• Tartalom

31/2016. (XII. 7.) KKM utasítás

31/2016. (XII. 7.) KKM utasítás

a gazdálkodási régiók működéséről1

2016.12.08.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a gazdálkodási régiók működéséről az alábbiak szerint rendelkezem:

I.
Általános rendelkezések

1. A közigazgatási államtitkár az egyes külképviseletek gazdálkodását összevonhatja és gazdálkodási egységet (a továbbiakban: gazdasági régió) alakíthat ki.

2. Az utasítás hatálya kiterjed Magyarország diplomáciai és konzuli képviseleteire, a nemzetközi szervezetek mellett működő állandó képviseleteire és Magyarország kereskedelmi képviseleteire, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete kivételével.

3. A gazdasági régióba tartozó külképviseletek vezetői által meghatározott gazdálkodási, létesítménygazdálkodási és a külképviseleti működést érintő szakmai feladatokkal kapcsolatos gazdasági feladatok ellátásáért és az igazgatási tevékenység operatív irányításáért beosztott diplomata munkakörben kihelyezett munkatárs (a továbbiakban: a gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata) felel.

4. A gazdasági régiók a külképviseletek gazdálkodási rendjéről szóló hatályos külügyminiszteri utasítás alapján gazdálkodnak a jelen utasításban foglalt eltérésekkel.

II.
A gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata

5. A gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata feladatai:
a) közvetlenül irányítja, felügyeli és ellenőrzi az illetékességi körébe tartozó gazdálkodási régió vagyonával (pénzeszközök, értékek, tárgyi eszközök, ingó-, ingatlanvagyon stb.) történő gazdálkodást, üzemeltetést;
b) felel az irányítása és felügyelete alatt működő gazdasági régió szabályszerű, hatékony és gazdaságos működéséért;
c) segíti a külképviselet vezetőjét a külképviselet működtetésével összefüggő feladatellátásban;
d) közvetlenül irányítja és felügyeli a gazdasági régióba tartozó képviseleteken gazdálkodási feladatokat ellátó kihelyezettek és munkavállalók tevékenységét;
e) ellátja a pénztárellenőri feladatokat.

6. A gazdasági és gazdálkodási feladatokat ellátó adminisztratív és technikai személyzet, valamint a külképviselet által foglalkoztatott azon munkavállalók, akik gazdasági, üzemeltetési feladatokat látnak el, munkaköri feladataikat a gazdasági régiók igazgatásért felelős diplomata irányítása alapján látják el.

7. A gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata önálló kiadmányozási jogkörrel rendelkezik a felelősségi körébe tartozó feladatok tekintetében.

8. Amennyiben a vagyongazdálkodás során a gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata szabálytalanságot észlel, köteles a szabálytalanság megszüntetése érdekében szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtenni, és arról késedelem nélkül a Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: KKM) Költségvetési Főosztályát (a továbbiakban: KFO) írásban tájékoztatni.

9. A gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata olyan természetes személy lehet, aki:
a) államilag elismert felsőfokú gazdasági, pénzügyi végzettséggel vagy okleveles jogász szakképzettséggel rendelkezik, és
b) a KKM által meghatározott hivatalos nyelvből az előírt szintű nyelvvizsgával rendelkezik, és
c) a KKM által szervezett felkészítő tanfolyamot a kihelyezése időpontját megelőző egy éven belül fejezte be, és
d) az előírt vizsgakötelezettségnek eredményesen eleget tett.

10. Sikeres, a KKM által szervezett gazdasági felelősi vizsga nélkül a gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata az állomáshelyre nem helyezhető ki.

11. A gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata munkakör pályázat útján kerül meghirdetésre. A pályázat sikertelensége esetén, illetve szolgálati érdekből a munkakör kijelöléssel is betölthető. A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárt és a KFO vezetőjét véleményezési és javaslattételi jog illeti meg a pályázati felhívás, valamint a gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata személyének kiválasztása tekintetében. A diplomata kiválasztásáról a közigazgatási államtitkár dönt.

12. A gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomatát akadályoztatása esetén az operatív feladatok ellátása tekintetében (különösen: a gazdálkodási feladatot ellátó személyek irányítása, üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok ellátása) a munkaköri leírásában kijelölt munkatárs helyettesíti.

III.
Kötelezettségvállalás és utalványozás

13. A külképviselet nevében a külképviselet részére jóváhagyott költségvetés terhére, a külképviselet feladatainak ellátása során fizetési vagy más teljesítési kötelezettséget vállalni (a továbbiakban: kötelezettségvállalás) a gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata jogosult a külképviselet feladatainak célszerű és hatékony ellátására figyelemmel. A gazdasági régiók igazgatásáért felelős diplomata akadályoztatása esetén a kötelezettségvállaló a kiadással érintett külképviselet vezetője.

14. A külképviselet vezetője – a külképviselet jóváhagyott költségvetése terhére – önállóan jogosult kötelezettséget vállalni
a) a külképviselet által foglalkoztatott munkavállaló alkalmazása;
b) saját reprezentációs kerete
vonatkozásában felmerülő kiadások tekintetében.

15. Azon gazdasági régióknál, melyeken kulturális intézet is működik, a kulturális intézet igazgatója a jóváhagyott kulturális szakmai keret felett kötelezettségvállalási joggal rendelkezik. A kulturális intézet igazgatójának akadályoztatása esetén a kötelezettségvállaló a kulturális szakmai keret tekintetében a külképviselet vezetője.

16. Teljes körű utalványozási joggal a gazdálkodási régiók igazgatásáért felelős diplomata rendelkezik. Akadályoztatása esetén a kiadással érintett külképviselet vezetője gyakorolja az utalványozás jogát.

IV.
Záró rendelkezések

17. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.
1

Az utasítást a 6/2023. (IV. 28.) KKM utasítás 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére