• Tartalom

74/2015. (XII. 23.) HM utasítás

74/2015. (XII. 23.) HM utasítás

egyes honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról és hatályon kívül helyezéséről1

2016.01.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. A kormányzati szolgálati jogviszonyban állók cafetéria-juttatásáról szóló
10/2014. (II. 14.) HM utasítás módosítása

1. § A kormányzati szolgálati jogviszonyban állók cafetéria-juttatásáról szóló 10/2014. (II. 14.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut1.) 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás csak a 13. § (1) bekezdésében foglalt feltételek teljesülése esetén, a 13. § (2)–(4) bekezdése figyelembevételével biztosítható.”

2. § Az Ut1. 11. § (7) és (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) Az iskolakezdési utalvány beszerzéséhez szükséges előirányzat tervezése, az utalványok megrendelése és biztosítása a pénzügyi és számviteli szerv feladata.
(8) Az iskolakezdési utalvány átadásához a honvédelmi szervezet személyügyi szerve jegyzéket készít, amely tartalmazza a jogosult nevét, személyügyi törzsszámát, jogviszonya jellegét, az utalvány sorszámát, összértékét, az átvevő aláírását, valamint a jegyzéket készítő nevét és a honvédelmi szervezet vezetőjének jóváhagyását.”

3. § Az Ut1. 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

13. § (1) Az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás csak akkor választható, ha a kormánytisztviselő
a) önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja, és az erről szóló dokumentumot a munkáltatónak átadta, vagy nyilatkozatával egyidejűleg átadja, és
b) az Szja. törvény 71. § (3) bekezdése szerinti nyilatkozatot megteszi.
(2) Az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás törvényben meghatározott módon, a munkáltató által megállapított, minden foglalkoztatott részére azonos havi összegben kerül biztosításra, amelynél a kormánytisztviselő által választott önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás összege nem lehet magasabb.
(3) A nyilatkozattételkor az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás (2) bekezdés szerinti havi összegének a miniszteri utasításban meghatározott összeget kell tekinteni.
(4) A kormánytisztviselő – törvényben meghatározott módon – írásban kérheti az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás teljes összege vagy egy része teljesítésének szüneteltetését. Amennyiben a nyilatkozatban a választott önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás összege alacsonyabb a (3) bekezdés szerinti havi összegből számított várható éves összegnél, vagy a kormánytisztviselő önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja, de a nyilatkozatban önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást nem kér, azt részleges vagy teljes szüneteltetési kérelemnek kell tekinteni.
(5) Ha a nyilatkozattétel tárgyév december 5-e után történik, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás nem választható.
(6) Ha a nyilatkozat módosítása tárgyév december 5-e után történik, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás összegét a felhasználás és a korábbi nyilatkozat alapján várható december havi önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás együttes összegében kell figyelembe venni.
(7) A tárgyhó 15-ig – december hónapban 5-ig – tett módosított nyilatkozat esetén az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás választását, módosítását a tárgyhónapra is figyelembe kell venni.”

4. § Az Ut1. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

5. § Az Ut1. 7. § (2) bekezdés c) pontjában a „munkáltatói hozzájárulások” szövegrész helyébe az „önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás” szöveg lép.

6. § Hatályát veszti az Ut1.

d) 11. § (1) bekezdésében az „elektronikus” szövegrész,

e) 11. § (1) bekezdésében az „(a továbbiakban: iskolakezdési utalvány)” szövegrész, valamint

2. Az egyes illetményen kívüli juttatások mértékének és összegének megállapításáról szóló
26/2014. (III. 31.) HM utasítás módosítása

7. § Az egyes illetményen kívüli juttatások mértékének és összegének megállapításáról szóló 26/2014. (III. 31.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut2.) 2. és 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A HM rendelet 33. §-át a honvédségi szervezeteknél foglalkoztatott kormányzati szolgálati jogviszonyban állókra, munkavállalókra és közfoglalkoztatottakra is alkalmazni kell.
3. § Az egyes pénzbeli, természetbeni és szociális juttatásokról szóló 12/2013. (VIII. 15.) HM rendelet 9. § (1) bekezdése szerinti tanévindítási hozzájárulás összege 37 000 forint.”

8. § Az Ut2. 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az étkezési utalvánnyal való ellátásról szóló 17/2013. (IX. 3.) HM rendelet 1. § 1. pontja szerinti Erzsébet-utalvány havi összege a 6. §-ban foglaltakra figyelemmel 11 000 forint.”

9. § Az Ut2. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény hatálya alá tartozó azon hivatásos vagy szerződéses katona, valamint közalkalmazott, aki önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja, havonta 4300 forint összegű önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulásra jogosult.”

10. § Az Ut2. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § (1) Ha a jelen utasítás szerinti juttatásokra biztosított összegek és azok közterhei beletartoznak a tárgyévi központi költségvetésről szóló törvényben e célra meghatározott éves keretbe, a juttatásokra a személyi állomány tagja az éves keret összegéig jogosult.
(2) A személyi állomány tagja részére a jelen utasítás szerinti juttatások a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja. törvény) 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásként abban az esetben biztosíthatóak, ha a személyi állomány tagja az Szja. törvény 71. § (2) bekezdés b) pont bb) alpontja szerinti juttatásra az (1) bekezdésben foglaltakra figyelemmel teljes összegben jogosult.”

3. Az illetményekkel és illetményen kívüli juttatásokkal kapcsolatos egyes eljárási szabályokról szóló
15/2015. (IV. 30.) HM utasítás módosítása

11. § Az illetményekkel és illetményen kívüli juttatásokkal kapcsolatos egyes eljárási szabályokról szóló 15/2015. (IV. 30.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut3.) 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

17. § (1) A tanévindítási hozzájárulás és a nevelési támogatás biztosításához szükséges előirányzat tervezése a pénzügyi és számviteli szerv feladata.
(2) Az R2. 11. § (1) bekezdése szerinti, a tanévindítási hozzájárulásra és a nevelési támogatásra vonatkozó igényt az 5. melléklet szerinti formanyomtatvány alkalmazásával kell benyújtani.
(3) A tanévindítási hozzájárulás és a nevelési támogatás biztosítása érdekében benyújtott igények alapján a pénzügyi és számviteli szerv összesítő jegyzéket készít, mely tartalmazza a jogosult nevét, személyügyi törzsszámát, jogviszonya jellegét, az állomány tagjának rendfokozatát, a biztosításra kerülő juttatás fajtáját és összegét, valamint a jegyzéket készítő nevét és a jogosultságot igazoló parancsnok jóváhagyását. Az összesítő jegyzéket a honvédelmi szervezet személyügyi szerve ellenőrzi, és az abban szereplő adatok helyességét aláírásával igazolja. Ezt követően a jegyzéket a pénzügyi és számviteli szerv vezetője ellenjegyzi, majd az állományilletékes parancsnok részére aláírásra felterjeszti.”

12. § Hatályát veszti az Ut3.

b) 29. § (3) bekezdésében az „és (2)” szövegrész, valamint

4. A honvédségi közalkalmazottak ruházati költségtérítéséről szóló 17/1994. (HK 9.) HM utasítás hatályon kívül helyezése

13. § Hatályát veszti a közalkalmazottak ruházati költségtérítéséről szóló 17/1994. (HK 9.) HM utasítás.

5. Záró rendelkezések

14. § Ez az utasítás 2016. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 74/2015. (XII. 23.) HM utasításhoz

NYILATKOZAT
A VÁLASZTHATÓ BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL
Alulírott …………………………………………………
adóazonosító jel: ……………………………………………………… születési dátum: ………………………………………..
KGIR azonosító: …………………… szervezet: ……………………………………………………………………………….
kormánytisztviselője/kormányzati ügykezelője kijelentem, hogy a felsorolt választható elemek közül ……… évre az alábbiakat kívánom igénybe venni.
Éves keretösszeg: …………… Ft

Juttatás elemei

Szorzó

Személyenkénti összeg

Név

Kért felhasználás
(Ft)

Iskolakezdési utalvány

1,3451

…………..

………………………

……………

 

…………..

………………………

……………

…………..

………………………

……………

…………..

………………………

……………

…………..

………………………

……………

…………..

………………………

……………

Helyi bérlet

1,3451

 

……………

SZÉP szálláshely alszámla

1,3451

……………

SZÉP vendéglátás alszámla

1,3451

……………

SZÉP szabadidő alszámla

1,3451

……………

Étkezési utalvány

1,3451

……………

Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás

1,3451

……………

Összesen:

……………

Önkéntes nyugdíjpénztári tagság esetén:
(Ha önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja, az egyes bekezdésekben feltüntetett két választási lehetőség közül a nyilatkozatban szereplő összegnek megfelelően az egyiket kell bejelölni, különben az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás szüneteltetésre kerül.)
Az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást
□     az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény (a továbbiakban: Öpt.) 12. § (3) bekezdése szerinti mértékben kívánom igénybe venni,
□    az Öpt. 12. § (8) bekezdése alapján, a nyilatkozatban megjelölt mértékben kívánom igénybe venni.
Az önkéntes nyugdíjpénztár által meghatározott egységes tagdíj mértékéig a tagdíj fennmaradó részének illetményemből történő levonásához:     □ hozzájárulok
    □ nem járulok hozzá
Ha önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja vagyok, és a nyilatkozatban munkáltatói hozzájárulást nem kértem, azt a munkáltatói hozzájárulás szüneteltetésére vonatkozó kérelmemnek kell tekinteni.
……………………………., 20…… év ……………………… hó …… nap
…………………………………
nyilatkozó aláírása
Ellenjegyezte: ………………………………………
VÁLASZTOTT BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK
Név: ……………………………………………………………………………     Szervezet: ……………………………………………………
Adóazonosító jel: ………………………… Születési dátum: ………………    KGIR azonosító: …………….
Éves keretösszeg: ……………………. Ft

Juttatás elemei

Szorzó

Jan.

Febr.

Márc.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen

Iskolakezdési utalvány

1,3451

 

Helyi bérlet

1,3451

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SZÉP szálláshely alszámla

1,3451

 

SZÉP vendéglátás alszámla

1,3451

 

SZÉP szabadidő alszámla

1,3451

 

Étkezési utalvány

1,3451

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás

1,3451

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen felhasznált:

 

 

……………………………., 20…… év ………………… hó …… nap
…………………………………
nyilatkozó aláírása
Ellenjegyezte: …………………………………
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2016. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére