• Tartalom

1/2016. (I. 29.) KKM utasítás

1/2016. (I. 29.) KKM utasítás

az ideiglenes külföldi kiküldetés egyes kérdéseiről szóló 7/2015. (III. 26.) KKM utasítás módosításáról1

2016.02.01.
Az ideiglenes külföldi kiküldetés egyes kérdéseiről szóló 7/2015. (III. 26.) KKM utasítást (a továbbiakban: utasítás) az alábbiak szerint módosítom:
1. Az utasítás az alábbi 3/A. ponttal egészül ki:
„3/A. Jelen utasítás alkalmazásában repülési időnek minősül a hivatalos utazás céljából a repülőgép fedélzetén töltött idő.”
2. Az utasítás 18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„18. Repülőgéppel történő utazás esetén a repülőjegyre vonatkozó igényt az Utaztatás felé a kiküldetési rendelvényen a kiküldöttnek kell jeleznie. Az Utaztatás gondoskodik a legelőnyösebb díjtételeket és feltételeket nyújtó légitársaságok (beleértve a „fapados” légitársaságokat is) ajánlatainak összegyűjtéséről, az előzetes foglalás intézéséről, továbbá adott napon belül történő indulási idő kiválasztásáról, figyelembe véve a költséghatékonyságot. A szabályzatban előírt összes szükséges aláírást tartalmazó eredeti rendelvény kézhezvételekor az Utaztatás gondoskodik a jegyek megrendeléséről.”
3. Az utasítás 19. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„19. Repülőgéppel történő hivatalos utazás esetén
a) a miniszter és egy kísérője részére,
b) az államtitkár részére négy óra repülési időt meghaladóan,
c) diplomáciai futárszolgálatot teljesítő kiküldöttek esetében [a Külügyminisztérium diplomáciai és konzuli futárszolgálatáról szóló 11/2006. (V. 16.) KÜM utasítás 12.5. pontjában foglaltak esetén],
d) a közigazgatási államtitkár vagy a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár egyedi elbírálása alapján, ha a protokolláris előírások és az ellátandó feladatok azt különösen indokolják, vagy egyéb indokolt esetben (pl. egészségügyi) jelen utasítás hatálya alá tartozó személy részére
business osztályú repülőjegy vásárolható.”
4. Az utasítás 20. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„20. A 19. pontban nem említett esetekben csak turista osztálynak megfelelő repülőjegy vásárolható.”
5. Az utasítás 21. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„21. Miniszteri delegációs utazások repülőjegy foglalásakor a turista osztályú repülőjegy helyett – a Miniszteri Kabinet elektronikus levélben történő jóváhagyásával – a Pénzügyi és Számviteli Főosztály főosztályvezetője engedélyezheti magasabb osztályú jegy foglalását.”
6. Az utasítás 22. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„22. Válsághelyzet, háborús fenyegetettség, illetve súlyos, azonnali egészségügyi beavatkozás szükségessége esetén a lehető leggyorsabban beszerezhető utazási jegy illeti meg a kiküldöttet és kísérőjét, függetlenül az utazási jegy jogosultsági kategóriájától.”
7. Az utasítás 24. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„24. A miniszter és az őt kísérő egy fő, az államtitkár és az őket kísérő egy fő, a helyettes államtitkár és a miniszteri biztos külföldre történő hivatalos utazása és külföldről történő hivatalos hazautazása esetén jogosult a kormányváró-helyiség használatára.”
8. Az utasítás az alábbi 24/A–24/C. pontokkal egészül ki:
„24/A. A 24. pontban fel nem sorolt személyek részére a kormányváró használatát egyedi elbírálás alapján a közigazgatási államtitkár vagy a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár engedélyezheti.
24/B. A budapesti kormányváró megrendelését a protokoll feladatokat ellátó szervezeti egység végzi. A kormányváró használatával járó költségeket, valamint a protokolláris/diplomáciai szokásoknak megfelelően történő fogyasztást csak a 24. pontban meghatározott személyek hivatalos utazása vonatkozásában fizeti a Minisztérium. Magáncélú utazás esetén a kormányváró használatára a miniszter jogosult.
24/C. Külföldi VIP váró megrendelését a protokoll feladatokat ellátó szervezeti egység – szükség esetén a külképviselet bevonásával – végzi. Tekintettel a magas költségvonzatra ez csak a közigazgatási államtitkár vagy a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár engedélyével történhet, ez alól csak a miniszteri delegáció képez kivételt.”
9. Az utasítás 35. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„35. A szállásköltséget – külképviselet igénybevételével foglalt szállás esetén is – a felvett útielőlegből vagy VIP kártyával kell a kiküldöttnek megfizetnie.”
10. Az utasítás 36. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„36. A kiküldött az előleg felhasználásáról – a protokoll feladatokat ellátó szervezeti egység kezelésében levő utazások kivételével – a visszaérkezését követő öt napon belül köteles elszámolni. Több, egymást követő kiküldetés esetén a határidő számításánál az utolsó kiküldetést kell figyelembe venni. Amennyiben elszámolási kötelezettségének a kiküldött menthető okból határidőben nem tud eleget tenni, tájékoztatnia kell az Utaztatást, és az akadály elhárulását követően haladéktalanul teljesítenie kell elszámolási kötelezettségét. A protokoll feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység kezelésében lévő utazások elszámolására a visszaérkezést követő tíz napon belül kötelező sort keríteni.”
11. Az utasítás a következő 42/A. ponttal egészül ki:
„42/A. Ha a kiküldöttnek az elszámolásából nem keletkezik pénzforgalmilag visszafizetendő kötelezettsége vagy költségtérítés címén követelése, akkor az Utaztatás az utalványozott bizonylatok alapján technikai zárással a felvett előlegeket végleges kiadásként elszámolja a házipénztárban.”
12. Az utasítás a következő 47/A. ponttal egészül ki:
„47/A. A Minisztérium Központi Igazgatás állományába tartozó – a külképviseletekre munkavégzés céljából ideiglenesen kirendelt – kormánytisztviselők, kormányzati ügykezelők, munkavállalók pótlékra jogosultak, amennyiben műszaki (biztonságtechnikai, informatikai felmérés, munkavégzés), technikai (szállítási, anyagmozgatási, kézbesítési feladatellátás), adminisztratív (leltározási, gazdasági, titkársági) feladatokat látnak el.”
13. Az utasítás a következő 47/B. ponttal egészül ki:
„47/B. A pótlék napi bruttó mértéke a napi négy órát meghaladó, de nyolc órát el nem érő kiküldetés esetén 44 euró, nyolc órát meghaladó kiküldetés esetén 88 euró.”
14. Az utasítás a következő 47/C. ponttal egészül ki:
„47/C. A pótlék forintra átszámított havi összege kormánytisztviselők, ügykezelők számára nem haladhatja meg a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény szerinti illetményalap négyszeresét. A pótlék havi összege munkavállalók esetében legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér kétszerese lehet. A pótlék felső határát elérő munkatársak esetén a pótlék folyósítását az adott naptári hónapban meg kell szüntetni.”
15. Az utasítás a következő 47/D. ponttal egészül ki:
„47/D. A pótlék a napidíj összegével egy időben, előre is kifizethető.”
16. Az utasítás a következő 47/E. ponttal egészül ki:
„47/E. A pótlékra való jogosultságot a kiküldetési rendelvényen fel kell tüntetni. Pótlék igénylése esetén a kiküldetési rendelvényt a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár részére is meg kell küldeni jóváhagyás céljából.”
17. Az utasítás a következő 47/F. ponttal egészül ki:
„47/F. A jogosultak részére kifizetett pótlék összegét havonta, a napidíjfeladással együtt az illetményszámfejtés számfejti, és ekkor kerül levonásra az adóelőleg.”
18. Az utasítás az alábbi 77/A. ponttal egészül ki:
„77/A. Az ideiglenes külföldi kiküldetés során, a külföldön igénybe vett vendéglátási költségek (reprezentáció, kormányváró stb.) fedezetét az érintett külképviselet költségvetéséből kell biztosítani, kivéve az államfői és kormányfői protokoll terhére történő utazásokat. A külképviselettől igényelt szolgáltatásokról, annak költségeiről az ideiglenes külföldi kiküldetést elrendelő szervezeti egység előzetesen egyeztetni köteles a külképviselettel.”
19. Az utasítás az alábbi 77/B. ponttal egészül ki:
„77/B. Külképviselet részére záradékolást vagy előirányzat-átadást a Külképviseletek Igazgatása költségvetéséből, csak rendkívül indokolt esetben, a Központ külön utasítása alapján az államfői és kormányfői protokoll esetén, továbbá a miniszteri delegáció utazásaival kapcsolatos egyéb felmerült költségek vonatkozásában lehet kezdeményezni.”
20. Az utasítás az alábbi 77/C. ponttal egészül ki:
„77/C. A Minisztérium központi szervezeti egységeinek felkérésére a Külképviselet munkatársának hazarendelésével vagy harmadik országba történő utazásával kapcsolatos költségek fedezetét elsősorban az érintett külképviselet költségvetéséből kell biztosítani. Kivételes jelleggel a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár előzetes engedélyével az utazások költségeinek fedezete a Külképviselet részére Központból történő záradékolás/előirányzat-átadás útján kerül biztosításra.”
23. Ez az utasítás 2016. február 1-jén lép hatályba.

1. melléklet az 1/2016. (I. 29.) KKM utasításhoz

KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM
KÜLFÖLDI HIVATALOS KIKÜLDETÉSI RENDELVÉNY
IDEIGLENES UTAZÁS ALKALMÁVAL
Az adóelévülési idő végéig megőrizendő!

Kiküldött neve:

Adóazonosító:

Enged. ügyirat sz.:

Hivatali beosztás:

Kiküldött szervezeti egysége:

Pénzügyi fedezet:

 

 

 

Projekt-/RKI azonosító:

 

Célország:

 

 

 

Célváros:

 

Utazás ideje:

Utazás célja:

 

Célkód:

Az utazás céljának pontos megnevezése:

Kiemelt
utazás:

 

Száma:
(Protokoll
Főo. által
megadott)

 

Kormányzati
funkció kód:

 

 

Kötelezettségvállaló szervezeti egység: (akinek a keretét terheli az utazás költsége)

 

Utazási tervben szerepel:

 

Tervhivatkozás:

 

egység

 

sor

Igény rendkívüli keret használatára*:

 

* Rendkívüli (pl. miniszter által delegált, elrendelt) utazás,
illetve a saját utazási keret kimerülése esetén igényelhető.
A kötelezettségvállaló minden esetben a közigazgatási államtitkár.

Költségtérítés:

 

Költségtérítés kiterjed:

 

Költségtérítő szerv:

 

 

 

Utazási adatok (A kiküldött tölti ki!). A gépkocsival történő utazáskor az indulás időpontja a határról történő indulás, az érkezés időpontja a határra érkezés időpontja. A nem gépkocsival történő utazásoknál a repülő-, vonat-, illetve hajójegyen feltüntetett időpontokkal megegyezően kell rögzíteni az óra- és percadatokat.

 

Utazás módja:

 

Business osztály igénylése:

Igen, egyedi
engedély alapján

Egyedi engedély száma vagy módja:

 

 

I N D U L Á S

É R K E Z É S

ország

év

nap

óra

perc

ország

év

nap

óra

perc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az utazáshoz szükséges jegy megrendelése:

 

Csomagfeladás:

 

Szállásmegrendelés módja:

 

Szállásfizetés módja:

 

Kormányváró-igénylés:

 

Egyedi engedély száma vagy módja:

 

Napidíjigény:

 

Napidíjra jogosult napok száma:

 

Napidíjpótlékra jogosultság/igény:

 

 

Előzetes költségkalkuláció – igényelt devizanemben. Az utazási költségkalkuláció az utaztatás információja alapján igényelt devizanemben. Az előzetesen várható költségek összesen forintban.

 

Központi Igazgatás költségei

Megjegyzés
Vegyes finanszírozás (pl. projektból finanszírozott és EU Tanácsi költségtérítés) esetén kérjük
az adott költségnél megjeleníteni a forrást.

Költségnem

Előleget kérek

Összeg

Valuta

Számított Ft

Bruttó napidíj:

Igen

0

EUR

 

Napidíjpótlék:

Nem

 

EUR

 

Szállásköltség:

Igen

 

 

 

Nem

 

HUF

 

Egyéb dologi költségek:

Igen

 

 

 

Nem

 

HUF

 

Utazási költség (repülő, vonat):

Nem

 

 

 

 

HUF

 

Utazási költség (gépkocsi):

Igen

 

 

 

Nem

 

HUF

 

Kormányváró összege:

Nem

 

 

 

 

HUF

 

Az előzetesen várható költségek összege:

HUF

0

 

Korábbi utazásomhoz/utazásaimhoz igényelt előleggel elszámoltam:

 

 

„Tudomásul veszem és hozzájárulok a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 149. §-a alapján, hogy amennyiben a napidíj-elszámolás során megállapításra kerül, hogy a házipénztárban nettó napidíj címen felvett összeg magasabb az Illetményszámfejtési Osztályon bérszámfejtő program által számfejtett napidíjnál, úgy a különbözet levonásra kerüljön a nettó illetményemből.” (külsős személynek nem szükséges aláírni)

Úti jelentés készítésére kötelezett:

 

 

……………………………….
A kiküldött aláírása

 

 

 

Kiküldetési rendelvényt kiállította: (név, telefonszám)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapest, 201… év ……… hó …… nap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiküldetési rendelvény továbbításának ügymenete, aláírók sorrendje a „kiküldött aláírása (dátummal)” cella megjegyzés részében található.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

……………………………….
kiküldött
aláírása (dátummal)

……………………………….

kiküldetést elrendelő vezető neve (nyomtatottan)
és aláírása (dátummal)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

……………………………….
Pénzügyi és Számviteli Főosztály
– KÖZPONTI IGAZGATÁS
pénzügyi ellenjegyző neve (nyomtatottan)
és aláírása (dátummal)

kötelezettségvállaló aláírása

Dátum: 201………………………………………

 

 

 

 

 

……………………………….

 

 

közigazgatási államtitkár/gazdasági ügyekért
felelős helyettes államtitkár aláírása
(egyedi engedélyezés esetén)

2. melléklet az 1/2016. (I. 29.) KKM utasításhoz

Hivatalos külföldi kiküldetés elszámolása
Az adóelévülési idő végéig megőrizendő!
A kiküldetésre vonatkozó rendelkezések:

A kiküldött

neve:

 

beosztása:

 

Szervezeti egység:

 

Kiküldetés helye:

 

Enged. ügyirat sz.:

 

Utazás célja:

 

Utazás ideje:

 

NYILATKOZATOK

Ellátásról/napidíjról lemondás:

 

Egyéb megjegyzések, nyilatkozatok (szállásköltségben foglaltak ellátások, szálloda magasabb kategóriák indoklása stb.):

Úti jelentés készült:

 

Megvalósult utazás indulási, érkezési adatai:

Utazás módja

Indulás

Érkezés

honnan

mikor

hová

mikor

nap

óra, perc

nap

óra, perc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A határátlépés időpontja

nap

óra, perc

Odaút

 

 

Visszaút

 

 

UTAZÓ KIADÁSAI
Kiküldetési kiadások elszámolása:

A felmerülés

Az utazó bizonylatai szerint a valuta

PSZF tölti ki!
Az útielszámolás során elfogadott összeg

jogcíme

neme

összege

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az elszámolt tételek a kiküldetés érdekében történtek, és a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy az elszámolásban közölt valótlan adatok fegyelmi, illetőleg büntetőjogi eljárást vonnak maguk után.

Kelt 20………………… hó …… nap, ……… db melléklet

……………………………………
kiküldött aláírása

A kiküldetésben eltöltött idő szükségességét, a feladat elvégzését, a feltüntetett költségek jogosságát igazolom:

20…… év …………… hó …… nap

……………………………………
kötelezettségvállalásra/teljesítésigazolásra
jogosult vezető aláírása

PSZF tölti ki!

Valutanem

Felvett előleg összege

Elszámolt összeg

Kerekítés

Elszámolás – utólagos kifizetés

Elszámolás – visszafizetendő előleg

EUR

 

 

 

 

 

USD

 

 

 

 

 

forint

 

 

 

 

 


Az elszámolást:


…………………………………
számfejtő

 


…………………………………
ellenőr

 

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2016. február 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére