• Tartalom

38/2016. (VII. 21.) HM utasítás

38/2016. (VII. 21.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium központi hivatalai és a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek racionalizálásával összefüggő feladatokról és egyes honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról

2016.10.22.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja és a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján – figyelemmel a központi hivatalok és a költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával kapcsolatos intézkedésekről szóló 1312/2016. (VI. 13.) Korm. határozatban meghatározottakra – a következő utasítást adom ki:

1. A Honvédelmi Minisztérium központi hivatalai és a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek racionalizálásával összefüggő feladatok

1. § Ezen utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítása alá tartozó központi hivatalokra, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hadrendje szerinti szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédségi szervezetek) terjed ki.

2. § (1) A HM Védelmi Hivatal (a továbbiakban: HM VH), a HM Hatósági Hivatal (a továbbiakban: HM HH), a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (a továbbiakban: HM NRH) és a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal (a továbbiakban: HM TKH) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 11. § (3) bekezdése alapján, a Honvédelmi Minisztériumba történő beolvadással megszüntetésre kerül.

(2) A HM Beszerzési Hivatal (a továbbiakban: HM BH) az Áht. 11. § (3) bekezdése alapján, a HM Védelemgazdasági Hivatalba (a továbbiakban: HM VGH) történő beolvadással megszüntetésre kerül.

(3) A HM VGH szervezete átalakításra, annak feladatrendszeréből a 3. § b) pontja és a Honvédelmi Minisztérium átalakításával összefüggő egyes feladatokról szóló 5/2016. (II. 10.) HM utasítás (a továbbiakban: 5/2016. HM utasítás) 3/C. § (4) bekezdése szerinti feladatok átadásra kerülnek, továbbá feladatrendszere kiegészül a szervezetébe beolvadó HM BH feladatrendszerével.

(4)1 A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (a továbbiakban: HM HIM) feladatrendszerébe kerülnek az I. világháborús és a GULAG-hoz kapcsolódó veszteség-feldolgozást és adatbázis-építést és a 3. § c) pont hatálya alá nem tartozó hadisírok, a hősi emlékművek és a hősi emlékhelyek megőrzését szolgáló tevékenységek, valamint a megszüntetésre kerülő HM TKH Első Világháborús Centenáriumi megemlékezéssel kapcsolatos feladatokat ellátó Program Iroda változatlan feladatrendszere.

(5)2 A HM HIM szervezeti felépítése és létszáma módosul, feladatrendszerébe kerül az első világháborúban életüket vesztett magyar katonák hadisírjainak és hősi emlékhelyeinek állapotfelmérésével, felújításával összefüggő pályázati tevékenység ellátása, és az azzal összefüggő feladatok ellátására új igazgatóságszintű szervezeti elem kerül létrehozásra.

3. § A Honvéd Vezérkar főnökének (a továbbiakban: HVKF) közvetlen szolgálati alárendeltségébe tartozó

a) MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (a továbbiakban: MH BHD) feladatrendszere a HM és a HM VGH módosult feladatrendszeréhez kapcsolódó támogatási feladatok ellátása érdekében módosul,

b) MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK) feladatrendszerébe kerül a HM VGH Kutatás-fejlesztési, Minőségbiztosítási és Biztonsági Beruházási Igazgatóság feladatrendszeréből a NATO biztonsági beruházási feladatokat nem érintő és a HM VGH Vezetés és Gazdálkodás Támogató Igazgatóság Soroksári úti Gazdálkodás Támogató és Pénzügyi Ellátó Referatúra feladatrendszere, és

c) MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (a továbbiakban: MH HFKP) szervezetéből és feladatrendszeréből az 5/2016. HM utasítás 3/C. § (5) bekezdése szerinti feladatok átadásra kerülnek, továbbá feladatrendszere kiegészül a háborús kegyeleti tevékenység MH szintű katonai támogatását érintő tervezési, szervezési és koordinációs feladatokkal.

4. § (1) A megszüntetésre kerülő HM VH, HM HH, HM NRH, HM TKH és HM BH részére meghatározott létszámkeret és az átszervezést követő napon létrehozásra kerülő HM szervek és a HM VGH új szervezeti eleme tekintetében azok feladatainak ellátásához szükséges személyi állomány a központi hivatalok és a költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával kapcsolatos intézkedésekről szóló 1312/2016. (VI. 13.) Korm. határozat (a továbbiakban: Korm. határozat) 10. pontjában meghatározott arányszám eléréséhez szükséges csökkentett létszámmal kerül megtervezésre.

(2) A HM HIM-nek a 2. § (4) bekezdése, az MH LK-nak a 3. § szerinti új szervezeti elemei tekintetében azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztások és munkakörök rendszeresítésére kerül sor.

(3) Az MH BHD létszámkeretét úgy kell megtervezni és kialakítani, hogy a HM és a HM VGH módosult feladatrendszeréhez kapcsolódó támogatási feladatok ellátásához szükséges létszám 2016. szeptember 1-jétől is biztosításra kerüljön.

(4) A munkaköri jegyzékekről, az állománytáblákról és a létszámgazdálkodásról szóló 13/2014. (II. 14.) HM utasítás (a továbbiakban: 13/2014. HM utasítás) 14. § (1) bekezdésében meghatározott feladatok végrehajtása érdekében

a) ezen utasításban meghatározottak alapján a feladatok átvételében érintett MH hadrendje szerinti szervezeteket érintően a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF) csoportfőnöke összeállítja az MH hadrendje szerinti szervezetek új szervezeti rend szerinti működését érintő létszámszükségletét, és azt ezen utasítás hatálybalépését követő második munkanapig jóváhagyásra felterjeszti a HVKF részére, és

b) a Korm. határozat szerinti jogutódlással összefüggésben a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) főosztályvezetője a HM HH, a HM VH, a HM NRH, a HM TKH, a HM BH és a HM VGH főigazgatójával együttműködve összeállítja a HM és a HM VGH új szervezeti rend szerinti működését érintő létszámszükségletét, és azt az a) pont szerint jóváhagyottakkal kiegészítve ezen utasítás hatálybalépését követő negyedik munkanapig jóváhagyásra felterjeszti a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) részére.

(5) Ezen utasításban meghatározott feladatok végrehajtásához szükséges és a (4) bekezdés szerint jóváhagyott új beosztások és munkakörök rendszeresíthetősége érdekében a HVK HTCSF csoportfőnöke a HVK Személyzeti Csoportfőnökséggel együttműködve az MH hadrendje szerinti szervezetek tartósan üres munkakörei, beosztásai törlésére vonatkozó javaslatát ezen utasítás hatálybalépését követő hatodik munkanapig terjeszti fel a HVKF részére. A HVKF ezen utasítás hatálybalépését követő tizedik munkanapig intézkedik az MH hadrendje szerinti szervezetek tartósan üres beosztásainak törlésére.

5. § (1) A szervezési tevékenység, időszak

a) kezdete: ezen utasítás hatálybalépését követő nap,

b) befejezése: 2016. december 30.

(2)3 Az átalakítás következtében a (2a) bekezdésben foglalt kivétellel az új szervezeti rend szerinti működés kezdő napja 2016. szeptember 1.

(2a)4 A HM HIM átalakításának következtében a HM HIM új szervezeti rend szerinti működésének kezdő napja az első világháborúban életüket vesztett magyar katonák hadisírjainak és hősi emlékhelyeinek állapotfelmérésével, felújításával összefüggő pályázati tevékenység ellátásával kapcsolatos egyes szervezési feladatokról szóló 55/2016. (X. 21.) HM utasítás hatálybalépését követő nap.

(3) Az átalakítás következtében esetlegesen kiválók felmentése kezdetének vagy az átszervezéssel összefüggésben a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 46. § (1) bekezdés k), p) és r) pontja szerint az érintett állomány rendelkezési állományba helyezésének legkorábbi időpontja 2016. szeptember 1., legkésőbbi időpontja a szervezési időszak őket érintő utolsó napja.

6. § A HM HH, a HM VH, a HM NRH, a HM TKH és a HM BH megszüntető okiratának, valamint a HM VGH, az MH HFKP és az MH LK az alapító okirat-módosításának (a továbbiakban együtt: okiratok) előkészítése során a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás (a továbbiakban: 80/2011. HM utasítás) 6/A. §-a alapján az érintett szervezetek az okiratokra vonatkozó javaslatok kidolgozását és azoknak a HM TKF részére történő megküldését ezen utasítás hatálybalépését követő negyedik munkanapig végzik el, azt követően az okiratok véleményeztetése, pontosítása és jóváhagyásra történő felterjesztése 2016. július 20-ig történik meg.

2. Az 5/2016. (II. 10.) HM utasítás módosítása

7–11. §5

12. §6

13. §7

a)8

b)9

14. §10

4. Az éves és havi munkatervek összeállításával és a tervezett feladatok megvalósulásának nyomon követésével összefüggő feladatokról szóló 2/2014. (I. 21.) HM utasítás módosítása

15. §11

a)12

b)13

c)–g)14

h)15

16. §16

17–18. §17

6. A szolgálati beosztások rendszeresítésével kapcsolatos szabályokról szóló
28/2015. (VI. 22.) HM utasítás módosítása

19–21. §18

7. A honvédelmi felkészítést érintő szervezetátalakításról, a Honvédelmi Minisztérium szervezeti korszerűsítésével összefüggő feladatokról és egyes honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról szóló 29/2016. (V. 31.) HM utasítás módosítása

22. §19

8. Záró rendelkezések

23. § (1) Ez az utasítás a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel a közzétételét követő napon lép hatályba, és 2017. április 1-jén hatályát veszti.

(2) A 12. §, a 13. § a) pontja, a 14. §, a 15. § a), c)–g) pontja, a 16–22. § és a 24. § 2016. szeptember 1-jén lép hatályba.

(3) Ezen utasításban meghatározott feladatok végrehajtását HM KÁT–HVKF együttes intézkedés szabályozza, amelynek tervezetét a HM TKF főosztályvezetője ezen utasítás hatálybalépését követő tizedik napig készíti elő.

(4) A (3) bekezdés szerinti HM KÁT–HVKF együttes intézkedés tartalmazza

a) ezen utasítás szerinti feladatátadások következtében a megszüntetésre kerülő szervezetek gazdálkodási feladatainak lezárásával, a munkáltatói jogkörök jogutódlásával, az átadás-átvételkor folyamatban lévő ügycsoportokkal és az azokhoz kapcsolódó jogutódlással kapcsolatos szabályokat,

b) a HM VGH feladatrendszeréből átadásra kerülő feladatok vonatkozásában az átadás-átvételkor folyamatban lévő ügycsoportokkal, a feladatellátáshoz kapcsolódó vagyoni elemek, valamint a feladatrendszerhez kapcsolódó adatok és adathordozók átadásával kapcsolatos szabályokat és

c) ezen utasítás hatálya alá tartozó honvédségi szervezeteknek ezen utasítás rendelkezéseihez kapcsolódó további szakfeladatait.

(5) A HVKF ezen utasítás hatálybalépését követő hónap tizedik napjáig intézkedik a hadrenden kívüli szervezetek jegyzékének módosítására.

(6) A háborús kegyeleti tevékenység katonai támogatási feladatait az MH HFKP koordinálásával az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon az azok ellátására rendszeresített állomány 2016. szeptember 1-jétől a háborús kegyeleti tevékenységről rendelkező miniszteri utasításban meghatározottak szerint látja el.

24. §20

1–2. melléklet a 38/2016. (VII. 21.) HM utasításhoz21

1

A 2. § (4) bekezdése a 47/2016. (VIII. 31.) HM utasítás 72. §-a szerint módosított szöveg.

2

A 2. § (5) bekezdését az 55/2016. (X. 21.) HM utasítás 4. §-a iktatta be.

3

Az 5. § (2) bekezdése az 55/2016. (X. 21.) HM utasítás 6. §-a szerint módosított szöveg.

4

Az 5. § (2a) bekezdését az 55/2016. (X. 21.) HM utasítás 5. §-a iktatta be.

5

A 7–11. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

6

A 12. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

A 13. § nyitó és záró szövegrésze a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

8

A 13. § a) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

9

A 13. § b) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

10

A 14. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

11

A 15. § nyitó és záró szövegrésze a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

12

A 15. § a) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

13

A 15. § b) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

14

A 15. § c)–g) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

15

A 15. § h) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

16

A 16. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

17

A 17–18. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

18

A 19–21. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

19

A 22. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

20

A 24. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

21

Az 1–2. melléklet a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére