• Tartalom

33/2016. (XII. 23.) KKM utasítás

33/2016. (XII. 23.) KKM utasítás

a gépjárművek igénybevételének és használatának rendjéről

2022.04.22.

Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva, figyelemmel a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglaltakra a következő utasítást adom ki:
Általános rendelkezések

1. Az utasítás hatálya

1.11 Az utasítás személyi hatálya kiterjed a Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) állományába tartozó állami vezetőkre, miniszteri biztosokra, miniszteri kabinetet vezető kabinetfőnökökre, továbbá a Minisztérium Központi Igazgatás állományába tartozó kormánytisztviselőkre, valamint a munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalókra (a továbbiakban: munkatársak). Az utasítás személyi hatálya kiterjed továbbá a KKM Subsidium Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Társaság) munkavállalóira, valamint a Minisztériummal megbízási jogviszonyban álló személyekre.
1.2 A Minisztérium alapfeladatainak ellátása érdekében – a használat módját tekintve – belföldön az alábbi típusú gépjárművek működnek:
a) „kulcsos” gépkocsi;
b) futár és szállítmányozási feladatot ellátó jármű;
c) szervezeti egységhez rendelt „kulcsos” gépkocsi;
d) személyes használatú gépkocsi;
e) protokoll vagy állami protokoll feladatokat ellátó gépkocsi;
[az a)–e) pont a továbbiakban együtt: hivatali gépjármű].
1.3 A Minisztériummal kormányzati szolgálati jogviszonyban álló vagy munkaviszonyban foglalkoztatott munkatársak magántulajdonában lévő gépkocsi (a továbbiakban: magántulajdonú gépkocsi) a IV. Fejezetben meghatározott feltételek mellett vehető igénybe hivatalos célra.
1.4 A miniszter gépkocsihasználatára a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) Korm. rendelet 5. §-ában foglaltak az irányadóak.
1.5 A külföldön működő magyar külképviselet vezetőjének és a külképviselet személyzete tagjainak gépjárműhasználatáról külön utasítás rendelkezik.

2. Értelmező rendelkezések

2.1 Ezen utasítás alkalmazásában:
a)2 „Kulcsos” gépkocsi: érvényes gépjárművezetői engedéllyel, a Minisztérium által kiállított külügyes vezetői engedéllyel rendelkező munkatárs részére gépjárművezető nélkül, hivatali feladatellátás céljából, annak időtartamára, útnyilvántartás-vezetési kötelezettség mellett biztosított hivatali gépkocsi.
b) Futár és szállítmányozási feladatot ellátó jármű: a diplomáciai és konzuli futárszolgálat rendjéről szóló 14/2016. (VII. 5.) KKM utasításban meghatározott feladatokat ellátó, továbbá egyéb szállítmányozási tevékenységet belföldön és külföldön egyaránt végző hivatali gépkocsi.
c) Szervezeti egységhez rendelt „kulcsos” gépkocsi: kizárólag hivatalos célú, rendszeres használatra, útnyilvántartás-vezetési kötelezettség mellett, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár javaslata alapján a közigazgatási államtitkártitkár engedélyével a Minisztérium egyes önálló szervezeti egysége számára biztosított hivatali gépjármű.
d) Személyes használatú gépkocsi: az állami vezetői juttatásokról szóló 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendelet 6. alcímében meghatározott természetes személyek számára feltételekkel biztosított gépkocsi, amely navigációs eszközökkel rendelkezik, képes delegációkkal mozogni.
e)3 Protokoll vagy állami protokoll feladatokat ellátó gépkocsi: a protokoll feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység logisztikai irányítása alatt működő személygépkocsi és minibusz, amelynek célja miniszterelnöki, államfői szintű küldöttségek, a Minisztérium magas rangú meghívott vendégeinek, külföldi delegációknak hivatalos, biztonságos szállítása. A protokoll gépjárművek speciális technikai felszereltséggel (navigációs rendszer, megkülönböztető jelzés, protokoll rendszám stb.) rendelkeznek.
f) Helyi igénybevétel: Budapest közigazgatási területén belül történő hivatalos célú utazás.
g) Belföldi igénybevétel: Budapest közigazgatási területén kívül, de Magyarország határain belül, kiküldetési rendelvénnyel történő hivatalos célú utazás.
h) Külföldi igénybevétel: Magyarország határain kívül, kiküldetési rendelvénnyel meghatározott célból történő hivatalos célú utazás.
i) Közlekedési baleset: a legalább egy mozgó közúti, vasúti, vízi vagy légi jármű, továbbá – a közúti közlekedés körében – állatot hajtó (vezető) személy részvételével vagy ilyen jármű mozgásából eredően bekövetkezett, általában a közlekedési szabályok szándékos vagy gondatlan megszegésével gondatlanságból, illetőleg vétlenül előidézett olyan váratlan esemény, amellyel ok-okozati összefüggésben egy vagy több személy meghalt, megsérült, vagy dologi kár keletkezett.
j)4 Garázsmester: a Társaság gépkocsik üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat koordináló munkatársa.
A hivatali gépjármű használata

3. Üzemben tartás, üzemeltetés

3.15 A Minisztérium Külképviseletek igazgatása cím vagyonkezelésében lévő hivatali gépjárművek üzemeltetéséért, az üzem-, valamint közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi feltételek biztosításáért és a gépjárművek megfelelő műszaki állapotáért a gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység a felelős.
3.2 A garázsmester feladata ellenőrizni a hivatali gépjármű feladatellátásra való alkalmasságát.
3.3 A garázsmester a gépjárművek műszaki ellenőrzésén túl ellenőrzi a gépjárművezetők munkára alkalmas állapotát.
3.4 A hivatali gépjármű üzem- és forgalombiztonsági, valamint környezetvédelmi követelményeknek megfelelő műszaki állapotát, okmányait, tartozékait, felszereléseit a garázsból, parkolóból való elindulás előtt a gépjárművezető minden esetben ellenőrizni köteles.
3.5 Műszaki hibára utaló jelenség észlelése esetén a jármű állagának megóvása és a közlekedés biztonsága érdekében – amennyiben a hibát a gépjármű vezetője elhárítani nem tudja – köteles azonnal értesíteni a garázsmestert, aki a szükséges intézkedéseket megteszi, és lehetőségeihez mérten cseregépjárművet biztosít.
3.6 A hivatali gépjárművek mosatását a Garázsszerviz végzi, kivéve a személyes használatú, valamint a protokoll gépjárművek rendkívüli esetben történő mosatását.
3.76 Valamennyi hivatali gépjárműnek rendelkeznie kell teljes körű CASCO biztosítással. A CASCO biztosítást az üzemeltetésért felelős szervezeti egység köteles a gépjárművekre megkötni.
3.87 Az üzemben tartás és üzemeltetés költségeinek tervezését az üzemeltetésért felelős szervezeti egység, a keretgazda részére éves költségvetés biztosítását a Külképviseletek Igazgatása cím gazdálkodásának irányításáért felelős szervezeti egység végzi.
3.98 Az üzemeltetésért felelős szervezeti egység a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár jóváhagyásával külképviseletről belföldi munkavégzésre gépjárművet ideiglenesen és véglegesen is hazarendelhet.

4. A gépjárműigénylés általános szabályai

4.1 A hivatali gépjármű – kivéve a személyes gépkocsihasználatra biztosított gépjárművet – hivatali feladat ellátása céljából igényelhető.
4.29 Az üzemeltetésért felelős szervezeti egység a számára hivatalos úton felterjesztett gépjárműigényléseket nyilvántartja.
4.3 A hivatali gépjárművek helyi, továbbá belföldi és rövid távú külföldi hivatalos célú utakra vehetők igénybe.
4.410 A hivatali gépjárművet a Minisztérium munkatársa, a Társaság munkavállalója vagy a Minisztériummal megbízási jogviszonyban álló, gépjárművezetői feladatokat ellátó személy a szükséges engedély birtokában az alábbi feltételek mellett vezetheti:
a) ha rendelkezik az adott gépjármű kategóriára érvényes vezetői engedéllyel;
b) a gépkocsivezető tudomásul veszi az esetleges károkozás tekintetében a kártérítés, valamint sajáthibás baleset kapcsán okozott károkozásnál az önerő megtérítésének kötelezettségét.
4.511 A Minisztérium belföldi állományában, a Társaság állományában gépjárművezetői munkakörben foglalkoztatott munkavállalók, valamint a Minisztériummal megbízási jogviszonyban álló, gépjárművezetői feladatokat ellátó személyek tekintetében a foglalkoztatással összefüggő követelményeket KKM KÁT utasítás szabályozza.

5. „Kulcsos” gépkocsik igénylése, használata

5.1 Eseti jellegű hivatalos ügyintézés, belföldi vagy rövid távú külföldi kiküldetés esetén, amennyiben a feladatellátás indokolja, kulcsos gépkocsi igényelhető az utasítás 1. mellékletének kitöltésével.
5.2 A feladatot ellátó munkatárs önálló szervezeti egységének vezetője által aláírt gépkocsiigénylését intézkedésre a garázsmesterhez továbbítja, aki igazolja, hogy a kérelmezett időpontban a „kulcsos” gépkocsi a feladat ellátásához rendelkezésre áll. A gépkocsiigénylő dokumentum mellé a kiküldetési rendelvényt csatolni szükséges.
5.3 A garázsmester által igazolt kérelemről a gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység vezetője dönt.
5.412 Használatbavételekor a gépkocsi vezetőjének a garázsmester átadja a gépkocsi érvényes iratait, úti okmányait, szükséges tartozékait, valamint az üzemanyagkártyát. Az üzemképes állapotban történő átvételt az igénybe vevő az átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírásával igazolja. A gépkocsi visszaadásakor az átvett okmányokat, tartozékokat hiánytalanul vissza kell szolgáltatni. Az átadás, valamint visszavételezés során a 2. melléklet szerinti nyomtatványt kell kitölteni.
5.5 A használó a gépjárművet tele tankkal, tiszta állapotban veszi át, és a használó tele tankkal, személyes tárgyaktól mentesen, tiszta állapotban köteles azt visszaszolgáltatni.
5.6 A használat során keletkező szemetet a gépjármű használója köteles eltávolítani a gépjárműből.
5.713 Minden gépkocsihoz a gépkocsi rendszámához kötött üzemanyagkártya tartozik, amelyet kizárólag a kiállító benzinkútnál, üzemanyag tankolására lehet használni. Belföldön a hajtóanyag beszerzése a hivatali gépjárművekbe a MOL Nyrt. által kibocsátott üzemanyagkártyáról történik, kivéve a „Széchenyi 2020 2014–2020 Operatív Programok keretében” és közvetlenül az Európai Uniótól biztosított források terhére történő ideiglenes külföldi kiküldetéseket, ahol készpénz ellenében történik az üzemanyag elszámolása. Az üzemanyagkártyákat az üzemeltetésért felelős szervezeti egység tartja nyilván.
5.814 Külföldi kiküldetéskor a hajtóanyag megtérítése MOL üzemanyagkártyáról, MOL töltőállomás hiányában Magyarország országhatárától 100 km-t meghaladó távolságra történő kiküldetés esetén Shell üzemanyagkártyáról történik.
5.9 A gépkocsi átvételének megfelelő állapot szerinti vagy attól eltérő visszavételét a garázsmester vagy helyettesítője a visszavételi jegyzőkönyvben rögzíti és aláírásával igazolja.
5.10 A belföldi hivatali gépkocsi bármilyen jellegű sérüléséről, illetőleg a használat során tapasztalt esetleges hibáról írásban köteles a gépjármű vezetője az átadáskor tájékoztatni a garázsmestert.
5.11 A „kulcsos” gépkocsi vezetője a gépkocsiban a használat során általa okozott kárért az általános kárfelelősségi szabályok szerint felel.
5.12 A gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység vezetőjének javaslatára a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár rendkívül indokolt esetben engedélyezheti, hogy a Minisztérium munkatársa betegség, haláleset alkalmával vagy különös méltánylást igénylő magánügyben a hivatali gépkocsit magáncélból – térítési kötelezettség mellett – igénybe vehesse.
5.13 Amennyiben nem áll rendelkezésre szabad „kulcsos” gépkocsi, Budapest közigazgatási határán belül helyi közlekedési eszközzel vagy taxival kell a feladatot ellátni.
5.14 A Budapest közigazgatási határán kívülre irányuló hivatalos út esetén a feladat ellátható magántulajdonú gépkocsi használatával a IV. Fejezetben meghatározott rendelkezések szerint.

6. Szervezeti egységhez rendelt „kulcsos” gépkocsik igénylése, használata

6.1 A Minisztérium önálló szervezeti egységének vezetője kérelmére a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár javaslata alapján a közigazgatási államtitkár a feladatellátás, valamint gépjárműállomány számának figyelembevételével engedélyezheti szervezeti egységhez rendelt „kulcsos” gépkocsi biztosítását.
6.2 A kérelemnek tartalmaznia kell:
a) az elvégzendő hivatali feladat konkrét megnevezését, annak gyakoriságát, valamint
b) az önálló szervezeti egység feladatellátásához szükséges heti vagy ennél sűrűbb rendszerességű hivatali gépjárműhasználat indokolását.
6.3 A kérelmet a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárhoz kell felterjeszteni. A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár a kérelmet javaslatával ellátva döntésre felterjeszti a közigazgatási államtitkárhoz.
6.415 A jóváhagyott kérelmet intézkedésre az üzemeltetésért felelős szervezeti egységhez kell továbbítani.
6.5 Amennyiben az önálló szervezeti egység rendelkezik szervezeti egységhez rendelt „kulcsos” gépkocsival, a szervezeti egység munkatársai elsősorban ezt a gépjárművet kötelesek igénybe venni alapfeladataik ellátására.
6.6 A szervezeti egységekhez rendelt „kulcsos” gépkocsik tekintetében a belföldi és külföldi útra szóló konkrét igénybevételt az érintett önálló szervezeti egységet vezető hagyja jóvá útnyilvántartás-vezetési kötelezettség mellett.

7. A futár és szállítmányozási feladatot ellátó járművek használata

7.116 A diplomáciai és konzuli futárszolgálati feladatok ellátásának rendjéről szóló 14/2016. (VII. 5.) KKM utasításban meghatározott feladatok végrehajtása érdekében a Minisztérium biztonsági feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége számára, továbbá az üzemeltetésért felelős szervezeti egység üzemeltetési, szállítmányozási feladatainak ellátásához a Minisztérium szállítmányozásra alkalmas gépjárműveket biztosít.

8. A személyes gépkocsihasználat

8.1 A miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár részére személyes gépkocsihasználatra gépjárművezetővel biztosított gépkocsik helyi, belföldi és külföldi forgalomban az állami vezetői juttatásokról szóló 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 6. alcímében foglaltaknak megfelelően üzemeltethetőek.
8.2 A helyettes államtitkár, a központi hivatal vezetője, a miniszteri biztos, a miniszteri kabinetet vezető kabinetfőnök részére személyes gépjárműhasználat a Korm. rendelet 8. §-ában meghatározottak szerint engedélyezhető.
8.3 Az állami vezető részére biztosított gépjárművezetőket más feladatra igénybe venni akkor lehet, ha az állami vezetőnek nincs szüksége a feladata ellátásához gépjárművezető közreműködésére.
8.417 Amennyiben az állami vezető nem igényli a gépjárművezető tevékenységét, a gépjárművezető más hivatali feladatot is köteles ellátni. Az üzemeltetésért felelős szervezeti egység ez esetben a gépjárművezetőt külön gépkocsi biztosításával más feladat végzésére irányíthatja át.
8.5 Amennyiben az állami vezető külföldön tartózkodik, vagy szabadságon van, a mellé beosztott gépjárművezető köteles a gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység garázsmesterénél munkára jelentkezni és egyéb hivatali feladatokat is ellátni.

9. A protokoll vagy állami protokoll feladatokat ellátó gépkocsik használatára vonatkozó különös rendelkezések

9.1 A küldöttségek, magas szintű vendégek, delegációk szállítását a protokoll vagy állami protokoll feladatot ellátó gépkocsik (a továbbiakban: protokoll gépkocsi) biztosítják.
9.218 A protokoll gépkocsik kizárólag delegációs célokra használhatók. A protokoll gépkocsik koordinálását a protokoll feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység végzi.
9.3 Protokoll gépkocsi külön megállapodás alapján más tárca ideiglenes rendelkezésére bocsátható.
9.419 A protokoll gépkocsikat az üzemeltetésért felelős szervezeti egység, illetve a Társaság állományában lévő, speciális képzettséggel rendelkező gépjárművezetők vezethetik.
9.520 A gépjárművezetők egyes programokhoz történő beosztására, valamint a protokoll gépkocsik kirendelésére a protokoll feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetője – akadályoztatása esetén helyettese – jogosult. A gépjárművezetők alkalomhoz, feladathoz illő öltözékét a protokoll feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetője és a garázsmester folyamatosan ellenőrzi.
9.621 A garázsmestert a gépjármű biztosítását igénylő hivatalos állami delegációkkal kapcsolatos rendezvényekről e-mailen a protokoll feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység tájékoztatja.
9.7 A protokoll gépjárműveket a delegációs feladat ellátását követően a Minisztérium Nagy Imre téri őrzött garázsában kell tárolni.
9.8 A protokoll gépjárművek tankolásáról, tisztán tartásáról a gépjármű vezetője köteles gondoskodni.
9.922 A protokoll gépjárművek üzemeltetéséért, szervizeléséért, javíttatásáért az üzemeltetésért felelős szervezeti egység felelős. Amennyiben a protokoll gépjármű vezetője hibát, sérülést észlel a gépjárművön, köteles azt azonnal jelezni a protokoll feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetőjének és a garázsmesternek.
9.10 Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő számú protokoll gépkocsi, a feladat ellátását bérelt gépjárművekkel szükséges biztosítani. A bérelt gépjárművek tekintetében az üzemeltetés, valamint a gépjárművezető biztosítása szerződés alapján történik az utasítás 9.2. pontja alapján.
9.1123 A protokoll gépkocsik megkülönböztető jelzésének használata során az alábbi követelményeknek kell megfelelni:
a) a gépjárművet a megkülönböztető jelzést adó készülék működtetésének időtartama alatt – a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdés d) és e) pontjában és a Rendelet 3. § (2) bekezdésében meghatározott gépjárművek kivételével – csak az vezetheti, aki a külön jogszabályban előírt egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek (PAV-I) megfelel;
b) a mozgatható üzemmódú (mobil), megkülönböztető fényjelzést adó készüléket csak a feladat végrehajtásához szükséges időtartamra lehet a gépjárműre felszerelni;
c) a gépjárművezető a megkülönböztető jelzést adó készülék használatának kezdetét és végét köteles haladéktalanul bejelenteni az üzemeltetésért felelős szervezeti egységnek megküldött SMS-ben az üzemeltetésért felelős szervezeti egység által megadott telefonszámra;
d) a megkülönböztető jelzést adó készüléket használó gépjármű vezetője a jelzés használatának
da) kezdetét, az útvonalat a működtetést megelőzően, ha a késedelem veszéllyel jár, akkor annak megszűnését követően,
db) végét haladéktalanul köteles a megkülönböztető jelzés használatának
naplójában rögzíteni;
e) a megkülönböztető jelzést adó készülék használatára kizárólag az alábbi, a Minisztérium politikai szolgálati jogviszonyban vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban álló tisztviselői adhatnak utasítást, akik azt a megkülönböztető jelzés használatára vonatkozó naplóban aláírásukkal igazolják:
ea) külgazdasági és külügyminiszter,
eb) közigazgatási államtitkár,
ec) parlamenti államtitkár (miniszterhelyettes),
ed) protokollfőnök,
ee) protokollfőnök-helyettes;
f) a megkülönböztető jelzés használatáról vezetett naplót az üzemeltetésért felelős szervezeti egység vezetője legalább negyedévente köteles ellenőrizni.

10. A hivatali gépjárművek tárolása

10.1 A napi hivatalos feladatok ellátása után a belföldi hivatali gépjárművet – ide nem értve a személyes használatú gépkocsit – a Minisztérium központi, őrzött garázsában (1027 Budapest, Nagy Imre tér 4. szám alatt) kell tárolni. A központi garázs 7 óra és 19 óra között fogadja a hivatali gépjárműveket.
10.2 Napközben, hivatali idő alatt, hivatalos célú parkolásra a kijelölt állami vezetők számára a Ganz utcában biztosított parkoló hely, kivételes esetben a Minisztérium kizárólagos használatában lévő Bem rakpart 47. szám előtti parkolóhelyek vehetők igénybe.
10.3 7 óra előtt, valamint 19 óra után a „kulcsos” gépkocsit, a szervezeti egységhez rendelt „kulcsos” gépkocsit, továbbá a futár és szállítmányozási feladatot ellátó gépjárművet a Gyorskocsi utca 46. szám alatti őrzött parkolóban kell elhelyezni. Ezen gépjárművek átszállításáról a Minisztérium központi, őrzött garázsába a garázsmester gondoskodik.
10.4 A személyes gépkocsihasználatra jogosult állami vezető, amennyiben az utasításban meghatározott őrzött parkolási lehetőséget nem veszi igénybe, a gépjármű biztonságos tárolásáról, őrzéséről saját felelősségére köteles gondoskodni.
10.5 Amennyiben több napon át történik a hivatalos feladat ellátása, a hivatali gépjármű éjszakára történő parkolását lehetőség szerint fedett, őrzött helyen kell biztosítani.
10.6 Hivatalos feladatellátás során igénybe vett parkolás költségeit a Minisztérium megtéríti.
Nyilvántartások vezetése

11. Általános rendelkezések

11.1 A hivatali gépjármű használata során (kivéve a személyes gépkocsihasználatot) a gépkocsit használó (gépkocsivezető) gépjárművenként külön útnyilvántartást köteles vezetni. Az útnyilvántartásra alkalmazandó formanyomtatványt a 3. melléklet tartalmazza.
11.2 Az útnyilvántartás vezetését és adattartalmát a garázsmester az alábbiak szerint ellenőrzi:
a) „kulcsos” gépkocsik használatát követően a gépjármű visszavételekor;
b) futár és szállítmányozási feladatot ellátó gépjárműveknél, szervezeti egységhez rendelt „kulcsos” gépkocsiknál, továbbá protokoll gépkocsiknál minden hónap 5-éig.
11.3 Amennyiben az útnyilvántartásban feltüntetett adatokban a garázsmester hibát észlel, a gépjármű vezetőjét haladéktalanul értesíti, aki köteles a számszaki hibát vagy hiányosságot azonnal javítani.

12. Személyes gépkocsihasználatra vonatkozó nyilvántartási kötelezettség

12.1 A személyes gépkocsihasználat keretében biztosított személygépkocsi tételes menetlevél vezetése nélkül vehet részt a közúti forgalomban.
12.2 A személyes gépkocsihasználatra jogosult a személygépkocsi kilométer-számlálójának állását minden naptári hónap utolsó napján az utasítás 5. melléklete szerinti formanyomtatványon rögzíti.
12.3 Az utasítás 8.2 pontja szerinti személyes gépkocsihasználatra jogosult a Korm. rendelet 8. § (6) bekezdése alapján igazolhatja a számára engedélyezett havi futásteljesítmény mértékének túllépése esetén annak hivatalos jellegét.

13. Magántulajdonú gépkocsi hivatali célú használatával kapcsolatos nyilvántartási kötelezettség

13.1 A magántulajdonú gépkocsi hivatali célú engedélyezett használata során a gépjármű vezetője a 3. melléklet szerinti formanyomtatványt köteles kitölteni.

14. Üzemeltetéssel, karbantartással kapcsolatos nyilvántartási kötelezettség

14.124 A hivatali gépjárművek útnyilvántartó íveit, valamint a hivatali gépjárművek javítási, karbantartási munkálatait összesítő 6. melléklet szerinti munkalapokat, továbbá az üzemanyagkártyákat az üzemeltetésért felelős szervezeti egység Garázsszerviz szervezeti egysége tartja nyilván.
A magántulajdonú gépkocsi használata

15. A magántulajdonú gépkocsi hivatali használatának feltételei

15.1 Amennyiben a Minisztérium hivatalos feladatainak ellátása gépkocsi használatát teszi szükségessé, és hivatali gépkocsi nem áll rendelkezésre, illetve azt gazdaságossági vagy egyéb megfontolások indokolják, a munkatársak munkavégzésük során hivatalos célra magántulajdonú gépkocsit is igénybe vehetnek.
15.2 A magántulajdonú gépkocsi hivatalos célra az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén használható:
a) a magántulajdonú gépkocsi rendelkezik érvényes CASCO biztosítással, vagy a tulajdonos gépjárművezető nyilatkozik arról, hogy káresemény bekövetkezte esetén a kárt viseli,
b) a gépjármű érvényes műszaki vizsgával rendelkezik,
c) a gépjármű rendelkezik biztosítási zöldkártyával, és
d) a gépjárművezető rendelkezik a gépjármű típusa szerinti érvényes gépjárművezetői engedéllyel.
15.325 Magántulajdonú gépkocsi hivatalos célra történő használatát a 4. melléklet szerinti nyomtatvány kitöltésével kell kezdeményezni az üzemeltetésért felelős szervezeti egységénél. A kérelem mellé a kiküldetési rendelvényt, valamint a 15.2 pontban meghatározott feltételeket tanúsító okmányok másolatát csatolni szükséges.
15.4 A kérelemről a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár dönt.
15.5 A munkatárs az igényléssel egyidejűleg a 4. mellékletben nyilatkozik arra vonatkozóan, hogy a magántulajdonában álló gépkocsi hivatali célú használatával összefüggésben a Minisztériumot CASCO biztosítás hiányában nem terheli kártérítési kötelezettség.
15.626 A 15.2 pontban foglaltak teljesülését az üzemeltetésért felelős szervezeti egység ellenőrzi.
Felelősséggel, kártérítéssel kapcsolatos rendelkezések

16. A hivatali használat során keletkezett károk kárrendezésére vonatkozó szabályok

16.1 Közlekedési baleset bekövetkezésekor a hivatali gépjárművet vezető személy és a gépjárműben utazók a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet (KRESZ) szabályai szerint kötelesek eljárni.
16.2 Baleseti helyszínelő rendőr intézkedését kell kérni alábbi esetekben:
a) személyi sérüléssel járó közlekedési baleset esetén;
b) kétszázezer forintot vélelmezhetően meghaladó anyagi kárral járó közlekedési baleset alkalmával;
c) külföldi rendszámú gépkocsival történő közlekedési baleset esetén;
d) amennyiben egyértelműen nem állapítható meg a felelősség.
16.3 Amennyiben a közlekedési baleset bekövetkeztekor kettőszázezer forintot meg nem haladó anyagi kár keletkezett, és személyi sérülés nem történt, a rendőri intézkedés mellőzhető. Ez esetben a felelősséget lehetőleg tanúk jelenlétében – a biztosító társaság által kiadott bejelentőlapon – igazolni, illetve rögzíteni kell. Amennyiben a felelősség egyértelműen nem állapítható meg – vitára adhat okot –, a gépjármű vezetője rendőri intézkedést köteles kérni.
16.427 A hivatali gépjármű használata során a gépjármű vezetőjének felelőssége a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Kit.) meghatározottak szerint, munkavállaló tekintetében a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) szerint érvényesíthető.
16.5 A gépjárművezető a hivatali gépjárművet érintő és annak használatával kapcsolatos valamennyi rendkívüli esemény (különösen: közlekedési baleset, gépjármű rongálása, feltörése, jogosulatlan eltulajdonítása) megtörténtét, kihatását, a kár becsült összegét minden esetben azonnal, illetve a lehető legrövidebb időn belül köteles írásban bejelenteni a garázsmesternek.
16.628 Káresemény esetén a biztosítási ügyintézéshez a hivatali gépjármű vezetője az alábbi dokumentumokat köteles az üzemeltetésért felelős szervezeti egység rendelkezésére bocsátani:
a) a baleseti bejelentő dokumentumot;
b) a hivatali gépjármű vezetője jogosítványának másolatát;
c) amennyiben a baleset helyszínén nem állapítható meg a felelősség, a jogerős rendőrségi határozat másolati példányát;
d) a baleset helyszínéről, körülményeiről, a gépjárművek sérüléseiről készített – lehetőség szerint – fénykép- vagy videofelvételt.
16.729 A hivatali gépjármű használata során a gépjármű vezetője köteles megtéríteni – foglalkoztatásának típusa alapján – a Kit., valamint az Mt. által meghatározottak szerint a használattal összefüggésben önhibájából keletkező büntetéseket, különösen a közlekedési szabálysértési, valamint parkolási bírságok összegét, ideértve a tilosban parkoló autó elszállításának költségét is. Hivatali gépjárműben önhibából okozott kár, illetve sajáthibás közlekedési baleset esetén továbbá az a gépjárművezető, akinek a kár okozása, illetve a baleset bekövetkezése felróható, a Kit., illetve az Mt. rendelkezései szerint, köteles megtéríteni azt a kárt, amelyet a hivatali gépjárműre kötött biztosítás alapján a biztosító nem térít meg (a továbbiakban: önrész), a törvényben meghatározott mértékig.
16.830 A 16.7 pontban meghatározott kártérítési kötelezettség összegét az ismertté válását követő 5 munkanapon belül kell megtéríteni a Minisztérium által meghatározott bankszámlára történő átutalás útján. Nemteljesítés esetén az üzemeltetésért felelős szervezeti egység írásbeli felszólítást intéz a károkozással érintett gépjármű vezetőjéhez, amelyben 15 napos határidő tűzésével felszólítja a fizetési kötelezettség teljesítésére. Amennyiben a károkozásért felelős személy továbbra sem teljesít, abban az esetben a kárt okozó személy munkáltatója köteles az összeg behajtása érdekében eljárni.
16.931 A 16.7 pontban meghatározott bírságok, büntetések költségét a költségvetés terhére elszámolni nem lehet.
16.1032 Amennyiben az önhibából történő károkozás, a sajáthibás baleset következtében a hivatali gépjármű értékesítése gazdaságosabbnak, célszerűbbnek mutatkozik, és így a Minisztérium kára máshonnan (pl. a biztosítótól) nem térül meg, a károkozásért felelős személynek a 16.7 pont szerinti önrésznek megfelelő összeget kell megtérítenie.
Költségelszámolás

17. „Kulcsos” gépkocsik hivatali használata során keletkező költségek elszámolása

17.1 A „kulcsos” gépkocsik helyi vagy belföldi használatát követően a gépkocsit tele tankkal szükséges kiadni, és tele tankkal szükséges visszaszolgáltatni.
17.233 A tankolás során belföldön a „kulcsos” gépkocsihoz rendelt MOL üzemanyagkártyát kell használni. Az üzemanyagkártya használatakor be kell diktálni a kilométeróra-számláló adatait a benzinkutasnak a számlán történő rögzítés érdekében.
17.3 Az üzemanyagkártyát, valamint az üzemanyag vásárlásakor kapott ellenőrzőszelvényt és bizonylatot a gépkocsi visszaszolgáltatásakor kell átadni a garázsmesternek.
17.434 Az üzemeltetésért felelős szervezeti egység munkatársa az 5. melléklet szerinti nyomtatványon havonta összesíti az egyes „kulcsos” gépjárművek tekintetében keletkező üzemanyagdíjakat és kilométeróra-adatokat.
17.535 Külföldre történő kiküldetésnél a költségek elszámolása a kiküldetési előlegből történik, kivéve az üzemanyagot, melyet MOL üzemanyagkártyával, MOL tankolóállomás hiányában Magyarország országhatárától 100 km-re Shell üzemanyagkártyával kell külföldön kiegyenlíteni. A „Széchenyi 2020 2014–2020 Operatív Programok keretében” és közvetlenül az Európai Uniótól biztosított források terhére történő ideiglenes külföldi kiküldetések során készpénz ellenében történik az üzemanyag elszámolása.
17.6 A kiküldetésről történő visszaérkezést követő elszámolás során a „kulcsos” gépkocsi vezetője a kiküldetés alatt (beleértve annak hazai szakaszait is) a „kulcsos” gépkocsi használatával kapcsolatban felmerült összes költség (üzemanyag-tankolás, útdíjfizetés, esetleges javítások költsége stb.) kifizetését igazoló eredeti bizonylatokat a garázsmester aláírásával és bélyegzőjével igazolja. Az iratmásolat átadásának tényét – a kiküldetési rendelvényen a költségtípusnak megfelelő rovatban – a garázsmester aláírásával igazolja, ennek hiányában a kiküldetés költségeivel történő elszámolás nem megengedett.

18. A szervezeti egységekhez rendelt „kulcsos” gépkocsik, a protokoll gépkocsik, valamint a futár és szállítmányozási feladatot ellátó járművek használata során keletkező költségek elszámolása

18.1 A szervezeti egységekhez rendelt „kulcsos” gépkocsik, a protokoll gépkocsik, továbbá a futár és szállítmányozási feladatot ellátó járművek helyi vagy belföldi hivatali célú használatára a 17.2 pontban foglalt rendelkezést kell alkalmazni.
18.2 A járműveket minden hónap utolsó munkanapján tele kell tankolni.
18.3 A szervezeti egységhez rendelt „kulcsos” gépkocsit, valamint a protokoll gépkocsit használó, az 5. melléklet szerinti nyomtatványon havonta gépjárművenként összesíti a használatában álló gépjárművek tekintetében keletkező üzemanyagköltséget és kilométeróra-adatot. Az összesítőt, valamint a bizonylatokat minden hónap 5-éig az érintett szervezeti egység köteles a garázsmesternek átadni.
18.436 Külföldön történő használat során keletkező kiadások tekintetében a 17.5 és 17.6 pont az irányadó.

19. A személyes gépkocsihasználattal kapcsolatos költségek elszámolása

19.1 A Korm. rendelet 8. §-a szerint kell eljárni a személyes gépkocsihasználat során keletkező üzemanyagköltség megtérítése kapcsán.
19.2 A gépkocsivezetővel biztosított személyes gépkocsihasználatra jogosult vezetők költségelszámolását havonta a gépkocsivezető készíti.
19.3 A gépkocsivezetővel nem rendelkező személyes gépkocsihasználatra jogosult minden hónap 5. napjáig megküldi a garázsmesternek a gépkocsihasználat kapcsán keletkezett számlákat és bizonylatokat. Az 5. melléklet szerinti összesítőt a garázsmester készíti el.

20. A magántulajdonú gépkocsi hivatali használata során keletkező költségek elszámolása

20.1 A magántulajdonú gépkocsi hivatali célra történő használatáért a munkatársat költségtérítés illeti meg. A költségtérítés összege a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság alapján történik.
20.2 Az üzemanyag-költségtérítés megállapítása a kiküldetés során megtett kilométer, a gépkocsi fogyasztási normája szerint számított üzemanyag-felhasználás és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett, a kiküldetés időpontjában érvényes üzemanyagár szerint történik. Az elszámolás alapját képező út hosszát távolsági térkép alapján kell meghatározni.
20.3 Saját tulajdonú gépkocsi igénybevétele esetén az amortizáció költsége a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény alapján kerül megtérítésre.
20.4 A Minisztérium a költségtérítés összegét köteles legkésőbb az utazást követő hónapban a munkatárs részére kifizetni.
20.5 A magántulajdonú gépkocsi hivatali célra történő használata esetén a gépkocsivezetőt nem illeti meg gépjárművezetői pótlék.

21. Nem igazolt költségek megtérítése

21.1 A személyes gépkocsihasználatra jogosult személy a Korm. rendeletben meghatározott engedély szerinti mérték túllépése esetén, amennyiben nem igazolja a túllépéssel érintett utak hivatalos jellegét tételes nyilvántartással, köteles az üzemanyagköltséget az üzembentartó számára tárgyhónapban megtéríteni.
21.2 A hivatali gépjármű rendkívüli esetben történő magán célú, engedélyezett használata térítési költség fizetése mellett történik. A költségek meghatározása a 20.2 pont alapján történik.

22. Záró rendelkezések

22.1 Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba.
22.237

1. melléklet a 33/2016. (XII. 23.) KKM utasításhoz

Hivatali gépjármű igénylése
külföldi/belföldi/helyi*

Igénylő önálló szervezeti egység neve:
Gépkocsivezető neve:

………………………………………
………………………………………

Kiutazó személy/ek:

 

Hivatali utazás célja:

 

Tervezett útvonal:

 

Igénylés időtartama:

Indulás tervezett időpontja:
Érkezés tervezett időpontja:

Egyéb megjegyzés:

Alulírott kérem, hogy számomra hivatali utazásomhoz „kulcsos” gépjárművet biztosítani szíveskedjenek.

Budapest, 20.. ………………………….

………………………………

 

igénylő

Fentiek szerinti utazást jóváhagyom:

………………………………

önálló szervezeti egység vezetője


A gépjármű a kiutazás időpontjában biztosított:

 

………………………………….

 

Garázsmester

A kérelmet engedélyezem / nem engedélyezem*

………………………………….

(*megfelelő aláhúzandó)

gépjárművek üzemeltetésének
felügyeletét ellátó szervezeti
egység vezetője

2. melléklet a 33/2016. (XII. 23.) KKM utasításhoz

Kulcsos gépkocsi átadási-átvételi dokumentuma

Tárgy : ……………………………… forgalmi rendszámú hivatali gépjármű átadása hivatalos használatra.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium vagyonkezelésében lévő gépjármű a ………………………………………………. zsírószámú kérelem alapján alábbiak szerint kerül átadás-átvételre:

megnevezés

átadáskor

visszavételkor

kilométer számláló adata

 

 

forgalmi engedély, kötelező felelősségbiztosítást igazoló lap, 1 db indító kulcs

 

 

útnyilvántartó ív

 

 

egészségügyi doboz

 

 

elakadásjelző, láthatósági mellény

 

 

egyéb tartozék:
…………………………………………………………….
……………………………………………………………..

 

 

üzemanyagkártya száma

 

 


(Az átadás-átvétel során a táblázat rovatait értelemszerűen kell kitölteni. Az átadott tartozékok, felszerelések átadását, visszavételét a felszerelés megnevezése mellé tett X jelzéssel kell jelölni.
A gépjármű rendelkezik éves autópálya matricával ………………………………………-ig



A gépjármű hibája, sérülése átadáskor:
………………………………………….
………………………………………….


    

Átadó aláírása:

Átvevő aláírása:

Kelt:……………………………………………….

 


A gépjármű hibája, sérülése visszavételkor:
………………………………………….
………………………………………….


    

Átadó aláírása:

Átvevő aláírása:

Kelt:……………………………………………….

 

3. melléklet a 33/2016. (XII. 23.) KKM utasításhoz


Útnyilvántartás
Személygépkocsi menetlevél

Rendszám:

Gyártmány:

Szállítható személyek száma:

 

 

 

________ év_______________ hó_______ nap

 

sorozat sorszám

Személygépkocsi kezd ________ óra ______ perc

Szállított személyek száma

Gépjárművezető neve

 

Üzembentartó neve, címe:

Honnan hová (Megállás helye)

Km óra állása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összes

 

 

 

 

Személygépkocsi végez:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

km szállított fő

______ óra _____ perc

üzemidő

 

 

 

 

 

 

 

4. melléklet a 33/2016. (XII. 23.) KKM utasításhoz


Magántulajdonú gépkocsi hivatali célú igénybevételének engedélyezése
A) Dátum:
B) Igénylő neve:
C) Küldő szervezeti egység:
D) Kiutazó személy/ek:
E) Úti cél (Tervezett útvonal):
F) Indulás – érkezés tervezett időpontja:
G) Kérem, hogy a fenti kiküldetés során a tulajdonomban lévő …………………. forgalmi rendszámú gépjármű hivatalos célú utazásra történő használatát engedélyezni szíveskedjenek.

Indokolás:
a) Hivatali gépkocsi a kiküldetés időpontjában nem áll rendelkezésre.
b) Egyéb indok     


H) Kijelentem, hogy a gépjármű tekintetében az alábbi feltételek maradéktalanul teljesülnek:
a) a gépjármű rendelkezik érvényes CASCO biztosítással;
b) a gépjármű üzemképes, megfelelő műszaki állapotban van, melyet érvényes műszaki vizsga tanúsít;
c) a gépjármű rendelkezik biztosítási zöld kártyával;
d) a gépjárművezető rendelkezik érvényes gépjárművezetői engedéllyel.

I) Nyilatkozom, hogy CASCO biztosítás hiányában a gépkocsi hivatali célú használatával összefüggő kártérítési igénnyel nem lépek fel a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben.

 

…………………………

Dátum: ……………………

Aláírás



Magántulajdonú gépkocsi fentiek szerinti hivatali célú igénybevételét engedélyezem/nem engedélyezem*.

Kelt: …………………….

 

…………………………….
Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkár

* A megfelelő aláhúzandó

5. melléklet a 33/2016. (XII. 23.) KKM utasításhoz


6. melléklet a 33/2016. (XII. 23.) KKM utasításhoz

GÉPJÁRMŰ JAVÍTÁSI MUNKALAP

Gépjármű rendszáma:

Sorszám:

Gyártmány:

Modell:

Gépjármű típusa:

Km óra állás:

Az észlelt hibák leírása:

A javításhoz használt alkatrészek:





Megjegyzés:


A javítás kezdete: év:     hónap:      nap:    óra: perc:
A javítás vége: év:     hónap:    nap:    óra:     perc:
A javítást elvégezte:


autószerelő aláírása    garázsmester aláírása


garázsmester aláírása visszavételkor
1

Az 1.1 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2.1 pont a) alpontja a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2.1 pont e) alpontja a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2.1 pont j) alpontja a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3.1 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 8. §-a szerint módosított szöveg.

6

A 3.7 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 3.8 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) és c) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 3.9 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 4.2 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 4.4 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § d) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 4.5 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 5.4 pont a 36/2017. (X. 11.) KKM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 5.7 pont a 36/2017. (X. 11.) KKM utasítás 2. §-ával megállapított, a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

14

Az 5.8 pont a 36/2017. (X. 11.) KKM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

15

A 6.4 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § d) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 7.1 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) és f) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 8.4 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 9.2 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § a) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 9.4 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § g) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 9.5 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § h) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 9.6 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § a) pontja szerint módosított szöveg.

22

A 9.9 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § a) és b) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 9.11 pontot a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 4. §-a iktatta be.

24

A 14.1 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

25

A 15.3 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § i) pontja szerint módosított szöveg.

26

A 15.6 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

27

A 16.4 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § j) pontja szerint módosított szöveg.

28

A 16.6 pont nyitó szövegrésze a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

29

A 16.7 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

30

A 16.8 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

31

A 16.9 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

32

A 16.10 pontját a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 6. §-a iktatta be.

33

A 17.2 pont a 36/2017. (X. 11.) KKM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

34

A 17.4 pont a 4/2022. (IV. 21.) KKM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

35

A 17.5 pont a 36/2017. (X. 11.) KKM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

36

A 18.4 pont a 36/2017. (X. 11.) KKM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

37

A 22.2 pont a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére