• Tartalom

4/2016. (III. 23.) KKM utasítás

4/2016. (III. 23.) KKM utasítás

a kincstári VIP kártya kiadásáról és használati rendjéről

2022.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

Az utasítás célja, hatálya

1. § (1) Az utasítás célja, hogy szabályozza az állami vezetők és állami delegációk külföldi hivatalos kiküldetései alkalmával a külföldi ideiglenes kiküldetéssel (a továbbiakban: kiküldetés) összefüggésben felmerült hivatalos költségek pénzkímélő fizetési eszközzel történő gyors, költséghatékony kiegyenlítését az előzetesen benyújtott kötelezettségvállalás szerint.

(2) Az utasítás tárgyi hatálya kiterjed a Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: KKM) kincstári kártyafedezeti számlához kapcsolódó, az OTP Bank Nyrt. (a továbbiakban: Bank) által kiadott, hitelkártya funkcióval nem rendelkező kincstári VIP kártyákra (a továbbiakban: VIP kártya).

(3) Az utasítás személyi hatálya kiterjed:

a) a KKM állami vezetőire és miniszteri biztosokra,

b)1 a KKM protokoll feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységének főosztályvezetőjére,

c) a KKM Központi Igazgatás állományába tartozó, a delegációkat kísérő kormánytisztviselőkre, akik számára a közigazgatási államtitkár vagy akadályoztatása esetén a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár engedélyezte külföldi hivatalos utazásaik alkalmával a VIP kártya használatát,

d) az Állami Protokoll kiadási előirányzata felhasználásának szabályairól szóló 2258/2000. (X. 31.) Korm. határozattal a KKM számára a miniszterelnök hivatalos külföldi látogatásainak fedezetére biztosított források tekintetében a Miniszterelnökség által kijelölt és a KKM által jóváhagyott személyre, aki a külföldi utazások során a miniszterelnököt kíséri, valamint

e)2 az ideiglenes külföldi kiküldetés egyes kérdéseiről szóló 20/2020. (IX. 10.) KKM utasítás 1. § g) pontjában meghatározott, KKM állományba nem tartozó, munkavégzés céljából a KKM-hez kirendelt személyekre, amennyiben a KKM és az adott szerv közötti megállapodás alapján a közigazgatási államtitkár vagy akadályoztatása esetén a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár engedélyezte VIP kártya használatát

[a továbbiakban az a)–e) pont együtt: kártyabirtokos].

A VIP kártya napi terhelési limit összegének és igénylésének meghatározása

2. § (1) A VIP kártya arany, valamint ezüst jogosultsági szinttel rendelkezik.

(2) Az arany jogosultsági szinttel rendelkező VIP kártya napi terhelési limit összege 1 000 000 (egymillió), ezüst VIP kártya esetében 500 000 (ötszázezer) forint.

(3) Arany VIP kártyára jogosultak az 1. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott állami vezetők és miniszteri biztosok, valamint az 1. § (3) bekezdés d) pontjában meghatározott kormánytisztviselők.

(4) Ezüst VIP kártyára jogosultak az 1. § (3) bekezdés b)–c), valamint e) pontjában meghatározott kormánytisztviselők.

(5) Az 1. § (3) bekezdés d)–e) pontjában meghatározott személyek kiküldetéssel összefüggő feladataik ellátása céljából biztosított VIP kártyával kizárólag a kiküldetési rendelvényben meghatározott kiadások (napidíj, repülőjegy kivételével) fedezetére a kötelezettségvállaló által jóváhagyott összeg keretéig, előlegként rendelkezhetnek.

(6) A VIP kártya (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági szintjétől és a napi limitösszeg mértékétől indoklással ellátott feljegyzés – a (3) bekezdés d)–e) pontjában meghatározott személyi kör esetében kérelem – benyújtását követően a közigazgatási államtitkár, illetve akadályoztatása esetén a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár engedélyével lehet eltérni.

(7)3 A VIP kártyát az 1. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott jogosultak írásban kezdeményezik a KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységénél.

(8)4 A VIP kártyát az 1. § (3) bekezdés b)–c) pontjában meghatározottak hivatalos feljegyzéssel, az 1. § (3) bekezdés d) pontja esetén a Miniszterelnökség állami vezetőjének jóváhagyásával ellátott kérelemben, az 1. § (3) bekezdés e) pontja esetén az igénylő önálló szervezeti egység vezetőjének kezdeményezésére az érintett személy munkáltatójának hozzájárulásával ellátott kérelemben, írásban igényli a KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységénél. A KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége az 1. § (3) bekezdés b)–e) pontjában meghatározott személyek igénylését likviditási szempontból megvizsgálja. A kézhezvételt követő három munkanapon belül a javaslatával ellátott iratokat döntésre felterjeszti a közigazgatási államtitkár, illetve annak akadályoztatása esetén a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár részére.

(9)5 A VIP kártya kiállíttatása, nyilvántartása, továbbá a VIP kártyán rendelkezésre bocsátott megfelelő fedezet biztosítása és a kártya jogosult részére történő kiadása iránt a KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége intézkedik.

A VIP kártya használatára vonatkozó szabályok

3. § (1) A VIP kártya a KKM költségvetése terhére hivatalosan elszámolható kiadások, a kiküldetés teljesítésével összefüggésben felmerülő egyéb indokolt költségek – ide nem értve a napidíjat és a repülőjegyet – kiegyenlítésére használható. A VIP kártyát – a KKM Gazdálkodási Keretszabályzatáról szóló KÁT Ügyviteli Szabályzatában meghatározott kötelezettségvállalási szabályok szerint – kizárólag előzetes írásbeli kötelezettségvállalást követően lehet használni.

(2) Delegációs utazások esetében a delegáció tagjai részére az előzetes írásbeli kötelezettségvállalásban meghatározott kiadásokat a VIP kártyával rendelkező kártyabirtokos kiegyenlítheti.

(3) A VIP kártyát kizárólag a kártyán feltüntetett kártyabirtokos, az utasítás 1. § (1) bekezdésében meghatározott hivatali célból használhatja. A VIP kártyát harmadik személy nem használhatja, azzal magán célú kiadás nem teljesíthető.

(4) Az 1. § (3) bekezdés d)–e) pontjában meghatározott kártyabirtokos az adott kiküldetésre az előzetes kötelezettségvállalásban jóváhagyott összeg erejéig teljesíthet kifizetést, figyelemmel az adott VIP kártya napi terhelési limit összegére is.

(5) A VIP kártya kizárólag hivatalos külföldi út során, a hivatalosan elszámolható költségek kiegyenlítésére használható, kivéve szállodai számla kiállításakor keletkező azon magánjellegű szolgáltatások vonatkozásában, amelyekről a szálloda nem tud elkülönített számlát kiállítani. E tételek ellenértékét az útielszámolással egyidejűleg kell megtéríteni.

(6)6 A VIP kártya készpénz felvételére nem használható. E rendelkezés alól kivétel a közigazgatási államtitkár vagy a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár azonnali intézkedését igénylő katasztrófa- vagy rendkívüli helyzet, illetőleg tömegszerencsétlenség (a továbbiakban: rendkívüli helyzet). Rendkívüli helyzetben a közigazgatási államtitkár, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint a közigazgatási államtitkár által felhatalmazott személy a VIP kártyát készpénz felvételére is használhatja.

(7) Az előzetes írásbeli kötelezettségvállaló nyilatkozaton jóváhagyott összegen felüli VIP kártyával történő kifizetés rendkívül indokolt esetben, a kötelezettségvállaló előzetes jóváhagyását követően teljesíthető.

(8) A VIP kártyával lebonyolított tranzakció során a kártyabirtokos köteles a KKM nevére és címére számlát kérni. Amennyiben a kiküldetési ország jogszabályai alapján nincs lehetőség a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelő, szabályos számla kiállítására, a termék vagy szolgáltatás vásárlásának tényét igazoló bizonylat, ennek hiányában a kártyabirtokos és a kötelezettségvállaló által aláírt esemény leírását tartalmazó 2. mellékletben foglalt feljegyzés fogadható el. A számla (ennek hiánya esetén bizonylat és feljegyzés) mellé a kártyabirtokos köteles csatolni a kártyával történt fizetés igazolásaként az elektronikus elfogadó terminál által nyomtatott (a továbbiakban: POS) bizonylatot, amelyen aláírásával igazolja a VIP kártyával történő fizetés megtörténtét. A POS-bizonylat összegének és dátumának egyeznie kell a vásárlás alkalmával kért számla, bizonylat végösszegével és dátumával.

(9) A kártyabirtokosnak kiküldetésenként kell elszámolnia a kiküldetési előlegként biztosított összeggel.

(10)7 A kártyabirtokosnak az ideiglenes külföldi kiküldetés egyes kérdéseiről szóló 20/2020. (IX. 10.) KKM utasításban meghatározott határidő szerint szükséges a KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége részére az alábbi bizonylatokat és dokumentumokat megküldenie:

a) a szolgáltató által kiállított eredeti számlát vagy bizonylatot, ezek hiányában feljegyzést,

b) a VIP kártyával történő tranzakció megtörténtét igazoló, a kártyabirtokos aláírásával ellátott eredeti POS-bizonylatot,

c) a kiadásokat tételesen tartalmazó 3. melléklet szerinti elszámoló és teljesítésigazoló lapot,

d) a kiküldetési rendelvényt.

(11) Teljes elszámolásra valamennyi banki terhelés és jóváírás beérkezése után kerül sor. Amennyiben az elszámolás lezárását követően további terhelés vagy jóváírás érkezik, ezek tisztázására a kártyabirtokos köteles.

(12) Téves, illetve magáncélú használat során keletkező valamennyi további költséget – ideértve különösen a banki tranzakciós díjat, valutaváltás költségét – a kártyabirtokos köteles megtéríteni a KKM erre rendszeresített bankszámlaszámára a kiküldetés költségeinek teljes elszámolásakor.

A kártyahasználathoz kötődő felelősségi szabályok

4. § (1)8 A VIP kártya átvételekor a kártyabirtokos köteles teljes körű anyagi, kártérítési és megőrzési felelősségvállalási nyilatkozatot tenni az 1. mellékletben foglaltak szerint. Az utasítás 1. § (3) bekezdés d)–e) pontjában meghatározott személyek részére a VIP kártya kizárólag abban az esetben adható át, amennyiben munkáltatójuk az érintett személyek kártyahasználatával kapcsolatos valamennyi tranzakciójára kiterjedő készfizető kezességvállalási nyilatkozatot tesz, és azt átadja a KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységének.

(2) A kártyabirtokos a használatába adott VIP kártyát köteles megőrizni és használatával kiküldetésenként elszámolni. A kártyabirtokos a VIP kártyával bonyolított, a névre szóló kártyához kötődő valamennyi terhelésért, továbbá jóváírásért felelősséggel tartozik.

(3)9 Amennyiben a VIP kártya birtokosa észleli, hogy a kártya használatához szükséges adat, PIN kód jogosulatlan harmadik személy tudomására jutott, és azokkal harmadik személy visszaélhet, köteles azonnal intézkedni a VIP kártya használatához biztosított PIN kód megváltoztatása érdekében és a megtett intézkedéséről írásban haladéktalanul tájékoztatni a KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységét.

(4)10 Amennyiben a kártyabirtokos a VIP kártyáját elveszíti, azt ellopják, vagy az bármely más módon kikerül ellenőrzési köréből, köteles haladéktalanul gondoskodni a VIP kártya letiltásáról és a KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége egyidejű tájékoztatásáról.

(5)11 A kártyabirtokos a VIP kártya használatára vonatkozó jogosultságának megszűnése előtti utolsó napon köteles a VIP kártyát a KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységénél leadni és a VIP kártyához kötődő terhelésekkel teljes körűen elszámolni. VIP kártya használatára vonatkozó jogosultság megszűnésének minősül különösen a kártyabirtokos jogosultságát megalapozó jogviszonyának, feladatkörének, munkakörének megszűnése, megváltozása, tartós külszolgálatra történő kihelyezés, szülési szabadság, 30 napon túli keresőképtelenség, fizetés nélküli szabadság.

(6)12 Az utasítás 1. § (3) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott kártyabirtokos az utasítás előírásainak be nem tartása esetén fegyelmi és kártérítési felelősséggel tartozik. A KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége a VIP kártyát – a kártyabirtokos munkáltatójának tájékoztatása mellett – azonnali hatállyal letiltatja, amennyiben a kártyabirtokos nem tesz eleget az utasításban meghatározott kötelezettségeinek. Az 1. § (3) bekezdés d)–e) pontjában meghatározott felhasználó teljes körű kártérítési felelősséggel tartozik a VIP kártya használatával kapcsolatos kifizetésekért.

(7)13 A kártyabirtokosok részére a KKM központi igazgatása pénzügyi és számviteli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége biztosítja a kártyarendszerrel kapcsolatban kiadott tájékoztató anyagok megismerését és a dokumentumba való betekintés lehetőségét.

Záró rendelkezések

5. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)14

(3)15 Jelen utasításban nem szabályozott kérdésekben a Külgazdasági és Külügyminisztérium tevékenységével kapcsolatos protokoll kiadásokról szóló 13/2019. (VII. 24.) KKM KÁT utasítás és az ideiglenes külföldi kiküldetés egyes kérdéseiről szóló 20/2020. (IX. 10.) KKM utasítás rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

1. melléklet a 4/2016. (III. 23.) KKM utasításhoz

NYILATKOZAT

Alulírott ………………………………, (született: …………………; anyja neve: ………………………………………; lakcím: ………………………) büntetőjogi, valamint kártérítési felelősségem tudatában kijelentem, hogy az ……………………… sz. VIP kártya birtoklásával, annak használatával, megőrzésével, letiltásával, elszámolásával kapcsolatos kötelezettségeimet megismertem, azokat magamra nézve kötelezőként ismerem el.

A VIP kártya elvesztéséből, valamint az azonosító biztonsági PIN kód illetéktelen személy által történő hozzáférésből eredő károkért, továbbá a VIP kártyával lebonyolított magánjellegű, valamint nem igazolt terhelésekért teljes körű anyagi felelősséget vállalok.


Tudomásul veszem, hogy a nevemre szóló VIP kártyát kizárólag a hivatalos – illetőleg a ……………………… Megállapodásban foglalt – feladatok ellátása céljából, a KKM vonatkozó szabályzataiban meghatározott költségek fedezetére, a kiküldetési rendelvényben meghatározott keretösszeg erejéig személyesen veszem igénybe.


Jelen nyilatkozatommal egyidejűleg átvettem:

1. Fent meghatározott számú VIP kártyát,

2. VIP kártya használatához szükséges PIN kódot (lezárt borítékban),

3. „A VIP kártya használatának szabályai” című KKM tájékoztatót.



Budapest, ………………………………


……………………………………………
aláírás

2. melléklet a 4/2016. (III. 23.) KKM utasításhoz


Iktató szám/zsírószám:
Intézkedés típusa/címzett:


FELJEGYZÉS
Szabályos bizonylat beszerezhetősége hiányában történt kifizetések elszámolásához

Utazás időpontja/időtartama:

 

Utazás célja:

 

Engedélyszám:

 

Elszámolásért felelős személy
(kártyabirtokos) neve, beosztása:

 



Elszámolás alapja: …………………… számú megállapodás/kiküldetési rendelvény

A fent meghatározott megállapodásban/kiküldetési rendelvényen részletezett feladat teljesítése kapcsán felmerült, VIP kártyával kifizetett alábbi kiadások tekintetében, szabályos bizonylat (számla, nyugta, egyéb bizonylat) beszerzésére az adott országban nem volt lehetőség. Ezen kiadások elszámolását az alábbi feljegyzés és a banki terhelési értesítő alapján kérem elszámolni.

Szabályos bizonylattal nem rendelkező, elszámolható költségek:

Megnevezés

Dátum*

Összeg

Devizanem

Ország

Kifizetés módja

 

 

 

 

 

VIP kártya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


* A költség felmerülésének időpontja (kifizetés dátuma).


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a feljegyzésben foglaltak a valóságnak megfelelnek.


……………………, 20…………

………………………………………
kártyabirtokos aláírása

………………………………………
teljesítésigazoló/kötelezettségvállaló aláírása

3. melléklet a 4/2016. (III. 23.) KKM utasításhoz

ELSZÁMOLÓ ÉS TELJESÍTÉSIGAZOLÓ LAP A VIP KÁRTYA HASZNÁLATÁRÓL

Kártyabirtokos neve: ………………………………………………………………………………………………………

Kártyahasználat időtartama:
…………… év …………… hó ………… naptól
…………… év …………… hó ………… napig

Kérem, hogy a ………………………… számú bizonylathoz kapcsolódó hivatalos tevékenységemmel összefüggő költségeket* az alábbi bizonylatok alapján elszámolni szíveskedjenek (a bizonylatokat az elszámoláshoz kell csatolni):

Hivatkozási szám
(utazás esetén)

Számla

Igénybevétel/vásárlás

kiállítója

kelte

pénzneme

összege

célja/jogcíme

megjegyzés
(pl. utazás esetén más részére fizetett szállás ktg.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Budapest, ……………………………………
………………………………………
kártyabirtokos aláírása




A teljesítést, a feladat elvégzését igazolom; a fent megjelölt összeg elszámolását
kezdeményezem.
…………………………………………………………
teljesítésigazoló/kötelezettségvállaló aláírása



_____________________________
* Az el nem számolható kiadásokat a kártyabirtokos köteles a KKM számlájára visszafizetni (átutalással vagy készpénzben).
1

Az 1. § (3) bekezdés b) pontja a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § a) pont aa) alpontja szerint módosított szöveg.

2

Az 1. § (3) bekezdés e) pontja a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § a) pont ab) alpontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § (7) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (8) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § c)–d) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 2. § (9) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § d) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 3. § (6) bekezdése a 11/2017. (III. 24.) KKM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 3. § (10) bekezdés nyitó szövegrésze a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § d)–e) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 4. § (1) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § f) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 4. § (3) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § g) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 4. § (4) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § d) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 4. § (5) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § h) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 4. § (6) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § d) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 4. § (7) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 13. § d) pontja szerint módosított szöveg.

14

Az 5. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

15

Az 5. § (3) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére