• Tartalom

23/2016. (X. 26.) NFM utasítás

23/2016. (X. 26.) NFM utasítás

egyes miniszteri utasítások módosításáról1

2016.10.27.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. A protokollkiadásokról szóló 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás módosítása

1. § A protokollkiadásokról szóló 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás [a továbbiakban: 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás] 2.1. pont a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Jelen utasítás alkalmazásában vendéglátásnak és reprezentációnak minősül:)

a) a miniszter, az államtitkárok, a közigazgatási államtitkár, a helyettes államtitkárok (a továbbiakban együtt: állami vezetők), a kormánybiztosok, a miniszteri kabinetfőnök, a miniszteri biztosok, a Miniszteri Titkárság vezetője és a miniszteri biztos külföldi vendégeinek magyarországi tartózkodásával kapcsolatos költsége; így különösen: étkezési és szállásköltség, tárgyalási bekészítés, terembérleti díj, ajándékozás, dekoráció, idegenvezető, virág, kulturális, rekreációs, sportprogram, városnézés, oktatási intézmény, alapítvány, vállalat megtekintésének költségei;
b) az állami vezetők, kormánybiztosok, miniszteri kabinetfőnök, miniszteri biztosok, a Miniszteri Titkárság vezetője és a miniszteri biztos belföldi vendégei részére adott villásreggeli, ebéd, vacsora, fogadás költségei;”

2. § (1) A 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás 3.2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„3.2. A protokollkonyha szolgáltatásait (ásványvíz, kávé, tea felszolgálása) a tárgyalótermekben tartott hivatalos tárgyalásaik alkalmával az állami vezetők, a kormánybiztosok, a miniszteri kabinetfőnök, a miniszteri biztosok és a Miniszteri Titkárság vezetője létszámkorlátozás nélkül, a főosztályvezetők legalább 10 fő vendég részvétele esetén vehetik igénybe a 6. melléklet szerinti igénylőlapon. Főosztályvezetők esetében 10 fő vendég alatt a 3.8. pont szerinti személyi reprezentációs keret terhére történik a vendéglátás. Pogácsa, édes-sós aprósütemény, szendvics, illetve ünnepélyes alkalmakkor pezsgő és gyümölcslé csak az állami vezetők, a kormánybiztosok, a miniszteri kabinetfőnök, a miniszteri biztosok és a Miniszteri Titkárság vezetője, sajtótájékoztató esetén pogácsa a Kommunikációs Főosztály vezetője aláírásával igényelhető a 2. melléklet szerinti protokoll-igénylőlapon.”

(2) A 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás 3.5. pontjának felvezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

„3.5. A rendezvény alkalmából történő vendéglátás szintjét a vendégül látott külföldi személy rangja, illetőleg a legmagasabb rangú magyar vendéglátó rangja határozza meg. A rendezvények meghívottai, közreműködői és egyéb kisegítői a következő kategóriákba sorolhatók (1. melléklet):”

(3) A 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás 3.7–3.8. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„3.7. A Protokoll Főosztály feladatkörébe tartozó rendezvények megszervezéséhez rendezvényenként összesen bruttó 100 000 Ft összeghatárig a főosztályvezető döntése alapján, protokoll-igénylőlap kitöltése nélkül megrendelhetők a szükséges eszközök (pl. zászló, virág, csomagolóanyag stb.).
3.8. Személyi reprezentációs keretre jogosultak az állami vezetők, a miniszteri kabinetfőnök, a főosztályvezetők, valamint az állami vezetők titkárságát vezető titkárságvezetők az irányításuk alá tartozó szervezeti egységek reprezentációs kiadásainak fedezetére. A személyi reprezentációs keret összege a miniszter részére bruttó 30 000 Ft, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a miniszteri kabinetfőnök részére bruttó 20 000 Ft, a helyettes államtitkár részére bruttó 15 000 Ft, a szervezeti egységet vezető főosztályvezető és az állami vezető titkárságát vezető titkárságvezető részére bruttó 8000 Ft havonta, ami hivatalos célú tárgyalások alkalmával felmerülő, számlával igazolt kiadások finanszírozására szolgál. E kiadások között víz-, üdítőital-, kávé-, tea-, tej-, tejszín-, cukor- és édesítőszer-, illetve egyéb ízesítők, olajos magvak, dió-, mogyoró-, édes és sós sütemény-, boltban vásárolható sós és édes késztermék-, gyümölcs-, zöldség-, szalvéta- és virágvásárlás ellenértéke számolható el.”

3. § A 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás 4.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.1. Ajándékot adhatnak saját jogukon az állami vezetők, a kormánybiztosok, a miniszteri kabinetfőnök, a miniszteri biztosok és a Miniszteri Titkárság vezetője. Főosztályvezető az irányítását ellátó helyettes államtitkár (vagy a miniszter által irányított szervezeti egység esetén a miniszter kabinetfőnöke) előzetes engedélyével ajándékozhat.”

4. § A 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás 5.1. és 5.2. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„5.1. Az állami vezetői juttatásokról szóló 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendelet alapján az állami vezetők, a kormánybiztosok, a miniszteri kabinetfőnök és a miniszteri biztosok külföldre utazás és külföldről történő hazautazás esetén, illetve külföldi állami vezetők fogadása (kísérése) céljából jogosultak a kormányváró-helyiségek használatára. Magáncélú utazás esetén a kormányváró használatára vonatkozó jogosultság a Kormány tagját illeti meg.
5.2. A kormányvárót az állami vezetők, a kormánybiztosok, a miniszteri kabinetfőnök és a miniszteri biztosok, valamint indokolt esetben a kíséretükben utazó delegációtagok is igénybe vehetik kiutazáskor. Külföldi repülőtereken csak a miniszter és kísérete veheti igénybe a kormányvárót. A kormányváróban kávé, alkoholmentes üdítőital, tea fogyasztható. Alkoholtartalmú ital fogyasztásának költségei az igénybe vevőt terhelik.”

5. § A 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás 6.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„6.1. A 3.3–3.6. pontok szerinti reprezentációs szolgáltatáshoz a 2. melléklet szerinti protokoll-igénylőlapot kell kitölteni, amelyet a Protokoll Főosztályhoz kell az igénybevétel előtt legalább 3 munkanappal az igénylő részéről az állami vezetők, a kormánybiztosok, a miniszteri kabinetfőnök, a miniszteri biztosok vagy a Miniszteri Titkárság vezetője aláírásával eljuttatni. Ez alól kivételt képeznek a sajtótájékoztatóra igényelt megrendelések.”

6. § (1) A 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás 7.5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„7.5. A protokollszolgáltatások számláinak teljesítési igazolása – az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 57. §-ában foglaltaknak megfelelően – a Protokoll Főosztály vezetőjének feladat- és hatáskörébe tartozik.”

(2) A 29/2011. (V. 23.) NFM utasítás 7.8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„7.8. A tárgynegyedévben személyi reprezentációs keret fel nem használt részét a Gazdálkodási Főosztály az elszámolás alapján bevételezi, azt a tárgyéven belül a következő negyedévben a jogosult felhasználhatja.”

a) 3.1. pontjában az „euróösszeg” szövegrész helyébe az „euró összeg”,

b) 6.3. pontjában a „protokoll-elszámolólapot” szövegrész helyébe a „protokoll elszámolólapot”,

c) a 7.4. pontjában az „az Gazdálkodási Főosztály Igazgatási Pénzügyi Osztálya” szövegrész helyébe az „a Gazdálkodási Főosztály Igazgatási Pénzügyi Osztálya”

szöveg lép.

2. A fordítási és tolmácsolási feladatok ellátásáról szóló 32/2011. (VI. 2.) NFM utasítás módosítása

9. § A fordítási és tolmácsolási feladatok ellátásáról szóló 32/2011. (VI. 2.) NFM utasítás [a továbbiakban: 32/2011. (VI. 2.) NFM utasítás] 2.1. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Protokoll Főosztálya feladatkörébe tartozik:)

a) a fordítási tevékenységgel kapcsolatos ügyintézési és koordinációs feladatok ellátása, szolgáltatás megrendelése (fordítás, lektorált fordítás, lektorálás, korrektúra, hitelesítés, fordításadaptáció, fordításhitelesítés elvégeztetése);”

10. § A 32/2011. (VI. 2.) NFM utasítás 3.1–3.2. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek, és az utasítás a következő 3.3. ponttal egészül ki:

„3.1. Fordítási szolgáltatást a szervezeti egységek vezetői igényelhetnek az 1. melléklet szerinti igénylőlap kitöltésével, amelyet – a fordítandó anyaggal együtt – a Protokoll Főosztályra kell eljuttatni elektronikus úton és papír alapon is a szakterület szakmai indoklásával együtt. Nagyobb terjedelmű anyag [15 oldalt vagy 22 500 karaktert (1 oldal = kb. 1500 karakter) meghaladó] fordítása esetén előzetes egyeztetés szükséges a Protokoll Főosztály munkatársaival a fordítási határidő megállapítása kapcsán.
3.2. Fordítások esetén a szakterületeknek minden esetben igazolást kell eljuttatniuk a Protokoll Főosztály részére a fordító iroda által lefordított dokumentumot illetően, amelyben nyilatkoznak arról, hogy az elkészült, iroda által megküldött fordítással kapcsolatban szakmai szempontból kifogással nem élnek. A határidőre történő teljesítésigazolás ennek függvényében kiállítható, és a számla kifizetésre kerülhet. A szakterületeknek ezt a nyilatkozatot a lefordított dokumentum kézhezvételétől számított 5 munkanapon belül szükséges eljuttatniuk a Protokoll Főosztály részére.
3.3. Tolmácsolási szolgáltatást a szervezeti egységek vezetői igényelhetnek a 2. melléklet szerinti igénylőlap kitöltésével. Angol, német, francia nyelvek esetében az igénylőlapot legkésőbb a szolgáltatás napját megelőző 5 munkanappal, állami vezetők részére történő tolmácsolási igények esetében legkésőbb 2 munkanappal korábban kell megküldeni a Protokoll Főosztálynak. Egyéb nyelvek vonatkozásában az igénylőlap leadásának határideje a szolgáltatást megelőző legalább 8 munkanap, állami vezetők esetében legalább 3 munkanap.”

11. § (1) A 32/2011. (VI. 2.) NFM utasítás 4.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.1. A fordítási, valamint a tolmácsolási feladatok fedezetét az NFM Igazgatás Szervezeti és Működési költségvetése tartalmazza. Az NFM Igazgatás Szervezeti és Működési költségvetésében a nemzeti fejlesztési miniszter által jóváhagyott fordítási előirányzat vagy tolmácsolási előirányzat összegéig vállalható a fordítási, illetve a tolmácsolási kiadásokkal összefüggésben kötelezettség. Ezen kiadások kötelezettségvállalására a Protokoll Főosztály vezetője vagy annak helyettese jogosult.”

(2) A 32/2011. (VI. 2.) NFM utasítás 4.3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.3. Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 53. § (1) bekezdés a) pontja értelmében nem szükséges előzetes írásbeli kötelezettségvállalás az olyan kifizetés teljesítéséhez, amely értéke a bruttó százezer forintot nem éri el. Ezeket a benyújtott számla alapján kell nyilvántartásba venni, a visszaigazolt megrendelés szerint. Bruttó 100 000 forint felett a kötelezettségvállalás csak előzetesen, írásban történhet.”

(3) A 32/2011. (VI. 2.) NFM utasítás 4.6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.6. A fordítási, valamint a tolmácsolási szolgáltatások számláinak teljesítési igazolására – az Ávr. 57. §-ában foglaltaknak megfelelően – a Protokoll Főosztály vezetője vagy annak helyettese jogosult.”

13. § A 32/2011. (VI. 2.) NFM utasítás 2.1. pontjának nyitó szövegrészében, 2.2. pontjában, 4.2. pontjában, 4.4. pontjában, 4.7. pontjában a „Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya” szövegrész helyébe a „Protokoll Főosztály” szöveg lép.

3. Az ideiglenes külföldi kiküldetésekről szóló 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás módosítása

14. § Az ideiglenes külföldi kiküldetésekről szóló 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás [a továbbiakban: 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás] 1.2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„1.2. A vezető beosztású kiküldöttet külföldi tartózkodása idejére megillető juttatásokat az állami vezetői juttatásokról szóló 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 11. §-a szabályozza.”

15. § A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 2.1–2.4. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„2.1. A nemzetközi feladatok összehangolása érdekében a nemzeti fejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek és az államtitkárságok a tárgyévet megelőző év november 15-éig utazási tervet készítenek, amelyet a Protokoll Főosztály összesít. A Protokoll Főosztály a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárral egyetértésben a szolgálati út betartásával javaslatot tesz a miniszternek az utazási tervre, aki azt jóváhagyja. A jóváhagyott utazási tervet a Protokoll Főosztály legkésőbb december 31-ig megküldi a Gazdálkodási Főosztálynak.
2.2. A Protokoll Főosztály vezetője az utazási keret felosztásáért, kezeléséért és ellenőrzéséért felelős szervezeti egység vezetőjeként jogosult az adott kiküldetésről az elrendelő vezetőtől részletes tájékoztatást, indokolást kérni, valamint köteles a kiküldetés tartalmi és formai követelményeit ellenőrizni.
2.3. Az utazási keretek felhasználásáról, valamint az el nem számolt utakról a Gazdálkodási Főosztály tárgyév május 31-ig kimutatást küld a miniszternek és az államtitkároknak, az EU és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak, valamint a Protokoll Főosztály vezetőjének. A miniszter közvetlen irányítása alatt álló szervezeti egységek és az államtitkárságok szükség szerint félévkor felülvizsgálják az éves utazási tervet, amit a közigazgatási államtitkár hagy jóvá.
2.4. Az utazási keret jobb tervezhetősége érdekében a tárgyév elején az Igazgatás költségvetésében rendelkezésre álló összeg 85%-a osztható fel a miniszter és az államtitkárságok között. A fennmaradó 15% tartalékalapot képez a nem tervezett utazásokra.”

16. § (1) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 3. alcímének címe és a 3.1. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„3. A kiküldetés elrendelése, bizonylatolási rendje, előlegfelvétel
3.1. A kiküldetési engedélyt – egyéni kiküldetés esetében az 1/a. melléklet, delegáció esetében az 1/b. melléklet szerint – a kiküldő szervezeti egység tölti ki 3 példányban. A kiküldött a kiküldetési engedélyt a meghívóval vagy programmal együtt köteles haladéktalanul, de legkésőbb az utazás előtt 10 munkanappal eljuttatni a Protokoll Főosztályra. Amennyiben egy tervezett utazás kiküldetési engedélye 10 munkanappal az utazást megelőzően nem érkezik meg a Protokoll Főosztályra, a Protokoll Főosztály vezetője, illetve helyettese kérheti a késedelem okának feljegyzésben történő bemutatását. Amennyiben a késedelem oka alátámasztott, az utazó jogosult előleg felvételére. A tartalmi és formai követelmények ellenőrzését követően a Protokoll Főosztály a kiküldetési engedélyt pénzügyi ellenjegyzés céljából továbbítja a Gazdálkodási Főosztályra.”

(2) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 3.3–3.5. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„3.3. Az államtitkár, a miniszteri kabinetfőnök, a kormánybiztos, a miniszteri biztos kiküldetését a miniszter – távollétében a parlamenti államtitkár –, a helyettes államtitkár kiküldetését az irányítást gyakorló államtitkár rendeli el.
3.4. A miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek munkatársainak kiküldetését a kabinetfőnök rendeli el. Más munkatársak kiküldetését a közvetlen szakmai felügyeletet ellátó főosztályvezető javaslatára a helyettes államtitkár rendeli el. Az ideiglenes kiküldetés elrendelésének aláírási joga alacsonyabb szintre nem delegálható.
3.5. Az utazás módosítására csak indokolt esetben kerülhet sor. Amennyiben a módosítás többletköltsége meghaladja az eredetileg jóváhagyott utazási költség összegének 10%-át, vagy a tervezettnél több a kiutazó munkatársak vagy a külföldön töltött éjszakák száma, új kiküldetési engedélyt kell jóváhagyatni a 3.1. pontban leírtak szerint.”

(3) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 3.7–3.9. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„3.7. A külföldi kiküldetés utazásszervezését – a szolgálati és a diplomata-útlevéllel kapcsolatos ügyintézést, a vízum, a repülőjegy, illetve vonatjegy beszerzését, a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás intézését, valamint a 2.4. pontban foglaltak ellenőrzését és ennek alapján engedélyezését – a Protokoll Főosztály végzi.
3.8. Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő személyt külföldi tartózkodása idejére költségtérítés, valamint a tartós külszolgálatról és az ideiglenes külföldi kiküldetésről szóló 172/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet 43. §-a szerinti napidíj illeti meg.
3.9. A kiküldöttet a Gazdálkodási Főosztály útielőleggel látja el, amit a valutapénztárban vehet fel. Függő, pénzügyileg rendezetlen útielszámolás esetében további útielőleg a közigazgatási államtitkár engedélyével együtt vehető fel; kivételt képez az az utazás, amely az előző kiutazást követő 5 munkanapon belül történik. A kiküldött azonban köteles az első, még el nem számolt kiküldetés időpontjától számított 15 napon belül minden esetben elszámolni.”

17. § (1) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 4.2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.2. A kiküldetés időtartama az indulás és az érkezés időpontja között eltelt idő. Az indulás és érkezés időpontja:
a) gépkocsival történő utazás esetében a határátlépés(ek) időpontja,
b) repülőgéppel, vonattal és hajóval történő utazásnál az indulás időpontja a repülőgép, a vonat, illetve a hajó menetrend szerinti indulási időpontjánál egy órával korábbi, az érkezés időpontja a tényleges érkezés időpontjánál egy órával későbbi időpont.”

(2) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 4.4. és 4.5. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„4.4. Amennyiben a kiküldött a kiküldetéshez kapcsolódóan térítésmentes élelmezésben részesül, napidíját ebéd és vacsora címen 30-30%-kal csökkenteni kell.
4.5. Az útielőleg felvételére, valamint annak elszámolására a kiküldött vagy meghatalmazottja jogosult.”

18. § (1) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 6.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„6.1. A kiküldött a számlával igazolt szállásköltség megtérítésére jogosult, amennyiben külföldi programjára nem tud időben megérkezni az aznapi első repülőgéppel (vagy egyéb szállítási eszközzel), a feladatát a külföldre érkezés napján nem tudja befejezni, vagy a feladata befejezése napján nem tud hazautazni. Amennyiben a kiküldött a külföldi tartózkodása alatt térítésmentes elszállásolásban részesül, szállásköltség-térítésre nem tarthat igényt.”

(2) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 6.3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„6.3. A költségvetési források hatékony és gazdaságos felhasználása érdekében a szállásköltség az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő miniszter esetében legfeljebb 400 EUR/éj, az államtitkár, a miniszteri kabinetfőnök és a kormánybiztos esetében legfeljebb 300 EUR/éj, a miniszteri biztos és a helyettes államtitkár esetében legfeljebb 200 EUR/éj, a többi kiküldött esetében legfeljebb 150 EUR/éj lehet, mely összegek az adott ország nemzeti valutájában is adhatók (USD, CHF, GBP). Az e fölötti szállásdíjat külön indokolás alapján a közigazgatási államtitkár engedélyezheti. Többéjszakás tartózkodás esetén a szállás átlagára számolandó.”

19. § (1) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 7.2. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Ha a külföldre utazás repülőgéppel történik,)

a) a miniszter részére business osztálynak;”

(2) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 7.3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„7.3. Delegáció utazása esetén, ha a delegációvezető egyedül jogosult magasabb komfortosztályú jegyre, akkor a delegáció további egy tagja részére biztosítható azonos osztályú jegy. A delegációvezetővel egy osztályon utazó személyéről a delegáció vezetője határoz. A delegáció vezetője dönt arról is, hogy háromfős delegáció esetében a delegáció minden tagja vagy csak egy delegációtag részére szükséges magasabb komfortosztályú jegyet biztosítani.”

(3) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 7.5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„7.5. Vonattal történő utazás esetében az állami vezető, a miniszteri kabinetfőnök, a kormánybiztos és a miniszteri biztos első osztályt, a többi kiküldött másodosztályt vehet igénybe. Hálókocsi használatára minden kiküldött jogosult, amennyiben az szükséges. Amennyiben a kiküldött indokolatlan, pótdíjfizetés terhe melletti szolgáltatást vesz igénybe, e költség megtérítésére nem jogosult.”

20. § A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 8.1–8.6. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„8.1. Egyéb indokolt dologi költségre útielőlegként az egy napra járó napidíjnak megfelelő összeg igényelhető, ami az adott ország nemzeti valutájában is adható. Amennyiben az utazás időtartama meghaladja a 4 napot, igénylés alapján két napra járó napidíjnak megfelelő összegű előleg biztosítható. Kivételes esetben az e mértéket meghaladó összegű előleg kifizetéséhez a közigazgatási államtitkár engedélye szükséges.
8.2. Számlával igazolt mosatási és vasalási költség kizárólag a 10 napot meghaladó kiküldetés esetében számolható el oly módon, hogy az a külföldön tartózkodás 11. napjától kezdődően, szállodai éjszakánként az egynapi szállásköltség 10%-át nem haladhatja meg. Többhetes kiküldetés esetében a 11. napot követően heti egy mosatási és vasalási költség számolható el.
8.3. A kiküldetés során felmerülő hivatalos telefonbeszélgetés, fax, valamint internethasználat költségének elszámolásáról a hivatali mobiltelefonok használatáról szóló 31/2015. (VIII. 31.) NFM utasítás 4. § (2) bekezdése és 5. § (2) bekezdése rendelkezik.
8.4. Pénzváltás költsége elszámolható abban az esetben, ha a kiküldetés helyén nem hivatalos fizetőeszköz az előlegként adott valuta. A pénzváltást minden esetben számlával, bizonylattal kell igazolni. Amennyiben a kiküldött pénzváltási bizonylatot nem tud felmutatni, az arra a napra érvényes MNB középárfolyamot kell figyelembe venni.
8.5. A kiküldöttet az indulásnál és az érkezésnél megilleti a tartózkodási helytől az állomásig (repülőtérig), az állomástól (repülőtértől) a tartózkodási helyig, valamint tranzitálás esetében (ha a tranzitországban az érkezési és indulási állomás/repülőtér nem azonos) a megtett út számlával igazolt költsége. Taxiköltség indokolt esetben (így különösen a késő esti érkezés, kora reggeli indulás, nem központi repülőtérre történő érkezés és indulás esetében) számlával vagy bizonylattal elszámolható.
8.5.1. Külföldön a helyi közlekedés (tömegközlekedés, taxi, parkolás, autópálya-használat stb.) költsége menetjeggyel, egyéb bizonylattal is igazolható, amennyiben az tartalmazza az ellenértéket és a felhasználás időpontját. A menetjegyen, bizonylaton (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1011 Budapest, Fő u. 44–50.) az elszámoláshoz dokumentálni kell, hogy az adott út mely pontok között, mely programra való eljutást szolgálta. A nem hivatalos programokhoz kötődő helyi közlekedési költségek a kiküldöttet terhelik.
8.5.2. Az állami vezetők, kormánybiztosok, miniszteri kabinetfőnök és a miniszteri biztosok esetén taxi igénybevétele megengedett.
8.5.3. Magyarország területén a repülőtéri minibusz használata javasolt. Taxi vagy saját gépkocsi parkolási díjának számlával igazolt költsége abban az esetben számolható el a tartózkodási hely és a repülőtér között, ha a repülőtéri minibusz szolgáltatás igénybevételére nincs mód, vagy késő esti érkezés, kora reggeli indulás esetén. Ettől eltérni csak kivételesen indokolt esetben, a közigazgatási államtitkár engedélyével lehet. A kiküldött a kiküldetési engedélyben a repülőtéri oda- és visszautazás költségének fedezetére útielőleget magyar forintban vehet igénybe.
8.6. Túlsúlyjegy költsége a kiküldetést elrendelő előzetes engedélye alapján számolható el.”

21. § (1) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 9.1–9.4. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„9.1. A kiküldetést követően a kiküldött köteles a 2. mellékletet kitölteni, az abban szereplő adatokat igazoltatni és a kiküldetés befejezésétől számított 5 munkanapon belül – a 3.9., valamint a 4.5. pontra is figyelemmel – a Gazdálkodási Főosztályon elszámolni. Az elszámoláshoz csatolni kell a következőket: útijelentés, a rendezvény/ülés programja, napirendje, menetjegy, elektronikus repülőjegy, beszállókártya, biztosítási kötvény, szállodai számla, helyi közlekedési eszközök esetleges költségeinek számlái vagy bizonylatai, bankkártyahasználat bizonylatai, pénzváltási bizonylat, egyéb felmerült költségek számlái, tanácsülés, illetve tanácsi munkacsoport ülés esetében aláírt jelenléti ív a 10.2. pont szerint.
9.2. Az elszámolások igazolása, az útijelentés jóváhagyása a kiküldetés elrendelőjének feladata. Az előlegként felvett összeget meghaladó költség elszámolását illetően az utazó feljegyzésben kéri a közigazgatási államtitkár jóváhagyását. Delegációk utazása alkalmával az útielszámolást a delegáció valamennyi tagja vonatkozásában a legmagasabb beosztású delegációs tag esetében igazolásra jogosult vezető igazolja.
9.3. Az utazás elmaradása vagy halasztása esetén a kiküldött köteles az előleget 3 munkanapon belül visszafizetni.
9.4.1. Amennyiben a kiküldött a 9.1. és 9.3. pontban rögzítettek szerint elszámolási kötelezettségének 15 munkanapon belül nem tesz eleget, a Gazdálkodási Főosztály felszólító levelet küld részére. A felszólító levél kiküldését követő újabb eredménytelen 15 munkanap elteltével második felszólító levél kerül kiküldésre, melyet másolatban az elrendelő vezető is megkap.
9.4.2. A hiánytalan elszámolás kézhez vétele után a Gazdálkodási Főosztály 10 munkanapon belül gondoskodik az utazó által megelőlegezett, az elszámolási lapon feltüntetett és engedélyezett költségek megfizetéséről.”

(2) A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 9.7–9.9. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„9.7. Ha a kiküldöttel szemben bűncselekményt, szabálysértést követnek el, köteles azt a rendőrségen, illetve az ügyben eljárni jogosult szervnél haladéktalanul bejelenteni. A kiküldött a bűncselekmény, szabálysértés tényét az erről felvett jegyzőkönyvvel igazolja.
9.8. A Minisztérium költségvetése terhére kiadásként nem számolható el:
a) a kiküldött hibájából eredő bármilyen anyagi kár ellenértéke,
b) a közlekedésrendészeti kihágás és az egyéb hatósági büntetés költségei.
9.9. A kiküldött a kiküldetést elrendelő vezető részére a 4. melléklet alapján készített útijelentés eredeti példányát a Gazdálkodási Főosztály, másolati példányát a kiküldetés témája alapján a Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály és/vagy az Európai Uniós Főosztály vezetője részére köteles eljuttatni.”

22. § A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 10.2–10.4. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„10.2. A Tanácsi ülésekre kiküldött tagállami szakértők az üléseken való részvételt az ülések kezdetén kiosztott jelenléti ív kitöltésével igazolják, melynek fénymásolatát az úti elszámoláshoz kell mellékelni. Amennyiben a Tanácsi ülésen nem kerül sor jelenléti lista kiosztására, a kiküldött 3. melléklet szerinti utólagos nyilatkozata is elégséges.
10.3. A Tanács a tagállamokban kijelölt központi kapcsolattartó szerven – Magyarország esetében a Miniszterelnökségen – keresztül biztosítja a finanszírozást.
10.4. A pénzügyi elszámolás lebonyolítása a következők szerint valósul meg:
a) a Gazdálkodási Főosztály havonta kimutatást készít, melyet minden tárgyhót követő hónap 20. napjáig megküld a Miniszterelnökség részére,
b) a dokumentumok másolatát (számla, bizonylat, aláírt jelenléti ív stb.) a Miniszterelnökség részére a kimutatással együtt meg kell küldeni,
c) a Miniszterelnökség a dokumentumok ellenőrzését követően, negyedéves periódusonként egy összegben teljesíti a visszafizetéseket.”

23. § A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 11. alcímének címe és a 11.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. Az Európai Uniós projektekből finanszírozott külföldi kiküldetések költségtérítése
11.1. Az Európai Uniós projektek a kedvezményezett részére támogatási okirat alapján megtérítik a külföldi kiküldetéseken való részvétellel kapcsolatban felmerült valamennyi indokolt költséget a kiküldő és a kiküldött részére a támogatási okirat mellékletében (költségtáblában) meghatározott összeghatárig. A kiküldetést minden esetben úgy kell megtervezni és elrendelni, hogy annak költségei, kiadásai a támogatási okirat keretében teljes mértékben megtérüljenek az NFM Igazgatása részére.”

24. § A 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 12. alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. A szolgálati és diplomata-útlevelek leadása
12.1. A kiküldött, amennyiben szolgálati útlevéllel utazott, a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvénynek megfelelően köteles az útlevelet az utazás végén a Protokoll Főosztályon leadni.”

26. § Hatályát veszti a 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás 2.5., 2.6. és 8.7. pontja.

4. Záró rendelkezés

27. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 23/2016. (X. 26.) NFM utasításhoz

Hivatali vendéglátásra jogosultak köre és a vendéglátásra fordítható bruttó keretösszegek személyenkénti felső határai belföldön és külföldön

Megnevezés

Miniszter

Államtitkár, közigazgatási államtitkár, kormánybiztos

Helyettes államtitkár, miniszteri kabinetfőnök, miniszteri biztos, Miniszteri Titkárság vezetője

Főosztályvezető*

belföld/külföld

belföld/külföld

belföld/külföld

belföld

Díszétkezés

15 000 Ft/100 €

13 000 Ft/100 €

Ebéd, vacsora, villásreggeli

14 000 Ft/75 €

10 000 Ft/75 €

9 000 Ft/55 €

6 000 Ft*

Állófogadás

9 000 Ft/40 €

8 000 Ft/40 €

7 000 Ft/30 €

Kínálás tárgyalásokon

3 000 Ft

A programokon közreműködők ellátása
Vendég II.
Vendég III.

4 000 Ft
3 500 Ft

* Főosztályvezető a 3.4. pontban foglaltak szerint.
Ajándékozásra jogosultak köre és az ajándék bruttó összegének személyenkénti felső határa

AJÁNDÉKOZOTT

AJÁNDÉKOZÓ

Miniszter, államtitkár, közigazgatási államtitkár, kormánybiztos

Helyettes államtitkár,
miniszteri kabinetfőnök,
miniszteri biztos

Főosztályvezető*

Miniszter,
államtitkár,
közigazgatási államtitkár

40 000 Ft

20 000 Ft

Helyettes államtitkár

20 000 Ft

15 000 Ft

7 000 Ft*

Főosztályvezető

10 000 Ft

9 000 Ft

7 000 Ft*

Küldöttségek kísérete

8 000 Ft

5 000 Ft

* Főosztályvezető a 4.1. pontban foglaltak szerint.

2. melléklet a 23/2016. (X. 26.) NFM utasításhoz

Sorszám:
Kötelezettségvállalás száma:
PROTOKOLL-IGÉNYLŐLAP
1. Adatok:

Szervezeti egység:

Igénylő neve, beosztása, telefonszáma:

A rendezvény megnevezése:

helye:

időpontja (nap, óra):

Legmagasabb rangú vendéglátó:

miniszter/államtitkár/közigazgatási államtitkár/
kormánybiztos/helyettes államtitkár/
miniszteri kabinetfőnök/miniszteri biztos/
Miniszteri Titkárság vezetője/főosztályvezető*
(kérjük megjelölni)

2. Igényelt szolgáltatások:

Megnevezés

Létszám/fő

Alkalom

Költség

külföldi

belföldi

összesen

A reprezentáció fajtája

1. Kávé, tea, ásványvíz*:

2. Reggeli/ebéd/vacsora*:

3. Terembérleti díj:

4. Szállásköltség:

5. Virágvásárlás:

6. Ajándékvásárlás:

7. Kormányváró:

8. Egyéb: _______________

Kiadás összesen:

* Kérjük megjelölni!
Budapest, dátum


igénylő aláírása


kötelezettségvállaló
Protokoll Főosztály


ellenjegyző
Gazdálkodási Főosztály


kötelezettségvállalást jóváhagyó
(100 000 Ft összeghatár felett)
a Protokoll Főosztály
vezetőjét irányító állami vezető

3. melléklet a 23/2016. (X. 26.) NFM utasításhoz

Sorszám:
Kötelezettségvállalás száma:
ELSZÁMOLÓLAP
PROTOKOLLSZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRŐL
(minisztériumi bankkártyás fizetés esetén)
1. Adatok:

Szervezeti egység:

Felhasználó neve, beosztása, telefonszáma:

A protokollszolgáltatás helye és időpontja:

Legmagasabb rangú vendéglátó:

miniszter/államtitkár/közigazgatási államtitkár/
helyettes államtitkár/miniszteri kabinetfőnök/
főosztályvezető*
(kérjük megjelölni)

2. Igényelt szolgáltatások:

Megnevezés

Létszám/fő

Költség

külföldi

belföldi

összesen

A reprezentáció fajtája

1. Reggeli/ebéd/vacsora*:

2. Egyéb: _______________

Kiadás összesen:

* Kérjük megjelölni!
Dátum
felhasználó

kötelezettségvállalás teljesítési igazolója
Protokoll Főosztály

kifizetést engedélyező
Gazdálkodási Főosztály

4. melléklet a 23/2016. (X. 26.) NFM utasításhoz

Sorszám:
AJÁNDÉK-IGÉNYLŐLAP
1. Megrendelő/megajándékozott:

Igénylő neve, beosztása, telefonszáma:

Szervezeti egység:

Ajándékozó neve, beosztása:

Ajándék átadásának helyszíne, időpontja:

 

Megajándékozott neve, beosztása:

2. Igényelt ajándék:

Ajándék típusa:

Könyv/CD/ital/porcelán/egyéb:*

Ajándék átvételének határideje (nap, óra):

Ajándék max. értéke:

Megjegyzés:

* Kérjük megjelölni!
Budapest, dátum




igénylő aláírása
megrendelő szervezeti egység vezetője


átvevő neve, aláírása

Az utasítás 4.1. pontja szerinti engedélyező állami vezető:
név, aláírás

5. melléklet a 23/2016. (X. 26.) NFM utasításhoz

Sorszám:
IGÉNYLŐLAP
PROTOKOLLKONYHAI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE
1. Adatok:

Szervezeti egység:

Igénylő neve, beosztása, telefonszáma:

Helyszín (cím, terem):

Időpont (nap, óra):

Legmagasabb rangú vendéglátó:

miniszter/államtitkár/közigazgatási államtitkár /kormánybiztos/
helyettes államtitkár/miniszteri kabinetfőnök/miniszteri biztos/
Miniszteri Titkárság vezetője/főosztályvezető*
(kérjük megjelölni)

2. Igényelt szolgáltatások:

Megnevezés

Résztvevők száma

1. Kávé:

2. Tea:

3. Ásványvíz:

4. Egyéb: ______________

Igénylő:

(dátum, név, aláírás)

Engedélyező:*

(dátum, név, aláírás)

A szolgáltatás megtörténtét igazolom:

(dátum, név, aláírás)

* A szolgáltatást kérő szervezeti egység vezetője.

6. melléklet a 23/2016. (X. 26.) NFM utasításhoz

Sorszám:
FORDÍTÁS IGÉNYLŐLAP
1. Megrendelő:

Szervezeti egység:

 

Igénylő neve, beosztása, telefonszáma:

 

2. Igényelt szolgáltatás:

A fordítás témája:

 

Ügyletkód:***

 

A fordítandó anyag terjedelme (oldal):

 

Fordítás határideje (nap, óra):

 

Milyen nyelvről milyen nyelvre:

 

Megrendelés típusa:

fordítás, lektorált fordítás, lektorálás, korrektúra, hitelesítés, fordításadaptáció, fordításhitelesítés*

* Kérjük megjelölni!

Előzetes kalkuláció:**

legfeljebb:

Végleges összeg:**

 

** Protokoll Főosztály tölti ki
*** Gazdálkodási Főosztály tölti ki
Budapest, dátum



igénylő aláírása
megrendelő szervezeti egység vezetője



kötelezettségvállaló
Protokoll Főosztály





ellenjegyző
Gazdálkodási Főosztály





kötelezettségvállalást jóváhagyó
(100 000 Ft összeghatár felett)
a Protokoll Főosztály
vezetőjét irányító állami vezető

7. melléklet a 23/2016. (X. 26.) NFM utasításhoz

Sorszám:
TOLMÁCSOLÁS IGÉNYLŐLAP
1. Megrendelő:

Szervezeti egység:

 

Igénylő neve, beosztása, telefonszáma:

 

2. Igényelt szolgáltatás:

A tolmácsolás igénybevételének indoka:

 

Ügyletkód:***

 

Résztvevő állami vezető(k):

 

Időpont (nap, óra, -tól -ig):

 

Helyszín (cím, terem stb.):

 

Milyen nyelvről milyen nyelvre:

 

Megrendelés típusa:

konszekutív, szinkron*

Megjegyzés (pl. javaslat a tolmács személyére):

 

* Kérjük megjelölni!

Előzetes kalkuláció:**

legfeljebb:

Végleges összeg:**

 

** Protokoll Főosztály tölti ki
*** Gazdálkodási Főosztály tölti ki
Budapest, dátum



igénylő aláírása
megrendelő szervezeti egység vezetője



kötelezettségvállaló
Protokoll Főosztály





ellenjegyző
Gazdálkodási Főosztály





kötelezettségvállalást jóváhagyó
(100 000 Ft összeghatár felett)
a Protokoll Főosztály
vezetőjét irányító állami vezető

8. melléklet a 23/2016. (X. 26.) NFM utasításhoz

Kötelezettségvállalás száma:

Iktatószám:

EGYÉNI UTAZÁS ALKALMÁVAL

Ügyintéző:

 

IDEIGLENES KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSI ENGEDÉLY

A kiküldött neve:

Születési helye, ideje:

Útlevél/személyi ig. szám, lejárati dátum:

Szervezeti egység neve:

Munkaköri besorolása:

Kiküldetés helye és időtartama:

Tanácsi mcs.
ülés betűjele:

Kiküldetés célja:
(max. 150 karakter)

A részvétel indoka, előzménye:
(max. 150 karakter)

Költségviselő:

– NFM Igazgatás

– Strukturális Alapok

Amennyiben több költségviselő van, a költségtípus (utazás, szállás, napidíj stb.) megjelölése is szükséges.

– Tanács (utazási költségek)

– EU Bizottság
(utazási költségek)

– egyéb:

Utazás módja:

Utazási költség:

legfeljebb …………………… Ft összeghatárig

Szállásköltség (nap × összeg):

legfeljebb

Egyéb dologi kiadás
valutanemenként:

Napidíj (nap × összeg):

Utazási tervben szerepel:

igen: ……… sorszámú út/nem
(kérjük megjelölni)

Jóváhagyta:
(ha nem szerepel az utazási tervben)

(közigazgatási államtitkár)

UTAZÁSI VISZONYLATOK

Indulási adatok (nap – járatszám – viszonylat – óra, perc)

Érkezési adatok (nap – járatszám – viszonylat – óra, perc)

Elrendelte:
(kötelezettségvállaló)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenjegyezte:
(Gazdálkodási Főosztály)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenőrizte:
(Protokoll Főosztály)

(dátum)

(név, aláírás)

9. melléklet a 23/2016. (X. 26.) NFM utasításhoz

Kötelezettségvállalás száma:

Iktatószám:

DELEGÁCIÓ UTAZÁSA ALKALMÁVAL

Ügyintéző:

 

IDEIGLENES KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSI ENGEDÉLY

A kiküldött neve:

Születési helye, ideje:

Útlevél/személyi ig. szám, lejárati dátum:

Szervezeti egység neve:

Munkaköri besorolása:

Kiküldetés helye és időtartama:

Tanácsi mcs.
ülés betűjele:

Kiküldetés célja:
(max. 150 karakter)

A részvétel indoka, előzménye:
(max. 150 karakter)

Költségviselő:

– NFM Igazgatás

– Strukturális Alapok

Amennyiben több költségviselő van, a költségtípus (utazás, szállás, napidíj stb.) megjelölése is szükséges.

– Tanács (utazási költségek)

– EU Bizottság
(utazási költségek)

– egyéb:

Utazás módja:

Utazási költség:

legfeljebb …………………. Ft összeghatárig

Szállásköltség (nap × összeg):

legfeljebb

Egyéb dologi kiadás
valutanemenként:

Napidíj (nap × összeg):

Utazási tervben szerepel:

igen: ……… sorszámú út/nem
(kérjük megjelölni)

Jóváhagyta:
(ha nem szerepel az utazási tervben)

(közigazgatási államtitkár)

UTAZÁSI VISZONYLATOK

Indulási adatok (nap – járatszám – viszonylat – óra, perc)

Érkezési adatok (nap – járatszám – viszonylat – óra, perc)

A delegáció tagjai:
név, születési dátum

Úti okmány száma, lejárati dátuma

Munkahely, besorolás

Szállás + utazási + dologi költség

Elrendelte:
(kötelezettségvállaló)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenjegyezte:
(Gazdálkodási Főosztály)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenőrizte:
(Protokoll Főosztály)

(dátum)

(név, aláírás)

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2016. október 28. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére