• Tartalom

55/2015. (X. 21.) HM utasítás

55/2015. (X. 21.) HM utasítás

a hazai képzésen történő részvételről és a tanulmányi támogatások megtérítési kötelezettségéről

2020.03.26.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter irányítása alá tartozó központi hivatalokra, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézményre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) Felkérem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: NKE) rektorát, hogy biztosítsa az utasításban meghatározott feladatok végrehajtását.

2. § Ezen utasítás alkalmazásában

1. HM képzési katalógus: a HM Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer (a továbbiakban: HM KGIR) képzéstervezési modulban található, a miniszter által jóváhagyott központi hazai beiskolázási tervben szereplő, továbbá az MH központi személyügyi szerve vezetője által engedélyezett képzés, tanfolyam;

2. katonai képzést is folytató intézmények: az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (a továbbiakban: NKE HHK) és az MH Altiszti Akadémia (a továbbiakban: MH AA);

3. képző intézmény: a központi hazai beiskolázási tervben szereplő intézmény vagy képzés helyszíne;

4. MH központi személyügyi szerve: a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség;

5. munkáltatói jogkört gyakorló: a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. melléklet 33–42. és 107–120. sora szerinti elöljáró;

6. szakmacsoport: a tiszti, altiszti és legénységi fokozati vizsgák előkészítéséről, valamint a tananyagtartalom kialakításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról szóló HM utasítás 1. mellékletében meghatározottak alapján a munkakörcsaládok fokozati vizsga szerinti felosztása;

7. szakmai felelős szervezet: a munkakör-gazdálkodással kapcsolatos feladatokról szóló 9/2014. (II. 12.) HM utasításban ekként meghatározott honvédelmi szervezetek;

8. személyügyi év: szeptember 1-től augusztus 31-ig terjedő időtartam;

9. tandíj számlával igazolt összege: a honvédelmi szervezet részére képzésre vonatkozóan kiállított számla vagy a HM képzési katalógusban a képzés leírásához rendelt belső vagy külső ár.

2. A képzésre vezénylésekre és a tanulmányi szerződésekre vonatkozó közös szabályok

3. § (1) A HM képzési katalógus összeállításáért és kezeléséért az MH központi személyügyi szerve a felelős.

(2) A munkáltatói jogkört gyakorló a HM képzési katalógusban megjelent képzések közül választja ki az állomány tagjára vonatkozó képzési igényeit.

(3) Ha a Rendelet 108. § (2) bekezdés b) és c) pontja szerinti képzési igény a HM képzési katalógusban nem szerepel, az állományilletékes parancsnok a képzési igényét papíron és a képzés leírását elektronikusan felterjeszti az MH központi személyügyi szerve vezetőjének.

(4) A (3) bekezdés szerint felterjesztett iratokat az MH központi személyügyi szervének vezetője véleményezés céljából megküldi a szakmai felelős szervezetek részére.

(5) A (3) bekezdés szerinti képzési igény a HM képzési katalógusba akkor vehető fel, ha azzal a szakmai felelős szervezet egyetért.

4. § (1) A honvédelmi szervezet személyügyi szerve a tárgyévet követő személyügyi évre a 3. § (2) és (3) bekezdése alapján állítja össze az egyes hazai képzési formára történő névre szóló, indokolással ellátott képzési igényt. A honvédelmi szervezet személyügyi szerve az állomány tagjára vonatkozó összesített igényt a HM KGIR képzéstervezési modulon évente március 15-ig az MH központi személyügyi szerve részére elektronikusan terjeszti fel.

(2) Az (1) bekezdés szerint felterjesztett összesített képzési igények alapján a központi hazai beiskolázási tervet az MH központi személyügyi szerve állítja össze, amelyet véleményezés céljából megküld a szakmai felelősök, valamint az NKE rektora és az MH AA részére.

(3) A (2) bekezdés szerinti beiskolázási tervet a véleményezést követően az MH központi személyügyi szerve az adott tanévet megelőző év július 15-ig terjeszti fel jóváhagyásra a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) és a HM közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT) útján a miniszterhez.

(4) Az MH központi személyügyi szerve a jóváhagyott beiskolázási tervet elektronikus formában megküldi tájékoztatás céljából a honvédelmi szervezetek, valamint a tervben szereplő képzésekre vonatkozó időpontok meghatározása céljából a katonai képzést is folytató intézmények részére.

(5) A (4) bekezdés szerinti időpontok figyelembevételével az MH központi személyügyi szerve a tervben szereplő képzéseket kiajánlja a honvédelmi szervezet személyügyi szerve részére, aki regisztrálja a képzésre tervezett állományt. A regisztrálás MH központi személyügyi szerve általi elfogadását követően a munkáltatói jogkört gyakorló intézkedik a vezénylésről vagy a tanulmányi szerződés megkötéséről.

5. § (1) A vezénylésre vonatkozó munkáltatói döntés és a tanulmányi szerződés írásbeli kérelemre módosítható. A kérelemnek tartalmazni kell a képzésre vonatkozó adatokon túl különösen a módosítás szükségességének indokolását, valamint a képzésben bekövetkezett változásokat.

(2) Ha a tanulmányi szerződést a költségviselő keretgazda jóváhagyásával kötötték meg, a tanulmányi szerződés módosításhoz is szükséges a keretgazda előzetes hozzájárulása.

5/A. §1 (1) A Rendelet 112. § (1) bekezdése szerinti tanulmányi szerződés alapján biztosított tanulmányi támogatások meghatározásakor a jogosultat terhelő közteherrel megnövelt összegeket kell alapul venni.

(2) A Rendelet 112. § (1) bekezdése szerinti tanulmányok elvégzésére kötelezés esetén biztosított tanulmányi támogatások meghatározása során

a) az iskolarendszerű képzés esetén

aa) a tandíj, valamint a képzéshez kötelezően előírt tanszer árának megállapításakor a jogosultat terhelő közteherrel megnövelt összeget és

ab) a szállás és az utazási költségeket adómentes juttatásként,

ac) a természetbeni étkezést egyes meghatározott juttatásként vagy

ad) a természetbeni étkezés megváltását, a jogosultat terhelő közteherrel megnövelt összegben,

b) az iskolarendszeren kívüli képzés esetén

ba) a tandíj, valamint a képzéshez kötelezően előírt tanszer árát, a szállás- és az utazási költségeket, adómentes juttatásként és

bb) a természetbeni étkezést, egyes meghatározott juttatásként vagy

bc) a természetbeni étkezés megváltását, a jogosultat terhelő közteherrel megnövelt összegben

kell alapul venni.

3. Képzésre történő vezénylés

6. § (1) A honvédelmi szervezet személyügyi szerve tájékoztatja az állomány tagját az általa igénybe vehető tanulmányi támogatások formájáról. A tájékoztatás megtörténtéről és a választásáról az állomány tagja nyilatkozik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozat alapján a honvédelmi szervezet személyügyi szerve elkészíti a vezénylésre vonatkozó munkáltatói döntést.

7. § (1) A Rendelet 108. § (1) bekezdés a) pontja szerinti katonai mesterképzésre történő vezénylés a (2)–(8) bekezdés szerint, a tanévre vonatkozó Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban (a továbbiakban: FFT) az adott szakra vonatkozó bemeneti követelmények figyelembevételével történik.

(2) A Rendelet 108. § (1) bekezdés a) pontja szerinti katonai mesterképzést a központi hazai beiskolázási tervben szereplő létszámok alapján az MH központi személyügyi szervének központi nyilvántartó szerve (a továbbiakban: KNYSZ) a képzés indulását megelőző év december 10-ig ajánlja ki a honvédelmi szervezetek személyügyi szerve részére, az állomány képzésre tervezett tagjának regisztrálása céljából.

(3) A honvédelmi szervezetek személyügyi szerve évente január 10-ig hajtja végre a (2) bekezdés szerinti regisztrálást. A regisztrálás során a HM KGIR képzéstervezési modul „Indokolás” részében a bemeneti feltételként meghatározott közigazgatási alapvizsgára történő központi regisztrálás érdekében az e-mail cím megadása kötelező.

(4) A KNYSZ a regisztrált állományról névjegyzéket készít, amelyet felterjeszt a HVKF részére jóváhagyásra. A képzésen történő részvételre kizárólag a HVKF jóváhagyását követően kerülhet sor.

(5) A KNYSZ a képzésen történő részvételre jóváhagyott állományra vonatkozó döntésről értesíti az NKE HHK-t, valamint a honvédelmi szervezetet a KGIR „képzés kiajánlása megjelenítés” felületén évente január 31-ig. Az érintett állomány tagja tájékoztatásáért a honvédelmi szervezet személyügyi szerve felel.

(6) Az (5) bekezdés szerinti tájékoztatást követően az FFT-ben meghatározottak szerinti jelentkezés az állomány tagjának felelőssége. A közigazgatási alapvizsga díjára a közigazgatási és az ügykezelői alapvizsga ismétlő-, halasztott és javítóvizsga díjának térítési rendjéről szóló 67/2013. (X. 31.) HM utasítás az irányadó.

(7) A munkáltatói jogkört gyakorló a vezénylésre vonatkozó döntését csak a közigazgatási alapvizsga és a pozitív felvételi eljárási döntést követően hozza meg.

(8) Az NKE HHK a felvételi eljárás befejezését követően a felvettekről szóló névjegyzéket minden év augusztus 10-ig megküldi az MH központi személyügyi szerve részére. A KNYSZ a névjegyzék alapján véglegesíti a regisztrálást a HM KGIR-ben, majd ez alapján a honvédelmi szervezet személyügyi szervezete elkészíti a vezénylésre vonatkozó munkáltatói döntést.

8. § (1) Az állományilletékes parancsnok a Rendelet 108. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vezénylésre vonatkozó személyi javaslati lapot közvetlenül az MH központi személyügyi szerve részére küldi meg.

(2) Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP), valamint az MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK) alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek alezredes vagy annál magasabb rendfokozatot viselő állományára az (1) bekezdést azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a felterjesztést megelőzően a képzési javaslatot az MH ÖHP, illetve az MH LK parancsnokával előzetesen egyeztetni kell. Az egyeztetés tényét és a javaslatot a személyi javaslati lapon rögzíteni kell.

(3) A Rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározottakon túl a személyi javaslati lap tartalmazza az állomány képzésben részt vevő tagjának a közigazgatási alapvizsgára történő központi regisztrálás érdekében az e-mail, valamint a másodlagos e-mail címét.

(4) A munkáltatói döntésről a vezénylési határozatot, parancsot az MH központi személyügyi szerve készíti el.

9. § Ha a Rendelet 108. § (1) bekezdése szerinti képzés nappali és intenzív jellegű, akkor a munkáltatói jogkört gyakorló a képzés idejére – ide nem értve a képző intézmény által elrendelt iskolai szüneteket – mentesíti az állomány tagját a szolgálati beosztással járó szolgálatteljesítési kötelezettség alól.

10. § A Rendelet 108. § (1) bekezdése szerinti képzéseken túl, az állomány tagja vezényléssel vesz részt azon szakmai továbbképzésen, amely az érintett

a) beosztás ellátásának feltétele, vagy

b) tervezett előmenetelhez kapcsolódik,

feltéve hogy azt jogszabály, közjogi szervezetszabályozó eszköz vagy belső rendelkezés írja elő.

4. Képzésen történő részvétel tanulmányi szerződéssel

11. § (1) A Rendelet 108. § (2) bekezdés a) pontja szerinti doktori képzés esetén a szakmai felelősök által támogatásra javasolt kutatási témákat az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (a továbbiakban: MH KDK) előterjesztésében a HVKF hagyja jóvá minden év negyedik negyedévében.

(2) A jóváhagyott kutatási témákat az MH KDK felterjeszti a HM kabinetfőnök részére. A jóváhagyott kutatási témák honlapon történő megjelentetéséért az NKE felelős.

(3) A jóváhagyott kutatási témákra a Rendelet 108. § (3) bekezdése szerinti pályázatot az állomány tagja a miniszternek címezve az állományilletékes parancsnok, az MH központi személyügyi szervének vezetője és a HVKF útján nyújthatja be. A pályázathoz az állomány tagja csatolja szakmai önéletrajzát.

(4) Az állományilletékes parancsnok a részvételre vonatkozó személyi javaslati lapot a (3) bekezdés szerinti iratokkal együtt évente június 30-ig terjeszti fel az MH központi személyügyi szerve részére. A személyi javaslati lapon a Rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározottakon túl az állomány tagjának a választott kutatási témáját, valamint a megpályázott képzési formát is fel kell tüntetni.

(5) Az NKE HHK által megküldött felvételt nyert állományról az MH központi személyügyi szerve – az MH KDK-val történő egyeztetést követően, az MH KDK álláspontja szerint támogatásra javasolt és nem javasolt bontásban – névjegyzéket készít, amelyet a HVKF és a HM KÁT útján felterjeszt a miniszterhez. A felvételt nyert pályázók központi támogatását, ideértve a fokozatszerzési díj megtérítését, a miniszter hagyja jóvá.

(6) A pályázatot nyert személlyel az MH központi személyügyi szervének vezetője tanulmányi szerződést köt.

(7) A Rendelet 112. § (3) bekezdésére figyelemmel módosítani kell a tanulmányi szerződést, ha a fokozatszerzési díj megtérítéséről a miniszter a (6) bekezdés szerinti felterjesztést követően dönt.

12. § (1) A Rendelet 108. § (2) bekezdés b) és c) pontja szerinti képzésen történő részvétel esetén a munkáltatói jogkört gyakorló tanulmányi szerződést köt a képzésben részt vevővel.

(2) A tanulmányi szerződést annak megkötése előtt a tanulmányi szerződés megkötésére jogosult munkáltatói jogkört gyakorló személyügyi szerve jóváhagyás céljából, elektronikus úton megküldi a költségviselő keretgazda részére, ha a tandíj számlával igazolt összege nem a honvédelmi szervezet költségvetési keretéből kerül biztosításra.

13. § (1) A munkáltatói jogkört gyakorló a Rendelet 110. § (1) bekezdés b) pontja és 111. § (1) bekezdése alapján benyújtott kérelmen dönt a tanulmányi szerződés megkötésének lehetőségéről azzal, hogy tanulmányi szerződés csak a Rendelet 111. § (1) bekezdése szerinti, az adott szakmacsoporton belüli képzésekre alkalmazható.

(2) A Rendelet 110. § (2) bekezdése esetén a közvetlen szolgálati elöljáró vagy a közvetlen hivatali felettes gondoskodik a mentesítés időtartamának megfelelő szolgálatteljesítés – mentesítést követő harminc napon, de legkésőbb hat hónapon belüli – végrehajtásáról, amelyről nyilvántartást vezet.

14. § (1) A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 90. § (4) és (5) bekezdése alkalmazása során a szolgálatteljesítési kötelezettség alóli mentesítés a vizsga napjára és az azt megelőző, az állomány tagja által megjelölt munkanapokra állapítható meg.

(2) Ismételt vizsgára mentesítés nem állapítható meg.

5. A jogi szakvizsgára vonatkozó szabályok

15. § A jogi szakvizsga esetén a munkáltatói jogkört gyakorló

a) az első részvizsga írásbeli és szóbeli vizsgájára összesen 14 munkanapra;

b) a további két szóbeli részvizsgára összesen 10-10 munkanapra

mentesíti az állomány tagját a szolgálatteljesítési kötelezettsége alól.

6. Hazai képzésen történő részvétel utáni kötelezően szolgálati viszonyban töltendő idő megállapítása

16. § (1)2 A Hjt. 2. § 19. pontja szerinti kötelezően szolgálati viszonyban töltendő időként – a Hjt. 89. § (2) bekezdésére figyelemmel – a tanulmányi támogatás összege függvényében

a) 1 250 000 forint alatti összeg esetében     – 1 évet,

b) 1 250 001–2 500 000 forint közötti összeg esetében    – 2 évet,

c) 2 500 001–3 750 000 forint közötti összeg esetében    – 3 évet,

d) 3 750 001–5 000 000 forint közötti összeg esetében    – 4 évet,

e) 5 000 001–100 000 000 forint közötti összeg esetében    – 5 évet,

f) 100 000 000 forintot meghaladó összeg esetében    – 10 évet

kell megállapítani.

(2) Ha az (1) bekezdés szerint kötelezően szolgálati viszonyban töltendő idő tartama eltér a Hjt. 88. § (2) bekezdése szerint meghatározott időtartamtól, a tanulmányi szerződésben a magasabb kötelező szolgálati viszonyban töltendő időt kell megállapítani.

(3) Több, ugyanazon személlyel kötött, egyidejűleg hatályos tanulmányi szerződés esetén a legtovább tartó, kötelezően szolgálati viszonyban töltendő időre vonatkozó tanulmányi szerződést kell figyelembe venni.

(4) Ha a kötelezően szolgálati viszonyban töltendő idő tartama meghaladja a szerződéses állomány tagjának szerződésben vállalt szolgálati idejét, a tanulmányi szerződés akkor köthető meg, ha a szerződést – a Rendelet 47. §-ára figyelemmel – legalább a kötelezően szolgálati viszonyban töltendő idő lejártáig meghosszabbítják.

7. A tanulmányi támogatások nyilvántartása, azok megtérítési kötelezettsége

17. § (1) A Rendelet 113. §-a szerinti nyilvántartást a honvédelmi szervezet pénzügyi szerve – a honvédelmi szervezet személyügyi szerve által nyilvántartott tanulmányokat folytató állományról szóló névjegyzék alapján – a HM KGIR-ben vezeti.

(2) A Rendelet 113. § (1) bekezdése szerinti élelmezési ellátással kapcsolatos költséget a honvédelmi szervezet pénzügyi szerve tartja nyilván. Az állomány képzésben részt vevő tagja természetbeni ellátására vonatkozó nyilvántartást a honvédelmi szervezet pénzügyi szerve a katonai képzést is folytató intézmények által hivatalból kiadott adatai alapján vezeti. Természetbeni élelmezési ellátás hiányában az állomány képzésben részt vevő tagja részére a norma értékében élelmiszer-utalvánnyal történő ellátás kizárólag az ellátás hiányáról szóló igazolás alapján történhet.

(3) A visszakövetelés esedékessé válása napján több, ugyanazon személlyel kötött, egyidejűleg hatályos tanulmányi szerződés esetén valamennyi tanulmányi szerződésben biztosított tanulmányi támogatás időarányos része megtérítési kötelezettség alá esik.

8. Záró rendelkezések

18. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2) Az utasítás 5. §-át, 9. §-át, 14. §-át és 17. §-át az utasítás hatálybalépését megelőzően megkötött tanulmányi szerződésekre és folyamatban lévő vezénylésekre is alkalmazni kell.

19. § A KNBSZ által saját költségvetéséből finanszírozott képzések tekintetében a KNBSZ főigazgatója munkáltatói jogköre gyakorlásával összefüggő feladatokat a KNBSZ személyügyi szerve végzi.

20. § Az ezen utasításban meghatározott eljárásrendet érintő formanyomtatványokat, segédleteket és mintaokmányokat a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke az utasítás hatálybalépését követő 60. napig adja ki.

21. §3 Ezen utasításnak az egyes képzéssel kapcsolatos honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról szóló 16/2020. (III. 25.) HM utasítással megállapított 5/A. § (1) és (2) bekezdésében foglalt rendelkezést 2019. január 1-jétől kell alkalmazni.

22. §4

1

Az 5/A. §-t a 16/2020. (III. 25.) HM utasítás 6. §-a iktatta be.

2

A 16. § (1) bekezdése az 1/2018. (I. 10.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

3

A 21. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette, újonnan a 16/2020. (III. 25.) HM utasítás 7. §-a iktatta be.

4

A 22. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére