• Tartalom

1/2016. (I. 13.) HM utasítás

1/2016. (I. 13.) HM utasítás

a nyomdai munkák tervezésének, végzésének és felügyeletének rendjéről1

2016.01.15.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya

1. § (1) Ezen utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kivételével a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a honvédelmi miniszter irányítása alá tartozó központi hivatalokra, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) Felkérem a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: HM Zrínyi Nkft.) ügyvezetőjét, hogy az utasítás végrehajtását szervezete vonatkozásában tegye lehetővé.

(3) Ezen utasítást a honvédelmi szervezetek működési körében felmerülő, következő nyomdai munkákra kell alkalmazni:

a) nyomdai-sokszorosítási munkák,

b) a szolgálati könyvekkel és a főnökségi kiadványokkal kapcsolatos nyomdai munkák,

c) rendszeresített nyomtatványokkal kapcsolatos nyomdai munkák és

d) papíralapú irodai termékekkel kapcsolatos nyomdai munkák.

(4) A (3) bekezdés szerinti nyomdai munkákat – az (5) bekezdésben foglaltak figyelembevételével – a HM Zrínyi Nkft. végzi a honvédelmi miniszter által vagy részvételével alapított nonprofit gazdasági társaságok és a HM között létrejött közhasznúsági keretmegállapodásokról és az azok végrehajtására kötött támogatási megállapodásokról szóló HM utasítás alapján.

(5) Az utasítás hatálybalépésének időpontjában nyomdai kapacitással rendelkező honvédelmi szervezetek az előre nem látható és nem tervezett, azonnali és alacsony példányszámú nyomdai munkák elvégzésére jogosultak a HM kabinetfőnök egyidejű tájékoztatása mellett.

2. § Az 1. § (3) bekezdésében felsorolt nyomdai munkák igénybevételére jogosultak

a) a nyomdai-sokszorosítási munkák tekintetében a honvédelmi szervezetek,

b) a szolgálati könyvekkel kapcsolatos nyomdai munkák tekintetében a szolgálati könyv kiadására jogosult személyek,

c) a főnökségi kiadványokkal kapcsolatos nyomdai munkák tekintetében főnökségi kiadvány kiadására jogosult személyek és

d) a rendszeresített nyomtatványokkal és a papíralapú irodai termékekkel kapcsolatos nyomdai munkák tekintetében az MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK) parancsnoka.

2. Értelmező rendelkezések

3. § Az utasítás alkalmazásában

1. főnökségi kiadvány: a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kiadásának rendjéről szóló HM utasítás szerinti főnökségi kiadvány,

2. kiadási terv: a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kiadásának rendjéről szóló HM utasítás szerint a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kiadásával kapcsolatos feladatokat meghatározó, évente kiadásra kerülő dokumentum,

3. nyomdai-sokszorosítási munka:

a) dokumentumok, kiadványok sokszorosítása és olyan kötészeti munkák, amelyek irodai eszközökkel nem oldhatók meg,

b) fekete-fehér és színes alkalmi nyomtatványok, kiadványok, így különösen oklevelek, névjegyek, A/4-es méretű, színes nyomatos levélpapír előállítása,

c) a honvédelmi szervezetek működéséhez szükséges, az 1. mellékletben nem szereplő, egyes papíralapú irodai termékek nyomdai úton történő előállítása,

d) újságok, folyóiratok, könyvek, egyéb periodikák, alkalmi kiadványok, brosúrák nyomdai sokszorosítása és kötészeti munkái és

e) a nemzeti, valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (a továbbiakban: NATO) vagy az Európai Unió (a továbbiakban: EU) által minősített adatokat érintő nyomdai-sokszorosítási munkák,

4. papíralapú irodai termékek: az 1. mellékletben felsorolt termékek,

5. rendszeresített nyomtatvány: az MH-nál rendszeresített nyomtatványok jegyzékében szereplő nyomtatvány,

6. szakmai tervjavaslat: a honvédelmi miniszter által vagy részvételével alapított közhasznú társaságok és a HM között létrejött közhasznúsági keretmegállapodásokról és az azok végrehajtására kötött támogatási megállapodásokról szóló HM utasítás szerint a szakmai szervek által – a HM Zrínyi Nkft.-vel egyeztetve – elkészített, a soron következő üzleti évre végrehajtani tervezett feladatokat és azok költségigényét összefoglaló javaslat,

7. szolgálati könyv: a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kiadásának rendjéről szóló HM utasítás szerinti szolgálati könyv,

8. tervezési időszak: naptári év.

3. A nyomdai-sokszorosítási munkák tervezése, megrendelése és felügyelete

4. § (1) A nyomdai-sokszorosítási munkák végzésének irányítására a HM Szervezeti és Működési Szabályzatának kiadásáról szóló 53/2014. (VIII. 1.) HM utasítás 1. melléklet 14. § (3) bekezdés a) pontját kell alkalmazni.

(2) A HM Zrínyi Nkft. az előre nem tervezhető nyomdai-sokszorosítási munkákra fenntartott nyomdai kapacitást a korábbi évek tapasztalati adatai alapján, szervezeti bontás nélkül a HM kabinetfőnök előzetes jóváhagyásával a tárgyévi üzleti tervében tervezi.

(3) A 2. § a) pontja szerinti jogosultak a nyomdai-sokszorosítási munkákkal kapcsolatos igényeik kielégítését közvetlenül a HM Zrínyi Nkft.-től kérik.

(4) A HM Zrínyi Nkft. szervezetenkénti bontásban negyedévente tájékoztatja a HM kabinetfőnököt a nyomdai-sokszorosítási munkákra az üzleti tervben tervezett összeg felhasználásának állásáról.

(5) A 2. § a) pontja szerinti jogosultak a nemzeti, NATO- vagy EU-minősített adatokat a HM kabinetfőnök előzetes jóváhagyásával adhatják át nyomdai-sokszorosítási munkára a HM Zrínyi Nkft. részére.

(6) A 2. § a) pontja szerinti jogosultak a nyomdai-sokszorosítási munkákra az üzleti tervben tervezett összeg teljes felhasználása esetén is kezdeményezhetik a nyomdai szolgáltatás igénybevételét a saját költségvetési előirányzatuk átcsoportosításával.

(7) A HM Zrínyi Nkft. az (5) bekezdésben meghatározott feladatok ellátását a minősített adat védelméről szóló törvény, valamint a Nemzeti Biztonsági Felügyelet működésének, valamint a minősített adat kezelésének rendjéről szóló Korm. rendeletben meghatározott fizikai és elektronikus biztonsági feltételek biztosítása mellett végzi.

4. A szolgálati könyvekkel és a főnökségi kiadványokkal kapcsolatos nyomdai munkák tervezése, végzése, felügyelete

5. § (1) A szolgálati könyvekkel és a főnökségi kiadványokkal kapcsolatos nyomdai munkák végzésének szakmai felügyeletét az MH Geoinformációs Szolgálat (a továbbiakban: MH GEOSZ) látja el.

(2) A tárgyévben kiadni tervezett szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok a tárgyévet megelőző év szeptember 20-ig felterjesztett kiadási tervben kerülnek meghatározásra.

(3) Az MH GEOSZ a kiadási tervet a HM Zrínyi Nkft.-vel egyeztetett, a kiadási terv megvalósítására vonatkozó költségvetési igényekkel együtt szakmai tervjavaslatába bedolgozza, és azt a Tárca Védelmi Tervező Rendszerben foglaltaknak megfelelően, évente, előzetesen június 30-ig, pontosítva november 15-ig a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) és a HM Védelmi Tervezési Főosztály útján terjeszti fel a honvédelmi miniszternek.

(4) Az MH GEOSZ negyedévente ellenőrzi a kiadási terv megvalósulásának időarányos állapotát.

(5) A szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok alakját, nagyságát, kötését, anyagát, valamint a kiadással és annak tervezésével kapcsolatos mintákat az „Útmutató a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kidolgozói munkáihoz és kiadásához” című főnökségi kiadvány kiadásáról szóló 24/2008. (HK 20.) HM HKF intézkedés tartalmazza.

5. A rendszeresített nyomtatványokkal és a papíralapú irodai termékekkel kapcsolatos nyomdai munkák tervezése, végzése, felügyelete

6. § (1) A rendszeresített nyomtatványokkal és a papíralapú irodai termékekkel kapcsolatos nyomdai munkák végzésének szakmai felügyeletét az MH LK látja el.

(2) A rendszeresített nyomtatványokra és a papíralapú irodai termékekre vonatkozó priorizált igényeket – a naptárak és a határidőnaplók kivételével – az MH LK a tárgyévet megelőző évben május 15-ig, a végleges javaslatokat pedig a tárgyévet megelőző év október 15-ig megküldi az MH GEOSZ részére. A naptárak, határidőnaplók esetében a priorizált igényeket a tárgyévet két évvel megelőzően május 15-ig, a végleges javaslatokat a tárgyévet két évvel megelőzően október 15-ig kell tervezni a feladat végrehajthatóságának érdekében.

(3) Az MH GEOSZ az MH LK által megadott priorizált igényeket a HM Zrínyi Nkft.-vel egyeztetett, megvalósításra vonatkozó költségvetési igényekkel együtt szakmai tervjavaslatába bedolgozza, és azt az 5. § (3) bekezdésben meghatározottak szerint jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszternek.

(4) Az 1. mellékletben meghatározott papíralapú irodai termékek igényjogosultság szerinti jogcím- és normatív adatait a ruházati illetménynorma összegeinek megállapításáról szóló HM utasítás tartalmazza állománykategóriák szerinti bontásban.

(5) A rendszeresített nyomtatványok formai és kiviteli követelményeit az újonnan rendszeresített nyomtatványok esetében a rendszeresítéséről szóló Honvéd Vezérkar főnöki parancs, a már rendszeresített nyomtatványok esetében az MH Anyagellátó Raktárbázis (a továbbiakban: MH ARB) által a HM Zrínyi Nkft. részére átadott mintaokmányok tartalmazzák.

6. Átvétel és elosztás

7. § (1) Az elkészült termékek minőségi átvételét

a) a nyomdai-sokszorosítási munkák esetében a feladat végrehajtását kérő, a 2. § a) pontja szerinti jogosult,

b) a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok esetében az MH GEOSZ és

c) a rendszeresített nyomtatványok, továbbá a papíralapú irodai termékek esetében a HM VGH

végzi.

(2) Az elkészült termékek mennyiségi átvételét

a) a nyomdai-sokszorosítási munkák esetében a feladat végrehajtását kérő, a 2. § a) pontja szerinti jogosult,

b) a szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok esetében az MH GEOSZ és

c) a rendszeresített nyomtatványok, továbbá a papíralapú irodai termékek esetében az MH ARB

végzi.

(3) A mennyiségi átvételt végző gondoskodik az átvett termékek elosztásáról.

7. Záró rendelkezések

8. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

9–12. §2

1. melléklet az 1/2016. (I. 13.) HM utasításhoz

A papíralapú irodai termékek formai és kiviteli tulajdonságai
    1.    Jegyzettömb HM-MH logóval
Méret:    10×10 cm
Szín:        nyomatlan
Terjedelem:    500 lap/tömb
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    fejben enyvezve
    2.    Jegyzettömb
Méret:    10×10 cm
Szín:        1 oldalon nyomott térképrészlettel
Terjedelem:    500 lap/tömb
Papír:    térképpapír
Kötészet:    fejben enyvezve
    3.    Műbőr kötésű, A/5-ös méretű füzet HM-MH logóval
Méret:    A/5
Szín:        1+1
Terjedelem:    104 lap + borító
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    keménytáblás, cérnafűzött
Borító:    műbőr
    4.    Műbőr kötésű, A/4-es méretű füzet HM-MH logóval
Méret:    A/4
Szín:        1+1
Terjedelem:    104 lap + borító
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    keménytáblás, cérnafűzött
Borító:    műbőr
    5.    Műbőr kötésű, A/4-es méretű füzet HM-MH logóval
Méret:    A/4
Szín:        1+1
Terjedelem:    200 lap + borító
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    keménytáblás, cérnafűzött
Borító:    műbőr
    6.    Könyöklő tömb HM-MH logóval
Méret:    59×42 cm
Szín:        4+0
Terjedelem:    30 lap + hátlap
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Hátlap:     170 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    lábban enyvezve
    7.    Asztali naptár kétszínű, katonai elemekkel
Méret:    33,5×15,5 cm
Szín:        2+0
Terjedelem:    55 lap + hátlap
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Hátlap:    250 g/m2 ofszetkarton
Kötészet:    fejben ikerspirálozva
    8.    Jegyzetblokkos asztali naptár, kétszínű, katonai elemekkel
Méret:    33,5×15,5 cm
Szín:        2+0
Terjedelem:    55 lap + hátlap
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Hátlap:    250 g/m2 ofszetkarton
Kötészet:    fejben ikerspirálozva
    9.    Asztali naptár négyszínű, katonai elemekkel
Méret:    33,5×15,5 cm
Szín:        4+0
Terjedelem:    55 lap + hátlap
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Hátlap:    250 g/m2 ofszetkarton
Kötészet:    fejben ikerspirálozva
    10.    Asztali naptár tartó
Méret:    33,5×15,5 cm
    11.    Határidőnapló napi beosztással, katonai elemekkel
Méret:    14,8×21 cm
Szín:        4+4 és 2+2
Terjedelem:    416 oldal + borító
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    cérnafűzött, keménytábla
Borító:    műbőr
    12.    Határidőnapló heti beosztással, katonai elemekkel
Méret:    16,8×21 cm
Szín:        4+4 és 2+2
Terjedelem:    128 oldal + borító
Papír:    80 g/m2 ofszetpapír
Kötészet:    cérnafűzött, keménytábla
Borító:    műbőr
    13.    Közepes falinaptár katonai elemekkel
Méret:    35×35 cm
Szín:        4+0
Terjedelem:    12 lap + borító + hátlap
Papír:    150 g/m2 matt műnyomópapír
Hátlap:    250 g/m2 matt ofszetkarton
Kötészet:    fejben ikerspirálozva
    14.    Nagy falinaptár katonai elemekkel
Méret:    42×47 cm
Szín:        4+0
Terjedelem:    12 lap + borító + hátlap
Papír:    150 g/m2 matt műnyomópapír
Hátlap:    250 g/m2 matt ofszetkarton
Kötészet:    fejben ikerspirálozva
1

Az utasítást a 38/2021. (VII. 30.) HM utasítás 13. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 1. napjával.

2

A 9–12. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére