• Tartalom

2/2016. (I. 13.) HM utasítás

2/2016. (I. 13.) HM utasítás

a Magyar Honvédség külföldi képviseletei költségvetési gazdálkodásáról szóló 61/2012. (VIII. 31.) HM utasítás módosításáról1

2016.01.14.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdés i) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A Magyar Honvédség külföldi képviseletei költségvetési gazdálkodásáról szóló 61/2012. (VIII. 31.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. § (1) bekezdés c)–e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek, és a következő f) ponttal egészül ki:

(Az utasítás hatálya)

c) a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságra,
d) a Magyar Honvédség Logisztikai Központra (a továbbiakban: MH LK),
e) a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisra (a továbbiakban: MH ARB), valamint
f) a Magyarország Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részlegre (a továbbiakban: MÁNK VPR), a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatalára (a továbbiakban: MH KKH), a Magyar Honvédség Nemzeti Katonai Képviseletére (a továbbiakban: MH NKK), a Magyar Honvédség Nemzeti Összekötő Képviseletre (a továbbiakban: MH NÖK), a Magyarország Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviseletre (a továbbiakban: MÁEK KK) (a továbbiakban együtt: Képviseletek)”

(terjed ki.)

2. § Az Ut. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § (1) A Képviseletek és az ÖNB költségvetési tervjavaslatát az adott év vonatkozásában a miniszter által kiadott, az intézményi és központi költségvetési javaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló eljárásrend alapján kell összeállítani.
(2) A Képviseletek költségvetési tervjavaslatában a Képviselet személyi állományának külföldi fizetőeszközben folyósított személyi juttatásait, azok járulékait, a külföldi szolgálatot teljesítők egyes járandóságairól szóló 18/2013. (IX. 5.) HM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 15. § (1) bekezdés d) pontja szerinti utazások utazási költségátalányát és azok járulékait, továbbá a Magyar Államkincstár által az előirányzat-felhasználási keretszámlákhoz kapcsolódóan felszámított díjakat (kincstári számlavezetési díj, bankköltség, pénzügyi tranzakciós illeték) kell szerepeltetni.
(3) Az ÖNB költségvetési tervjavaslatában az ÖNB külföldi fizetőeszközben folyósított személyi juttatásait, azok járulékait, a Rendelet 15. § (1) bekezdés d) pontja szerinti utazások utazási költségátalányát és azok járulékait, továbbá a Magyar Államkincstár által az előirányzat-felhasználási keretszámlákhoz kapcsolódóan felszámított díjakat (kincstári számlavezetési díj, bankköltség, pénzügyi tranzakciós illeték) kell szerepeltetni.
(4) A HM VGH nemzetközi költségvetési tervjavaslatában Képviseletenként és az ÖNB-re címrendkódokkal elkülönítve kell szerepeltetni a Képviseletek személyi állományának és az ÖNB a Rendelet 2. § (1) bekezdés 14. pontja szerinti kiküldetéseinek (a továbbiakban: kiküldetés) és a családi ellátmánypótlékra jogosító gyermekek utáni tandíjköltség-hozzájárulás kiadásait, továbbá a tartós külföldi szolgálatot teljesítők reprezentációs tevékenységéről szóló 117/2011. (X. 21.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) szerinti éves reprezentációs keretét.
(5) Az ÖNB kiküldetéseinek kiadásait a Rendelet 2. § (2) bekezdés f) pont fa)–fc) alpontja és 8. melléklet szerinti táblázat 3. pont 12–14. sora szerinti engedélyező elöljáró hatáskörében összesítve Képviseletenként címrendkódokkal elkülönítve, az ÖNB reprezentációs keretét az Utasítás 3. § (4) bekezdése szerinti engedélyező elöljáró hatáskörében összesítve Képviseletenként címrendkódokkal elkülönítve kell megtervezni. A Rendelet 2. § (2) bekezdés f) pont fe) alpontja és 8. melléklet szerinti táblázat 16. sora szerint a Honvédség központi személyügyi szervének vezetője engedélyező elöljárói hatáskörébe tartozó ÖNB kiküldetéseinek kiadásait és reprezentációs keretét a „Nemzeti támogatás feladat” címrendkódon kell megtervezni.
(6) Az MH ARB költségvetési tervjavaslatában a „Nemzeti támogatás feladat” címrendkódon kell a Képviseletek működtetésének, váltásának és bővítésének, továbbá az ÖNB külföldi ellátásának, váltásának logisztikai jellegű kiadásait szerepeltetni. Itt kell megtervezni továbbá a HM HIM állományából tartós külföldi szolgálatot teljesítő kutatók külföldi ellátásának, váltásának logisztikai jellegű kiadásait is.
(7) A HM VGH nemzetközi költségvetési tervjavaslatában a „Nemzeti támogatás feladat” címrendkódon kell megtervezni a Képviseletek személyi állománya és az ÖNB váltásának és bővítésének utazási és ideiglenes elhelyezési költségeit, a Képviseletek személyi állománya és az ÖNB a Rendelet 15. § (1) bekezdés c), e), f) és g) pontja szerinti utazásainak költségeit, valamint a helyszíni pénzügyi és logisztikai biztosításban részt vevő hazai ellátó állomány ideiglenes külföldi szolgálatának költségeit.
(8) A nem műveleti területen egyéni missziós beosztást betöltők speciális ellátása érdekében felmerülő kiadásokat az ellátásért felelős szervezeteknél címrendkóddal elkülönítve kell megtervezni.
(9) A Képviseletek, az ÖNB és a Nemzeti támogatás feladat éves költségvetési tervjavaslatának összeállításához a Képviseletek és a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) a HM VGH és az MH ARB által megadott szempontok szerint és részletezettséggel bedolgozást készítenek, melyben a HM VGH részére részletezni kell különösen a tárgyévben tervezett – engedélyező elöljáró által előzetesen jóváhagyott – kiküldetéseket és azok költségvonzatát, továbbá az Utasításban megállapított reprezentációs keretek jogosultjait, a reprezentációs keretek tervezett felhasználását, valamint az MH ARB részére a Képviseletre vonatkozó logisztikai szükségletek tervét.
(10) A jóváhagyást követő 15 napon belül a HM VGH főigazgatója az engedélyezett kiadási és bevételi előirányzatokról írásban értesíti:
a) a Képviseletek költségvetései és a (4) bekezdés szerinti keretei vonatkozásában a Képviseletek vezetőit,
b) az ÖNB költségvetése és a (4) bekezdés szerinti keretei vonatkozásában a HVK SZCSF csoportfőnökét,
c) a „Nemzeti támogatás feladat” vonatkozásában az MH ARB parancsnokát, aki a Képviseletek működtetésével kapcsolatosan felmerülő kiadási és bevételi előirányzatokról és keretekről – a vonatkozó mértékig – tájékoztatja a Képviseletek vezetőit.”

3. § Az Ut. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § (1) A Képviseletek, az ÖNB és a HM VGH részére, valamint a „Nemzeti támogatás feladat”-ra jóváhagyott költségvetési előirányzatok felett
a) a Képviseletek tekintetében a Képviseletek vezetői,
b) az ÖNB tekintetében a HVK SZCSF csoportfőnöke,
c) a HM VGH tekintetében a HM VGH főigazgatója,
d) a Nemzeti támogatás feladat tekintetében a HM VGH főigazgatója és az MH ARB parancsnoka
saját hatáskörében a vonatkozó szabályozók keretei között kötelezettségvállalási és utalványozási jogkörrel rendelkeznek.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak tekintetében az ellenjegyzési, érvényesítési jogkört a külföldi fizetőeszközben felmerülő fizetési kötelezettség esetében a HM VGH és az MH ARB kijelölt szakállománya gyakorolja.
(3) A helyszíni logisztikai biztosításban részt vevő hazai ellátó állomány ideiglenes külföldi szolgálatát az MH ARB parancsnoka engedélyezi.
(4) A 3. § (6) bekezdése szerint jóváhagyott költségvetési előirányzatok felhasználása során a valutában felmerülő vásárlási előlegek HM VGH által történő kifizetését az MH ARB a kifizetést megelőző harmadik munkanapig írásban kezdeményezi a HM VGH főigazgatójánál. A vásárlási előlegből felhasznált rész elszámolása előirányzat-felhasználási keretszámlák közötti átutalással történik.
(5) A Képviseletek működésével összefüggő beszerzési eljárásokat a vonatkozó jogszabályok, a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló HM utasítás, valamint a külképviseletek beszerzési eljárásai lefolytatásának rendjéről szóló HM KÁT–HVKF együttes intézkedés alapján kell lefolytatni.”

4. § Az Ut. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § A Képviseletek, az ÖNB, a HM VGH elkülönített gazdálkodó szervezetkódon kezelt nemzetközi feladatai, valamint a „Nemzeti támogatás feladat” vonatkozásában a költségvetési beszámolót, valamint az időközi mérlegjelentést és költségvetési jelentést az éves költségvetési beszámoló elkészítésének rendjéről szóló VGHÁT szakutasításban, az időközi mérlegjelentések és költségvetési jelentések elkészítésének rendjéről szóló VGHÁT szakutasításban, valamint az éves zárszámadáshoz kapcsolódó adatszolgáltatás elkészítéséről szóló VGHÁT szakutasításban előírt adattartalommal és az ezekben meghatározott eljárási rend szerint kell elkészíteni.”

5. § Az Ut.

a) 2. § (1) bekezdésében a „HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH)” szövegrész helyébe a „HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH)” szöveg,

b) 2. § (1) bekezdésében az „MH ÖHP” szövegrész helyébe az „MH LK” szöveg,

c) 2. § (2) bekezdésében, 5. § (1) bekezdés b) pontjában, 7. § (2) bekezdésében az „MH 64. BSZJLE” szövegrész helyébe az „MH ARB” szöveg,

d) 2. § (3) bekezdésében, 7. § (1) és (3) bekezdésében a „HM KPH” szövegrész helyébe a „HM VGH” szöveg,

e) 5. § (1) bekezdés a) pontjában a „HM VPVTHÁT” szövegrész helyébe a „HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár” szöveg,

f) 5. § (1) bekezdés a) pontjában a „HVKFH” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnök helyettes” szöveg,

g) 5. § (1) bekezdés b) pontjában az „alapján,” szövegrész helyébe az „alapján vagy a HM VGH kezdeményezésére,” szöveg,

h) 7. § (1) bekezdésében a „honvédelmi szervezetek számláiról és a pénzkezelési szabályokról szóló” szövegrész helyébe a „honvédelmi szervezetek számláiról, finanszírozásáról és a pénzkezelési szabályokról szóló” szöveg,

lép.

6. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2016. január 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére