• Tartalom

41/2016. (XII. 29.) MvM rendelet

41/2016. (XII. 29.) MvM rendelet

a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységről szóló 14/2016. (V. 25.) MvM rendelet módosításáról1

2017.01.01.

A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 198. § (2) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 4. § 9. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységről szóló 14/2016. (V. 25.) MvM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

„1. felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó: azon büntetlen előéletű természetes személy, akit az e rendeletben meghatározottak alapján a közbeszerzésekért felelős miniszter által vezetett minisztérium névjegyzékbe vett, rendelkezik az e rendelet szerinti felsőfokú végzettséggel, felelősségbiztosítással és közbeszerzési gyakorlattal, továbbá aki a közbeszerzési eljárásban részt vevők oktatására vonatkozó feltételrendszer kialakítására, valamint a közbeszerzési tárgyú képzések irányítására, felügyeletére és ellenőrzésére vonatkozó Korm. rendeletben meghatározottak szerinti kötelező képzésen (a továbbiakban: közbeszerzési szakmai képzés) igazoltan részt vett és eredményes vizsgát tett;”

(2) A Rendelet 1. § 2. pontja az alábbiak szerint módosul:

[E rendelet alkalmazásában:]

„2. kérelmező: azon természetes személy, aki e rendelet szerint felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóként történő névjegyzékbe vételét kezdeményezi;”

2. § A Rendelet 2. alcím címe helyébe a következő alcím cím lép:

„2. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó névjegyzékbe vétele”

3. § A Rendelet 2. § (4)–(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt okiratok teljeskörűsége és megfelelősége esetén a közbeszerzésekért felelős miniszter a kérelmezőt felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóként a Kbt. 195. § (6) bekezdése alapján névjegyzékbe veszi. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó nyilvántartásba vételéről szóló határozatot a közbeszerzésekért felelős miniszter a Közbeszerzési Hatóságnak tájékoztatásul megküldi. A Közbeszerzési Hatóság a Kbt. 187. § (2) bekezdés u) pontja alapján honlapján közzéteszi a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó 9. § (2) bekezdése szerinti adatait.
(5) Az (1)–(4) bekezdés alapján névjegyzékbe vett felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók tevékenységüket a névjegyzékbe vétel időpontjától számított két évig gyakorolhatják.
(6) A névjegyzékbe vételt kizárólag olyan természetes személy kezdeményezheti, aki felsőfokú – főiskolai vagy egyetemi – végzettséggel és e rendeletben meghatározott, igazolt gyakorlattal rendelkezik, valamint a közbeszerzési szakmai képzést igazoltan teljesítette.
(7) Ha a kérelmező névjegyzékbe vételét nem független felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóként kéri, erről a kérelemben külön nyilatkoznia kell, egyúttal meg kell jelölnie munkáltatóját, valamint kérelméhez csatolnia kell a munkaviszonya vagy egyéb foglalkoztatási jogviszonya fennállására vonatkozó munkáltatói igazolást.”

4. § (1) A Rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A névjegyzékbe vétel feltétele, hogy a kérelmező természetes személy, vagy a munkáltatója rendelkezzen olyan felelősségbiztosítási szerződéssel, amely legalább évi ötven millió forint, és káreseményenként legalább huszonöt millió forint összeghatárig fedezetet biztosít a kérelmező felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenysége körében okozott károkra. A felelősségbiztosításon a kérelmező természetes személynek név szerint, biztosítottként kell szerepelnie. A felelősségbiztosításnak ki kell terjednie a Közbeszerzési Döntőbizottság és a bíróság által kiszabott olyan bírságokra, valamint a támogatásból megvalósuló közbeszerzések kapcsán a jogsértés miatt az ajánlatkérőt a támogatás vagy annak egy része elvesztésével ért kár megtérítésére, amelyért a szaktanácsadó felel.
(2) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó köteles a közbeszerzésekért felelős miniszternek bejelenteni, ha a kötelező felelősségbiztosítására vonatkozó adataiban változás állt be, a változást követően haladéktalanul, de legkésőbb a változástól számított öt munkanapon belül. Ha a változás következtében a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó nem felel meg az (1) bekezdés szerinti feltételeknek, a közbeszerzésekért felelős miniszter határozatban törli a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékéből. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó névjegyzékből való törléséről szóló határozatot a közbeszerzésekért felelős miniszter a Közbeszerzési Hatóságnak tájékoztatásul megküldi.”

(2) A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1) bekezdéstől eltérően a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókra vonatkozó felelősségbiztosítás a nem független felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókénti névjegyzékbe vételnek nem feltétele.”

5. § A Rendelet 6. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Ha a nem független felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó foglalkoztatási jogviszonya megszűnik, ennek tényét a megszűnéstől számított öt munkanapon belül köteles a közbeszerzésekért felelős miniszter részére bejelenteni, és egyben kérni a névjegyzékből történő törlését vagy a bejegyzés módosítását. A közbeszerzésekért felelős miniszter a bejegyzést akkor módosítja, ha a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a 11. § (3) bekezdése szerinti igazgatási szolgáltatási díjat megfizeti, és igazolja, hogy a jelen rendelet szerinti felelősségbiztosítással rendelkezik. A módosításról vagy törlésről szóló határozatot a közbeszerzésekért felelős miniszter a Közbeszerzési Hatóságnak tájékoztatásul megküldi.”

6. § A Rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A névjegyzékbe történő bejegyzés hatálya a névjegyzékbe vételtől számított két évig tart. A névjegyzékbe történő bejegyzés megújítható. A névjegyzékbe történt bejegyzés megújítására a 11. § (2) bekezdésben foglalt eltéréssel a névjegyzékbe vételre vonatkozó szabályok az irányadóak.”

7. § A Rendelet 9. § (2) bekezdés d)–e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A névjegyzék tartalmazza a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó]

d) névjegyzékbe vételének időpontját, valamint 2017. január 1-je előtt névjegyzékbe vett felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó esetében az előzetes regisztráció időpontját,
e) a névjegyzékbe vétel hatálya lejártának időpontját, valamint 2017. január 1-je előtt névjegyzékbe vett felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó esetében az előzetes regisztráció lejártának időpontját, és”

8. § A Rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó köteles a Kbt. 195. § (9) bekezdése szerinti körülményeiben bekövetkezett változást haladéktalanul, de legkésőbb a változástól számított öt munkanapon belül bejelenteni a közbeszerzésekért felelős miniszternek. Ha a változás következtében a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó vonatkozásában valamely, a Kbt. 195. § (9) bekezdésében meghatározott kizáró ok áll fenn, a közbeszerzésekért felelős miniszter határozatban törli a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékből. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó névjegyzékből való törléséről szóló határozatot a közbeszerzésekért felelős miniszter a Közbeszerzési Hatóságnak tájékoztatásul megküldi.”

9. § A Rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Felelős Akkreditált Közbeszerzési Szaktanácsadók Szakmai Testülete tagjai közül megválasztja a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács Kbt. 182. § (2) bekezdés j) pontja szerinti tagját.”

10. § (1) A Rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Azon felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók, akik a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók előzetes regisztrációjáról szóló 46/2015. (XI. 2.) MvM rendelet [a továbbiakban: 46/2015. (XI. 2.) MvM rendelet] szerinti előzetes regisztrációval rendelkeztek, az e rendelet szerinti névjegyzékbe vételüket e rendeletben foglaltak szerint kérhetik azzal, hogy esetükben az e rendelet szerinti első névjegyzékbe vétel során a közbeszerzési gyakorlat igazolása nem szükséges, és a névjegyzékbe vétel iránti kérelem előterjesztésével egyidejűleg fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértéke negyvenezer forinttal mérséklődik, a névjegyzékbe vétel minden egyéb feltételét ugyanakkor teljesíteniük kell. Azok a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók, akik a 46/2015. (XI. 2.) MvM rendelet szerinti előzetes regisztrációjukat a regisztráció lejárta miatt ismételten benyújtották, az e rendelet szerinti első névjegyzékbe vétel során mentesülnek az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése alól. A 46/2015. (XI. 2.) MvM rendelet szerint előzetesen regisztrált felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók a 46/2015. (XI. 2.) MvM rendelet szerinti előzetes regisztráció során kapott lajstromszámukat megtartják az e rendelet szerinti névjegyzékbe vétel során. A 46/2015. (XI. 2.) MvM rendelet alapján előzetesen regisztrált felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók a folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokban továbbra is eljárhatnak felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóként, új megbízást azonban csak az e rendelet szerinti névjegyzékbe vételüket követően vállalhatnak.”

(2) A Rendelet 14. §-a a következő (5)–(9) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A Közbeszerzési Hatóság által vezetett felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói névjegyzék közhitelessége 2017. január 1. napjával megszűnik. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóknak a Közbeszerzési Hatóság honlapján 2017. január 1-jén elérhető adatait úgy kell tekinteni, mint amelyek a Kbt. 187. § (2) bekezdés u) pontja alapján tájékoztató jelleggel kerültek közzétételre, azokat a Közbeszerzési Hatóság 2017. január 1-je után is folyamatosan elérhetővé teszi, és a közbeszerzésekért felelős miniszter által tájékoztató jelleggel megküldött határozatok alapján folyamatosan aktualizálja.
(6) Azok a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók, akik 2017. január 1-je előtt a közbeszerzésekért felelős miniszter által történt előzetes regisztráció alapján kerültek a Közbeszerzési Hatóság által nyilvántartásba vételre, az előzetes regisztráció tárgyában hozott határozatban foglaltak szerint, az abban meghatározott időpontig jogosultak a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenység folytatására.
(7) Ha a 2017. január 1-je előtt a közbeszerzésekért felelős miniszter által előzetesen regisztrált felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók előzetes regisztrációjáról, valamint nyilvántartásba vételéről szóló határozat kijavítása vagy módosítása, vagy a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó előzetes regisztrációjának, valamint névjegyzékből történő törlése válna szükségessé, akkor az erre vonatkozó határozatot a közbeszerzésekért felelős miniszter hozza meg. Ebben az esetben az előzetes regisztráció tárgyában hozott határozat kijavításáról, módosításáról, vagy a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó előzetes regisztrációjának törléséről nem kell dönteni, a közbeszerzésekért felelős miniszter a nyilvántartásba vételről szóló határozat kijavításáról, módosításáról, vagy a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó nyilvántartásból való törléséről dönt.
(8) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók előzetes regisztrációjára, az előzetes regisztrációról szóló határozat kijavítására, vagy módosítására, valamint az előzetes regisztráció törlésére vonatkozó, 2017. január 1-jén már folyamatban lévő eljárásokban a közbeszerzésekért felelős miniszter a 2017. január 1-jét követően hatályos szabályok szerint dönt.
(9) E rendeletnek a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységről szóló 14/2016. (V. 25.) MvM rendelet módosításáról szóló 41/2016. (XII. 29.) MvM rendelet (a továbbiakban: Mód. rendelet) által megállapított 5. § (1) bekezdése szerinti követelményt azokban az eljárásokban kell alkalmazni, ahol a névjegyzékbe vétel iránti kérelmet a Mód. rendelet hatálybalépését követően nyújtották be. A névjegyzékben a Mód. rendelet hatálybalépésekor már szereplő felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók felelősségbiztosításának a Mód. rendelet hatálybalépését követő egy év elteltével kell megfelelnie a Mód. rendelet által megállapított 5. § (1) bekezdés szerinti követelménynek.”

11. § A Rendelet

1. 2. § (1) bekezdésében az „az előzetes regisztráció” szövegrész helyébe az „a névjegyzékbe vétel” szöveg,

2. 2. § (2) bekezdés nyitó szövegrészében és g) pontjában az „az előzetes regisztráció” szövegrész helyébe az „a névjegyzékbe vétel” szöveg,

3. 2. § (3) bekezdésében az „az előzetes regisztráció” szövegrészek helyébe az „a névjegyzékbe vétel” szöveg,

4. 3. § (3) bekezdésében a „három évben” szövegrész helyébe a „három éven belül” szöveg,

5. 3. § (6) bekezdésében az „az előzetes regisztráció” szövegrész helyébe az „a névjegyzékbe vétel” szöveg,

6. 3. § (9) bekezdésében az „az előzetes regisztráció” szövegrész helyébe az „a névjegyzékbe vétel” szöveg,

7. 4. § (2) bekezdésében a „kérelmező előzetes regisztrációja” szövegrész helyébe az „a névjegyzékbe vétel” szöveg,

8. 4. § (3) bekezdésében az „az előzetes regisztráció” szövegrész helyébe az „a névjegyzékbe vétel” szöveg,

9. 6. § (3) bekezdésében az „előzetesen regisztrálta” szövegrész helyébe a „névjegyzékbe vette” szöveg,

10. 6. § (4) bekezdésében az „az előzetes regisztráció” szövegrész helyébe az „a névjegyzékbe vétel” szöveg,

11. 7. §-ában a „Kbt.-ben kijelölt szerv” szövegrész helyébe a „közbeszerzésekért felelős miniszter” szöveg,

12. 11. § (1) bekezdésében az „az előzetes regisztráció” szövegrész helyébe az „a névjegyzékbe vétel” szöveg,

13. 14. § (2) bekezdésében az „az előzetes regisztrációja” szövegrész helyébe az „a névjegyzékből” szöveg

lép.

12. § A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

13. § Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 41/2016. (XII. 29.) MvM rendelethez

Kérelem felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói névjegyzékbe vételhez
Alulírott ……………………………………………………. a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységről szóló 14/2016. (V. 25.) MvM rendelet alapján ezúton kérem a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói névjegyzékbe történő felvételemet az alábbi adatok alapján:
I. Kérelmező személyes adatai

Kérelmező neve:

Születési hely, idő:

Elérhetőségi cím:

Telefon: +36

Mobil: +36

Fax: +36

E-mail:

□ Nem független felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

Munkáltató neve:

Munkáltató székhelye:

II. Kérelem benyújtásának oka
□ Új névjegyzékbe vétel iránti kérelem
□ Bejegyzés megújítása iránti kérelem
III. Közbeszerzési gyakorlat igazolásának módja
□ A Rendelet 3. §-a szerint
□ A Rendelet 4. §-a szerint
IV. Befizető adatai

Befizető neve:

 

Befizető címe:

 

Befizető számlaszáma:

 

V. Mellékletek
−    felsőfokú végzettséget igazoló diploma vagy oklevél másolata
−    közbeszerzési gyakorlat igazolására vonatkozó dokumentum(ok)
−    felelősségbiztosítási kötvény másolata [5. § (3) bekezdés szerinti esetben nem szükséges]
−    erkölcsi bizonyítvány vagy annak másolata
−    nyilatkozat a Kbt. 195. § (9) bekezdése szerinti kizáró okok fenn nem állásáról
−    nyilatkozat a kötelező szakmai képzésen való részvételről
−    a bejegyzés díjának befizetését igazoló készpénz-átutalási megbízás vagy átutalási megbízás másolata
−    munkáltatói igazolás [2. § (7) bekezdése szerinti esetben]
−    ajánlatkérőtől vagy az ellenőrzésre feljogosított szervtől származó nyilatkozat [3. § (1) bekezdése szerinti esetben]
Alulírott kérelmező büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy az általam másolatban benyújtott fenti dokumentumok a birtokomban megtalálható eredeti dokumentumokkal mindenben megegyeznek. Vállalom, hogy a Miniszterelnökség erre vonatkozó felhívása esetén az eredeti dokumentumokat bemutatom.
…………………, …….. (év) ………..… (hó) ….. (nap)
…………………………………
kérelmező aláírása
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2017. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére