• Tartalom

6/2016. (III. 4.) IM utasítás

6/2016. (III. 4.) IM utasítás

a fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos eljárási rendről és hatáskörökről szóló 11/2015. (V. 29.) IM utasítás módosításáról1

2016.03.05.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 10. § (5) bekezdésére, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (3) bekezdésére figyelemmel a következő utasítást adom ki:

1. § A fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos eljárási rendről és hatáskörökről szóló 11/2015. (V. 29.) IM utasítás (a továbbiakban: IM utasítás) a következő 13/A. alcímmel egészül ki:

„13/A. A jogászképzés színvonalának emelését célzó programok támogatása
30/A. § A vidéki egyetemeken osztatlan jogász mesterszakon hallgatói jogviszonnyal rendelkezők részére az előirányzat terhére biztosított teljesítményalapú ösztöndíjprogram működtetése az egyetemek útján történik, amelynek feltételeit és eljárási rendjét a miniszter által vezetett minisztérium és az egyetemek közti megállapodásokban kell rögzíteni.
30/B. § (1) Az előirányzat terhére történő támogatási döntés meghozatalához – az (1) bekezdésben foglalt ösztöndíjprogram működtetése kivételével – a kötelezettségvállaló megkeresése alapján a Jogászképzési Szakmai Testület (a továbbiakban: JSZT) véleményt nyilvánít. A JSZT véleménye a kötelezettségvállalót nem köti.
(2) A JSZT olyan véleményezési és javaslattételi jogkörrel felruházott testület, amelynek
a) elnöke az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár,
b) tagjai
ba) a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár vagy az irányítása alá tartozó szervezeti egységeknek a miniszter által felkért munkatársa,
bb) a Miniszteri Kabinetnek a miniszter által felkért munkatársa, valamint
bc) kiemelkedő tudású elméleti vagy gyakorlati jogászok közül a miniszter által felkért személyek.
(3) A JSZT véleményét ülésein, egyszerű szótöbbséggel alakítja ki, amelyről jegyzőkönyvet vesz fel. A JSZT eljárási rendjét – ezt meghaladóan – a JSZT elnöke által kiadott ügyrendben szabályozza.
(4) A JSZT elnöke és tagja tevékenységével összefüggésben költségtérítésre jogosult.
(5) Az előirányzat terhére vállalt kötelezettségek teljesítése előirányzat-átcsoportosítás útján vagy közvetlen fejezeti kifizetéssel történik.”

2. § Az IM utasítás V. Fejezete a következő 14/A. alcímmel egészül ki:

„14/A. Magán- és egyéb jogi személyek kártérítése
31/A. § (1) Az előirányzat felhasználásához – az Ávr. 53. §-a alapján – írásbeli kötelezettségvállalás és ellenjegyzés nem szükséges, a kötelezettségvállalás jogi alapja a jogerős, részben jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható, az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítélet, illetve határozat.
(2) A kifizetéshez szükséges dokumentumok:
a) a Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztály feljegyzése, amely tartalmazza a kérelmező nevét, címét, a jogi képviselő nevét, címét, a jogerős, illetve részben jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható ítélet, illetve határozat számát, a marasztalás (tőke) összegét, a fizetés határidejét, a késedelmi kamat számítására vonatkozó jogosultság időszakát, a perrel összefüggésben felmerült költség összegét, valamint – a kifizetendő összeg bírói letétbe helyezésének szükségessége esetén – az illetékes bíróság pontos megjelölését,
b) a végrehajtható ítélet, illetve határozat vagy annak hiteles másolata, valamint az ítélet, illetve a határozat rendelkező részének magyar nyelvű fordítása,
c) a Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztály a kérelmezőt vagy jogi képviselőjét az utaláshoz szükséges számlaszám közlésére felszólító levele, amennyiben a számlaszámot egyéb, legalább teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősülő irat nem tartalmazza,
d) a kérelmező vagy jogi képviselője értesítő levele, amely tartalmazza:
da) a jogi képviselő letéti számlaszámát,
db) a kérelmező saját számlaszámát,
dc) a kérelmező által teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokiratban a marasztalási összeg átvételére meghatározott személy számlaszámát,
dd) a postai úton történő kifizetés iránti kérelmet és a teljesítési címet,
e) bírói letétbe helyezés esetén a letéti számla száma, valamint
f) a kérelmező részére járó kamat összegének részletes számítási anyaga.
31/B. § (1) A Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztály feljegyzése alapján a Költségvetési Főosztály Költségvetési Osztálya érvényesítéssel megbízott dolgozója kiszámítja a kérelmezőnek járó kártérítés összegét a perköltség és a késedelmi kamat figyelembevételével a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos napi eladási árfolyam alapján, és gondoskodik annak – átutalással vagy postai úton – a jogosult részére történő kifizetéséről, illetve – a feltételek fennállása esetén – a bírói letétbe helyezésről.
(2) A kártérítés összege magában foglalja a marasztalás (tőke) összegét, – késedelem esetén – a késedelmi kamatot, valamint a kérelmező javára megítélt perköltség összegét.
(3) Késedelem esetén az Európai Központi Bank marginális kamatlábát három százalékponttal meghaladó mértékű kamatot kell fizetni. A kamatszámítás ideje a jogerős ítéletben meghatározott időponttól (a kamatszámítás kezdő időpontja) a fejezeti kezelésű előirányzat-felhasználási keretszámla terhelésének napjáig (a kamatszámítás végső időpontja) terjed.
(4) A kifizetés teljesítéséhez az Ávr. 57. § (3) bekezdése alapján nincs szükség a teljesítés igazolására, az érvényesítő csak az Ávr. 58. § (1) bekezdésében meghatározott szempontokat vizsgálja.
(5) A kifizetendő összeget a Költségvetési Főosztály Költségvetési Osztályának kontrollal megbízott dolgozója aláírásával dokumentáltan ellenőrzi, és az ellenőrzött anyagot – a kifizetés határidejére figyelemmel – visszajuttatja az érvényesítő részére, aki az utalványlappal ellátott bizonylatokat a pénzügyi ellenjegyző és az utalványozó részére továbbítja.
(6) A kifizetendő összeg pénzügyi rendezéséről – a kincstár elektronikus átutalási rendszerén keresztül, illetve postai úton – a késedelmi kamat számításának végső időpontját figyelembe véve kell intézkedni.
(7) A kifizetést követően a Költségvetési Főosztály a teljesítés összegéről és időpontjáról tájékoztatja a Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztályt és a kérelmezőt vagy annak jogi képviselőjét.
(8) Az előirányzathoz kapcsolódó követeléseket nyilvántartani, a behajthatatlan követeléseket leírni, nyilvántartásból kivezetni a fejezeti kezelésű előirányzatok számviteli politikája szerint kell.”

3. § Az IM utasítás 38. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

e) a jogi, pénzügyi és szakmai ellenjegyzést,”

4. § Az IM utasítás 39. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatási igény elbírálását követően a kötelezettségvállaló a kezdeményező irat megküldésével kezdeményezi a támogatási szerződés megkötését.”

5. § Az IM utasítás 40. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

40. § (1) A támogatási szerződés megkötését a minisztérium intranet hálózatán közzétett kezdeményező iratnak – a szerződés pénzügyi fedezetét képező fejezeti kezelésű előirányzat vonatkozásában – kötelezettségvállaló által aláírt példányának a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár részére papír alapon történő megküldésével, a szerződéskötésre megjelölt időpontot legalább 15 nappal megelőzően kell kezdeményezni.
(2) A kezdeményező irathoz mellékelni kell
a) a támogatási igény,
b) a támogatási döntés
egy eredeti példányát.”

6. § Az IM utasítás 41. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

41. § A támogatási szerződés és a támogatási döntésről szóló, a 35. § (3) bekezdése szerinti értesítés előkészítését a Jogi Szolgáltatási Főosztály végzi.”

7. § Az IM utasítás 43. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatási szerződés tervezetének kedvezményezettel történő egyeztetését a Jogi Szolgáltatási Főosztály végzi.”

8. § (1) Az IM utasítás 44. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kötelezettségvállaló az általa aláírt támogatási szerződést a Jogi Szolgáltatási Főosztály részére küldi meg.”

(2) Az IM utasítás 44. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A támogatási szerződésnek a kedvezményezett által történő aláírásáról a Jogi Szolgáltatási Főosztály gondoskodik.”

9. § Az IM utasítás 45. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

45. § A Jogi Szolgáltatási Főosztály a felek által aláírt támogatási szerződés 1-1 példányát megküldi a kötelezettségvállaló, a jogi, pénzügyi és szakmai ellenjegyző, valamint a kedvezményezett részére.”

10. § Az IM utasítás 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

11. § Ez az utasítás 2016. március 5-én lép hatályba.

1. melléklet a 6/2016. (III. 4.) IM utasításhoz

Az Igazságügyi Minisztérium fejezeti kezelésű előirányzatainak felhasználásával kapcsolatban kötelezettségvállalásra és teljesítés igazolására jogosultak

 

A

B

C

1.

Előirányzat megnevezése

Kötelezettségvállaló

A teljesítés igazolására jogosult személy

2.

20/2/1 IM felügyelete alá tartozó szervezetek és szakmai programok támogatása (ÁHT 232292)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

3.

20/2/2 A jogászképzés színvonalának emelését célzó programok támogatása

közigazgatási államtitkár

igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár

4.

20/2/3 IM társadalom- és szakpolitikai célkitűzéseinek megvalósítása (ÁHT 349595)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

5.

20/2/4 Igazságszolgáltatási szervek részvétele a jogszabály-előkészítésben (ÁHT 349151)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

6.

20/2/5 2016. évi Fédération Internationale pour le Droit Européen kongresszus előkészítésének támogatása (ÁHT 351484)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

7.

20/2/10 Igazságügyi regionális együttműködés 2015 (ÁHT 296768)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

8.

20/2/17 A büntetőeljárásról szóló törvény alapján megállapított kártalanítás
(ÁHT 228213)

az Ávr. 53. § (1) bekezdése alapján nem szükséges

az Ávr. 57. § (3) bekezdése alapján nem kerül előírásra

9.

20/2/18 Jogi segítségnyújtás
(ÁHT 249556)

az Ávr. 53. § (1) bekezdése alapján nem szükséges

a fővárosi és megyei igazságügyi szolgálat munkatársai

10.

20/2/19 Magyar alkotmányos identitás kifejezésre juttatása, nemzettudat, jogvédelem és jogérvényesítés
(ÁHT 331940)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

11.

20/2/20 Bűncselekmények áldozatainak kárenyhítése
(ÁHT 267045)

az Ávr. 53. § (1) bekezdése alapján nem szükséges

az IH munkatársai

12.

20/2/27 Nemzetközi kötelezettségek teljesítése (ÁHT 264478)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

13.

20/2/28 Magán- és egyéb jogi személyek kártérítése

az Ávr. 53. § (1) bekezdése alapján nem szükséges

az Ávr. 57. § (3) bekezdése alapján nem kerül előírásra

14.

20/25 Fejezeti általános tartalék
(ÁHT 10025)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2016. március 6. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére