• Tartalom

26/2016. (VIII. 30.) MvM rendelet

26/2016. (VIII. 30.) MvM rendelet

a Miniszterelnökséget vezető miniszter által adományozható elismerésekről szóló 15/2015. (III. 11.) MvM rendelet módosításáról1

2016.08.31.

A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 4. § 10. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A Miniszterelnökséget vezető miniszter által adományozható elismerésekről szóló 15/2015. (III. 11.) MvM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-a a következő g) ponttal egészül ki:

(A miniszter által adományozandó díjak a következők:)

g) Pro Architectura díj.”

2. § Az R. a következő 6/A. §-sal egészül ki:

6/A. § (1) A Pro Architectura díj elnyerésére vonatkozó pályázatokat legfeljebb 9 tagból álló szakmai bíráló bizottság (e § alkalmazásában a továbbiakban: bíráló bizottság) fogadja be, véleményezi és rangsorolja. A bíráló bizottság javaslatát az építészeti és építésügyi helyettes államtitkár útján terjeszti fel a miniszternek.
(2) A bíráló bizottság tagjai:
a) az építészeti és építésügyi helyettes államtitkár mint a bizottság elnöke,
b) a Magyar Építész Kamara, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, a Magyar Építőművészek Szövetsége delegáltjai, valamint
c) az elnök által felkért, a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, az épített környezet minőségi alakításában, az építészeti szemléletformálásban kiemelkedő eredményeket elért személyek.
(3) A Pro Architectura díj elnyerésére bárki pályázhat, aki a mindenkori pályázati felhívásban rögzített feltételeket teljesíti.
(4) A Pro Architectura díj elnyerésére vonatkozó jelentkezés lehetőségét és határidejét, a pályázat eredményességéhez szükséges részletes formai és tartalmi követelményeket rögzítő felhívást minden évben legalább a díj átadásának napját 90 nappal megelőzően kell közzétenni. A felhívás széles körű meghirdetéséről az építészeti és építésügyi helyettes államtitkár gondoskodik.
(5) A bíráló bizottság az építészeti és építésügyi helyettes államtitkár útján az elismerés adományozására vonatkozó javaslatát a Pro Architectura díj átadásának napját legalább 60 nappal megelőzően – az elismerés tárgyának rövid ismertetését tartalmazó indokolással – terjeszti fel a miniszternek.
(6) A bíráló bizottság tagjai e tevékenységükért díjazásban nem részesülnek. A bíráló bizottság melletti titkársági feladatok ellátásáról az építészeti és építésügyi helyettes államtitkár gondoskodik.”

3. § Az R. a következő 17/A. §-sal egészül ki:

17/A. § (1) Pro Architectura díj (e § alkalmazásában a továbbiakban: díj) a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredmények elismeréseként természetes személy, jogi személy vagy közösség részére adományozható. A díj
a) valamely jeles építészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységért,
b) az építészeti közéletben és építészeti oktatásban elért kiváló eredményekért,
c) az építészeti tervezés és tervpályázatok területén elért kiváló eredményekért,
d) a kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő építtetőként kifejtett tevékenységért,
e) a kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő kivitelezőként kifejtett tevékenységért
adományozható.
(2) A díjból évente legfeljebb tíz adományozható. A díjat ugyanaz a természetes személy, jogi személy vagy közösség 5 éven belül csak egyszer kaphatja meg. Újabb díj adományozására csak olyan teljesítmény alapján lehet javaslatot tenni, amely a korábban adományozott díj elnyerése óta született.
(3) A díj átadására minden év október első hétfőjén, az építészet világnapján kerül sor.
(4) A díjazott az adományozást igazoló oklevelet kap.
(5) A díjhoz 1 000 000 Ft összegű pénzjutalom jár.”

4. § Az R. 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

20. § A 2016. évben a Pro Architectura díj adományozásával kapcsolatos felhívást 2016. szeptember 1-ig kell közzétenni. A 2016. évben a Pro Architectura díj adományozására vonatkozó javaslatait a bíráló bizottság – az építészeti és építésügyi helyettes államtitkár útján – legkésőbb az átadás napját 15 nappal megelőzően terjeszti fel a miniszterhez.”

5. § Az R.

b) 13. § (2) bekezdésében a „legfeljebb 3 fő” szövegrész helyébe a „legfeljebb 5 fő” szöveg

lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2016. szeptember 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére