• Tartalom

13/2016. (XII. 16.) LÜ utasítás

13/2016. (XII. 16.) LÜ utasítás

a jogi képviselettel kapcsolatos ügyészi feladatokról szóló 10/2007. (ÜK. 5.) LÜ utasítás módosításáról1

2017.01.01.

Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 8. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A jogi képviselettel kapcsolatos ügyészi feladatokról szóló 10/2007. (ÜK. 5.) LÜ utasítás (a továbbiakban: JKut.) 2. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Ha bíróság az utasítás hatálya alá tartozó olyan perben, amely korábbi ügyészi tevékenységet érint, bármely ügyészségtől iratok megküldését kéri, az illetékes főügyész a bírósági megkeresést és annak teljesítését haladéktalanul jelenti az Osztálynak. Ha a bíróság vagy más hatóság kártalanítás iránt a Magyar Állammal szemben indított polgári perekben ügyészségi házi iratok kiadását kéri, az ehhez szükséges legfőbb ügyészi engedély beszerzése az Osztály hatáskörébe tartozik. Ez esetben a megkeresést az érintett iratokkal és az esetleges ügyészségi érdekellentétre, közérdekre vagy egyéb különös méltánylást érdemlő esetre kitérő véleményes jelentéssel együtt, az Osztálynak kell megküldeni. A felterjesztett iratokat az Osztály az abban foglaltak szakmai felülvizsgálata nélkül továbbítja engedélyeztetésre.”

2. § A JKut. 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A jelentést a közjogi legfőbb ügyész helyettes útján kell bemutatni.”

3. § A JKut. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

5. § (1) Az Osztály a polgári perrendtartásról szóló törvény szabályai szerint, kérésre ellátja a felperes pertárs ügyészségi alkalmazott perbeli képviseletét.
(2) A Legfőbb Ügyészség és a pertárs ügyészségi alkalmazott a meghatalmazással egyidejűleg a perköltség viselésére külön megállapodást köt.”

4. § A JKut. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Osztály vezetője és a perképviseletet ellátó ügyész az üggyel kapcsolatos bármely ügyészségi, illetve az ügyészség birtokában lévő iratot megismerhet, és arról – a minősített iratok kivételével – feljegyzést vagy másolatot készíthet. A minősített iratokba való betekintésre és azok kezelésére a minősített adatok védelmének biztonsági szabályzatáról szóló legfőbb ügyészi utasítást kell alkalmazni.”

5. § A JKut. 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

25. § Az Osztály vezetője az ügydöntő határozatokról legkésőbb az eljárás befejezését követően – az ügydöntő határozat másolatának megküldésével – értesíti a per előzménye szerint illetékes főügyészt, az illetékes főosztályt és a Közérdekvédelmi Főosztályt az ítélkezési gyakorlat elemzése céljából. Indokolt esetben az alapügyről elemzést készít, illetve értesíti az illetékes főosztályt.”

6. § A JKut. 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Osztály a perbeli tapasztalatok hasznosítása érdekében folyamatosan értékeli a perekre okot adó, sérelmezett ügyészi intézkedéseket és mulasztásokat, valamint a perbeli védekezés hatékonyságát.”

7. § A JKut.

a) 7. § (2) bekezdésében a „titokgazda” szövegrész helyébe a „minősítő”,

b) 26. § (2) bekezdésében a „per tárgya szerint illetékes” szövegrész helyébe a „közjogi”,

c) 27. § (3) bekezdésében a „titkárokkal, fogalmazókkal és nyomozókkal.” szövegrész helyébe az „alügyészekkel és fogalmazókkal.”,

d) 29. §-ában a „Legfelsőbb Bíróság” szövegrész helyébe a „Kúria, az Országos Bírósági Hivatal”

szöveg lép.

8. § Ez az utasítás 2017. január 1-jén lép hatályba.

9. § Hatályát veszti a JKut.

a) 1. § (1) bekezdésében az „és a Katonai Ügyészség (a továbbiakban együtt: Legfőbb Ügyészség)”,

b) 13. § (2) bekezdésében az „ , illetve a pertárs ügyészek képviselete ellátható-e”

szövegrész.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2017. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére