• Tartalom

41/2016. (VIII. 4.) HM utasítás

41/2016. (VIII. 4.) HM utasítás

miniszteri biztos kinevezéséről1

2016.08.05.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. § (1) bekezdésében meghatározott jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Hazánk védelmi képességének fejlesztése érdekében a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ksztv.) 38. § (2) bekezdése szerint Kun Szabó István szolgálaton kívüli vezérőrnagyot a 2. §-ban meghatározott feladatokért felelős miniszteri biztossá nevezem ki.

(2) A miniszteri biztos tevékenységét 2016. augusztus 15-től 2017. február 14-ig látja el.

(3) A miniszteri biztos tevékenységét a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítja.

2. § A miniszteri biztos feladatkörében

a) előkészíti és kidolgozza a kormány részére benyújtandó előterjesztést a köztestületként megalakítandó Honvédelmi Sportszövetségről,

b) kidolgozza és javaslatot tesz a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) honvédelmi nevelési és felkészítési szakpolitikájának, mint kiemelt kormányzati közfeladatnak a stratégiai szintű szervezeti irányítására és felügyeletére,

c) az érintett minisztériumokkal együttműködve képviseli a honvédelmi tárca és a Honvédelmi Sportszövetség céljait, kiemelten a honvédelmi nevelésnek a köznevelésben és a felsőoktatásban történő hatékony megvalósulásához szükséges kormányzati döntések előkészítésében,

d) előkészíti és koordinálja a tárcák közötti és a honvédelmi tárcán belüli stratégiai szintű együttműködési megállapodások kidolgozását, valamint a honvédelmi nevelést, felkészítést és a katonai előképzést elősegítő kiemelt sportágak országos sportági szakszövetségeivel való együttműködést,

e) felügyeli a miniszter által jóváhagyott honvédelmi ágazati szakképzés bevezetésének eljárását, ennek érdekében a Honvéd Vezérkarral együttműködve kezdeményezi az érintett minisztériumokkal a szükséges tárcaközi egyeztetéseket,

f) előkészíti a szükséges kormányzati, közigazgatási döntéseket, intézkedéseket, valamint a kapcsolódó lakossági konzultációkat és

g) ellátja az a)–f) pont szerinti feladatkörökkel összefüggésben a miniszter által meghatározott további feladatokat.

3. § (1) A miniszteri biztos a 2. § szerinti feladatköréhez kapcsolódó egyeztetéseken és tárgyalásokon képviseli a minisztert.

(2) A miniszteri biztos az (1) bekezdés szerinti kapcsolatfelvételről tájékoztatja a HM parlamenti államtitkárát, a HM közigazgatási államtitkárát, valamint a Honvéd Vezérkar főnökét.

4. § (1) A miniszteri biztos a 2. § szerinti feladatainak ellátása érdekében valamennyi érintett honvédségi szervezettel közvetlen kapcsolattartásra, egyeztetésre, adat és egyéb információ, illetve irat bekérésére jogosult. A Honvéd Vezérkar főnökének alárendeltségébe tartozó HM szervek és katonai szervezetek vonatkozásában feladatot a miniszteri biztos a Honvéd Vezérkar főnöke útján szabhat. A miniszteri biztos a miniszter nevében munkacsoportot hozhat létre. Az általa tett feladatszabásokról a miniszteri biztos a HM parlamenti államtitkárát, a HM közigazgatási államtitkárát, valamint a Honvéd Vezérkar főnökét folyamatosan tájékoztatja.

(2) A miniszteri biztos megkeresését a honvédségi szervezetek feladat- és hatáskörükben eljárva, határidőre teljesítik.

5. § (1) A miniszteri biztos megbízatása alatt a Ksztv. 38. § (9) bekezdés a) pontja szerint olyan összegű díjazásra jogosult, hogy a díjazás és a kormányzati szolgálati jogviszonyára tekintettel juttatott illetményének együttes összege a 2016. január 31-én érvényes helyettes államtitkári illetményének feleljen meg.

(2) A miniszteri biztos a Ksztv. 38. § (6) bekezdése alapján az állami vezetői juttatásokról szóló 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendeletben meghatározott juttatásokra jogosult.

6. § (1) A miniszteri biztos tevékenységének ellátását – a Ksztv. 38. § (8) bekezdésére figyelemmel – a miniszteri kabinetben önálló szervezeti egységként működő, a miniszteri biztos által közvetlenül irányított titkárság segíti.

(2) Az (1) bekezdés szerint titkárság személyi állományának

a) munkavégzését, szolgálatteljesítését közvetlenül a miniszteri biztos irányítja, és

b) egyéb feladat kizárólag a miniszteri biztos engedélyével adható.

(3) Az (1) bekezdés szerinti titkárságra a Ksztv. 38. § (8) bekezdésére figyelemmel a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 46/A. §-t megfelelően alkalmazni kell.

7. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 17/2017. (IV. 28.) HM utasítás 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2017. április 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére