• Tartalom

71/2015. (XII. 23.) HM utasítás

71/2015. (XII. 23.) HM utasítás

a kormányzati szolgálati jogviszonyban állók utalvánnyal való ellátásáról1

2017.12.29.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. §2 Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítása alá tartozó központi hivatalok és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek (a továbbiakban együtt: honvédségi szervezet) állományába tartozó, állami vezetőnek nem minősülő kormányzati szolgálati jogviszonyban állókra – kivéve a kabinetfőnököt – (a továbbiakban: kormánytisztviselők) terjed ki.

2. § Az utasítás alkalmazásában

a) pénzügyi és számviteli szerv: a saját pénzügyi és számviteli szervezeti egységgel

aa) rendelkező honvédségi szervezet esetében a saját pénzügyi és számviteli szervezeti egység,

ab) nem rendelkező honvédségi szervezet esetében a pénzügyi és számviteli utaltsági rend szerinti pénzügyi és számviteli szervezeti egység;

b) személyügyi szerv:

ba) az önálló állománytáblával rendelkező honvédségi szervezet személyügyi alapnyilvántartást vezető személyügyi szerve vagy

bb) a saját személyügyi szervvel nem rendelkező honvédségi szervezet esetében a személyügyi alapnyilvántartás vezetésére kijelölt személyügyi szerv;

c) utalvány: a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. által forgalmazott Ajándék Erzsébet-utalvány.

3. § (1) Az a kormánytisztviselő, aki nem tartozik a (2) bekezdés hatálya alá, havonta 5000 Ft értékű utalványra jogosult.

(2)3 Nem jogosult a kormánytisztviselő utalványra

a) a fizetés nélküli szabadság időtartamára,

b) a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 79. § j) és l) pontja szerinti munkavégzés alóli mentesülés idejére, kivéve, ha a Kttv. 144. § (2) bekezdése szerinti megállapodás ettől eltérően rendelkezik,

c) az állásból való felfüggesztése idejére, ha a Kttv. 64. §-a alapján hivatalára méltatlan, vagy a Kttv. 155. §-a alapján fegyelmi vétséget követett el, és az ellene indult fegyelmi eljárás idejére a Kttv. 157. § (1) bekezdése alapján az állásából történő felfüggesztésére került sor,

d) a felmentési időnek arra a részére, amelyre nézve mentesül a munkavégzési kötelezettség alól vagy

e) a tartós külszolgálat, továbbá a tartós külföldi képzés időtartamára,

amennyiben ezen feltételek az adott hónap minden napján fennállnak.

(3)–(4)4

4. § (1) Az utalványt jegyzék alapján

a) január hónapban a 15. munkanapig,

b) az a) ponttól eltérő hónapokban a tárgyhónap 10. munkanapjáig,

c)5 annak a jogosultnak, aki csak a hónap egy részében tartozik a 3. § (2) bekezdése hatálya alá, vagy akinek a jogviszonya hónap közben keletkezik legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 10. munkanapjáig

kell átadni, illetve jóváírni.

(2) A jogszerűen átadott, átutalt utalványt az átadását, illetve a jóváírását követően visszakövetelni nem lehet.

5. § (1) Az utalvány átadásához a személyügyi szerv jegyzéket készít. A jegyzék tartalmazza a jogosult nevét, személyügyi törzsszámát, jogviszonya jellegét, az utalvány sorszámát, összértékét, az átvevő aláírását, valamint a jegyzéket készítő nevét és a honvédségi szervezet vezetőjének jóváhagyását.

(2) A jegyzéket a személyügyi szerv a tárgyhót megelőző hónap HM Költségvetés Gazdálkodási és Információs Rendszer által végrehajtott havi számfejtésének megkezdése előtti 3. munkanapig átadja a pénzügyi és számviteli szerv részére.

(3) Az utalványok átadására vonatkozó, a jogosultak által aláírt jegyzéket a számvitelről szóló törvény szerinti szigorú számadási kötelezettség alá vont nyomtatványok nyilvántartásához kell csatolni és azzal együtt megőrizni.

6. § Ez az utasítás 2016. január 1-jén lép hatályba.

7. §6 Ezen utasításnak az egyes juttatási tárgyú honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról és hatályon kívül helyezéséről szóló 73/2017. (XII. 28.) HM utasítással megállapított 3. § (2) bekezdését és 4. § (1) bekezdés c) pontját 2017. január 1-jétől kell alkalmazni azon kormánytisztviselők tekintetében, akik az utasítás hatálybalépésekor kormányzati szolgálati jogviszonyban álltak.

8. §7 Annak a jogosultnak, aki 2017. év során csak a hónap egy részében tartozott a 3. § (2) bekezdés a)–e) pontjai szerinti esetkörök alá, legkésőbb az egyes juttatási tárgyú honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról és hatályon kívül helyezéséről szóló 73/2017. (XII. 28.) HM utasítás hatálybalépését követő második hónap 10. munkanapjáig kell az utalványt jegyzék alapján átadni, illetve jóváírni.

1

Az utasítást a 10/2019. (II. 7.) HM utasítás 27. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2019. február 8. napjával.

2

Az 1. § a 23/2016. (V. 20.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a 73/2017. (XII. 28.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (3)–(4) bekezdését a 73/2017. (XII. 28.) HM utasítás 8. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 4. § (1) bekezdés c) pontja a 73/2017. (XII. 28.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére