• Tartalom

57/2015. (XII. 29.) EMMI rendelet

57/2015. (XII. 29.) EMMI rendelet

a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény végrehajtásáról szóló 9/2006. (V. 9.) NKÖM rendelet módosításáról1

2016.01.01.

A Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény 10. § (2) bekezdés b) és d) pontjában, valamint (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 48. § 9. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény végrehajtásáról szóló 9/2006. (V. 9.) NKÖM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § (1) A miniszter a Bizottság
a) saját hatáskörben felkért tagjait,
b) az érintett szakmai szervezetek által jelölt tagjait, valamint
c) a Magyar Művészeti Akadémia (a továbbiakban: MMA) által jelölt tagjait
[a b) és c) pont szerinti szervezetek a továbbiakban együtt: küldő szervezet] négy évre nevezi ki.
(2) A Bizottság tagja – ide nem értve a Bizottság elnökét és alelnökét – csak a kinevezésének lejártát követő négy év elteltével nevezhető ki újra.”

2. § Az R. 6. § i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Bizottság elvi, irányító és koordináló jogkörében eljárva)

i) az éves munkatervet elkészíti, és jóváhagyásra az MMA elnökének, majd a miniszternek – az MMA elnöke egyetértése esetén – megküldi.”

3. § Az R. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Bizottság a kollégiumok javaslatainak figyelembevételével, mérlegelve az egyes kulturális területek súlyát, értékteremtő szerepét,
a) a miniszter és az MMA elnöke egyetértésével dönt
aa) a felosztható pénzeszközöknek a Tv. 2. § (3) bekezdése szerinti művészeti főtematikájú állandó szakmai kollégiumok (a továbbiakban: művészeti állandó kollégiumok) és a további állandó kollégiumok (a továbbiakban: nem művészeti főtematikájú állandó kollégiumok) közötti, egymáshoz viszonyított arányáról;
ab) a támogatás összegének az egyes művészeti állandó kollégiumok közötti felosztásáról;
b) a miniszter egyetértésével
ba) kiemelt támogatási célokat határozhat meg,
bb) megjelöli az ezekre fordítandó keretösszegeket.”

4. § Az R. 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A miniszter a Bizottság javaslatára
a) dönt a nem művészeti főtematikájú állandó kollégiumok létesítéséről, átszervezéséről, megszüntetéséről, továbbá azok létszámáról;
b) dönt ideiglenes kollégiumok létrehozásáról, azok létszámáról, feladatkörének meghatározásáról, átszervezéséről és megszüntetéséről;
c) az MMA elnöke véleményének kikérését követően dönt a művészeti állandó kollégiumok létesítéséről, átszervezéséről, valamint megszüntetéséről.”

5. § Az R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § (1) A miniszter az állandó kollégiumok vezetőit az adott állandó kollégium tagjai közül, a Bizottság javaslata alapján, két évre nevezi ki. A művészeti állandó kollégiumok vezetőinek kinevezéséhez az MMA elnökének egyetértése is szükséges.
(2) Az állandó kollégiumok vezetőinek kinevezése a Bizottság javaslatára egy alkalommal, egy évvel meghosszabbítható. A művészeti állandó kollégiumok vezetőinek kinevezése a Bizottság és az MMA elnöke javaslatára hosszabbítható meg.
(3) Állandó kollégiumban vezetői kinevezésre vagy annak meghosszabbítására sor kerülhet akként is, hogy a kinevezés vagy a kinevezés meghosszabbításának lejárta az állandó kollégiumi tagsági kinevezés lejártát követő időpontra esik, ami egyúttal a kollégiumi tagsági jogviszony meghosszabbítását is jelenti a kinevezés vagy annak meghosszabbítása időtartamára.
(4) Az állandó kollégiumok vezetőinek kinevezése – állandó kollégiumi tagság időtartamát meghaladó – meghosszabbítására a küldő szervezet által delegált tag esetén akkor kerülhet sor, ha arról a küldő szervezet a tag állandó kollégiumi tagsági kinevezésének lejártát megelőző legalább 60 nappal korábban értesül, és a tag állandó kollégiumi tagsági kinevezésének lejártáig nem tesz javaslatot a tag visszahívására.
(5) Állandó kollégiumban a vezetői tisztség bármilyen okból történő megüresedése esetén a miniszter 30 napon belül új vezetőt nevez ki az (1) bekezdésben foglaltak szerint.
(6) Az állandó kollégiumok vezetőinek felmentésére a Bizottság tagjainak felmentésére vonatkozó, valamint a 12. § (2) bekezdésében foglalt szabályokat kell alkalmazni.
(7) A művészeti állandó kollégiumok vezetőinek felmentésére a (6) bekezdésben foglaltak irányadóak azzal, hogy a felmentéshez az MMA elnökének egyetértése is szükséges.”

6. § Az R. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

11. § (1) Az egyes állandó kollégiumokba a miniszter által saját hatáskörben felkért tagok, továbbá a küldő szervezet által delegált tagok kinevezése – a (3) bekezdés alapján kinevezett tag kivételével – egyaránt négy évre szól.
(2) A Bizottság javaslata alapján az állandó kollégiumok tagjainak kinevezése – a küldő szervezet által delegált tag esetén a küldő szervezet egyetértésével – egy alkalommal egy évvel meghosszabbítható. A küldő szervezetet a meghosszabbítás szándékáról a tag állandó kollégiumi tagsági kinevezésének lejártát megelőző legalább 60 nappal korábban értesíteni kell. A küldő szervezet egyet nem értése esetén a tag állandó kollégiumi tagsági kinevezésének lejártáig gondoskodik új tag delegálásáról.
(3) A minisztériummal való kormánytisztviselői jogviszonyának fennállásáig szól az állandó kollégium azon tagjának kinevezése, akit a miniszter a minisztérium kormánytisztviselői közül nevezett ki.
(4) Az állandó kollégium tagja csak a 10. § (3) bekezdése, továbbá az (1) bekezdés vagy a (2) bekezdés szerinti idő lejártát követő négy év elteltével nevezhető ki újra.
(5) A nem művészeti főtematikájú állandó kollégiumokban az MMA-nak a Tv. 2. § (4a) bekezdése szerinti részvételét akként biztosítja a miniszter, hogy az MMA-t felkéri valamennyi nem művészeti főtematikájú állandó kollégiumban egy tag jelölésére, annak a létszámkeretnek a terhére, amelyet a Tv. 2. § (4a) bekezdése az érintett szakmai szervezetek számára a delegálásra biztosít.”

7. § Az R.

a) 4. § (5) bekezdésében a „jelölő szervezet” szövegrész helyébe a „küldő szervezet”,

b) 5. § (2) bekezdésében a „miniszter 60 napon belül” szövegrész helyébe a „miniszter az MMA elnöke véleményének kikérésével 60 napon belül”,

c) 12. § (1) bekezdésében a „megbízott” szövegrész helyébe a „kinevezett”,

d) 12. § (3) bekezdésében a „delegáló szervezet” szövegrész helyébe a „küldő szervezet”,

e) 15. § (1) bekezdésében a „kezelő szervezet” szövegrész helyébe a „kezelő szerv”

szöveg lép.

„(4) A Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény végrehajtásáról szóló 9/2006. (V. 9.) NKÖM rendelet módosításáról szóló 57/2015. (XII. 29.) EMMI rendelet (a továbbiakban: Módr.) hatálybalépésével megszűnő állandó kollégiumi tagsági jogviszony nem érinti az állandó kollégiumi tag (a továbbiakban: volt tag) feladat- és hatáskörébe tartozó, 2015. december 31-én folyamatban levő ügyek lezárási kötelezettségét.
(5) A benyújtott szakmai beszámolóknak az állandó kollégium által a 13. § f) pontja alapján történő elbírálása, valamint a 13. § g) pontja szerinti beszámoló állandó kollégium általi, illetve a 2. § (2) bekezdés szerinti 2015. évi beszámoló Bizottság általi elfogadása a 2016. június 30-ig megvalósuló pályázatok tekintetében feltétele a volt tagnak 2015. évre megállapított tiszteletdíja a Módr. hatálybalépéséig ki nem fizetett összege kifizetésének. A 2016. június 30-át követően megvalósuló pályázatok elbírálását az állandó kollégium Módr. hatálybalépését követően kinevezett tagjai végzik el.
(6) A Bizottság Módr. hatálybalépése napján megbízásukat töltő tagjainak tagsági jogviszonya – a Bizottság elnökének és alelnökének megbízatása kivételével – 2016. március 31-én megszűnik. A Bizottság új tagjait – a Módr. által megállapított 3. § szerinti felkérési és jelölési rend szerint – a miniszter 2016. április 1-jével nevezi ki.”

9. § Az R. 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

10. § Hatályát veszti az R. 14. § (2) bekezdése.

11. § Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet az 57/2015. (XII. 29.) EMMI rendelethez

A Nemzeti Kulturális Alap állandó kollégiumai

 

A

B

1.

Művészeti főtematikájú állandó kollégiumok

Nem művészeti főtematikájú állandó kollégiumok

2.

Építőművészet Kollégiuma

Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma

3.

Filmművészet Kollégiuma

Könnyűzene Kollégiuma

4.

Fotóművészet Kollégiuma

Könyvkiadás Kollégiuma

5.

Iparművészet Kollégiuma

Közgyűjtemények Kollégiuma

6.

Képzőművészet Kollégiuma

Közművelődés Kollégiuma

7.

Népművészet Kollégiuma

Kulturális Fesztiválok Kollégiuma

8.

Szépirodalom Kollégiuma

Örökségvédelem Kollégiuma

9.

Színházművészet Kollégiuma

 

10.

Táncművészet Kollégiuma

 

11.

Zeneművészet Kollégiuma

 

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2016. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére