• Tartalom

42/2016. (VIII. 12.) HM utasítás

42/2016. (VIII. 12.) HM utasítás

a miniszteri szemlékről1

2016.08.13.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja és a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (3) bekezdés 5. pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Ezen utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítása alá tartozó központi hivatalokra, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézményre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. A miniszteri szemlék rendeltetése, célja

2. § (1) A miniszter a honvédelmi szervezetek operatív belső kontrollrendszerétől elkülönülő, a HM szervezeti és működési szabályzatában más szervhez nem telepített, előzetesen tervezett vagy eseti jelleggel végrehajtott ellenőrzés (a továbbiakban: miniszteri szemle) útján közvetlenül ellenőrzi a honvédelmi szervezetek részére az Alaptörvényben, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvényben, más jogszabályokban, közjogi szervezetszabályozó eszközökben és belső rendelkezésekben meghatározott feladatok végrehajtásának helyzetét, a végrehajtás jogszerűségét, hatékonyságát, eredményességét és célszerűségét.

(2) A miniszteri szemle az irányítás és a vezetés szerves része, amely a vezetői célkitűzések, a feladatok és az elért eredmények, valamint a honvédelmi szervezetek működésére vonatkozó szabályozók érvényesülésének és a gyakorlati megvalósítás helyzetének felmérésére, összehasonlítására szolgál.

3. A miniszteri szemlék végrehajtásáért felelős szervezeti egység

3. § (1) A miniszteri szemle előkészítéséért és végrehajtásáért a HM Miniszteri Kabinet kijelölt szervezeti egysége (a továbbiakban: a miniszteri szemlékért felelős szervezeti egység) a felelős.

(2) A miniszteri szemle a honvédelmi szervezetek egyes szakterületeiről kijelölt bizottság és albizottságok tevékenysége útján kerül végrehajtásra.

(3) A miniszteri szemlében részt vevő honvédelmi szervezetek szakterület szerinti kijelölése az 5. § (2) bekezdése szerint kiadásra kerülő HM utasításban történik.

4. § A miniszteri szemle előkészítésére és végrehatására a miniszteri szemlékért felelős szervezeti egység tervet készít, amelyet a miniszter hagy jóvá.

4. Az ellenőrzési irány kijelölése

5. § (1) A tervezett miniszteri szemle ellenőrzési irányára – a HM közigazgatási államtitkárával és a Honvéd Vezérkar főnökével történt egyeztetetést követően – a miniszteri szemlékért felelős szervezeti egység tesz javaslatot, és a miniszter éves feladatszabó utasításában kerül meghatározásra.

(2) Az adott évi, a meghatározott ellenőrzési irány szerinti tervezett miniszteri szemle előkészítéséről és végrehajtásáról tárgyév március 31-ig, a miniszter által eseti jelleggel elrendelt miniszteri szemle előkészítéséről és végrehajtásáról a miniszteri döntést követő egy hónapon belül a miniszteri szemlékért felelős szervezeti egység HM utasítást készít elő.

5. Összefoglaló jelentés

6. § (1) A miniszteri szemle végén a miniszteri szemlékért felelős szervezeti egység összefoglaló jelentés készít.

(2) A miniszteri szemle során ellenőrzött honvédelmi szervezetek az ellenőrzés tapasztalatait feldolgozzák, és a hiányosságok megszüntetésére intézkedési tervet készítenek, melynek egy jóváhagyott példányát a miniszteri szemlékért felelős szervezeti egység vezetőjének tájékoztatásul megküldik. Az intézkedési tervben meghatározottak végrehajtását a miniszteri szemlékért felelős szervezeti egység vezetője figyelemmel kíséri.

6. Záró rendelkezések

7. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 43/2020. (VIII. 14.) HM utasítás 9. §-a hatályon kívül helyezte 2020. augusztus 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére