• Tartalom

6/2015. (II. 9.) HM utasítás

6/2015. (II. 9.) HM utasítás

az európai fegyverzetkorlátozási, leszerelési, valamint nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt feladatok végrehajtásáról1

2016.09.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján – figyelemmel az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés és kiegészítő dokumentumainak együttes kihirdetéséről szóló 1999. évi VI. törvényre, az 1992. március 24-én Helsinkiben aláírt Nyitott Égbolt Szerződés végrehajtásáról szóló 2043/2004. (III. 4.) Korm. határozatra, a Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések Bécsi Dokumentumára és a Katonai Információk Globális Cseréje című dokumentumra – a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. §2 Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet) terjed ki.

2. § Felkérem a miniszter felügyelete alatt álló, az európai fegyverzetkorlátozási, leszerelési, valamint nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt feladatokban érintett gazdasági társaságok vezetőit, hogy biztosítsák az utasításban meghatározott rendelkezések érvényesülését.

3. §3 Az európai fegyverzetkorlátozási, leszerelési, valamint nemzetközi biztonságpolitikai egyezményekben, továbbá az Egyesült Nemzetek Szervezete által előírt (a továbbiakban: Szerződések) kötelezettségekből adódó feladatok szakmai irányítását a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM VPVT HÁT) végzi.

4. § (1) A Szerződések által előírt feladatok végrehajtásának biztonság- és védelempolitikai szempontból történő folyamatos nyomon követése, értékelése, a fegyverzetellenőrzés koncepcionális kérdéseinek és a különböző tárgyalási fórumokon képviselendő, az érintett tárcákkal és szervezetekkel egyeztetett magyar álláspont HM vonatkozású részének kidolgozása, a Szerződések végrehajtásának tárcaszintű és tárcák közötti koordinálása a HM Védelempolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM VPF) feladata.

(2)4 A HM VPF felelős a Szerződésekből eredő adatszolgáltatási, fegyverzetcsökkentési, -ellenőrzési, megfigyelési, kísérési (a továbbiakban együtt: fegyverzet-ellenőrzési) feladatok tervezéséért, szervezéséért és végrehajtásáért, továbbá a honvédelmi szervezetek, polgári szervezetek és más minisztériumok fegyverzet-ellenőrzési feladatainak koordinálásáért, a Szerződésekben előírt korlátozások betartásának felügyeletéért.

2. A Szerződések előírásaiból a HM tárcára háruló feladatok tervezése

5. § (1)5 A Szerződések előírásainak végrehajtása érdekében a tárgyévet követő év fegyverzet-ellenőrzési feladataira vonatkozó miniszteri irányelveket a HM VPF – a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztály (a továbbiakban: KKM BPNF) javaslatainak bekérését követően – március 31-ig állítja össze, és a HM Jogi Főosztállyal egyeztetve jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszter és a külgazdasági és külügyminiszter részére.

(2)6 A HM VPF az (1) bekezdés szerinti irányelvekben foglaltak alapján – a feladatok végrehajtásában érintett honvédelmi szervezetek és a KKM BPNF javaslatainak figyelembevételével – összeállítja a tárgyévet követő év nemzeti fegyverzet-ellenőrzési terv (a továbbiakban: NEFET) tervezési adatait, és azt május 31-ig jóváhagyásra felterjeszti a HM VPVT HÁT részére. A HM VPF a jóváhagyott NEFET tervezési adatokat június 15-ig megküldi a HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály és a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) részére.

(3) A fegyverzet-ellenőrzési feladatokban érintett honvédelmi szervezetek a jóváhagyott és részükre megküldött NEFET tervezési adatok alapján, a költségvetés tervezése során a tervezésre vonatkozó, évente kiadásra kerülő eljárásrendekben meghatározottak szerint elkészítik az intézményi és központi előirányzatokra vonatkozó költségvetési tervjavaslataikat.

(4)7 Amennyiben a (3) bekezdés szerinti tervezés során a fegyverzet-ellenőrzési feladatok előirányzatai, keretei a jóváhagyott NEFET tervezési adatok előirányzataitól, kereteitől eltérnek, az érintett honvédelmi szervezet a HM VPF-et haladéktalanul értesíti.

6. § (1)8 A fegyverzet-ellenőrzési feladatok végrehajtására biztosított teljes költségvetési támogatás keretgazdája a HM VPF, a végrehajtáshoz biztosított erőforrások felett rendelkezési joggal bír. A HM VPF a fegyverzet-ellenőrzési feladatok végrehajtására biztosított költségvetési keret felhasználására a tárgyév január 15-ig elkészíti a NEFET-et, és azt jóváhagyásra felterjeszti a HM VPVT HÁT és a KKM biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár – politikai igazgató – (a továbbiakban: KKM BP HÁT) részére. A HM VPF a jóváhagyást követően haladéktalanul megküldi a NEFET-et az érintett honvédelmi szervezeteknek, a HM VGH-nak és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, Protokoll, Delegációs és Rendezvénybiztosító Igazgatóságnak (a továbbiakban: MH BHD PDRI). A fegyverzet-ellenőrzési feladatokkal összefüggő utazási, ellátási, készletbeszerzési, reklám- és propagandaanyag beszerzési, valamint különböző protokolláris és szállásköltség kiadási előirányzatai a HM VGH nemzetközi csapat költségvetésében kerülnek tervezésre és biztosításra. A fegyverzet-ellenőrzési feladatokkal összefüggő utazási, ellátási, készletbeszerzési, reklám- és propagandaanyag beszerzési tevékenység logisztikai biztosításáért az MH BHD PDRI a felelős.

(2)9 A fegyverzet-ellenőrzési feladatokkal kapcsolatban igénybe vett légi, illetve közúti járművek hajtóanyag-szükségletei – a Nyitott Égbolt repülőgép-hajtóanyag költségei figyelembevételével – a külföldi szervezetek eszközei magyarországi, valamint a Magyar Honvédség eszközei külföldön végrehajtott üzemanyag-feltöltésének és elszámolásának rendjéről szóló 23/2016. (HK7.) HM VGHÁT szakutasítás (a továbbiakban: HM VGHÁT szakutasítás) alapján az MH Logisztikai Központ központi ellátása keretében kerülnek tervezésre, a Nyitott Égbolt repülései során igénybe vett hajtóanyag-szükségletei – a NEFET-ben meghatározott tervezési adatok alapján – az MH Anyagellátó Raktárbázis központi költségvetésében kerülnek biztosításra.

(3) A Nyitott Égbolt megfigyelő repülések végrehajtása és fogadása során az útvonal tervezését, ellenőrzését, a szenzor- és laboratóriumi szakfeladatok személyi, anyag- és amortizációs költségeinek – beleértve a szakemberek ki- és továbbképzését, a hozzájuk kapcsolódó intézményi háttér biztosítását, a felhasznált film-, kidolgozó- és egyéb anyagok, alkalmazott szoftverek, eszközök és berendezések biztosításával, beszerzésével, karbantartásával, javításával és cseréjével összefüggő kiadásokat – tervezését felkérés alapján a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. végzi, és biztosítja a tulajdonostól kapott céltámogatás keretéből.

3. A Szerződések előírásaiból a HM tárcára háruló feladatok végrehajtása

7. § (1)10 A Szerződések által előírt adatszolgáltatási kötelezettségek végrehajtását, a Magyarország hagyományos fegyverzetére és létszámára, valamint a Katonai Információk Globális Cseréjére vonatkozó adattárak összeállítását és továbbítását, azok naprakészen tartását az adatszolgáltatásban érintett szervezetek bedolgozásai alapján a HM VPF végzi.

(2)11 A Szerződések rendelkezései alapján a Részes vagy Résztvevő Államok ellenőrcsoportjai által Magyarország területén végzett, valamint a Magyarország által a Részes vagy Résztvevő Államok területén végrehajtott helyszíni ellenőrzések, rendezvények, megfigyelő és bér megfigyelő repülések koordinálásáért, a fegyverzetcsökkentési feladatok felügyeletéért a HM VPF a felelős.

(3) A fegyverzet-ellenőrzési feladatok végrehajtásában érintett honvédelmi szervezetek a Szerződések által előírt ellenőrzéseket a visszautasítás lehetősége nélkül kötelesek fogadni. A Magyarország területére bejelentett helyszíni ellenőrzés visszautasításáról a HM VPVT HÁT a KKM állásfoglalásának figyelembevételével dönt.

(4)12 A HM VPF a fegyverzet-ellenőrzési feladatok végrehajtása érdekében folyamatos munkakapcsolatot tart fenn a feladat végrehajtásában érintett hazai és nemzetközi szervezetekkel és társminisztériumokkal. A feladatok végrehajtása során közvetlen kapcsolattartásra jogosult a külföldi társszervezetekkel, valamint a NATO és az EBESZ fegyverzet-ellenőrzés végrehajtását koordináló testületeivel.

4. A gazdálkodás sajátos rendje

8. § (1)13 A fegyverzet-ellenőrzési tevékenységek költségvetési és ellátási terveinek, számvetéseinek összeállításánál, az ellenőrzési feladatokban részt vevő teljes személyi állománnyal – beleértve a külföldi vagy nem honvédelmi szervezetek állományába tartozó szakembereket és ellenőröket is – kell tervezni, részükre a meghatározott normák szerinti ellátást kell biztosítani. Az adott fegyverzet-ellenőrzési feladatban részt vevők létszámát, körét, a vonatkozó Szerződés előírásainak figyelembevételével a HM VPF határozza meg.

(2)14 A Nyitott Égbolt megfigyelő repülések hajtóanyag-költségeinek elszámolását a HM VGHÁT szakutasítás szerint kell végezni.

(3)15 A nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési tevékenység végrehajtásához szükséges diplomata útleveleket az MH BHD PDRI tárolja, végzi azok kiadását és visszavételét, a HM VPF igényei alapján kezdeményezi a diplomata útlevelek készítését, azok cseréjét és a lejárat utáni bevonásukat. A diplomata útlevelek érvényességi idejének lejárta előtt legalább hat hónappal tájékoztatja a HM VPF-et.

(4)16 A HM VGH minden hónap 15-ig elszámolást küld a HM VPF részére az 5. § szerinti keretek felhasználásának helyzetéről, majd a tárgyévet követő év január 15-ig a keretek éves felhasználásról.

(5)17 A fegyverzet-ellenőrzési tevékenység végrehajtásában érintett katonai szervezeteknek és intézményeknek az általuk kezelt, a HM VPF keretgazdai kezelésébe tartozó költségvetési előirányzatok, illetve erőforrások felhasználásának helyzetéről tájékoztató jelentést kell készíteniük a HM VPF részére tárgyév július 10-ig, az éves felhasználás helyzetéről pedig a tárgyévet követő év január 10-ig.

(6)18 Az összesített tájékoztató alapján a HM VPF évente összefoglaló jelentést tesz a HM VPVT HÁT és a KKM BP HÁT részére a NEFET teljesítésének helyzetéről.

5. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Ez az utasítás a hatálybalépését követő 30 napon belül a HM KÁT és a HVKF együttes intézkedésben szabályozza a Szerződések végrehajtásában érintett honvédelmi szervezetek feladatait az adatszolgáltatás, a helyszíni ellenőrzések, valamint a megfigyelő repülések és a rendezvények lebonyolítása során.

(3)19 A miniszter felügyelete alatt álló gazdasági társaságok vezetői az európai fegyverzetkorlátozási, valamint nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt feladataikat – figyelemmel a (2) bekezdés szerinti együttes intézkedésre – a HM VPF-fel egyeztetve szabályozzák.

10. §20

1

Az utasítást a 12/2020. (III. 20.) HM utasítás 145. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2020. március 21. napjával.

2

Az 1. § a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 62. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 3. § a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 61. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 4. § (2) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 61. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

Az 5. § (1) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 58. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5. § (2) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 58. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. § (4) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 58. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. § (1) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 59. §-ával megállapított szöveg.

9

A 6. § (2) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 59. §-ával megállapított szöveg.

10

A 7. § (1) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 61. § c) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 7. § (2) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 61. § c) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 7. § (4) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 61. § d) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 8. § (1) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 61. § c) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 8. § (2) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 60. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 8. § (3) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 61. § c) és e) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 8. § (4) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 60. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 8. § (5) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 61. § f) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 8. § (6) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 60. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 9. § (3) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 61. § g) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 10. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére