• Tartalom

73/2015. (XII. 29.) NFM rendelet

73/2015. (XII. 29.) NFM rendelet

az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végző természetes személyek képzésének, vizsgáztatásának és képesítésének, valamint vállalkozások képesítési rendszerének általános szabályairól, valamint a képzési, képesítési és vizsgáztatási díj mértéke és megfizetésének részletes szabályairól szóló 41/2015. (VII. 3.) NFM rendelet módosításáról1

2015.12.30.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény 14. § (6) bekezdés g) és h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 109. § 7. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) Az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végző természetes személyek képzésének, vizsgáztatásának és képesítésének, valamint vállalkozások képesítési rendszerének általános szabályairól, valamint a képzési, képesítési és vizsgáztatási díj mértéke és megfizetésének részletes szabályairól szóló 41/2015. (VII. 3.) NFM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (1) bekezdés 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„2. F-Gáz képzési megállapodás: a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) és a természetes személy között megkötött szerződés, amely meghatározza a Klímagáz képzésen való részvétel feltételeit, a képzésen résztvevő jogait és kötelezettségeit;”

(2) A Rendelet 2. § (1) bekezdés 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„8. képző szerv: a Hatósággal kötött képzési megállapodás alapján, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter által fenntartott Szakképzési Centrum;”

2. § A Rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A hatósági F-Gáz képesítési rendszer
a) felkészítő képzésből,
b) Klímagáz képzésből,
c) F-Gáz képesítésből és
d) képesítést megújító továbbképzésből
áll.”

3. § (1) A Rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A képzés iskolarendszeren kívüli, térítésköteles hatósági képzés.”

(2) A Rendelet 5. § (4)–(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A képző szerv kizárólag képzési megállapodás keretében folytathat képzést, amely megállapodást a Hatóság a Klímagáz adatbázisban (a továbbiakban: adatbázis) rögzíti.
(5) A Hatóság önállóan vagy képzési megállapodás alapján képző szervek bevonásával gondoskodik:
a) a képzéshez szükséges oktatókról,
b) a képzés és vizsgáztatás helyszíneiről,
c) az elméleti és a gyakorlati képzéshez szükséges eszközökről,
d) a gyakorlati képzéshez szükséges segédanyagokról,
e) a képzést záró vizsga feltételeinek megteremtéséről,
f) a vizsgák követelményrendszerének a Hatóság honlapján történő megjelentetéséről,
g) a képzési folyamatot támogató informatikai rendszer működtetéséről.
(6) A Klímagáz-záróvizsgabizottság elnökét a Hatóság delegálja.
(7) A képző szervek a képzési megállapodásban és a HKKK-ban foglaltak alapján kötelesek eljárni.
(8) A Hatóság jogosult a képzések követelményének való megfelelőségét ellenőrizni, nem megfelelőség esetén a képző szervet a képzési követelmények betartására határidőtűzéssel felszólítani, és amennyiben szükségesnek ítéli, a képzést vagy a vizsgát azonnali hatállyal felfüggeszteni.”

4. § A Rendelet 7. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A személyes jelenléthez kötött, a 12. § (1) bekezdése és a 21. § (1) bekezdése szerinti képzéseken a résztvevők legalább 10 és legfeljebb 30 fős csoportban vesznek részt. A Hatóság a költséghatékonyságra is figyelemmel, ha az oktatási körülmények azt lehetővé teszik, engedélyezheti a tanfolyamok eltérő létszámmal való megtartását.”

5. § A Rendelet 8. § (2)–(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A képzésre történő regisztrációkor a regisztráló a szakmai előképzettségét az alábbi dokumentumokkal igazolhatja:
a) szakirányú szakképesítésről (OKJ-s végzettség) kiállított bizonyítvány,
b) végzettséget, képesítést, jogosultságot igazoló okirat,
c) más képesítő testület határozata alapján előírt előkészítő tanfolyam elvégzését igazoló tanúsítvány, vagy
d) más uniós tagállam képesítő testülete által kiadott tanúsítvány.
(3) Felsőfokú szakirányú műszaki végzettség esetén a szakmai előképzettség megfelelőségét a Hatóság egyedileg határozza meg a képzésre történő regisztráció során benyújtott dokumentumok alapján azzal, hogy az adatbázisban elérhetővé teszi a regisztráló számára azokat a képzéseket, amire jelentkezhet.
(4) A Hatóság a korábban már megszerzett, szakmai előképzettséget igazoló dokumentumokat nyilvántartja.
(5) A képzésekre az adatbázisban történő regisztrációt követően, az adatbázison keresztül az erre vonatkozó jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni.
(6) A jelentkezési lap tartalmazza a jelentkező személyes adatait, elérhetőségeit, a választott képesítési kategóriát, a választott képző intézményeket, valamint a jelentkező azon kötelezettségvállalását, hogy a képzés költségét a Hatóság részére megfizeti.
(7) A Hatóság a sikeres jelentkezést követően elektronikus egyenlegértesítőt küld az adatbázison keresztül a jelentkező részére.
(8) A képzési költségek befizetésének jóváírása után a Hatóság a jelentkező részére az adatbázison keresztül elektronikus formában előállított számlát és a 4. melléklet szerinti igazolást állít ki és küld meg. A jelentkezési lap és a 4. melléklet szerinti igazolás együttesen alkotja az F-Gáz képzési megállapodást.”

6. § A Rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § (1) A Hatóság a 8. § (2) bekezdése szerinti dokumentumok adatbázisban való rögzítését követő 15 napon belül megvizsgálja a jelentkező adatlapjában foglaltakat és a szakmai előképzettséget igazoló iratokat, amely alapján a Hatóság az értékelés eredményeként az adatbázisban a jelentkező értesítésével egyidejűleg elérhetővé teszi a regisztráló számára azokat a képzéseket, amelyekre jelentkezhet.
(2) Ha a jelentkező szakmai előképzettsége a 2. melléklet szerint nem megfelelő a kiválasztott képesítés megszerzéséhez, arról a Hatóság az adatbázison keresztül tájékoztatja a jelentkezőt, és ha lehetséges, felkínál számára a szakmai előképzettségének megfelelő más képzést, amelyet a Hatóság az adatbázisban a jelentkező ügyféli oldalán is feltüntet. Ha más képzés felajánlására nincs lehetőség, a jelentkezést a Hatóság elutasítja.
(3) Miután a Hatóság az adatbázisban elérhetővé tette a regisztráló számára azokat a képzéseket, amelyekre jelentkezhet, a regisztráló 5 munkanapon belül köteles az adatbázisban kiválasztani azt a képzést, amin részt kíván venni, és a jelentkezési lapot elektronikusan kitölteni és véglegesíteni. A határidő elteltét követően a Hatóság törli az adott regisztrációt.
(4) A jelentkező köteles a Hatóság által megküldött elektronikus egyenlegértesítő alapján a képzés költségét az értesítő megnyitásától számított 5 munkanapon belül megfizetni.
(5) Ha a jelentkező által az adatbázisban, a jelentkezési folyamat során megjelölt képző szerveknél tanfolyam a kiválasztott időpontban nem indul, a Hatóság a jelentkezőket – a 4. mellékletben foglaltak figyelembevételével – úgy osztja el a képző szervek között, hogy a képző szerv és a jelentkező lakóhelye egymáshoz a lehető legközelebb legyen.
(6) A Hatóság a jelentkező erre irányuló külön írásbeli kérelmére a kérelemben megjelölt más képző szerv kijelölésével az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérően is dönthet.”

7. § A Rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § (1) Az a természetes személy, aki nem rendelkezik az adott képesítés vonatkozásában a megfelelő szakmai előképzettséggel, a Klímagáz képzést megelőzően a 2. mellékletben rögzítettek szerinti felkészítő képzésen köteles részt venni.
(2) A felkészítő képzés
a) felkészítő tanfolyamból és
b) felkészítő vizsgából áll.
(3) A felkészítő tanfolyam célja, hogy a Klímagáz záróvizsga elvégzéséhez szükséges szakmai elméleti és gyakorlati tudást megalapozza. A felkészítő tanfolyamok követelményrendszere a HR és MR szektor képesítési kategóriákon belüli átjárhatóságot és pályamódosítást elősegíti és megkönnyíti.
(4) A felkészítő tanfolyamok megnevezését és felépítését az 5. melléklet, követelményeit a HKKK tartalmazza.
(5) A felkészítő képzés lezárásaként a jelentkezőnek felkészítő vizsgát kell tenni, amely szóbeli vizsgát jelent a HKKK-ban rögzítettek szerint.
(6) A felkészítő vizsgát a vizsgabizottság
a) megfelelt vagy
b) nem felelt meg
minősítéssel értékeli.
(7) A vizsgabizottság a sikeres vizsgáról szakmai előképzettséget igazoló, a Klímagáz képzésen való részvételre jogosító okiratot állít ki két példányban, amelynek egy példányát a vizsgázónak kell átadni, egy példányát a képző intézmény őrzi meg az adatbázisba történő elektronikus feltöltést követően.
(8) A szakmai előképzettséget igazoló okirat tartalmazza:
a) a kibocsátó intézmény megnevezését,
b) az igazolás birtokosának,
ba) teljes nevét,
bb) születési helyét és idejét,
bc) anyja nevét,
c) a szakmai előképzettség megnevezését és azon – az R. szerinti – képesítési kategóriát, amely képesítés megszerzéséhez az igazolás jogosultságot jelent,
d) a kiállítás dátumát és
e) a kibocsátó intézmény hivatalos aláírását.
(9) A sikertelen vizsgáról a vizsgabizottság vizsgalapot állít ki két példányban, amelynek egy példányát a vizsgázónak kell átadni, egy példányát a képző intézmény őrzi meg az adatbázisba történő elektronikus feltöltést követően. Sikertelen vizsga esetén a vizsgázó a felkészítő vizsgadíj ismételt befizetését követően javítóvizsga keretében újabb vizsgát tehet az adatbázisban történt jelentkezését követően. Ha a vizsgázó a javítóvizsgán önhibájából nem jelenik meg, vagy a második javítóvizsga sikertelen, újabb vizsgára csak a felkészítő tanfolyam ismételt elvégzését követően bocsátható a felkészítő tanfolyam díjának ismételt és igazolt megfizetését követően.
(10) Aki a felkészítő vizsgán „nem felelt meg” minősítést szerzett, legkorábban a felkészítő vizsga napjától számított tizenöt nap elteltével tehet javítóvizsgát.”

8. § A Rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

12. § (1) A Klímagáz képzés Klímagáz tanfolyamból és Klímagáz záróvizsgából áll.
(2) A Klímagáz tanfolyam
a) távoktatás keretében megvalósuló, személyes jelenléthez nem kötött e-Klímagáz távoktatásból,
b) az R. 4. melléklet 1. táblázata szerinti képesítési kategória megszerzéséhez szükséges és az 1. melléklet szerinti, személyes jelenléthez kötött elméleti és gyakorlati F-Gáz tanfolyamból
áll.
(3) A Klímagáz záróvizsga
a) e-Klímagáz vizsgából és
b) elméleti és gyakorlati F-Gáz vizsgából
áll.
(4) A Klímagáz képzésen olyan személy vehet részt, aki
a) igazoltan rendelkezik a 2. mellékletben rögzített szakmai előképzettséggel vagy
b) az előírt felkészítő tanfolyamon részt vett és sikeres felkészítő vizsgát tett.
(5) A Klímagáz tanfolyam célja, hogy a képzésben résztvevő elsajátítsa és készségszerűen alkalmazza a választott képesítési kategória szerinti F-ÜHG-t tartalmazó alkalmazásokkal kapcsolatos tevékenység speciális, az éghajlat és klímavédelmet célzó szakmai ismereteket, tudást és gyakorlatot, megismerje a hatályos uniós és hazai jogszabályokat, releváns szabványokat, valamint az adatbázis rendszerét és kezelését.”

9. § A Rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

13. § (1) A Hatóság a 8. § (8) bekezdése szerint létrejött F-Gáz képzési megállapodást követően tájékoztatja a képzésben résztvevőt a tanfolyam oktatási tematikájáról, és az adatbázisban hozzáférhetővé teszi számára az e-Klímagáz távoktatás tananyagát.
(2) A képzésben résztvevőnek az e-Klímagáz távoktatást és F-Gáz tanfolyamot a képzésre való jelentkezést követő hat hónapon belül kell teljesíteni.
(3) Az F-Gáz tanfolyam sikeres elvégzését követően a képzésben résztvevő 30 napon belül jelentkezhet Klímagáz záróvizsgára.
(4) A Klímagáz záróvizsgára történő első jelentkezés és a záróvizsgán való részvétel időpontja között legfeljebb három hónap telhet el.”

10. § A Rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

14. § (1) Az e-Klímagáz távoktatás az adatbázison keresztül teljesítendő.
(2) A távoktatás során a képzésben résztvevőnek fel kell készülnie és az e-Klímagáz vizsgán számot kell adnia a klímagázokkal és az ezekkel üzemelő berendezésekkel, rendszerekkel kapcsolatos hazai, uniós, valamint nemzetközi jogszabályi szabályozás ismeretéről, a HR és MR szektorral szemben támasztott szakmai ismeretekről, követelményekről, a szakmai és klímagázokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének kompetencia feltételeiről.
(3) A képzésben résztvevőnek az e-Klímagáz vizsgát Klímagáz záróvizsga keretén belül, az adatbázison keresztül kell teljesíteni meghatározott idő alatt az adatbázis által generált kérdéssor alapján.”

11. § A Rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

16. § (1) A képzésben résztvevő az F-Gáz tanfolyamon kizárólag az e-Klímagáz távoktatás megkezdését követően, vagy azzal párhuzamosan vehet részt.
(2) Az F-Gáz tanfolyam célja, hogy a képzésben résztvevő az oktatók részvételével megtartott órákon elmélyítse a felkészítő tanfolyamon és e-Klímagáz távoktatáson megtanult tananyagot, valamint elsajátítsa az adott képesítési kategória szerinti F-ÜHG-t tartalmazó alkalmazásokkal kapcsolatos tevékenységek speciális szakmai ismereteit és a tudás gyakorlati készségét.
(3) Az F-Gáz tanfolyam további célja, hogy a képzésben résztvevő megtanulja és elsajátítsa az R. szerinti adatbázis használatát és az R.-ben rögzített valamennyi, képesítetti minőséggel kapcsolatos kötelezettséget és jogosultságot készség szinten alkalmazza és ismerje.
(4) Az F-Gáz záróvizsgán való részvételre kizárólag az a képzésben résztvevő jogosult, aki
a) részt vett az F-Gáz elméleti és gyakorlati konzultáción és
b) részt vett a Klímagáz adatbázis oktatáson.”

12. § A Rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

17. § (1) A Klímagáz záróvizsgán a vizsgázónak számot kell adnia az adott képesítési kategória szerinti F-ÜHG-t tartalmazó alkalmazásokkal kapcsolatos tevékenység speciális szakmai ismereteiből, tudásból és gyakorlatból, a hatályos hazai, uniós és nemzetközi jogszabályokból, a tevékenység végzéséhez szükséges releváns szabványok ismeretéből, valamint az adatbázis gyakorlati alkalmazásáról.
(2) A Klímagáz záróvizsgát vizsgabizottság előtt kell teljesíteni. A vizsgabizottság tagjai az elnök és az adott képesítési kategória szerinti szakterületeken megfelelő szakmai tudással rendelkező kérdező személyek.
(3) A Klímagáz záróvizsga e-Klímagáz vizsgáját, az elméleti és gyakorlati F-Gáz vizsgarészeit a vizsgabizottság vizsgarészenként
a) megfelelt vagy
b) nem felelt meg
minősítéssel értékeli.
(4) A „megfelelt” szint eléréséhez szükséges követelményeket a HKKK tartalmazza.
(5) A vizsgabizottság a sikeres vizsgáról F-Gáz képesítési tanúsítványt az adatbázis támogatásával állít ki két példányban, amelynek egy példányát a vizsgázónak kell átadni, egy példányát a Hatóság őrzi meg.
(6) A vizsgabizottság a sikertelen vizsgáról vizsgalapot állít ki a részvizsga eredmények feltüntetésével.
(7) A „nem felelt meg” eredményű vizsga esetében a vizsgázó a Klímagáz záróvizsgadíj ismételt befizetését követően javítóvizsga keretében új részvizsgát tehet. Ha a vizsgázó a javítóvizsgán önhibájából nem jelenik meg, vagy a második javítóvizsga sikertelen, új Klímagáz záróvizsgára csak a megszerezni kívánt képesítési kategóriára vonatkozó Klímagáz tanfolyam ismételt elvégezését követően bocsátható.
(8) Aki a Klímagáz záróvizsgán „nem felelt meg” minősítést szerzett, legkorábban a záróvizsga napjától számított tizenöt nap elteltével tehet javítóvizsgát.
(9) A vizsgaidőpontokat a jelentkezők számának, igényének, munkaidejének figyelembe vételével, a költségtakarékosság szem előtt tartásával kell meghatározni. A vizsgaidőpontokat és helyszíneket a Hatóság a honlapján folyamatosan közzéteszi.”

13. § A Rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

21. § (1) Aki nem teljesíti a 19. § (4) bekezdésben előírtakat, a képesítési tanúsítvány időbeli hatályának kezdő időpontjától számított három éven belül a 14–15. §-ban meghatározott eljárásrend szerinti megújító e-Klímagáz távoktatáson, személyes jelenléthez kötött F-Gáz elméleti és gyakorlati konzultáción és az azt lezáró megújító e-Klímagáz vizsgán vesz részt az e §-ban foglalt eltérésekkel.
(2) A megújító e-Klímagáz távoktatás célja az F-ÜHG-t tartalmazó alkalmazásokkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó hazai, uniós és nemzetközi jogszabályok, a tevékenység végzéséhez szükséges releváns szabványok, az adatbázissal kapcsolatos követelmények, annak gyakorlati alkalmazásának képesítési kategóriához kötött elméleti és gyakorlati ismereteinek megújítása, az új F-ÜHG-kal kapcsolatos új technológiák vagy azok alternatív technológiákkal, valamint helyettesítő hűtőközegekkel kapcsolatos információk átadása.
(3) A megújító e-Klímagáz távoktatás teljesítéséhez a képesített személynek az adatbázisban kell jelentkeznie és a Hatóság által küldött elektronikus egyenlegértesítő alapján kell megfizetnie az e-Klímagáz képzésnek megfelelő díjat.
(4) A megújító e-Klímagáz távoktatás megújító e-Klímagáz vizsgával zárul, a megújító e-Klímagáz vizsgát a távoktatás díjának befizetését követő egy hónapon belül meg kell kezdeni.
(5) A képzésben résztvevőnek a megújító e-Klímagáz vizsgát a Hatóság vagy a képző szerv biztosította vizsgahelyiségben kell teljesíteni vizsgafelügyelő jelenlétében.
(6) A sikeres megújító e-Klímagáz vizsga a képesítési tanúsítvány időbeli hatályának három évvel történő meghosszabbítását eredményezi.
(7) A (6) bekezdésben foglaltak esetében a Hatóság a 19. § (5) bekezdése szerint jár el.”

14. § A Rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

22. § A képesített személy képesítési tanúsítványa – a benne foglalt határidővel – hatályát veszti, ha nem tesz eleget a 19. § (4) bekezdésében vagy 21. § (1) bekezdésében foglalt képesítést megújító továbbképzési kötelezettségének, és új képesítési tanúsítványt – Klímagáz képzés teljesítését követően – az általános eljárásrendben szerezhet.”

15. § A Rendelet 24. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A tanfolyami és a képzéseket lezáró vizsga díját az adott képzésre való jelentkezés elfogadását követően kell a Hatóság részére megfizetni.”

16. § A Rendelet 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A megújító e-Klímagáz képzés díja jelentkezési díjból és képzési díjból áll. A képzés díját a jelentkezést követően a Hatóság által küldött elektronikus egyenlegértesítő alapján banki átutalással kell teljesíteni a Hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-00290713-00000000 számú fizetési számlájára.”

17. § A Rendelet 28. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Ha a jelentkező a Hatóság által elektronikus úton küldött egyenlegértesítőben foglalt díjfizetési kötelezettségét az értesítő megnyitásától számított 5 munkanapon belül nem teljesíti, a Hatóság a fizetési határidő leteltét követő 5 munkanapon belül a jelentkező jelentkezését hivatalból törli és erről a jelentkezőt írásban is értesíti.”

18. § A Rendelet 12. alcíme a következő 28/A. §-sal egészül ki:

28/A. § Ha a képzésre jelentkező a Hatóságnak a 8. § (3) bekezdésében foglalt eljárása eredményével nem ért egyet, úgy indokolással ellátott kérelmet terjeszthet elő 5 napon belül. A Hatóság az indokolással ellátott kérelem elbírálásáról 15 napon belül dönt, mely ellen a jelentkező 15 napon belül fellebbezéssel élhet.”

19. § A Rendelet 29. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A Hatóság az SF6-Gáz tanfolyam tervezett időpontjáról – a jelentkezők számától függően – a tanfolyam megkezdését megelőzően legalább 3 hónappal tájékoztatást tesz közzé a honlapján.”

20. § A Rendelet 33. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A „nem felelt meg” eredményű vizsga esetében a sikertelen vizsgarészt a vizsgázó az SF6-Gáz vizsgadíj ismételt befizetését követően javítóvizsgán megismételheti. Amennyiben a vizsgázó a javítóvizsgán önhibájából nem jelenik meg, vagy a második javítóvizsga sikertelen, újabb vizsgára csak a megszerezni kívánt képesítési kategóriára vonatkozó SF6-Gáz tanfolyam ismételt elvégezését követően bocsátható.”

21. § A Rendelet 40. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Hatóság a sikeres Klímagáz és SF6-Gáz záróvizsgát követően a képzésen résztvevő személy részére tanúsítványt állít ki, melyben feltünteti a (4) bekezdésben foglaltakat.”

22. § A Rendelet 41. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Hatóság a vállalkozások számára a 36–37. §-ban rögzítettek szerinti eljárást követően kiadott képesítési tanúsítványon feltünteti
a) a Hatóság megnevezését,
b) a vállalkozás megnevezését,
c) a vállalkozás székhelyét és adószámát,
d) azon tevékenységeket, amelyek végzésére a vállalkozás jogosult,
e) a kiállítás dátumát és
f) a Hatóság hivatalos aláírását.”

23. § A Rendelet 44. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A megújító e-Klímagáz vizsga teljesítéséig a már képesítési tanúsítvánnyal rendelkező személy ideiglenes képesítést kap azzal, hogy az ideiglenes képesítés a már megszerzett képesítési jogosultságának megfelelő F-ÜHG-t tartalmazó alkalmazásokkal kapcsolatos tevékenység végzésére korlátozás nélkül jogosít.”

24. § A Rendelet 46. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

46. § (1) Minden olyan érvényes képesítési jogosultsággal rendelkező személy, aki e rendelet hatálybalépését megelőzően a Hatóság által elismerten legalább 100 kreditpontot gyűjtött össze szakmai rendezvényeken és képesítési jogosultságának érvényessége 2016. június 30-ig lejár, annak képesítése érvényességét a Hatóság a 19. § (5) bekezdése alapján eljárva három évvel hosszabbítja meg azzal, hogy az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végző természetes személyek képzésének, vizsgáztatásának és képesítésének, valamint vállalkozások képesítési rendszerének általános szabályairól, valamint a képzési, képesítési és vizsgáztatási díj mértéke és megfizetésének részletes szabályairól szóló 41/2015. (VII. 3.) NFM rendelet módosításáról szóló 73/2015. (XII. 29.) NFM rendelet (a továbbiakban: Módr.) által módosított 18–22. §-ban rögzített képesítést megújító továbbképzésre vonatkozó rendelkezéseket 2017. január 1. napjától alkalmazni kell.
(2) Minden olyan érvényes képesítési jogosultsággal rendelkező személy, aki e rendelet hatálybalépését megelőzően a Hatóság által elismerten 100 kreditpontnál kevesebbet gyűjtött össze szakmai rendezvényeken és képesítési jogosultságának érvényessége 2016. december 31-ig lejár, annak képesítési érvényessége meghosszabbításánál a Hatóság a 18–22. §-ban rögzített képesítést megújító továbbképzésre vonatkozó rendelkezések alkalmazása során, de legkésőbb a 2016. december 31-ig lejáró képesítéseknél a szakmai továbbképzéseken szerezhető pontszámokba beszámítja.
(3) 2018. január 1-jén minden korábban megszerzett kreditpont érvényét veszti és a 18–22. §-ban rögzített képesítést megújító továbbképzésre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.”

25. § A Rendelet 47. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

47. § (1) Az e rendelet hatálybalépését megelőzően megszerzett érvényes E-I. képesítési kategóriával rendelkező képesített személyeknek az első SF6-Gáz továbbképzésen a 2017. évben kell részt venniük.
(2) Minden olyan természetes személy, aki e rendelet hatálybalépését megelőzően már hatályos E-I. képesítési kategóriának megfelelő képesítéssel rendelkezik és a képesítés hatályossága 2016. június 30. napjáig jár le, képesítése hatályossága meghosszabbítása érdekében a 33. § szerinti SF6-Gáz továbbképzésen vehet részt.
(3) A vizsga teljesítéséig a már képesítési tanúsítvánnyal rendelkező személy ideiglenes képesítést kap azzal, hogy az ideiglenes képesítés a már megszerzett képesítési jogosultságának megfelelő tevékenység végzésére korlátozás nélkül jogosít.
(4) Ha a vizsga teljesítésére 2016. június 30. napjáig nem kerül sor, úgy képesítési tanúsítványuk hatályát veszti, és a 29–32. §-ban foglaltak alkalmazásának van helye.”

26. § (1) A Rendelet 49. § b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet)

b) az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján a tagállamok képzési és képesítési programjainak bejelentésére szolgáló értesítés formátumának meghatározásáról szóló, 2015. november 17-i 2015/2067 bizottsági végrehajtási rendelet,
c) az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó elektromos kapcsolóberendezések telepítését, szervizelését, karbantartását, javítását vagy használaton kívül helyezését vagy a fluortartalmú üvegházhatású gázok helyhez kötött elektromos kapcsolóberendezésekből való visszanyerését végző természetes személyek képesítésére vonatkozó minimumkövetelmények és kölcsönös elismerési feltételek meghatározásáról szóló, 2015. november 17-i 2015/2066 bizottsági végrehajtási rendelet,”

(végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.)

(2) A Rendelet 49. § f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet)

f) az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó, helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések, valamint a hűtőkamionok és -pótkocsik fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó hűtőegységei tekintetében a természetes személyek képesítésére, valamint a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó, helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések tekintetében a vállalatok képesítésére vonatkozó minimumkövetelmények és kölcsönös elismerési feltételek meghatározásáról szóló, 2015. november 17-i 2015/2065 bizottsági végrehajtási rendelet”

(végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.)

27. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Rendelet 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Rendelet 5. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A Rendelet 6. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(6) A Rendelet 7. melléklete helyébe a 6. melléklet lép.

28. § A Rendelet

1. 2. § 1. pontjában az „az F-Gáz záróvizsga” szövegrész helyébe az „a Klímagáz képzés” szöveg,

2. 2. § 4. pontjában az „eszközeit” szövegrész helyébe a „humán és tárgyi eszközeit” szöveg,

3. 2. § 7. pontjában a „tanfolyam” szövegrész helyébe a „képzés” szöveg,

4. 4. § (2) bekezdésében az „F-Gáz záróvizsgát” szövegrész helyébe a „Klímagáz záróvizsgát” szöveg,

5. 4. § (3) bekezdés a) pontjában a „303/2008/EK” szövegrész helyébe a „2015/2067 bizottsági végrehajtási rendelet” szöveg, az „5.” szövegrész helyébe a „4.” szöveg,

6. 4. § (3) bekezdés b) pontjában a „305/2008/EK” szövegrész helyébe a „2015/2066” szöveg, az „4.” szövegrész helyébe a „3.” szöveg,

7. 6. § (1) bekezdésében a „minden év decemberében” szövegrész helyébe a „rendszeresen, legalább évente egy alkalommal” szöveg,

8. „7. A felkészítő tanfolyam és a felkészítő vizsga” alcím címe helyébe a „7. A felkészítő képzés” szöveg,

9. „8. Az F-Gáz tanfolyam és az F-Gáz záróvizsga” alcím címe helyébe a „8. A Klímagáz képzés” szöveg,

10. 18. § (3) bekezdésében „rendelkezések naprakészen” szövegrész helyébe a „rendelkezések ismereteinek naprakészen” szöveg, a „kapcsolatos technológiák valamint azok alternatív technológiákkal” szövegrész helyébe a „kapcsolatos – és az azokat helyettesítő alternatív – technológiákkal” szöveg,

11. 20. § (1) bekezdésében a „Hatóságnál írásban be kell jelentenie” szövegrész helyébe a „Hatóságnál engedélyeztetni kell” szöveg,

12. 20. § (4) bekezdésében a „megismerését és jóváhagyását” szövegrész helyébe az „engedélyezését” szöveg,

13. 23. § (2) bekezdésében a „felhívása” szövegrész helyébe az „által küldött elektronikus egyenlegértesítő” szöveg,

14. 24. § (2) bekezdésében a „9. §-ban” szövegrész helyébe a „8. § (7) bekezdésében” szöveg,

15. 25. § (1) bekezdésében, 34. § (3) bekezdésében és 35. § (3) bekezdésében a „felhívása” szövegrész helyébe az „által küldött elektronikus egyenlegértesítő” szöveg,

16. 25. § (2) bekezdésében a „részt venni” szövegrész helyébe a „részt venni és az átjelentkezés 60 napon belül nem megoldható” szöveg,

17. 27. § (2) és (5) bekezdésében és 35. § (2) bekezdésében a „felhívása szerint” szövegrész helyébe az „által küldött elektronikus egyenlegértesítő alapján” szöveg,

18. 27. § (4) bekezdésében a „távoktatás” szövegrész helyébe a „képzés” szöveg,

19. 27. § (4) bekezdésében a „távoktatáson” szövegrész helyébe a „képzésen” szöveg,

20. 31. § (3) bekezdésében a „HKKV” szövegrész helyébe a „HKKK” szöveg,

21. 31. § (4) bekezdésében a „javítóvizsga” szövegrész helyébe a „második javítóvizsga” szöveg,

22. 32. § (3) bekezdésében a „felszólítására” szövegrész helyébe az „által küldött elektronikus egyenlegértesítő alapján” szöveg,

23. 44. § (1) bekezdésében a „2015. július 1.” szövegrész helyébe a „2016. június 30.”, a „2015. december 31.” szövegrész helyébe a „2016. december 31.” szöveg,

24. 44. § (2) bekezdésében a „2016. január 1.” szövegrész helyébe a „2016. július 1.” szöveg,

25. 44. § (4) bekezdésében a „2015. december 31.” szövegrész helyébe a „2016. december 31.” szöveg,

26. 45. § (1) bekezdésében a „vizsgát nem tett” szövegrész helyébe a „vizsgára jelentkezett” szöveg, a „2015. december 31-éig F-Gáz” szövegrész helyébe a „2016. június 30-ig Klímagáz” szöveg,

27. 45. § (2) bekezdésében a „2015. december 31-éig F-Gáz” szövegrész helyébe a „2016. június 30-ig Klímagáz” szöveg, az „F-Gáz” szövegrész helyébe a „Klímagáz” szöveg,

28. 48. §-ában a „2016. január 1.” szövegrész helyébe a „2016. december 31.” szöveg

lép.

29. § Hatályát veszti a Rendelet

a) 6. § (2) bekezdésében az „amelyet a Hatóság köteles öt évig megőrizni” szövegrész;

b) 7. § (6) bekezdésében az „a képesítést megújító” szövegrész;

d) 19. § (2) bekezdésében az „A szakmai továbbképzést – ha az más szervezet szervezésében kerül megtartásra – a Hatóság a szakmai továbbképzés tartalmának előzetes megismerését követően hagyja jóvá.” szövegrész;

e) 19. § (4) bekezdésében a „figyelemmel az (5) bekezdésben foglaltakra is” szövegrész;

f) 24. § (1) bekezdésben a „megtartott tanfolyamra” szövegrész;

g) 17. alcímének címében az „és az F-Gáz kártya” szövegrész;

30. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

31. § Ez a rendelet

a) az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján a tagállamok képzési és képesítési programjainak bejelentésére szolgáló értesítés formátumának meghatározásáról szóló, 2015. november 17-i 2015/2067 bizottsági végrehajtási rendelet,

b) az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó elektromos kapcsolóberendezések telepítését, szervizelését, karbantartását, javítását vagy használaton kívül helyezését vagy a fluortartalmú üvegházhatású gázok helyhez kötött elektromos kapcsolóberendezésekből való visszanyerését végző természetes személyek képesítésére vonatkozó minimumkövetelmények és kölcsönös elismerési feltételek meghatározásáról szóló, 2015. november 17-i 2015/2066 bizottsági végrehajtási rendelet és

c) az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó, helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések, valamint a hűtőkamionok és -pótkocsik fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó hűtőegységei tekintetében a természetes személyek képesítésére, valamint a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó, helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések tekintetében a vállalatok képesítésére vonatkozó minimumkövetelmények és kölcsönös elismerési feltételek meghatározásáról szóló, 2015. november 17-i 2015/2065 bizottsági végrehajtási rendelet

végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

1. melléklet a 73/2015. (XII. 29.) NFM rendelethez

Az F-Gáz és SF6-Gáz tanfolyamok

 

A

B

C

D

1.

Képesítési kategória

Képzés megnevezése

F-Gáz tanfolyam felépítése

F-Gáz záróvizsga

2.

HR-I

HR-I. kategóriás F-Gáz képzés

25 óra

e-Klímagáz vizsga,

szóbeli és gyakorlati vizsga

3.

HR-II

HR-II. kategóriás F-Gáz képzés

15 óra

e-Klímagáz vizsga,

szóbeli és gyakorlati vizsga

4.

HR-III

HR-III. kategóriás F-Gáz képzés

10 óra

e-Klímagáz vizsga,

szóbeli és gyakorlati vizsga

5.

HR-IV

HR-IV. kategóriás F-Gáz képzés

20 óra

e-Klímagáz vizsga,

szóbeli és gyakorlati vizsga

6.

MR-V

MR-V. kategóriás F-Gáz képzés

10 óra

e-Klímagáz vizsga,

szóbeli és gyakorlati vizsga

7.

MR-VI

MR-VI. kategóriás F-Gáz képzés

25 óra

e-Klímagáz vizsga,

szóbeli és gyakorlati vizsga

8.

MR-VII

MR-VII. kategóriás F-Gáz képzés

15 óra

e-Klímagáz vizsga,

szóbeli és gyakorlati vizsga

9.

E-I

E-I. kategóriás F-Gáz képzés

1.) Távoktatás, lezárása
SF6-Gáz tesztvizsgával

2.) SF6-Gáz gyakorlati tanfolyam

SF6-Gáz záró szóbeli és gyakorlati vizsga

2. melléklet a 73/2015. (XII. 29.) NFM rendelethez

A képesítési tanúsítvány megszerzéséhez szükséges szakmai előképzettségi feltételek és az előírt felkészítő tanfolyam

 

A

B

C

D

1.

Képesítési

kategória

Klímagáz záróvizsga teljesítéséhez szükséges szakmai előképzettség szakirányú szakképzettség esetén

Klímagáz záróvizsga teljesítéséhez szükséges szakmai előképzettség egyéb középfokú képzettség esetén

Előírt felkészítő tanfolyam megjelölése és neve

2.

HR-I

- Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő

vagy

- a kategóriának megfelelő tevékenység végzésére jogosító szakmai képzettség

-

-

3.

HR-II

- Ipari- és kereskedelmi hűtőgép-
szerelő

Szellőző- és klímaberendezés-
szerelő

- Épületgépész technikus

-

-

4.

HR-II

- Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő,

- Légtechnikai rendszerszerelő

vagy

- a kategóriának megfelelő tevékenység végzésére jogosító szakmai képzettség

Egyéb műszaki

szakképzettség

FT-II

Kisteljesítményű hűtő-, klíma és hőszivattyú szerelő

5.

HR-III

-

-

FT-III

Hűtőközegek környezetbarát kezelése

6.

HR-IV

- Hűtőberendezés kezelő vagy

- a kategóriának megfelelő tevékenység végzésére jogosító szakmai képzettség

-

-

7.

MR-V

-

Járműgépészeti szakképzettség

FT-III

Hűtőközegek környezetbarát kezelése

8.

MR-VI

- Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő

vagy

- a kategóriának megfelelő tevékenység végzésére jogosító szakmai képzettség

Járműgépészeti szakképzettség

FT-VI

Nagyteljesítményű szállítmányhűtő és járműklíma javítás

9.

MR-VI

- gépjárműszerelő,

- gépszerelő,

- mechatronikus, vagy

- járműgépész

-

FT-VII

Mobil hűtő- és járműklíma

és

FT-VI

Nagyteljesítményű szállítmányhűtő és járműklíma javítás

10.

MR-VII

- Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő,

- Épületgépész-technikus,

- Ipari- és kereskedelmihűtőgép-
szerelő,

- Szellőző- és klímaberendezés-
szerelő

- Légtechnikai rendszerszerelő vagy

- a kategóriának megfelelő tevékenység végzésére jogosító szakmai képzettség

Járműgépészeti szakképzettség

FT-VII

Mobil hűtő- és járműklíma

11.

MR-VII

- gépjárműszerelő,

- gépszerelő,

- mechatronikus, vagy

- járműgépész

-

-

3. melléklet a 73/2015. (XII. 29.) NFM rendelethez

IGAZOLÁS
F-ÜHG-t tartalmazó alkalmazásokkal kapcsolatos tevékenységet végzők F-Gáz képzésére való jelentkezésről
A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság igazolja, hogy
Név: ..............................................................................................................................................
Születési hely: ..............................................................................................................................
Születési idő: ................................................................................................................................
Anyja neve: ..................................................................................................................................
.................................................................... (képesítési kategória megjelölése) képzésre
............... év ................ hó ..... …napján jelentkezett, a tanfolyam ____________________ forint összegű díját megfizette,
a jelentkezése elfogadásra került.
A képzést várhatóan lebonyolító képző szerv neve:
................................................................................................
A képzés kezdésének várható időpontja: .....................................................................................
A képzés befejezésének várható időpontja: .................................................................................
Az igazolás a kiállítástól számított 1 évig érvényes.
Ezen igazolás alapján nevezett jogosult – azonos kategóriás képesített személy felügyelete mellett – hűtőközeg környezetbe jutását okozó, a kategóriának megfelelő tevékenység végzésében közreműködni.
Kelt .........................., ............ év.............................. hó ...... napján
P. H.
.......................................
aláírás
Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

4. melléklet a 73/2015. (XII. 29.) NFM rendelethez

A felkészítő tanfolyamok

 

A

B

C

D

E

1.

Képesítési kategória

Felkészítő tanfolyam megjelölés

Felkészítő tanfolyam megnevezése

Felkészítő tanfolyam felépítése

Felkészítő vizsga

2.

HR-I

-

-

Szakmai előképzettség

nincs

3.

HR-II

FT-II

Kisteljesítményű hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés szerelő

50-60 óra kötelező képzés

szóbeli és gyakorlati vizsga

4.

HR-III

FT-III

Hűtőközeg lefejtő-
kezelő_HR

15-20 óra kötelező képzés

szóbeli és gyakorlati vizsga

5.

HR-IV

-

-

Szakmai előképzettség

nincs

6.

MR-V

FT-III

Hűtőközeg lefejtő-
kezelő_MR

15-20 óra kötelező képzés

szóbeli és gyakorlati vizsga

7.

MR-VI

FT-VII. és FT-VI.

Nagyteljesítményű jármű hűtés- és klíma szerelő

50-60 óra kötelező képzés

szóbeli és gyakorlati vizsga

8.

MR-VII

FT-VII.

Kisteljesítményű jármű hűtés- és klíma szerelő

25-30 óra kötelező képzés

szóbeli és gyakorlati vizsga

5. melléklet a 73/2015. (XII. 29.) NFM rendelethez

A képzés, vizsgáztatás és képesítés díjai

 

A

B

1.

Megnevezés

Díjtétel

2.

Jelentkezési díj klímagáz képesítésre

5 000 Ft/képzés

3.

Felkészítő tanfolyam díja H-II. (FT-II) képesítési kategória

70 000 Ft/fő

4.

Felkészítő tanfolyam díja H-III. (FT-III) képesítési kategória

20 000 Ft/fő

5.

Felkészítő tanfolyam díja M-V. (FT-III) képesítési kategória

20 000 Ft/fő

6.

Felkészítő tanfolyam díja M-VI. (FT-VI) képesítési kategória

70 000 Ft/fő

7.

Felkészítő tanfolyam díja M-VII. (FT-VII) képesítési kategória

40 000 Ft/fő

8.

Felkészítő vizsgadíj

2 000 Ft/fő

9.

e-Klímagáz távoktatás díja H-I. képesítési kategória

5 000 Ft/fő

10.

e-Klímagáz távoktatás díja H-II. képesítési kategória

5 000 Ft/fő

11.

e-Klímagáz távoktatás díja H-III. képesítési kategória

5 000 Ft/fő

12.

e-Klímagáz távoktatás díja H-IV. képesítési kategória

5 000 Ft/fő

13.

e-Klímagáz távoktatás díja M-V. képesítési kategória

5 000 Ft/fő

14.

e-Klímagáz távoktatás díja M-VI. képesítési kategória

5 000 Ft/fő

15.

e-Klímagáz távoktatás díja M-VII. képesítési kategória

5 000 Ft/fő

16.

e-Klímagáz vizsgadíj

2 000 Ft/fő

17.

Klímagáz tanfolyam díja H-I. képesítési kategória

30 000 Ft/fő

18.

Klímagáz tanfolyam díja H-II. képesítési kategória

25 000 Ft/fő

19.

Klímagáz tanfolyam díja H-III. képesítési kategória

20 000 Ft/fő

20.

Klímagáz tanfolyam díja H-IV. képesítési kategória

20 000 Ft/fő

21.

Klímagáz tanfolyam díja M-V. képesítési kategória

15 000 Ft/fő

22.

Klímagáz tanfolyam díja M-VI. képesítési kategória

30 000 Ft/fő

23.

Klímagáz tanfolyam díja M-VII. képesítési kategória

25 000 Ft/fő

24.

Klímagáz záróvizsgadíj

(I, II, , VI, VII kategória)

15 000 Ft/fő

25.

Klímagáz záróvizsgadíj

(III,IV,V kategória)

10 000 Ft/fő

26.

Megújító e-Klímagáz képzés jelentkezési díj

2 000 Ft/fő

27.

Megújító e-Klímagáz képzés díja

20 000 Ft/fő

28.

SF6-Gáz tanfolyam jelentkezési díj

2 000 Ft/fő

29.

SF6-Gáz tanfolyam díja

45 000 Ft/fő

30.

e-SF6 vizsgadíj

5 000 Ft/fő

31.

SF6-Gáz vizsgadíj

20 000Ft/fő

32.

SF6-Gáz továbbképzés jelentkezési díja

10 000 Ft/fő

33.

SF6-Gáz továbbképzés díja

35 000 Ft/fő

34.

SF6-Gáz továbbképzés elméleti vizsga díja

10 000 Ft/fő

35.

Éves hatósági továbbképzés jelentkezési díja

2 000 Ft/fő

36.

Éves hatósági továbbképzés díja

15 000 Ft/fő

37.

Szakmai továbbképzés jelentkezési díja

2 000 Ft/fő

38.

Képesített vál lalkozás minősítés igazolás kiadása pályázathoz

5 000 Ft / képesítési kategória / alkalom

39.

Képesített vállalkozás minősítés szüneteltetése és felfüggesztése kérelem alapján

2 000 Ft/ képesítési kategória

40.

Képesített vállalkozás minősítés törlése

kérelem alapján végleges jelleggel

2 000 Ft/ képesítési kategória

41.

Képesítési tanúsítvány pótlásának díja

2 000 Ft/fő

6. melléklet a 73/2015. (XII. 29.) NFM rendelethez

Képesítési tanúsítvány vállalkozások számára
Nyilvántartási szám:
Képesítési tanúsítvány
melyet kiadott a
Nemzeti Klímavédelmi Hatóság
mint a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet 27. § (1) bekezdése alapján kijelölt Képesítő és Vizsgáztató Testület.
A képesítés feljogosítja
……………………….………….
(cég neve)
(székhely: ……………… adószám: ……………………, F- Gáz ügyfélazonosító: ……………………………..)
a 14/2015. Korm. rendelet 4. számú melléklet 2. pontjában meghatározott …….. képesítési kategória szerinti
…………………………………………………………………………………………………
(tevékenység rögzítése)
végzésére.
A képesítés megfelel az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó, helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések, valamint a hűtőkamionok és -pótkocsik fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó hűtőegységei tekintetében a természetes személyek képesítésére, valamint a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó, helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések tekintetében a vállalatok képesítésére vonatkozó minimumkövetelmények és kölcsönös elismerési feltételek meghatározásáról szóló, 2015. november 17-i 2015/2067 bizottsági végrehajtási rendelet követelményrendszerének.
A képesítés a kiadás napján érvényes képesítést igazolja. Az aktuális állapot ellenőrzése a Hatóság Klímagáz adatbázis nyilvános felületén, a vállalkozás adószáma alapján lehetséges.
Kelt: …………….., 2015. ………... hó …….. nap
P. H.
……………………………………..
Nemzeti Klímavédelmi Hatóság
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. december 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére