• Tartalom

29/2016. (V. 31.) HM utasítás

29/2016. (V. 31.) HM utasítás

a honvédelmi felkészítést érintő szervezetátalakításról, a Honvédelmi Minisztérium szervezeti korszerűsítésével összefüggő feladatokról és egyes honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról1

2016.09.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja és a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. A honvédelmi felkészítést érintő szervezetátalakítással és a Honvédelmi Minisztérium
szervezeti korszerűsítésével összefüggő feladatok

1. § Ezen utasítás (a továbbiakban: utasítás) hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hadrendje szerinti szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédségi szervezetek) terjed ki.

2. § (1) Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (a továbbiakban: MH KDK) feladatrendszeréből az MH szintű kiképzési szakterület stratégiai szakmai irányításával összefüggő feladatok és az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztások és munkakörök átadásra kerülnek a megalakításra kerülő Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség részére.

(2) Az MH KDK feladatrendszerébe kerül a területi és a járási szinten ellátandó társadalmi kapcsolatokkal összefüggő, járási szinthez kötött tervezéssel és annak végzésével, továbbá a honvédelmi felkészítési és sportintegrációs feladatok ellátásával kapcsolatos feladatrendszer, ezzel egyidejűleg megnevezése MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (a továbbiakban: MH HFKP) megnevezésre változik.

(3) Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (a továbbiakban: MH HKNYP) szervezeti felépítése, létszáma módosul, feladatrendszeréből a katonai igazgatási feladatokkal összefüggő stratégiai szintű feladatok és az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztások és munkakörök átadásra kerülnek a HVK Személyzeti Csoportfőnökség részére, ezzel egyidejűleg az MH HKNYP a Honvéd Vezérkar főnökének (a továbbiakban: HVKF) közvetlen szolgálati alárendeltségéből az MH HFKP parancsnok szolgálati alárendeltségébe kerül, és megnevezése MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (a továbbiakban: MH KIKNYP) megnevezésre változik.

3. § (1) Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) parancsnokának szolgálati alárendeltségébe tartozó MH Béketámogató Kiképző Központ (a továbbiakban: MH BTKK) és MH Bakony Harckiképző Központ (a továbbiakban: MH BHK) az MH HFKP parancsnok szolgálati alárendeltségébe kerül.

(2) Az MH HFKP parancsnoka szakterületét érintően felügyeli az MH Altiszti Akadémia (a továbbiakban: MH AA) és az MH Ludovika Zászlóalj kiképzési feladatait.

(3)2 Az MH Egészségügyi Központ szervezeti felépítése és létszáma módosul, feladatrendszeréből a honvéd-egészségügyi szakterület logisztikai támogatásával összefüggő stratégiai tervezési, döntés-előkészítési feladatok és az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztások és munkakörök átadásra kerülnek a HVK Logisztikai Csoportfőnökség részére.

(4) Az MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK) feladatrendszerébe kerülnek az MH Anyagellátó Raktárbázis (a továbbiakban: MH ARB) üzembentartási és anyagellátás-koordinációs feladatai, és az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztások és munkakörök átadásra kerülnek az MH LK részére.

(5) Az MH Légijármű Javítóüzem (a továbbiakban: MH LÉJÜ) feladatrendszerébe kerülnek az MH ARB kalibrálási feladatai, és az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztások és munkakörök átadásra kerülnek az MH LÉJÜ részére.

(6) Az MH ARB feladatrendszeréből az üzembentartási, anyagellátás-koordinációs és kalibrálási feladatok a (4) és az (5) bekezdésben meghatározottak szerint kerülnek átadásra.

4. § (1) A szervezési tevékenység, időszak

a) kezdete: ezen utasítás hatálybalépését követő nap,

b) befejezése: 2016. december 31.

(2) Az átalakítás következtében az új szervezeti rend szerinti működés kezdő napja 2016. július 1.

(3) Az átalakítás következtében esetlegesen kiválók felmentése kezdetének vagy az átszervezéssel összefüggésben a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 46. § (1) bekezdés k), p) és r) pontja szerint az érintett állomány rendelkezési állományba helyezésének legkorábbi időpontja 2016. július 1., legkésőbbi időpontja a szervezési időszak utolsó napja.

5. § Az MH KDK, az MH HKNYP, az MH BHK és az MH BTKK az alapító okirataik módosításának előkészítését a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás (a továbbiakban: HM utasítás1.) 6/A. §-a alapján végzik el, és azokat megküldik a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) részére. Az okiratok véleményeztetését, pontosítását és jóváhagyásra történő felterjesztését a HM TKF ezen utasítás hatálybalépését követően haladéktalanul végzi el.

6. § (1) A HM utasítás1. rendelkezésein felül a HM munkaköri jegyzékének módosítására vonatkozó javaslatot a HM TKF a HM közigazgatási államtitkárának (a továbbiakban: HM KÁT), a 2. §-ban nevesített MH katonai szervezetek új állománytáblájára, illetve állománytáblájának módosítására vonatkozó javaslatot a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF) a HVKF feladatszabása alapján a munkaköri jegyzékekről, az állománytáblákról és a létszámgazdálkodásról szóló 13/2014. (II. 14.) HM utasítás 12. §-a alapján készíti elő, majd a HM TKF és a HVK HTCSF gondoskodik arról, hogy a munkaköri jegyzék- és az állománytábla helyesbítői ívek (a továbbiakban együtt: helyesbítői ívek) egyeztetése, véglegesítése, jóváhagyásra történő felterjesztése, jóváhagyása és a jóváhagyott új állománytábla, illetve a helyesbítői ívek kiadása ezen utasítás hatálybalépését követően haladéktalanul megtörténjen.

(2) Ezen utasításban meghatározott feladatok végrehajtásához szükséges új beosztások rendszeresíthetősége érdekében a HVK HTCSF csoportfőnöke a HVK Személyzeti Csoportfőnökséggel együttműködve az MH hadrendje szerinti szervezetek tartósan üres beosztásai törlésére vonatkozó javaslatát az utasítás hatálybalépését követő második munkanapig terjeszti fel a HVKF részére.

(3) Az új állománytábla, illetve a helyesbítői ívek hatálybalépésének időpontja megegyezik a 4. § (2) bekezdése szerinti új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napjával.

(4) A 2. §-ban és a 3. §-ban nevesített és a (2) bekezdés szerinti üres beosztások törlésével érintett MH katonai szervezetek állománytábláinak módosításáról állománycsoportonkénti cím, alcím, honvédségi szervezet szerinti bontásban a HM TKF a HVK HTCSF-fel együttműködve az új állománytábla, illetve a helyesbítői ívek kiadását követő tizedik munkanapig összesített adatszolgáltatást teljesít a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) részére.

7. § (1) A 2. §-ban nevesített, az MH hadrendje szerinti szervezetek parancsnokai a (3) bekezdés a) pontjában szereplő előirányzatok kivételével

a) összeállítják az utasításban meghatározott feladatokhoz kapcsolódó tárgyévi előirányzat-módosítási igényeket és azokat az utasítás hatálybalépését követő hónap 15. napjáig – szolgálati úton –, és

b) a szolgálati úton felterjesztett és a honvédségi szervezet feladatrendszerének módosításával összefüggő infrastrukturális igényeket

megküldik a HM VGH részére.

(2) A HM VGH felméri az infrastrukturális igények műszaki tartalmát, majd azokat becsült forrásszükséglettel és a végrehajtás időszükségletével együtt a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VGHÁT) útján jóváhagyásra felterjeszti a HM KÁT részére.

(3) A HM VGH főigazgatója

a) a honvédelmi szervezetek saját hatáskörű előirányzat-módosításának rendjéről szóló 34/2014. (IV. 30.) HM utasítás 2. § d) pontja alapján rendezi az utasításban meghatározott feladatokhoz szükséges személyi juttatások, munkaadókat terhelő járulékok, szociális hozzájárulási adó, ellátottak pénzbeli juttatásai, valamint pénzügyi jellegű dologi kiadások kiemelt előirányzatokat érintő előirányzat-átcsoportosításokat,

b) a címek, az alcímek és az a) pontban nem nevesített kiemelt előirányzatok közötti előirányzat-átcsoportosításokat felülvizsgálja, és záradékával ellátva, pótelőirányzat-igény nélkül, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 30. § (3) bekezdése, 33. § (3) bekezdése és 35. §-a, továbbá az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 35. § (1) bekezdése, 41. §-a és 43. §-a alapján a HM fejezet 2016. évi költségvetési előirányzataiban szereplő címek, alcímek és az a) pontban nem nevesített kiemelt előirányzatok közötti előirányzat-átcsoportosítási javaslatotokat a HM VGHÁT útján jóváhagyásra felterjeszti a HM KÁT részére, és

c) a HM KÁT által történő jóváhagyás után az engedélyezett előirányzat-átcsoportosításokat bejelenti a Magyar Államkincstár részére, annak érdekében, hogy a 2. és a 3. §-ban nevesített, az MH hadrendje szerinti szervezetek folyamatos működőképessége biztosított legyen.

2. A Honvédelmi Minisztérium átalakításával összefüggő egyes feladatokról szóló
5/2016. (II. 10.) HM utasítás módosítása

8–11. §3

3. A honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló
80/2011. (VII. 29.) HM utasítás módosítása

12–14. §4

15. §5

16. §6

a)–e)7

f)8

g)9

h)–k)10

17. §11

4. A munkaköri jegyzékekről, az állománytáblákról és a létszámgazdálkodásról szóló
13/2014. (II. 14.) HM utasítás módosítása

18. §12

5. A szolgálati beosztások rendszeresítésével kapcsolatos szabályokról szóló
28/2015. (VI. 22.) HM utasítás módosítása

19. §13

6. Záró rendelkezések

20. § (1) Ez az utasítás – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) A 15. §, a 16. § f) és h)–k) pontjai, a 18. és a 19. § 2016. július 1-jén lép hatályba.

(3) A HVKF ezen utasítás hatálybalépését követő hónap tizedik napjáig intézkedik az MH Hadrendjének módosítására.

(4) Ezen utasításban meghatározott feladatok végrehajtását HVKF parancs szabályozza, amelynek tervezetét a HVK HTCSF csoportfőnöke a szervezeti korszerűsítésben érintett honvédségi szervezetek vezetőivel együttműködve az utasítás hatálybalépését követő kilencedik napig készíti elő.

(5) A (4) bekezdés szerinti HVKF parancs tartalmazza

a) ezen utasítás szerinti átadás-átvételkor folyamatban lévő ügycsoportokkal kapcsolatos eljárási szabályokat,

b) ezen utasítás szerinti szervezési időszakot érintő, a készenlét fenntartásának és fokozásának rendszerével összefüggő eljárásrendet,

c) ezen éves és havi munkatervek pontosításával és a tervezett feladatok megvalósulásának nyomon követésével összefüggő feladatokat és

d) ezen utasítás hatálya alá tartozó, MH hadrendje szerinti szervezeteknek az utasítás rendelkezéseihez kapcsolódó további szakfeladatait.

(6) Ezen utasítás végrehajtásával összefüggő feladatok átadása következtében szükségessé váló jogszabály- és közjogi szervezetszabályozóeszköz-módosítások tervezeteit az azok kidolgozásáért felelős honvédségi szervezetek az utasítás hatálybalépését követő tizedik munkanapig készítik elő és küldik meg a HM Jogi Főosztály részére.

(7) Ezen utasításban meghatározott feladatátadást követően a honvédségi szervezetek elkészítik és a szervezési időszak utolsó napjáig jóváhagyásra felterjesztik a készenlét fenntartásának és fokozásának rendszerével összefüggő terveik pontosítását.

(8) Ez az utasítás 2017. január 1-jén hatályát veszti.

1–3. melléklet a 29/2016. (V. 31.) HM utasításhoz14

1

Az utasítást a 72/2016. (XII. 23.) HM utasítás 15. §-a hatályon kívül helyezte 2016. december 31. napjával.

2

A 3. § (3) bekezdése a 38/2016. (VII. 21.) HM utasítás 22. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 8–11. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

A 12–14. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 15. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

6

A 16. § nyitó és záró szövegrésze a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

A 16. § a)–e) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

8

A 16. § f) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

9

A 16. § g) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

10

A 16. § h)–k) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

11

A 17. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

12

A 18. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

13

A 19. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

14

Az 1–3. melléklet a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére