• Tartalom

430/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet

430/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet

a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjáról, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló 327/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet módosításáról1

2015.12.24.

A Kormány a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 28. § (1) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjáról, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló 327/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet 55/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

55/B. § (1) Az az akkreditált munkáltató, amely a tárgyévre vonatkozó éves támogatási szerződéssel rendelkezik, a tárgyév decemberében – pályázati eljárás lefolytatása, valamint a keretszerződés és az éves támogatási szerződés módosítása nélkül – a rendelkezésre álló szabad előirányzat mértékéig egyszeri támogatásban (a továbbiakban: egyszeri támogatás) részesíthető, ha az akkreditált munkáltató
a) felszámolási eljárás vagy végelszámolás alatt áll, vagy
b) az egyszeri támogatás folyósításának időpontjában az egyéni támogatás folyósítási feltételeinek nem felel meg.
(2) Az egyszeri támogatás keretösszegét a rendelkezésre álló források figyelembevételével a miniszter az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével határozza meg. Az egyszeri támogatás összegét az akkreditált munkáltató tárgyév december 10-én hatályos egyéni foglalkoztatási megállapodásainak és valamennyi hatályos keretszerződéssel és támogatási szerződéssel rendelkező akkreditált munkáltató tárgyév december 10-én hatályos egyéni foglalkoztatási megállapodásainak arányában kell meghatározni. Az egyéni foglalkoztatási megállapodások száma tekintetében legfeljebb az éves támogatási szerződésben meghatározott létszámot lehet figyelembe venni.
(3) Az egyszeri támogatás az általános csoportmentességi rendelet I. fejezetében és 34. cikkében meghatározott feltételekkel, az általános csoportmentességi rendelet 34. cikk (2) bekezdés a), c), d) és f) pontja szerinti és a bérköltségektől eltérő, a (4) bekezdésben meghatározott időszakban a rehabilitációs foglalkoztatás során felmerült költségekre számolható el.
(4) Az akkreditált munkáltató az egyszeri támogatást a tárgyévet követő év november 30-áig felmerült elszámolható költségeire használhatja fel. Az egyszeri támogatás keretében nem számolhatóak el az azon időszakban felmerült költségek, amelyben az akkreditált munkáltató az akkreditáció 2. §-ban és a 3. §-ban foglalt feltételeit nem teljesíti.
(5) Az az akkreditált munkáltató, amely az egyszeri támogatásra való jogosultságának tárgyévi megállapítását követő évre nem rendelkezik keretszerződéssel és éves támogatási szerződéssel, a tárgyévet követő év február 20-áig az egyszeri támogatás összegét kamat felszámítása nélkül köteles a Hivatal részére visszafizetni.
(6) A Hivatal az egyszeri támogatás folyósításáról, annak megállapítása évének december 31-éig gondoskodik.
(7) Az akkreditált munkáltató az egyszeri támogatásról az egyszeri támogatásra való jogosultság tárgyévi megállapítását követő év február 15-éig kamatmentesen lemondhat, ebben az esetben köteles a támogatást az egyszeri támogatásra való jogosultság tárgyévi megállapítását követő év február 20-áig a Hivatal részére visszafizetni.
(8) Az akkreditált munkáltató az egyszeri támogatás elfogadásával az egyszeri támogatás tekintetében is vállalja a tárgyévre, illetve az azt követő évre kötött keretszerződésben és éves támogatási szerződésben meghatározott, az akkreditált munkáltatót terhelő kötelezettségeket feltéve, hogy az (5) bekezdésben foglalt visszafizetési kötelezettség nem áll fenn, és az akkreditált munkáltató a (7) bekezdésben foglalt határidőig lemondási jogával nem él.
(9) Az akkreditált munkáltató az egyszeri támogatással a tárgyévet követő év december 10-éig – a Hivatal által meghatározott módon – számol el.
(10) Az egyszeri támogatás pénzügyi ellenőrzése a 40. § szerint történik.
(11) Az egyszeri támogatás visszafizetésére a 41. §-t alkalmazni kell.
(12) A 2014. évben folyósított egyszeri támogatásra e rendeletnek
a) a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjáról, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló 327/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet módosításáról szóló 285/2014. (XI. 20.) Korm. rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos 1. § 12. pontját, 17. § (4) bekezdését, 19. § (1) és (2) bekezdését és (4) bekezdés b) pontját, 22. § (1) és (4) bekezdését és 45. §-át,
b) a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjáról, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló 327/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet módosításáról szóló 288/2015. (X. 7.) Korm. rendelettel megállapított 55/B. § (10) bekezdését, valamint
c) a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjáról, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló 327/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet módosításáról szóló 430/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos 55/B. § (3)–(5) bekezdését
kell alkalmazni.”

2. § E rendelet a Szerződés 107. és 108. cikke alkalmazásában bizonyos támogatási kategóriáknak a belső piaccal összeegyeztethetővé nyilvánításáról szóló, 2014. június 17-i 651/2014/EU bizottsági rendelet (HL L 187., 2014.6.26.) hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. december 25. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére