• Tartalom

15/2016. (VII. 15.) BM utasítás

15/2016. (VII. 15.) BM utasítás

a mobil telekommunikációs eszközökkel történő ellátás rendjéről, valamint a szolgáltatások igénybevételének szabályairól szóló 27/2012. (VI. 25.) BM utasítás módosításáról1

2016.07.18.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A mobil telekommunikációs eszközökkel történő ellátás rendjéről, valamint a szolgáltatások igénybevételének szabályairól szóló 27/2012. (VI. 25.) BM utasítás (a továbbiakban: BM utasítás) 1. melléklete a Melléklet szerint módosul.

2. § A BM utasítás

a) 1. függeléke helyébe az 1. függelék,

lép.

3. § Ez az utasítás a közzétételét követő harmadik napon lép hatályba.

4. § Hatályát veszti a BM utasítás 5. és 6. függeléke.

Melléklet a 15/2016. (VII. 15.) BM utasításhoz

1. A mobil telekommunikációs eszközökkel történő ellátás rendjéről, valamint a szolgáltatások igénybevételének szabályairól szóló 27/2012. (VI. 25.) BM utasítás (a továbbiakban: BM utasítás) 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1. A központosított szolgáltatásnyújtás keretében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (a továbbiakban: NISZ) kedvezményes tarifával kormányzati mobiltelefon flottát üzemeltet, továbbá mobiltelefon (hang- és adat) szolgáltatást, mobiltelefon-készülékeket biztosít a Belügyminisztérium (a továbbiakban: BM) részére. A BM Mobil Telekommunikációs Szabályzatának (a továbbiakban: Szabályzat) célja, hogy a BM hivatali szervezetére a központosított mobil telekommunikációs szolgáltatásnyújtás kereteit határozza meg.”
2. A BM utasítás 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„4. A BM mobil telekommunikációs tevékenységének felügyeletét és szakirányítását a BM Informatikai Főosztály (a továbbiakban: BM INFO) a BM Pénzügyi Erőforrás-gazdálkodási Főosztállyal (a továbbiakban: BM PEF) együttműködve közösen látja el.”
3. A BM utasítás 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„7. Mobil telekommunikációs szolgáltatásra vonatkozó igénybejelentést és módosítási kérelmet a NISZ Központi Szolgáltató Kormányzati Ellátási Ügyfélszolgálatánál, az Ellátási Portálon (https://epo.gov.hu) közzétett – és onnan letölthető – „mobiltelefon igénylés” megnevezésű formanyomtatványon lehet kezdeményezni, melynek fogadását és kezelését a NISZ látja el.”
4. A BM utasítás 10. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„10. A formanyomtatványt az igénylőnek, az igénylő szervezeti egységét felügyelő állami vezetőjének, illetve a BM miniszteri kabinetfőnöknek az általa vezetett szervezeti egységre vonatkozóan és a BM kapcsolattartóinak (BM INFO és BM PEF) is ellenjegyeznie kell.”
5. A BM utasítás 11. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„11. A NISZ által nyújtott telekommunikációs szolgáltatások körét és a beosztásokhoz meghatározott jogosultság alapján igénybe vehető szolgáltatások havi keretösszegeit a Szabályzat 1. függeléke határozza meg.”
6. A BM utasítás 12. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„12. A vezető jogállású személyek a Szabályzat 1. függelékében meghatározott, a beosztásához tartozó havi keretösszegek térítésmentes igénybevételére jogosult.”
7. A BM utasítás 13. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„13. A nem vezető jogállású BM felhasználó részére a mobil telekommunikációs szolgáltatás az adott szervezeti egységet felügyelő állami vezető által, illetve a BM miniszteri kabinetfőnök által az általa vezetett szervezeti egységre vonatkozóan adható jogosultság.”
8. A BM utasítás 14. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„14. A tartósan távol lévő személyek (így különösen: 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság) részére a mobil telekommunikációs szolgáltatás nem biztosítható. A tartós távollét tényéről az érintett szervezeti egység vezetője soron kívül írásban tájékoztatja a BM INFO-t, amely gondoskodik a BM INFO kapcsolattartói által vezetett nyilvántartásokban (név, szervezeti egység, munkakör, beosztás, havi térítésmentes keret összege) rögzítésről és a NISZ értesítéséről.”
9. A BM utasítás 15. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„15. A NISZ havi kimutatás keretében megküldi a BM INFO részére a felhasználókra vonatkozó adatokat (név, szervezeti egység, munkakör, beosztás, havi térítésmentes keret összege) ellenőrzésre és a keletkezett forgalmi díjak percalapú számlázás alapján összesített listáit.”
10. A BM utasítás 16. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„16. A BM INFO a NISZ által biztosított havi kimutatásokból az adott negyedév első és második hónapjáról elszámolást készít, melyet a BM Informatikai Helyettes Államtitkárság (a továbbiakban: BM IHÁT) megküld a szervezeti egységet irányító állami vezetők, illetve a BM miniszteri kabinetfőnök részére. A szervezeti egységet irányító állami vezető, illetve a BM miniszteri kabinetfőnök az általa vezetett szervezeti egységre vonatkozóan a kézhezvételtől számított 10 munkanapon belül írásban tájékoztatja a BM INFO-t az esetlegesen felmerülő problémákról vagy az elszámolás elfogadásáról.”
11. A BM utasítás 17. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„17. Az elszámolással kapcsolatban felmerült, a 16. pont szerint jelzett problémákról a BM INFO 5 munkanapon belül tájékoztatja a NISZ-t.”
12. A BM utasítás 18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„18. A BM INFO a NISZ által megküldött háromhavi kimutatásból elkészíti az adott negyedév elszámolását. Ez tartalmazza a harmadik hónap elszámolását, valamint az adott negyedév összesített elszámolását a BM felhasználó keretösszegét meghaladó forgalmi díjakkal együtt. Ezen elszámolást a BM IHÁT megküldi a szervezeti egységet irányító állami vezetők, illetve a BM miniszteri kabinetfőnök részére. A szervezeti egységet irányító állami vezető, illetve a BM miniszteri kabinetfőnök 10 munkanapon belül írásban tájékoztatja a BM INFO-t a harmadik hónap elszámolásával kapcsolatosan felmerülő problémákról vagy az elszámolás elfogadásáról. A negyedévre vonatkozólag a nyilatkozathoz csatolni kell, hogy a BM felhasználó túlbeszélgetései szolgálati célból történtek-e. A szervezeti egységet irányító állami vezető, illetve a BM miniszteri kabinetfőnök a BM felhasználó részére engedélyezett keret összegét meghaladó túlbeszélgetést a Szabályzat 2. függeléke szerinti nyilatkozattal 10 000 Ft erejéig igazolhatja. A 10 000 Ft-ot meghaladó összegű szolgálati célú túlbeszélgetés esetén a szervezeti egységet irányító állami vezető, illetve a BM miniszteri kabinetfőnök az általa vezetett szervezeti egységre vonatkozóan a Szabályzat 2. függeléke szerinti nyilatkozatot engedélyezés céljából felterjeszti a BM közigazgatási államtitkár felé, majd a BM közigazgatási államtitkár által jóváhagyott engedélyt soron kívül megküldi a BM INFO számára.”
13. A BM utasítás 19. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„19. Amennyiben nem szolgálati célból történt a túlbeszélgetés, a BM felhasználó a BM INFO által a 18. pontban meghatározott elszámolásnak az érintett szervezeti egységet irányító állami vezető, illetve a BM miniszteri kabinetfőnök által történt kézhezvételt követő 15 munkanapon belül nyilatkozik a túlfizetés rendezésének módjáról (a Szabályzat 3. függeléke). A nem szolgálati célú túlforgalmazásról készített elszámolást a BM INFO negyedévente megküldi a BM PEF-nek, mely számlát állít ki a BM felhasználó részére.”
14. A BM utasítás 20. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„20. Amennyiben a BM felhasználó fizetési kötelezettségének a BM által kiállított számlán feltüntetett fizetési határidőn belül nem tesz eleget, a nemfizetés tényéről a BM PEF a BM Gazdasági Helyettes Államtitkárságon (a továbbiakban: GHÁT) keresztül tájékoztatja a szervezeti egységet irányító állami vezetőt, illetve a BM miniszteri kabinetfőnököt, valamint a BM INFO-t. A kiszámlázott és be nem fizetett, nem szolgálati célú használat fegyelmi és kártérítési felelősséget von maga után.”
15. A BM utasítás 22. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„22. A mindenkori aktuális forgalmi díjak a NISZ Portálján (https://epo.gov.hu) közzétett tájékoztatóban tekinthetők meg.”
16. A BM utasítás 26. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„26. A mobil telekommunikációs szolgáltatás jogosulatlan igénybevételének megakadályozása érdekében a BM felhasználó munkaviszonyának megszűnése esetén a BM SZEMFO haladéktalanul – de legkésőbb a BM felhasználó utolsó munkában töltött napján – a Szabályzat 4. függelékében meghatározott nyilatkozat kitöltésével nyilatkoztatja a BM felhasználót az általa igénybe vett mobil telekommunikációs szolgáltatásnak a munkaviszony megszűnésének napjáig terjedő túlbeszélgetés utólag történő kiszámlázásáról. Egyidejűleg a BM SZEMFO tájékoztatja a BM INFO-t a BM felhasználó munkaviszonyának megszűnéséről, és továbbítja a BM INFO részére a Szabályzat 4. függelékében meghatározott nyilatkozatot.”
17. A BM utasítás 28. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„28. A BM felhasználó jogosult az általa használt mobil telekommunikációs előfizetői szolgáltatást magánelőfizetésbe átvinni abban az esetben, ha a munkaviszonya vagy vezetői beosztása megszűnt, továbbá a szervezeti egységet felügyelő állami vezetője, illetve a BM miniszteri kabinetfőnök az általa vezetett szervezeti egységre vonatkozóan visszavonta a szolgáltatásra való jogosultságát, valamint tartós távollét esete áll fenn. Az eljárás lefolytatásához a BM felhasználó írásban bejelentéssel fordul a NISZ Ügyfélszolgálatához, melyről egyidejűleg tájékoztatja a BM INFO-t is.”
18. A BM utasítás 34. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„34. A BM felhasználó részére felhasználásra átadott mobil telekommunikációs készülék és a szolgáltatás igénybevételére feljogosító SIM kártya sérülését vagy megsemmisülését a BM felhasználó haladéktalanul írásban bejelenti a NISZ-nek és egyben a BM INFO-nak. A NISZ gondoskodik a mobil telekommunikációs készülék és a SIM kártya javításáról és cseréjéről.”
19. A BM utasítás 35. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„35. A mobil telekommunikációs készülék és a szolgáltatás igénybevételére feljogosító SIM kártya eltulajdonítása gyanújának észlelésekor a BM felhasználónak az illetékes rendőrkapitányságon haladéktalanul feljelentést kell tenni. A BM felhasználónak a feljelentéssel egyidejűleg haladéktalanul be kell jelenteni a lopás tényét a NISZ-nek az eltűnt, elveszett SIM kártyák letiltása céljából fenntartott Ügyfélszolgálat ügyeleti számán. A feljelentést követően legkésőbb két munkanapon belül a BM felhasználó a NISZ-t írásban tájékoztatja az eseményről a rendőrségi feljelentés jegyzőkönyv másolatának becsatolásával vagy a NISZ által készített káreseti jegyzőkönyv felvételének keretében. A bejelentéssel egyidejűleg a BM felhasználó az eseményről írásban értesíti a BM INFO-t is.”

1. függelék a 15/2016. (VII. 15.) BM utasításhoz

Mobil telekommunikációs keretek
I. Hangelőfizetés keretei

Kategória

Térítésmentes keret nagysága/hó (nettó Ft)

Térítésmentes keret nagysága/hó (bruttó Ft)

Jogosultak

A

korlátlan

korlátlan

miniszter

B

korlátlan

korlátlan

államtitkár, helyettes államtitkár, miniszteri kabinetfőnök

C

8 000

10 160

főosztályvezető, főosztályvezető-helyettes, titkárságvezető, kabinetfőnök, miniszteri biztos, politikai (fő)tanácsadó

D

4 000

5 080

osztályvezető, ügyeleti, speciális feladatokat ellátó személy, szakmai (fő)tanácsadó,
kormány- (fő)tanácsadó, közigazgatási főtanácsadó

E

2 000

2 540

ügyintéző, gépkocsivezető, egyéb szellemi vagy fizikai munkakörben foglalkoztatott BM felhasználó, prémiumévek programban részt vevő BM felhasználó

2. függelék a 15/2016. (VII. 15.) BM utasításhoz

NYILATKOZAT
mobil telekommunikációs keret túllépése szolgálati indokból
Igazolom, hogy (név) ………………………….…………………………………….……… a BM (szervezeti egység) ……………………………………………………………… munkatársa a (telefonszám) ……………………………… hívószámú …… évi ……… negyedévi (összeg) …………………… Ft, azaz ……………………………………… Ft mobil telekommunikációs kerettúllépése szolgálati célból történt.
Indoklás:
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
Budapest, ……………….…………
…….……………………………………………
szervezeti egységet irányító állami vezető
BM Kabinetfőnök
10 000 Ft-ot meghaladó kerettúllépés esetén
Budapest, ……………………….
Engedélyezem:    …….……………………………………………
    közigazgatási államtitkár
Faxszám: 4411-789; 12-882. E-mail: infor m atika@bm.gov.hu

3. függelék a 15/2016. (VII. 15.) BM utasításhoz

NYILATKOZAT
mobil telekommunikációs keret túllépésének fizetéséről
Alulírott ………………………………………………………………………, adóazonosító: …………………………, lakcím: ……………………………………….……………………………………………………………………………… a BM (szervezeti egység): …………………………………………………… munkatársa elismerem a (telefonszám) …………………………………… hívószámú …… évi …… negyedéves mobil telekommunikációs keret túllépésből adódó ………………………… Ft, azaz ……………………………………………… Ft összegű tartozásomat, melyet befizetek
készpénzátutalási megbízással*, átutalással*.
Budapest, ……………………….
…………………………………………
dolgozó aláírása
___________________
* A megfelelő rész aláhúzandó.
Faxszám: 4411-789; 12-882. E-mail: informatika@bm.gov.hu

4. függelék a 15/2016. (VII. 15.) BM utasításhoz

NYILATKOZAT
mobil telekommunikációs szolgáltatás költség utólagos kiszámlázásáról

Név:

 

Mobilszám:

 

Számlázási cím:

 

Utólagosan kiszámlázandó időszakok:

 

Keret (nettó/hó):

 

Fent nevezett tudomásul veszem, hogy a Belügyminisztérium által részemre biztosított mobil telekommunikációs szolgáltatás fent megjelölt időszakában a vezető által jóváhagyott kereten felüli túlbeszélgetés költségét a Belügyminisztérium Igazgatása a megadott névre és címre kiszámlázza.
Budapest, …………………………
………………………………………………
aláírás
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2016. július 19. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére