• Tartalom

35/2016. (VII. 15.) HM utasítás

35/2016. (VII. 15.) HM utasítás

a polgári felsőoktatási intézmények és szakképző iskolák hallgatóival köthető ösztöndíjszerződésről, valamint az ösztöndíj folyósításának rendjéről szóló 38/2014. (V. 30.) HM utasítás módosításáról1

2016.07.16.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A polgári felsőoktatási intézmények és szakképző iskolák hallgatóival köthető ösztöndíjszerződésről, valamint az ösztöndíj folyósításának rendjéről szóló 38/2014. (V. 30.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 3. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Ha a pályázatok elbírálását követően a szakmai felelősök által igényeltnél kevesebb ösztöndíjszerződés kerül megkötésre, illetve részükről új igény merül fel, a HVK SZCSF a (2) bekezdés szerinti időtartamon kívül is kiírhat pályázati felhívást.”

(2) Az Ut. 3. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Az ösztöndíjat elnyert hallgatókkal a bizottság döntésének közlését követően induló szemeszter vagy félév első napjától kezdődően lehet ösztöndíjszerződést kötni.”

2. § Az Ut. 5. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A hallgató az ösztöndíjszerződésben meghatározott szemeszter vagy félév kezdőnapjától szerződéses állományba vételének időpontjáig ösztöndíjra jogosult. Az ösztöndíj a szakképző iskolában tanulók esetében alapösztöndíjból és tanulmányi pótlékból áll.
(2) A felsőoktatási intézményben tanulók esetében az ösztöndíj havi összege a költségvetési törvényben meghatározott honvédelmi illetményalap (a továbbiakban: illetményalap) 195–300%-a, melynek mértékéről a HVK SZCSF csoportfőnöke – a tanulmányok által elérhető szakma iránti munkaerő-piaci keresletre figyelemmel – az ösztöndíjszerződésben dönt.
(3) A szakképző iskolában tanulók esetében:
a) az alapösztöndíj havi összege az illetményalap 59%-a,
b) a tanulmányi pótlék havi összege az előző félévi tanulmányi átlageredmény alapján
ba) 4,01–4,50 tanulmányi átlageredmény esetén az illetményalap 24%-a,
bb) 4,51 és azt meghaladó tanulmányi átlageredmény esetén az illetményalap 48%-a.”

3. § Az Ut. 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben a hallgató önhibájából az ösztöndíjszerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, vagy a 4. § (1) bekezdés h) pontja szerint nem létesít szerződéses jogviszonyt az MH-val, illetve miniszteri rendeletben meghatározott módon megszűnik a szerződéses jogviszonya az MH-val a szerződésben vállalt idő leteltét megelőzően, az ösztöndíjszerződés alapján részére folyósított ösztöndíjak teljes összegét köteles megtéríteni.”

4. § Az Ut. a következő 9. §-sal egészül ki:

9. § (1) Az utasításnak a polgári felsőoktatási intézmények és szakképző iskolák hallgatóival köthető ösztöndíjszerződésről, valamint az ösztöndíj folyósításának rendjéről szóló 38/2014. (V. 30.) HM utasítás módosításáról szóló 35/2016. (VII. 15.) HM utasítás (a továbbiakban: Módut.) 2. §-ávál megállapított 5. § (1)–(3) bekezdését, valamint a Módut. 6. § c) pontjával módosított 4. § (7) bekezdését a 2016/2017. tanév első szemeszterétől vagy félévétől és a Módut. előtt megkötött ösztöndíjszerződésekre is alkalmazni kell.
(2) A Módut. hatálybalépése előtt megkötött tanulmányi szerződések módosítását a Módut. hatálybalépését követő 30 napon belül – a 4. § (7) bekezdésben foglaltakra figyelemmel – kell kezdeményezni az (1) bekezdésben meghatározottak szerint.”

5. § Az Ut. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

6. § Az Ut.

a) 3. § (5) bekezdésében az „és a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója” szövegrész helyébe az „ , a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, valamint az érintett szakmai felelős honvédségi szervezetek vezetői” szöveg,

b) 4. § (3) bekezdésében az „a hivatásos és szerződéses katonai szolgálatra, valamint a katonai oktatási intézményi tanulmányokra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasság elbírálásáról, továbbá az egészségügyi szabadság, a szolgálatmentesség és a csökkentett napi szolgálati idő engedélyezésének szabályairól szóló HM rendeletben” szövegrész helyébe az „a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló HM rendeletben” szöveg,

c) 4. § (7) bekezdésében a „jogszabály” szövegrész helyébe a „jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz” szöveg

lép.

7. § Hatályát veszti az Ut.

a) 3. § (2) bekezdésében a „tanévenként” szövegrész,

8. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 35/2016. (VII. 15.) HM utasításhoz

Ösztöndíjszerződés
(kötelező tartalmi kellékei)
amely létrejött egyrészről a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) képviseletében eljáró ……………………………… (név, rendfokozat) Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) csoportfőnök, másrészről a pályázatot elnyert …………………………………………………… (név) (………………………………… szül. idő, ………………………………………………………………… anyja neve, ……………………… személyazonosító igazolvány szám, …………………………………………………… lakóhely) alapképzésben vagy mesterképzésben, osztatlan képzésben részt vevő hallgató, szakképző iskola nappali tagozatán tanuló* (a továbbiakban: ösztöndíjas hallgató) között tanulmányai még hátralévő időtartamára a Magyar Honvédséggel történő szerződéses szolgálati viszony létesítésének időpontjáig az alábbi feltételekkel:
1. Az ösztöndíjas hallgató jogai, kötelezettségei:
1.1.    a)    Az ösztöndíjas hallgató
……………………………………………………………… (képző intézmény megnevezése) alapképzés vagy mesterképzés osztatlan képzés vagy szakképző iskola nappali tagozatán tanuló* nappali munkarendben ……………………………… szakán …… év ……………… hó …… napjáig tanulmányi és vizsgakötelezettségének a legjobb tudása szerint eleget tesz. Kijelenti, hogy a végzettség/diploma* várható megszerzése az oktatási intézmény tájékoztatója alapján …… év ……………… hó …… napjáig esedékes.
b)    Az ösztöndíjas hallgató tanulmányi eredményeiről az egyes szemeszter/félév* lezárását követő 15 napon belül megküldi a lezárt leckekönyv/bizonyítvány* másolatát a HVK SZCSF részére.
c)    Az ösztöndíjas hallgató köteles beiratkozni/folytatni* a soron következő szemeszterre/félévre* és 15 napon belül megküldeni a tanulmányi osztály/iskola* által kiállított, erről szóló iratot a HVK SZCSF részére.
    Vállalja, hogy tanulmányai befejezéséig, szerződéses állományba vétele érdekében az egészségügyi, fizikai, pszichikai alkalmassági, továbbá a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvényben (a továbbiakban: Hjt.) meghatározott, a szolgálati viszony létesítéséhez fűződő egyéb feltételeket teljesíti és a követelményeknek megfelel.
d)    Az ösztöndíjas hallgató a végzettség/diploma* megszerzését követő első alkalommal végrehajtásra kerülő alapkiképzésen részt vesz, és szerződéses jogviszonyt létesít az MH-val. Vállalja, hogy a részére felajánlott első szolgálati beosztást elfogadja, szerződéses jogviszonyát legalább az ösztöndíj folyósításának időtartamával megegyező ideig fenntartja.
e)    Amennyiben az ösztöndíjas hallgató
ea)    az 1.1. a) pontban foglalt tanulmányait neki felróható okból nem fejezi be,
eb)    a jelen szerződést egyoldalúan felmondja,
ec)    az 1.1. f) pontban foglaltak kivételével a Hjt.-ben meghatározott, a szolgálati viszony létesítéséhez fűződő egyéb feltételeknek és követelményeknek neki felróható módon a szolgálati viszony létesítésekor nem felel meg, vagy
ed)    az ösztöndíj folyósításának időtartamával megegyező szolgálati időt neki felróható okból nem teljesíti,
a részére kifizetett ösztöndíj teljes összegét köteles megtéríteni.
f)    Amennyiben az ösztöndíjas hallgató egészségügyi okból, fizikailag vagy pszichikailag a szerződéses szolgálatra önhibáján kívül alkalmatlanná vált, visszafizetési kötelezettsége nem keletkezik.
g)    Az ösztöndíjas hallgató a szerződést bármikor felmondhatja.
1.2.    Az ösztöndíjas hallgató köteles haladéktalanul tájékoztatni a HVK SZCSF-et tanulmányai megszakításáról, halasztásáról. Az ösztöndíjas hallgató jelen szerződés aláírásával egyidejűleg tudomásul veszi és elfogadja, hogy ez esetben ösztöndíjszerződése megszüntetésre kerül és az addig részére kifizetett ösztöndíj teljes összegét köteles megtéríteni.
1.3.    Az ösztöndíj visszakövetelésére a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet 116. § (2) bekezdése kivételével a 115–117. §-ai
az irányadók.
2. A HM jogai, kötelezettségei:
2.1.    A HM az ösztöndíjas hallgatónak a szerződéses szolgálati jogviszony létesítésének napjáig, az alábbiakban meghatározottak szerint ösztöndíjat folyósít.
2.1.1.    A felsőoktatási intézményben tanulók esetében az ösztöndíj havi összege a költségvetési törvényben meghatározott honvédelmi illetményalap (a továbbiakban: illetményalap) ………%-a.
2.1.2.    A szakképző iskolában tanulók esetében az alapösztöndíj havi összege az illetményalap 59%-a.
2.1.3.    A szakképző iskolában tanuló tanulmányi pótlékjának havi összege az előző félévi tanulmányi átlageredmény alapján
aa)    4,01–4,50 tanulmányi átlageredmény esetén az illetményalap 24%-a,
ab)    4,51 és azt meghaladó tanulmányi átlageredmény esetén az illetményalap 48%-a.
2.2.    Az ösztöndíj az ösztöndíjszerződés megkötésének időpontját követő hónaptól kezdődően, havonta előre, legkésőbb a tárgyhó 10. napjáig a szerződéses állományba vétel időpontjáig – a tanulmányi szünidőket is beleértve – kerül folyósításra.
3. Jogviták rendezése:
A felek a jelen szerződésből eredő jogvitájuk tekintetében a Pesti Központi Kerületi Bíróság illetékességét kötik ki.
4. Adatkezelés:
A HM az ösztöndíjas hallgatóról megismert személyes adatokat – a büntetlen előéletre vonatkozó követelmény megállapítása céljából – a szerződéses jogviszony létesítésének időpontjáig jogosult kezelni, melyhez az ösztöndíjas hallgató jelen szerződés aláírásával hozzájárul.
5. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény, a polgári felsőoktatási intézmények és szakképző iskolák hallgatóival köthető ösztöndíjszerződésről, valamint az ösztöndíj folyósításának rendjéről szóló 38/2014. (V. 30.) HM utasítás szabályai irányadóak.
6. Jelen szerződés két eredeti példányban készült, amelyet a felek annak elolvasása és megértése után mint akaratukkal mindenben megegyezőt aláírnak.
Budapest, …… év ……………… hó …… nap
P. H.

…………………………………………………

…………………………………………………

Honvédelmi Minisztérium képviseletében

ösztöndíjas hallgató

HVK SZCSF csoportfőnök

 

Készült: 2 példányban
Egy példány: … lap
Ügyintéző (tel.):
Kapja:    1. pld.: Irattár
    2. pld.: Ösztöndíjas hallgató
________________________
A *-gal jelölt helyen a megfelelő rész aláhúzandó.
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2016. július 17. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére