• Tartalom

12/2016. (VII. 15.) BM utasítás

12/2016. (VII. 15.) BM utasítás

a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ hivatásos szolgálati beosztásairól és a betöltésükhöz szükséges követelményekről, valamint az idegennyelv-tudási pótlék és az egyéb pótlékok szabályairól

2021.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglaltak alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 21. § 21. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva,
az 1. alcím tekintetében a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 341. § (1) bekezdés 2. pontjában, 17. pontjában és 21. pont b) alpontjában, valamint a 342. § (1) bekezdés a), f) és j) pontjában foglaltakra figyelemmel,
a 2. alcím tekintetében a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 341. § (1) bekezdés 21. pont e) alpontjában, valamint a 342. § (1) bekezdés j) pontjában foglaltakra figyelemmel,
a 3. alcím tekintetében a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 341. § (1) bekezdés 21. pont d) alpontjában, valamint a 342. § (1) bekezdés j) pontjában foglaltakra figyelemmel
a következő utasítást adom ki:

1. A hivatásos szolgálati beosztásokról és a betöltésükhöz szükséges követelményekről

1. § (1) A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 114. § (3) bekezdés b) pontja szerinti besorolási kategóriákba sorolást az ezen utasításban foglalt módszertan és eljárási rend figyelembevételével kell végrehajtani.

(2) A szolgálati beosztások besorolásához szükséges munkakör-értékelés végrehajtásának módszertanát és eljárási rendjét az 1. melléklet tartalmazza.

2. § (1) A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnál a Hszt. 37. alcíme szerinti más szervhez vezényléssel, valamint a Hszt. 38. alcíme szerinti, a miniszter által vezetett minisztériumba vagy a miniszter által irányított szervhez történő vezényléssel betölthető szolgálati beosztásokat, azok besorolását és az azokhoz rendelt hivatásos pótlék mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központhoz a Hszt. 38. alcíme szerinti, a miniszter által vezetett minisztériumba vagy a miniszter által vezetett szervhez történő vezényléssel egyidejűleg legfeljebb 130 fő vezényelhető.

(3) A honvédek jogállásáról szóló törvényben meghatározottak szerint a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központhoz vezényeltek esetében a vezényelt illetményének megállapítása szempontjából a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a más szerv foglalkoztatottjaira vonatkozó szabályok szempontjából a 2. mellékletnek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok állományára alkalmazandó szolgálati beosztásokat kell alkalmazni.

3. § Ezen utasítás alkalmazásában a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnál alapfeladat ellátására létrehozott szolgálati beosztás az a szolgálati beosztás, amely alapján a hivatásos állomány tagja olyan tevékenységet végez, amely a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 8/A. §-ában meghatározott feladatok ellátására irányul.

4. § (1) A kiemelt vezetői szolgálati beosztásba történő kinevezés feltétele az egyetemi végzettség vagy azzal egy tekintet alá eső mesterfokozatú – „Master” vagy „Magister” (rövidítve MA, MSc) – felsőfokú végzettség megléte, valamint a rendészeti szakvizsga, a rendészeti vezetővé képző tanfolyam és a rendészeti mestervezetővé képző tanfolyam sikeres teljesítése.

(2) A középvezetői beosztásba történő kinevezés feltétele a rendészeti szakvizsga, a rendészeti vezetővé képző tanfolyam, valamint a rendészeti mestervezetővé képző tanfolyam sikeres teljesítése.

(3) A beosztott vezetői beosztásba kinevezés feltétele a rendészeti szakvizsga és a rendészeti vezetővé képző tanfolyam sikeres teljesítése.

(4) A vezetői besorolású tanácsadó és főtanácsadó szolgálati beosztásba történő kinevezés feltétele a rendészeti szakvizsga sikeres teljesítése, de nem feltétele a rendészeti vezetővé, illetve a rendészeti mestervezetővé képző tanfolyam elvégzése.

5. § A tiszti besorolási osztályba tartozó szolgálati beosztások közül a „D” besorolási kategóriába tartozó szolgálati beosztásokba kinevezés feltétele a rendészeti szakvizsga sikeres teljesítése.

6. § A vezetői beosztások és a tiszti besorolási osztályba tartozó szolgálati beosztások betöltéséhez elismerhető felsőfokú végzettségeket, továbbá az egyes szolgálati beosztások ellátásához szükséges szakképzettségeket, alap-, közép- és felsőfokú szakmai képzettségeket, valamint az egyéb képzettségi feltételeket a 3. melléklet tartalmazza.

2. Az idegennyelv-tudási pótlék

7. § (1) A hivatásos állomány tagja a Hszt. 160. § (6) bekezdése szerinti idegennyelv-tudási pótlékra azon szolgálati beosztásban jogosult, amelyben az állománytáblázat idegennyelvtudást ír elő.

(2) A hivatásos állomány tagja a Hszt. 160. § (5) bekezdése szerinti idegennyelv-tudási pótlékra jogosult, amennyiben az (1) bekezdésben meghatározottakon túl az Európai Unió valamely tagállamának hivatalos nyelvéből a Hszt. 160. § (2) bekezdés szerint elismerhető nyelvtudással rendelkezik.

3. Egyéb pótlékok

8. § (1) Éjszakai pótlékra a hivatásos állomány tagja este huszonkét óra és reggel hat óra közötti időszakban teljesített szolgálatért jogosult.

(2) Ha a napi szolgálatteljesítési idő legalább 50%-a este huszonkét óra és reggel hat óra közé esik, a pótlék a szolgálatteljesítés teljes időtartamára jár. Amennyiben a hivatkozott mérték az 50%-ot nem éri el, úgy a pótlék csak az (1) bekezdésben meghatározott időtartam alatt teljesített szolgálat után jár.

9. § (1) A nagyfrekvenciás és ionizáló sugárzásnak, mérgezésnek vagy biológiai kóroki tényezők jelenléte miatti fertőzésveszélynek kitett beosztásban teljesítők pótlékára (a továbbiakban: egészségi kockázattal járó szolgálati beosztások pótléka) az jogosult, akinek a munkavédelemről szóló törvény alapján végrehajtott kockázatértékelésben az állományilletékes parancsnok megállapítja, hogy a szolgálati beosztás ellátása során a pótlék megállapítására okot adó veszélyek, egészségkárosító kockázat közvetlen és gyakori előfordulásával kell számolni.

(2) Az egészségi kockázattal járó szolgálati beosztás pótlékát akkor lehet megállapítani és folyósítani, ha a havi szolgálatteljesítési idő több mint 50%-át – ionizáló sugárzásnak kitett szolgálati beosztásban három órát – a kockázatértékelésben megállapított egészségkárosító kockázat között tölti el.

4. Záró rendelkezések

10. § Ez az utasítás a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2016. évi LXIX. törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.

11. § A szolgálati beosztások besorolásához szükséges munkakör-értékelés végrehajtásának 1. mellékletben meghatározott módszertanát és eljárási rendjét az utasítás hatálybalépését követően rendszeresített szolgálati beosztásokra vagy a meglévő szolgálati beosztások tartalmának ezt követően történő lényeges módosítása esetén kell alkalmazni.

1. melléklet a 12/2016. (VII. 15.) BM utasításhoz


A szolgálati beosztások besorolásához szükséges munkakör-értékelés végrehajtásának módszertana és eljárási rendje

I. Módszertan


A tiszthelyettesi és a tiszti állomány részére megállapított önálló munkaköri kategóriákat a Hszt. 114. § (3) bekezdése tartalmazza. A besorolási kategóriák alapja a munkakörelemzés és -értékelés eredményeként megállapított munkaköri kategória. A munkaköri kategória megállapítása – a Hszt. 155. § (1) bekezdésének megfelelően – a beosztási illetmény meghatározásához szükséges.

Az egyes szolgálati beosztások besorolása a munkakör tartalmának meghatározott módszertanon és eljárási rendben végrehajtott elemzése és értékelése alapján kerül megállapításra.

A munkakörelemzés a munkaköri ismérvek feltárásánál a munkakör tartalmára vonatkozó jellemzőket veszi alapul. A munkakörelemzés és -értékelés szakaszai:
–    elemzési szakasz: adatgyűjtés,
–    értékelési szakasz: a munkakörök egymáshoz viszonyított relatív értékének és a munkakörök közötti különbség relatív mérőszámmal történő meghatározása.

A munkakör-elemzési és -értékelési folyamat során a következő dimenziók vizsgálata szükséges:
–    tudás,
–    problémamegoldás,
–    felelősség,
–    terhelés.

Az értékelés során további tényezők kerülhetnek felhasználásra.

A munkakör tartalmának vizsgálatakor továbbá figyelembe kell venni a szolgálati beosztás szervezeti szintjét is (központi, területi, helyi szerv). (A központi szerveknél például az irányításból adódó magasabb elvárt tudás- és felelősségi szintű feladatok ellátása kiemelkedő szerepet kap.)

Az elemzési és értékelési tényezők aránya kifejezi a munkaköröknek más munkakörhöz viszonyított értékét. Az egységes dimenziók és értékelési követelmények használata lehetővé teszi a munkakörök tárgyilagos rangsorolását, amelyek alapján a Hszt.-ben meghatározott munkaköri kategóriákba kerülnek. A dimenziókon belül használt értékelési tényezők között fontosságuk szerint további különbség tehető, azaz sor kerülhet súlyozásra.

A szolgálatellátás sajátosságaiból adódó speciális kockázatok – a Hszt. 157. §-a alapján – alapvetően a hivatásos pótlék mértékének megállapításakor kerül figyelembevételre, ugyanakkor a hivatkozott §-ban szereplő tényezőkre – szolgálati beosztásonként eltérő mértékben – a munkakörelemzés és -értékelés során is tekintettel kell lenni.

Az értékelés során használt dimenziók, az egyes dimenziókon belüli tényezők, valamint az egyes tényezők közötti súlyozás mértékét az alábbi ábra szemlélteti.

II. Eljárásrend

1. Új szolgálati beosztás esetén a javaslatot meg kell küldeni a Belügyminisztérium humánigazgatási feladatait ellátó szervezeti egységén keresztül a belügyminiszternek.

2. A javaslatban meg kell határozni az I. pontban szereplő módszertan szerinti dimenziókat, és meg kell határozni a javasolt besorolási kategóriát. A javaslatot indokolni kell, megjelölve a költségvetési fedezet rendelkezésre állását.

3. A Belügyminisztérium humánigazgatási szerve az I. pontban szereplő módszertan alapján megvizsgálja a javasolt szolgálati beosztást.

4. Ha indokolt az új szolgálati beosztás létrehozása, a Belügyminisztérium humánigazgatási szerve javaslatot tesz a rendszeresített szolgálati beosztások módosítására, az erre vonatkozó jogszabály előkészítésére.

2. melléklet a 12/2016. (VII. 15.) BM utasításhoz1


A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnál a Hszt. 37. és 38. alcíme szerinti vezényléssel betölthető szolgálati beosztások

I. Vezetői besorolási osztályba tartozó szolgálati beosztások

 

A

B

C

D

E

1.

vezetői beosztás

besorolási kategória

szolgálati beosztás

hivatásos pótlék mértéke (%)

2.

alapfeladat

nem alapfeladat

3.

kiemelt vezető

központi szerv vezetője (tábornok)

főigazgató

400

 

4.

kiemelt vezető

központi szerv vezetőjének helyettese (tábornok)

főigazgató-helyettes

400

 

4a.

középvezető

szakirányító 1

szolgálatvezető

400

400

5.

középvezető

szakirányító 2

főosztályvezető

400

400

6.

középvezető

főosztályvezető 1

főtanácsadó

400

400

7.

beosztott vezető

főosztályvezető- helyettes 1

főosztályvezető-helyettes

400

400

8.

beosztott vezető

osztályvezető 1

osztályvezető

400

400

9.

beosztott vezető

osztályvezető 1

tanácsadó

400

400

II. Tiszti besorolási osztályba tartozó szolgálati beosztások

 

A

B

C

D

1.

besorolási
kategória

szolgálati beosztás

hivatásos pótlék mértéke (%)

2.

alapfeladat

nem alapfeladat

3.

D

kiemelt főreferens

400

400

4.

C

kiemelt főelőadó

400

400

5.

B

főelőadó

400

400

6.

A

előadó

400

400

III. Tiszthelyettesi besorolási osztályba tartozó rendszeresített szolgálati beosztások

 

A

B

C

D

1.

besorolási
kategória

szolgálati beosztás

hivatásos pótlék mértéke (%)

2.

alapfeladat

nem alapfeladat

3.

D

szakreferens

400

400

4.

C

főreferens

400

400

5.

B

referens

400

400

6.

A

pályakezdő

400

400

3. melléklet a 12/2016. (VII. 15.) BM utasításhoz

A vezetői beosztások és a tiszti besorolási osztályba tartozó szolgálati beosztások betöltéséhez elismerhető felsőfokú végzettségek, továbbá az egyes szolgálati beosztások ellátásához szükséges szakképzettségek, alap-, közép- és felsőfokú szakmai képzettségek, valamint az egyéb képzettségi feltételek

A) TISZTI BESOROLÁSI OSZTÁLYBA TARTOZÓ SZOLGÁLATI BEOSZTÁSOK

I. Alapfeladatokat ellátók

1. Nemzetbiztonsági feladatokat ellátók:

1.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

1.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség

II. Nem alapfeladatokat ellátók

1. Jogi, igazgatási feladatokat ellátók:

1.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

1.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség

2. Kiképzési, továbbképzési feladatokat ellátók:

2.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

2.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség

3. Humánszolgálati, személyügyi, munkaügyi és szociális feladatokat ellátók:

3.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

3.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség

4. Informatikai feladatokat ellátók:

4.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

4.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség

5. Ügyviteli és titokvédelmi feladatokat ellátók:

5.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

5.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség

6. Pénzügyi, számviteli, gazdálkodási feladatokat ellátók:

6.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

6.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség

7. Műszaki fenntartási, fejlesztési és belső ellátási feladatokat ellátók:

7.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

7.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség

8. Egészségügyi ellátással, egészségügyi biztosítással, munkavédelemmel, közegészségüggyel
és járványüggyel kapcsolatos feladatokat ellátók:

8.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

8.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség

9. Belső ellenőrzési feladatkört ellátók:

9.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

9.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség

10. Tanári, oktatói feladatokat ellátók:

10.1. Felsőfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

10.2. Szakirányú felsőfokú végzettség:

a) szakirányú, felsőoktatási intézményben szerzett egyetemi vagy főiskolai végzettség


B) TISZTHELYETTESI BESOROLÁSI OSZTÁLYBA TARTOZÓ SZOLGÁLATI BEOSZTÁSOK

I. Alapfeladatokat ellátók

1. Nemzetbiztonsági feladatokat ellátók:

1.1. Középfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

1.2. Szakirányú középfokú végzettség:

a) szakirányú, középfokú oktatási intézményben szerzett középiskolai végzettség

II. Nem alapfeladatokat ellátók

1. Igazgatási feladatokat ellátók:

1.1. Középfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

1.2. Szakirányú középfokú végzettség:

a) szakirányú, középfokú oktatási intézményben szerzett középiskolai végzettség

2. Kiképzési, továbbképzési feladatokat ellátók:

2.1. Középfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

2.2. Szakirányú középfokú végzettség:

a) szakirányú, középfokú oktatási intézményben szerzett középiskolai végzettség

3. Humánszolgálati, személyügyi, munkaügyi és szociális feladatokat ellátók:

3.1. Középfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

3.2. Szakirányú középfokú végzettség:

a) szakirányú, középfokú oktatási intézményben szerzett középiskolai végzettség

4. Informatikai feladatokat ellátók:

4.1. Középfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

4.2. Szakirányú középfokú végzettség:

a) szakirányú, középfokú oktatási intézményben szerzett középiskolai végzettség

5. Ügyviteli és titokvédelmi feladatokat ellátók:

5.1. Középfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

5.2. Szakirányú középfokú végzettség:

a) szakirányú, középfokú oktatási intézményben szerzett középiskolai végzettség

6. Pénzügyi, számviteli, gazdálkodási feladatokat ellátók:

6.1. Középfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

6.2. Szakirányú középfokú végzettség:

a) szakirányú, középfokú oktatási intézményben szerzett középiskolai végzettség

7. Műszaki fenntartási, fejlesztési és belső ellátási feladatokat ellátók:

7.1. Középfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

7.2. Szakirányú középfokú végzettség:

a) szakirányú, középfokú oktatási intézményben szerzett középiskolai végzettség

8. Egészségügyi ellátással, egészségügyi biztosítással, munkavédelemmel, közegészségüggyel és járványüggyel kapcsolatos feladatokat ellátók:

8.1. Középfokú szakképesítés vagy szakmai képesítés:

a) a szolgálati beosztásnak megfelelő nemzetbiztonsági szaktanfolyam vagy rendvédelmi szakirányú szakképesítés

8.2. Szakirányú középfokú végzettség:

a) szakirányú, középfokú oktatási intézményben szerzett középiskolai végzettség

1

A 2. melléklet a 13/2017. (V. 24.) BM utasítás 1. §-a, a 29/2020. (XII. 10.) BM utasítás 2. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére