemezését, egyéb részleteit az Európai Bizottsággal és az INEA-val, valamint e szervezeti egység a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység.

(3)83

(4)84 A Megállapodás tervezetének véleményezése során

a) az INEA-val kötendő megállapodás esetében a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység a véleménykérés mellékleteként megküldi a címzetteknek

aa) a tervezet eredeti, angol nyelvű változatát,

ab) az Európai Bizottság által elfogadott sablon megállapodás INEA által készített magyar nyelvű változatát,

ac) a szerződéses adatlapot,

ad) a Megállapodás alapját képező pályázatról szóló NFK, illetve Kormány által elfogadott jelentést, előterjesztést vagy határozatot, valamint

ae) minden egyéb, a véleményezéshez szükséges dokumentumot, így különösen szerződésmódosítás esetén az alapszerződést és annak esetleges korábbi módosításait;

b) a véleményezés határideje három munkanap;

c) figyelemmel kell lenni arra, hogy a tervezet megváltoztatása csak az ITM-mel a (2) bekezdés alapján egyeztetett részek vonatkozásában lehetséges, amelyeket a szerződéskötésért felelős önálló szervezeti egység a tervezetben egyértelműen jelöl.

(5)85

(6)86

(7)87 Az ITM kötelezettségvállalásra jogosult vezetője

a) kizárólag a Megállapodás angol nyelvű változatát írja alá,

b) a Megállapodást a szerződő partnert megelőzően írja alá, amennyiben erről a Bizottsággal vagy az INEA-val megegyezés született.

(8) A Megállapodás magyar nyelvű fordítását legkésőbb addig az időpontig kell az iratokhoz csatolni, amikor az adott projekt vonatkozásában az első éves jelentés benyújtása az Európai Bizottság felé esedékessé válik.

54. § (1)88 Az I. és II. fejezet rendelkezéseit az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni a CEF projekt megvalósítására a tagállami kedvezményezettként eljáró ITM és a végrehajtó szervek között kötendő támogatási szerződésre, továbbá valamennyi szerződésre és kötelmi jellegű jognyilatkozatra (a továbbiakban e §-ban együtt: támogatási szerződés).

(2)89

(3)90

(4) A támogatási szerződés tervezetének véleményezése során

a)91

b) a véleményezés határideje három munkanap.

(5)92

IV. Fejezet

A SZERZŐDÉSEK ELŐKÉSZÍTÉSE KÜLÖNLEGES ELJÁRÁSBAN

55. § (1) Az I–III. fejezet rendelkezéseit az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni, ha a miniszter vagy a közigazgatási államtitkár a szerződéskötést kezdeményező vagy a szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egységet e fejezet szerinti különleges eljárásra utasítja. A különleges eljárást a miniszter vagy a közigazgatási államtitkár írásban – így különösen e-mailben – vagy szóban rendelheti el. A szóbeli utasítást a címzett iktatott feljegyzésben rögzíti az ügyiratban.

(2)93

(3)94 A szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység az (1) bekezdése szerinti utasítást követően haladéktalanul kezdeményezi az előzetes fedezetvizsgálatot, és előkészíti a szerződéstervezetet.

(4) A fedezetvizsgálat kérése során megkeresett önálló szervezeti egység egy munkanapon belül értesíti a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egységet arról, hogy a fedezet rovat szinten rendelkezésre áll.

(5)95 A szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti egység legkésőbb az (1) bekezdés szerinti utasítást követő második munkanapon megküldi véleményezésre a szerződéstervezetet. A szerződéstervezet véleményezése során a véleményezés határideje egy munkanap.

(6)96

(7)97 A jogi megfelelőségi tanúsítás, a pénzügyi ellenjegyzés és az aláírás kezdeményezése egyetlen ügyiratban történik, amelynek tartalmaznia kell a kötelezettségvállalást – pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződés esetén a pénzügyi ellenjegyzést – megalapozó adatokat. A jogi megfelelőségi tanúsítás és a pénzügyi ellenjegyzés határideje 1 munkanap.

V. Fejezet98

AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM SZERZŐDÉSEINEK NYILVÁNTARTÁSA

17. Szerződéstár kezelése, jogosultsági rendszer

56. § (1) A Gazdálkodási Főosztály üzemelteti és kezeli a szerződéstárat, amely az aláírt szerződés és a kapcsolódó adatlapok digitális képének visszakereshetőségét biztosító elektronikus adattár.

(2) A szerződéstár igény szerinti fejlesztéséről a Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság gondoskodik.

57. § (1) A Gazdálkodási Főosztály végzi a szerződések digitalizálását és az ahhoz kapcsolódó adatrögzítést.

(2) A digitalizált szerződést egyedi fájlnévvel kell ellátni.

(3) A szerződés digitalizálásával egyidejűleg a következő metaadatokat kell a szerződéstárban rögzíteni:

a) a szerződéstár által felkínált és nyilvántartott egyedi azonosító;

b) a kötelezettségvállalás azonosítója;

c) az ÁHT azonosító;

d) az érintett előirányzat megnevezése;

e) a szerződéses iktatószám;

f) a szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység megnevezése;

g) a kötelezettségvállaló neve;

h) a szakmai teljesítésigazoló neve;

i) a szerződő partner;

j) a szerződés típusa;

k) a szerződés tárgya;

l) a szerződés kategória (témakör);

m) a szerződés bruttó összege, nettó összeg + áfa bontásban;

n) a szerződés nettó összege;

o) a szerződés felek általi aláírásának napja;

p) a szakmai teljesítés véghatárideje;

q) a szerződés hatálya;

r) egyedi támogatási szerződés esetén a támogatási program megvalósításának helye.

(4) Szerződésmódosítás esetén a módosítás egyedi sorszámhoz rendelése és a módosítás verziójának jelölése szükséges a (3) bekezdés a) pontban foglaltakkal összefüggésben.

58. § (1) A szerződéstárhoz olvasási joggal rendelkezik:

a) az állami vezető,

b) a kabinetfőnök,

c) az önálló szervezeti egység vezetője,

d) az adatvédelmi felelős,

e) az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők fogadásának rendjéről szóló 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet alapján kijelölt integritási tanácsadó,

f)99 az Ágazati Előirányzatok Főosztály kijelölt munkatársa,

g) a Jogtanácsosi Főosztály kijelölt munkatársa,

h) a Gazdálkodási Főosztály kijelölt munkatársa,

i)100 a Humánpolitikai Főosztály kijelölt munkatársa, valamint

j) az Ellenőrzési Főosztály kijelölt munkatársa.

(2) Az (1) bekezdés f)–j) pontja szerinti kijelölést a főosztály vezetője írásban megküldi a Gazdálkodási Főosztály részére.

18. A szerződések nyilvántartásba vétele és megőrzése, adatszolgáltatás a megkötött szerződésekről

59. § (1) A Gazdálkodási Főosztály az aláírt szerződés, a szerződéses adatlap és – pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződések esetén – a kötelezettségvállalási adatlap alapján felelős:

a) a szerződéses adatlap, a kötelezettségvállalási adatlap és a szerződés egy eredeti példányának egy fájlban történő digitalizálásáért a dokumentumok kézhezvételétől számított öt munkanapon belül;

b) a szerződés egy eredeti példányának a szerződéstár irattárába helyezéséért;

c) a fájl szerződéstárban történő archiválásáért, a kapcsolódó metaadatok rögzítéséért és a szerződéses adatlapon szereplő adatoknak megfelelő jogosultságok 58. §-ban meghatározottak szerinti beállításáért.

(2)101 Az aláírt, eredeti szerződés másolatát ügyintézésre megkapja a szerződés pénzügyi bonyolításában érintett Gazdálkodási Főosztály vagy az Ágazati Előirányzatok Főosztály.

(3)102 Amennyiben a szerződéses adatlapon megjelölték, hogy a szerződés közzététele kötelező, a Gazdálkodási Főosztály az aláírt szerződés beérkezését követő öt munkanapon belül a szerződéses adatlap alapján megküldi a Kommunikációs Főosztály részére – a ww w.korm any.h u honlapon történő közzététel érdekében – a szerződés típusára, tárgyára, időtartamára, a szerződő felek megnevezésére, továbbá pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződés esetén a szerződés értékére vonatkozó adatokat. A Kommunikációs Főosztály a megküldött adatoknak a ww w.kor many.h u honlapon történő közzétételéről, az adatok kézhezvételétől számított öt munkanapon belül gondoskodik.

(4)103 A vagyoni értéket képviselő szellemi alkotással, szerzői művel kapcsolatos szerződések nyilvántartását, megőrzését mindaddig biztosítani kell, amíg azok az ITM könyveiben szerepelnek. Ezen szerződések nyilvántartásból történő törlésére kizárólag a könyv szerinti értékük nullára történő leírását követően kerülhet sor a Számviteli Politikában foglalt szabályoknak megfelelően.

60. §104 (1) A Gazdálkodási Főosztály negyedévente kimutatást készít a szerződéstárban található szerződésekről. A kimutatás elkészítését követően felhívja az ITM valamennyi önálló szervezeti egységének vezetőjét, hogy az általuk megkötött, de a kimutatásban nem szereplő szerződések iratait öt napon belül küldjék meg a szerződéstárban történő rögzítés céljából.

(2) A (1) bekezdés szerinti felhívás eredményéről a szerződéstár kezelője tájékoztatja a Kommunikációs Főosztályt, amely a tájékoztatás kézhezvételétől számított öt munkanapon belül gondoskodik az 59. § (3) bekezdése alapján közzétett adatok szükség szerinti aktualizálásáról.

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

61. § (1) Ez az utasítás 2016. január 1-jén lép hatályba.

(2) Ezen utasítás rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárások esetében is alkalmazni kell az utasítás hatálybalépését követően kezdeményezett eljárási cselekményekre.

62–63. §105

1. melléklet a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasításhoz106


TERVEZETT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI IGÉNY

I. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződései megkötésének és nyilvántartásának szabályairól szóló 41/2015. (XII. 23.) NFM utasítás 9. § (2) bekezdése alapján az alábbi megbízási szerződés/vállalkozási szerződés/előirányzat-átcsoportosítás/………… előkészítése érdekében kérem az alábbiak szerint a fedezet vizsgálatát:

1. A kezdeményező szakmai kezelő szervezeti egység megnevezése:

2. A forrás helyének megjelölése:
– címrendi besorolása:
– elnevezése:
– ÁHT azonosítója:
– a részfeladat (ügyletkód) megnevezése:

3. A szerződő fél megnevezése:

4. A szerződés tárgya:

5. A szerződés összege:

6. A szerződéses összeg forrásösszetétele:
– Támogatás/Bevétel/Előző évi maradvány igénybevétele (megfelelő aláhúzandó)
– Kifizetendő összeg kormányzati funkciók szerinti részletezése:

(forint)

Kormányzati funkció

Rovat száma

Kifizetendő támogatás összege, amelyből

funkciószáma

 

működési

felhalmozási

összesen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindösszesen:

 

 

 


A szerződés előkészítésével kapcsolatos egyéb vezetői megjegyzés:


Budapest, 20…………………………
……………………………………………………
a szerződéskötést kezdeményező
önálló szervezeti egység vezetője
II. Az előzetes fedezetvizsgálatot végző főosztály záradéka:

1. A fedezet rovat szinten rendelkezésre áll.

2. A fedezet rovat szinten nem áll rendelkezésre, de a fedezet az előirányzaton – rovatok közötti átcsoportosítással –
biztosított.

3. A fedezet rovat szinten nem áll rendelkezésre és a fedezet rovat szinten nem biztosítható.

4. Fedezet nem áll rendelkezésre.

Budapest, 20…………………………
……………………………………………………
pénzügyi ellenjegyző

2. melléklet a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasításhoz107

SZERZŐDÉSES ADATLAP

9R02985M_0

IKTATÓSZÁM: ITM_SZERZ/

AZ ITM SZERZŐDÉSSEL ÉRINTETT ÖNÁLLÓ SZERVEZETI EGYSÉGEI, MUNKATÁRSAI

Szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység:

[önálló szervezeti egység neve]

Kötelezettségvállaló:

[név] [státusz]

Szakmai teljesítésigazoló:

[név] [státusz]

További érintett munkatárs(ak), akik számára olvasási jogosultság biztosítandó a szerződéstárhoz:

[név/nevek] [státusz(ok)]

SZERZŐDÉS – ALAPADATOK

Kötelezettségvállalás azonosítója:

[szám]

Az ITM szerződő (külső) partnere:

[név/nevek]

Szerződés típusa:

□ támogatási szerződés
□ támogatói okirat
□ előirányzat-átadás/-átvétel fejezetek között/fejezeten belül
□ megbízás
□ megbízási szerződés természetes személlyel
□ vállalkozás
□ adásvétel (ideértve a szállítási szerződést is)
□ bérleti szerződés
□ az ITM részéről pénzügyi kötelezettségvállalást nem tartalmazó megállapodás, szerződés
□ egyéb szerződés

Szerződés kategória (témakör) :

□ árubeszerzés
□ szolgáltatás
□ építési beruházás
□ építési koncesszió
□ szolgáltatási koncesszió
□ ingatlanbérlet
□ gépjárműbérlet
□ tanácsadás
□ informatika
□ egyéb

Tanulmány, elemzés készül:

□ igen □ nem

Szerződés tárgya:

[a szerződés tárgyaként a szerződésben feltüntetett szolgáltatás szó szerinti idézése vagy a szolgáltatás tömör, egyértelmű összefoglalása]

Szerződés összege:

nettó: [összeg] [pénznem]

bruttó: [összeg] [pénznem]

Szerződés felek általi aláírásának napja:

[dátum]

A szakmai teljesítés véghatárideje:

[dátum] vagy [határozatlan]

Támogatási szerződés esetén
a támogatási program megvalósítási helye:

[helyszín(ek)]

Átláthatósági és antikorrupciós nyilatkozat

□ nem kell kitölteni

□ a szerződő fél átláthatósági és antikorrupciós nyilatkozata alapján átláthatónak minősül

Szerződés minősítése:

□ nem minősített □ üzleti titok □ minősített adat

KÖZBESZERZÉS:

□ IGEN □ NEM

Amennyiben nem közbeszerzés,
annak indoka:

□ közbeszerzési értékhatár alatti beszerzés (árubeszerzés/szolgáltatás megrendelése/építési beruházás/építési vagy szolgáltatási koncesszió)

□ támogatás

□ az ITM részéről pénzügyi kötelezettségvállalást nem tartalmazó szerződés

□ közbeszerzési értékhatárt elérő, hatályos közbeszerzési törvény (Kbt.) által meghatározott valamely kivétel hatálya alá

A Kbt.-kivételt meghatározó vonatkozó jogszabályhely megjelölése:

tartozó árubeszerzés/szolgáltatás megrendelése/építési beruházás/építési vagy szolgáltatási koncesszió

[jogszabály megjelölése]
[szakasz] [bekezdés] [pont]

MÓDOSÍTÁS

Módosításra került szerződés azonosítója:

Módosításra került szerződés iktatószáma:

Megjegyzés: [a módosítás oka, körülményei, lényege]

MEGSZÜNTETÉS, FELBONTÁS

Megszüntetésre került szerződés azonosítója:

Megszüntetésre került szerződés iktatószáma:

Megszüntetés módja: [például felmondás, elállás, közös megegyezés]

Megjegyzés: [a megszüntetés oka, körülményei, lényege]

VÉLEMÉNYEZÉS

 

Név

Dátum

Iktatószám

Jogi

 

 

 

Közbeszerzési

 

 

 

Humánpolitikai

 

 

 

Költségvetési

 

 

 

KÖZZÉTÉTEL

az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról szóló
2011. évi CXII. törvény alapján
a szerződés közzététele

□ kötelező

□ nem kötelező

 


9R02985M_1

Budapest, [dátum]

[aláírás]

Szerződés előkészítéséért felelős önálló szervezeti

egység vezetője

[név]

3. melléklet a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasításhoz108

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI ADATLAP

IKTATÓSZÁM: ITM_SZERZ/

A KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS ADATAI

Kötelezettségvállalás azonosítója:

[azonosító]

Az ITM szerződő (külső) partnere(i):

[név/nevek]

Szerződő fél (felek) székhelye (lakóhelye):

[cím(ek)]

Szerződő fél (felek) adószáma
(adóazonosító jele):

[adószám(ok)/adóazonosító jel(ek)]

Szerződő fél (felek) bankszámlaszáma:

[az ITM kifizetését fogadó bankszámlaszám(ok)]

Szerződés tárgya:

[a szerződés tárgyaként a szerződésben feltüntetett szolgáltatás szószerinti idézése vagy a szolgáltatás tömör, egyértelmű összefoglalása]

Kormányzati funkció szerinti besorolás:

 

Forrás:

□ tárgyév
□ [év megjelölése]. évi maradvány
□ egyéb

Kiadási előirányzat megnevezése:

[előirányzat neve]

ÁHT azonosító: [azonosító]

Szerződés összege:

Nettó: [összeg] [pénznem]

Bruttó: [összeg] [pénznem]

A szerződés összege □ utalással □ előirányzat-átcsoportosítással kerül rendelkezésre bocsátásra
(a pénzügyi ellenjegyző tölti ki)

Teljesítési adatok

Szakmai teljesítés(ek) határideje

Nettó összeg

Áfa

Bruttó összeg

Pénzügyi teljesítés időpontja

Ügyletkód

Rovat száma/megnevezése (nettó összeg és áfa)

 

 

 

 

 

 

 


9R02985N_1

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS PÉNZÜGYI ELLENJEGYZÉSE

Pénzügyi ellenjegyző neve, beosztása, szervezeti
egysége:

 

Pénzügyi ellenjegyzés dátuma:

Pénzügyi ellenjegyző aláírása:

Pénzügyi ellenjegyzés eredménye:

□ Forrás rendelkezésre áll
□ Pénzügyi ellenjegyzés megtagadva

Pénzügyi ellenjegyzés megtagadásának indoka:

 

Átláthatósági és antikorrupciós nyilatkozat:    □ van □ nincs

Egyetért:

Budapest, [dátum]

 

Budapest, [dátum]

[gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár]
és [szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár/államtitkár/kabinetfőnök]
és [közigazgatási államtitkár]


Kötelezettségvállalásra jogosult vezető
[név] [státusz]

 

SZERZŐDÉS ALÁÍRÁSA MEGHIÚSULT:

Meghiúsulás indoka:

Kötelezettségvállalásra jogosult vezető
[név] [státusz]

Budapest, [dátum]

4. melléklet a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasításhoz109


Iktatószám:

ALÁÍRÁSMINTA

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról szóló utasításban/az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezet egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatainak felhasználásáról szóló utasításban foglaltaknak megfelelően az Igazgatás/a ....... fejezeti kezelésű előirányzat tekintetében kötelezettségvállalásra jogosult vezetők/teljesítésigazolásra jogosultak1 aláírásmintája a következő:

9R02985P_0

Beosztás

Név

Aláírásminta*

Kézjegy**

* Saját kezű aláírás, a szerződéseket és egyéb megbízásokat ezzel megegyezően szükséges aláírni.

** Rövidített aláírás szükségessége esetén a szerződések egyes oldalait a szignóval (kézjeggyel) megegyezően szükséges aláírni.








Kelt: .........................................................





_________________
1 A megfelelő aláhúzandó.

5. melléklet a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasításhoz

SZÁMLA KIFIZETÉSÉT MEGALAPOZÓ TELJESÍTÉSIGAZOLÁS

Megjegyzés: A közlönyben szereplő pirossal szedett részeket vastag betűvel, a kékkel szedett részeket dőlt betűvel jelöljük.

kötelezettségvállalás azonosítója: [szám]

iktatószám: [szám]

[Megbízott]/[Vállalkozó] (cég)neve:

[Megbízott]/[Vállalkozó] székhelye (lakóhelye):

[Megbízott]/[Vállalkozó] képviselője:

A szerződés tárgya:

[Megbízott]/[Vállalkozó] (rész)teljesítésének esedékessége:

Alulírott [név] kijelentem, hogy a fejlécben foglalt adatok által meghatározott jogviszony (a továbbiakban: szerződés) alapján [Megbízott]/[Vállalkozó] a [dátum]. napjától [dátum]. napjáig terjedő időszakban a szerződésben meghatározott feladatait határidőben, maradéktalanul, a szerződésben és a [Megbízó]/[Megrendelő] által meghatározott tartalmi és formai követelményeknek megfelelően az alábbiak szerint teljesítette:

feladat/eredmény

időráfordítás

[megbízási] vagy [vállalkozási] díj

(1)

(2)

(3)

(4)

(n)

 

 

mindösszesen (bruttó):






Átláthatósági és antikorrupciós nyilatkozat: □ van □ nincs

Budapest, [dátum]
…………………………………………………………
[a teljesítés igazolására a szerződésben
meghatározott személy]
[név]
[státusz]

6. melléklet a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasításhoz110


Kifizetés Engedélyezése

A teljesítésigazolás iktatórendszerből származó ITM_SZLA: …………… érk.szám/amennyiben nincs számla iktatószám:

9R02995_0

ALAPADATOK


Az ITM szerződő (külső) partnere(i) [név/nevek]

Köt.váll. azonosító109

Szerződés tárgya: [a szerződés tárgyaként a szerződésben feltüntetett szolgáltatás szó szerinti idézése vagy a szolgáltatás tömör, egyértelmű összefoglalása]

 

Kötelezettségvállaló

Teljesítésigazoló

Ügyintéző

Szervezeti egység megnevezése:

 

 

 

Név:

 

 

Beosztás:

 

 

 

KIFIZETÉS FORRÁSA:

Az előirányzat megnevezése:

ÁHT azonosító:

Forrás:
□ tárgyév □ [év megjelölése]. évi maradvány □ egyéb

A szerződés ezen pénzügyi teljesítés
után még kifizethető része (Ft vagy ….):

Nettó: [ÖSSZEG] [PÉNZNEM]

Bruttó: [ÖSSZEG] [PÉNZNEM]


109 A számlán szerepeltetni kell!




9R02995_1

Teljesítés/támogatás tartalma

Teljesítés dátuma

Ügyletkód110

Összege (Ft vagy a megfelelő devizanem megjelölése)

nettó

ÁFA

bruttó

 


 

 

 

 

 

 

Összesen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


110 A számlán szerepeltetni kell!


A teljesítést, a feladat szakszerű elvégzését, szolgáltatás teljesítését/támogatás kifizetésének jogosságát igazolom.

Budapest, [dátum]

………………………………………
Teljesítésigazoló aláírása
[név][státusz]




KIFIZETÉS ENGEDÉLYEZÉSE

Az alábbi számla (számlák) kifizetését a szerződés [vonatkozó szerződéses pont(ok)] pontja(i) alapján engedélyezem.

Budapest, [dátum]

………………………………………
Kötelezettségvállaló vagy kifizetés engedélyező aláírása



Mellékletek: □ [x] db számla □ számlaösszesítő

7. melléklet a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasításhoz

Nyilatkozat tanulmány, szoftver, egyéb tárgyi eszköz beszerzése esetén

Tanulmány/szoftver/egyéb
tárgyi eszköz megnevezése

Várhatóan mennyi ideig
használják

Felelős személy
(leltározás esetén)

 

 

 





Budapest,
.................................................
aláírás

8. melléklet a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasításhoz111


Kötelezettségvállalás lezárása

9. melléklet a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasításhoz112


Iktatószám:

JOGI MEGFELELŐSÉGI TANÚSÍTVÁNY

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződései megkötésének és nyilvántartásának szabályairól szóló 41/2015. (XII. 23.) NFM utasítás 28. §-a alapján az alábbi szerződéstervezet vonatkozásában a Jogtanácsosi Főosztály az alábbiak szerint állítja ki jogi megfelelőségi tanúsítványát:

1. A szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység megnevezése1:

 

2. A szerződéstervezet szerinti partner(ek) megnevezése1:

 

3. A szerződéstervezet tárgya1:

 

4. A szerződéstervezetben szereplő összeg1:

 

 

 

A szerződéstervezet véleményezése során a véleményezők észrevételt tettek-e (igen/nem)2:

 

A szerződéstervezet a véleményezők észrevételei alapján megfelelően átdolgozásra került-e (igen/nem)2:

 

 

 

Megjegyzés2:

……………………………….
ügyintéző

……………………………….
osztályvezető


A szerződéstervezet jogi megfelelőségét a fentiek értelmében tanúsítom:


Budapest, 20………………………………
……………………………….
főosztályvezető

––––––––––––––––––––––
1 A szerződéskötést kezdeményező önálló szervezeti egység részéről szükséges kitölteni/aláhúzással jelölni.
2 A Jogtanácsosi Főosztály tölti ki.
1

Az 1. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

3

Az 1. § (3) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § c)–d) pontja, 30. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a 20/2021. (VII. 26.) ITM utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg.

6

A 2. § (1) bekezdés c) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 2. § (1) bekezdés g) pontját a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § b) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

8

A 2. § (1) bekezdés h) pontját a 3/2019. (II. 14.) ITM utasítás 2. §-a iktatta be, szövege a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § e) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 2. § (2) bekezdés b) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 2. § (3) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 1. §-a iktatta be. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

11

A 4. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § f) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 4. § (4) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 3. alcímet (5–8. §) a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § c) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

14

A II. fejezet címe a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § g) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 9. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 9. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

17

A 11. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § d) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 12. §-t a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § e) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

19

A 13. § a 3/2019. (II. 14.) ITM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 11. §-át.

20

A 14. § (6) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 15. § a 3/2019. (II. 14.) ITM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 11. §-át.

22

A 16. § a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § f) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 17. §-t a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

24

A 18. §-t a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § g) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

25

A 19. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

26

A 19. § (2) bekezdése a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 19. §-a szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 17. § (4) bekezdését.

27

A 20. § (1) bekezdés a) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

28

A 20. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

29

A 20. § (3) bekezdés b) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

30

A 21. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

31

A 21. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § d) pontja szerint módosított szöveg.

32

A 21. § (3) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

33

A 22. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § h) pontja szerint módosított szöveg.

34

A 22. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

35

A 22. § (3) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § i) pontja szerint módosított szöveg.

36

A 23. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § h) pontja szerint módosított szöveg.

37

A 23. § (3) bekezdés a) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

38

A 23. § (3) bekezdés b) pontját a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § i) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

39

A 23. § (3) bekezdés c) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § i) pontja szerint módosított szöveg.

40

A 23. § (3) bekezdés d) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja, a 20/2021. (VII. 26.) ITM utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg.

41

A 24. § a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 8. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

42

A 25. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

43

A 25. § (3) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § j) pontja szerint módosított szöveg.

44

A 25. § (4) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § j) pontja szerint módosított szöveg.

45

A 25. § (5) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § j) pontja szerint módosított szöveg.

46

A 25. § (7) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § k) pontja szerint módosított szöveg.

47

A 25. § (8) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § i) és l) pontja szerint módosított szöveg.

48

A 25. § (9) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 9. § (2) bekezdése iktatta be. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

49

A 26. § (4) bekezdés b) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § m) pontja szerint módosított szöveg.

50

A 26. § (5) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 10. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

51

A 27. § a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 11. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

52

A 8. alcím (28. §) a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

53

A 29. § a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 13. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

54

A 30. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 14. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

55

A 30. § (3) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § k) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

56

A 31. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 15. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

57

A 31. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § n) pontja szerint módosított szöveg.

58

A 31. § (3a) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 16. §-a iktatta be. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

59

A 32. § (1) bekezdés a) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 17. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

60

A 32. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

61

A 34. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

62

A 34. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § d) pontja szerint módosított szöveg.

63

A 35. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § d) pontja szerint módosított szöveg.

64

A 35. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

65

A 35. § (3) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 18. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

66

A 36. § a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 19. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

67

A 38. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § o) pontja szerint módosított szöveg.

68

A 38. § (1) bekezdés c) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 20. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

69

A 38. § (2) bekezdés a) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja, a 20/2021. (VII. 26.) ITM utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg.

70

A 39. § a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 21. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

71

A 41. § (3) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 22. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

72

A 42. § (3) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

73

A 43. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) és i) pontja szerint módosított szöveg.

74

A 44. § (5) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § i) pontja szerint módosított szöveg.

75

A 47. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 23. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

76

A 48. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § i) pontja szerint módosított szöveg.

77

A 48. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § i) pontja szerint módosított szöveg.

78

A 48. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § p) pontja szerint módosított szöveg.

79

A 48. § (3) bekezdés f) pontját a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § l) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

80

[A 49. § (3) bekezdésének a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § i) pontjával elrendelt módosítás, amely szerint az „a Költségvetési” szövegrész helyébe az „az Ágazati Előirányzatok” szöveg lép, nem vezethető át.]

81

Az 51. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § q) pontja szerint módosított szöveg.

82

Az 53. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

83

Az 53. § (3) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § m) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

84

Az 53. § (4) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 24. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

85

Az 53. § (5) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § m) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

86

Az 53. § (6) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § m) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

87

Az 53. § (7) bekezdés nyitó szövegrésze a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

88

Az 54. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

89

Az 54. § (2) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § n) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

90

Az 54. § (3) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § n) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

91

Az 54. § (4) bekezdés a) pontját a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § n) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

92

Az 54. § (5) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § n) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

93

Az 55. § (2) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § o) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

94

Az 55. § (3) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § p) pontja szerint módosított szöveg.

95

Az 55. § (5) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § q) pontja szerint módosított szöveg.

96

Az 55. § (6) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 30. § r) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

97

Az 55. § (7) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 25. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

98

Az V. fejezet címe a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § g) pontja szerint módosított szöveg.

99

Az 58. § (1) bekezdés f) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § i) pontja szerint módosított szöveg.

100

Az 58. § (1) bekezdés i) pontja a 20/2021. (VII. 26.) ITM utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg.

101

Az 59. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § i) pontja szerint módosított szöveg.

102

Az 59. § (3) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 26. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

103

Az 59. § (4) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § b) pontja szerint módosított szöveg.

104

A 60. § a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 27. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

105

A 62–63. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

106

Az 1. melléklet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 28. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

107

A 2. melléklet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § d) pontja, 30. § s) pontja szerint módosított szöveg.

108

A 3. melléklet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § d) pontja szerint módosított szöveg.

109

A 4. melléklet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § g) és r) pontja szerint módosított szöveg.

110

A 6. melléklet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 28. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

111

A 8. melléklet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 29. § d) pontja szerint módosított szöveg.

112

A 9. mellékletet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 28. § (3) bekezdése iktatta be. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére