• Tartalom

19/2016. (VI. 29.) MvM rendelet

19/2016. (VI. 29.) MvM rendelet

a kormányablakok személyi és technikai feltételeiről szóló 39/2013. (XII. 30.) KIM rendelet módosításáról1

2016.06.30.

A fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és a területi integrációval összefüggő törvénymódosításokról szóló 2010. évi CXXVI. törvény 21/B. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 4. § 4. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A kormányablakok személyi és technikai feltételeiről szóló 39/2013. (XII. 30.) KIM rendelet (a továbbiakban R.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és a § a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1) A kormányablak feladatai ellátásához a jogszabályban, valamint a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter által előírt és az e-közigazgatásért felelős miniszter által e-közigazgatási és IT biztonsági szempontból jóváhagyott, ügyintézési és kiegészítő szolgáltatások nyújtásához szükséges eszközöket és informatikai szolgáltatásokat kell biztosítani.
(1a) A kormányablakok részére az 1. melléklet szerinti eszközöket és informatikai szolgáltatásokat biztosítani kell.”

(2) Az R. 2. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A kormányablak részére biztosított internetes elérés a feladatai ellátásához szükséges szolgáltatások biztosítása mellett a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter és az e-közigazgatásért felelős miniszter egyetértésével információbiztonsági okból a szükséges mértékig korlátozható.
(6) Az összes kormányablak irodára azonos elvek figyelembevételével a kormányablak irodában lévő egyes munkahelyeken a szakrendszerek elérhetősége a technikai lehetőségek függvényében eltérően alakítható ki.”

2. § Az R. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

7. § (1) A járási hivatal vezetője köteles biztosítani a Hivatal által rendelkezésére bocsátott biankó okmányok, tartozékok, a személyazonosító igazolvány kiadása és az egységes arcképmás- és aláírás-felvételezés szabályairól szóló kormányrendelet szerinti PIN kódokat, PUK kódot, regisztrációs kódot, valamint visszavonási jelszót tartalmazó borítékok (a továbbiakban: PIN boríték), rendszámok és kellékek biztonságos tárolását, szükség szerinti igénylését, valamint szigorú elszámolási rend szerinti nyilvántartását.
(2) A Hivatal által rendelkezésre bocsátott biankó okmányok, tartozékok, PIN borítékok, rendszámok és kellékek központi ellátásának rendjét és az elszámolás szabályait a 3. melléklet tartalmazza.”

3. § (1) Az R. 10/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kihelyezett kormányablak szolgáltatást biztosító települési ügysegédi szolgálat részére feladatai ellátásához legalább a 4. melléklet szerinti eszközöket és szolgáltatásokat kell biztosítani.”

(2) Az R. 10/A. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A települési ügysegéd részére biztosított internetes elérés a feladatai ellátásához szükséges szolgáltatások biztosítása mellett a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter és az e-közigazgatásért felelős miniszter egyetértésével információbiztonsági okból a szükséges mértékig korlátozható.”

4. § Az R. 11. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kihelyezett kormányablak szolgáltatást biztosító települési ügysegédi szolgálatnak – az (5) bekezdés szerinti kivétellel – a 4. melléklet szerinti követelményt legkésőbb 2016. december 31. napjáig kell teljesíteni.
(5) A kihelyezett kormányablak szolgáltatást biztosító települési ügysegédi szolgálatnak a 4. melléklet 2. pont c) alpontja szerinti követelményt legkésőbb 2017. december 31. napjáig kell teljesíteni.”

5. § (1) Az R. 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az R. 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) Az R. 3. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

(4) Az R. 4. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

6. § Hatályát veszti az R. 11. § (2) és (3) bekezdése.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 19/2016. (VI. 29.) MvM rendelethez

1. Az R. 1. melléklet 1. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Munkahelyenként ügyfélfogadási munkahelyen:)
b) MS Windows 7 vagy későbbi verzió, vagy LINUX operációs rendszer,”
2. Az R. 1. melléklet 1. pont d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Munkahelyenként ügyfélfogadási munkahelyen:)
d) 1 darab elektronikus szolgáltatások nyújtását lehetővé tevő táblaszámítógép vagy azzal egyenértékű informatikai eszköz (a továbbiakban együtt: táblaszámítógép) (legalább 9.5”-os érintő képernyő, az ügyintéző és az ügyfél számára is kényelmes használatot biztosító lopás elleni rögzítés),”
3. Az R. 1. melléklet 2. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Munkahelyenként háttérfeldolgozó munkahelyen (ha van ilyen):]
b) MS Windows 7 vagy későbbi verzió, vagy LINUX operációs rendszer,”
4. Az R. 1. melléklet 4. pontja a következő j) és k) alponttal egészül ki:
(A kormányablak irodára:)
j) legalább egy okmánykiadáshoz nem kapcsolódó ügyfélkiszolgálást végző munkahelyen adathordozóról történő adatfeltöltési elérhetőség biztosítása az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) felé,
k) a kormányablakok számára jogszabályban előírt feladatok elvégzéséhez szükséges szakrendszerek elérése az NTG hálózaton.”
5. Az R. 1. melléklet 5–7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„5. Informatikai szolgáltatások, amelyek elérését az okmánykiadással összefüggő virtuális hálózatba kötött gépek kivételével minden munkaállomáson elérhetővé kell tenni:
a) internetelérés egyes szakrendszeri funkciók használatához nyomtatási lehetőség biztosításával,
b) hozzáférés internetes kereső szolgáltatáshoz,
c) kormányhivatali egységes levelező rendszer,
d) kormányhivatali egységes csoportmunka támogató rendszer (ha van),
e) kormányhivatali egységes intranet (ha van),
f) irodai programcsomag (szövegszerkesztő, táblázatkezelő),
g) munkafolyamat kezelő (ügyintézői felület),
h) interaktív virtuális ügyfélszolgálat (IVÜSZ) szolgáltatás,
i) az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) elérése,
j) kormányhivatali egységes iratkezelő rendszer,
k) tudástár,
l) ügyfélhívó,
m) központi időpontfoglaló,
n) elektronikus dokumentum ügyintéző általi hitelesítési lehetősége (azonosításra visszavezetve vagy egyéb megoldással).
6. Informatikai szolgáltatások, amelyek elérését az okmánykiadással összefüggő virtuális magánhálózatba (VPN) kötött gépekhez rendelt táblaszámítógépen elérhetővé kell tenni:
a) kormányhivatali és járási hivatali iratkezelő,
b) tudástár,
c) ügyfélhívó,
d) központi időpontfoglaló.
7. Informatikai szolgáltatások, amelyek elérését az okmánykiadással összefüggő virtuális magánhálózatba (VPN) kötött gépek kivételével a munkaállomáshoz tartozó táblaszámítógépen elérhetővé kell tenni:
a) irat megtekintési, AVDH irathitelesítési szolgáltatás elérése (csak ügyintézői munkaállomás felől kezdeményezhető módon),
b) ügyfélelégedettség-mérés,
c) az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) elérése (adathordozóról történő dokumentum feltöltési szolgáltatások kivételével).”
6. Az R. 1. melléklet 3. pont a) alpontjában a „munkahelyhez scannelést” szövegrész helyébe a „munkahelyhez digitalizálást (szkennelést)” szöveg lép.

2. melléklet a 19/2016. (VI. 29.) MvM rendelethez

1. Az R. 2. melléklet 2. pontja a következő f) alponttal egészül ki:
[Okmánykiadó munkahelyre (az általános munkahelyre biztosított eszközökön – beleértve hálózati eléréshez szükséges eszközöket – felül):]
f) személyi igazolvány elektronikus tároló elemének adattartalmát író-olvasó periféria.”

3. melléklet a 19/2016. (VI. 29.) MvM rendelethez

1. Az R. 3. melléklet címe a következők szerint módosul:
„A biankó okmányok, tartozékok, PIN borítékok, rendszámok és kellékek központi ellátásának rendje és az elszámolás szabályai”
2. Az R. 3. melléklet 2. pont 2.1. alpont b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[A Hivataltól szállítólevéllel érkező biankó okmány küldeményt, iktatókönyvben történő (gyűjtőszámon) érkeztetés után a küldeményhez mellékelt kísérőjegyzék, valamint a központi okmánynyilvántartás alapján ellenőrizni kell:]
b) tartomány (első és utolsó nyomtatvány, rendszámtábla azonosítójának ellenőrzése),
c) darabszám (a csomag, szállítóegység leszámlálása és legalább szúrópróba szerinti ellenőrzése)”
(alapján.)
3. Az R. 3. melléklet 3. pont 3.2. alpont c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A kormányablak ügyintéző a munka befejezésekor elszámol a biankó okmányokkal. Az elszámolásról jegyzőkönyv készül, mely tartalmazza)
c) az okmány, PIN boríték típusát,”
4. Az R. 3. melléklet 3. pont 3.2. alpont e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A kormányablak ügyintéző a munka befejezésekor elszámol a biankó okmányokkal. Az elszámolásról jegyzőkönyv készül, mely tartalmazza)
e) a nyomdai hibás, gyártáshibás biankó okmányok, PIN borítékok azonosítóját,”
5. Az R. 3. melléklet 4. pont 4.1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Hibás, selejtes okmányok kezelése)
„4.1. Okmányok, PIN borítékok érvénytelenítése
A hibás, selejtes okmányokat és PIN borítékokat áthúzással, pecsételéssel vagy a biankó okmányok esetében átlyukasztással érvényteleníteni kell.”
6. Az R. 3. melléklet 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„5. Okmányok és PIN borítékok tárolása
Az okmányokat és PIN borítékokat biztonságos körülmények között, típusonként elkülönítve, tűzvédelmi szempontokból is megfelelő helyen kell tárolni.”
7. Az R. 3. melléklet 1. pontjában az „A járási hivatal vezetője által az okmányok és a rendszámok kezelésére kijelölt kormányablak ügyintéző köteles figyelemmel kísérni a biankó okmányok, a tartozékok, rendszámok és kellékek okmányirodai készletét, és köteles elkészíteni a szükséges megrendeléseket az erre szolgáló informatikai rendszerben.” szövegrész helyébe az „A járási hivatal vezetője a Hivatal által biztosított biankó okmányok, tartozékok, PIN borítékok kellékek és a rendszámok (a továbbiakban együtt: termékek) kezelésére kijelölt kormányablak ügyintéző, távolléte esetén a helyettesítésére kijelölt személy köteles figyelemmel kísérni a termékek okmányirodai készletét, és köteles elkészíteni a szükséges megrendeléseket az erre szolgáló informatikai rendszerben.” szöveg lép.
8. Az R. 3. melléklet 2. pont 2.1. alpontjában az „A Hivataltól szállítólevéllel érkező biankó okmány küldeményt, iktatókönyvben történő (gyűjtőszámon) érkeztetés után a küldeményhez mellékelt kísérőjegyzék, valamint a központi okmánynyilvántartás alapján ellenőrizni kell” szövegrész helyébe az „A Hivataltól szállítólevéllel érkező biankó okmányt, PIN boríték küldeményt, rendszámtáblát az iktatókönyvben történő (gyűjtőszámon) érkeztetés után a küldeményhez mellékelt szállítólevél, valamint a központi okmánynyilvántartás alapján ellenőrizni kell” szöveg lép.
9. Az R. 3. melléklet 3. pontjában a „Biankó okmányok felhasználása” szövegrész helyébe a „Biankó okmányok és PIN borítékok felhasználása” szöveg lép.
10. Az R. 3. melléklet 3. pont 3.1. alpontjában az „A kormányablak ügyintéző munkakezdéskor a napi feladatokhoz szükséges mennyiségben biankó okmányt vételez. A vételezett biankó okmányokról jegyzőkönyv készül, mely tartalmazza” szövegrész helyébe az „A kormányablak ügyintéző munkakezdéskor a napi feladatokhoz szükséges mennyiségben biankó okmányt és PIN borítékot vételez. A vételezett biankó okmányokról és PIN borítékokról jegyzőkönyv készül, mely tartalmazza” szöveg lép.
11. Az R. 3. melléklet 3. pont 3.1. alpontjában a „Ha egy típusból nem zárt intervallum kerül kiadásra, a bejegyzést rész-intervallumonként kell megtenni. A vételezést aláhúzással kell lezárni, és mind az ügyintézőnek, mind pedig a biankóokmányok kezelésre kijelölt személynek alá kell írnia. Abban az esetben, ha a vételezett okmánykontingens a nap folyamán kevésnek bizonyul, pótvételezést kell eszközölni a fentiekkel azonos módon.” szövegrész helyébe a „Ha egy típusból nem zárt intervallum kerül kiadásra, a bejegyzést rész-intervallumonként kell megtenni. A vételezést aláhúzással kell lezárni, és mind az ügyintézőnek, mind a termékek kezelésére, vagy távolléte esetén a helyettesítésre kijelölt személynek alá kell írnia. Abban az esetben, ha a vételezett okmány- vagy PIN boríték kontingens a nap folyamán kevésnek bizonyul, pótvételezést kell eszközölni a fentiekkel azonos módon.” szöveg lép.
12. Az R. 3. melléklet 3. pont 3.2. alpontjában az „A kormányablak ügyintéző a munka befejezésekor elszámol a biankó okmányokkal.” szövegrész helyébe az „A kormányablak ügyintéző a munka befejezésekor elszámol a biankó okmányokkal és a PIN borítékokkal.” szöveg lép.
13. Az R. 3. melléklet 3. pont 3.2. alpont d) pontjában az „a rendeltetésszerűen felhasznált biankó okmányok” szövegrész helyébe az „a rendeltetésszerűen felhasznált biankó okmányok, PIN borítékok” szöveg lép.
14. Az R. 3. melléklet 3. pont 3.2. alpont f) pontjában az „a fel nem használt biankó okmányok” szövegrész helyébe az „a fel nem használt biankó okmányok, PIN borítékok” szöveg lép.
15. Az R. 3. melléklet 4. pontjában a „Hibás, selejtes okmányok kezelése” szövegrész helyébe a „Hibás, selejtes okmányok és PIN borítékok kezelése” szöveg lép.
16. Az R. 3. melléklet 4. pont 4.2. alpontjában az „A Hivatalhoz felterjesztendő okmányok kezelése
Abban az esetben, ha a nyomtatvány a gyártás során teljesen vagy beazonosíthatatlanságig sérült, az esetleges okmánymaradványokat is tartalmazó borítékot kell feliratozni, feltüntetve” szövegrész helyébe az „A Hivatalhoz felterjesztendő okmányok és PIN borítékok kezelése
Abban az esetben, ha a nyomtatvány a megszemélyesítés során teljesen vagy beazonosíthatatlanságig sérült, az esetleges okmánymaradványokat is tartalmazó borítékot kell feliratozni, feltüntetve” szöveg lép.
a) a „biankó okmányokról” szövegrész helyébe a „biankó okmányokról és PIN borítékokról”,
b) az „és azokat fajtánként” szövegrész helyébe az „és PIN borítékokat, továbbá azokat fajtánként”
szöveg lép.

4. melléklet a 19/2016. (VI. 29.) MvM rendelethez

1. Az R. 4. melléklet 1. pont d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Települési ügysegédenként)
d) mobiltelefon (okostelefon kategória, legalább hat megapixel felbontású fényképkészítési lehetőséggel)”
2. Az R. 4. melléklet 2. pontja a következő d) alponttal egészül ki:
(Minden irodai ügyfélfogadási helyszínen)
d) bankkártyás fizetést lehetővé tevő terminál, ahol a c) alpont szerinti hálózati kapcsolat rendelkezésre áll.”
3. Az R. 4. melléklet 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„4. Biztosítandó informatikai szolgáltatások:
a) internetelérés egyes szakrendszeri funkciók használatához nyomtatási lehetőség biztosításával,
b) hozzáférés internetes kereső szolgáltatáshoz,
c) kormányhivatali egységes levelező rendszer,
d) kormányhivatali egységes csoportmunka támogató rendszer (ha van),
e) kormányhivatali egységes intranet (ha van),
f) irodai programcsomag (szövegszerkesztő, táblázatkezelő),
g) munkafolyamat kezelő (ügyintézői felület),
h) interaktív virtuális ügyfélszolgálat (IVÜSZ) szolgáltatás,
i) az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) elérése,
j) kormányhivatali egységes iratkezelő rendszer,
k) tudástár,
l) központi időpontfoglaló,
m) elektronikus dokumentum ügyintéző általi hitelesítési lehetősége (azonosításra visszavezetve vagy egyéb megoldással),
n) irat megtekintési, AVDH irathitelesítési és ügyfélkapus feltöltési szolgáltatás elérése.”
4. Hatályát veszti az R. 4. melléklet 1. pont c) alpontja.
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2016. július 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére